Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5112

Re: Sztereó erősítők

Hozzászólás Szerző: fülelek »

firka0511 írta:
2025.06.06., pén. 18:39
Lazac írta:
2025.06.06., pén. 16:31
Nem rosszabb a Mundorf, de a konstruktőr Elnát használt, kár elhangolni a vasat.
Igazad van, csak sajnos ezeket az Elna kondikat már nagyon nehéz beszerezni.
Mióta láttam púpos Elna Audio kondenzátorokat, úgy, hogy nem az egyenirányító ment tönkre, hanem csak a kondenzátorok, nincs nagy bizodalmam az Elna iránt. A Mundorf minden bizonnyal jó lesz, a 63V ideális.
Amikor kisebb a puffer, mint kellene, akkor nagyobb teljesítménynél lesz némi brumm, ami ráül a zenére egypillanatig, és ez nagyobb mélyhang mennyiség érzetet okoz, amit az egytollú indián júzer pozitívan értékel, noha ez hiba. De mindenki annak örül, aminek akar, csak rosszul esik olvasni a tudatlanságból fakadó gyakorlati tapasztalatokat, amiket tilos megkérdőjelezni :smile29:

firka0511
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 50

Hozzászólás Szerző: firka0511 »

Kérdés már csak az: kinek lészen igaza…
Rock60 írta:
Tegnap, 12:40
hodyka írta:
2025.06.06., pén. 16:53
Teljesen felesleges, sőt ha jó a kondi, lehet jobb lenne csak 6800 uF
De majd jönnek mindjárt és megírják sok sok uF kell mert attól jó, de tévednek
Tényleg jöttek és megírták, egy látnok vagy... :kapdelm:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

hodyka írta:
2025.06.06., pén. 16:53
Tényleg jöttek és megírták, egy látnok vagy... :kapdelm:

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6180

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

L.Zoli írta:
2025.06.06., pén. 17:21
Sziasztok kaptam ajándékba egy erősítőt. Mellorn Spirit.
Megpróbáltam utána keresni, szinte lehetetlen információt szerezni róla. Szeretném felújítani szeretném rendbe hozni mert vannak rajta sérülések de működőképes. Meg kérlek benneteket aki tud írja már meg nekem
Milyen erősítő ez? Tudtok-e róla valamilyen technikai adatot? Mennyi ennek kéz alatt az ára? Hol tudok hozzá alkatrészt venni?Megéri-e felújítani?

Köszönöm
L.Zoli
A kérdés átkerült a helyére.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4319
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: revox »

L.Zoli írta:
2025.06.06., pén. 17:21
Megpróbáltam utána keresni, szinte lehetetlen információt szerezni róla. Szeretném felújítani szeretném rendbe hozni mert vannak rajta sérülések de működőképes. Meg kérlek benneteket aki tud írja már meg nekem
Milyen erősítő ez? Tudtok-e róla valamilyen technikai adatot? Mennyi ennek kéz alatt az ára? Hol tudok hozzá alkatrészt venni?Megéri-e felújítani?

Köszönöm
L.Zoli
Küldj egy pm-et és elküldöm.a gyártó telszámát. Jó cuccok
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

firka0511
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lazac írta:
2025.06.06., pén. 16:31
Nem rosszabb a Mundorf, de a konstruktőr Elnát használt, kár elhangolni a vasat.
Igazad van, csak sajnos ezeket az Elna kondikat már nagyon nehéz beszerezni.

firka0511
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm Zoli!
A hangsugárzó Canton CT 800-as, 4 ohmos. A váltóját és a magassugárzóját még Te mósosítottad 2-3 éve. :)
Az eredeti kondik is 63 voltosak, meg a kiszemelt Mundorf is. Nagyobb feszültségűt sajnos nem tudok betenni, mert nagyon szorosan vannak beépítve és azok már nem férnének bele.
fülelek írta:
2025.06.06., pén. 17:29
firka0511 írta:
2025.06.06., pén. 14:15
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy erősítőmben cserélni kell négy darab 8200uF -os kondenzátort. Van annak értelme, hogy ha méretben simán beférne a helyére 10.000uF-os kondi is, akkor azzal helyettesítsem? Vagy ettől érdemi javulást ne várjak. (Az eredeti kondik Audio Elnák, az új pedig Mundorf MLytic lenne.)
Köszönöm..
Ha cserélni kell, akkor jobbra lehet cserélni és kicsit nagyobb kapacitásúra is, ha 8 ohmos a hangszóród (mélyfrekvenciákon), akkor mindegy, de ha 4 ohmos, akkor jobb, ha kicsit nagyobb az a puffer. A szélsőségesen megnövelt puffer valóban nem jó, mert az egyenirányító diódák no meg a hálózati trafó nem örül neki. De a +20-30% nyugodtan használható, nem lesz semmilyen probléma. Fontos, hogy a kondenzátor feszültségtűrése 15-20%-kal nagyobb legyen, mint a névleges tápfeszültség, azaz ha +/- 33V a tápfeszültség, akkor a 40V kondenzátor oké, de ha +/-38V, akkor 50 vagy 63 voltos kondi szükséges.
Az "elhangolást" meg felejtsd el, nagy valószínűséggel jobban fog szólni, mint az elnával.

L.Zoli
Isten Hozott! :)
Értékelés: 1

Re: Általában a hifiről

Hozzászólás Szerző: L.Zoli »

Köszönöm a segítséget!

kaef2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3571

Hozzászólás Szerző: kaef2 »

L.Zoli írta:
2025.06.06., pén. 17:15

Köszönöm
L.Zoli
Maróti Gábort kellene megkeresni a Facebookon, nála többet valószínűleg senki nem tud az erősítőről.

https://www.facebook.com/gabor.maroti.71

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5112

Hozzászólás Szerző: fülelek »

firka0511 írta:
2025.06.06., pén. 14:15
Sziasztok! Tudnátok abban segíteni, hogy erősítőmben cserélni kell négy darab 8200uF -os kondenzátort. Van annak értelme, hogy ha méretben simán beférne a helyére 10.000uF-os kondi is, akkor azzal helyettesítsem? Vagy ettől érdemi javulást ne várjak. (Az eredeti kondik Audio Elnák, az új pedig Mundorf MLytic lenne.)
Köszönöm..
Ha cserélni kell, akkor jobbra lehet cserélni és kicsit nagyobb kapacitásúra is, ha 8 ohmos a hangszóród (mélyfrekvenciákon), akkor mindegy, de ha 4 ohmos, akkor jobb, ha kicsit nagyobb az a puffer. A szélsőségesen megnövelt puffer valóban nem jó, mert az egyenirányító diódák no meg a hálózati trafó nem örül neki. De a +20-30% nyugodtan használható, nem lesz semmilyen probléma. Fontos, hogy a kondenzátor feszültségtűrése 15-20%-kal nagyobb legyen, mint a névleges tápfeszültség, azaz ha +/- 33V a tápfeszültség, akkor a 40V kondenzátor oké, de ha +/-38V, akkor 50 vagy 63 voltos kondi szükséges.
Az "elhangolást" meg felejtsd el, nagy valószínűséggel jobban fog szólni, mint az elnával.

L.Zoli
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: L.Zoli »

Köszönöm
L.Zoli
Csatolmányok
IMG_20250606_163031.jpg
IMG_20250606_163011.jpg

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Szia

Üdv Sanyi
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

Lazac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 46

Hozzászólás Szerző: Lazac »

Lazac
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 46

Hozzászólás Szerző: Lazac »

Szia!
Kondicsere esetén célszerű ugyanazt a márkát, típust használni.

firka0511
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Köszönöm..

Mango
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: Mango »

Alex_Aston írta:
2025.05.04., vas. 15:03
Mango írta:
2025.05.04., vas. 14:52
Kedves barátaim!

Valaki megtudná mondani milyen erősítőre van szükség üzemeltetni ilyen hangszórókat?
4 db van a mennyezetbe építve, de csak két pár hangszóró kábel jön le a falban; tehát jobb és baloldal, úgy tűnik a mennyezeten lévő 4 hangszóró két oldalra, kettő-kettő van kötve, de nem deríthető ki, hogy milyen formában...

Szíves segítségeteket előre is köszönöm!
Hangosítási célra való 100V-os erősítő kell hozzájuk.
De lehet, hogy a trafó levehető a hangszórókról, és akkor elvileg szinte bármilyen hagyományos is megfelelő hozzájuk.
Nagyon köszönöm!

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3260

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

Mango írta:
2025.05.04., vas. 14:52
Kedves barátaim!

Valaki megtudná mondani milyen erősítőre van szükség üzemeltetni ilyen hangszórókat?
4 db van a mennyezetbe építve, de csak két pár hangszóró kábel jön le a falban; tehát jobb és baloldal, úgy tűnik a mennyezeten lévő 4 hangszóró két oldalra, kettő-kettő van kötve, de nem deríthető ki, hogy milyen formában...

Hangosítási célra való 100V-os erősítő kell hozzájuk.
De lehet, hogy a trafó levehető a hangszórókról, és akkor elvileg szinte bármilyen hagyományos is megfelelő hozzájuk.
Csak a Marantz! :-D

Mango
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Hozzászólás Szerző: Mango »

Kedves barátaim!

Csatolmányok
IMG20250504140717.jpg
IMG20250504140734.jpg

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1018

Hozzászólás Szerző: BLX »

teddysnow írta:
2025.05.01., csüt. 19:02
BLX írta:
2025.04.28., hétf. 10:47
Ez kéttős szigetelt készüléknek tűnik a manuál alapján. Nincs bekötve a hálózati földelésbe. A GND ebben az esetben a jelföldet jelenheti.
Kábeleket cseréltem, így megnéztem. Az öreg erősítőmön a GND összesípol a konnektor földeléssel. Amikor kábelt cseréltem a lemezjátszón, akkor csináltam fényképet a kábel kötésekről. A GND össze van kötve a lemezjátszó fém aljával és be van vezetve a karba is.
A normal foldeles, jel foldeles erdekes tema, ha jol tudom tobb fele modon is kivitelezhetik. Hatha valamelyik szaki itt bovebben elmagyarazza.

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Rock60 írta:
2025.05.01., csüt. 08:54
...Nem tudom, végül is Qourtrup milyen végzettségű és mennyire ért az erősítő tervezéshez, de az UK vonal sem a kukába való holmik garmadája, nehogy arra lukadjunk ki...
Andy Grove ott a guru, Q.-nak csak elméleti síkon összeszedett szövege (nem a 'tudás' szót használom, szándékosan) van :smile49:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

BLX írta:
2025.04.28., hétf. 10:47
Ez kéttős szigetelt készüléknek tűnik a manuál alapján. Nincs bekötve a hálózati földelésbe. A GND ebben az esetben a jelföldet jelenheti.
Kábeleket cseréltem, így megnéztem. Az öreg erősítőmön a GND összesípol a konnektor földeléssel. Amikor kábelt cseréltem a lemezjátszón, akkor csináltam fényképet a kábel kötésekről. A GND össze van kötve a lemezjátszó fém aljával és be van vezetve a karba is.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

ELEX írta:
2025.04.30., szer. 18:20
alto írta:
2025.04.30., szer. 08:11

Ha kettejük közül kellene választanom, pusztán szimpátia alapon Kondo San termékeit választanám.
Bocs, hogy így kiakadtam, de nagyon nem fér a bögyömbe Quortrup tevékenysége, mentalitása, emberi mivolta.

KONDO egy jóhiszemű zseni volt, akit a nulladik típusú (és nulla kaliberű) Quortrup meglopott.
Valóban léteznek Snipi által is bemutatott testvérmodellek, ezek elkerülték a figyelmemet. :smile53:
Én még leragadtam a Merlin korai Audio Note - os korszakánál, ahol egyfelől Ongaku-t és testvéreit, másfelől Meishu - t és rokonait hallhattuk.
Nyilvánvaló a Japán és UK vonal közti eltérés design, hang - és árban egyaránt.

Két alkalommal volt szerencsém találkozni Kondo-val.
Egy valamikori High - End Show - n, a Fórumban, majd utána CS.I. meghívására egy záróvacsorán a Fészekben.
Ott volt az AN vezérkarából mindenki, aki számított.
Egy külső szemlélő meg nem mondta volna, ki a " főnök ", annyira szerény és visszafogott jelenség volt.
Bocs, ha unalmas voltam, de meghatározó élmény volt a Vele való találkozás, örök emlék marad...

Emberi mivoltuk minőségének különbsége számomra sem kérdéses.
De, akkor hadd legyek kicsit az Ördög ügyvédje is.
Nem tudom, végül is Qourtrup milyen végzettségű és mennyire ért az erősítő tervezéshez, de az UK vonal sem a kukába való holmik garmadája, nehogy arra lukadjunk ki.
Én pl. életem végéig boldogan elhallgatnék - hogy AN mércével egy alsó-közép kategóriásat mondjak - egy korai Meishu - t, pláne egy Silver Signatur - t.
( Nyilván a Quad ESL - nek mennie kellene. sad.gif )

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

alto írta:
Hiroyasu Kondo és Peter Qvortrup rövid története az alábbi cikkben olvasható (Kondo szemszögéből):

https://gpoint-audio.com/kondo-san-test ... -be-aware/

A lényeg...
az alto által belinkelt oldalon taláható szöveg anno egy, az amerikai Audio Asylum hi-fi-s fórum általános részén (General Asylum) lezajlott Kondo-Qvortrup vitából kiemelt szövegrész - a teljeset lementettem és becsatolom :rolleyes: (ma már csak egy része van fönn a net-en :yingyang: ).

s hát igen, elég szomorú lett volna önmagában is a történet, azonban Kondo hamarosan bekövetkezett (és jó eséllyel az előzményekből nagymértékben következő) halála még-szomorúbbá tette azt sad.gif

Qvortrup pedig egy patkány, konkrétan :smile30: :smile33: (érdemes hozzá elolvasni a szöveget...)
Csatolmányok
kondo-qvortrup debate.docx
(22.25 KiB) Letöltve 52 alkalommal.

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

ELEX
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 733

Hozzászólás Szerző: ELEX »

alto írta:
.... de ez nem zavarta Qvortrupot abban, hogy továbbvigye az Audio Note UK tevékenységét, sőt valahogy elérte, hogy a névhasználati jogot is megtartsa. ....

Nekem nincs sok tapasztalatom sem az Audio Note sem a Kondo termékeivel, lehet hogy mindkettő kiváló termékeket gyárt, de az is lehet, hogy az egyik sokkal jobb mint a másik, nem tudom. Ha kettejük közül kellene választanom, pusztán szimpátia alapon Kondo San termékeit választanám.
Quortrupnál nagyobb szélhámos nincs az audio iparban. Mondhattam volna nagyobb szemetet is.

Az AN UK és Kondo termékei között nincs párhuzam. Más univerzumban mozognak.

Egy rohadt tolvaj!

Bocs, hogy így kiakadtam, de nagyon nem fér a bögyömbe Quortrup tevékenysége, mentalitása, emberi mivolta.

KONDO egy jóhiszemű zseni volt, akit a nulladik típusú (és nulla kaliberű) Quortrup meglopott.

alto
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 3150
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: alto »

Hiroyasu Kondo és Peter Qvortrup rövid története az alábbi cikkben olvasható (Kondo szemszögéből):

https://gpoint-audio.com/kondo-san-test ... -be-aware/

A lényeg, hogy az elején a Qvortrup által alapított Audio Note UK a Kondo tulajdonolta Audio Note Japan disztribútora volt és forgalmazta a Kondo által tervezett erősítőket. Sőt, Qvortrup engedélyt kapott Kondotól, hogy néhány erősítőjét licenszelve Angliában gyártsa. Az sem lehet elvitatni, hogy az Audio Note márka világsikere jórészt Qvortrup érdeme. Tehát egy ideig valóban léteztek párhuzamosan angol és japán gyártású Audio Note erősítők. Később megromlott a kapcsolat, Kondo visszavonta az erősítő gyártási engedélyt és a disztribúciós jogot is Qvortruptól, de ez nem zavarta Qvortrupot abban, hogy továbbvigye az Audio Note UK tevékenységét, sőt valahogy elérte, hogy a névhasználati jogot is megtartsa. Azóta Kondo - hogy megkülönböztesse magát - a KONDO brandet használja, de a weboldala továbbra is https://www.audionote.co.jp/en/ néven fut. Tehát a mai Kondo és Audio Note erősítőknek már semmi közük egymáshoz.

Nekem nincs sok tapasztalatom sem az Audio Note sem a Kondo termékeivel, lehet hogy mindkettő kiváló termékeket gyárt, de az is lehet, hogy az egyik sokkal jobb mint a másik, nem tudom. Ha kettejük közül kellene választanom, pusztán szimpátia alapon Kondo San termékeit választanám.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”