Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zeneszoba
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1209
Re: Zeneszoba
Szilikon bolt Murányi utca.
-
- Lefelé a lejtőn
- Értékelés: 24
Sziasztok! Nekem a szőnyeg alá kellene 5-8 mm vastag gumiszőnyeg (a parketta és a nem túl vastag szőnyeg közé). Találtam pár fajtát(sajnos főleg feketét), de tud valaki esetleg ajánlani? Átlátszó lenne a legjobb. Köszönöm!
Nem gondoltam annyira komolyan. Van egy kocsiderék maradék laminált padlóm, gondoltam végzek egy kísérletet 10m2-en, de túl macerás összességében és így, hogy lebeszéltetek róla, már nyugodtan alszom. Köszönöm nektek!Luxor Audio írta: ↑2025.03.29., szomb. 14:13Meglehetősen kétséges az eredmény, ha nem tudod, milyen frekvenciára kell hangolni a szerkezetet és ha nem tudod pontosan kézbentartani a rezonancia pontokat, márpedig egy ilyen rezonátor padló hangolása nem egyszerű, speciális méréstechnológia is kell hozzá, szóval inkább orosz rulettre lesz használható. Mivel ezek a szerkezetek csak szűk frekvenciasávban hatékonyak, ott viszont igen erőteljes hatást fejtenek ki, egy rosszul hangolt rezonátor többet árthat, mint használhat. Bónusz probléma, hogy a 30-100 Hz közé hangolt rezonátor membránja nem lesz lépésálló, bútort sem tudsz rátenni, mivel mozogni, hajlani fog. Amúgy is csak a függőleges módusokat tudnád vele csillapítani, az meg szerintem nem ér ennyit.konok írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:47Az a rögeszmém, hogy készítek egy laminált padló burkolatot, ami működik, mint egy hangolt membrán keskeny sávú mélyelnyelő. (Azon kívül, hogy van e ennek értelme.) Úgy gondoltam, hogy 5mm ipari filcet teszek alá, ez lenne a csillapítás és 5x5mm-es párnafa rácsra kerülne a burkolat, ez lenne a hangolás. A kérdés, hogy a hangolás elvégezhető e egy olyan teszttel, ami során egy fa tuskóval megütök középen pl egy 1x1m-es rasztert és mikrofonnal mérem a hangját és addig változtatom a méreteket, amíg el nem érem a célfrekvenciát?

- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5103
Innen vettem: És ha megnézed a berendezési rajzot, könnyen ki lehet következtetni a belmagasságot.
A túl nagy belmagasság esetén más a helyzet, ott egyszerűbb lejjebb hozni a mennyezetet elnyeléssel kombinálva, mint az oldalfalakra pakolni körben jó magasan. Irodákban, folyosókon is jó megoldás az álmennyezeti elnyelő burkolat, több a pakolható hely és nem lehet nekimenni...
A túl nagy belmagasság esetén más a helyzet, ott egyszerűbb lejjebb hozni a mennyezetet elnyeléssel kombinálva, mint az oldalfalakra pakolni körben jó magasan. Irodákban, folyosókon is jó megoldás az álmennyezeti elnyelő burkolat, több a pakolható hely és nem lehet nekimenni...
- Csatolmányok
-
- 23.png (17.16 KiB) Megtekintve 590 alkalommal
Akkor elengedem ezt. 56Hz nálam a kritikus és a sarkok sajnos nem játszanak.fülelek írta: ↑2025.03.29., szomb. 14:21A kísérlet elvégezhető, de nem leszel elégedett.konok írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:47
Más.
Az a rögeszmém, hogy készítek egy laminált padló burkolatot, ami működik, mint egy hangolt membrán keskeny sávú mélyelnyelő. (Azon kívül, hogy van e ennek értelme.) Úgy gondoltam, hogy 5mm ipari filcet teszek alá, ez lenne a csillapítás és 5x5mm-es párnafa rácsra kerülne a burkolat, ez lenne a hangolás. A kérdés, hogy a hangolás elvégezhető e egy olyan teszttel, ami során egy fa tuskóval megütök középen pl egy 1x1m-es rasztert és mikrofonnal mérem a hangját és addig változtatom a méreteket, amíg el nem érem a célfrekvenciát?
Az ábrán látszik, hogy 90Hz alá nem megy a rezonáns elnyelő, pedig pont 30-80Hz között lenne lényeges. Valamint 0,7 fölé sem, és hiába nagy felületű a padló, a problémás helyek a falak mentén vannak, az oldalfalakra illetve mennyezetre meg egyáltalán nem hat. Ugyanakkor nem szeretnék egy hajladozó padlón járkálni, nem jó érzés, különösen mázsa feletti súllyalHa meg merev, rossz lesz a hatásfok. Mély rezonancia kezelés szempontból jobb megoldás a hajlékony membrános elnyelők a 2-4 sarokban, akármilyen mélyre lehet hangolni és 0,9 elnyelési tényezőt is el lehet érni, vagy 0,7 de szélesebb sávban (2 terc)
- fülelek
- V.I.P.
A kísérlet elvégezhető, de nem leszel elégedett.konok írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:47
Más.
Az a rögeszmém, hogy készítek egy laminált padló burkolatot, ami működik, mint egy hangolt membrán keskeny sávú mélyelnyelő. (Azon kívül, hogy van e ennek értelme.) Úgy gondoltam, hogy 5mm ipari filcet teszek alá, ez lenne a csillapítás és 5x5mm-es párnafa rácsra kerülne a burkolat, ez lenne a hangolás. A kérdés, hogy a hangolás elvégezhető e egy olyan teszttel, ami során egy fa tuskóval megütök középen pl egy 1x1m-es rasztert és mikrofonnal mérem a hangját és addig változtatom a méreteket, amíg el nem érem a célfrekvenciát?
Az ábrán látszik, hogy 90Hz alá nem megy a rezonáns elnyelő, pedig pont 30-80Hz között lenne lényeges. Valamint 0,7 fölé sem, és hiába nagy felületű a padló, a problémás helyek a falak mentén vannak, az oldalfalakra illetve mennyezetre meg egyáltalán nem hat. Ugyanakkor nem szeretnék egy hajladozó padlón járkálni, nem jó érzés, különösen mázsa feletti súllyal

- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10970
- Kapcsolat:
Meglehetősen kétséges az eredmény, ha nem tudod, milyen frekvenciára kell hangolni a szerkezetet és ha nem tudod pontosan kézbentartani a rezonancia pontokat, márpedig egy ilyen rezonátor padló hangolása nem egyszerű, speciális méréstechnológia is kell hozzá, szóval inkább orosz rulettre lesz használható. Mivel ezek a szerkezetek csak szűk frekvenciasávban hatékonyak, ott viszont igen erőteljes hatást fejtenek ki, egy rosszul hangolt rezonátor többet árthat, mint használhat. Bónusz probléma, hogy a 30-100 Hz közé hangolt rezonátor membránja nem lesz lépésálló, bútort sem tudsz rátenni, mivel mozogni, hajlani fog. Amúgy is csak a függőleges módusokat tudnád vele csillapítani, az meg szerintem nem ér ennyit.konok írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:47Az a rögeszmém, hogy készítek egy laminált padló burkolatot, ami működik, mint egy hangolt membrán keskeny sávú mélyelnyelő. (Azon kívül, hogy van e ennek értelme.) Úgy gondoltam, hogy 5mm ipari filcet teszek alá, ez lenne a csillapítás és 5x5mm-es párnafa rácsra kerülne a burkolat, ez lenne a hangolás. A kérdés, hogy a hangolás elvégezhető e egy olyan teszttel, ami során egy fa tuskóval megütök középen pl egy 1x1m-es rasztert és mikrofonnal mérem a hangját és addig változtatom a méreteket, amíg el nem érem a célfrekvenciát?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
No de honnan jön a 250 cm-es adat? Én nem láttam a kérdező mondataiban belmagasságra vonatkozó információt, a rajz alapján egy szokványos 275-280 cm magasságú térről van szó.
Ahogy írtam korábban, zenehallgatásra használt szobákban gyakran a mennyezet adja a legnagyobb összefüggő reflektív felületet, ráadásul a padló mellett sok esetben ez van a hallgatóhoz legközelebb (a tárgyalt helyiségben is ez a helyzet). Ezek alapján furcsa lenne azt mondani rá, hogy nem kell vele foglalkozni, hacsak a megrendelő nem zárja ki. Hogy ne kelljen mások esetét iderángatnom, a saját 370 cm belmagasságú szobámban is a mennyezet kezelése oldotta meg az akusztikai problémák nagy részét. Azóta meg többszáz más esetben is, csak tavaly kb 4000 m2 mennyezeti panelt helyeztünk ki intézményekbe és lakóterekbe a megrendelők teljes megelégedésére.Inkább legyen a belmagasság 275 (+)cm, és akkor nem kell semmit sem tenni a mennyezetre, esetleg jópofa megoldás a folyékony kenhető tapéta, ami3kHz felett valamennyit elnyel.
A kenhető tapéta olyan kis mértékben és olyan magas frekvenciákon nyel el érdemi mennyiségű energiát, hogy nagyon ritkán van akusztikai létjogosultsága. A fényt viszont jól nyeli, ezért is lett nagy divat pár évvel ezelőtt házimozi szobákat bekenni vele, aztán jött a csalódás, mert randán felborította a hangzási egyensúlyt (mert ugye az utózengésnek nem csak a hossza, de a frekvenciafüggő spektrális eloszlása is lényeges akusztikai szempont). Nem ritkán le kellett vakarni egy részét és/vagy kiegészíteni más megoldásokkal. Akik nem akarnak fakeretes, ásványgyapotos panelekkel egyensúlyozni a létrán, azoknak ott vannak a ragasztható filcpanelek, amik nagyságrendekkel hasznosabbak, gyorsabban is telepíthetők a kenhető kulimásznál és már 200-300 Hz felett hatékonyak. Más anyagokkal kombinálva pedig szélessávú elnyelőt is lehet belőlük építeni.
- Belashx
- Újonc fórumos
- Értékelés: 6
Mennyi mindent történt itt hirtelen?! :)
Nem is tudom, hol kezdjem. Megpróbálok sorban haladni.
Nem 4-5 m a hallgatási távolság, hanem - ahogy írtam is - 3 m alatt várható. Az aláírásomban szereplő hangfal volt a fő kérdés, mivel csak 17 cm-es a mélysugárzója. Azzal tisztában vagyok, hogy "nagyon" mélyre is le tud menni, mert a következő helyszín immár az 5. lesz a sorban. Tisztában vagyok vele, hogy nem épp ütős mélyei vannak; egyfelől remélem, hogy használható lesz, másfelől meg ott a bogár, ami alig várja, hogy egy nagyobb, jobb cucc kerüljön a helyére.
Jó ötlet a tervezés, de kissé későn eszméltem, és már nem változtatnék. Az a gond, hogy minden szakágnál fontos lenne előre rákészülni későbbb megvalósítandó dolgokra, de már sok ilyenen vagyunk túl, ezzel most nem cicózom.
Sajna a elrednezésének 90 fokos elforgatása egyelőre nem játszik, mert ez egy élettér elősősorban, bármilyen fontos is számomra a hangzás. Ha nem lesz jó így, és meg lehet valósítani, akkor szóba fog kerülni.
Szerencsére a párommal nem lesz gond, nagyon támogató: tőle kaptam ajándékba egy akusztikai mérést Fapaci által(Ajkán).
A mennyezet tervezett belmagassága 270 cm lesz, felette pedig nem lesz komoly födém, csak 30-40 cm szigetelés és gipszkarton (szeglemezes, rácsostartós tetőszerkezet épül, de ez még változhat). Éppen ezért a későbbiekben simán kialakítható egy akusztikai célú elem.
Jelzem, hogy a 600 lm/m2 nem fog összejönni, de igyekeztem figyelni, hogy lássunk is, ha szükséges.
A falakon is lesznek akusztikai célú elemek, de ez még a jövő zenéje. Attól természetesen tartok, hogy eleinte csengeni-bongani fog a helyiség.
Az ötletelést köszönöm!
Ja, és a tv nem fontosabb, mint a hifi, szépen néznék ki..
Nem is tudom, hol kezdjem. Megpróbálok sorban haladni.
Nem 4-5 m a hallgatási távolság, hanem - ahogy írtam is - 3 m alatt várható. Az aláírásomban szereplő hangfal volt a fő kérdés, mivel csak 17 cm-es a mélysugárzója. Azzal tisztában vagyok, hogy "nagyon" mélyre is le tud menni, mert a következő helyszín immár az 5. lesz a sorban. Tisztában vagyok vele, hogy nem épp ütős mélyei vannak; egyfelől remélem, hogy használható lesz, másfelől meg ott a bogár, ami alig várja, hogy egy nagyobb, jobb cucc kerüljön a helyére.

Jó ötlet a tervezés, de kissé későn eszméltem, és már nem változtatnék. Az a gond, hogy minden szakágnál fontos lenne előre rákészülni későbbb megvalósítandó dolgokra, de már sok ilyenen vagyunk túl, ezzel most nem cicózom.
Sajna a elrednezésének 90 fokos elforgatása egyelőre nem játszik, mert ez egy élettér elősősorban, bármilyen fontos is számomra a hangzás. Ha nem lesz jó így, és meg lehet valósítani, akkor szóba fog kerülni.
Szerencsére a párommal nem lesz gond, nagyon támogató: tőle kaptam ajándékba egy akusztikai mérést Fapaci által(Ajkán).
A mennyezet tervezett belmagassága 270 cm lesz, felette pedig nem lesz komoly födém, csak 30-40 cm szigetelés és gipszkarton (szeglemezes, rácsostartós tetőszerkezet épül, de ez még változhat). Éppen ezért a későbbiekben simán kialakítható egy akusztikai célú elem.
Jelzem, hogy a 600 lm/m2 nem fog összejönni, de igyekeztem figyelni, hogy lássunk is, ha szükséges.
A falakon is lesznek akusztikai célú elemek, de ez még a jövő zenéje. Attól természetesen tartok, hogy eleinte csengeni-bongani fog a helyiség.
Az ötletelést köszönöm!
Ja, és a tv nem fontosabb, mint a hifi, szépen néznék ki..

Topping E50(TMP táppal), Primare A10, Phonar P30 Premium + a madzagok(Pointe Power Cord V3 tápkábel, Supra USB, Belden 8412 IC, VDC 268-544-000 hangsugárzó kábel)
innen vettem az ötletet:https://www.researchgate.net/figure/Com ... _328104867
Egyetértek, B.m.: 3.00m azt gondolom ez alá nem adnám.fülelek írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:23Jó dolog az álmennyezet, ha marad kellő belmagasság alatta. De egy egylégterű 45nm helyiségben 250-10=240cm belmagasság kifejezetten nyomasztó. Ha jól emlékszem, az oész is 250centit ír elő minimum belmagasságnak lakóterekben.
Egy konokkal csak óvatosan vitatkozom![]()
![]()

Más.
Az álmennyezetre, mint egy belsőépítészeti megoldásra érdemes hivatkozni, aminek elsődleges célja lehet az esztétikai élmény növelése és a megfelelően elosztott 600lumen/m2 világítás megoldása is. Nem hiszem, hogy ilyen alapon, ha van rá keret, akkor ezt sokan elutasítanák.
- peterson
- V.I.P.
- Értékelés: 782
Tökéletesen egyetértek, főleg, hogy kevesen engedhetik-engedik meg maguknak a mennyezet kezeléset a családi béke miatt! Az igazat megvallva az a leg szembetűnőbb is általában...Luxor Audio írta: ↑2025.03.29., szomb. 08:04
Sok esetben és a képen látható helyzetben is a mennyezet adja a legnagyobb összefüggő visszaverő felületet a méretesebb alapterületű, de szokványos belmagasságú helyiségekben. Ott születik meg a nem kívánatos reflexiók, visszaverődések nagy része is. (Cifra módon éppen a mennyezethez vonakodnak leginkább hozzányúlni a hobbitársak.) A belmagasságból nyilván nem célszerű sokat elvenni, de hasznos lehet egy 4-6 m2 felületű, szélessávban aktív elnyelő szigetet építeni a hallgatási pont felett és előtt. Ügyes kialakítással és színválasztással szinte észrevehetetlenné lehet tenni, de van, aki szándékosan kiemeli, esetleg indirekt világításra is használja.
Miből, mi módon építenél "aktív elnyelő szigetet"?
- fülelek
- V.I.P.
Jó dolog az álmennyezet, ha marad kellő belmagasság alatta. De egy egylégterű 45nm helyiségben 250-10=240cm belmagasság kifejezetten nyomasztó. Ha jól emlékszem, az oész is 250centit ír elő minimum belmagasságnak lakóterekben.
Egy konokkal csak óvatosan vitatkozom

Egy konokkal csak óvatosan vitatkozom

Érdekes az álláspontod. Szolgáltatói, munkáltatói terekben általánosan elterjedt megoldás az ásványszálas kazettás álmennyezet, ez nem szélessávú elnyelő, csak a beszédhangot kezeli. E nélkül nélkül kifejezetten idegesítő lenne egy iroda pl, nem igazán látom, hogy ez egy lakásban miért lenne máshogy, ahol még a zene hallgatás is felmerül, mint funció. Az biztos, hogy az utózengést, mint szempontot el kell engedni egy hidegburkolatos helyiségben -dobozban-, ha nincs fent csillapítás.fülelek írta: ↑2025.03.29., szomb. 11:00Nos, én másképp gondolom.
Ekkora alapterületű helyiségben elég hülyén érzi magát az ember állva, amennyiben csak 250cm a belmagasság. Még rosszabb a helyzet, ha elveszünk belőle 10centit. Odáig rendben van, hogy alacsony belmagasság esetén akut probléma a mennyezeti visszaverődés. Inkább legyen a belmagasság 275 (+)cm, és akkor nem kell semmit sem tenni a mennyezetre, esetleg jópofa megoldás a folyékony kenhető tapéta, ami3kHz felett valamennyit elnyel. A szobában több nyitott polc, megfelelő helyen a falon 4-5 db 10cm vastag akusztikai elnyelő elem 104x64cm nyomtatott textil borítással, a hangsugárzó és hallgatási hely között vastag kevert szálú szőnyeg, a tv úgyis ront jócskán, emiatt igazi sztereo hallgatás csak közeltérben ( a kép alapján kb.1,8m háromszögben lehetséges a hangsugárzók előrehúzásával, majd tévébámuláskor a hangsugárzókat hátrébb lehet tolni, ha már muszáj egy légtérbe és egy irányba tenni a kettőt. A hosszirányú hallgatás szinte mindig előnyösebb, de most ennyire nem forgatom fel a helyzetet, nyilván a tv fontosabb, mint a zene, ez gyakori alapeset.
- fülelek
- V.I.P.
Nos, én másképp gondolom.
Ekkora alapterületű helyiségben elég hülyén érzi magát az ember állva, amennyiben csak 250cm a belmagasság. Még rosszabb a helyzet, ha elveszünk belőle 10centit. Odáig rendben van, hogy alacsony belmagasság esetén akut probléma a mennyezeti visszaverődés. Inkább legyen a belmagasság 275 (+)cm, és akkor nem kell semmit sem tenni a mennyezetre, esetleg jópofa megoldás a folyékony kenhető tapéta, ami3kHz felett valamennyit elnyel. A szobában több nyitott polc, megfelelő helyen a falon 4-5 db 10cm vastag akusztikai elnyelő elem 104x64cm nyomtatott textil borítással, a hangsugárzó és hallgatási hely között vastag kevert szálú szőnyeg, a tv úgyis ront jócskán, emiatt igazi sztereo hallgatás csak közeltérben ( a kép alapján kb.1,8m háromszögben lehetséges a hangsugárzók előrehúzásával, majd tévébámuláskor a hangsugárzókat hátrébb lehet tolni, ha már muszáj egy légtérbe és egy irányba tenni a kettőt. A hosszirányú hallgatás szinte mindig előnyösebb, de most ennyire nem forgatom fel a helyzetet, nyilván a tv fontosabb, mint a zene, ez gyakori alapeset.
Magamnak már több nappaliban, irodában beépítettem és rábeszéltem pár ügyfelet, barátot is. Sokat számít és nem csak a zene miatt, csendesebb, nyugodtabb lesz a tér. Ha hidegburkolat van, akkor úgy vettem észre kell az egész plafont mennyezetezni, ha melegburkolatú a helyiség, akkor elég egy sziget. Az olyan nappalik, ahol a konyha is benne van a térben, különösen meghálálják, mert a konyhai csörömpölés nem fog körbe csörögni az egész helyiségben, kevésbé zavaró.Luxor Audio írta: ↑2025.03.29., szomb. 08:04...
hasznos lehet egy 4-6 m2 felületű, szélessávban aktív elnyelő szigetet építeni a hallgatási pont felett és előtt. Ügyes kialakítással és színválasztással szinte észrevehetetlenné lehet tenni, de van, aki szándékosan kiemeli, esetleg indirekt világításra is használja.
Belsőépítész igazán attraktív dolgokat tud kihozni belőle, ha régi az épület építésszel vagy gépésszel érdemes egy hőtechnikai számítást végeztetni, nehogy harmatpont és pára kicsapódás alakuljon ki a szigetelés felett. Új építésnél, ha van szakszerű hőszigetelés, ez általában nem fenyeget.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Sok esetben és a képen látható helyzetben is a mennyezet adja a legnagyobb összefüggő visszaverő felületet a méretesebb alapterületű, de szokványos belmagasságú helyiségekben. Ott születik meg a nem kívánatos reflexiók, visszaverődések nagy része is. (Cifra módon éppen a mennyezethez vonakodnak leginkább hozzányúlni a hobbitársak.) A belmagasságból nyilván nem célszerű sokat elvenni, de hasznos lehet egy 4-6 m2 felületű, szélessávban aktív elnyelő szigetet építeni a hallgatási pont felett és előtt. Ügyes kialakítással és színválasztással szinte észrevehetetlenné lehet tenni, de van, aki szándékosan kiemeli, esetleg indirekt világításra is használja.peterson írta: ↑2025.03.28., pén. 17:43Milyen akusztikus álmennyezetet építenél egy nappaliba?konok írta: ↑2025.03.28., pén. 16:25Lehet érdemes lenne a helyiség akusztikát tervezés szintjén elkezdeni és ha eljön az ideje megvalósítani, nem panelekkel bűvészkedni utólag. Én biztos betennék ide egy akusztikai álmennyezetet legalább a nappali fölé, de inkább az egész térbe és a belmagasságon is növelnék, ha erre van lehetőség.
- peterson
- V.I.P.
- Értékelés: 782
Milyen akusztikus álmennyezetet építenél egy nappaliba?konok írta: ↑2025.03.28., pén. 16:25
Lehet érdemes lenne a helyiség akusztikát tervezés szintjén elkezdeni és ha eljön az ideje megvalósítani, nem panelekkel bűvészkedni utólag.
Én biztos betennék ide egy akusztikai álmennyezetet legalább a nappali fölé, de inkább az egész térbe és a belmagasságon is növelnék, ha erre van lehetőség.
Lehet érdemes lenne a helyiség akusztikát tervezés szintjén elkezdeni és ha eljön az ideje megvalósítani, nem panelekkel bűvészkedni utólag.
Én biztos betennék ide egy akusztikai álmennyezetet legalább a nappali fölé, de inkább az egész térbe és a belmagasságon is növelnék, ha erre van lehetőség.
- -CB-
- Beköltözött
- Értékelés: 1209
Ha 4-5 méterre ülsz, akkor a hangfalaknak is hasonló távolságban kellene lenniük, különben nem lesz normális sztereo tered. Ahogy elnézem, tudnak is távolodni egymástól, illetőleg előrelépni a faltól.Belashx írta: ↑2025.03.01., szomb. 11:38Sziasztok!
Talán nem ez a legmegfelelőbb topik, de majd helyreteszi az illetékes.
Új ház projekt van, ami ugyan csak jövőre lesz kész, de furdalja az oldalam a kíváncsiság, vajon mennyire lesz megfelelő a meglévő rendszerem a sokkal nagyobb térbe. Kb. 45 m2 nappali+konyha+étkezőről van szó.
Ekkora térbe nagyobb cuccot gondolnék, viszont a bázistávolság (és a hallgatási pozíció) biztosan nem haladja meg a 3 métert, szerintem inlább 2,5 m lesz az. Csatolok egy képet az elképzelésemről.
Szerintetek mire számíthatok? Mélyben nem túl erős a rendszer, már a "punchy" részére értendően, de talán segíthet, hogy nem 4-5 m-re fogok ülni. Egyéb paramétereiben nagyjából elégedett vagyok.
Majd biztosan lesz akusztikailag kezelve valamilyen szinten, de az még odébb van. Továbbá később szeretnék egy plafonig polcos részt bal oldalra, ahogy az egyik csatolt képen látszik(valami hasonló, de nincs nagy választék a programban).
Persze már felkészítettem asszonykámat, hogy itt cserebere lesz, amint megtehetem, de még az is lehet, hogy további pár évig marad a cucc. Az a fránya hifi-bogár már rágcsál egy ideje.
Szóval rutinos emberek véleményére lennék kíváncsi, vajon működhet-e a dolog. Netán 1-2 javaslat? Hátha tudok még mit kezdeni a dologgal. (Be lett adva a dokumentáció, de még belenyúlhatunk, ha nagyon indokolt.)
Kis hangfal is tud nagyon mélyre menni kellően nagy térben, csak nem lesz "ütős" a hangja. A közép-magas szekció elég nyalábolt, az elég lesz, bár ekkora csupasz üveg, és falfelülettel lesznek nemkívánatos visszaverődések, melyek szintén rossz irányba befolyásolhatják a térérzetedet. Egy ilyen összetett geometriájú helyiség reflexióit, és rezonanciáit kiszámítani szinte lehetetlen. Majd miután megépült lehet méricskélni, meg kísérletezni.
Sziasztok!
Apróhirdetésekbe nem igazán van kategóriája, így gondoltam itt jelzem, maradt meg 1/4 vödör Greenglue-m, ha esetleg valaki tudja hasznosítani, kedvező áron megválnék tőle.
Üdv
Tibi
Apróhirdetésekbe nem igazán van kategóriája, így gondoltam itt jelzem, maradt meg 1/4 vödör Greenglue-m, ha esetleg valaki tudja hasznosítani, kedvező áron megválnék tőle.
Üdv
Tibi
- Belashx
- Újonc fórumos
- Értékelés: 6
Sziasztok!
Új ház projekt van, ami ugyan csak jövőre lesz kész, de furdalja az oldalam a kíváncsiság, vajon mennyire lesz megfelelő a meglévő rendszerem a sokkal nagyobb térbe. Kb. 45 m2 nappali+konyha+étkezőről van szó.
Ekkora térbe nagyobb cuccot gondolnék, viszont a bázistávolság (és a hallgatási pozíció) biztosan nem haladja meg a 3 métert, szerintem inlább 2,5 m lesz az. Csatolok egy képet az elképzelésemről.
Szerintetek mire számíthatok? Mélyben nem túl erős a rendszer, már a "punchy" részére értendően, de talán segíthet, hogy nem 4-5 m-re fogok ülni. Egyéb paramétereiben nagyjából elégedett vagyok.
Majd biztosan lesz akusztikailag kezelve valamilyen szinten, de az még odébb van. Továbbá később szeretnék egy plafonig polcos részt bal oldalra, ahogy az egyik csatolt képen látszik(valami hasonló, de nincs nagy választék a programban).
Persze már felkészítettem asszonykámat, hogy itt cserebere lesz, amint megtehetem, de még az is lehet, hogy további pár évig marad a cucc. Az a fránya hifi-bogár már rágcsál egy ideje.
Szóval rutinos emberek véleményére lennék kíváncsi, vajon működhet-e a dolog. Netán 1-2 javaslat? Hátha tudok még mit kezdeni a dologgal. (Be lett adva a dokumentáció, de még belenyúlhatunk, ha nagyon indokolt.)

- Csatolmányok
-
- polc nélkül.jpg (68.61 KiB) Megtekintve 1157 alkalommal
-
- polccal.jpg (68 KiB) Megtekintve 1157 alkalommal
-
- polc nélkül2.jpg (55.23 KiB) Megtekintve 1157 alkalommal
-
- Képernyőkép 2025-03-01 113547.png (509.83 KiB) Megtekintve 1157 alkalommal
Topping E50(TMP táppal), Primare A10, Phonar P30 Premium + a madzagok(Pointe Power Cord V3 tápkábel, Supra USB, Belden 8412 IC, VDC 268-544-000 hangsugárzó kábel)
Ahogy pár éve leírtam, most is megerősítem, hogy életem legjobb döntése volt a szoba akusztikáját rendbe tenni. Kicsit több mint 100eFt elköltése nagyban javította a hangzás minőségét.
Japán vonal: Accuphase, Denon
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold
Német vonal: Lindemann, Quadral
Magyar vonal: "Fapaci-féle" Luxor Gold