Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 409

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

akvapark írta:
2025.05.01., csüt. 08:24
"megfelelő célszerszám szükséges hozzá, ami általában drága"
Tudtommal a márkakereskedők ezt a készletet megkaják a gyártótól. Nem házi barkácsolásra való. gondolkodik.gif
Persze, ha kifizetik. De, ha megnézed a linket bárki "megkaphatja". :rolleyes:

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: hodyka »

Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 439

Hozzászólás Szerző: hodyka »

arzachel írta:
2025.04.30., szer. 16:12
BLX írta:
2025.04.29., kedd 22:50

A krimpelés és a forrasztás is adhat teljesen megfelelő eredményt. Nem gondolnám, hogy lehet hallani a különbséget. Nekem a forrasztás is megflelő, azt magam is megtudom oldani.
A valaha WBT által gyártott egyik legjobb RCA csatlakozó a 0108 nem véletlenül krimpelős .
wbt_0108(2).jpg
Ez krimpelős

https://www.jaycar.com.au/compression-c ... d/p/PP0200
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1343

Hozzászólás Szerző: akvapark »

arzachel írta:
BLX írta:

A krimpelés és a forrasztás is adhat teljesen megfelelő eredményt. Nem gondolnám, hogy lehet hallani a különbséget. Nekem a forrasztás is megflelő, azt magam is megtudom oldani.
A valaha WBT által gyártott egyik legjobb RCA csatlakozó a 0108 nem véletlenül krimpelős .
wbt_0108(2).jpg
3 csavar is figyel a képen, nem hinném, hogy ez krimpelős. gondolkodik.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

"megfelelő célszerszám szükséges hozzá, ami általában drága"
Tudtommal a márkakereskedők ezt a készletet megkaják a gyártótól. Nem házi barkácsolásra való. gondolkodik.gif

MrCollector
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 409

Hozzászólás Szerző: MrCollector »

arzachel írta:
BLX írta:

wbt_0108(2).jpg
Szerintem ez csavaros.
A krimpelős megoldásnak több hátránya is lehet:
- megfelelő célszerszám szükséges hozzá, ami általában drága
- megfelelő méretű kábel esetén biztosítja a tökéletes szorítást, vagy egyáltalán a szerelhetőséget. Nyilván egy márkán belül ezt a gyártó jó eséllyel megoldja.
https://www.audioquest.com/hu/products/ ... elo-eszkoz

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1313

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Shimano írta:
2025.04.30., szer. 19:43

Hát ez sántít,mert egyrészt számlát kapsz a kácsától is,másrészt meg csak azért megvenni majd dupla áron a dobozos gyárit mert az értéknövelőbb az esetleges eladásnál,hát erre nem is tudom mit mondjak. gondolkodik.gif
Nem volt még aq összekötőm,ezért is néztem utána,de meglepett ez az árkülönbség,és ezért is kérdeztem itt hogy hogyan is van ez,mert egy esetleges eladás ide vagy oda,azért baromira nem mindegy hogy 127900 vs 67400-ről indulsz,sőt aki azon agyal hogy majd lehet eladja,annak még inkább nem mindegy.
A " gyári szerelésű " erős jelző, és stabil, kiszámítható minőség garanciáját sejteti.
A házi barkácshoz képest mindenképpen sok pluszt ad, gyakorlati és eszmei szempontból is.

A Kácsa azért más kávéház, az Ő munkájuk is garancia már a hifis társadalom szemében.
Én sem adnék majd' dupla árat a gyári szerelésűért a Kácsáshoz képest.

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1313

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

DeProtector írta:
2025.04.30., szer. 20:42

Hasonló példa erre, hogy ahol én lakom, van egy Leier üzem. Ha ide bemész, hogy mondjuk térkövet szeretnél (amit itt gyártanak konkrétan), akkor kb másfé-kétszeres áron kapod tőlük közvetlenül, mint a 200m-re lévő tüzépen. Ez is azért van, mert van egy ár akkor, ha te 40nm-t akarsz, meg van egy másik, mikor évente mondjuk 15.000 nm térkövet rendelsz tőlük.
Ez valóban így van, és ha magyarázható is, mégis meglepő.
Egyébként több évtizede - '90 előtt - nem így volt.
Érdemes volt elbandukolni a téglagyárba, olcsóbban kaptad meg a téglát, mint a Tüzép-nél.

DeProtector
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 212

Hozzászólás Szerző: DeProtector »

Shimano írta:
2025.04.30., szer. 19:43

Hát ez sántít,mert egyrészt számlát kapsz a kácsától is,másrészt meg csak azért megvenni majd dupla áron a dobozos gyárit mert az értéknövelőbb az esetleges eladásnál,hát erre nem is tudom mit mondjak. gondolkodik.gif
Ha a kácsa ugyanúgy szereli fel a csatikat mint a gyári megoldás közel féláron,és erről számlát,azaz igazolást is kapsz,akkor nem igazán értem a gyári doboz meglétének a fontosságát,de lehet ezt csak én látom így.
Konkrétan megnéztem egy aq mackenzie ic párt,és ez dobozban 1m-es hosszban 127900ft a kácsánál.Ezt ha ott szerelve kéred ugyanazon csatikkal mint a dobozos,akkor 67400ft körül jön ki a matek,de lehet én értek félre valamit,és rosszul számolom.4db csatit és 2db 1m-es kábelt tettem a kosárba szereléssel,és így jött ki a 67400ft.
Nem volt még aq összekötőm,ezért is néztem utána,de meglepett ez az árkülönbség,és ezért is kérdeztem itt hogy hogyan is van ez,mert egy esetleges eladás ide vagy oda,azért baromira nem mindegy hogy 127900 vs 67400-ről indulsz,sőt aki azon agyal hogy majd lehet eladja,annak még inkább nem mindegy.
Feltételezve persze hogy ugyanúgy van szerelve a kettő,de mivel a kácsa is krimpeli,így nagy eltérés itt sem lehet.
Szerintem javarészt mennyiségi oka lehet az árnak. A kácsa 50-100 méterekben veheti a kábeleket. Ráadásul a gyártónak sem a konfekcionálással nem kell törődni, se a csomagolással, se külön számlázgatással vagy küldéssel.

Hasonló példa erre, hogy ahol én lakom, van egy Leier üzem. Ha ide bemész, hogy mondjuk térkövet szeretnél (amit itt gyártanak konkrétan), akkor kb másfé-kétszeres áron kapod tőlük közvetlenül, mint a 200m-re lévő tüzépen. Ez is azért van, mert van egy ár akkor, ha te 40nm-t akarsz, meg van egy másik, mikor évente mondjuk 15.000 nm térkövet rendelsz tőlük.
LP: Linn Sondek LP12 + GB Tools Zeta + Koetsu Black + Heed Orbit + Quasar III + Q-PSU
CD: Heed Obelisk DT + DA
Stream: SOtM SMS-200 neo + TMP
Erősítő: Heed Obelisk SI³⁰ + X2³⁰
Hangfal: Heed StandArt JSE
Táp: Power-R Live 2
IC: Acoustic Zen Matrix Reference
Hf.: Zu Mission

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2118

Hozzászólás Szerző: Shimano »

sutemenyx írta:
2025.04.30., szer. 15:15
Shimano írta:
2025.04.30., szer. 07:15
BLX írta:

Ez ok,de miben más a gyári a kácsában szeretnél,ha ott ugyanúgy a gyári dugókat krimpelik rá a kábelre,tehát mitől lesz a majd dupla ár a gyári verziónál?
Sok aq drót kapható folyóméterben is a kácsában,és ott az adott kábelhez való gyári csatikat is kérhetünk rájuk,mint pl a különböző analóg kábelek esetében,és még így is kb fél áron jön ki a matek a gyárihoz képest,és az a kérdés hogy miért,és miben más a gyári dobozos verzió. gondolkodik.gif
Valami oka csak van,mert a doboz csak nem érhet annyit.
Az a különbség, hogy ha gyári dobozosan veszed, és megtartod mindenét, akkor gyári dobozosan is tudod eladni. És így sokkal könnyebb eladni, mintha el kell mesélni, hogy hol és ki által készült, és bizonygatni, hogy de az ugyanolyan jó, mintha gyári lenne. A márkás dolgok eredetisége az újraértékesítési potenciálba számít bele leginkább, és így fejti ki értéknövelő hatását. Ezért kerül többe egy gyári változat, mint egy "kit" vagy akármilyen verzió, mert az eladási értéke is magasabb lesz, az emberek megbiznak benne.
Ha a kácsa ugyanúgy szereli fel a csatikat mint a gyári megoldás közel féláron,és erről számlát,azaz igazolást is kapsz,akkor nem igazán értem a gyári doboz meglétének a fontosságát,de lehet ezt csak én látom így.
Konkrétan megnéztem egy aq mackenzie ic párt,és ez dobozban 1m-es hosszban 127900ft a kácsánál.Ezt ha ott szerelve kéred ugyanazon csatikkal mint a dobozos,akkor 67400ft körül jön ki a matek,de lehet én értek félre valamit,és rosszul számolom.4db csatit és 2db 1m-es kábelt tettem a kosárba szereléssel,és így jött ki a 67400ft.
Feltételezve persze hogy ugyanúgy van szerelve a kettő,de mivel a kácsa is krimpeli,így nagy eltérés itt sem lehet.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1014

Hozzászólás Szerző: BLX »

arzachel írta:
BLX írta:

wbt_0108(2).jpg
Szép csatlakozó.
Kép alapján nekem ilyen kicsi imbusz vagy hasonló csavaroknak tűnnek, de lehet tévedek? gondolkodik.gif

Ez krimpelős: https://www.audiophonics.fr/en/rca-conn ... 10463.html

Audioquest krimpelős RCA csatit nem találtam hirtelen a neten.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 746

Hozzászólás Szerző: arzachel »

BLX írta:

wbt_0108(2).jpg
wbt_0108(2).jpg (15.43 KiB) Megtekintve 1081 alkalommal
Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

sutemenyx
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2869
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: sutemenyx »

Shimano írta:
BLX írta:

Ez ok,de miben más a gyári a kácsában szeretnél,ha ott ugyanúgy a gyári dugókat krimpelik rá a kábelre,tehát mitől lesz a majd dupla ár a gyári verziónál?
Sok aq drót kapható folyóméterben is a kácsában,és ott az adott kábelhez való gyári csatikat is kérhetünk rájuk,mint pl a különböző analóg kábelek esetében,és még így is kb fél áron jön ki a matek a gyárihoz képest,és az a kérdés hogy miért,és miben más a gyári dobozos verzió. gondolkodik.gif
Az a különbség, hogy ha gyári dobozosan veszed, és megtartod mindenét, akkor gyári dobozosan is tudod eladni. És így sokkal könnyebb eladni, mintha el kell mesélni, hogy hol és ki által készült, és bizonygatni, hogy de az ugyanolyan jó, mintha gyári lenne. A márkás dolgok eredetisége az újraértékesítési potenciálba számít bele leginkább, és így fejti ki értéknövelő hatását. Ezért kerül többe egy gyári változat, mint egy "kit" vagy akármilyen verzió, mert az eladási értéke is magasabb lesz, az emberek megbiznak benne.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek

http://saboaudio.eu

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2486

Hozzászólás Szerző: mishow »

Shimano írta:
Egyetértek @BLX véleményével: simán kérdezd meg tőlük. Az a tapasztalatom, hogy korrekt módon kommunikálnak, simán megmondják neked a frankót. A "doboz" pedig nem csak a doboz, mert azért van mögötte egy csomó más egyéb költség is, míg a másik esetben - ahogy BLX írta - minden nagy tételben jön.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Shimano írta:
BLX írta:

Őket kéne megérdezni szeirntem :smile29:
Én arra tippelek, hogy OEM kiszerelésben sok-sok métert vesznek és így tudnak versenyezni a gyári szerelt kábelekkel.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

BLX írta:

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég

Shimano írta:
2025.04.29., kedd 18:36
Van arról infó,hogy a kácsában szerelt folyóméterre is elérhető kábelek ott szerelve miben mások mint a gyári szerelt dobozosok?Az aq kábeleket néztem,és ugyanazzal a csatival,ugyanazon megoldással,adott esetben krimpeléssel szerelve jóval olcsóbb ott így mint a dobozos gyári.Hol itt a csavar? gondolkodik.gif
Más.Ezeket krimpelik az arra alkalmas csatikra,ez érezhetően jobb megoldás mint az elterjedtebb forrasztás,vagy ez inkább csak a gyártói marketing szerint az?

Shimano
V.I.P.
V.I.P.

Van arról infó,hogy a kácsában szerelt folyóméterre is elérhető kábelek ott szerelve miben mások mint a gyári szerelt dobozosok?Az aq kábeleket néztem,és ugyanazzal a csatival,ugyanazon megoldással,adott esetben krimpeléssel szerelve jóval olcsóbb ott így mint a dobozos gyári.Hol itt a csavar? gondolkodik.gif
Más.Ezeket krimpelik az arra alkalmas csatikra,ez érezhetően jobb megoldás mint az elterjedtebb forrasztás,vagy ez inkább csak a gyártói marketing szerint az?

Zsoci75
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 18

Hozzászólás Szerző: Zsoci75 »

Sziasztok!

Korábban kérdeztem a véleményeteket hangfal belső kábelezésére, most leírom a fejleményeket,hátha valakinek én is tudok segíteni, főleg ha valaki aprópénzből szeretne egy jó megoldást.Biztos vagyok benne,hogy van ennél jobb is,de ilyen árban nem hiszem.Kaptam elég sok tippet és ezekből egyet meg is tudtam hallgatni,ami több mint meggyőző volt.Gondoltam én is kipróbálom, főleg azért,mert a házfelújításból maradt ilyen kábelem.
Cat5 UTP a "filléres szent grál" nálam.Először kipróbáltam az erősítő és a hangsugárzók között és nagyon ígéretes volt.Három utas hangsugárzóm van 38-as méllyel.Az ér számokkal variáltam.Gyárilag a Cat5-ben 4x2x0,25 tömör réz van,erenként külön szigetelve.A magashoz,középhez,mélyhez így 4-8-16 ér lett bekötve,a váltó és a terminál között mivel bikábelezhető 8+16 ér.Nagyon dinamikus és tiszta hangzást kaptam, nekem ez így most nagyon tetszik.Az erősítő és a hangsugárzók között is most ezt kötöttem be oldalanként 4-4 Cat5 a mély-középhez,magashoz litze megy.Nálam ez nagyon nagy előrelépést hozott.Akitől a tippet kaptam hangfalkábelnek mást használ,nálam egyelőre jobb nem fordult meg.Hátránya a Cat5-nek,hogy a kábelvégek blankolása eléggé időigényes a vékonysága miatt, biztos van valami spéci szerszám hozzá,de én nem találtam.
Nem tudom mennyit számít de Belden márkájú volt a Cat5.Pár száz forint a métere,szóval szerintem megéri vele kísérletezni.

akvapark
V.I.P.
V.I.P.

Shinji írta:
2025.04.07., hétf. 12:24
Sziasztok!

Gyors kérdés: kit tudtok ajánlani Budapesten kábel végén banáncsatlakozó cseréjére?
Kácsa, vagy AudioMe. leborulok.gif

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Oké, így már érthetőbb, hogy miért nincs egyértelmű válasz egy unbalanced jelösszekötés árnyékolásának bekötési oldalára.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

denesdr írta:
2025.04.07., hétf. 13:44
Voyager írta:
2025.04.06., vas. 20:21
istvan01 írta:
2025.04.06., vas. 20:07
Van egy szerencsétlenebb eset, amikor koaxszerű a kábel, vagyis meleg ér belül, középen fut, GND jel pedig az árnyékolással azonos, tehát mindkét végen bekötött. Ekkor is működik az árnyékolás, de az árnyékoló felület amit összeszed, az hozzá adódik a jel feszültség/áramhoz. Digitális jelátviteleknek van erre zajtűrésük, tisztán analóg jelátvitelnél ez nem jó.
Így van, viszont az árnyékolás által begyűjtött zaj nagyjából megegyezik azzal, amit egy árnyékolatlan kábel is összeszed(ne) – csakhogy ott maga a jelvezető, tehát a "meleg" ér teljesen védtelen marad.
Mi a különbség, ha "meleg" vezeték vagy a "hideg" vezeték szedi össze a zajt? Szerintem nem sok, zavarszűrés szempontjából ugyanúgy előnytelen mindkettő.
Ha a "meleg" szedi össze a zajt, az közvetlenül a jelalakot torzítja. Ha a "hideg", akkor a referencia ugrik, ami differenciális fogadás nélkül ugyanúgy gond. Szóval nem mindegy, de mindkettő kellemetlen.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3437

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

denesdr írta:
2025.04.07., hétf. 13:44
Voyager írta:
istvan01 írta:
Van egy szerencsétlenebb eset, amikor koaxszerű a kábel, vagyis meleg ér belül, középen fut, GND jel pedig az árnyékolással azonos, tehát mindkét végen bekötött. Ekkor is működik az árnyékolás, de az árnyékoló felület amit összeszed, az hozzá adódik a jel feszültség/áramhoz. Digitális jelátviteleknek van erre zajtűrésük, tisztán analóg jelátvitelnél ez nem jó.
Így van, viszont az árnyékolás által begyűjtött zaj nagyjából megegyezik azzal, amit egy árnyékolatlan kábel is összeszed(ne) – csakhogy ott maga a jelvezető, tehát a "meleg" ér teljesen védtelen marad.
Mi a különbség, ha "meleg" vezeték vagy a "hideg" vezeték szedi össze a zajt? Szerintem nem sok, zavarszűrés szempontjából ugyanúgy előnytelen mindkettő.
Nem, nem egyforma zaj vétel szempontból. Aszimmetrikus jel átvitel meleg-hideg zsargonnal leírt vezetékek nagyon is eltérő impedanciákat látnak a két végen. A meleg kapja a jelfeszültséget és annak áramát 50-50kohm lezáró impedanciák között, míg a hideg, tehát GND-hez csatlakozó vezeték csak áramot vezet a 1-2ohm impedanciák között. Az alacsony impedanciás vezeték nagyságrenddel kevésbé érzékeny a környezet villamos zajára, mint a "meleg" jel vezeték. A zajvédelem egyik módja aszimmetrikus jel átvitelnél is a meleg és hideg vezető egymással csavarása. Ekkor két hatás is csökkenti a zaj vételt. Az ellentétes hurkok az egymás utáni csavarásban ellen fázisként veszik a külső zavar feszültséget, tehát nagy mértékben kioltódnak. Másik, a GND vezeték egyben részleges árnyékolást is ad a "meleg" vezeték számára.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

Voyager írta:
istvan01 írta:

teddysnow
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 33

Hozzászólás Szerző: teddysnow »

Jó dolog gondolkodó emberek között lenni, akik nem ámulnak el attól, hogy külföldi fórumon ezt írták, meg azt írták. Köszönöm szépen a válaszokat.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”