Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1316

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

mishow írta:
2025.04.15., kedd 12:43

Amúgy is nagy kérdés, hogy ha az itteni, egyre fogyó és öregedő lemezezős csapat kihal, mi lesz ezekkel a szeretettel, évtizedes szaktudással és nem kevés anyagi ráfordítással megépített, LP-re épülő rendszerekkel?
...Bár akkor nektek már mindegy lesz, de nem árt arra is gondolni, jó ha egy nepper ad majd a cuccokért a családnak pár ficcset, és nem az elektronikus hulladékban végzi a vagyon.
Gondolom, 6 X felett mindenkinek megfordul ilyesmi a fejében.
Részemről, ha majd úgy érzem, hogy nemsokára rám esik egy villamos, akkor majd megválok minden hifi cucctól, nem csak a lemezjátszótól.
Ha a lemezjátszó megy el hamarabb, akkor majd legfeljebb beröffentem a NAD - ot... :D

A lemezjátszó eladásánál jóval nyűgösebb kérdésnek látom a lemez - értékesítést.
Közel nem forog annyira a piac, mint az elmúlt pár évben tapasztalható LP - bumm alapján várható lenne.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

mishow írta:
2025.04.15., kedd 12:43
dongo írta:
2025.04.14., hétf. 15:19
Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amúgy is nagy kérdés, hogy ha az itteni, egyre fogyó és öregedő lemezezős csapat kihal, mi lesz ezekkel a szeretettel, évtizedes szaktudással és nem kevés anyagi ráfordítással megépített, LP-re épülő rendszerekkel? Aki ma LP-t vesz, divatból veszi, és örülni lehet, ha egy BT átvitellel dolgozó, de legalább lemezjátszónak látszó valamit vesz hozzá a MM-ban. Amiről itt oldalakon keresztül vitatkoztok, az szinte biztosan jókora értékvesztéssel lerül majd eladásra. Bár akkor nektek már mindegy lesz, de nem árt arra is gondolni, jó ha egy nepper ad majd a cuccokért a családnak pár ficcset, és nem az elektronikus hulladékban végzi a vagyon :smile51:
Nagyrészt egyetértek a felvetéssel, van benne realitás – főként, ha az ember a mainstream trendeket figyeli.

Mindazonáltal a fiatalabb generációban is akadnak olyanok, akiket komolyan érdekel a minőségi zenehallgatás – nem a Media Marktos "retro feeling" szintjén, hanem valódi elmélyüléssel és nyitottsággal. Mellesleg a hanglemez-lejátszás mindig is a szubkultúrák része volt, és igenis akadnak közöttük is lelkes örökösök.

Nálam például több szemtelenül fiatal gépészmérnök beosztott is van, akik nemcsak érdeklődnek a hifi és a hanglemez-lejátszás iránt, de már most is tudatosan építgetik a saját rendszerüket. Nem pusztán eszközöket vesznek, hanem tanulnak, kísérleteznek, és örömmel hallgatják a lemezeket – nemcsak divatból, hanem valódi élménykeresésből.

Szóval bár a tendencia nem vitás, szerintem van remény, hogy a jövőben is lesznek, akik értékkel és tisztelettel nyúlnak ezekhez a rendszerekhez.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2506

Hozzászólás Szerző: mishow »

dongo írta:
2025.04.14., hétf. 15:19
Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amúgy is nagy kérdés, hogy ha az itteni, egyre fogyó és öregedő lemezezős csapat kihal, mi lesz ezekkel a szeretettel, évtizedes szaktudással és nem kevés anyagi ráfordítással megépített, LP-re épülő rendszerekkel? Aki ma LP-t vesz, divatból veszi, és örülni lehet, ha egy BT átvitellel dolgozó, de legalább lemezjátszónak látszó valamit vesz hozzá a MM-ban. Amiről itt oldalakon keresztül vitatkoztok, az szinte biztosan jókora értékvesztéssel lerül majd eladásra. Bár akkor nektek már mindegy lesz, de nem árt arra is gondolni, jó ha egy nepper ad majd a cuccokért a családnak pár ficcset, és nem az elektronikus hulladékban végzi a vagyon :smile51:

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: dongo »

Miért kéne lecserélni a P8 amúgy kitűnő és minden - "tudom elfogult"- tesztben nagyon jóra értékelt gyári hangkarját? Hogy utána ne lehessen a lemezjátszót eladni, vagy ha igen , jókora értékvesztéssel?

Én biztosan nem cserélném le egy ilyen "barkácsolt " valamire.

A fórumtárs még nagyon nem hozta ki a maximumot a lemezjátszójából.

Javaslat:
1. Jobb hangszedő
2. jobb phono

Rock60
Őslakos
Őslakos

Van néhány érdekes írás az Audiomods Series Six hangkarról.

Az ára az RB 880 - hoz hasonló. A cég korábban a saját karjai fejlesztésén túl Rega karok tunningjával foglalatoskodott.
A korábbi modellek még részben Rega alkatrészeket tartalmaztak, a 6 - os verzió már teljesen saját fejlesztésű és gyártású és nagyon másképp néz ki...

/ Enjoy the Music - Clive Meakins /
/ Pozitive Feedback - John Hoffman /

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1181

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

dongo írta:
2025.04.13., vas. 21:08
Én meg azt tanácsolom a fórumtársnak, tudniillik én voltam előzőleg a Rega P8 tulajdonosa, hogy ne cseréljen kart, az rb880 egy nagyon jó kar. Ha tuningolni szeretne vegyen egy P10-et, vagy a P8-ba egy még komolyabb hangszedőt.
És milyen hangszedő van most a hangkarban? Egy Systemdeken Aniaval hallottam eddig elfogadhatónak egy átkábelezettet, tungsten kisméretű súllyal, egy rövid meghallgatáson.
Tabrizt még Aniaval nem hallgattam, de minden más hangszedővel és más futóművön is a Tabriz lényegesen jobb volt. És a 250-es kar gyárilag downgradelt a műanyag ellensúlytengelyével, nagyon elcseszték a hangját. De most nem is erről volt itt szó.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

A "legendás" Tabriz kar meg ahogy nézem egy Jelco gyártmány. Jobb lenne, mint egy rb880 vagy mint egy rb3000, szerintem nem.

dongo
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Én meg azt tanácsolom a fórumtársnak, tudniillik én voltam előzőleg a Rega P8 tulajdonosa, hogy ne cseréljen kart, az rb880 egy nagyon jó kar. Ha tuningolni szeretne vegyen egy P10-et, vagy a P8-ba egy még komolyabb hangszedőt.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.04.13., vas. 15:02
SoundMania írta:
2025.04.13., vas. 08:21
Rock60 írta:
2025.04.13., vas. 07:39

Persze, kettőt...

Antistati - vel beszélgettünk erről - arról, karbeállításról, VTA/Azimuth sablonról, stb...
Mesélte, hogy Rega P8 - a van, a saját karjával.
Javasoltam Neki, hogy ha megtartja a kart, esetleg cserélje ki az ellensúlyt egy minőségibb darabra. Láttam pár napja egy használtat eladót, de sehol nem találom már - innen jött a kérdés.
Ez megnyugtató! De neki is csak ezt tudom javasolni, mint amit írtam! :)
Az ellensúly tuning pedig az rb250 karon hoz igazán sokat. A többin már sokkal jobb a fémtengelyes megoldással, pláne ha a kis méretű tungstenes súllyal van már. Nem tudom mi manapság a hozzáállása a gyárnak.... De egy szénnétuningolt rega kar sosem lesz olyan jó mint egy Tabriz zi és már annyiba fog kerülni.... Szóval sehogy nem éri meg.... Ezt érdemes nem elfelejteni és észben tartani!
Ne aggódj.
Szerintem már mindenki ezt mantrázza..
A MEGKERÜLHETETLEN Tabriz kar.
Nem, okoska! A felejtős rega.... Gyakorold!

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2473

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2025.04.13., vas. 08:21
Rock60 írta:
SoundMania írta:
2025.04.13., vas. 07:18

Mi az? Vettél Rega kart?! :) Hát nem mondtam már sok éve, hogy nem szabad? :)
De ha már.... Akkor szerintem csak is a Michell Technoweight....
De, á, nem! Még akkor sem. Inkább add el a kart!
Persze, kettőt...

Antistati - vel beszélgettünk erről - arról, karbeállításról, VTA/Azimuth sablonról, stb...
Javasoltam Neki, hogy ha megtartja a kart, esetleg cserélje ki az ellensúlyt egy minőségibb darabra. Láttam pár napja egy használtat eladót, de sehol nem találom már - innen jött a kérdés.
Az ellensúly tuning pedig az rb250 karon hoz igazán sokat. A többin már sokkal jobb a fémtengelyes megoldással, pláne ha a kis méretű tungstenes súllyal van már. Nem tudom mi manapság a hozzáállása a gyárnak.... De egy szénnétuningolt rega kar sosem lesz olyan jó mint egy Tabriz zi és már annyiba fog kerülni.... Szóval sehogy nem éri meg.... Ezt érdemes nem elfelejteni és észben tartani!
Ne aggódj.
Szerintem már mindenki ezt mantrázza..
A MEGKERÜLHETETLEN Tabriz kar.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
SoundMania írta:

Persze, kettőt...

Rock60
Őslakos
Őslakos

SoundMania írta:

Persze, kettőt...

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.04.11., pén. 22:25
Valahol láttam pár napja egy eladó - asszem Edwards Audio - tunning Rega ellensúlyt, de most nem találom. :smile49:
Nem látta Valaki, valahol ?

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 212

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Lajos1966 írta:
2025.04.12., szomb. 20:34
DeProtector írta:
2025.04.12., szomb. 14:26
Lajos1966 írta:
2025.04.12., szomb. 00:02
Régebbi Thorens TD145 lejátszó alá is érdemes a gyári helyett valami más alátétet tenni?
További kérdés még,hogy a gyári szürke IC kábelt érdemes-e cserélni?Amennyiben igen,merre érdemes mozdulni?Mogami,Cardas stb.?
Mivel AT hangszedő van benne,annyit már nagy vonalakban kiderítettem,hogy fontos a minél kisebb kapacitás.
Az ilyen csengő-bongó (dupla) fémtányéros lemezjátszókhoz én nagyon ajánlom a Collaro Mat nevű lemezalátétet. Nekem pl Sondeken nagyon bevált.
Nem mondom,van ára. 🙂
Kb mint az achromat. De jah, nem olcsó (Mondjuk a dixie által említett oyaide sem lesz az.).
Ha rendelnél, javaslom valamelyik eu tagállambeli viszonteladótól rendelj. Úgy is kb annyi az ára, mint a gyártó oldalán, de nincs vám+áfa. (Én a https://www.linnarts.se/ oldalról rendeltem.)

Ha véletlenül a közelben laksz és tényleg érdekel, kölcsönadom szívesen, úgy nem kell vakon berendelni.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Acoustic Zen Matrix Reference
Hf.: Zu Mission

Lajos1966
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 23

Hozzászólás Szerző: Lajos1966 »

DeProtector írta:
2025.04.12., szomb. 14:26
Lajos1966 írta:
Régebbi Thorens TD145 lejátszó alá is érdemes a gyári helyett valami más alátétet tenni?
További kérdés még,hogy a gyári szürke IC kábelt érdemes-e cserélni?Amennyiben igen,merre érdemes mozdulni?Mogami,Cardas stb.?
Mivel AT hangszedő van benne,annyit már nagy vonalakban kiderítettem,hogy fontos a minél kisebb kapacitás.
Az ilyen csengő-bongó (dupla) fémtányéros lemezjátszókhoz én nagyon ajánlom a Collaro Mat nevű lemezalátétet. Nekem pl Sondeken nagyon bevált.
Nem mondom,van ára. 🙂

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2634

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Rock60 írta:
2025.04.12., szomb. 19:05
dixie-chicken írta:
2025.04.12., szomb. 15:53

...de nincs már rég gyártásban,ritkán található ma már elmebajon...igy most oké ?...
Van aki csak a saját "ellenzőjével" látja a hifizgetést,és onnét nem képes kilépni,és nem képes felfogni,hogy lehet,másnak,másra van szüksége.. ;)
De, felfogtam. :napsut:
Remélhetőleg akinek van tapasztalata valamiről, attól mégis csak használhatóbb tipp várható el, mint akinek semmi sincsen, még ha " másnak másra is van szűksége "... ( Vagy nem.)
Egyébként oké...
Pláne, ha azt is elárulod, hogy utolsó Thorens - eiden mit használtál a lemez alá, az is sokat mondana a kérdésben kevésbé járatosaknak. :D
;peace;
Oyaide BR-12-est,de az 126-volt,és nem 145,és ne keverjük már a szezont meg a fazont,könyörgöm...az elött meg parafa+gumikeverék 4mm (2x2mm,50-50% kb)...de ezek a parafás dolgok,nagyon képletesek lehetnek,ismerni kéne a pontos specifikációkat,milyen volt a "tömörités",volt -e kezelve vlmivel,fajsúly/m2 stb....vagy 15 éve,Bp.Kolossy tér környékén volt egy parafás szakbolt,volt vagy 250-300 féle parafa,tekercsekben,lapokban stb,külömböző vastágságokban,ráböktem vlmire,elhoztam 1m2...lövésem sincs pontosan milyen,nem morszolódik..ennyit tudok mondani a "parafámrol"......az Oyaide meg Oyaide,az Achromat (5mm) nekem nem jött be(126-son)...

:lbunny:
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Rock60
Őslakos
Őslakos

dixie-chicken írta:
2025.04.12., szomb. 15:53

...de nincs már rég gyártásban,ritkán található ma már elmebajon...igy most oké ?...
Van aki csak a saját "ellenzőjével" látja a hifizgetést,és onnét nem képes kilépni,és nem képes felfogni,hogy lehet,másnak,másra van szüksége.. ;)
De, felfogtam. :napsut:
Remélhetőleg akinek van tapasztalata valamiről, attól mégis csak használhatóbb tipp várható el, mint akinek semmi sincsen, még ha " másnak másra is van szűksége "... ( Vagy nem.)
Egyébként oké...
Pláne, ha azt is elárulod, hogy utolsó Thorens - eiden mit használtál a lemez alá, az is sokat mondana a kérdésben kevésbé járatosaknak. :D
;peace;

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.04.12., szomb. 13:18
dixie-chicken írta:
2025.04.12., szomb. 08:26
Lajos1966 írta:
Persze a 145-snél is érdemes megejteni a lemez alátét kisérletet...hogy mit?...mint látható lentebb,ez (is) izlés/preferencia és rendszer kérdése,kinek mi fogja meghozni a kivánt eredményt...
Vártam már, kíváncsi voltam a véleményedre, de mindig ez az óvatoskodás... gondolkodik.gif
De komolyan... :kiss:
Ennyi Thorens - es év ( tized ) után nincsen olyan kombó, amire azt mondhatnád, hogy " figyelj, ezt ajánlom, az én rendszeremben / rendszereimben tapasztalatom szerint eddig ez volt a legjobb " ?

( Legrosszabb esetben ott nem válik be, na bumm...)
ez 145/160/160S-shez:

https://www.canuckaudiomart.com/details ... de-sleeve/

de nincs már rég gyártásban,ritkán található ma már elmebajon...igy most oké ?...vagy mondjam azt hogy szerezzen egy Stanton 881S-t a 145-shöz,és nem marad több nyitott kérdése azirányban hogy "mit is kéne kezdenem a 145-sel...."

van aki csak a saját "ellenzőjével" látja a hifizgetést,és onnét nem képes kilépni,és nem képes felfogni,hogy lehet,másnak,másra van szüksége.. ;)
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 212

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Lajos1966 írta:
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Acoustic Zen Matrix Reference
Hf.: Zu Mission

Rock60
Őslakos
Őslakos

dixie-chicken írta:
Lajos1966 írta:
Persze a 145-snél is érdemes megejteni a lemez alátét kisérletet...hogy mit?...mint látható lentebb,ez (is) izlés/preferencia és rendszer kérdése,kinek mi fogja meghozni a kivánt eredményt...
Vártam már, kíváncsi voltam a véleményedre, de mindig ez az óvatoskodás... gondolkodik.gif
De komolyan... :kiss:
Ennyi Thorens - es év ( tized ) után nincsen olyan kombó, amire azt mondhatnád, hogy " figyelj, ezt ajánlom, az én rendszeremben / rendszereimben tapasztalatom szerint eddig ez volt a legjobb " ?

( Legrosszabb esetben ott nem válik be, na bumm...)

Lajos1966
Nincs visszaút
Nincs visszaút

dixie-chicken írta:
Lajos1966 írta:

persze a 145-snél is érdemes megejteni a lemez alátét kisérletet...hogy mit?...mint látható lentebb,ez (is) izlés/preferencia és rendszer kérdése,kinek mi fogja meghozni a kivánt eredményt...arra ügyelj ha vlmi nehezebb kerül rá(vagy könyebb),az eredetihez viszonyitva,vlszinű a rugózáson is állitani kell majd..

a régi külső kábel meg magas kapacitású,régi MM-ek (Shure,Stanton stb) nem voltak annyira érzékenyek,mint ezek a maiak,érdemes lecserélni...arra ügyelj(etek) ha cserélitek,flexibilis legyen,ne gátolja a fügesztett váz helyes "swing"-jét...vagy RCA csatlakozók beszerelése a kávára,és akkor tovább lehet kisérletezni a külső kábel csereberélgetésével...

:smile49:
Úgy érzem alátét szempontjából érdemes lesz felvenni a kapcsolatot Szekeres Istvánnal.
A kábelezéssel meg az volt a gondolat nálam is,hogy rca aljzatok kerülnek a lejátszóra és jöhet a kábelvadászat.Egy-két éve már felvetettem itt a phono kérdést is.....azóta ez egy Palotás-féle phonoval lezárult.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Lajos1966 írta:
persze a 145-snél is érdemes megejteni a lemez alátét kisérletet...hogy mit?...mint látható lentebb,ez (is) izlés/preferencia és rendszer kérdése,kinek mi fogja meghozni a kivánt eredményt...arra ügyelj ha vlmi nehezebb kerül rá(vagy könyebb),az eredetihez viszonyitva,vlszinű a rugózáson is állitani kell majd..

a régi külső kábel meg magas kapacitású,régi MM-ek (Shure,Stanton stb) nem voltak annyira érzékenyek,mint ezek a maiak,érdemes lecserélni...arra ügyelj(etek) ha cserélitek,flexibilis legyen,ne gátolja a fügesztett váz helyes "swing"-jét...vagy RCA csatlakozók beszerelése a kávára,és akkor tovább lehet kisérletezni a külső kábel csereberélgetésével...

:smile49:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Re: SL1200Mk3 slipmat

frenki485 írta:
2025.04.11., pén. 19:24
Voyager írta:
2025.04.11., pén. 17:18
frenki485 írta:
2025.04.11., pén. 16:59

Igen, ezt én is észrevettem, sajna a tornyot csak felfelé lehet állítani, lefelé nem.
Pedig néha az sem ártana sztem.
Ilyen esetben lehet játszani a shell és hangszedő közé behelyezett "távtartókkal".
Igen, pontosan!
Csak én már kicsit nehezményezem, hogy még oda is rakjak vmi oda- vagy, oda nem-illőt, még egy vmit, ami aztán jobbá/rosszabbá teheti a hangot, ki tudja?
Ez inkább csak egy kritika a Technics felé, hogy ha már felfelé igen, akkor lefelé mért nincs az az állítási lehetőség, ami kb 2mm (lehetne) és megoldaná sokak problémáját...
az elmebajon vannak "távtartók" a shell és hangszedő közé,akár fa,carbon vagy alu...önmagában nem hiszem hogy a hangra hatásuk lenne direkt,de indirekt lehet mivel változtatják esetleg az effektiv tömegeket,és innét változhat a kar/hangszedő rezonancija frekvenciája,és innét némi változást okozhatnak a végleges kapott hangban....vagy olyan shell levadászása,amely megfelel a "fizikai" követelményeknek,de ez meg megint más kérdéseket vet majd fel..jó buli ez.. :D

grindlock
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 17

Re: SL1200Mk3 slipmat

Hozzászólás Szerző: grindlock »

Rock60 írta:
2025.04.11., pén. 22:13
grindlock írta:
2025.04.11., pén. 16:01

Nekem is 3 mm akril van, de a toronymagasságot nullára tekerve is kicsit kevésnek tűnik, mintha lejtene.
Lehet, hogy akkor valami 5-7 miliset kell néznem.
Lehet hülye ötlet... gondolkodik.gif
Meg lehetne próbálni az Achromat alá egy mezei filcet tenni.
Filléres megoldás, egy próbát megér, még be is válhat...
Tegnap este ezzel kisérlezgettem.
Filc+akril lett végül.

Lajos1966
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”