Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 692

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Ezeknél az hasonlítgatásoknál szvsz. arra is figyelni kell, hogy akárcsak bármilyen komponensnek a kábelnek is idő kell míg bejáródik. Itt most konkrétan nem arra gondolok, hogy úgy mint egy erősítőnek/hangsugárzónak idő kell új korába, hogy bejáródjon, hanem arra, hogy idő kell ahhoz, hogy az adott kábel kvázi "belerohadjon" az adott rendszerbe. Legalább is nekem ez a tapasztalatom. Hogy ez miért van, arról halvány segédfogalmam sincs ...

hericstamas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 57

Hozzászólás Szerző: hericstamas »

Visszaolvastam 2025-be. :-) Nem lettem sokkal okosabb, nekem annyi jött le, hogy van etalonnak számító kábel tipp több is. Nekem is van. :-) Van egy Tara-Labs 110-es digit kábel amit meghallgattam már párszor mostanában, sőt nálam volt anno a rendszeremben. Ezt tartom az eddigi "etalon" hangnak, akkor is ha adapterekkel van RCA-sítva.
Használtam a mostani rendszeremben egy Grimm TPR-t is amit tudta a 110-et, az sem volt rossz. Ezeket a Wiim forrás oldalon RCA adapterrel, a Benchmarkban meg van 110-es AES bemenetén. Mondjuk azon csodálkoztam, hogy így is szól a dac.

Az alap kérdésem főleg arra irányult, hogy mi dönti el melyik a jobb, igazabb hang. A napokban arra jutottam, hogy pont erre találták ki a mérőmikrofonokat, meg pl. a REW-et. Nem mint igaz és vitathatatlan megoldást, de mint reprodukálható eredményeket adó mérőműszert. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a két a Cardas között pl. nem fogok tudni különbséget mérni, de még nem szántam rá magam. Viszont fogalmam sincs, mit fogok mutatni a mérés, a kérdésem részben erre irányult, hogy mire számíthatok vajon. Itt most a kettő között tényleg ordenáré a különbség hangban, nem olyan hát nem is tudom. gondolkodik.gif
Wiim Ultra streamer»Cardas Parsec digit»Benchmark DAC1»VDH The First IC»
vagy Thorens TD 115 MK2 Goldring E3»Rega Couple phono»
Accustic Arts Power ES integrált erősítő»VDH Teatrack hangfalkábel»Quested Monitoring VH2108
Ösvény végén Einstein Octopus, Cardas és DIY tápkábelek

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 319

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

istvan01 írta:
2026.07.15., szer. 11:31
wasiliy888 írta:
2026.07.15., szer. 10:54
istvan01 írta:
2026.07.15., szer. 09:42

...

RCA és 75ohmos-nak jelölt digit kábel kapcsán találtam a What's Best fórumon egy szaki posztját, aki munkája kapcsán tud kábel impedanciát mérni, ami feladatott ő kábelgyártóktól is kap rendszeresen. Azt írta, nagyon sok audio/high-end digit kábel köszönő viszonyban sincs a 75/110ohm impedanciákkal, vagyis nagy szórásban méri ezeket. Nem jelölt meg konkrét márkákat, mert erre nincs engedélye, a megbízói hitelrontással vádolnák. Talán igaz amit ír, talán nem, de akkor is tanulságos.
Elvinni a kábeled, és másnál meghallgatni, ennek nem sok értelmét látom. Ami otthon a saját rendszerben jobban tetszik amellett kell maradni/dönteni.

A fenti impedancia méricskélés pedig egy ismételten olyan adat, amivel el lehet kápráztatni a nagyközönséget, csak semmi köze a hangzáshoz.
Ha beírod itt a kábeles topikban a keresőbe a "110" karaktereket, néhány 110V bejegyzést követően vissza lehet olvasni 2025ig, egészen addig, ahol 75/110 ohmos digit kábekekről folyik a diskurzus. És hogy ezt ne kelljen megtenni, ide írom: simán lehet, hogy jobb a 110ohmos aes kábel 75ohmos digit coax helyén, példaként ww aes (110ohm) kábel - canare stúdió (75ohm) kábel, hiába ultra precíz a 75ohm a canare esetében, a ww jobb, persze, az ár a ww javára 10x több, mint a stúdió kábel. Meg azt is írják, hogy az átlagos 1-2m hosszon nem nagyon számít, ami többnyire használatos ezekből.
Ezért nincs jelentősége, mit méreget a külföldi szakember.
Feleslegesen akarsz kötözködni a javaslataim kapcsán. A más rendszerben hogyan viselkedik két kábel, az is egy infó a kérdező számára. A másik javaslat is ad egy infót arra, hogyan viszonyul a két kábel egy minősített harmadikhoz képest a saját rendszerében. Egyik sem ad kőkemény választ, de segíthet neki.
Úgy egyébként a te módszered, javallatod erre?

Az impedancia érdektelenség kapcsán. A hullámimpedanciát úgy egyébként brahiból írták elő 30-40éve is már ezekre a digit kábelekre? Nem is értem, az audio/video/informatika területen egyre szaporodó, normák, protokollok, egyik másik ráadásul licenc díjas is, az mind csak bohóckodás, mennek azok nélkül az információk egyik készülékből a másikba.
Szó sincs róla. A második javaslatod, az esetlegesen jobb (drágább) kábel kölcsönbe, az jó ötlet szerintem is. Főleg, ha van két kb azonos. Talán érdemes eladni mindkettőt, és kicsit kipótolva, kijön a drágább kábel belőle.

Amit írtak tavaly (a hozzáértők, nem én), hogy visszafelé többnyire nem válik be, igaz működik, de a 75ohmos digit kábel nem szerepel jól aes kábelként (110ohm).
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3718

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

wasiliy888 írta:
2026.07.15., szer. 10:54
istvan01 írta:

...

RCA és 75ohmos-nak jelölt digit kábel kapcsán találtam a What's Best fórumon egy szaki posztját, aki munkája kapcsán tud kábel impedanciát mérni, ami feladatott ő kábelgyártóktól is kap rendszeresen. Azt írta, nagyon sok audio/high-end digit kábel köszönő viszonyban sincs a 75/110ohm impedanciákkal, vagyis nagy szórásban méri ezeket. Nem jelölt meg konkrét márkákat, mert erre nincs engedélye, a megbízói hitelrontással vádolnák. Talán igaz amit ír, talán nem, de akkor is tanulságos.
Elvinni a kábeled, és másnál meghallgatni, ennek nem sok értelmét látom. Ami otthon a saját rendszerben jobban tetszik amellett kell maradni/dönteni.

A fenti impedancia méricskélés pedig egy ismételten olyan adat, amivel el lehet kápráztatni a nagyközönséget, csak semmi köze a hangzáshoz.
Ha beírod itt a kábeles topikban a keresőbe a "110" karaktereket, néhány 110V bejegyzést követően vissza lehet olvasni 2025ig, egészen addig, ahol 75/110 ohmos digit kábekekről folyik a diskurzus. És hogy ezt ne kelljen megtenni, ide írom: simán lehet, hogy jobb a 110ohmos aes kábel 75ohmos digit coax helyén, példaként ww aes (110ohm) kábel - canare stúdió (75ohm) kábel, hiába ultra precíz a 75ohm a canare esetében, a ww jobb, persze, az ár a ww javára 10x több, mint a stúdió kábel. Meg azt is írják, hogy az átlagos 1-2m hosszon nem nagyon számít, ami többnyire használatos ezekből.
Feleslegesen akarsz kötözködni a javaslataim kapcsán. A más rendszerben hogyan viselkedik két kábel, az is egy infó a kérdező számára. A másik javaslat is ad egy infót arra, hogyan viszonyul a két kábel egy minősített harmadikhoz képest a saját rendszerében. Egyik sem ad kőkemény választ, de segíthet neki.
Úgy egyébként a te módszered, javallatod erre?

Az impedancia érdektelenség kapcsán. A hullámimpedanciát úgy egyébként brahiból írták elő 30-40éve is már ezekre a digit kábelekre? Nem is értem, az audio/video/informatika területen egyre szaporodó, normák, protokollok, egyik másik ráadásul licenc díjas is, az mind csak bohóckodás, mennek azok nélkül az információk egyik készülékből a másikba.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

istvan01 írta:

...

TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3718

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

hericstamas írta:
2026.07.15., szer. 09:12
Általános kábelezési kérdésem van. Hogy tudja egyszerű halandó eldönteni, hogy melyik kábelnek van "igaza"? Ti milyen módszert alkalmaztok? Rendszeresen változtatok a kábelezésemen, de a tegnap tapasztalt jelenség már túl van egy határon. gondolkodik.gif

Egy Cardas Parsec digit RCA/RCA van most a Wiim Ultra és a Benchmark DAC1 között gyári RCA-BNC átalakítóval a Bench oldalán. Egy darabig szoktuk egymást, de ezzel teljesen elégedett vagyok.
A közelmúltban előtte ugyanitt Ludic Audio Orpheus RCA/RCA, DH-LABS D-750 RCA/BNC direkt digit IC-k voltak. Mindegyiknek más hangja volt, de azért "össze lehetett őket mérni" hangban.
Tegnap kíváncsiságból a Cardas Gold5 RCA/RCA IC kábelemet dugtam rá és egy teljesen más világ fogadott az előző 3-hoz képest. Oké ez nem digit kábel, de megvan a szinkron a DAC szerint 24/192-n is. Hangban a Parsec egy tiszta pontos monitoros hang, a Gold5 meg sok felnagyított részlet, nagy tér. Ez milyen jelenség és melyik az "igazi" vajon?
Röviden lehet azt mondani, ezt csak magad tudod eldönteni, melyikkel hallgatod tovább/szívesebben/elegédetten a zenét.

De azért én mégis javasolnék két rásegítő módszert. Ha van az ismeretségi körödben a tiednél nem alacsonyabb szintű rendszer, akkor vidd el oda ezt a két kábelt meghallgatni ott. Nem, nem garantált hogy amit ott hallasz, az döntő a te rendszeredben is, de adhat jellemzést a kábelekről.

Másik módszer lenne az, hogy keresel kölcsönbe egy magasabb szintre kategorizált kábelt, amivel talán közelebb lehet jutni a helyes döntéshez a két kábeleddel kapcsolatban.

trane
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 3034

Hozzászólás Szerző: trane »

hericstamas írta:
2026.07.15., szer. 09:12
Általános kábelezési kérdésem van. Hogy tudja egyszerű halandó eldönteni, hogy melyik kábelnek van "igaza"?...
az a helyzet, hogy ezzel a 2 mondatoddal meg is válaszoltad tkp. az egész hi-fi-zés lényegét :rolleyes: > ui. általános igazság (1. mondat) azért nincs a hi-fi-ben, mert az személyes (2. mondat) :yingyang: - s ekként ez igaz a kábelezésre is leborulok.gif . magyarul: ami neked tetszik, az az 'igaz' :kiss:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

hericstamas
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 57

Hozzászólás Szerző: hericstamas »

Általános kábelezési kérdésem van. Hogy tudja egyszerű halandó eldönteni, hogy melyik kábelnek van "igaza"? Ti milyen módszert alkalmaztok? Rendszeresen változtatok a kábelezésemen, de a tegnap tapasztalt jelenség már túl van egy határon. gondolkodik.gif

Egy Cardas Parsec digit RCA/RCA van most a Wiim Ultra és a Benchmark DAC1 között gyári RCA-BNC átalakítóval a Bench oldalán. Egy darabig szoktuk egymást, de ezzel teljesen elégedett vagyok.
A közelmúltban előtte ugyanitt Ludic Audio Orpheus RCA/RCA, DH-LABS D-750 RCA/BNC direkt digit IC-k voltak. Mindegyiknek más hangja volt, de azért "össze lehetett őket mérni" hangban.
Tegnap kíváncsiságból a Cardas Gold5 RCA/RCA IC kábelemet dugtam rá és egy teljesen más világ fogadott az előző 3-hoz képest. Oké ez nem digit kábel, de megvan a szinkron a DAC szerint 24/192-n is. Hangban a Parsec egy tiszta pontos monitoros hang, a Gold5 meg sok felnagyított részlet, nagy tér. Ez milyen jelenség és melyik az "igazi" vajon?
Wiim Ultra streamer»Cardas Parsec digit»Benchmark DAC1»VDH The First IC»
vagy Thorens TD 115 MK2 Goldring E3»Rega Couple phono»
Accustic Arts Power ES integrált erősítő»VDH Teatrack hangfalkábel»Quested Monitoring VH2108
Ösvény végén Einstein Octopus, Cardas és DIY tápkábelek

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2874

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Egyik haver azt mondja, a lemezmosó jobban mos Kondo tápdróttal...
őőőő,a minden6ó Kondo kábelezés,ismét bizonyit...nekem is, nagyon jó cimbimnél,amikor kávét főznek,a vizforralóba Pointe tápkábel van dugva,és egy SoungOrg Z021/28 asztalkán tálalják azt....hifista apró életörömök... :D
Technics SL1300G,Shelter 901/III,Shure VST III,Shure M97HE,Shure M97ED,Shure M95ED,Shure 44-7,Shure M75ED Type 2,MoFi Mastertracker,Musical Fidelity M6Si,ProJect Tube Box DS3,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal/Teac UD-503

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

revox írta:
2026.07.14., kedd 23:33
...
Valsz ugyanazért, amiért a lemezmosó tápdrótja. Egyik haver azt mondja, a lemezmosó jobban mos Kondo tápdróttal... azér ez már nekem is sok volt. Aztán megvilágosodtam, amikor a lemezmosóm tápdrótját kihúztam, majd fordított fázissal bedugtam és máshogy kezdett szólni a hifi. Egyszerűen, minden bedugott (nem csak) tápkábel megjelenik a kapott hangban...
A készülékeinkbe jutó káros nagyfrekis zaj java a saját rendszerből jön. Minden készülék ad ki zajt, a lemezmosó is.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4773
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

ELEX írta:
2026.07.14., kedd 22:48
Rock60 írta:
2026.07.14., kedd 21:15

Tudod, hogy mennyire tisztelem a szakmai tudásodat, ráadásul élvezettel olvastam a Quad működési elvét, még vagy kétszer átfutok rajta, az biztos... :smile53:
.....
Elhiszem, hogy elméletileg lehetetlen és nem tudom, hogy van, mint van, de nálam így van, és szerencsére ott van, ha kell a feleségem füle, hogy biztos legyek benne, nem placebo...

Számomra ennél még lehetetlenebbnek tűnik, hogy a lemezjátszó tápegységének a kábele, vagy a csöves tápegységben egy csőcsere, miként változtathatja meg a lemezjátszó hangját. gondolkodik.gif
Biztosan van valami oka, hogy változást érzékeltetek.
A lemezjátszó táp azért más tészta. Ott direktben vagy elektronikán keresztül hatása van a motor meghajtására.
A csőcsere bárhol is meg teljesen egyértelmű hatással bír.

Visszatérve a Quad ESL 63-ra. A mellékelt képen látszik, hogy a feszültségsokszorozón keresztül kapják a szekciók a különböző DC nagyfeszültséget. A rácsokat hajtja a trafón és a passzív elemeken keresztül az erősítő.

A Martin Logan egyes hangfalainak tápellátása csupán egy nagyon kis teljesítményű 15Vos DC adapter. A hangfalakon belül van egy nagyfrekvenciás oszcillátor, pici trafó és szintén feszültségsokszorozó. Majd a 3.5 kV DC nagyfeszt kb. 50-60 Mohmos soros ellenálláson keresztül vezetik a fóliára. Áram nulla, csak feltöltik a kondenzátort relatív lassan. Onnantól, ha kihúzad az adaptert, csak a kondenzátor (rácsok/fólia) önkisülése miatt csökken a nagyfesz. Nincs ideális szigetelő, minimálisan elszivárog a fólián felhalmozott töltés. Ugyanez a Quad esetén is.
Valsz ugyanazért, amiért a lemezmosó tápdrótja. Egyik haver azt mondja, a lemezmosó jobban mos Kondo tápdróttal... azér ez már nekem is sok volt. Aztán megvilágosodtam, amikor a lemezmosóm tápdrótját kihúztam, majd fordított fázissal bedugtam és máshogy kezdett szólni a hifi. Egyszerűen, minden bedugott (nem csak) tápkábel megjelenik a kapott hangban...
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 972

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Rock60 írta:
2026.07.14., kedd 21:15

Tudod, hogy mennyire tisztelem a szakmai tudásodat, ráadásul élvezettel olvastam a Quad működési elvét, még vagy kétszer átfutok rajta, az biztos... :smile53:
.....
Elhiszem, hogy elméletileg lehetetlen és nem tudom, hogy van, mint van, de nálam így van, és szerencsére ott van, ha kell a feleségem füle, hogy biztos legyek benne, nem placebo...

Számomra ennél még lehetetlenebbnek tűnik, hogy a lemezjátszó tápegységének a kábele, vagy a csöves tápegységben egy csőcsere, miként változtathatja meg a lemezjátszó hangját. gondolkodik.gif
Biztosan van valami oka, hogy változást érzékeltetek.
A lemezjátszó táp azért más tészta. Ott direktben vagy elektronikán keresztül hatása van a motor meghajtására.
A csőcsere bárhol is meg teljesen egyértelmű hatással bír.

Visszatérve a Quad ESL 63-ra. A mellékelt képen látszik, hogy a feszültségsokszorozón keresztül kapják a szekciók a különböző DC nagyfeszültséget. A rácsokat hajtja a trafón és a passzív elemeken keresztül az erősítő.

A Martin Logan egyes hangfalainak tápellátása csupán egy nagyon kis teljesítményű 15Vos DC adapter. A hangfalakon belül van egy nagyfrekvenciás oszcillátor, pici trafó és szintén feszültségsokszorozó. Majd a 3.5 kV DC nagyfeszt kb. 50-60 Mohmos soros ellenálláson keresztül vezetik a fóliára. Áram nulla, csak feltöltik a kondenzátort relatív lassan. Onnantól, ha kihúzad az adaptert, csak a kondenzátor (rácsok/fólia) önkisülése miatt csökken a nagyfesz. Nincs ideális szigetelő, minimálisan elszivárog a fólián felhalmozott töltés. Ugyanez a Quad esetén is.
Csatolmányok
Quad schematic.gif

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1554

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

wasiliy888 írta:
2026.07.14., kedd 18:44

És jobb volt kábel nélkül?

(Amúgy feltaláltad a hifi sportot. Zene hallgatás közben ki kell húzni a tápkábelt, utána visszaszaladni, leülni úgy 10-13mp körüli időn keresztül zenehallgatás, majd ismét futás a kütyühöz és vissza a tápkábelt. Aztán megint ki lehet húzni. Akinek olyan tápja van akár a cuccba építve, akár külső, ami 30mp-et is bír, az doppingnak minősül.)
:tutiok:
Jobb. Mint ha a kalitkában vergődő madarat kiengednéd. Husss...
De mivel lusta vagyok, és mind a 15 másodpercet ki akartam használni- ott már gyorsan halkul - nem én szaladgáltam a hangszórókhoz, hanem a feleségem és a fiam húzgálta, dugdosta a kábeleket. :D
Aztán megunták... :kapdelm:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

ELEX írta:
2026.07.14., kedd 19:00

Nos, az elektrosztatikus hangfalaknál a tápkábel csupán azt az elektronikát látja el, amelyik a nagyfeszültséget állítja elő a panel fóliája számára.

...Összegezve, a tisztán elektrosztatikus hangfal esetében az a hálózatból semmiféle energiát nem vesz fel, ami a hangfrekvenciás jellel van összefüggésben. Gyakorlatilag milliamperek, amit a nagyfeszültséget előállító elektronika felvesz a hálózatból, de az konstans.

De...
Mikor először cseréltem ki a gyári tápkábelét a magam fonogatott Neotechre, Bruce Sprigsteene koncertfelvétel ment éppen sokadjára. Ott egy számban a párjával duettet énekel.
Feleségem az (amerikai ) konyhában pepecselve megszólalt : Mindig tetszett a nő hangja, de most már értem is, mit énekel. Tényleg... gondolkodik.gif
Mióta túlkeveredtem a Neotech - korszakon, és tápkábeleket tesztelek, a Quad az elsők között van, ahol kipróbálom a drótokat. Csak mindig kell két egyforma. sad.gif :D

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 972

Hozzászólás Szerző: ELEX »

Rock60 írta:
2026.07.14., kedd 17:46
( Nekem sikerült a tápkábel hangját " lebuktatni " az ESL - nél, úgy hogy kihúztam belőlük működés közben, szóltak még vagy 15 másodpercig. Kábel vs semmi. :smile29: )
Nos, az elektrosztatikus hangfalaknál a tápkábel csupán azt az elektronikát látja el, amelyik a nagyfeszültséget állítja elő a panel fóliája számára.
Ez alól az aktív hibrid elektrosztatikusok kivételek, mert ott a komplett analóg és digitális (DSP, amelyikben van ilyen) áramkörök ellátására is szolgál a hálózati energia a tápkábelen keresztül.

A tisztán elektrosztatikus hangfalaknál egy nagyfeszültségű áramkör állítja elő a kb. 3.5 kV nagyfeszültséget a fólia számára. A Soundlabok esetében ez 10 kV körül van, mivel ott a kapacitás másik fegyverzete, a "rácsok", amik ott huzalok, nagyon távol vannak és kell az extra elektrosztatikus térerő, hogy legyen némi érzékenysége a hangfalnak.

Ezen a nagyfeszültségen semmiféle jel "nem megy keresztül", csupán egy sztatikus előfeszítése a fóliának. A jel energia a rácsokon keresztül folyik, amik a fólia két oldalán helyezkednek el. A fólia két oldalán található rácsokra vezetik a hangfrekvenciás jelet passzív váltón és nagyfeszültségű transzformátoron keresztül. DC szempontból ezek a rácsok földpotenciálon vannak. A transzformátor a hangfrekvenciás tartományban sokszoros áttételű és sok száz voltos hangfrekvenciás jellel táplálja a rácsokat ellen fázisban. Az így kialakult elektrosztatikus erőtér mozgatja a nagyon vékony és könnyű DC nagyfeszültséggel előfeszített fóliát, aminek minden pontjára azonos erő hat. Az elektromos erőtérben a fóliára ható erő négyzetesen arányos a feszültséggel, mivel ellenfázisban van hajtva a fólia, így két négyzetes komponens kivonódik egymásból, marad a tisztán lineáris erő, ami mozgatja fóliát. Ezért elméletileg semmiféle torzítási komponens nem képződik a meghajtás során. A gyakorlatban azért természetesen keletkeznek torzítási komponensek, de azok mértéke összehasonlíthatatlanul alacsonyabb, mint egy mágneses erőtérben mozgó lengőcséve esetén. Ezért is annyira éteri tisztaságú és semleges egy jó minőségű elektrosztatikus hangja. A sebessége pedig a rendkívül kis mozgatott tömeg miatt sokkal gyorsabb. A fólia minden pontjára azonosan ható erő miatt pedig nem keletkeznek a meghajtás (lengőcséve) és a membrán elkülönüléséből eredő rezonanciák, membrán állóhullámok..........

Jobb esetben a kondenzátor önkisülése nagyon alacsony (fólia-rácsok). Így, ha megszakítod a nagyfeszültségű panel tápellátását, még hosszú percekig, tízpercekig szól a hangfal lassan csökkenő hangerővel, ahogy kisül a kondenzátor, ezáltal csökken az érzékenység.

Szóval a tápkábel hatása nem releváns egy tisztán elektrosztatikus hangfal esetében.
A hibrideknél azonban az, méghozzá nagy mértékben, mivel ott az aktív elektronikát látja el energiával a hálózatból.

Összegezve, a tisztán elektrosztatikus hangfal esetében az a hálózatból semmiféle energiát nem vesz fel, ami a hangfrekvenciás jellel van összefüggésben. Gyakorlatilag milliamperek, amit a nagyfeszültséget előállító elektronika felvesz a hálózatból, de az konstans.

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 64

Hozzászólás Szerző: pantera »

Off-off-off: Volt egy ismerősöm,- amatőr szinten elég jó szaxofonos - aki egyszer kölcsönkapott egy Selmer ezüst tenorszaxofont (mai áron 5-8 milla). Szavait kb. idézve: F.s bádoghang. Fúvósoknak sárgaréz (brass) dukál. Azaz: mindent a helyén illik használni/értékelni. ;) [bár lehet tévedett, de ő így hallotta]

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó

Rock60 írta:
2026.07.14., kedd 17:46
...

( Nekem sikerült a tápkábel hangját " lebuktatni " az ESL - nél, úgy hogy kihúztam belőlük működés közben, szóltak még vagy 15 másodpercig. Kábel vs semmi. :smile29: )
És jobb volt kábel nélkül?

(Amúgy feltaláltad a hifi sportot. Zene hallgatás közben ki kell húzni a tápkábelt, utána visszaszaladni, leülni úgy 10-13mp körüli időn keresztül zenehallgatás, majd ismét futás a kütyühöz és vissza a tápkábelt. Aztán megint ki lehet húzni. Akinek olyan tápja van akár a cuccba építve, akár külső, ami 30mp-et is bír, az doppingnak minősül.)
:tutiok:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

Mikor minősítünk egy erősítőt, dacot, és hogy a témánál maradjunk kábelt, mindig arra gondolok, hogy mihez képest. Nincsen abszolút referencia - a kezünk ügyében biztosan nem - ami kiinduló pontot adhatna.
A kábelnél, mint passzív elemnél látok egy kis reménysugárt ez ügyben, a wireless rendszerek talán tudnak egy kis támpontot adni.
Ezen felbuzdulva kérdezem, hogy hallott-e már valaki egymáshoz képest két hasonló rendszert egyiket hsz kábellel, másikat kábel nélküli wireless rendszerben ?

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda

tunerman írta:
2026.07.14., kedd 09:16

Nem véletlenül van a trombita réz(ötvözetek)ből. :smile29:

TJ.
Most, hogy mondod, szívesen meghallgatnék egy ezüst trombitát, vagy saxofont...

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

white-tiger írta:
2026.07.14., kedd 14:44
Hát hogy illik-e azt nem tudom, de hogy elkérik az biztos...🤣
ÁÁÁ, ezt rosszul tudod. Ha nem kérnének el érte csilliárd dollárt biztos nem venné meg senki, mert akkor azt hiszik, hogy gagyi. :D

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Snipi írta:
2026.07.14., kedd 14:26
white-tiger írta:
2026.07.14., kedd 13:54
Hovarju#7 írta:
2026.07.12., vas. 17:44

Azért az nem árt, ha tudod, hogy a nagy energia átvitel és a zene tisztasága köszönő viszonyban sincsenek egymással. 230 V-on a nagy energiához nem kell karvastagságú kábel. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a túlméretezés egyik oka, hogy a kábel gyártők nagy része 110 V-ot használó területre szállít és a vevők jó része baromi nagy szobákban hallgat zenét. Akkor tényleg nagy az áram igény.
Tudom és tényleg nem árt. Amcsiban jellemző amit írtál a 110V miatt, a házak és nappalik pedig elég nagyok. Innen az általad is írt nagyobb áram igény. És nyilván a vastag hajó kötelekért még több pénzt lehet kérni. Ez meg már az üzleti része. És igen, valóban az ár és érték nem mindig aranyos illetve csak a kábel vezető anyag vastagsága is csak egy paraméter több más mellett. Van még jópár befolyásoló tényező.
Szerintem USA-val kapcsolatban az sem elhanyagolható tényező (a nagy kecók miatt), hogy böszme nagy hangfalak vannak, - név nélkül - nagy 1000 Wattos erősítőkkel amikkel hegeszteni (sőt! heggeszteni :D ) is lehet, amik zabálják az ampert mint a állat. (Erősítő is, hangfal is.) Oda meg kell a kar vastagságú kábel. És igen! Egy ilyen szörnyetegért már illik elkérni egy Chevi Corvette árát. :D
Hát hogy illik-e azt nem tudom, de hogy elkérik az biztos...🤣
Én egyébként a kábelt szükséges és kikerülhetetlen "rossznak" tartom, és adott esetben bár simán belefér a hat számjegyű összeg is, de azért vannak lélektani határok, amikor olyan ára(ka)t látok, mikor nálam is elgurul a gyógyszer.. 😃

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

white-tiger írta:
2026.07.14., kedd 13:54
Hovarju#7 írta:
white-tiger írta:
2026.07.12., vas. 16:58

Az mondjuk meglepne ha a gatya madzag olyan energiát és tisztaságot vinne át mint mondjuk egy AQ Tornado vagy egy Wireworld
Platinum.
Azért az nem árt, ha tudod, hogy a nagy energia átvitel és a zene tisztasága köszönő viszonyban sincsenek egymással. 230 V-on a nagy energiához nem kell karvastagságú kábel. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a túlméretezés egyik oka, hogy a kábel gyártők nagy része 110 V-ot használó területre szállít és a vevők jó része baromi nagy szobákban hallgat zenét. Akkor tényleg nagy az áram igény.
Tudom és tényleg nem árt. Amcsiban jellemző amit írtál a 110V miatt, a házak és nappalik pedig elég nagyok. Innen az általad is írt nagyobb áram igény. És nyilván a vastag hajó kötelekért még több pénzt lehet kérni. Ez meg már az üzleti része. És igen, valóban az ár és érték nem mindig aranyos illetve csak a kábel vezető anyag vastagsága is csak egy paraméter több más mellett. Van még jópár befolyásoló tényező.
Szerintem USA-val kapcsolatban az sem elhanyagolható tényező (a nagy kecók miatt), hogy böszme nagy hangfalak vannak, - név nélkül - nagy 1000 Wattos erősítőkkel amikkel hegeszteni (sőt! heggeszteni :D ) is lehet, amik zabálják az ampert mint a állat. (Erősítő is, hangfal is.) Oda meg kell a kar vastagságú kábel. És igen! Egy ilyen szörnyetegért már illik elkérni egy Chevi Corvette árát. :D

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 121

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Hovarju#7 írta:
white-tiger írta:
2026.07.12., vas. 16:58

Az mondjuk meglepne ha a gatya madzag olyan energiát és tisztaságot vinne át mint mondjuk egy AQ Tornado vagy egy Wireworld
Platinum.

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 8201

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

MrCollector írta:
2026.07.14., kedd 11:23
Jó, hogy valamiért mindig lehet nyavalyogni nem? Ha már építő jellegű hozzászólásra nincs idő. :rolleyes:
MrCollector írta:
2026.07.14., kedd 06:40
A dobok hangja feszesebb, nem annyira puffogós, mintha a "bőrt" jobban megfeszítették volna rajta. Minden hang gyorsabbnak hat, a megindulások direktebbek. A magasak terén mutatkozik meg legjobban a felbontásbeli különbség. A cinek sistergősebbek, fémesebb hatásúak, légiesebbek.
Nem szeretnék kompetencián súlyosan kívülre kerülni, így csak a dobok és cintányérok hangjának jellemzését idéztem ide. Borzalmas. Ez nálam digitális szennyezés. Ez lenne az építés? gondolkodik.gif
Alces 6 | Mac Mini M1 | RME ADI-2 DAC FS | Genelec 1031APM aktív monitorok

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 14

Hozzászólás Szerző: orion »

asebestyen írta:
2026.07.14., kedd 09:53
A HiFi közhelyek nemzetközi logisztikai központjában kinyílt az egyik hangár ajtaja és kifolyott egy becsületes mennyiség. ;peace; Nincs kétégem, hogy maradt még benne elég, a következő ezer évre még biztosan kitart. :smile32:
Valahogy el kell adni a szajrét a madaraknak. (galambok, verebek, pingvinek) Sokba kerül manapság egy tengerparti nyaralás kellenek a lelkes szponzorok. :D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”