Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Sztereó erősítők
Re: Sztereó erősítők
A TA-N7-et az általam látott eredeti Japán katalógusok alapján Japánban 1977 közepe-1978 vége között forgalmazták, Európában 1978-1981 között (bár az N7-et csak egy 1978-as német katalógusban láttam, vélhetően csak a fekete N7B került Európában forgalomba).
Alább egy kép a tulajdonomban lévő egyik eredeti 1977 novemberi Japán katalógusból.
Alább egy kép a tulajdonomban lévő egyik eredeti 1977 novemberi Japán katalógusból.
- tunerman
- V.I.P.

- Értékelés: 3430
Kaptam visszajelzést a megjavított, de eredeti állapotában hagyott '70-es évekbeli Sony TA-N7B V-FET-es végfok üzembehelyezéséről
A jó zenehallgatást kivánalmamra kicsit később a következő választ kaptam:
" Köszönöm szépen, lesz is, mert a csöves előerősítőmet elé kötve olyan hangja van, amit még nem hallottam. Még így frissen is is nagyon-nagyon tetszik, itt marad nálam."
TJ.
A jó zenehallgatást kivánalmamra kicsit később a következő választ kaptam:
" Köszönöm szépen, lesz is, mert a csöves előerősítőmet elé kötve olyan hangja van, amit még nem hallottam. Még így frissen is is nagyon-nagyon tetszik, itt marad nálam."
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
- tonee73
- Kiemelt Moderátor

- Értékelés: 6674
Re: Primare A20 mkII
A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- tunerman
- V.I.P.

Megjöttek a megrendelt MPC71 1R/5W ellenállások a Sony TA-N7B V-FET erősítőbe, de a beépítésük előtt a két hangszórórelét szétszedtem és az érintkezőiket kitisztítottam.
Az ellenállások beforrasztása után egyből indult az erősítő, egyedi jelenség lehet a két hangszórórelé kb. 1mp-es időkéséssel való bekapcsolása (nem egyforma a két relé tápegység terhelése
).
Megmértem a végfokok torzítását 1kHz/100W/8R műterheléssel, hát a hanggenerátorom saját THD értékét láttam megjelenni a kimeneten (0,015%)
It's a Sony
TJ.
Az ellenállások beforrasztása után egyből indult az erősítő, egyedi jelenség lehet a két hangszórórelé kb. 1mp-es időkéséssel való bekapcsolása (nem egyforma a két relé tápegység terhelése
Megmértem a végfokok torzítását 1kHz/100W/8R műterheléssel, hát a hanggenerátorom saját THD értékét láttam megjelenni a kimeneten (0,015%)
It's a Sony
TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: 2SK180 unity coupled SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther P7M silver vc, TICONAL, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-009
-
gyugope
- Isten Hozott! :)

- Értékelés: 0
Re: Primare A20 mkII
Sziasztok,
Mi a különbség az A20 és I20 Primare-k között?
Mi a különbség az A20 és I20 Primare-k között?
- tunerman
- V.I.P.

tamagaba írta: ↑2026.05.03., vas. 18:31Azt tudjuk, hogy erre a combos kinénezű erősítőre nagyon nem javasolt 4 Ohm-os dobozt kötni? Azért mert egy erősítő nagy és nehéz, nem biztos hogy kibír mindent
AI bácsitól lehet a részletekről érdeklődni, ha valakit érdekel (én is onnan veszem)
Viszont a BJT fokozatot lehet upgrédelni (FET-eknek a gate vezérlését adja), hogy 4 Ohm fele közelebb kerülhessen a gép.
Ha elszáll a BJT, magával viheti a FET-eket és akkor vége a dalolászásnak
Visszatekintve a '70-es második felére láthatjuk, hogy az erősìtőtervezés eme korszakának az egyik "hattyúdala" volt a V-FET-ket használó Sony TA-N7B végfoka.
A félvezető készlete inkább a minőségi zenehallgatás ìrányába vitte a projektet, ez jól látható a kis áramú/teljesìtményű kimeneti eszközök használatából is.
Aki a 4 ohmos, vagy még kisebb impedanciás hangfalallal rendelkezett, annak ott volt pl. a Nelson Pass féle Threshold/Stasis vonal, amely szerintem kimondottan az előforduló "erőműi" ìgényeket elégítette ki.
Kinek a pap...
TJ.
Power output: 100 watts per channel into 8Ω (stereo)
Frequency response: 1Hz to 100kHz
Total harmonic distortion: 0.01%
Damping factor: 100
Input sensitivity: 1.3V
Signal to noise ratio: 120dB
Speaker load impedance: 8Ω (minimum)
Dimensions: 430 x 170 x 335mm
Weight: 21kg
Frequency response: 1Hz to 100kHz
Total harmonic distortion: 0.01%
Damping factor: 100
Input sensitivity: 1.3V
Signal to noise ratio: 120dB
Speaker load impedance: 8Ω (minimum)
Dimensions: 430 x 170 x 335mm
Weight: 21kg
Tóth Gábor DAC + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz
"Csak a hülyék tudnak mindent, a többiek életük végéig tanulnak".
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 751
- Kapcsolat:
Azt tudjuk, hogy erre a combos kinénezű erősítőre nagyon nem javasolt 4 Ohm-os dobozt kötni? Azért mert egy erősítő nagy és nehéz, nem biztos hogy kibír mindent
AI bácsitól lehet a részletekről érdeklődni, ha valakit érdekel (én is onnan veszem)
Viszont a BJT fokozatot lehet upgrédelni (FET-eknek a gate vezérlését adja), hogy 4 Ohm fele közelebb kerülhessen a gép.
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Deviant Mirage Pro - Chronos Master Virtuoso IV
Adrya Resor Centaury 6 - Bauers & Wilkans Etherium 9 - Griffon Hyperion II
- tunerman
- V.I.P.

Ikonikus erősítő került hozzám javításra - egy Sony TA-N7B V-FET teljesítmény erősìtő
Hibásan vették meg, elképesztő kockázatot vállalva, mivel ha a V-FET-ek mentek tönkre benne, akkor az azonnali gazdasági totálkár...viszont ha mégsem, akkor az viszont évszázad üzlete lenne.
Az eladó rövid üzenete csak annyi volt, hogy nem lehet bekapcsolni, ami valóban fennállt, mivel a "SOFT START" áramkör két teljesítmény ellenállása szétrobbant benne.
(A két hibrid BJT/V-FET végfok nem volt zárlatos, mivel már így a toroid trafók primer oldala nem kapott feszültséget)
Az elvi kapcsolást átnézve ennek az ellenállás szétrobbanásnak egy oka lehetett, nem kapcsolt be "SOFT START" relé, ami két ellenállást rövidrezárva megszünteti azok áramköri szerepét.
A dual monó kivitel miatt két különálló hangszórórelé tápegység van, de jobb oldalira rá van kötve a hálózati puha indítást intéző relé is. Na ez a 22uF/100v-os pufferkondenzàtor megadta magát a dupla terhelés alatt, és ezért nem indult el a "SOFT START" funkció.
Mindkét oldali 22uF/100v-os puffert kicserélve - és két próba 1R/20W-os ellenállást ideiglenesen beforrasztva - az erősítő bekapcsolt és rendben működött.
Mekkora szerencse volt tehát egy ilyen tipushibás erősítő megvétele
TJ.
Hibásan vették meg, elképesztő kockázatot vállalva, mivel ha a V-FET-ek mentek tönkre benne, akkor az azonnali gazdasági totálkár...viszont ha mégsem, akkor az viszont évszázad üzlete lenne.
Az eladó rövid üzenete csak annyi volt, hogy nem lehet bekapcsolni, ami valóban fennállt, mivel a "SOFT START" áramkör két teljesítmény ellenállása szétrobbant benne.
(A két hibrid BJT/V-FET végfok nem volt zárlatos, mivel már így a toroid trafók primer oldala nem kapott feszültséget)
Az elvi kapcsolást átnézve ennek az ellenállás szétrobbanásnak egy oka lehetett, nem kapcsolt be "SOFT START" relé, ami két ellenállást rövidrezárva megszünteti azok áramköri szerepét.
A dual monó kivitel miatt két különálló hangszórórelé tápegység van, de jobb oldalira rá van kötve a hálózati puha indítást intéző relé is. Na ez a 22uF/100v-os pufferkondenzàtor megadta magát a dupla terhelés alatt, és ezért nem indult el a "SOFT START" funkció.
Mindkét oldali 22uF/100v-os puffert kicserélve - és két próba 1R/20W-os ellenállást ideiglenesen beforrasztva - az erősítő bekapcsolt és rendben működött.
Mekkora szerencse volt tehát egy ilyen tipushibás erősítő megvétele
TJ.
Sziasztok!
Valakinek esetleg lenne kölcsön (Budapesten vagy Pest megyében) egyetlen mérésre egy Lingdorf TDAI 2200-as erősítőhöz gyári mikrofonja? Egy csokival vagy borral vagy olajadalékkal tudnám meghálálni!
Valakinek esetleg lenne kölcsön (Budapesten vagy Pest megyében) egyetlen mérésre egy Lingdorf TDAI 2200-as erősítőhöz gyári mikrofonja? Egy csokival vagy borral vagy olajadalékkal tudnám meghálálni!
www.nanoenergizer.hu
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Lyngdorf TDAI 2200 - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Victor Ql-Y5
Mozi: Zidoo - Optoma 4K - ARCAM AV40 - Sunfire Grand Cinema X2 - Klipsch THX Ultra2 7.2.4
Audio 1: Synthesis A50T - Lyngdorf TDAI 2200 - XTZ 100.49 Divine - XTZ 99W12.16 - Victor Ql-Y5
Re: Sub bekötés kérdések
A mostani csak line level inputot tud.
Majd a következő lenne high level inputos, csak azt annyira nem vágom még.
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2169
Én csak a High-Level inputról írtam.
A nálad lévő mélyláda bekötésének pontos módját nem ismerem. Ajánlom, hogy nézz utána alaposan a kézikönyvben.
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Én inkább betöröm fejem, semhogy meghajtsam derekam!”
Sok subon "standard hangfalcsatlakozók vannak, 2x2 pár hangfalkábel bekötésére.Voyager írta: ↑2026.04.20., hétf. 12:56Az ábra szerint csatlakoztasd az erősítő kimenetére oda ahová a két hangsugárzó van kötve. Az aktív és HI-LEVEL módon csatlakoztatott mélyláda Ohm-os paramétere irreleváns. Az erősítő ez esetben 100KOhm felett fogja "látni" a bekötött subwofer-t.grindlock írta: ↑2026.04.20., hétf. 12:32Sziasztok
Sub bekötés kérdésem lenne.
Jelenleg az erősítő fejlhallgató kimenetről jack-rca-val kap jelet az aktív subwoofer, nincs rajta high level input.
Ha olyan subra váltanék, amin van high level input, akkor azt hogy kell bekötni?
- ugyannarra a hangfal kimenetre, amin most a hangfalak vannak?
- vagy a "remote speaker" kimenetre, kvázi külön hangfalként?
Illetve most 8 ohmos hangfalak vannak, akkor - gondolom - a sub hangfalnak is 8 ohmosnak kellene lennie?
Köszi
Képernyőkép 2026-04-20 125120.png
Ott gondolom, simán 2 pár hangfalkábelt kell kötni?
- Voyager
- V.I.P.

- Értékelés: 2169
Az ábra szerint csatlakoztasd az erősítő kimenetére oda ahová a két hangsugárzó van kötve. Az aktív és HI-LEVEL módon csatlakoztatott mélyláda Ohm-os paramétere irreleváns. Az erősítő ez esetben 100KOhm felett fogja "látni" a bekötött subwofer-t.grindlock írta: ↑2026.04.20., hétf. 12:32Sziasztok
Jelenleg az erősítő fejlhallgató kimenetről jack-rca-val kap jelet az aktív subwoofer, nincs rajta high level input.
Ha olyan subra váltanék, amin van high level input, akkor azt hogy kell bekötni?
Illetve most 8 ohmos hangfalak vannak, akkor - gondolom - a sub hangfalnak is 8 ohmosnak kellene lennie?
Köszi
„Vén épület már a világ. Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd a gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő gerenda ellenedre van...
Sub bekötés kérdések
Sziasztok
Köszi
Köszi
- tunerman
- V.I.P.

Úgy látszik ritkán, de azért mégis előfordul amikor a gyári alultervezés és barkácsmunka együttese használhatatlanná tesz egy készüléket
Egy javìtásra elhozott előfoknak a bemelegedés után kibírhatalan szaga lett, az átható szúrós illata miatt inkább be sem kapcsolják...csináljak már valamit vele.
Ennek a Luxman CL34 (LuxKit A3034) elektroncsöves előfoknak DC fűtésköre van, a 2 db áteresztő teljesítmény tranzisztor - közel egymáshoz - egy rövid és vékony lemezre van felerősìtve. Üzemelés közben ennek a hömérséklete 100°C közelébe kerül, és jól felfűti az előfok belsejét (az elektroncsövekkel közösen)
A később belekerülő barkácsmunka pedig az eredeti csatolókondik cseréje volt JB tipusúakra, amelyek a meleg hatására erős szúrós szagot árasztottak mindenfelé.
Két változtatást tehettem, az egyik áteresztő tranzisztor átraktam a távolabbi oldallemezre, hogy csökkenjen a lemez hőmérséklete, valamint Philips MKT 344 HQ csatolókondikat raktam be a " szagos" csodák helyett
TJ.
Egy javìtásra elhozott előfoknak a bemelegedés után kibírhatalan szaga lett, az átható szúrós illata miatt inkább be sem kapcsolják...csináljak már valamit vele.
Ennek a Luxman CL34 (LuxKit A3034) elektroncsöves előfoknak DC fűtésköre van, a 2 db áteresztő teljesítmény tranzisztor - közel egymáshoz - egy rövid és vékony lemezre van felerősìtve. Üzemelés közben ennek a hömérséklete 100°C közelébe kerül, és jól felfűti az előfok belsejét (az elektroncsövekkel közösen)
A később belekerülő barkácsmunka pedig az eredeti csatolókondik cseréje volt JB tipusúakra, amelyek a meleg hatására erős szúrós szagot árasztottak mindenfelé.
Két változtatást tehettem, az egyik áteresztő tranzisztor átraktam a távolabbi oldallemezre, hogy csökkenjen a lemez hőmérséklete, valamint Philips MKT 344 HQ csatolókondikat raktam be a " szagos" csodák helyett
TJ.
-
Swenk

Wilson Raptor 5 álló
- BLX
- Törzsvendég

- Értékelés: 1103
Milyen hangfalad van?Swenk írta: ↑2026.04.08., szer. 19:38Sziaszok!
Egy WIIM Pro plus streaming eszköz analóg kimenete rá van kötve egy Sony STR-DH190 analóg, sztereo erősítőre és így szól a Tidal.
Felmerült az ötlet, hogy a sony-t le kéné cserélni egy modern D osztályú sztereo erősítőre, egy WIM Vibelink Amp-ra. Papíron 100W mindkettő.A hang minőség javulna, változna annyit, hogy megérné a több, mint 100 ezer ráfordítását?
Köszönöm.
-
Swenk

Sziaszok!
Egy WIIM Pro plus streaming eszköz analóg kimenete rá van kötve egy Sony STR-DH190 analóg, sztereo erősítőre és így szól a Tidal.
Felmerült az ötlet, hogy a sony-t le kéné cserélni egy modern D osztályú sztereo erősítőre, egy WIM Vibelink Amp-ra. Papíron 100W mindkettő.A hang minőség javulna, változna annyit, hogy megérné a több, mint 100 ezer ráfordítását?
Köszönöm.
Köszönöm.
- fülelek
- V.I.P.

- Értékelés: 5347
Szerintem ez pont megfelelő -és ráadásul olcsón. Ha mégsem elég jó, akkor a belső kábelezést ki lehet cserélni (nem tudom milyen, de az árból ítélve feltehetőleg nem fordítottak rá kellő figyelmet).Hogy mire érdemes kicserélni, az attól függ, a jelenlegi berendezéseid közé betéve milyen irányban történt változás, ami épp nem tetszik.
- tamagaba
- Törzsvendég

- Értékelés: 751
- Kapcsolat:
Saját magát tiltsa már beTctronic írta: ↑2026.03.15., vas. 18:15Wow. Ez most komolyan gondolták, vagy csak valami vicc?![]()
![]()
https://audiomania.hu/2026/03/01/az-eu- ... end-piaco/
Focar Diablo Reference - Chordel Solaris Signature - Esoteriq Titan Quantum Supreme
Tegnap találtam a sufniban egy régi, működőképes, de már elavult 200W-os számítógép tápegységet, és gondoltam, hogy most nagyon "zöld" leszek, szétszedem és anyagonként dobom a recikláló kukába. Ezt a tervemet bő egy órányi bíbelődés után feladtamTctronic írta: ↑2026.03.15., vas. 18:15Wow. Ez most komolyan gondolták, vagy csak valami vicc?![]()
![]()
https://audiomania.hu/2026/03/01/az-eu- ... end-piaco/