Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

Block
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 196

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Block »

ajajjjj... És akkor még olyanról szó sem esett,hogy vannak tápkábelek forráshoz meg DAC-hoz,...vannak előfok és integrált erősítőkhöz,...és vannak nagy áramigényű komponensekhez,mint végfok és elosztó. Persze csak ha valaki nem univerzális madzagot használ,mint Rudibá vékony táplábele,...mert az mindenhez is jó. gondolkodik.gif

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3721

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

white-tiger írta:
2026.07.12., vas. 01:57

Ha már az elején elvész valami, később nem tudod visszahozni. Először próbáld ki. Ha nem tetszik visszacseréled. Ennyi. Én mondjuk először az erősítő kábellel kezdeném.
A tápenergia ellátásban milyen zenei információ lenne, ami elveszne a lejátszásban?
Ami mégis van, lenne, az az 230V/50Hz feletti idegen feszültség/áram/zaj/linearitás hiány. Ezen utóbbiak jobb ha inkább elvesznek.
Ha tovább sarkítanám ezt a megközelítést, akkor milyen információt szeretnénk eljuttatni az utcai közmű hálózatból a hangszóróig? Messzebb ne is mennyünk a közép-nagyfeszültség hálózatból megtartandó információ megtartása szándékától?

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2266

Hozzászólás Szerző: Shimano »

rookakoma írta:
2026.07.12., vas. 07:38
“… elvesz valami”? Megis mi?
Látom vannak elméletek.
Tapasztasztalat,nem elmélet,de lehet elmélkedni is rajta.Az utóbbi időben próbáltam több kábelt is az elosztó elé,és kb olyan érzés mintha ezek hangja végigmenne az egész rendszeren.Ha egy jó tápkábelem lenne,én azt ideraknám.
Revi prysmain drótja is ilyen,az is végigszánt az egész rendszeren.

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 277

Hozzászólás Szerző: rookakoma »

“… elvesz valami”? Megis mi?
Látom vannak elméletek.

white-tiger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 127

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Shimano írta:
2026.07.11., szomb. 16:58
tottyi írta:
2026.07.11., szomb. 16:28
Most ilyen de egyebkent volt egy hatso gondolatom/tervem amiert kerdeztem
Ez így nem jó.Próbáld ki azt hogy a legjobb tápkábelt teszed az elosztó elé.Ez kb olyan érzést nyújt,mintha ennek a hangja végig menne az egész rendszeren.Most az elosztó elötti kábel hangját hallod,jobban mint azokat amik a készülékekhez mennek.
Pontosan. Mivel sikeresen visszafoghatja a rendszert.
Ha már az elején elvész valami, később nem tudod visszahozni. Először próbáld ki. Ha nem tetszik visszacseréled. Ennyi. Én mondjuk először az erősítő kábellel kezdeném.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4784
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

SoundMania írta:
2026.07.11., szomb. 20:37
revox írta:
2026.07.11., szomb. 18:28
SM-nek izenem:

A vérolcsó (legkisebb) TMP Quantic F50 sok in one erősítővel játszottam... de inkább copy-paste:

Mai csemege, avagy guliver az óriások földjén:
A legkisebb, minden egyben (2db line, phono, optikai, koax, bluetooth, usb DAC bemenetek. Fejhallgató, ohmfüggetlen spkr és line kimenetek) TMP Audio erősítő, a Quantic F50 (limitált 50 darab és 2x50 Watt) a Furuyama (FAL) C90 Twin Drive Silver társaságában. (ezüst hangszórótekercsek, Kondo KSL SPz -ezüst- belső kábelezés, a supertweeter szintszabályzójában is). Minden készülékben Kondo KSL ACz /Avocado (ezüst) tápkábelek vannak és Kondo KSL SPz (ezüst) hangfalkábelekel hajt.
CD futómű a Quad CDP99 és a Quantic saját DAC-ja szól, optikai átvitellel.
Nem tudom, a videó mit ad át, de a szobában leseggeltető, ahogy az F50 elboldogul a nagyokkal :) (videó itt nincs). Később bővült a kör egy TMP ANT MC preamppal (legolcsóbb MC) és Kondo KSL LP- vel.megy a töredékébe kerülő erősítőbe.
Kivételesen Dave Brubecket hallgatok, ma már másodjára... Eladja magát :rolleyes:

zárojel: pedigrés motyóval rendelkező vendégek jönnek a nagyvárosból és ezt a konfigot (minimál, full ezüstben) választottam mára. Nem fognak panaszkodni...

20260711_124900.jpg
Engem nem kell győzködnöd. Szívfájdalom nélkül betenném olcsó rendszerbe is ezeket a drága kábelt. Az Avocado kivételével a többi tudom mit csinál és szeretem is amit csinálnak. Csak ezt hiába mondom itt másnak, ugranak rá.... Mint amikor olcsókat dicsérnek agyba főbe.... Csak ellenkező előjellel.. :) mert még azt sem értik....
Az Avocadoval lesz teljes ez a kábelrendszer és így az összes többi értéke/tudása hatványozódik :rolleyes:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

revox írta:
2026.07.11., szomb. 18:28
SM-nek izenem:

A vérolcsó (legkisebb) TMP Quantic F50 sok in one erősítővel játszottam... de inkább copy-paste:

A legkisebb, minden egyben (2db line, phono, optikai, koax, bluetooth, usb DAC bemenetek. Fejhallgató, ohmfüggetlen spkr és line kimenetek) TMP Audio erősítő, a Quantic F50 (limitált 50 darab és 2x50 Watt) a Furuyama (FAL) C90 Twin Drive Silver társaságában. (ezüst hangszórótekercsek, Kondo KSL SPz -ezüst- belső kábelezés, a supertweeter szintszabályzójában is). Minden készülékben Kondo KSL ACz /Avocado (ezüst) tápkábelek vannak és Kondo KSL SPz (ezüst) hangfalkábelekel hajt.
Nem tudom, a videó mit ad át, de a szobában leseggeltető, ahogy az F50 elboldogul a nagyokkal :) (videó itt nincs). Később bővült a kör egy TMP ANT MC preamppal (legolcsóbb MC) és Kondo KSL LP- vel.megy a töredékébe kerülő erősítőbe.
Kivételesen Dave Brubecket hallgatok, ma már másodjára... Eladja magát :rolleyes:

zárojel: pedigrés motyóval rendelkező vendégek jönnek a nagyvárosból és ezt a konfigot (minimál, full ezüstben) választottam mára. Nem fognak panaszkodni...

20260711_124900.jpg
Engem nem kell győzködnöd. Szívfájdalom nélkül betenném olcsó rendszerbe is ezeket a drága kábelt. Az Avocado kivételével a többi tudom mit csinál és szeretem is amit csinálnak. Csak ezt hiába mondom itt másnak, ugranak rá.... Mint amikor olcsókat dicsérnek agyba főbe.... Csak ellenkező előjellel.. :) mert még azt sem értik....

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

SM-nek izenem:

20260711_124900.jpg
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Shimano azt mondja, olyan, mintha szőrén ülné meg a lovat :D én szóltam, hogy vadparaszt :D
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Az jut eszembe, mikor divat lett a neoliberális körökben a pálinka. Itták a mézes barackot, azt hitték kemény fiúk. Aztán, mi,vidéki suttyók vittünk házi törkölyt. Kértek? Mi ez? Pálesz. Persze... és kb ez volt az utolsó szavuk... szétokádták a bulit, de előtte visítva szaladtak a mosdóba nyelőcsövet hűteni :D
Vidéki gyerekek kemény kcsgök, nem szeretik a pipiskedést :D
halfnote.hu

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Shimano írta:
2026.07.11., szomb. 11:33

Más.Kipróbáltam revi prysmain drót ajánlását,nekem ez van az aljzat elött is,és valóban az van amit ír,ez a hang az elosztó előtt használva teljesen más mint egy spéci sodrott vagy akármi is.Tiszta és energikus,nem finomkodik,sőt még pofán is vág, :D de van a hangjában valami amitől még jó is lehet,és amitől még nem dobtam ki.
Adj neki kis időt beégni, de főleg magadnak. Évtizedek óta máshoz szoktál és ez utána fura. En először betettem, majd kivettem. Később újra próbáltam (abban az időben sokat hallgattam Kürthy Tomi rendszerét és ott nagyon jó volt. Mivel hasonlóan építkeztem, nálam is működnie kellett volna), de csak lépésenként: először csak az erősítőt dugtam át, később a többit.
Másik, ezeket is lehet izolálni. Parkettán van, vagy teszünk alá valamit, pl szőnyegdarab, vagy buborékos főlia. Tüske, golyós, légpárna (akár egy 12"-os gyerekbicikli belső. De pl ami az elején jobbnak tűnik, pl egy szőnyegdarab, beégés után lehet kikerül. Nálam maradt a parketta.
...
Kb 2 hónap múlva visszatettem a normál elosztót, amivel tartoztam az ördögnek, de nem nyugodtam volna, ha nem csinálok visszapróbát
halfnote.hu

orion
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 14

Hozzászólás Szerző: orion »

wasiliy888 írta:
2026.07.11., szomb. 15:49

"De egyelőre a mérnökök még nem álltak elő olyan mérhető adattal ezek kapcsán, ami, vagy amelyek összessége egyértelműen utal a hallható hangminőségbeli különbségekre."

Dehogynem már az 50-es, 60-as években előálltak, IMD-nek hívják még ha ma szándékosan nem is esik róla szó, mert a gyártók érdekből a szőnyeg alá söprik, különben eladhatatlan lenne a portéka. Ha az magas úgy a cucc dinamikus viselkedése biztosan katasztrofális lesz. Ezért erről inkább mélyen hallgatnak és a túltolt nem egészséges mértékű GFB-vel kiválóan kordában tartható 0.00 sok nulla és 1 THD értékeket mutogatják parasztvakítástként. Az egészségtelenül magas GFB csak tovább ront a helyzeten. A jónép meg nem érti miért szól rosszul a sok nullás THD-jű méregdrága cucca, miközben a fentiek miatt egy keresztbe-kasul modulált hibajelet hallgat zene helyett. Nosza vegyünk drága kábelt attól meggyógyul. A kábelgyártók jól megélnek abból, hogy szenteltvizet árulnak az eredendően hibás konstrukciójú, rosszul szóló portékára, amit semmi nem fog megjavítani, akármennyi pénzt locsolnak rá. :napsut:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Robici írta:
2026.07.11., szomb. 15:45
istvan01 írta:
2026.07.11., szomb. 13:08
Na ezért kell az ezoterikus terekben tájékozott gurukra támaszkodni.
Háááát... :-) Ha valaki az erdőbe akar bemenni akkor tuti. :-)
Olvasva ezt a topikot, nekem az a benyomásom, hogy a "guruk" "tapasztalata" néha még saját magukra se érvényes, nem hogy másokra, vagy pláne nem általános érvényűen. :-)
Valóban, egy-két emojt kihagytam, mert a guru szemlélet köde ezt a topicot is már teljes homályban tartja. Én ezeket az ártalmas ködöket messzire kerülöm.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2026.07.11., szomb. 16:28
Most ilyen de egyebkent volt egy hatso gondolatom/tervem amiert kerdeztem
Ez így nem jó.Próbáld ki azt hogy a legjobb tápkábelt teszed az elosztó elé.Ez kb olyan érzést nyújt,mintha ennek a hangja végig menne az egész rendszeren.Most az elosztó elötti kábel hangját hallod,jobban mint azokat amik a készülékekhez mennek.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 964

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Most ilyen de egyebkent volt egy hatso gondolatom/tervem amiert kerdeztem de...

@istvan01-nak

IMG_3137.jpeg
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

rookakoma írta:
2026.07.11., szomb. 12:13
Az ilyen nagytudású hobbitársak az Ohm törvényt ismerik?
Nem akartam messzebbre menni, de valahol mégiscsak műszaki hobbi ez a hifi, nem?
Biztos vagyok benne, hogy sok hazai és nem hazai kábelmágusnak gondot okozna kiszámolni egy nagyon egyszerű elektronikai példát.
A hobbi nem maga a hifi, hanem a zenehallgatás. Az előbbi csak az eszköze, ez műszaki jellegű valóban. De egyelőre a mérnökök még nem álltak elő olyan mérhető adattal ezek kapcsán, ami, vagy amelyek összessége egyértelműen utal a hallható hangminőségbeli különbségekre.

A hifi lánc egyetlen eleméről sincs ilyen.
A tranzisztoros erősítő jobban szól, mint a csöves, mert alacsonyabb THD értékkel bír? Vagy a TIM jobban számít?

A rezgéscsillapított állványok melyik mért paramétere jobb, mint egy egyszerű pozdorja asztalé, vagy egy másik speciális hifi állványé? És ez hogyan befolyásolja mondjuk egy ráhelyezett erősítő hangzását? Melyik fizikai törvény érvényesül olyankor? Miért nem mindegy az elektronnak, hogy az erősítő, aminek az egyes alkatrészein végighalad, az miféle állványon van?
DIY Cu-R tápkábelek v1(DAC), v2(PWR,SRC), ValhallA Raindrops
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-Hama usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk4

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1294
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

istvan01 írta:
2026.07.11., szomb. 13:08
Háááát... :-) Ha valaki az erdőbe akar bemenni akkor tuti. :-)
Olvasva ezt a topikot, nekem az a benyomásom, hogy a "guruk" "tapasztalata" néha még saját magukra se érvényes, nem hogy másokra, vagy pláne nem általános érvényűen. :-)

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Látom, magyarázni kell.
Az Ohm tv-t, mint egy elektronikai alap tv-t említettem, akár hozhattam volna mást is.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

rookakoma írta:
Nem akartam messzebbre menni, de valahol mégiscsak műszaki hobbi ez a hifi, nem?
Biztos vagyok benne, hogy sok hazai és nem hazai kábelmágusnak gondot okozna kiszámolni egy nagyon egyszerű elektronikai példát.
Ha ismerik is, nem fogadják el a mindenség teljes összefüggésében. Nem, nem csak azért mert ezt is lehet(ne) szubjektíven, tehát egyéni ízléssel közelíteni, hanem mert 1000 és több tényezőt sem ír le az R=U/I képlet. Mert légnyomás, hőmérséklet, kozmikus sugárzás, gravitáció, páratartalom, kristály szerkezet, szilárd-folyékony-gáznemű-plazma állapot, napsugárzás, vezetők görbülete, frekvencia DC-től 100GHz, környezete villamos-elektromos tere stb, stb mind-mind módosítja és ezek együttes hatását sem fejezi ki a végletes egyszerű képlet. Ahogy a szupravezetés is kilóg ebből az összefüggésből.

Tehát ez egyértelműen nem műszaki hobbi.

Hovarju#7
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 15

Hozzászólás Szerző: Hovarju#7 »

Shimano írta:
2026.07.11., szomb. 11:33
....Szerintem minden "jobb" hangot úgy élünk meg hogy tetszik ugyan,de egy idő után megszokjuk,és rájövünk arra,hogy basszus,ezekkel a drótokkal sem halgatok többet zenét,és nem is élvezem már jobban.
Nem irigyellek az biztos

pantera
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 68

Hozzászólás Szerző: pantera »

juliush írta:
2026.07.11., szomb. 11:29
revox írta:
2026.07.10., pén. 13:18
...Amivel egyébklét csak arra célzott, EZEK az emberek képesek a lélek mélyebb bugyraiba és belátni, eljutni és a zenehallgatást,mint egyfajta művészetet kezelni, a zenét megélni...
Egészen pontosan kik "EZEK az emberek"?
Hát a spirituálisan "magasabbrendűek", mint pl.: (.....) :smile18:

Rock60
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1562

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

rookakoma írta:
Miért is ne ismernék ? gondolkodik.gif
Szerencsére más szempontokat is ismernek, különben mindenki minimum 10 mm2-es kábelt gyártana... :D

rookakoma
V.I.P.
V.I.P.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Szerintem arra kellene figyelni leginkább ha már kábelekkel matatunk,hogy a zenehallgatással eltöltött idő,és annak az élvezete hosszabb távon nő e,avagy nem.Szerintem minden "jobb" hangot úgy élünk meg hogy tetszik ugyan,de egy idő után megszokjuk,és rájövünk arra,már aki rájön, :D hogy basszus,ezekkel a drótokkal sem halgatok többet zenét,és nem is élvezem már jobban.Ez egy mókuskerék lehet,és ha nem figyelünk,könnyen belekerülhetünk.
Más.Kipróbáltam revi prysmain drót ajánlását,nekem ez van az aljzat elött is,és valóban az van amit ír,ez a hang az elosztó előtt használva teljesen más mint egy spéci sodrott vagy akármi is.Tiszta és energikus,nem finomkodik,sőt még pofán is vág, :D de van a hangjában valami amitől még jó is lehet,és amitől még nem dobtam ki.Ez mellett a spéci drótok egyértelműen finomítanak,és szebbé,dúsabbá teszik a hangot.
Meglátom hosszabb távon,már ha bírom addig. :D

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4306

Hozzászólás Szerző: juliush »

revox írta:
2026.07.10., pén. 13:18
...Amivel egyébklét csak arra célzott, EZEK az emberek képesek a lélek mélyebb bugyraiba és belátni, eljutni és a zenehallgatást,mint egyfajta művészetet kezelni, a zenét megélni...
Egészen pontosan kik "EZEK az emberek"?
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

SoundMania
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 1326

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

MrCollector írta:
2026.07.11., szomb. 08:35
Alex_Aston írta:
2026.07.10., pén. 09:44
Aki járt már Zsoltnál, és hallgatott ott zenét, az nem mondana ilyet, mint ami fentebb olvasható.
Mire gondolsz?
Erre én is kíváncsi lennék. Lehet, hogy a CsakMarantz korszak után mos a csak Heed korszakát éli. Majd jön más... :)
Amúgy szerintem a "tyúkbelekkel", nagyon sok jó készülék sem szól jól. Főleg nem ha a jó kábelezésű állapothoz tudja mérni a hallgató. De aki a tanulás fázisában van, még sokmindentől elámul és elcsábul... :) De majd csak a végén jön rá, hogy mennyire ráfért volna előbb az a több tudás... :)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”