Semmilyen következtetést nem akartam levonni ebből, pusztán csak a saját tapasztalataimat, esetemet írtam le a kérdésben.wittao írta: ↑2025.05.06., kedd 16:09Zoli ezek a tapasztalatok teljesen aktuálisak, valósak sokak számára.
Azonban hiba lenne ebből végleges következtetéseket levonni.
Technikailag sokkal fejlettebb megoldások vannak már az audioCD-k megfelelő írására, kiváló alapanyagokkal. Ezek sokszor bőven felülmúlnak egy sokadik gyári nyomást + élettartamban is messze meghaladják őket. Ugyan drágábbak az ezüst + arany rétegek használata miatt, de valamit valamiért. Az íróknak is komoly, műszaki képesség alapján történő listázása van (Plextorok példányai, vagy éppen Panasonic bizonyos írói), amikkel ezeket a tevékenységeket érdemes művelni, ráadásul olyan gépekbe berakva, amelyeknek nem sok köze van egy sima notebookban levő slot load-os íróhoz. Amikor egy ilyen korong elkészül, azt már elkezdi a tulajdonosa igencsak becsülni, tapasztalatból mondom :)
Készséggel elhiszem, hogy még ma is nagy potenciál van az otthoni CD írásban, nekem pusztán a cél nem látszik mögötte. Vagyis inkább én nem látok már benne lehetőséget ugyanúgy, mint például a kazettás magnóban sem.
Ha valakinek lehetősége van digitális, vagy analóg forrásból(akár mesterszalagról), ritka, pótolhatatlan zenéket rögzíteni, csúcsminőségben CD-re, ebben látok még némi létjogosultságot, de ilyen csak az amúgy is alacsony számú hifis társadalom, egy nagyon kis részének a privilégiuma.
Megintcsak a magam helyzetére húzva a példát, semmi értelmét nem látom, hogy egy CD-t, vagy Lp-t CD-re másoljak, és azt a másolatot hallgassam.
Nagyjából ezért engedtem el már jó ideje a kazettás magnót is, teljesen céltalannak, okafogyottnak éreztem. Ugyanez volt a helyzet a lentebb említett Pioneer CD recorderrel is, mikor már hónapok óta be sem kapcsoltam, rájöttem hogy totál felesleges a rendszeremben tartogatni, mert szerep már nem fog jutni neki.