Mondja az, aki útálja az AN-t, nem ismeri és nem is hallgatja a márkát és brossúrából felolvasva állítja, hogy az AN-E - t rá kell tolni a falra...
Persze, az is egy vélemény. Pontosabban kettő.
Mondja az, aki útálja az AN-t, nem ismeri és nem is hallgatja a márkát és brossúrából felolvasva állítja, hogy az AN-E - t rá kell tolni a falra...

Nem mondom, hogy nincs igazad, nekem nincsen AN-L, sem gyári állapotában, sem power kábellé avanzsálva, azért utaltam mások tapasztalatára, akik szerint nem rossz és messze megéri az árát...SoundMania írta: ↑2026.05.26., kedd 06:46
Mechanikailag, elektromos szempontból a tapasztalatok szerint bírja power kábelként is. De egy Acrolink sokkal jobban passzol még AN rendszerben is magasabb szintre emelve a hangzást és szerintem azonos hosszban egyáltalán nem sokkal kerül többe. Nekem pedig soha nem tetszettek a hangfaldrótból csinált powerkábelek annyira hogy azt gondoltam volna hogy megérik amennyiért megcsinálgatóak. Még a ksl spz sem! Talán főleg az nem... Persze, ha csak ilyen ( például L kábel) van kéznél, kézenfekvő ha abból is még próbálja az ember, de tapasztalataim szerint felesleges ezeket (bármelyiket) elherdálni ilyen célokra! Szerintem hagyni kellene már ezeket az "olcsójótmegszinregikusatmertcsakasajátmárkásajóoda" irányzatokat a fenébe és körülnézni alaposabban a világban. Már csak a nagy számok törvénye miatt is biztos hogy fog találni megfelelőt, hiszen mindenkinek kiszúrja a szemét a rengeteg kábelgyártó még több terméke! Ja hogy ebben a tengerben a legtöbben elvesznek? Hát.... Ezen sokszor még egy ilyen fórum sem segít.... :)
van az 30 is...SoundMania írta: ↑2026.05.27., szer. 01:23
Azért az a nemrég is vagy 25 éve volt ami nem kevés. Szerintem az itteni fórumozók pénzügyileg aktív időszakának legalább a fele. Ennyi idő alatt még nem itt kellene tartani sem tapasztalat sem tudás tekintetében. Már csak azért sem mert ennyi idő elég volt arra is hogy sokan eljussanak a Videoton toronyból a Teknicseken keresztül a mai világ legjobb készülékeiig is. Persze mindig voltak kivételek is..... :)

revox írta: ↑2026.05.26., kedd 17:10Semmi bajod nem lesz tőle. egyébként be van ott kötve mindkét szálnak az árnyékolása,csak össze van csavarva. Trane a többit elmesélte pontosan.PgSpa írta: ↑2026.05.25., hétf. 13:08Az előbbiekre válaszul:
1. Gyors keresés után a topikból, a lényeget nem szó szerint idézve: vannak akik szárogatókötelet is AN hangszórókábelből csinálják
2. Nem áramütésben elhalálozott hifista özvegyétől vettem, ezért bátorkodtam belevágni
3. Amennyiért vettem egy próbát megér, sőt van kettő, és a hosszuk elég nekem hangszórókábelnek is.
Ezek abból az időből jöttek, amikor még nem voltak külön spec tápkábelek. a hifi világa erre eszmélt rá utoljára, régen nem volt.
ezek mai napig elmennek AN rendszerekben, ha nincs pénze valakinek (sok), dedikált tápkábelre. Ha bedugod és nem dobod ki,hogy xar (a hangja), akkor használd egészséggel![]()
Semmi bajod nem lesz tőle. egyébként be van ott kötve mindkét szálnak az árnyékolása,csak össze van csavarva. Trane a többit elmesélte pontosan.PgSpa írta: ↑2026.05.25., hétf. 13:08Az előbbiekre válaszul:
1. Gyors keresés után a topikból, a lényeget nem szó szerint idézve: vannak akik szárogatókötelet is AN hangszórókábelből csinálják
2. Nem áramütésben elhalálozott hifista özvegyétől vettem, ezért bátorkodtam belevágni
3. Amennyiért vettem egy próbát megér, sőt van kettő, és a hosszuk elég nekem hangszórókábelnek is.

Mechanikailag, elektromos szempontból a tapasztalatok szerint bírja power kábelként is. De egy Acrolink sokkal jobban passzol még AN rendszerben is magasabb szintre emelve a hangzást és szerintem azonos hosszban egyáltalán nem sokkal kerül többe. Nekem pedig soha nem tetszettek a hangfaldrótból csinált powerkábelek annyira hogy azt gondoltam volna hogy megérik amennyiért megcsinálgatóak. Még a ksl spz sem! Talán főleg az nem... Persze, ha csak ilyen ( például L kábel) van kéznél, kézenfekvő ha abból is még próbálja az ember, de tapasztalataim szerint felesleges ezeket (bármelyiket) elherdálni ilyen célokra! Szerintem hagyni kellene már ezeket az "olcsójótmegszinregikusatmertcsakasajátmárkásajóoda" irányzatokat a fenébe és körülnézni alaposabban a világban. Már csak a nagy számok törvénye miatt is biztos hogy fog találni megfelelőt, hiszen mindenkinek kiszúrja a szemét a rengeteg kábelgyártó még több terméke! Ja hogy ebben a tengerben a legtöbben elvesznek? Hát.... Ezen sokszor még egy ilyen fórum sem segít.... :)Rock60 írta: ↑2026.05.25., hétf. 13:47Megkockáztatom, hogy de.![]()
Leszek kicsit az ördög ügyvédje.![]()
Adva van az egyenkénti szigetelés, aztán az összecsavart ereket körbevevő kék ( az újabbaknál fekete ) szigetelés. Tehát kettős szigeteléssel állunk szemben. Nem tudom, hány ezer Watt az átütés elleni szabvány, de én nem látom benne a potenciális veszélyt.
Egyébként a rendszerszemléletet szem előtt tartva, valóban sok AN készülékeket és AN kábelt használó fórumtársunk készít ebből a drótból tápkábelt.
SM. Az Ő elmondásuk szerint az AN rendszerbe jól passzoló AN-L tápkábelnél jóval drágábban lehet csak idegen márkájú tápkábellel előrébb lépni.
Egyébként szívesen látnám ezen fórumtársak első kézből való élménybeszámolóját.![]()
Megkockáztatom, hogy de.

Igazából, azt nem értem, amikor ennyi éve létezik már a fórum, hogy miért kell még most is ilyen termékeket vásárolni. Sokkal jobbakat kapni kifejezetten erre a célra gyártottakat nem - vagy legalábbis nem sokkal drágábban.PgSpa írta: ↑2026.05.22., pén. 21:39Tisztelt Fórumlakók!
Vásároltam itt a fórumon két AN-L kábelből készült hálózati tápkábelt.
Mielőtt bekötöttem volna, azért benéztem a dugók alá, főleg azon oknál fogva,
mert kíváncsi voltam, hogy két ér esetében mit csinál a földeléssel.
Az egyikben az a megoldás fogadott, amire számítottam: nem kötötték be a földelést.
A másikban viszon az alábbi képeken látható látvány fogadott, ami szerint az egyik
érről lekötve van a föld. Van egy kis LIDL-ben vásárolt multiméterem, annak a szakadásmérőjével
megnéztem, nem jelez "keresztben" átmenő összeköttetést, így arra következtetek, hogy itt a sodrott
ér szálai egyenként szigeteltek?
Egyáltalán ennek a hangszórókábelnek a 230V-os használata nem veszélyes?
IMG_5331.jpg
IMG_5330.jpg

Az utolsó kérdést miért nem vásárlás előtt tetted fel?PgSpa írta: ↑2026.05.22., pén. 21:39Tisztelt Fórumlakók!
Vásároltam itt a fórumon két AN-L kábelből készült hálózati tápkábelt.
Mielőtt bekötöttem volna, azért benéztem a dugók alá, főleg azon oknál fogva,
mert kíváncsi voltam, hogy két ér esetében mit csinál a földeléssel.
Az egyikben az a megoldás fogadott, amire számítottam: nem kötötték be a földelést.
A másikban viszon az alábbi képeken látható látvány fogadott, ami szerint az egyik
érről lekötve van a föld. Van egy kis LIDL-ben vásárolt multiméterem, annak a szakadásmérőjével
megnéztem, nem jelez "keresztben" átmenő összeköttetést, így arra következtetek, hogy itt a sodrott
ér szálai egyenként szigeteltek?
Egyáltalán ennek a hangszórókábelnek a 230V-os használata nem veszélyes?
IMG_5331.jpg
IMG_5330.jpg
ezek hangsugárzó kábelnek készültek, így a tápkábelekre vonatkozó átütési előírásoknak egészen biztosan nem felelnek meg - s az erek igen, egyenként szigeteltek ill. árnyékoltak, és az árnyékolás van földnek használva.

Ilyen esetekben a felírat iránya adja meg az irányt általában.
Nyilván. :smile53MrCollector írta: ↑2026.03.25., szer. 19:20Nyilván nem azért kérdezem, mert nincs saját véleményem.Rock60 írta: ↑2026.03.25., szer. 17:22Pont az általad szerelt Viablue LAN váltotta nálam a tartozék gagyi sárgát, majd a szürke Suprát.MrCollector írta: ↑2026.03.25., szer. 10:21
1. Nektek milyen GYAKORLATI tapasztalataitok vannak, nálatok mennyire szól bele a hangzásba a LAN kábel?
2. Az általuk okozott változás szerintetek milyen mértékű lehet más kábelekhez képest?
Nálam kb. egy evoluciós ugrásnyi tápkábel - csere hatásával ér fel a Viablue kábel használata a sárgához képest.
Megjött a Lumin L2 próbára, bár csak ne kértem volna kölcsön... Azt hittem a Lumin X1 a végállomás és nem kell más, DEfireman74 írta: ↑2026.03.25., szer. 11:57Sziaistvan01 írta: ↑2026.03.25., szer. 10:56SM üvegkábelemen, SFP+, nem hallható. Ha mégis, az a Switchen múlik.MrCollector írta: ↑2026.03.25., szer. 10:21Sziasztok!
LAN kábelek ügyében is elég megosztott a vélekedés hifis körökben.
Ezzel kapcsolatban lenne néhány kérdésem hozzátok:
1. Nektek milyen GYAKORLATI tapasztalataitok vannak, nálatok mennyire szól bele a hangzásba a LAN kábel?
2. Az általuk okozott változás szerintetek milyen mértékű lehet más kábelekhez képest?
Én a saját rendszeremben próbáltam ki 5 gyártó termékét. Emlékein szerin 40-600e-ig. Sosem gondoltam volna, hogy itt is ekkora lesz a változás. Sajnos igaz, pedig a villanyszerelőmtől a szolgáltató (T-home) emberéig mindenki humbugnak vélte.
A feleségem rá a legjobb bizonyíték, mivel Ő sosem tudja melyik kábel van bedugva Tőle kérek visszajelzést a változással kapcsolatba. Az alsó kábelek elvéreztek nála és nálam is. A Nordost Heimdall 2 3m hosszban közel olyan jól teljesített mint a Siltech kábelem (lásd az aláírásomban). Szerintem itt sem lehet megúszni a jó kábelezést.
Tudom vannak kábel tagadók és csak a kábel hangját hallom, DE NEKIK üzenem nekem így JÓ.
A legjobb kábel a Limar audio szerint, ha optikai kábelt használsz. Én most kértem kölcsön Lumin Switch-et és optikai kábelt, ezért erről még nem tudok nyilatkozni, ki kell próbáljam.
Mind ezt egy jól kimaxolt, instalált rendszerben hallottuk vissza.
Remélem tudtam segíteni.

Akkor neked a Starlight valószínűleg bejött volna. Én is gondolkodóba estem akkor.mishow írta: ↑2026.03.28., szomb. 10:37Köszi a részletes választ @Tiger, sokat segítettél![]()
Telefonon pötyögök, szóval röviden:
Vention: próbáltam, ugyanez a tapasztalat. Noname szinthez nagy ugrás fillérekért, 2m-es jobban szól.
Carbon: lan nem volt, de IC és usb igen. A hatás ugyanez, elsőre WOW, de később nekem fárasztó, mindig kikerült a rendszerből; ezzel együtt sztem az AQ legjobb ár-érték arányú családja, a legtöbb hifisnek bejövős; remek kábelnek tartom, de kötelező bepróbálni, mert ízlés és rendszerfüggő!
Én a kicsivel nyugisabb hangot jobban kedvelem, talán ezért jön be a sokak által “punnyadtnak” tartott Supra.
Árazás: hát igen, ez a nagy hifi csapda, ahogy a borászok mondják, a “visszakóstolás” ; nekem is sok pénzembe került már, hogy volt ami igazán nem is tetszett elsőre, de visszatettem a régit és vakartam a fejem …

Már a Vention is sokkal jobb az alap gatyamadzagoknál, és ezen belül a 2 m-es jobb az 1 m-esnél.mishow írta: ↑2026.03.27., pén. 15:02A piros a Starlight, a sárga a Chroma. A Platinum (nekem) erősen felső kategória, a maga 480.000,- Ft-os árával.white-tiger írta: ↑2026.03.27., pén. 07:32Volt nálam Vention, AQ Carbon, WW Platinum és az alatta lévő piros (nem jut eszembe a neve).
A Ventiont nem kérdezem, de például az AQ Carbonhoz képest - ami árban kb a Chromával van pariban - miben volt érezhető egy ekkora kategória ugrás?

A piros a Starlight, a sárga a Chroma. A Platinum (nekem) erősen felső kategória, a maga 480.000,- Ft-os árával.white-tiger írta: ↑2026.03.27., pén. 07:32Volt nálam Vention, AQ Carbon, WW Platinum és az alatta lévő piros (nem jut eszembe a neve).

Ugyanúgy van jelentősége, mint az analóg rca-nak vagy az AES/ebu-nak. Ez is egy összekötő kábel, csak a routereket/streamereket/switch-eket köti össze. Volt nálam Vention, AQ Carbon, VW Patinum és az alatta lévő piros (nem jut eszembe a neve).MrCollector írta: ↑2026.03.26., csüt. 14:41Igen, a többi "hifi" kábelre gondoltam természetesen. A posztom célja nem az volt, hogy a különböző gyártók termékeit versenyeztessem, hanem meg szerettem volna tudni, hogy mennyien és mekkora jelentőséget tulajdonítanak a LAN kábeleknek.mishow írta: ↑2026.03.26., csüt. 08:521. Beleszól, a mértéke készülék függő (mint minden kábel cserénél) de számomra minden esetben jól hallható, és látható is, az Apple TV képe például nálam sokat javult a minőségi kábeltől; ami még izgalmasabb, hogy a hatás nem csak a router/utolső switch és a készülék közt jelentkezik, hanem több switch esetén a lánc teszőleges szakaszain cserélve is;
2. Pontosítani kellene, mit értesz "más" kábeleken? A többi hifi kábelt (táp, IC) vagy a különféle lan kábelek hatását egymáshoz képest? Ha stream a fő műsorforrás, akkor fontosságban a magam részéről egészen előre helyezném, talán a tápkábelekkel egy fontossági sorba.
Ha egymáshoz képest, akkor azt kell mondanom, mindegyiknek meg van a saját karaktere, akár gyártó szerint.
Nekem Supra CAT8 van, illik a rendszerembe, próbáltam AQ-t és Viabluet (nem gyári szerelteket) amik szintén sokat hoztak, meg a sokat hype-olt CAT8 Ventiont is, aminek a pozitív hatása szintén egyértelmű, a noname kábeleknél mindenképp jobb. A Supra hangzása nekem jobban bejön, ennyi.
Ami izgalmas lehet - ha már előjött a téma - hogy a CAT6/7/8 játszik-e szerepet a hangzásban, vagy itt is a jobb kábelszerkezet és az igényesebb csatlakozók a lényeg? A másik, amin vita szokott lenni (OKOK, itt mindenen vita szokott lenni) hogy van-e különbség a gyári szerelt és a házi kivitel közt?