Nagyon egyszerű, ebben nincsenek high-end csodák.
Mihez?hodyka írta: ↑2025.01.07., kedd 06:25Sziaistvan01 írta: ↑2025.01.06., hétf. 22:24t.
Elvileg lehet egy másik módszerrel is kísérletezni. Egy olyan leválasztó trafó, ami elegendő primer gerjesztési tartalékú a DC-re, a szekundere pedig alacsonyabb mint 230V, tehát 230/220V. (egyedi gyártású) A leválasztó trafó is csökkent DC-t ad a szemunderen. Persze készülni kell a nyári napelemes időre is, mert ekkor a hózati fesz felmegy 250V-ra is. A 230/210V leválasztó erre is talán jó. A 210V-ot nem minden készülék fogja szeretni.
További opció az aktív áramregenerátor, aminek a kimenő feszét lehet 230V alatt tartani. De az áramregenerátor önmagában nem mindig garantál DC mentes kimenetet.
Ezért kell használni "JÓ" kapcsolóüzemű tápot, ( aktív PFC )![]()
Lassan felejtősek lesznek a trafók![]()
Mindenképp..hodyka írta: ↑2025.01.07., kedd 06:25Sziaistvan01 írta: ↑2025.01.06., hétf. 22:24t.
Elvileg lehet egy másik módszerrel is kísérletezni. Egy olyan leválasztó trafó, ami elegendő primer gerjesztési tartalékú a DC-re, a szekundere pedig alacsonyabb mint 230V, tehát 230/220V. (egyedi gyártású) A leválasztó trafó is csökkent DC-t ad a szemunderen. Persze készülni kell a nyári napelemes időre is, mert ekkor a hózati fesz felmegy 250V-ra is. A 230/210V leválasztó erre is talán jó. A 210V-ot nem minden készülék fogja szeretni.
További opció az aktív áramregenerátor, aminek a kimenő feszét lehet 230V alatt tartani. De az áramregenerátor önmagában nem mindig garantál DC mentes kimenetet.
Ezért kell használni "JÓ" kapcsolóüzemű tápot, ( aktív PFC )![]()
Lassan felejtősek lesznek a trafók![]()
Kettő darab azonos DC-blokkoló is hozhat eredményt?Vagy másmilyen típusú/kapcsolású kellene?istvan01 írta: ↑2025.01.06., hétf. 22:24Van az az eset, hogy egy db DC blokkoló (2-2 dióda+párhuzamos kondik) nem elég. Dupla DC blokkoló, vagy 4-4 dióda kell. Előfordul az is, hogy néha még ez sem elég. Miközben hátránya is van a DC blokkolónak hangzásra.
Ezt a jelenséget felesleges az áramszolgáltató felé panaszolni, mert kivétel nélkül CE és TÜV engedélyes villamos készülékek okozzák a hálózatra vissza hatásként.
Sziaistvan01 írta: ↑2025.01.06., hétf. 22:24t.
Szia,
Van az az eset, hogy egy db DC blokkoló (2-2 dióda+párhuzamos kondik) nem elég. Dupla DC blokkoló, vagy 4-4 dióda kell. Előfordul az is, hogy néha még ez sem elég. Miközben hátránya is van a DC blokkolónak hangzásra.
Érdemes lenne átnézni a villamos hálózatot! Hány fázisod van?
Na ez az amit nem szerettem volna hallani :(wittao írta: ↑2025.01.06., hétf. 17:21Máshol is van ilyen, és sajnos nincs jó hírem.
Nekem is néha előjön ez a jelenség.
A forráskészülékeknél aktív tápgenerátort használok, a végfokoknál pedig jó minőségű passzív szűrőt. Azóta ilyen gondom nincs, de milliós tételek voltak összesen.
Leválasztó trafó sem segített, DC-blokkolók is halottnak a csók...
Komoly hálózati kütyük kellenek, amiket sajnos nem mérnek olcsón.
Első körben kipróbálnám az erősítőt máshol is !
Szia,
Köszönöm.istvan01 írta: ↑2025.01.05., vas. 10:14Ha két kismegszakító azonos fázisról megy, akkor nem fogsz változást okozni ezzel az átkötéssel.Shimano írta: ↑2025.01.05., vas. 10:02
Elnézést ha hülyeséget kérdeztem és ezért nem is jött válasz,és ha az nyugodtan mondjátok is,vállalom,mert nem vagyok ebben annyira jártas.![]()
Szóval nem elég az ha a biztosíték táblán,és itt a kismegszakítón a zajt okozó aljzat vezetékét átrakom arra a kismegszakítóra amelyik egy csendesebb aljzatot véd,kapcsol?
Érdemes lenne a zajos forrás közelében kutakodni, persze csak akkor ha az a zaj lakáson belül generálódik.
Ha két kismegszakító azonos fázisról megy, akkor nem fogsz változást okozni ezzel az átkötéssel.Shimano írta: ↑2025.01.05., vas. 10:02
Elnézést ha hülyeséget kérdeztem és ezért nem is jött válasz,és ha az nyugodtan mondjátok is,vállalom,mert nem vagyok ebben annyira jártas.![]()
Szóval nem elég az ha a biztosíték táblán,és itt a kismegszakítón a zajt okozó aljzat vezetékét átrakom arra a kismegszakítóra amelyik egy csendesebb aljzatot véd,kapcsol?
Elnézést ha hülyeséget kérdeztem és ezért nem is jött válasz,és ha az nyugodtan mondjátok is,vállalom,mert nem vagyok ebben annyira jártas.Shimano írta: ↑2025.01.02., csüt. 10:47Jól értelmezem azt,hogy csak a kismegszakítóknál kell felcserélni a kábeleket ahhoz,hogy az emeleti búgást okozó mosógép oda kerüljön,ahol ez alig hallható?Tehát konkrétan,ha az emeleti fürdőszobai aljzatban búg a végfok ha megy a mosógép,lent a folyosónál bekötve hosszabbítóval meg nem,vagy csak alig alig hallahatóan,akkor ha a fürdőszoba kismegszakítója cserélődik a folyosón lévővel,tehát csak cserélem a bemenő vezetékeket,akkor ez ennyi és kész,vagy ez nem egészen így van?![]()
Ezt én is megtudnám csinálni,és nem hívnák csak azért egy szakit hogy pár perc alatt ezt megcsinálja,ezért kérdezem.
Próbáld ki Zsolt (heed audio) Q-FLT kütyüjét,(biztosan ad próbára ha kérsz),az nem kerül több százezerbe,és állítólag hatékonyan is kezeli az ilyen problémákat.szaboimre írta: ↑2025.01.04., szomb. 11:18Sziasztok!
Először is BUÉK!
Másodsorban pedig tanácsot/segítséget szeretnék kérni!
Lehet,h itt már lerágott csont a téma,akkor elnézést kérek.
Kb. 1,5éve kezdett el rohamosan romlani a helyzet,ami mára már szinte tarthatatlanná vált.Szomszéd házban az uj tulaj a pénzszerzés reményében kiadásra alakította át a házat,amit hűtés/fűtésre alkalmas klímákkal dobott tele.A lakók persze ahogy bírják veretik,néha már azt hiszem h sugárhajtású gép fog felszállni pillanatokon belül a szomszédból ugy süvít a cucc.Szóval én azt gondolom ez az én problémám forrása.(Itthon minden kihuzva lekapcsolva is megvan a probléma)
Audio Analogue Donizetti monoblokkokat hallgatnék,amikben tenyérnyi méretes toroidok vannak,de jelenleg a zaj miatt már alig merem bekapcsolni.Nem állandó a zúgás és nem a hangfalakból jön,hanem egyértelműen a trafó búg/morog véleményem szerint.Hullámzó az intenzitás és jelenség is.Csend-erősödő zúgás-csend,így váltakozik van mikor halkabban,van mikor brutális már-már fizikai fájdalmat okozóan.Emiatt már alig hallgatózom.
Én a hálózatra nyomott DC-re tippelnék,amire vásároltam egy Audiolab Dc-blockert,de abszolute semmilyen hatással nem volt a jelenségre.
Több százezer forintot a kísérletezgetésre nem tudok rászánni,ennek fényében tudnátok bármilyen javaslatot/megoldást adni a problémámra?
Köszönöm,üdv!
Valószínűleg azért, mert esetedben még abban reménykednek, hogy mondanivalójuk termékeny táptalajra hullik.
Keresgéltem a google-ban egy kicsit a kedvedért. Ha már egyszer megkérdezted tavaly áprilisban is...legyen meg egy helyen.
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... .html?pg=3Rock60 írta: ↑2024.04.23., kedd 15:56Ebből kb. semmit nem értek.istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
A több ösvény növelheti a földhurok valószínűségét ? Hogy lehet erre valahogy készülni ?
ANDS írta: ↑2024.04.24., szer. 01:07A google szerint:Rock60 írta: ↑2024.04.23., kedd 15:56Ebből kb. semmit nem értek.istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
....
"A védővezető PE jelölése az angol protective earth kifejezésből származik, védőföldelést jelent, amit úgy kell érteni, hogy a PE vezető a védőföldelést megvalósító vezető."
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitas ... e_vignette
https://polaridad.es/hu/cual-es-el-significado-de-gnd/
"Az elektronikában a GND kifejezés a földre utal, más néven általános elektromos referencia. A GND a "föld" rövidítése angolul,.."
https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... n_zug.html
"Ezen az ábrán jól látszik miért is hívjuk földhuroknak. Azért mert egy hurkot alkot. A búgás oka, pedig a különböző földek potenciál különsége. Furcsa, de esetenként akár több mint száz volt is lehet ez, ami azon kívül, hogy minket a holdra kerget a búgással, még a készülékeinkre és magunkra is veszélyes."
Na, én ma belefutottam egy méretes zúgásba, ami eddig nem volt.
"Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek." Kicseréltem az asszimetrikus kábelt szimmetrikusra, és megszűnt a brummogás.
Ma brummogott csak, nem tudom, mitől lett földhurok ugyanabban a rendszerben, a múlt héten vagy korábban sosem volt.