Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4784
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

orion írta:
2026.07.13., hétf. 17:38

Nála ez inkább már rögeszme volt. Az ongaku inkább dc csatolt meghajtás és az RCA vt4c karaktere miatt szólt úgy nem feltétlenül az ezüst miatt.

...
Ha visszaolvasod nem azt írtam, hogy az ezüst nem lehet jobb, ne forgasd ki a szavaimat. Hanem azt, hogy a hangjában a dc csatolás (A2 miatt) és a csőválasztás (vt4c) miatt volt olyan amilyen, az ezüst inkább csak a fűszer volt. Az ezüst kábelnek általában picit nyitottabb, fényesebb a hangja, talán így lehetne megfogalmazni.
Az a baj a bukott tehenészekkel, a szövegértéssel is problémájuk van.

És, persze, értetlenek, mert itt még a DC csatolás és csőhasználat miatt az ami, utána meg a trafó miatt, ami ha ezüst, ha réz, már mindegy, csak a papír az legyen, ami. (Csak akkor azok a K*rva Neirok miért szóltak máshogy rézzel és ezüsttel? Vagy egy AN Jinro miért szól máshogy, mint egy Ongaku Kensei? Első is az Ongaku Kensei kapcsolása, csak pórias rezekkel ezüst helyett)

Egyébként egy ismerősöm volt annyira puncsos Kondonál, kapott ilyen trafókat, persze pénzért. Nem jött össze, vett egy Ongakut. De legalább megpróbálta.

Az viszont valóban tökmindegy, Riskát réz, ezüst,vagy bőrkorbáccsal vágom tőgyön, ha a tilosban legel, arrébb fog szökellni :rolleyes:

De csak vicceskedem, mintázva, hogy hülyeséget bárki le tud írni büntetlenül :rolleyes:

Minden virág virágozzék (csak Riska le ne legelje, de adok neki a teflonkorbáccsal)
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 14

Hozzászólás Szerző: orion »

"még egy apró gondolat: amikor pl az említett Ongaku megépült, Kondo azonnal megosztotta a kapcsolási rajzát, hogy bárki megépíthesse magának. Találkoztam néhány épített "kondoval", de alapvetően olyan messziről szagolták az eredeti hangját, amit nehéz lenne meghatározni. Kb annyira, hogy nem érték el egy Qvortrup féel AN OTO muzikalitását se. "

Ez is azt bizonyítja, hogy a trafó rengeteget számít, hiába volt meg nekik a kapcsolás, a trafó tekercselési struktúráját nem ismerték, így azt nem is tudták lemásolni és a Kondo-féle gondolom japán trafópapír szigetelést sem. Emiatt még ezüst huzallal sem szólt volna ugyanúgy, a csövek gyártójáról nem is beszélve, már a GE és másképp szól ugyanabban a munkapotban, mint pl. az RCA.

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

revox írta:
2026.07.13., hétf. 17:27
orion írta:
2026.07.13., hétf. 17:17
revox írta:
2026.07.13., hétf. 17:05

a suttyója, "hisz" a kábelekben :D
Nála ez inkább már rögeszme volt. Az ongaku inkább dc csatolt meghajtás és az RCA vt4c karaktere miatt szólt úgy nem feltétlenül az ezüst miatt. Egyszerűen csak kipróbálta szerintem amit adott esetben lehet, hogy ő is ii. vh. bombázók elektronikájában látott, mert ott is volt ezüst huzalos trafó, ezt egy tanáromtól tudom, aki gyerekkorában összeszedett ilyet roncsokból de nyilván nem hang miatt, hanem talán a nagyfrekvenciás skin hatás miatt talán az éjszakai infra képalkotó rendszer része volt.
ez ott látszik megbukni, hogy volt lehetőségem (saját rendszerben) meghallgatni 3 féle Neiro erősítőt (generációk), ami szintén Kondo keze munkája volt, de réz kimenőtrafóval és több ponton réz alaktrészekkel, majd az ezek alapján fejlesztett Sougát, aminek már amit lehetett, ezüsttel oldottak meg (kimenőt is) és az "ég és föld" túlzás lenne, mert ha valaki csak félórára közelébe került egy Neorinak, lefoxta a bokáját, de jobb volt az ezüstökkel megtömött Souga.

aztán, az se volt mindegy, hogy ezeket a berendezéseket réz, vagy ezüstkbelekkel használtuk. Sőt, még házon belül is, pl egy KSL Vz és KSL LP ezüstvezték között is érzhetünk, akár markánsnak mondható különbséget is egy adot rendszerben, akár Kondo, akár más.

de ez is csak egy vélemény, de elméleti síkon semmiképp nem leledzik, mert mint említettem, azt se tudom ,miért világít a "villanykörte", ha felkapcsolom a lámpát :D (jó ,oké, nem körte, izzó) . másodsorban, mindenki úgy nyugtatja magát, hogy az oszlop tetején ül, ahogy kedve tartja, demokrácia van :smile53:

még egy apró gondolat: amikor pl az említett Ongaku megépült, Kondo azonnal megosztotta a kapcsolási rajzát, hogy bárki megépíthesse magának. Találkoztam néhány épített "kondoval", de alapvetően olyan messziről szagolták az eredeti hangját, amit nehéz lenne meghatározni. Kb annyira, hogy nem érték el egy Qvortrup féel AN OTO muzikalitását se.
Ha visszaolvasod nem azt írtam, hogy az ezüst nem lehet jobb, ne forgasd ki a szavaimat. Hanem azt, hogy a hangjában a dc csatolás (A2 miatt) és a csőválasztás (vt4c) miatt volt olyan amilyen, az ezüst inkább csak a fűszer volt. Az ezüst kábelnek általában picit nyitottabb, fényesebb a hangja, talán így lehetne megfogalmazni.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

orion írta:
2026.07.13., hétf. 17:17
revox írta:
orion írta:
2026.07.13., hétf. 16:57
Kondó bácsi vonala meg annyiban más, hogy ő mindenből a legjobbra törekedett és mivel az ezüstnél nem talált jobb vezetőt, így arra szavazott. :D
Nála ez inkább már rögeszme volt. Az ongaku inkább dc csatolt meghajtás és az RCA vt4c karaktere miatt szólt úgy nem feltétlenül az ezüst miatt. Egyszerűen csak kipróbálta szerintem amit adott esetben lehet, hogy ő is ii. vh. bombázók elektronikájában látott, mert ott is volt ezüst huzalos trafó, ezt egy tanáromtól tudom, aki gyerekkorában összeszedett ilyet roncsokból de nyilván nem hang miatt, hanem talán a nagyfrekvenciás skin hatás miatt talán az éjszakai infra képalkotó rendszer része volt.
ez ott látszik megbukni, hogy volt lehetőségem (saját rendszerben) meghallgatni 3 féle Neiro erősítőt (generációk), ami szintén Kondo keze munkája volt, de réz kimenőtrafóval és több ponton réz alaktrészekkel, majd az ezek alapján fejlesztett Sougát, aminek már amit lehetett, ezüsttel oldottak meg (kimenőt is) és az "ég és föld" túlzás lenne, mert ha valaki csak félórára közelébe került egy Neorinak, lefoxta a bokáját, de jobb volt az ezüstökkel megtömött Souga.

aztán, az se volt mindegy, hogy ezeket a berendezéseket réz, vagy ezüstkbelekkel használtuk. Sőt, még házon belül is, pl egy KSL Vz és KSL LP ezüstvezték között is érzhetünk, akár markánsnak mondható különbséget is egy adot rendszerben, akár Kondo, akár más.

de ez is csak egy vélemény, de elméleti síkon semmiképp nem leledzik, mert mint említettem, azt se tudom ,miért világít a "villanykörte", ha felkapcsolom a lámpát :D (jó ,oké, nem körte, izzó) . másodsorban, mindenki úgy nyugtatja magát, hogy az oszlop tetején ül, ahogy kedve tartja, demokrácia van :smile53:

még egy apró gondolat: amikor pl az említett Ongaku megépült, Kondo azonnal megosztotta a kapcsolási rajzát, hogy bárki megépíthesse magának. Találkoztam néhány épített "kondoval", de alapvetően olyan messziről szagolták az eredeti hangját, amit nehéz lenne meghatározni. Kb annyira, hogy nem érték el egy Qvortrup féel AN OTO muzikalitását se.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

revox írta:
orion írta:
Kondó bácsi vonala meg annyiban más, hogy ő mindenből a legjobbra törekedett és mivel az ezüstnél nem talált jobb vezetőt, így arra szavazott. :D
Nála ez inkább már rögeszme volt. Az ongaku inkább dc csatolt meghajtás és az RCA vt4c karaktere miatt szólt úgy nem feltétlenül az ezüst miatt. Egyszerűen csak kipróbálta szerintem amit adott esetben lehet, hogy ő is ii. vh. bombázók elektronikájában látott, mert ott is volt ezüst huzalos trafó, ezt egy tanáromtól tudom, aki gyerekkorában összeszedett ilyet roncsokból de nyilván nem hang miatt, hanem talán a nagyfrekvenciás skin hatás miatt. A trafó talán az éjszakai infra képalkotó rendszer része volt.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

orion írta:
halfnote.hu

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

revox írta:
2026.07.13., hétf. 16:44
tunerman írta:
2026.07.13., hétf. 16:39
...de ez mitől teflon? mert elvileg silver platted copper....

Revi!
Nagyon nem akarok a MIL-27500 vezetékek/kábelek típusainak a kódolási rendszerébe belemenni, de beteszek fotót egy 3 eres, sodrott, ezüstözött rézből készült kábelről, ami ezüstözött árnyékolással és teflon szigeteléssel van kivitelezve.
A 3 vezeték között végigfut egy papírcsík, amelyen időnként ott van az adott kábel szerkezetének és anyagainak az azonosítását segítő kódrendszere. :smile53:
TJ.
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Amennyiben a teljes MIL-DTL-27500 kábel és vezeték szabványrendszer érdekel, akkor kérdezd meg az AI-t, mindent elmagyaráz.
ennyire nem,de ezüstözött teflon kábel? lehet én vagyok buta (ami nem kizárt), azt hittem a teflon szigetel, de ezt tényleg nem tudom,azért kérdezem... mittudomáén mik ezek a jelek :D nekem csak ez szúrt szemet (telfon kábel.. nem mondtam,hogy ne lenne esetleg jó), de töröltem is,hogy ne akasszam a bulit, de nem időben,úgy látszik :D

edit: olvasni se tudok, oda is írtad, hogy ezüstözött rézkábel,... akkor nem teflon kábel, ... Nekem csak a telfon kábelen akadt meg a szemem és nem tudtam, holmaradtam le... :smile53: :smile53: :smile53:
A repülőgép/űripar/hadiipar nem használhat olyan szigetelőt, ami szétolvad egy zárlattól, mert az katasztrófa lenne pl. egy repülőgépen. Fontos a jó kontaktus és vezetőképesség, ezért galvanizálják ezüsttel a külső réteget, mert korrózió esetén az ezüst oxid is vezet, de a réz oxid meg nem. A teflon mint anyag ráadásul mindig is drága volt, így többnyire csak ők tudták megfizetni. Kondó bácsi vonala meg annyiban más, hogy ő mindenből a legjobbra törekedett és mivel az ezüstnél nem talált jobb vezetőt, így arra szavazott. :D

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tunerman írta:
2026.07.13., hétf. 16:39

Revi!
Nagyon nem akarok a MIL-27500 vezetékek/kábelek típusainak a kódolási rendszerébe belemenni, de beteszek fotót egy 3 eres, sodrott, ezüstözött rézből készült kábelről, ami ezüstözött árnyékolással és teflon szigeteléssel van kivitelezve.
A 3 vezeték között végigfut egy papírcsík, amelyen időnként ott van az adott kábel szerkezetének és anyagainak az azonosítását segítő kódrendszere. :smile53:
TJ.
Amennyiben a teljes MIL-DTL-27500 kábel és vezeték szabványrendszer érdekel, akkor kérdezd meg az AI-t, mindent elmagyaráz.
ennyire nem,de ezüstözött teflon kábel? lehet én vagyok buta (ami nem kizárt), azt hittem a teflon szigetel, de ezt tényleg nem tudom,azért kérdezem... mittudomáén mik ezek a jelek :D nekem csak ez szúrt szemet (telfon kábel.. nem mondtam,hogy ne lenne esetleg jó), de töröltem is,hogy ne akasszam a bulit, de nem időben,úgy látszik :D

edit: olvasni se tudok, oda is írtad, hogy ezüstözött rézkábel,... akkor nem teflon kábel, ... Nekem csak a telfon kábelen akadt meg a szemem és nem tudtam, holmaradtam le... :smile53: :smile53: :smile53:
halfnote.hu

tunerman
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3431

Hozzászólás Szerző: tunerman »

Revi!
TJ.
Csatolmányok
MIL-C-27500 teflon silver plated cable type.jpg
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

orion írta:
2026.07.13., hétf. 14:08
A teflon semleges, hőálló, sokkal jobb dielektrikum mint a pvc, nem párolog ki belőle semmi lágyító, ami idővel korrodálja a benne futó rézhuzalt, feszes és tömör ezért mikrofónia vagy ilyesmi sem jellemző rá, parazita kapacitása is legalacsonyabb,
ez holtbiztos,hogy így van és sok igaz dolgot leírtál. pl a japán audio note 1976-ban megalkotott QSSC ezüstkábele (nem ezüstözött, ezüst) is teflonszigetelt volt.

1976!!! és a galambok azóta csak repülnek... ha meg nem, lemaradtak sakkozás közben. Jelenleg selyemszigetelést használnak a speciálisan kezelt ezüsttel. OK, csúsztattam, mert már 15 éve... a vastagon szedett rész okán pl

egyébként a fene tudja, de néha elmerengek azon, miből áll egy készülék és a mechanikai megoldásokon (és csöveken) kívül, szinte minden "kábel". Tekercsek, kondik, ellenállások, csatlakozók és persze kábelek. És valamiért mindig azok az elektronikák a legjobb hangúak, melyekben tudatosan a lehető legjobb audió jegyekkel bíró "vezetékek" (alkatrészek) kerülnek.

de ezt lehet átugrani. én tehenésznek tanultam, de ott is kibuktam. Családi okok miatt 15 évesen munkába kellett állnom 8 általánossal. De figyelek és tanulókész vagyok, tombol a tudásvágyam :smile53:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2026.07.13., hétf. 16:47-kor.
halfnote.hu

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1294
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

Rock60 írta:
2026.07.13., hétf. 00:10
Miből gondolod, hogy bármiről meg kell győznötök bárkit is ?
Miből gondolod, hogy én bárkit meg akarok győzni bármiről? gondolkodik.gif

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 128

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

orion írta:
2026.07.12., vas. 22:05
wasiliy888 írta:
2026.07.12., vas. 21:35
Most, hogy ilyen gyorsan átfutottuk a dolgokat a gőzölős vasalótól az űrrepülésig, adhatnál nekünk valami konkrét tippet is, mert eddig csupán általánosságokat említettél.
Én például nem tudom, hol és mennyiért lehet venni katonai specifikációval bíró ezüstözött teflon kábelt. Igaz, nem is vagyok villamosmérnök.
Előre is köszönöm a tanácsodat!
Minőségi kimenők pl. acoustic dimension holland cég mindegyik minőségi gyártót forgalmazza, nos csövek, börzék, rádiógyűjtők, ismerősök, vatera, ebay, stb. teflon kábel ebay (német repülőipari beszállítóktól időnként kikerül megmaradt készlet fix méretben csomagolva vagy méterre vehető) nos alkatrészek ebay, vatera, facebookon hirdetett megmaradt készletek. ipari minőségi fóliakondik tápegységbe pl. epcos időnként komplett gyári csomagolásokat lehetett venni fillérekért (leesett a kamionról vagy dolgozói vásárlás ez most mindegy)

Letudom a kertészt is. Jó kereskedő egy analfabétának is el tud adni egy prémium autót. :D Viszont itt olyanok vitatkoznak a hangról, akik kábeleken keresztül akarják a minőségi zenehallgatást elérni, nem a legmeghatározóbb jelforrás, erősítő, hangsugárzó és azok együttes minőségével és szinergiájával. A bugyuta autós hasonlatnál maradva a jármű pótkerekének minőségén vitatkoznak, ahelyett, hogy a motorral, futóművel és az élmény szempontjából sokkal lényegesebb és meghatározóbb dolgokkal foglalkoznának. :D
Egyet kell értsek. Az autós hasonlat tényleg bugyuta. De:
"Viszont itt olyanok vitatkoznak a hangról, akik kábeleken keresztül akarják a minőségi zenehallgatást elérni"
Ezt honnan vetted tőlünk az "olyanoktól" hogy a hangról vitatkozunk? A kábelezésről volt szó egy kábel topicban. Ami ugyanúgy része a rendszernek. Vagy miből gondolod hogy nálunk nincs hasonló vagy valamilyen prioritás?

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

MrCollector írta:
2026.07.13., hétf. 13:38
orion írta:
2026.07.13., hétf. 13:28
Rendben elméleti fotelharcos, azért vigyázz, ha véletlenül mégis belecsapsz a lecsóba ne menj túl mély vízbe, nehogy a rossz végén fogjad a pákát. Inkább minden rossz erősítő desgin-ra legyen egy megfelelő kábeled. :smile29:
Én vagyok elméleti? Te jössz itt a műszaki paraméterekkel, a szakmai hozzáértéssel nem én. Nekem nem az erősítők építése a "feladatom", hanem a használatuk és a hallgatásuk. Én ez alapján döntöm el jó-e valami, nem pedig abból, hogy milyen típusú alkatrészekből rakták össze. Tudod jó alapanyagokból is lehet sz.r ételt főzni.
Néha azért az én kezembe is kerül páka, úgy 1-2 naponta. De azért jól esik, hogy aggódsz értem.
Én azt kívánom neked, és ezt tényleg komolyan mondom, hogy sikerüljön kiszabadulnod abból a világból amiben most vagy!
Legyen lehetőséged kipróbálni jobbnál-jobb elektronikákat illetve kábeleket, mint nekem. Ha egy kicsit is fogékony vagy a jóra, ez előnyödre fog válni.
Ha pedig bármilyen kábellel kapcsolatban hasznos információkat is tudsz adni azt szívesen olvasom, szerintem másokkal együtt.
Próbáltam egy kis fényt mutatni a kábeles világodban, de sötét napszemüvegben ez soha nem fog látszani de főleg hallatszani. :smile29: Hogy milyen elektronikák vesznek körül, arról maradjunk annyiban, hogy fogalmad nincs, mivel úgysem értenéd és különben sem neked hallgatok zenét. Leírtam öregem mil spec ezüstözött, árnyékolt kábelből sokféle kombináció létezik, nemcsak belső kábelezésre használhatod, hanem interconnect-re is vagy adott esetben tápkábelnek is a megfelelő keresztmetszetben, ha nagyon guru akarsz lenni. A teflon semleges, hőálló, sokkal jobb dielektrikum mint a pvc, nem párolog ki belőle semmi lágyító, ami idővel korrodálja a benne futó rézhuzalt, feszes és tömör ezért mikrofónia vagy ilyesmi sem jellemző rá, parazita kapacitása is legalacsonyabb, ezért hosszú pl. több méteres interconnect-nél sem fogja megenni a magas hangokat. Méregdrága teflon kondenzátorokról (pl. V-Cap) már biztos hallottál, pont ezért használják a teflont ott is. :rolleyes:

MrCollector
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 574

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

orion írta:
2026.07.13., hétf. 13:28
Rendben elméleti fotelharcos, azért vigyázz, ha véletlenül mégis belecsapsz a lecsóba ne menj túl mély vízbe, nehogy a rossz végén fogjad a pákát. Inkább minden rossz erősítő desgin-ra legyen egy megfelelő kábeled. :smile29:
Én vagyok elméleti? Te jössz itt a műszaki paraméterekkel, a szakmai hozzáértéssel nem én. Nekem nem az erősítők építése a "feladatom", hanem a használatuk és a hallgatásuk. Én ez alapján döntöm el jó-e valami, nem pedig abból, hogy milyen típusú alkatrészekből rakták össze. Tudod jó alapanyagokból is lehet sz.r ételt főzni.
Néha azért az én kezembe is kerül páka, úgy 1-2 naponta. De azért jól esik, hogy aggódsz értem.
Én azt kívánom neked, és ezt tényleg komolyan mondom, hogy sikerüljön kiszabadulnod abból a világból amiben most vagy!
Legyen lehetőséged kipróbálni jobbnál-jobb elektronikákat illetve kábeleket, mint nekem. Ha egy kicsit is fogékony vagy a jóra, ez előnyödre fog válni.
Ha pedig bármilyen kábellel kapcsolatban hasznos információkat is tudsz adni azt szívesen olvasom, szerintem másokkal együtt.
Ha kérdésed van: 20/3383456

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

MrCollector írta:
2026.07.13., hétf. 13:14
orion írta:
2026.07.13., hétf. 11:06
1. Nem ismersz, nem tudsz róla semmit, kor vagy tapasztalat és ez így is marad, nem célom, hogy képbe hozzalak. Itt a fórum posztok száma és lájkok száma irreleváns. Nem fórumoztam inkább csináltam.
2. Előszőr a rendszer elemeit hozom azonos minőségi szintre. Nem a tápkábel a legfontosabb. Nem félek pl. a hangváltóban az alkatrészek minőségi cseréjétől vagy az erősítő hangot javító módosításaitól. Tőled ilyet eddig nem láttunk, csak csőcserebere meg kábelek dugdosása.
3. Ha már DAC, ott sem a tápkábel a legfontosabb láncszem, hanem a tápszűrés minősége. Pl. nálam +12Vdc megy be egy telco ipari tápból, tisztességes szűrés + emc szűrés. De gondolkodtál már a dc betáp kábel végén ferritgyűrűben, mert ez pl. sokkal többet számít a külső zajok (wifi, bt, gsm, kapcsolási zajok szemete) megfogásában, mint a kábel. Mert a zaj jittert okoz. Ez megy be 2x 33000uF szűrés (egy erősítő is megirigyelné). Ebből a hatalmas stabil "tartályból" van előállítva a dac-nak a stabilizált +5Vdc.
4. A tápkábel gyakran akkor szokott előkerülni, amikor a user érzi, hogy valami nem jó a szarul szóló rendszeren és jobb ötlet híján jön a drága kábelcserebere, meg a csatlakozók, mert megpróbál minden szalmaszálba kapaszkodni.
5. A legutóbb, amit a modern csövek fényezésével előadtál az vicces volt. Majd ha esetleg már láttál olyat, aki hallott a ruszki és kínai csodákon kívül olyan régi gyártásúakat is, amit mások esetleg életükben nem fognak már látni. Vagy a gyártásuk lépéseibe is beleolvastál, így tudod, hogy az újakból mit spóroltak ki és a qualiton csöves vonalon kívül valódi hang is megfordul a környezetedben, akkor talán lényeges lesz az irományod. :rolleyes:
1. A stílusod alapján nem is érdekel. Az írásaid alapján meg el tudom képzelni.
2. És miből gondolod, hogy más nem így csinálja??? Én nem fogom bántani a cuccaim belsejét. Így is tetszenek. A csöves témáról akadj már le itt. Gyere oda, ahol az a főtéma.
3. A tápszűrőből nekem tápkábel megy a dac-ba. Viszont a DC kábel ugyan úgy számít, és nem csak a filléres ferrit gyűrű miatt, amit egyébként egyes gyártók tápkábeleken is használnak. De ha filléres digitális kábel megy a dac-odba, akkor a tápolásod elveszti az értelmét.
4. A tápkábel akkor kerül elő mikor áram alá helyezel egy készüléket. Mindegy milyen, a tápkábel minősége számítani fog.
5. Ennek tudod hol a helye igaz? Majd, ha összehasonlítottad a saját erősítőidet egy Qualiton-al, akkor talán valamennyire mérvadó lehet a véleményed.

MrCollector
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

orion írta:
2026.07.13., hétf. 11:06
1. Nem ismersz, nem tudsz róla semmit, kor vagy tapasztalat és ez így is marad, nem célom, hogy képbe hozzalak. Itt a fórum posztok száma és lájkok száma irreleváns. Nem fórumoztam inkább csináltam.
2. Előszőr a rendszer elemeit hozom azonos minőségi szintre. Nem a tápkábel a legfontosabb. Nem félek pl. a hangváltóban az alkatrészek minőségi cseréjétől vagy az erősítő hangot javító módosításaitól. Tőled ilyet eddig nem láttunk, csak csőcserebere meg kábelek dugdosása.
3. Ha már DAC, ott sem a tápkábel a legfontosabb láncszem, hanem a tápszűrés minősége. Pl. nálam +12Vdc megy be egy telco ipari tápból, tisztességes szűrés + emc szűrés. De gondolkodtál már a dc betáp kábel végén ferritgyűrűben, mert ez pl. sokkal többet számít a külső zajok (wifi, bt, gsm, kapcsolási zajok szemete) megfogásában, mint a kábel. Mert a zaj jittert okoz. Ez megy be 2x 33000uF szűrés (egy erősítő is megirigyelné). Ebből a hatalmas stabil "tartályból" van előállítva a dac-nak a stabilizált +5Vdc.
4. A tápkábel gyakran akkor szokott előkerülni, amikor a user érzi, hogy valami nem jó a szarul szóló rendszeren és jobb ötlet híján jön a drága kábelcserebere, meg a csatlakozók, mert megpróbál minden szalmaszálba kapaszkodni.
5. A legutóbb, amit a modern csövek fényezésével előadtál az vicces volt. Majd ha esetleg már láttál olyat, aki hallott a ruszki és kínai csodákon kívül olyan régi gyártásúakat is, amit mások esetleg életükben nem fognak már látni. Vagy a gyártásuk lépéseibe is beleolvastál, így tudod, hogy az újakból mit spóroltak ki és a qualiton csöves vonalon kívül valódi hang is megfordul a környezetedben, akkor talán lényeges lesz az irományod. :rolleyes:
1. A stílusod alapján nem is érdekel. Az írásaid alapján meg el tudom képzelni.
2. És miből gondolod, hogy más nem így csinálja??? Én nem fogom bántani a cuccaim belsejét. Így is tetszenek. A csöves témáról akadj már le itt. Gyere oda, ahol az a főtéma.
3. A tápszűrőből nekem tápkábel megy a dac-ba. Viszont a DC kábel ugyan úgy számít, és nem csak a filléres ferrit gyűrű miatt, amit egyébként egyes gyártók tápkábeleken is használnak. De ha filléres digitális kábel megy a dac-odba, akkor a tápolásod elveszti az értelmét.
4. A tápkábel akkor kerül elő mikor áram alá helyezel egy készüléket. Mindegy milyen, a tápkábel minősége számítani fog.
5. Ennek tudod hol a helye igaz? Majd, ha összehasonlítottad a saját erősítőidet egy Qualiton-al, akkor talán valamennyire mérvadó lehet a véleményed.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3722

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

MrCollector írta:
2026.07.13., hétf. 10:02
Vegyünk egy mindennapi példát. Sokan úgy gondolják, tápkábelnél van egy szükséges keresztmetszet ami meghatározza a használhatóságot. Tehát felesleges extra vastag vezetőjű kábeleket használni. Technikailag ez így is van. Azonban itt egy gyakorlati példa ami ezt megcáfolja. Vegyük a Viablue X-25, X-40, X-60 tápkábeleit. Anyagukat, szerkezetüket tekintve teljesen egyformák (a gyártó állítása alapján), különbség köztük kizárólag a vezetők keresztmetszetében (ebből adódóan az egyéb méreteikben is) van. Azonban a "hangjuk" teljesen eltérő. Ezt akár már egy belépő szintű rendszerben is hallani (annak akinek van hallása értsd ahogy akarod).
Ezt a jelenséget határozottan és egyértelműen meg tudom erősíteni. Neotech három teljesen azonos szerkezetű, bejáratott, azonos vezető-szigetelő-kitöltő-árnyékoló anyagú hálózati kábellel, amik egyforma 1,5m hosszúak és azonos típusú gyári szerelésű schuko-IEC csatlakozókkal szerelt, egyedül a keresztmetszete 1-2-3 változatban közel duplázódtak. Az 1-es változat keresztmetszete is bőven elég volt annak közepes teljesítményű félvezetős erősítő áram ellátásához, aminél cseréltűk hallgatási teszteléshez. És valóban, nem szóltak egyformán rövid hallgatással sem. A 2-es, középső keresztű kábellel volt egyértelműen jobbnak minősített a hangzás a háromból.

Ezután tettünk még egy próbát a Neotech UP-OCC ezüst hálózati tápkábelével. Az bizony eldöntötte a minőség választást. Csupán egy probléma van vele, ehhez a minőség szinthez 7xszeres ár tartozik az előzőleg tesztelt 1-2-3 kábelekhez képest.

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

MrCollector írta:
2026.07.13., hétf. 10:02
orion írta:
2026.07.13., hétf. 09:19
MrCollector írta:
2026.07.13., hétf. 07:07
Na ezzel az egy hozzászólásoddal bebizonyítottad mennyire kompetens vagy ebben a témában.
Ez rendkívüli módon szakmai volt barátom, kb. mint a másik topikban történt vergődés. Most aztán jól törlesztettél. :D
Itt, ha valaki vergődik az te vagy. Barátok meg nem vagyunk és szerintem nem is leszünk.
A másik topikban való beszélgetéseink alapján nem csodálkozom azon, hogy a kábelek jelentőségét messze alulértékeled. Nincs is ezzel semmi gond. De azzal igen mikor valaki megfelelő gyakorlati tapasztalat hiányában osztja az észt. Akik meg a műszaki végzettségüket felhasználva próbálják magukat magasabb rendűnek beállítani, talán azok a legszánalmasabbak. Ugyan is ennek semmi köze az eszközök gyakorlati, értsd hallgatási, felhasználásához. Ha minden szakmai végzettségű ember, aki készülékeket gyárt, olyan okos lenne, mint azt te beállítod magadról, nem lenne annyi rossz hangú készülék a piacon. Sőt, ha jobban belegondolunk, igazából mindegyiknek egyformán is kellene szólnia, a "tökéletes" műszaki paraméterek szerint. Miért nincs így? Talán, mert van jó szakember, meg rossz szakember is. Na meg az ízlésük sem egyforma, meg a hallásuk sem.
Szerintem a kábelek terén nem lehet kizárólag műszaki specifikációk alapján eldönteni, jó hatással lesznek-e a végső hangzásra. Vegyünk egy mindennapi példát. Sokan úgy gondolják, tápkábelnél van egy szükséges keresztmetszet ami MIL-DTL 27500

MrCollector
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

orion írta:
2026.07.13., hétf. 09:19
MrCollector írta:
Na ezzel az egy hozzászólásoddal bebizonyítottad mennyire kompetens vagy ebben a témában.
Ez rendkívüli módon szakmai volt barátom, kb. mint a másik topikban történt vergődés. Most aztán jól törlesztettél. :D
Itt, ha valaki vergődik az te vagy. Barátok meg nem vagyunk és szerintem nem is leszünk.
A másik topikban való beszélgetéseink alapján nem csodálkozom azon, hogy a kábelek jelentőségét messze alulértékeled. Nincs is ezzel semmi gond. De azzal igen mikor valaki megfelelő gyakorlati tapasztalat hiányában osztja az észt. Akik meg a műszaki végzettségüket felhasználva próbálják magukat magasabb rendűnek beállítani, talán azok a legszánalmasabbak. Ugyan is ennek semmi köze az eszközök gyakorlati, értsd hallgatási, felhasználásához. Ha minden szakmai végzettségű ember, aki készülékeket gyárt, olyan okos lenne, mint azt te beállítod magadról, nem lenne annyi rossz hangú készülék a piacon. Sőt, ha jobban belegondolunk, igazából mindegyiknek egyformán is kellene szólnia, a "tökéletes" műszaki paraméterek szerint. Miért nincs így? Talán, mert van jó szakember, meg rossz szakember is. Na meg az ízlésük sem egyforma, meg a hallásuk sem.
Szerintem a kábelek terén nem lehet kizárólag műszaki specifikációk alapján eldönteni, jó hatással lesznek-e a végső hangzásra. Vegyünk egy mindennapi példát. Sokan úgy gondolják, tápkábelnél van egy szükséges keresztmetszet ami meghatározza a használhatóságot. Tehát felesleges extra vastag vezetőjű kábeleket használni. Technikailag ez így is van. Azonban itt egy gyakorlati példa ami ezt megcáfolja. Vegyük a Viablue X-25, X-40, X-60 tápkábeleit. Anyagukat, szerkezetüket tekintve teljesen egyformák (a gyártó állítása alapján), különbség köztük kizárólag a vezetők keresztmetszetében (ebből adódóan az egyéb méreteikben is) van. Azonban a "hangjuk" teljesen eltérő. Ezt akár már egy belépő szintű rendszerben is hallani (annak akinek van hallása értsd ahogy akarod). Tehát, nem azért használom a vastagabb kábelt egy dac-hoz, amihez a legvékonyabb is sok lenne technikailag, mert szükséges, hanem mert a hangja azzal lesz jobb, vagy a rendszerbe jobban illeszkedő. Mielőtt valaki megvádolna, kizárólag azért hoztam fel az adott márkát, mert ezzel elég sok gyakorlati tapasztalatom van. Van másik is , de azt nem akartam "reklámozni". És igen, sajnos a csatlakozók is nagyban befolyásolják a végső eredményt. Nem feltétlenül a legdrágább a legjobb, de hogy különbségek vannak az biztos.

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Tctronic írta:
2026.07.13., hétf. 09:47
orion írta:
2026.07.12., vas. 21:13

..... Istenem segíts a furutech kínában gyártat és mindenki más is, ezért jönnek ki a gyárból a márkajelzés nélküli azonos darabok. .......Ezek az emberek szemre és árszintre vesznek dolgokat, mert a villamossághoz nem konyítanak. ......
Anno nem hittem a tápkábel hatásában én sem. Majd kipróbáltam és elfogadtam.

Ugyanígy kipróbáltam a drága Furutech FI50 dugókat a kínai klónokkal szemben. Sajnos nagyon észre venni a különbséget. Biztos van olyan rendszere ahol nem, nálam "sajnos" igen.

Ugyanígy nem voltam rest és kínai klón (nagyon drága gyártók klónjai) hangfal, összekötő, táp és HDMI kábeleket is berendeltem. És nem a 20E Ft-os kategóriából, hanem a 100E Ft/db felettiből. Mind ott porosodik a fiókban.

Szóval biztos van olyan hogy a klón ugyanazt nyújtja mint az eredeti, ezt elméletileg el tudom fogadni. Csak nálam még soha se volt így, ezért én végleg letettem az ilyen irányú kísérletezésről.
Kína egy furcsa állatfaj, na ott aztán tényleg nincs egyértelmű összefüggés minőség és ár között. Tudnak gyártani drágán is szart, de kiválót is korrekt áron. Teflon csőfoglalatot pl. Alin veszek, az jó minőségű, mióta Jacmusic barátunk összerúgta a port Yamamoto úrral az EML csövek minősége és garanciális problémái miatt. Ezért Európában a yamamoto teflon foglalatok már nem elérhetők. De vettem tőlük Alin pl. szilikon szigetelésű kábelt kocsiba hifi bekötéshez és az is zseniálisan jó minőség.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2914

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

orion írta:
2026.07.12., vas. 21:13

..... Istenem segíts a furutech kínában gyártat és mindenki más is, ezért jönnek ki a gyárból a márkajelzés nélküli azonos darabok. .......Ezek az emberek szemre és árszintre vesznek dolgokat, mert a villamossághoz nem konyítanak. ......
Anno nem hittem a tápkábel hatásában én sem. Majd kipróbáltam és elfogadtam.

Ugyanígy kipróbáltam a drága Furutech FI50 dugókat a kínai klónokkal szemben. Sajnos nagyon észre venni a különbséget. Biztos van olyan rendszere ahol nem, nálam "sajnos" igen.

Ugyanígy nem voltam rest és kínai klón (nagyon drága gyártók klónjai) hangfal, összekötő, táp és HDMI kábeleket is berendeltem. És nem a 20E Ft-os kategóriából, hanem a 100E Ft/db felettiből. Mind ott porosodik a fiókban.

Szóval biztos van olyan hogy a klón ugyanazt nyújtja mint az eredeti, ezt elméletileg el tudom fogadni. Csak nálam még soha se volt így, ezért én végleg letettem az ilyen irányú kísérletezésről.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Robici írta:
2026.07.12., vas. 23:30
orion írta:
2026.07.12., vas. 22:59
Nem, de messze túlbecsülik annak jelentőségét a lánc többi eleméhez képest.
Én ezzel egyetértek, de gondolod, hogy erről itt bárkit meg fogsz győzni?
Nem hinném, hogy lehet, de nem is cél a meggyőzés, viszont szórakoztató ez a galambokkal sakkozás. :D A puffogásuk ellenére, azért talán néha elgondolkodnak. gondolkodik.gif

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4306

Hozzászólás Szerző: juliush »

Mikor az energia- vs. távközlési hálózatról cseverésztem el az ikrekkel, egy érdekes fizikai interpretáció irányába fordult a beszélgetésünk. Egészen pontosan az entrópia oldaláról történő értelmezéséről. Megosztom, hátha valakit úgy felvillanyoz, mint engem!

Mi az az entrópia a hifiben?

A fizikában az entrópia a rendezetlenség mértéke. A zárt rendszerek maguktól a maximális rendezetlenség (a termodinamikai halál, a homogén káosz) felé törekednek.

Az információelméletben az entrópia a bizonytalanság, a kiszámíthatatlanság vagy a zaj mértéke. Ha van egy tiszta zenei jeled, az egy rendkívül magas szervezettségű, alacsony entrópiájú állapot. Amikor a jel elindul a hifiláncon, a fizika törvényei (a termodinamika második főtétele) azonnal elkezdenek dolgozni ellene: a kábelek ellenállása, a környezet elektromágneses zajai, a félvezetők termikus zaja mind-mind növelni akarják a rendszer entrópiáját (azaz káosszá, fehér zajjal egyenlő masszává alakítani a zenét).

A hifilánc mint entrópiacsökkentő (negantrópiás) gép

Amikor arról beszélünk, hogy a hifilánc egy távközlési hálózat, arra mutatunk rá, hogy a lánc elemei valójában az entrópia növekedése ellen harcolnak.

A hifi feladata az, hogy a lánc végén (a hangszórónál) a zenei információ struktúrája (a frekvenciák, a fázisok, a dinamika) pontosan ugyanaz a rendezett struktúra maradjon, mint ami a lánc elején volt. Vagyis a rendszernek meg kell őriznie az alacsony entrópiás állapotot egy olyan világban, ami a maximális entrópia felé húz.

Hogyan csinálja ezt a hifi? Energia betáplálásával.
A fizikában az entrópia csökkentése (a rend fenntartása) mindig külső munkavégzést, energia befektetését igényli.
  • A tápegységek szűrése,
  • Az erősítőfokozatok linearitása,
  • A DAC órajele (jitter-csökkentés),
  • És igen, a tápkábelek árnyékolása/geometriája...
...mind-mind arra szolgálnak, hogy a környezetből érkező "káoszt" (entrópiát) távol tartsák a jeltől. Amikor a tápkábel kiszűri a hálózati zajt, megakadályozza, hogy az a zaj plusz entrópiaként (bizonytalanságként, torzításként) rárakódjon az analóg jelre.

Miért nem energiaátvitel?

Ha a hifilánc sima energiaátviteli lánc lenne, akkor az entrópiája óriási lenne a végén, mert az energiátvitel hatásfokára optimalizált rendszerek nem törődnek a jel mikroszkopikus struktúrájával. A paksi atomerőműből érkező áramnak teljesen mindegy, hogy a szinusz hulláma kicsit torz-e, amíg a teljesítmény (energia) átmegy.

A hifinél viszont pont fordítva van: a láncban folyó áramok energetikai hatásfoka katasztrofálisan rossz (egy tiszta A-osztályú erősítő a felvett energia 70-80%-át elmelegíti a semmibe!), viszont az információs hatásfoka (az entrópiamegőrzése) maximális.

Szóval a hifi egy olyan információtovábbító rendszer, ami lokálisan csökkenti (vagy fixen tartja) az entrópiát azáltal, hogy a konnektorból felvett energiát a rend fenntartására és a zaj kiszűrésére használja fel.
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

MrCollector írta:

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút

tunerman írta:
2026.07.13., hétf. 07:57
tunerman írta:
2026.07.13., hétf. 07:45
...Én például nem tudom, hol és mennyiért lehet venni katonai specifikációval bíró ezüstözött teflon kábelt. Igaz, nem is vagyok villamosmérnök...

Van ilyen katonai/repülőgépipari tipus: MIL-DTL 27500 :smile53:
TJ.

És hogy ne maradjon senki bizonytalanságban - van ilyen kábelezéssel készült elektroncsöves prototípus erősítő ( 7242 parallel single ended tube amplifier ).
TJ.
Nem tudok mindenkinek válaszolni, de úgy látom a fenti projektnél is a trafókon volt a nagyobb hangsúly és bizony azok mil spec kábelek a saját tapasztalatom szerint is igen jók. Valaki írta a költségfelosztást. Sajnos nincs egyenes arány, ha arányosan többet költünk, akkor automatikusan jobb hangot kapunk. Lehet venni 2.5M-ért is szarul szóló erősítőt meg hangdobozt is. A minőséget kell keresni minden elemnél nem az árszintet. A trafóknál nincs mese meg kell venni a nagy neveket, mert az ottani spórolást utólag már semmilyen kábel nem fogja helyrehozni, ahogy a rossz hangdobozon sem fog már javítani semmilyen szentelt víz. :smile53:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”