pali923 írta: ↑2026.02.11., szer. 15:39Ha jól olvastam itt az elmúlt hónapok legsúlyosabb vitáit, akkor az a sokak által bizonyára joggal kedvelt fórumtárs azt állította, hogy a vékony és szigetelés nélküli kábel hozza el a nirvánát, jelentsen ez bármit is. Te ezt próbáltad ki meglehetősen jó minőségűnek tartott és nem annyira olcsó kábelekkel (mint azok a százéves, valahol fellelt drótok). Az eredmény nem rossz, ha jól értem. Szerintem a kérdés nem dőlt el, hogy azért szól jól a cucc, mert vékonyak a kábelek (minimális szigeteléssel), vagy azért, mert amúgy sem rosszak. Vagyis az eredeti elmélet vagy igaz, vagy nem.![]()
![]()
Elex kb leírta a lényeget.
Az én példám csak arra buzdít, ne élből dobjunk el ötleteket, próbáljuk ki. És ne fledjük, én nem gaytamadzaggal hasonlítottam össze,hanme a gyártó egyik gyári (vagy, hogy fogalmazzak?) kábelével is, ami kb korban is egy alomból jött. (AN Ai és AN QSSC)
Nincs ördöngős difi és a rossz hír, egyik se hozza azt, amit az ettől -általam- jobbnak tartott kondo KSL Lp drótom. De ez nem is volt cél,hogy azt megugorják, csupán azt megnéztem, a fiókban kallódó drótokból mit lehet főzni.
Egyébként egyszer, valamikor, nagyon régen, még a darvasi időkben összeültek Darvasék is kísérletezni, amit később neves kábelgyártók is megtettek egy kerekasztalbeszélgetés kapcsán. És ezzel ismét nem álltam sehova, csak vázolom, bennem mi ébresztett kíváncsiságot: A konklúzió minkát esetben az volt,hogy nagyon vékony, egyeres, minden szigetelést mellőző vezető lenne a legideálisabb megoldás interkonnektnek, csak ennek a fizikai kivitelezése hagyna némi kívánnivalót maga mögött.
nekem ez, amiért fontos volt, a mellett, hogy tegyek egy próbát a vékonnyal (ha már ilyen múltja van), hogy egyáltalán van e értelme beszerelni a készülő DAC-omba, amit egyébként úgy készítenek elő, hogy bekerül minden, ami eredetileg benne van, csak a minimális vezetékelést, (mivelhogy az alkatrészek zöme lábtól-lábig van kötve, az aktrész saját lábával és nem drótokkal) meg tudjuk oldani, hogy bármikor átszerelhető legyen az eredeti verzióra) ki lehet e cserélni bármilyen, más kábelre. Amikor úgy döntöttümk, hogy próbáljuk be a karkábelt a jelútba, hazatérve azért elkapott a para és nem tűrt halasztást a próba, hogy kicsit megnyugodjak. Aztán ha pozitív a dolog, majd ráérek azon mélázni, kerüljön e be más, vagy sem. Magamat ismerve, ha valamit nem hallok, milyen lenne mással, nem nyugszom, így ez nagy valószínűség szerint csak a belekóstolása ebbe a dologba a kis madzaggal.
Egyébként az eltérés a gyári IC és a fabrikált IC között annyi, hogy a karkábeles letisztultabb, de ezzel sterilebb is. De gondot okozott, hogy a karkábel sokkal érzékenyebb a ki és bemenetekre. A bejáratott kimenetére kötve a CD-nek és a bejáratott bemenetére az erősítőnek, már-már átcsapott loudnesses hangba, míg a fordított verzióban sterillé vált. A gyári IC ehhez képest alkalmazkodóbb sokkal, kiegyenlítettebb hangot produkált,bármely out és input variálással. Feltehetjük a kérdést, melyik jobb? ami jobban megmutatja ezeket a difiket, vagy amelyik simulékonyabb. Ezt nem tudom egyelőre eldönteni. Felhasználói szempontból mindenképp a gyári kompromisszumkészsége, matematikailag a másik, ami képes bármi apró xart megmutatni. Speciel a nyugodt életet választók menjenek rá a gyári szerelésre, aki az izgalmakat kedveli és imád napokat, heteket eltölteni egy setup pontos beállításával, esetleg kellően perverz, az játsszon drótokkal
Az elmúlt hónapok vitáiról nem tudok nyilatkozni, nem éltem át
Elex elég jól megfogakmazta a dolgot, bár való igaz, ez a dielektrikum sztori ennyiben nem merül ki, haverom innen kezdte elmagyarázni, mi is történik a szigetelőket illetően, ettől én se használok pucér drótokat. Nem életszerű. Ha azt nézzük, a karkábel se pucér, mert litze, azon is van elemi szálanként valami lakk, vagy mifene. Egyébként, meg, a selyemszigetelésű interkonnekteket jónak titulálta, csupán fizikai aspektudból, így főleg nem izgulok, mert azok vannak (igaz, ez ebben nálam semmit nem befolyásolt, vakvéletlen. 10-15 éve megvolt a madzag, amikor megtörtént ez a beszélgetés, nem is tudom,hogy terelődött oda a szó)
ahogy ezelőtt se, most se fogjuk megfejteni a kábelek titkát, akinek ez célja, ellesz vele egy darabig. Ez a gyors beszélgetés arra jó, megmutassuk, minden igaz lehet és az ellenkezője is