Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11303
Kapcsolat:

Re: Hangelnyelő eszközök zenehallgató szobákba

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

feket663 írta:
2025.12.14., vas. 09:21
A hallgatási pont kb 1 méterre van a "hátsó faltól", de ezt a falat megtöri egy kb 90 cm széles fa ajtó, és van egy 240 cm széles falhiány, ahol a hálófülke csatlakozik a szobához.
A kapott információk alapján több akusztikai jelenséggel is találkozol a szobádban. Az emlegetett (és gyakran félreértelmezett) állóhullámok nálad is - mint mindenkinél, aki téglatest formájú, merev falakkal határolt szobában próbál zenét hallgatni - kialakulnak, ezek közül a függőleges és az 5 méteres irányhoz tartozó példányok okozhatják a 70 Hz körüli energiahiányt a görbéiden. Ezt az elrendezés és a helyiség pontos ismeretében, azaz a helyszínen lehetne határozottan kijelenteni.

A 100 Hz környéki beszakadásod viszont nem az állóhullámok bűne, ezt egy másik jelenség okozza: Speaker Boundary Interference Response. Magyarán ha a hangsugárzót csupasz, merev fal elé állítjuk, a kettejük távolságából fakadó hullámhosszon, frekvencián ki fog alakulni egy izmos akusztikai kioltás. Ugyanez történik, ha a hallgatási pontot egy csupasz fal elé tesszük. Ezek tipikus hibák, amiknek következtében nagyon sokaknál van egy izmos beszakadás az átvitelben 100-200 Hz között.

Kép

Kép

Tipikusan elhibázott kezelése (fórumokon is visszatérő tanács), hogy vékonyka diffúzorokat tesznek a hangdobozok mögé, ami semmilyen hatással nem lesz a 100-150 Hz körüli hanghullámokra.

A görbéiden van egy szép hullámvasút a felső oktávokban is, ami a hangforráshoz, vagy a mikrofonhoz közeli reflektív felület jelenlétét mutatja. Ha telefonnal mértél, a kezed is okozhatta ezt a jelenséget, vagy ha esetleg a kanapé/fotel háttámlájára tetted, stb.

Ha a falaid többnyire csupaszak, akusztikailag kemények, akkor vélhetően magas az utózengési idő is, tehát egy komplex hibacsokorral állsz szemben, erre pedig nem lehet megoldást adni 3 szóban, vagy 2 db bármilyen panellel. Ha igazán jó eredményt szeretnél, célszerű alaposan átgondolni a helyzetet és a lehetőségeket, igény szerint átrendezni a szobát, csillapítani az elsődleges reflexiós pontokat, beállítani az utózengés mértékét és spektrális eloszlását. Nem annyira rémisztő és bonyolult ügymenet, mint első olvasásra tűnhet.

Olvasgatásra ajánlom ezt az írásomat, amiben a lehallgatási körülményekről okoskodtam. Vannak elméleti és gyakorlati oktató videóim, amiket a Luxor Audio oldaláról tölthetsz le. Nyilván rengeteg hasznos információ található az internet más bugyraiban is, csak laikusként nehéz eldönteni, melyik hiteles és melyik marhaság. Én utóbbiból többel találkozom.

Ha nem akarsz olvasni, utánajárni, akkor pedig hívj ki egy akusztikai szakembert (nem feltétlenül engem!) és ő majd elmondja, mit csinálj a szobáddal!

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3380

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

wasiliy888 írta:
2025.12.14., vas. 09:00
Ahogy a belinkelt írásban is van, a szerző mondja, hogy a szoba adottságai miatt bizonyos frekvenciákon, az állóhullámok miatt kiemelések alakulhatnak ki, máshol pedig épp ellenkezőleg, pont kioltások, lyukak keletkezhetnek a hallható mélytartományban. Nálad, abból amit leírtál, úgy gondolom van 100Hz körül egy lyuk (és lehet hogy van 50, meg 200 Hz-en is). De szerintem ezt nem tudod megszűntetni sarokba helyezett csillapítókkal, elnyelőkkel. Persze, én nem vagyok szakember, úgyhogy simán lehet, hogy tévedek.
Mivel megszólítottál az előző pozitiv értékelésben, így talán illik ezt kommentelnem. Feket663 kollégával JBL tulajdonosok lévén, sokat értekeztünk már privátban, de szobaakusztika sohasem került szóba. A hangsugárzóink hasonlósága okán én nem tudnék neki szobaakusztikával kapcsolatos tanácsokat adni. Egyrészt nem vagyok szakember, csak 1-2 alapvetésel vagyok tisztában, másrészt a zenehalgató helyiségünk feltehetően nagyon eltérő.
Nálam is voltak problémák, és el is hivtam Fapacit(kb. 30km-re lakom tőle, így ez nem volt nehezen kivitelezhető), Ő nagyon hamar feltárta a problémát, ami nem akusztikai eredetű volt, annál sokkal banálisabb.
Alapból a Mi nappalinkkal nem volt probléma, de azért Fapaci javasolt néhány apróbb változtatást, kiigazítást, amit végre is hajtottam.
Ilyen tapasztalattal felvértezve annyit tudok mondani, hogy itt mindenféle tanács, javaslat osztogatása csak találgatás. Feket663 zenehallgató szobájának akusztikai tulajdonságairól nem tudunk semmit. Ha pontosan leirja, lerajzolja, lefotózza, a legtöbbünknek nagy valószínűséggel akkor sem mond semmit. Egy akusztikai szakembernek talán sokkal inkább, de a helyszíni mérés szerintem akkor sem megkerülhető.
300km-es távolságból nem valószínű, hogy Fapaci az Ő embere, de talán lehet találni megoldást.
Viszont annyit azért én is tudok, hogy a 100Hz körüli basszus kioltásra/elszívásra, nem valószínű, hogy a basszuscsapda a megoldás.

Ui: van olyan ismerősöm(fórumtag) aki 250ti-t hallgat, de nála nincsenek akusztikai problémák. Kb. 50-60m²-es nappali-ebédlő-konyha együttesben hallgatja őket, méterekre felállítva a falaktól. Ez nagyon más helyzet, mint feket663 kollégánál. Szívesen összehozom őket, de akusztikai értelemben felesleges.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 296

Hozzászólás Szerző: feket663 »

így néz ki a szoba nagyjából...
szoba.jpg
szoba.jpg (30.04 KiB) Megtekintve 580 alkalommal
Eversolo A6 ME, Proton AA-2120, Canton CT1000/JBL 250 TI Jubilee

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Luxor Audio írta:
2025.12.14., vas. 09:13
feket663 írta:
2025.12.14., vas. 09:12
Luxor Audio írta:
2025.12.14., vas. 09:07

Milyen távol van a hangdobozod a frontfaltól, illetve hogy néz ki az a falfelület?
A dobozok hátsó része kb 40 cm-re, a hangszórók síkja, a doboz eleje pedig 60 cm. A falfelület szinte teljesen üres, csak a készülékeket tartó állvány és egy klíma beltéri egység töri meg. A hangdobozok előtt hosszú szálú IK..A-s szőnyeg van.
A hallgatási pont hol helyezkedik el, milyen messze van a hátsó faltól és hogy néz ki az a falfelület?
A hallgatási pont kb 1 méterre van a "hátsó faltól", de ezt a falat megtöri egy kb 90 cm széles fa ajtó, és van egy 240 cm széles falhiány, ahol a hálófülke csatlakozik a szobához.

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Ezt méri a lejátszóm a telefonom mikrofonjával. Természetesen tudom, hogy ez nem pontos, de érzetre is pont ilyen a hangkép a mélytartományban.
szoba mérés.jpg

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

feket663 írta:
2025.12.14., vas. 09:12
Luxor Audio írta:
feket663 írta:
2025.12.13., szomb. 15:58
Akárhogy is forgatom a hangdobozokat a szobában mindig hallható 100 Hz környékén egy csúnya basszus elszívás.
Milyen távol van a hangdobozod a frontfaltól, illetve hogy néz ki az a falfelület?
A dobozok hátsó része kb 40 cm-re, a hangszórók síkja, a doboz eleje pedig 60 cm. A falfelület szinte teljesen üres, csak a készülékeket tartó állvány és egy klíma beltéri egység töri meg. A hangdobozok előtt hosszú szálú IK..A-s szőnyeg van.
A hallgatási pont hol helyezkedik el, milyen messze van a hátsó faltól és hogy néz ki az a falfelület?

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Luxor Audio írta:
feket663 írta:
Akárhogy is forgatom a hangdobozokat a szobában mindig hallható 100 Hz környékén egy csúnya basszus elszívás.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

feket663 írta:

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 232

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Ahogy a belinkelt írásban is van, a szerző mondja, hogy a szoba adottságai miatt bizonyos frekvenciákon, az állóhullámok miatt kiemelések alakulhatnak ki, máshol pedig épp ellenkezőleg, pont kioltások, lyukak keletkezhetnek a hallható mélytartományban. Nálad, abból amit leírtál, úgy gondolom van 100Hz körül egy lyuk (és lehet hogy van 50, meg 200 Hz-en is). De szerintem ezt nem tudod megszűntetni sarokba helyezett csillapítókkal, elnyelőkkel. Persze, én nem vagyok szakember, úgyhogy simán lehet, hogy tévedek.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

wasiliy888 írta:
2025.12.14., vas. 08:07

Szia!

Nem könnyű egy ilyen adottságokkal rendelkező szobában megtalálni a megfelelő elhelyezést. De a hangsugárzóid tologatásával, illetve a hallgatási pozíciód változtatásával biztosan tudsz eredményeket elérni. Szerintem, egyelőre ne gyártsál elnyelő elemeket "vaktában", előbb konzultálj szakemberrel, aki tud szobaakusztikát mérni, és javaslatot tenni a megoldásra. Ez nem hiszem, hogy horribilis összeg lenne. Addig meg olvasgathatod ezt:

https://hangdobozepites.hu/m/hangdobozepites-lepesei/

Bár itt a hangsugárzó építésről van szó, de a 4. pontban a szobaakusztika a téma.

És a leginkább nem tetsző dolog lehet, mégis megfontolandó (csak végső esetben), hogy a JBL dobozaidat eladod, és veszel helyettük valami karcsú állódobozt, ami jobban illeszkedik a szobád adottságaihoz.
Sajnos a tologatás, dobozcsere körökön már túl vagyok, volt mindenféle konstrukciójú dobozom, kicsi-nagy-hajtogatott tölcsér-reflex-zárt, stb. Nyilván a JBL sem tudja kifutni magát, de eddig még ez szól a legjobban. Sajnos a világ végén (Budapesttől 300 kilométerre) lakom, könnyebb/olcsóbb kipróbálni egy basszuscsapdát építeni, mint elhívni egy szakembert, felmérni a szobámat. De ez a kísérlet csak arról szólna, hogy hallhatóan változik-e valami, valamerre.

wasiliy888
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 232

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

feket663 írta:
Üdvözlök mindenkit! Régóta küzdök a szobaakusztikával, de eddig csak elméleti megoldásokon gondolkodtam, illetve a szoba átrendezésével kísérletezgettem. A szobám 5x4 méter méretű, 2,7 méteres belmagassággal. ehhez csatlakozik még egy 2x2 méteres hálófülkének használt rész. Akárhogy is forgatom a hangdobozokat a szobában mindig hallható 100 Hz környékén egy csúnya basszus elszívás. Ezt egy, a hálózati lejátszómba épített szobaakusztikai korrekciós mérés is megerősíti, bár a korrigált hang sokkal rosszabb, mint a korrigálatlan Az aláírásomban szereplő, hátsó reflexnyílásos, jó nagy JBL dobozok az 5 méteres falon vannak elhelyezve, még így a legjobb a hangzás. Igénybe véve a mesterséges intelligenciát azt találtam ki, hogy a szobában az állóhullámok okozzák ezt a basszus hullámzást. Ezt első körben a hangdobozok melletti-mögötti sarkokban elhelyezett sarokelemekkel próbálnám orvosolni. Házi kivitelben készíteném el, 10 cm vastag Rockwool Multirock Casa nevű, viszonylag kevésbé sűrű kőzetgyapotból vágnék előbb 60x60 cm-es kockákat, majd ezekből megfelezve, 60 cm-es befogójú, kb 84 cm-es átfogójú derékszögű háromszögeket alakítanék ki. Így egy csomag kőzetgyapotból egy pár 120 cm magas, 84 cm széles sarokelem jönne ki. ezeket egy OSB lapból készült keretben helyezném el, úgy, hogy lehetőleg minél inkább nyitott maradjon. Ez a méret és mennyiség tudja érezhetően csillapítani a szobában meglévő állóhullámokat? Mivel a szoba nem sok bútorzatot tartalmaz, érdemes még ezt kiegészíteni mondjuk a hangdobozok mögötti falfelületen és a hallgatási pont felett, 5-10 cm vastag 60x120 cm méretű, esetlegesen sűrűbb anyagú kőzetgyapot lemezekkel a közép és magas hangok elnyelése érdekében? A kőzetgyapot lemezeket a kiporzás ellen geotextillel, és az esztétika miatt valami olcsóbb szövettel burkolnám.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!
Szia!

Nem könnyű egy ilyen adottságokkal rendelkező szobában megtalálni a megfelelő elhelyezést. De a hangsugárzóid tologatásával, illetve a hallgatási pozíciód változtatásával biztosan tudsz eredményeket elérni. Szerintem, egyelőre ne gyártsál elnyelő elemeket "vaktában", előbb konzultálj szakemberrel, aki tud szobaakusztikát mérni, és javaslatot tenni a megoldásra. Ez nem hiszem, hogy horribilis összeg lenne. Addig meg olvasgathatod ezt:

https://hangdobozepites.hu/m/hangdobozepites-lepesei/

Bár itt a hangsugárzó építésről van szó, de a 4. pontban a szobaakusztika a téma.

És a leginkább nem tetsző dolog lehet, mégis megfontolandó (csak végső esetben), hogy a JBL dobozaidat eladod, és veszel helyettük valami karcsú állódobozt, ami jobban illeszkedik a szobád adottságaihoz.
DIY Cu-R(DAC)
ValhallA Raindrops, CuAgSS8/3(SRC), 8HC(PWR)
TPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core AudioPC(Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)+PPAv3usb-ValhallA AgPtRXFv2usb-AudioGD M11(SxrF1)-ValhallA CuAgSSrca-LZ5 Aquincum-Qed Sign.Rev.-DIY 2WVB20Lmk3

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Üdvözlök mindenkit! Régóta küzdök a szobaakusztikával, de eddig csak elméleti megoldásokon gondolkodtam, illetve a szoba átrendezésével kísérletezgettem. A szobám 5x4 méter méretű, 2,7 méteres belmagassággal. ehhez csatlakozik még egy 2x2 méteres hálófülkének használt rész. Akárhogy is forgatom a hangdobozokat a szobában mindig hallható 100 Hz környékén egy csúnya basszus elszívás. Ezt egy, a hálózati lejátszómba épített szobaakusztikai korrekciós mérés is megerősíti, bár a korrigált hang sokkal rosszabb, mint a korrigálatlan Az aláírásomban szereplő, hátsó reflexnyílásos, jó nagy JBL dobozok az 5 méteres falon vannak elhelyezve, még így a legjobb a hangzás. Igénybe véve a mesterséges intelligenciát azt találtam ki, hogy a szobában az állóhullámok okozzák ezt a basszus hullámzást. Ezt első körben a hangdobozok melletti-mögötti sarkokban elhelyezett sarokelemekkel próbálnám orvosolni. Házi kivitelben készíteném el, 10 cm vastag Rockwool Multirock Casa nevű, viszonylag kevésbé sűrű kőzetgyapotból vágnék előbb 60x60 cm-es kockákat, majd ezekből megfelezve, 60 cm-es befogójú, kb 84 cm-es átfogójú derékszögű háromszögeket alakítanék ki. Így egy csomag kőzetgyapotból egy pár 120 cm magas, 84 cm széles sarokelem jönne ki. ezeket egy OSB lapból készült keretben helyezném el, úgy, hogy lehetőleg minél inkább nyitott maradjon. Ez a méret és mennyiség tudja érezhetően csillapítani a szobában meglévő állóhullámokat? Mivel a szoba nem sok bútorzatot tartalmaz, érdemes még ezt kiegészíteni mondjuk a hangdobozok mögötti falfelületen és a hallgatási pont felett, 5-10 cm vastag 60x120 cm méretű, esetlegesen sűrűbb anyagú kőzetgyapot lemezekkel a közép és magas hangok elnyelése érdekében? A kőzetgyapot lemezeket a kiporzás ellen geotextillel, és az esztétika miatt valami olcsóbb szövettel burkolnám.
Köszönöm az építő jellegű hozzászólásokat!

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

fülelek írta:
2025.12.11., csüt. 18:30
De nem akarok egy vezető profi&hifi hangguruval vitatkozni...
Szeretem érteni a világ jelenségeit, de ez most itt kifogott rajtam. Melyik kijelentéseink feszülnek ennyire erősen egymásnak?

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5309

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Luxor Audio írta:
2025.12.03., szer. 09:23
Robici írta:
2025.12.02., kedd 20:01
Az én szobámban 49 Hz-en van egy jó nagy kiemelés a hallgatási pozícióban, nekem ezt érdemben csak a fülelek-féle membrános basszuscsapda volt képes kezelni. De nálam az csodát művelt. A méréseim alapján a kiemelést 3-4 dB-vel csökkentette, hallásra pedig ami a legmeglepőbb volt, azon kívül hogy csökkent a basszus túltengés, hogy a magas tartomány is sokkal jobb lett. Nem tudom hogy csinálja, de nekem nagyon bevált. Viszont ezt nem a falra kellett tenni, hanem a szemközti sarkokba. A falra tett gyapotos panelek ebben a tartományban semmit nem javítanak...
... a szokványos 5 cm vastagsággal. Ezt azért tegyük hozzá a teljes egyetértéshez! A membrános rezonátorok hatékonyabbak az ilyen feladatnál, viszont hangolni kell őket, ami meghaladja a legtöbb gyártó erejét és tudását, ezért is nem terjedtek el ezek a megoldások otthoni felhasználásnál.

A mély és magas hangok viszonya komplexebb, mint sokan hinnék. Az emberi hallás relativizáló jellege miatt ha bármelyik tartomány energiáját csökkentjük, annak eredményét sokszor egy másik tartományban jelentkező többletként éljük meg. (Ez egy erős érv a mérés versus hallgatás témájú áldatlan vitában.)
"...a szokványos 5cm vastagsággal" Húsz centiméterrel se csillapítasz 50 Hz-en érdemben, ezen kár vitázni.
És nem kell hozzá semmilyen extra tudás, igaz, meg kell állapítani, hol van gond, és oda kell hangolni, megjegyzem nem annyira éles a rezonancia, az 50Hz-re hangolt panel 40 és 63 Hz-en is hatásos, nem annyira, mint a rezonancia frekvencián, de jóval több elnyelést ad per felület egység, mint bármilyen porózus vagy szálas anyag.
A közép és magas tartomány nem a hallás relativizáló jellege miatt lesz jobb, és egyáltalán nem a mennyiségi változás a különbség, hanem a jóval kisebb intermoduláció miatt bekövetkező hangtisztaság javulás a feltűnő. De nem akarok egy vezető profi&hifi hangguruval vitatkozni, én másképp közelítek bizonyos akusztikai problémákhoz, meg a zenehallgatáshoz is.
:noproblemo:

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1242
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Robici »

istvan01 írta:
2025.12.04., csüt. 13:07
Ha tudnál előtte/utána mérést is mutatni.
Hát bocs, de most ezért nem fogom szétkapni a szobát. Ez a mérés még a régi hangfalammal a régi mikrofonnal készült három éve mikor megkaptam a csapdákat és kíséreleteztem az elhelyezésükkel. A mérésen mindkét szemközti sarokban 3-3 csapda van (átlósan befordítva) a piros grafikonon, mindkét csatorna, élsimítást kikapcsoltam, a hangnyomás nincs kalibrálva. Nálam a 24 Hz meg a 10Hz nem szempont.
spektrum.jpg
spektrum.jpg (73.32 KiB) Megtekintve 887 alkalommal
csapda.jpg
csapda.jpg (35.02 KiB) Megtekintve 887 alkalommal
istvan01 írta:
2025.12.04., csüt. 13:07
De azt talán tudod, ha megad is mérnél, akkor tapasztalnád, 4-5dB-nél nagyobb differenciákat lehet mérni alsó 60Hz alatti tartományban úgy hogy csak és kizárólag a mikrofon helyzete változik.
Az attól függ, hogy változik a mikrofon helyzete. :-) De biztos olvastad, hogy írtam a kérdezőnek hogy lehet egyszerűbb, ha a hallgatási pozíción változtat.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3667

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Robici írta:
2025.12.03., szer. 13:08
Nekem szerencsém van ebből a szempontból mert bár kicsi a zeneszobám de azt csinálok benne amit akarok. Ahogy fapaci is írta, ezek méretezése nem egyszerű, nekem Zoli megtervezte kimondottan az én szobámra, meg másvalaki megcsinálta, magamtól én nem vágtam volna bele mert nem értek hozzá. A bútorlapot én választottam ki. Egyébként ha mondjuk előrébb teszem a hallgatási pozíciót 15-20 centivel, az is javít annyit mint egy csapda (legalábbis a kiemelést illetően), adott esetben lehet hogy másik hallgatási pozíció megválasztása még könnyebb is mint egy csapdát berakni. Nálam a megfelelő hallgatási pozíció van kombinálva a basszuscsapdákkal.
Az én szobámban be van fordítva a fal felé az a része ahol a gumi membrán van (ami egyébként hetekig jó büdös volt... nap közben kitettem szellőzni). Nálam pont 3 éve hogy megvannak a csapdák, többféle hangfal is megfordult már a szobámban úgyhogy mondhatom hogy hosszú távon is beváltak.
Ha tudnál előtte/utána mérést is mutatni.
De azt talán tudod, ha megad is mérnél, akkor tapasztalnád, 4-5dB-nél nagyobb differenciákat lehet mérni alsó 60Hz alatti tartományban úgy hogy csak és kizárólag a mikrofon helyzete változik.
Nálam van jócskán sarokban basszus nyelő, másutt kombinált membrános nyelő és diffuzor is, csak diffuzor is. Sőt fejem-hátam mögött ferde plafonon 2db 60x100x10cm bőrmembrános basszus csapda is. Nálam van a helység hosszméretéből (7,4m) adódó 24Hz-es állóhullám, amire ezek az akusztikus elemek csekély, vagy nemleges hatásúak. Ami ebben segít, a hallgatási pozíció, ahol ez az álló hullám semleges. Persze az is tényező, hogy zenében a 24Hz nagyon ritka, azzal együtt is hogy 2db SVS-2000pro, sztereoban támogatja az álló hangfalakat. Mérve hallgató pozícióból 10Hz alatt esik csak a hangnyomás.

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tottyi írta:
2025.12.03., szer. 09:41
Szia, van valami,yen kep a szobarol, hogy ezt hogyan kepzeljem el es hogy nez ki? Tudod asszonyfaktor. :)
Hát nem fog neki tetszeni. Nekem szerencsém van ebből a szempontból mert bár kicsi a zeneszobám de azt csinálok benne amit akarok. Ahogy fapaci is írta, ezek méretezése nem egyszerű, nekem Zoli megtervezte kimondottan az én szobámra, meg másvalaki megcsinálta, magamtól én nem vágtam volna bele mert nem értek hozzá. A bútorlapot én választottam ki. Egyébként ha mondjuk előrébb teszem a hallgatási pozíciót 15-20 centivel, az is javít annyit mint egy csapda (legalábbis a kiemelést illetően), adott esetben lehet hogy másik hallgatási pozíció megválasztása még könnyebb is mint egy csapdát berakni. Nálam a megfelelő hallgatási pozíció van kombinálva a basszuscsapdákkal.
Az én szobámban be van fordítva a fal felé az a része ahol a gumi membrán van (ami egyébként hetekig jó büdös volt... nap közben kitettem szellőzni). Nálam pont 3 éve hogy megvannak a csapdák, többféle hangfal is megfordult már a szobámban úgyhogy mondhatom hogy hosszú távon is beváltak.
20251203_123755.jpg
20251203_123755.jpg (43.32 KiB) Megtekintve 1014 alkalommal
20251203_123722.jpg

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 937

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Robici írta:
tottyi írta:
2025.11.17., hétf. 16:10
Egy olyan kerdesem lenne, hogy lehetseges 50 -70Hz kozotti csillapitas a fejem mogotti falon ami kb 40cm-re van? kb. ott van egy kis kiemeles a szobaban. Ha igen mivel, milyen anyagokkal szoktak ezt elerni?
Az én szobámban 49 Hz-en van egy jó nagy kiemelés a hallgatási pozícióban, nekem ezt érdemben csak a fülelek-féle membrános basszuscsapda volt képes kezelni. De nálam az csodát művelt. A méréseim alapján a kiemelést 3-4 dB-vel csökkentette, hallásra pedig ami a legmeglepőbb volt, azon kívül hogy csökkent a basszus túltengés, hogy a magas tartomány is sokkal jobb lett. Nem tudom hogy csinálja, de nekem nagyon bevált. Viszont ezt nem a falra kellett tenni, hanem a szemközti sarkokba. A falra tett gyapotos panelek ebben a tartományban semmit nem javítanak.
Szia, van valami,yen kep a szobarol, hogy ezt hogyan kepzeljem el es hogy nez ki? Tudod asszonyfaktor. :) mondjuk nekem nincs sarok ugy a szobaban mert mind aszimetrikus es kis szekrenykek is vannak a sarkokban, mondhatom hogy nincs sarok a szobaban bar ezt egy akusztikus szakember bionyara maskent latja.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Kapcsolat:

Robici írta:
Az én szobámban 49 Hz-en van egy jó nagy kiemelés a hallgatási pozícióban, nekem ezt érdemben csak a fülelek-féle membrános basszuscsapda volt képes kezelni. De nálam az csodát művelt. A méréseim alapján a kiemelést 3-4 dB-vel csökkentette, hallásra pedig ami a legmeglepőbb volt, azon kívül hogy csökkent a basszus túltengés, hogy a magas tartomány is sokkal jobb lett. Nem tudom hogy csinálja, de nekem nagyon bevált. Viszont ezt nem a falra kellett tenni, hanem a szemközti sarkokba. A falra tett gyapotos panelek ebben a tartományban semmit nem javítanak...
... a szokványos 5 cm vastagsággal. Ezt azért tegyük hozzá a teljes egyetértéshez! A membrános rezonátorok hatékonyabbak az ilyen feladatnál, viszont hangolni kell őket, ami meghaladja a legtöbb gyártó erejét és tudását, ezért is nem terjedtek el ezek a megoldások otthoni felhasználásnál.

A mély és magas hangok viszonya komplexebb, mint sokan hinnék. Az emberi hallás relativizáló jellege miatt ha bármelyik tartomány energiáját csökkentjük, annak eredményét sokszor egy másik tartományban jelentkező többletként éljük meg. (Ez egy erős érv a mérés versus hallgatás témájú áldatlan vitában.)

Robici
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

tottyi írta:
2025.11.17., hétf. 16:10
Egy olyan kerdesem lenne, hogy lehetseges 50 -70Hz kozotti csillapitas a fejem mogotti falon ami kb 40cm-re van? kb. ott van egy kis kiemeles a szobaban. Ha igen mivel, milyen anyagokkal szoktak ezt elerni?
Az én szobámban 49 Hz-en van egy jó nagy kiemelés a hallgatási pozícióban, nekem ezt érdemben csak a fülelek-féle membrános basszuscsapda volt képes kezelni. De nálam az csodát művelt. A méréseim alapján a kiemelést 3-4 dB-vel csökkentette, hallásra pedig ami a legmeglepőbb volt, azon kívül hogy csökkent a basszus túltengés, hogy a magas tartomány is sokkal jobb lett. Nem tudom hogy csinálja, de nekem nagyon bevált. Viszont ezt nem a falra kellett tenni, hanem a szemközti sarkokba. A falra tett gyapotos panelek ebben a tartományban semmit nem javítanak.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - WW Platinum Eclipse 8 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

violin
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1263

Hozzászólás Szerző: violin »

Éppen zajlik a tesztelése az IKEA-s harmónika-rolónak... eddig pozitív eredménnyel... :rolleyes:
476506304_1299495774666689_5667643221190893352_n.jpg
476506316_1069042051647016_6393257715016263821_n.jpg
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

violin
V.I.P.
V.I.P.

tottyi írta:
2025.01.18., szomb. 08:06

Hi, mivel takartad le a tv-et? En egyszer parnaval probalkoztam csak a teszt kedveert. :)
Ami hirtelen a kezem ügyébe akadt.... egy karácsonyis, rénszarvasos polár takaróval.... :D

A tér széltében, de főleg mélységében és magasságában nőt...és érzésre kissé a dinamika is.
Most éppen a harmónika rolókat nézegetem... :rolleyes:
AVM - osztrák Tesla - svájci lemezvakaró - HT Pro 9+ - háelté 3.....zene és bona.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

violin írta:
2025.01.17., pén. 18:22
Na jó! Nem hiszek senkinek.... ezért kipróbáltam! :rolleyes:
Letakartam a TV-t....

...ajánlom mindenkinek,aki még nem próbálta... ;)

Valahogy rá kéne beszélnem az asszonyt valami elhúzható függöny-félére... gondolkodik.gif
Hi, mivel takartad le a tv-et? En egyszer parnaval probalkoztam csak a teszt kedveert. :)

violin
V.I.P.
V.I.P.

fülelek írta:
2025.01.17., pén. 20:26
https://www.acoustic-curtains.com/curta ... -curtains/
de ha csak a tévé elé, akkor van azért olcsóbb megoldás...
Komoly cucc..... van "háztartási" méretben is....? :rolleyes:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”