kaef2 írta: ↑2025.12.05., pén. 08:43
Ha nem használ az ember helyi file-okat és a Roon szerver csak Tidal, Qobuz lejátszáshoz kell, multiroom, sokzónás kiterjesztés nélkül, akkor akár elég is lehet a RPi 5. Én sem találtam Roon Core-t hozzá amúgy.
Közben sikerült Feltelepíteni az OS-t, a PLEX szervert és a QBitTorrent-et a Pi-ra.
Amint azt sejtettem, nem volt egyszerű, de hát a Linux már csak ilyen, gyíkoknak találták ki, nem embereknek

Mivel alapvetően Mac-en nyomulok, azzal estem neki. Amiután a megfelelő jumpert elhelyeztem az IO Board-on, le kellett klónoznom GitHub-ról és buildelnem (xCode-dal) a Raspberry Pi usbboot alkalmazást, és ez nem ment zökkenőmentesen, de végül meglett. Az USBBoot azért kell, hogy be lehesen bootoltatni az RPi CM5-öt teljesen üres és formázatlan eMMC-vel és SSD-vel, és ezeket aztán lássam Mac-ről, innen mr gyerekjáték a mac-re is létező Raspberry Pi Imager nevű alkalmazással bootolható PiOS 6.12-est (Debian Trixie alapú ARMv8 -ra portolt és customizált linux disztró).
A PLEX működik, még hátravannak a 4K-s tesztek, de FHD-ban még automatikusra állított transzkódolással is jól megy.
A QBitTorrent-et még nem próbáltam ki, mert hajnali 5-kor áramszünet volt nálunk, és akkor "ébredtem" rá, hogy le kellene feküdni :)
De itt jön képbe egy szoppancs, amit a mai napon vettem észre, amint könyvtárat akartam létrehozni a Plex médiának az SSD-n, még nem vagyok okés, mert az SSD-t még mac-en formáztam meg Paragon extfs for Mac-kel extfs4-re (az eMMC is), ami kérés nlkül 3 partíciót hozott ltre rajta az egy helyett egy FAT32-es boot partíciót, egy Mac-es APFS-t ezek mind kicsik, és egy nagy-nagy extfs4-es partíciót. De miért? Nem kértem!!! Na mindegy, töröltem a két kis partíciót már az RPi OS alól.. És most hiába mountolom, csak olvasni tudom az SSD-t, aztis külön root jelszó beírásával, de írni sehogy... gondolom a mount pointr kellene éállítsak jogosutsági falgeket, de miért így mountolja defaultból? Hátha valamelyik Linux-guru megoldja nekem ezt a rejtélyt....
"Imádom" a Linuxot. Egy teljes átalvatlan éjszaka után még mindig nem kóser a friss telepítés. És lehet lesz még egy átalvatlan éjszakám...
A lényeg, PLEX szervernek már jó az RPi, és ezzel fele meg is van a felhasználási terültenek. Roon-nak viszont még mindig se híre, se hamva....