Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7573

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Shimano írta:
2025.06.13., pén. 07:46

Azokat a véleményeket hogy mindkettő sz@r,kéretik mellőzni.
Attól, hogy nem nézünk szembe a tényekkel, még az marad. :fekverohog:
(Vicc, nem kell komolyan venni.)
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1215

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Shimano írta:
2025.06.13., pén. 07:46
Kábelezzünk.
Lapp ölflex 3×2.5 vs kácsa fp 25,ez itt a kérdés.
Mi az egyik,illetve a másik előnye,hátránya egymás mellett egy komplett rendszerbe kötve,tehát mindenhová az egyiket vs a másikat.
Lapp ölflex valami c110 vagy ilyesmit hallottam. Na az tuti sz@r, hiába nem akartál ilyet hallani..... Kaptam 1x, de örülök, hogy ingyen volt... Bár ennyit sem ért, csak a tapasztalat miatt...

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2143

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Kábelezzünk.
Lapp ölflex 3×2.5 vs kácsa fp 25,ez itt a kérdés.
Mi az egyik,illetve a másik előnye,hátránya egymás mellett egy komplett rendszerbe kötve,tehát mindenhová az egyiket vs a másikat.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 304

Hozzászólás Szerző: pjm »

[OFF - katt ide ha látni akarod]
Tisztelettel kérdezem, kire gondoltam?
Segítenél, mert én nem tudom. Komolyan. Annyit tudok, hogy 30 év hifizés és fórumozás után két év itteni olvasást követően azt gondolom, a jelenlegi itteni kábelezős topic számomra a legértéktelenebb, a legkevesebb érdekességet és - számomra - hasznos információt itt találom meg. Miért? Mert a legtöbb beszélgetés pár termékre szűkíti a kört, vagy olyan technológiákról folyik beszélgetés (pl fagyasztás), ami engem halandót nem érdekel. Bár ezzel sincs nagy baj, mert van pár ember aki szívesen beszél róla és van akit érint, bár olvastam sok olyan hozzászólást, hogy nem.

Az viszont rémlik, hogy hangi jellemzőket rendszerbeillést és egyebeket nemigen olvastam itt (A VZ kivétel, az mindenhova illik - de hogy az finomabb, ütősebb, nyíltabb, folyékonyabb, vagy milyen, nem sikerült rájönnöm.). Lehet, hogy azért, mert érdektelenségem okán van, hogy egy hétig sem nézek be, pont azért, mert nincs számomra itt semmi olvasnivaló.
Szóval ha visszaolvasod az elmúlt pár hónapot vagy egy évet, van a Canare, meg a Neotech, meg a Kondo, esetleg fut még a Transparent hálózati, JELLEMZŐEN.
Persze az enyém is egy elnagyolt vélemény, de nagy vonalakban ezt olvasni.

Mindegy, visszatérve, volt ez az elmúlt pár hét aztán a leállás. Visszanyitják a topicot, kérik, váltsunk témát. De valamiért vissza akarunk nyúlni az elmúlt időszakhoz. Az után, hogy figyelmeztettek rá, hogy hagyjuk abba és bezárták a topicot.

A szurka-piszka részemről arról szólt, hogy szűk kör tud itt beszélni valamiről anélkül, hogy ki ne lenne oktatva, hogy tévúton jár, és aztán beszélgettek itt olyan dolgokról vita közben, hogy a sarki kutyát sem érdekli kb - legalábbis itt nem. Nem véletlenül ment a takarítás.
De folytassuk. Mondod te. Én ebben nem leszek partner.

Jól írta Alex, nem értetted mit akartam, és mire gondoltam pontosan, azt meg pláne nem értetted, hogy nem személyre, hanem itteni mindennapokra gondoltam a hozzászólásommal.
Hogy te ezt félreértetted az azért lehet, mert még mindig nem hideg fejjel olvasod ezt a topicot, nem látod, hogy lenne itt klasszikus kábelezős olvasmányokra is igények.
Sajnálom.

Mindenesetre ebben a jelenlegi sodrásban én nem találom a helyem. Tudom, téged ez nem érdekel. De ha az igényekre is tekintettel akarsz l.enni, nézd meg, Alex vagy én hány lájkot kaptunk az elmúlt 3 napban itt, és ti mennyit kaptatok, abból leszűrheted, hogy tényleg lenne itt arra igény, hogy normál mederben menjenek végre itt a dolgok.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1370

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

white-tiger írta:
2025.06.12., csüt. 12:56

Remek, mert akkor megirhatnád hogy melyiket miért. Hasznos lehetne ha valaki éppen ezek valamelyikében gondolkodik...🙂
SM jól mondta, bár egy kicsit bonyolultabb a képlet, de nem untatnám a nagyérdeműt - esetleg pü, ha tényleg érdekel valakit - egy oldal lenne...
A lényeg, hogy némelyik drágán nagyon jó, némelyik nagyon jó az áráért, némelyik nagyon olcsón baromi jó.
Lehet találgatni. :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Alex_Aston írta:
2025.06.12., csüt. 09:16

Szerintem rajtad kívül kb. mindenki értette, mire is gondolt...
Óriási tévedésben vagy, nem nehéz megérteni, hogy ez egy kis szurkapiszka volt, és persze tudjuk kinek szólt.
Mostanság divat célozgatás, kellemetlenkedés, és szurkapiszka céltáblájának pár kipécézett fórumtársat rendszeresen kitenni, biztosa jó móka... gondolkodik.gif

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

white-tiger írta:
2025.06.12., csüt. 12:56
Rock60 írta:
2025.06.12., csüt. 08:49
" Itteniek szerint elfogadható..."
Lehet, hogy jópofa dolog, de az ilyen mérvű leegyszerűsítés és általánosítás egyszerűen nem fedi a valóságot.

Nem tudom, " itteniek" - nek számítok - e, de csak én, csak RCA - ból öt különböző márkát használok:
AN Vz, VdH MC Silver, Alisca Orange Black Line, Transparent Technologi, Less Loss Silver...
Tápkábelből hatot :
Oyaide Tunami, AN Isis, ValhallA, Black Rhodium, Alisca Orange Power, Duelund DIY.
Hsz. kábelem:
Gekko Black Knight.
Remek, mert akkor megirhatnád hogy melyiket miért. Hasznos lehetne ha valaki éppen ezek valamelyikében gondolkodik...🙂
Ezekre egyszerű a válasz. 3 azért mert jó, a többi meg mert nem drága... :)

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:
Lehet, hogy jópofa dolog, de az ilyen mérvű leegyszerűsítés és általánosítás egyszerűen nem fedi a valóságot.

Nem tudom, " itteniek" - nek számítok - e, de csak én, csak RCA - ból öt különböző márkát használok:
AN Vz, VdH MC Silver, Alisca Orange Black Line, Transparent Technologi, Less Loss Silver...
Tápkábelből hatot :
Oyaide Tunami, AN Isis, ValhallA, Black Rhodium, Alisca Orange Power, Duelund DIY.
Hsz. kábelem:
Gekko Black Knight.

white-tiger
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 87

Hozzászólás Szerző: white-tiger »

Rock60 írta:

Tápkábelből hatot :
Hsz. kábelem:
Gekko Black Knight.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3308

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Rock60 írta:
Lehet, hogy jópofa dolog, de az ilyen mérvű leegyszerűsítés és általánosítás egyszerűen nem fedi a valóságot....
Szerintem rajtad kívül kb. mindenki értette, mire is gondolt...
Csak a Marantz! :-D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Tápkábelből hatot :
Hsz. kábelem:
Gekko Black Knight.

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

Most takarítottak és zárták le a topicot egy ideig. Tényleg folytatni akarod? ;)
Mert én nem. Elnézést.

Rock60
Őslakos
Őslakos

pjm írta:
2025.06.10., kedd 08:43

A technika és a filozófia nem mindenkit köt le, az a 3 kábel ami itteniek szerint elfogadható meg 3 perc alatt megtalálható. :D
Az ' itteniek " - et kifejtenéd ? gondolkodik.gif
Vannak/vagyunk itten' egy páran. :napsut:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó

MrCollector írta:
2025.06.09., hétf. 19:36
Én próbálkozok, de van aki mindig tévútra terel. :rolleyes: Ha meg nem válaszolok talán félreértheti a nagyérdemű.
Szerintem itt a többség akit a kábelezés érdekelne, már megszólalni sem mer. sad.gif
Miért tenné? A technika és a filozófia nem mindenkit köt le, az a 3 kábel ami itteniek szerint elfogadható meg 3 perc alatt megtalálható. :D

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1362

Hozzászólás Szerző: akvapark »

[/quote]

Senkit nem érdekel hogy és miből készül a fagyi, de a tégelyeket feliratozzák pont azért, hogy ha valaki megjárta a dinnyéssel, akkor tudja, hogy melyikből ne kérjen és ha baromira jó a pisztácia, akkor tudja melyik az. :D
Iránymutatásnak jó.
[/quote]
https://www.youtube.com/watch?v=3M2lSX0nRlc
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 35

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

wasiliy888 írta:
2025.06.09., hétf. 22:30
Az az igazság, hogy bár egyszerűnek tűnő kérdést tettél fel, de szerintem valójában mégsem könnyű megválaszolni. És természetesen minél többen adunk rá válaszokat, annyival többfélék is lesznek ezek.

Véleményem szerint, aki nem készít saját maga is valamilyen szintű diy kábeleket, annak a sok technikai adat, a vezető anyaga, geometriája, árnyékolása, szigetelése, rezgéscsillapítás mibenléte, külcsín stb. mind másodlagos szempont, vagy legalábbis az kellene legyen, mert ugysem tudja melyik milyen hatással bír pontosan. Ezeket csak az tudja, aki kipróbálta.

A magam részéről ha kábeleket (tudnék) készíteni olyan szinten határoznám csak meg az egyes darabokat, hogy 1: belépő, 2: közép, 3: legjobb és ennyi. Ez ennyibe kerül, amaz meg annyiba.

Most őszintén, nem tök mindegy mi a bánatból készül, ha baromira jól szól vele a zene?
Senkit nem érdekel hogy és miből készül a fagyi, de a tégelyeket feliratozzák pont azért, hogy ha valaki megjárta a dinnyéssel, akkor tudja, hogy melyikből ne kérjen és ha baromira jó a pisztácia, akkor tudja melyik az. :D
Iránymutatásnak jó.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

wasiliy888 írta:
2025.06.09., hétf. 22:30
Az az igazság, hogy bár egyszerűnek tűnő kérdést tettél fel, de szerintem valójában mégsem könnyű megválaszolni. És természetesen minél többen adunk rá válaszokat, annyival többfélék is lesznek ezek.

Véleményem szerint, aki nem készít saját maga is valamilyen szintű diy kábeleket, annak a sok technikai adat, a vezető anyaga, geometriája, árnyékolása, szigetelése, rezgéscsillapítás mibenléte, külcsín stb. mind másodlagos szempont, vagy legalábbis az kellene legyen, mert ugysem tudja melyik milyen hatással bír pontosan. Ezeket csak az tudja, aki kipróbálta.

A magam részéről ha kábeleket (tudnék) készíteni olyan szinten határoznám csak meg az egyes darabokat, hogy 1: belépő, 2: közép, 3: legjobb és ennyi. Ez ennyibe kerül, amaz meg annyiba.

Most őszintén, nem tök mindegy mi a bánatból készül, ha baromira jól szól vele a zene?
Annyit tennék hozzá, hogy a kábelgyárak valószínűleg már tudják mitől lesz jó hangú egy kábel, mert tudnak jókat csinálni. Míg a diyerek nagy többsége nem. Legalábbis amiket eddig hallottam nem volt jó. Max az 1-es kategóriádba fér bele. Nem hiszem, hogy ők bármit is mérnek, vagy tudnák, hogy melyik paráter mutatja meg hogy a kábel jó hangzású. És ettől még a profiknak fontos paramáterek tényleg szükségesek, de a hangminőségről úgy néz ki nem sokat árulnak el. Teszteken is legalábbis ezeket tapasztalták. Talán Max Townshend tudta/akarta demonstrálni méréssel a hangminőséget a szerkezetével egyedül. És csinált is jó kábeleket.... Ilyen szinteket hazai "kábelkészítőktől" messze nem hallottam. Azt meg nem tartom diyerkedésnek ha valaki megvesz egy bulk kábelt és szerel rá dugókat. Meg azok közül is csak nagyon kevés ami nem csak belépő kategóriás.... És a nagyon nagy többség nem költ kábelre eleget. Elehet ahhoz, hogy rájöjjön/megtapasztalja, hogy mennyire fontosak. Persze akkor a legtöbb kábel diyer tönkre menne azonnal, vagy nagyon össze kellene kapnia magát, hogy megmaradjon.... És persze ez is csak általánosítás....

wasiliy888
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 120

Hozzászólás Szerző: wasiliy888 »

Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3633

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

MrCollector írta:
2025.06.09., hétf. 18:45
kaef2 írta:
2025.06.09., hétf. 12:56
Szó nincs semmiféle "magas lóról".

Felesleges erre a szintre vinni a dolgot. Én még nagyképű zenésszel nem találkoztam, és a hangmérnökök között sem jellemő ez a hozzáállás.
Egyszerűen másra figyelnek, a szokásos audiofil hangzást jellemző kifejezések nem mondanak nekik semmit.

Ráadásul a hangmérnökök és a zenészek sokkal többet vannak élő zene és hús-vér előadók közvetlen közelében, ebben a közegben, valós gyakorlati hangszerközeli hangzás tapasztalatok birtokában mások az elvárásaik.
Milyen szintre ? Az igazságéra?
Egy kábelt vagy annak készítőjét kritizálhatja akár ki, de egy felvétel készítőjét nem?
Azt hozzáteszem, hogy a zenészeknél inkább a megmosolygás az ami jellemző, mert hiszen mégis művészemberek, a lelkük érzékenyebb. Ők mondjuk tisztában vannak vele, hogy egy nagyzenekar hangját semmilyen eszköz nem tudja teljes mértékben reprodukálni. Azonban, míg a hangszereiket a lehetőségeikhez mérten a legmagasabb szinten választják ki, a többire, lehet pont az előbbi miatt, már annyira nem koncentrálnak.
Azonban abban hibáztatom őket is, hogy kikerülnek olyan albumok, amik mondhatnám hallgathatatlanok. Sajnos többségük megbízik a hangmérnökben illetve a stúdió felszereltségében. Illetve nem tudnak vagy akarnak annyit fizetni ami egy csúcsminőségű felvételhez kellene. Szerintem ezzel a saját munkájukat, képességeiket degradálják le. Szomorú, de ez van.
Jártam már stúdiós környezetben, még ha nem is sokban, és tapasztaltam, hogy egy 1 méteres USB kábel cseréje milyen változást hozott, amit hallott a stúdiós is és nem tudott napirendre térni felette. Egy másik helyen meg nem is hallotta a tulajdonos, pedig volt különbség. Akkor most miről is beszélünk? Nyilván több 10-100 méternyi, főleg ahol ezek egyben vannak, kábel cseréje lényegében megoldhatatlan (illetve soha nem térülne meg), de a rövid kábeleknél igen és ezen a hangminőséget tekintve profitálhatna mindenki.
Tudod van sok fotós, szobafestő, burkoló, sőt útépítő (!!! :D )is, és még sorolhatnám, aztán a munka amit hagynak maguk után nem mindig igazolja a szakmai végzettségüket. Az, hogy ebből az átlag ember mit vesz észre, már más kérdés. Nyilván ez itt is így van. A saját munkára való igényesség az veleszületett képesség, nem a szakmunkás bizonyítvány mellé jár.
Az általánosítás (nem egy konkrét felvétel készítőjét kritizálod, hanem általánosságban mindenkit), amivel válogatás nélkül igénytelennek bélyegzed a hangmérnököket úgy általában és a zenészeket meg olyanoknak, akiknek nincs jobb dolguk, mint nevetgélni a hifistákon, nagyon erős túlzás és egyáltalán nem jellemző. Úgy állítod be, mintha a hangfelvételek minőségi hiányosságai lennének a hifisták útkeresésének a legnagyobb problémái. A valóság valójában ettől sokkal bonyolultabb, de ennek kifejtésével nem untatnék senkit.

Kiadóból, zenészből és hangmérnökből van, igényes, lusta egyaránt, akik sokféle igényt kell, hogy kielégítsenek produktumaikkal, tehetségükkel, ugyanúgy, ahogy minden más szórakoztató, kreatív iparágban is. Egy valami valószínűleg mindegyikükre igaz: nem azért csinálnak direkt rossz felvételt, hogy az igényes audiofileket bosszantsák...

Félreértés azt gondolni, hogy néhány rövid kábel cseréjével javulna a kommersz felvételek átlagos minősége. A jellemző kommersz produkciós folyamatok általában ugyanis olyanok, hogy nincs szükség rövid kábelekre egyáltalán.

Akik viszont többségükben használnak igényes és drága kábeleket, azok az alábbi off részben felsorolt száznál több kiadó, akik nem nagyon adnak ki kommersz felvételeket, csak audiofil és zenei szemmel egyaránt minőséginek mondható, igényes albumokat, amik kis példányszámban jelennek meg.
Kábeleik sokfélék. Holland stúdiók és kiadók például Siltechet, Crystal Cabel-t, amerikaiak Transparent Audiot, a Clarity Records és az Ultra Analogue pedig saját készítésű nagy tisztaságú ezüstöt használnak. A Chesky Records évekig használt Nirvana Audio SL és SX XLR kábeleket, Ray Kimber IsoMike kiadója meg Kimber ezüstöket értelemszerűen.
A felsorolásban nincs benne a magyar Gramy-H/GR1993 Records, a Djabe felvételek kiadója és a Hunnia Records sem. MIndketten nemzetközileg ismert audiofil albumok sikeres kiadói.
2INCH-RECORDS
2L
2xHD
2xHD - Storyville
2xHD-Naxos
2xHD-Ondine
A. T. Music
AC Records
Acousence Records
Acoustic Sounds
ADS
Aliud Records
Alpha Classics
Analekta
AnalogFather
Anderson Audio New York
Anima Sound Productions
APSoon Recordings
Arcana
Artaria
Artes Mirabiles
Audio Fidelity
AudioDefine Records
Audioguy
AudioNautes Recordings
BarcaNova Records
Base 2 Music
Bel Canto Musicale,
Berliner Meister Schallplatten
Bona Nova
Buzz
Camilio Records
Caro Mitis
Challenge Classics
Channel Classics
Clarity Records
Claves Records
Cobra Records
Concertgebouworkest Live
Crier Records
Delmark Records
Divox
DMP (Digital Music Products)
Doctor Heart Music
Elkwood DXD/DSD
Etcetera Records
Eudora Records
Farelive
Fidelio Audio
Fonè
Footprint Records
Forward Music Italy
Fuga Libera
FunCOOLio Records
Fung Hang Record
FWRL Records
Gloriae Dei Cantores Recordings
Grand Cru Records
Groove Note Records
harmonia mundi
HD Remastered
Hearingfield Recordings
High Definition Tape Transfers
HR Recordings
IBS Classical
Impex Records
in-akustik
International Audiophile Recording
IsoMike
Janka Industries
Jersika Records
Just Listen Records
Justin Time Records
King Records
King's College Cambridge
Kolibri Records
Lawo Classics
Linn Records
LSO Live
Machina Records
Magnetic Fidelity
MDG
Melbourne Symphony Orchestra
MGL Musik Produktion
Montauk Mantis Records
Musikproduktion Dabringhaus und Grimm
myrios classics
National Symphony Orchestra
NativeDSD Presents
Navis Classics
NCM East Records
Nettwerk Records
Neuklang Records
New Amsterdam Records
NKB Record
Oberlin Music
Octave Records
Octavia Records
Omad Records
Ondine
OpenReelToReel Lab
OPUS3 Records
Opus3-Footprint
Orbita Tape Record
OUR Recordings
Outer Marker Records
Pelle D'oca
Pentatone
Peter Takács Music
Plasma Records & Tapes
Prelude Classics
Premonition Record
Psalmus
Ramée
ReachSound.Art
Reference Recordings
Regga Records
Ricercar
SmartAudio Recording Lab
Speakers Corner Records
STS Analog
STS Digital
Studio 1812
Tacet
Triston Masters
Ultra Analogue Records
Venus Records
Water Lily Acoustics
A képen látható két úriember igen sokat tett az audiofil felvételkészítés megteremtéséért.
Tim Paravicini és Kavi Alexander.

Kép

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

Vinkler írta:
2025.06.09., hétf. 19:26
Szépen egymásra találtatok. bravo.gif

De kéretik visszatérni a kábelezéshez, mert lassan megint kiscsoportos filozófiakörré avanzsálódik a kábelezés topik, amit nem szeretnék.
Én próbálkozok, de van aki mindig tévútra terel. :rolleyes: Ha meg nem válaszolok talán félreértheti a nagyérdemű.
Szerintem itt a többség akit a kábelezés érdekelne, már megszólalni sem mer. sad.gif

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8965

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Rock60 írta:
2025.06.09., hétf. 19:15
MrCollector írta:

Tudod van sok fotós, szobafestő, burkoló, sőt útépítő (!!! :D )is, és még sorolhatnám, aztán a munka amit hagynak maguk után nem mindig igazolja a szakmai végzettségüket. Az, hogy ebből az átlag ember mit vesz észre, már más kérdés. Nyilván ez itt is így van. A saját munkára való igényesség az veleszületett képesség, nem a szakmunkás bizonyítvány mellé jár.
Ez a legjobb bekezdés. :napsut:
Avval egészíteném ki, hogy a hangmérnöknek, mivel művészekkel dolgozik, ergo művészi produktumot állít elő, szakmai tudásán és igényességén túl bizonyos művészi vénával is kell rendelkeznie.
Ennek nyilván vannak fokozatai. gondolkodik.gif
Szépen egymásra találtatok. bravo.gif

De kéretik visszatérni a kábelezéshez, mert lassan megint kiscsoportos filozófiakörré avanzsálódik a kábelezés topik, amit nem szeretnék.
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

Rock60
Őslakos
Őslakos

MrCollector írta:

Ez a legjobb bekezdés. :napsut:
Avval egészíteném ki, hogy a hangmérnöknek, mivel művészekkel dolgozik, ergo művészi produktumot állít elő, szakmai tudásán és igényességén túl bizonyos művészi vénával is kell rendelkeznie.
Ennek nyilván vannak fokozatai. gondolkodik.gif

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

Egyébként a zenész illetve hangmérnök munkájára/ízlésére/hallására elég jó példa Peter Gabriel i/o albuma.
Aki nem ismeri érdemes meghallgatni, hiszen ugyan azon számok vannak a Bright illetve Dark side-on, azzal az eltéréssel, hogy két nagynevű hangmérnök keverte ezeket. Érdekes ezen a szinten nem jelent gondot a belenyúlás a felvételbe.
Mindenki döntse el melyik áll közelebb a szívéhez!

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött

kaef2 írta:
2025.06.09., hétf. 12:56
Szó nincs semmiféle "magas lóról".

Felesleges erre a szintre vinni a dolgot. Én még nagyképű zenésszel nem találkoztam, és a hangmérnökök között sem jellemő ez a hozzáállás.
Egyszerűen másra figyelnek, a szokásos audiofil hangzást jellemző kifejezések nem mondanak nekik semmit.

Ráadásul a hangmérnökök és a zenészek sokkal többet vannak élő zene és hús-vér előadók közvetlen közelében, ebben a közegben, valós gyakorlati hangszerközeli hangzás tapasztalatok birtokában mások az elvárásaik.
Milyen szintre ? Az igazságéra?
Egy kábelt vagy annak készítőjét kritizálhatja akár ki, de egy felvétel készítőjét nem?
Azt hozzáteszem, hogy a zenészeknél inkább a megmosolygás az ami jellemző, mert hiszen mégis művészemberek, a lelkük érzékenyebb. Ők mondjuk tisztában vannak vele, hogy egy nagyzenekar hangját semmilyen eszköz nem tudja teljes mértékben reprodukálni. Azonban, míg a hangszereiket a lehetőségeikhez mérten a legmagasabb szinten választják ki, a többire, lehet pont az előbbi miatt, már annyira nem koncentrálnak.
Azonban abban hibáztatom őket is, hogy kikerülnek olyan albumok, amik mondhatnám hallgathatatlanok. Sajnos többségük megbízik a hangmérnökben illetve a stúdió felszereltségében. Illetve nem tudnak vagy akarnak annyit fizetni ami egy csúcsminőségű felvételhez kellene. Szerintem ezzel a saját munkájukat, képességeiket degradálják le. Szomorú, de ez van.
Jártam már stúdiós környezetben, még ha nem is sokban, és tapasztaltam, hogy egy 1 méteres USB kábel cseréje milyen változást hozott, amit hallott a stúdiós is és nem tudott napirendre térni felette. Egy másik helyen meg nem is hallotta a tulajdonos, pedig volt különbség. Akkor most miről is beszélünk? Nyilván több 10-100 méternyi, főleg ahol ezek egyben vannak, kábel cseréje lényegében megoldhatatlan (illetve soha nem térülne meg), de a rövid kábeleknél igen és ezen a hangminőséget tekintve profitálhatna mindenki.

Rock60
Őslakos
Őslakos

MrCollector írta:
2025.06.09., hétf. 11:02

De jelen esetben ez a zenészekre és a hangmérnökökre is igaz. Ha egy felvétel egyikük (vagy mindkettő) hibájából kifolyólag nem lesz "jó", akkor mi görcsölhetünk itt milliós kábelekkel és elektronikákkal teljesen feleslegesen.
Azonban a zenészek és akiket eddig hallottam stúdiósok (hangmérnökök), a mi "hülyeségeinken" csak röhécselnek, magas lóról.
A posztod minden szavával egyetértek, az utolsó mondatod különösen mellbevágó.
Ha ez így van, az egész egyszerűen pofátlanság. :smile30:
Mint ha az útépítő azon röhögne, hogy a munkája "eredményeképpen" kirázza a tömést a fogadból a járgányod.
Aztán meg is ideologizálná.
Pl. : Nem formula autóknak készült ám az út, :ohnoohnoohno: hanem légpárnásoknak... :smile51: :smile49:

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”