Nem badarság, egy hanyagul kivitelezett digit kimenet csodákra képes, ha kábelt csatlakoztatunk.
Még az FM sávon is okoz zavart. Ezt pedig semmiféle kábel nem szünteti meg, ez a készülék gondja
Nem badarság, egy hanyagul kivitelezett digit kimenet csodákra képes, ha kábelt csatlakoztatunk.
Elég érdekes ez az optikás OM4/MM kábel és RGB45/CAT kábel hangzás eltérés egymáshoz képest. Tudva levő, az üvegszálon nem közlekedik semmi villamos forrású zaj, menet közben sem vesz fel, nem ad le még fényzajt sem. Tehát a hangzás eltérés forrása SFP+ modulokban és azt tápláló ipar(?) swithekben keresendő.wittao írta: ↑2022.10.07., pén. 01:37
SFP+ ugy jott elo es a switchek, meg a teszt, hogy a switchunkkel atmentem ket forumtarshoz, ahol volt meg 2db halozatepitesnel hasznalt nagy HP switch, 20db koruli gigabites porttal es 2 SFP+ porttal.
Itt csinaltunk meghallgatasos tesztet harman.
Egyszer switchek nelkul, utana mienk ment, majd a ket ipari. A ket ipari egymassal SFP+ optikai kabelekkel volt osszekotve (OM4), az elsobe RG45 bemeno, ketto kozott SFP+, elmeno a PC fele megint RG45 (Viablue) ethernet kabel.
Nagyjabol hasonlo modon hallottuk a tesztek eredmenyet. Volt egy otletem, csak kivancsisagbol kossuk mar ossze optikai helyett RG45 porton a ket ipari switchet. Az eredmeny ott, abban a rendszerben az volt szamunkra, hogy ethernet portokon kellemesebb volt hallgatni, optika hozzajuk kepest harsany volt, foleg a felso tartomanyban jelentek meg kinosan eles hangok.
Egy hivatalos vakteszt minden szabalyat megszegtuk, kozben beszelgettunk, macskat simogattunk es jol ereztuk magunkat, nem feszultunk meg a teszttol, csak erdekesseg volt. Nekunk.

Igen, több minden valtozott, ahogy írtam, de... egy kérdés:lehoako írta: ↑2022.10.06., csüt. 13:06Bocsesz, de onnan indultunk, hogy az optikai kábel hozta a különbséget, de igazából ezenközben PCről hálózati lejátszóra váltottál, meg kb csomó tápkábel is változott. Meg nem derült ki, milyen USB helyett lett milyen optikai. És tapasztalatszerzés céljából nyomjuk Neked az infot.

Igen, merthogy tudtommal valójában (szimmetrikus) mikrofonkábelnek készült (a neve is talán erre utal :-) ), profi felhasználásra. Ez persze nem akadályozza meg, hogy más területeken is (pl. szimmetrikus digit kábelként) is rendesen megállja a helyét. Sőt.

A kiemelt rész itt is majdnem elsikkad, én többször próbáltam felhívni rá a figyelmet, de hajlamos mindenki eltekinteni tőle. Pedig igen sok implikációja van, pl. a látványos nulltesztek többségének relevanciáját nullázza le (hogy stílusos legyek).fapaci írta: ↑2022.10.06., csüt. 20:14És ne feledjük, a kábelek egyben antennák is, amik elektromágneses zajokat bocsátanak ki és fognak be a környezetükből, majd azokat valamilyen - zavarvédettségüktől, szerkezetüktől, anyaguktól függő - mértékben bevezetnek a készülékekbe, már amennyire azok ezt megengedik.
Ráadásul a microplatinum igazándiból phono kábelnek valósi..

Ezen a személyiségfejlődésemben utolért kognitív disszonancián dobtam egy hátast

Mi a legjobb erősítő, hangsugárzó, D/A konverter? Attól tartok, nincs ilyen, mindenki által elfogadott lista. Ugyanakkor, ahogy Ákos írta, az etalon inkább egy stabil viszonyítási alap, nem a "legeslegjobb". Nekem pl. van néhány etalon felvételem, amiket sikeresen tudok alkalmazni rendszertesztelésnél, telepítésnél, mert tudom, miként készültek és miként kell megszólalniuk, de ez nem jelenti azt, hogy a világ legjobb anyagai. Amúgy hangfelvételben sem tudom, mi a legjobb.diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.

Csakhogy az etalon nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobb. Ez csak egy versenyhifista beidegződés (nem Neked szól).wittao írta: ↑2022.10.07., pén. 01:26Igen, 100-bol 100x egyertelmu minden. Ezt igy ird be egy Mercis forumra, hogy az Audi/BMW 100-bol 100x egyertelmubb… utana csinald meg ugyanezt a masik kettovel is. Toretlen nepszeruseget lehet szerezni par perc alatt :)diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
No, szerintem valami felre ment, vagy rosszul fogalmaztam.robi20064 írta: ↑2022.10.06., csüt. 23:54Es mit mertetek jitter-nel ami nem eri el a sima CAT6/7/8 atvitelnel mert adatokat? Vagy a transceiver-ek altal eloallitott zaj volt a problema?
Finisar FTLX1475D3BTL - 28 ps:
https://eu.mouser.com/ProductDetail/II- ... hw1g%3D%3D
Konkretan erdekel hogy mit tapasztaltatok az SFP+ vs CAT8 kapcsolatokat osszevetve, illetve hogy mi volt a topologia. SFP-vel ket switch osszekotve, vagy direktben egy Lumin X1 bekotve optikan vagy valami media converter (TP-Link, opticalModule) a streamer elott.
Igen, 100-bol 100x egyertelmu minden. Ezt igy ird be egy Mercis forumra, hogy az Audi/BMW 100-bol 100x egyertelmubb… utana csinald meg ugyanezt a masik kettovel is. Toretlen nepszeruseget lehet szerezni par perc alatt :)diagnet írta: ↑2022.10.07., pén. 01:11Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Érdekes, hogy csak kábelben nem tudta. Minden másban naponta hivatkozunk etalonokra, mert 100-ból 100x egyértelmű, hogy miből melyik a legjobb, legfeljebb nem tudjuk megfizetni. Ha ez az akadály nem volna és bárki megvehetné a számára etalonnak számító rendszerét, akkor ez a topik halott lenne.
Huhh, most megfogtal, ketto nagy belso tapos HP switch volt.

Kábeles témában nagyjából öngyiloknak számít véleményt nyilvánítani, de most úgy vagyok vele, hogy Európa (majdnem) legmagasabb hegycsúcsának megmászása után 2 nappal akár véget is érhetne az életem, így hát leírom, mit gondolok az idézett kijelentésről.zoli73 írta: ↑2022.10.04., kedd 13:48Én ezt így fogalmazom, a készülék kimenetén megjelenő jel, maga a készülék maximális teljesítménye, tudása, ezen véleményem szerint semilyen kábel nem tud javítani, nem tudja fokozni a jel minőségét. ogy az egyik kábellel jobbnak halljuk a kapott hangot, mint egy másikkal, az az én olvasatomban nem azt jelenti, hogy javít a hangon(még ha így is éljük meg), hanem a másikhoz képest kevésbe ront.

Sztem senki nem akar meggyőzni.
Bocsesz, de onnan indultunk, hogy az optikai kábel hozta a különbséget, de igazából ezenközben PCről hálózati lejátszóra váltottál, meg kb csomó tápkábel is változott. Meg nem derült ki, milyen USB helyett lett milyen optikai. És tapasztalatszerzés céljából nyomjuk Neked az infot.

Jaja, a QED Reference Optical Quartz, de én sem nagy dolgokra használom, csak filmre.wittao írta: ↑2022.10.06., csüt. 11:50Annyit hozzáfűznék, hogy az optikai kapcsolatot sokan nem véletlenül nem tervezik be a készülékeikbe. Amit nyerünk a réven, bukjuk a vámon esete. Kérdés a mennyit nyerünk és mennyit bukunk mérleg. Nálunk TOSLINK egyértelműen megbukott, olyan zajt kavart a TOSLINK fogadó oldalon, hogy elvetettük. Pedig nagyon sokáig ragaszkodtam hozzá, hogy legyen a DAC-on, mivel így a felhasználók a TV-ik hangját egyszerűen átadhatják a sztereo rendszernek. Végül nem került be a mostani fejlesztésbe. Dolgozunk egy olyan megoldáson, ahol külön szeparálva helyezkedne el, nem zavarva a többi bemenet vezérlőjét, tápvonalaikat stb.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 10:11A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41
A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz![]()
Lehoako:
Természetesen a tápkábelek teljesen mások a két készülék esetén. Próbálkoztam 1-2 trükkel, de odáig nem jutottam el, hogy vegyek egy pl 0,5milliós kábelt (talán keveset is mondtam?), helyette vettem 100-ad annyiért optikait, és boldog lettem tőle, azonnal, egyértelműen.
Az SFP-SFP adatkapcsolat esetén is ugyanez a helyzet fennáll, pont 1-2 napja teszteltünk így switcheket, amiken ez az opció is megvolt. Az optikai kapcsolat a jitter oldaláról szól be, ami kezelhető (nem kezelik általában), valamint az adatközlésért felelős adó-vevő egységek zaja. Ráadásul az SFP stick-ek között is nagy különbség van, ember legyen a talpán, aki a 10.000 - 200.000 Ft/db mezőnyben megtalálja a kevésbé rosszat :)
Ha már kábelek, abban is nagy igazság van amit Rudi bácsi írt, hogy az optikai kábelek sem egyforma gyártási minőségűek (a gyártói speckókat persze tartják, mert tartaniuk kell). Azt hiszem Süti írta, hogy az üveg QED kábel mennyire bevált nála, esetleg Te is kipróbálhatod. Szerintem is érdemes.
Annyit hozzáfűznék, hogy az optikai kapcsolatot sokan nem véletlenül nem tervezik be a készülékeikbe. Amit nyerünk a réven, bukjuk a vámon esete. Kérdés a mennyit nyerünk és mennyit bukunk mérleg. Nálunk TOSLINK egyértelműen megbukott, olyan zajt kavart a TOSLINK fogadó oldalon, hogy elvetettük. Pedig nagyon sokáig ragaszkodtam hozzá, hogy legyen a DAC-on, mivel így a felhasználók a TV-ik hangját egyszerűen átadhatják a sztereo rendszernek. Végül nem került be a mostani fejlesztésbe. Dolgozunk egy olyan megoldáson, ahol külön szeparálva helyezkedne el, nem zavarva a többi bemenet vezérlőjét, tápvonalaikat stb.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 10:11A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz![]()
Lehoako:
Természetesen a tápkábelek teljesen mások a két készülék esetén. Próbálkoztam 1-2 trükkel, de odáig nem jutottam el, hogy vegyek egy pl 0,5milliós kábelt (talán keveset is mondtam?), helyette vettem 100-ad annyiért optikait, és boldog lettem tőle, azonnal, egyértelműen.

A semmit tényleg nem lehet hallani, csak a valamit. Tehát, amikor volt zaj USB kábellel, azt hallottam. Nem lett szebb a zene, az előtte is szép volt.cables írta: ↑2022.10.06., csüt. 09:41A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz
A kevesebb zajt magát nem hallod, csak úgy érezheted, hogy szebb lett zene. Az optikai kábelnél van viszont két komoly konverzió az összeköttetés elején és a végén, ami biztosan nem használ a hangzásnak. Ráadásul az optikai vezetők se tökéletesek, anyaghibák minden termékben vannak. Én még nem találkoztam olyan esettel, hogy optikai kábel jobb lett volna, mint egy jó fém kábel. De lehet, hogy van ilyen. szvsz
Nem hittem provokációnak, az AVXen mindenki túljutott azon, hogy sértett bölcsődések éretlen szociopátiája uralja a topikot, ne is taglaljuk ezt a vonalat tovább. Hogy Peter Sellers halhatatlan szavait próbáljam idézni: Felesleges kérdés, mint kerék nélküli vonat, nem visz sehova.fererencz írta: ↑2022.10.06., csüt. 08:52Az remélem egyértelmű, hogy nem provokációnak, csak tapasztalatmegosztásnak szántam. Több dolog is változott (így nem igazságos), nem csak az USB kábeles összekötést cseréltem, hanem a PC-t is váltottam egy hálózati lejátszóra. De az gondolom megállja a helyét, hogy azt a zajt, amit az USB madzag átvisz, azt az optikai nem.
Ami meg ezen túl még szempont, arra voltam kíváncsi eredendően.

Az remélem egyértelmű, hogy nem provokációnak, csak tapasztalatmegosztásnak szántam. Több dolog is változott (így nem igazságos), nem csak az USB kábeles összekötést cseréltem, hanem a PC-t is váltottam egy hálózati lejátszóra. De az gondolom megállja a helyét, hogy azt a zajt, amit az USB madzag átvisz, azt az optikai nem.