Gondold ezt végig helyesen....ANDS írta: ↑2025.07.28., hétf. 23:35Én abból indultam ki, hogy az összes kábelt lehetőleg ugyanattól a gyártótól próbálom beszerezni, mert egy cég termékfejlesztési osztályán valószínűleg több ember, éveken át azon dolgozik, hogy az általuk gyártott kábeleket majd eladják. Lehetőleg minél többet, amihez az is hozzátartozik, hogy termékfejlesztés előtt felmérik a célcsoportjukat, és - nagyjából - tisztában vannak azon emberek ízlésével. Ha harmonikusan illeszkednek a kábeleik egymáshoz, vagyis rendszert alkotnak, akkor ha valaki végre elmegy egy bemutatóterembe, vagy tetszik neki amit ott hall, vagy nem. Ha nem tetszik, nincs mit tenni, megy egy másik kereskedő, gyártó bemutatótermébe tovább, stb., stb., és lehet, hogy a 15. helyen fog megtetszeni egy hang, amit hall.Töki írta: ↑2025.07.28., hétf. 14:13
…
Megértelek az egységes kábelrendszer kapcsán. Az sem elhanyagolható, hogy ezzel egyszerűbbé teszed az életed, mert csökkenti a kütyüzést és a változtatási kényszert.
Tapasztalatom szerint azért lehetnek visszásságai. Eddigi Hifi-s pályafutásom során háromszor történt meg velem, hogy az adott rendszerem szinte összes tápkábele egy gyártó, egyező modelljéből került ki. Nos, szinte mindig sok lett a jóból, még abszolút High End tápkábelek esetében is.
Legjobb tudásom szerint végig törekedtem a semleges, kiegyenlített hangzásra és tudom, hogy ez relativisztikus, de mégis meg volt az igyekezet. Most úgy vélem, hogy 200-ból talán 1 olyat találni, aminek elhanyagolható a hangi lenyomata, saját karakte. A legsemlegesebbeknél az első, második vagy harmadik kábel beillesztésénél még nem tűnt fel, inkább csak az erények, de mikor a legtöbb készülékbe ugyanaz került, mindig jött egyfajta ízérzés, lenyomat, kiemelés, ami engem zavart.
Szóval, részemről, akik a semleges, színezetlen hangot preferálják – nekik nem javasolnám az egységes kábelrendszer telepítését, legalábbis tápkábelek tekintetében.
Ha eljut az ember egy olyan helyre, ahol azt hallja, hogy végre, itt tetszik a hallott hang, akkor onnan talán könnyebb elindulni, hogy otthonra is sikerüljön olyan rendszert venni, aminek tetszik a hangja.
Nem írtam, hogy minden készülékbe ugyanaz a termékmodell kerüljön, lehet, a gyártó másik kábelt ajánl egy erősítőbe, és másikat egy dacba.
Viszont, akkor induljunk ki onnan, amit javasolsz, hogy ne egy gyártótól vegyük az összes kábelt, hanem különböző gyártóktól. Egy gyártó palettáját még át tudom tekinteni, esetleg meg is tudom hallgatni.
De honnan lehet tudni, hogy melyik gyártó melyik kábelével fog egy másik gyártó bármelyik kábele egységes rendszert alkotni??? Úgy érzem, hogy ebben az esetben nagyon sok függ a véletlentől, és a szerencsétől.
Ez utóbbi esetben csak a hobbitársak véleménye ad kiindulópontot, (vagy nem tudom mi?), és ha egyezik valakivel az ízlésem, akkor szerencsém van, ha nem, akkor meg nekem nem fog tetszeni, ami neki.
Azt írod a nagy kábelgyártók tisztában vannak az emberek ízlésével.... Ez most mit is jelent? Cables pl ad 30 drótot, hogy válassz.... De egy gyártó? Itt is sokan hivatkoznak az eltérő ízlésre, hogy emiatt mindenki máshogy élvez....
Szerinted ha elmegy valaki bemutatóra, bemutatóterembe, vagy tetszik neki a hallott hang, vagy nem.
De honnan tudja , hogy jó hangot visz haza, vagy rosszat? Vagy elég ha csak az ízlésének megfelelőt? Mi van ha szar az izlése? Majd a 30. rencer után rájön, hogy mást kellene keresni mégiscsak? Vagy azzal a fals tapasztalattal lezárja a dolgot, hogy senki nem tud jó hangot adni, csak mást? Az emberi tényező nagy buktatója a jó dolgoknak. Főleg ha terjesztésének is neki lát és sokan lustaságból hisznek neki. Pl....
Pl jónak gondolhatná az ember, hogy elmejen hifi showkra, mert ott nagy a választék, sokmindent rövid idő alatt meghallgathat, időt spórolva megtalálja a legjobb választást. De sajnos ez nem működik jól. Én pl kb semmit nem hallottam ilyen helyen amit nyugodtan hazavinnék. Megengedőbb ismerősök tudnának választani, de nem sok mindent. Néha kimondottan próbálunk ráfigyelni előre beharangozott "nagydurranáslesz" dolgokra, de kb mind csalódás. Hát nem tudom..... Kb 40 éves készülékekkel hallani így a maiakat..... Most mit mondjon az ember? Hol a fejlődés? Hogy lett távirányító és nem kell felállni lemezcseréhez, hangerőállításhoz? Nem kevés ez? És ezekhez tömegek asszisztálnak..... :(