Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

revox
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4315
Kapcsolat:

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: revox »

chord_ írta:
2025.03.27., csüt. 22:51

Az külön vezetett ultravékony, az bármennyire is q..vajó hang, inkább egy hifis kuriózum, mert gyakorlatilag annyira sérülékeny, hogy inkább használhatatlannak mondanám.
Ilyenkor lehet azt tenni, hogy venni kell neccharisnya, vagy kígyőbőr csövet. Kicsit rövidebbre vágni és a dugókhoz jól befogatni. Akkor ez határozza meg a kábel "hosszát" és szabadon tud benne leng(e)ni a huzal. Ez egy életképes megoldás. Schröder így oldja meg, hogy a karkábel sarutól az RCA dugóig megszakítás nélkül fut a huzal. Annyi, a végére a pillekönnyű, axxem Eichman dugókat rakta, ami érthető. Aki ezüstöt akar, vesz AN.UK karkábelt és szétszedi a hármas fonatot. Nem mértem meg, de olyan vékony,az se látszik, csak ha a fény megcsillan rajta (két eltérő átmerővel készültek,de a vastagabb is nagyon vékony. A Kondo kicsit vastagabb)

Ez egy érdekes téma, igaz,nem a neotech gyártja, nincs a Kácsában,de bármely bevált karkábelgyártó portékájával el lehet játszani, csak legyen türelem a fonatot kibontani elemi szálra. De nyakam teszem rá, ahogy a karban szól, úgy fog digitként is viselkedni.
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
2025.03.27., csüt. 22:51
revox írta:
2025.03.27., csüt. 20:12

Külön ajánlom figyelmedbe a townshend digit kábel esetén, melyik a jelkábel (átmérő)
Ha leveszed a szigeteléseket, kb. ezt látnád nálam.
Ill. vékonyabbat.

A digit kábelnél a tényleg ultravékony vezető szál alkalmazása mostanában szépen terjed.
Ez 0.06-os szálat jelent, ez normál fénynél kb. láthatatlan. Ill, bizonyos szögből látszik csak. (a közepes hajszál az olyan 0.05mm környéki, az mondjuk jobban látszik)
Az igazi hardcore felhasználó az külön vezeti, a hagyománytisztelő, az a földszál köré tekeri.
A külön vezetett szál, az annyira könnyű, hogy 'él', vagyis, ha szabadon fut, nem feszül, nem fekszik rá semmire, akkor olyan, mintha nem lenne gravitáció, egészen furcsa íveket vesz fel, mintha finoman 'úszkálna' a szoba levegőjében.

Az igazsághoz tartozik, hogy vannak olyan futóművek, amelyeknek a kimeneti fokozata nem erősít annyit, hogy ezt a vékonyságot leküzdje, ott a dac nem fogja érzékelni. Ilyenkor a picit vastagabb a javasolt, ez kb. a 'nagyon vékony' kategória.

Az külön vezetett ultravékony, az bármennyire is q..vajó hang, inkább egy hifis kuriózum, mert gyakorlatilag annyira sérülékeny, hogy inkább használhatatlannak mondanám.
Szerencsére arra már nem tértél ki , hogy ez a drótod mennyire jó a rezgések szempontjából is! :) Ami neked nagyon fontos dolog egy kábelnél! De szerencsére ez tud úszni. Mint az ökörnyál....
Akinek meg ezt nem érzékeli a dac-ja, milyen futóművet vehet, ami le tudja küzdeni ezt a vékony kábelt? :)
Azt is megfigyelted, hogy ha nagyon küzd a futómű meg a kábel, akkor ritmikusan úszik a levegőben? De gondolom olyankor lehet a legszebb a hangja a Spendornak! :)
A lemezajánlóid is ilyen szöveggel vannak tele? :)

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 966

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:

Külön ajánlom figyelmedbe a townshend digit kábel esetén, melyik a jelkábel (átmérő)
Ha leveszed a szigeteléseket, kb. ezt látnád nálam.
Ill. vékonyabbat.

A digit kábelnél a tényleg ultravékony vezető szál alkalmazása mostanában szépen terjed.
Ez 0.06-os szálat jelent, ez normál fénynél kb. láthatatlan. Ill, bizonyos szögből látszik csak. (a közepes hajszál az olyan 0.05mm környéki, az mondjuk jobban látszik)
Az igazi hardcore felhasználó az külön vezeti, a hagyománytisztelő, az a földszál köré tekeri.
A külön vezetett szál, az annyira könnyű, hogy 'él', vagyis, ha szabadon fut, nem feszül, nem fekszik rá semmire, akkor olyan, mintha nem lenne gravitáció, egészen furcsa íveket vesz fel, mintha finoman 'úszkálna' a szoba levegőjében.

Az igazsághoz tartozik, hogy vannak olyan futóművek, amelyeknek a kimeneti fokozata nem erősít annyit, hogy ezt a vékonyságot leküzdje, ott a dac nem fogja érzékelni. Ilyenkor a picit vastagabb a javasolt, ez kb. a 'nagyon vékony' kategória.

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:

Külön ajánlom figyelmedbe a Townshend digit kábel esetén, melyik a jelkábel (átmérő)
Há' me' nem ért hozzá... :D :smile49: :napsut:

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1320

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

revox írta:
chord_ írta:
2025.03.27., csüt. 18:22
revox írta:
2025.03.27., csüt. 16:45

Milyen érdekes, hogy lényegében ELEX hasonló dolgokról értekezik, amiről Rudibá is valamiféleképp, a szigetelők negatív hatásásáról és sokan, ugyanazok rálájkolnak, mint akik verik az ellentamtamot... A hifiben fontos dolog a következetesség...
..

következetesség gyerekek... a nélkül nem lesz nirvána ..
...
jók legyetek, lépjetek ezen túl...
Korrekt, hogy vetted a bátorságot ezt észrevételezni. Vártam, hogy zárás után ki meri beírni.
Szerintem egyenesen vicces...:)
A korrektség híve vagyok, mellé a logikus gondolkodásé. Ha Rudibá megszalad a markeccal baj, ha más, az nem? Ez is a korrektség része lenne. Csak az ügyesebben csúsztatott marketinget nem veszi le a csapat, sőt, megkoronázza az elkövetőt :D

Milyen érdekes, hogy ezekre a hozzászólásokra valahogy nem égtek tonnaszám a like - vonalak. Ki érti ezt ? gondolkodik.gif

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Tctronic írta:
2025.03.27., csüt. 21:20
Csak hogy kábelezzünk is egy kicsit és a marketing témához is kapcsolódjon az írásom. AliExpressről rendeltem ismert gyártó kínai HDMI (Fake) kábelét...
Enter. (57E) Hurrá megjött két hét alatt se kb. Kibont. Hú megszólalásig mint egy original. Jól néz ki. OK gyorsan teszt. Beköt. Hallgat. Aha. Ez jó sz@r. Á nem is, járatni kell, menjen pár napot. Aha. Ez ugyanolyan sz@r.

Megint győzött a bujtatott marketing, az eredeti használtan vett alap kábel jobb mint a fake top 4x annyiért.

Szóval megint bedőltem :D...
én is vettem fék kínai (táp)kábelt óccón, és az én_rendszeremben lényegesen jobban szerepel, mint néhány igen elismert, a 10-12xesébe kerülő és eredeti tesó :music1: ;peace; . igen, tudom, sz@r a rendszerem sad.gif

nem kérkedésből mondom: akit érdekel, jöjjön el és hallgassa meg, szívesen megmutatom :rolleyes: . mindezt csak azé', mer' nem minden sz@r kínai, amit annak hisznek... :yingyang:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2708

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

Csak hogy kábelezzünk is egy kicsit és a marketing témához is kapcsolódjon az írásom. AliExpressről rendeltem ismert gyártó kínai HDMI (Fake) kábelét. Mert rövid az élet minden sz@rt ki kell próbálni. :D Szóval van egy -szándékosan nem írom le a gyártót- kábeléből régebbi alap HDMI kábelem zenére, amit használtan vettem. (15E) Szokásos dolog tetszik ami van, bejön de mit tudhat a felső szegmens gondolkodik.gif . Ali bújása.... Magyar vagyok meg lehet ezt úszni óccon is, na nehogy má...
Aha vásárlói kommentek, ez kell nekem....Egyik: Hú ez nagyon jó, nem olyan mint az eredeti, de az eredeti paletta közepével összehasonlítva egyértelműen jobb. (Értsd kevesebb mint fél áron) Még fotó is mellékelve a két kábelről :rolleyes: .Másik: Best/buy ár/érték arány stb. Harmadik: Soha rosszabbat.
Enter. (57E) Hurrá megjött két hét alatt se kb. Kibont. Hú megszólalásig mint egy original. Jól néz ki. OK gyorsan teszt. Beköt. Hallgat. Aha. Ez jó sz@r. Á nem is, járatni kell, menjen pár napot. Aha. Ez ugyanolyan sz@r.

Megint győzött a bujtatott marketing, az eredeti használtan vett alap kábel jobb mint a fake top 4x annyiért.

Szóval megint bedőltem :D

"Mások lettek a módszerek
finomabbak a gyógyszerek..."
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

Block írta:
2025.03.27., csüt. 20:31
revox írta:

Ha Rudibá megszalad a markeccal baj, ha más, az nem? Ez is a korrektség része lenne. Csak az ügyesebben csúsztatott marketinget nem veszi le a csapat, sőt, megkoronázza az elkövetőt :D

Miért,...ki írt még olyat,hogy sok ügyfélnél azt tapasztaltuk,hogy kivettük a nagyon drága és vastag high-end kábelt,beraktuk az én vékony olcsó kábelem és mindenhol "megjött" és életre kelt a hang,ami addig lapos és élettelen volt?
Én nem emlékszem,hogy valaki még ilyet mondott volna és azt megkoronázta a "csapat".
Mond mást. De ezt a gondolatmenetet megtartom magamnak... :cheers1:
avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

revox írta:

Ha Rudibá megszalad a markeccal baj, ha más, az nem? Ez is a korrektség része lenne. Csak az ügyesebben csúsztatott marketinget nem veszi le a csapat, sőt, megkoronázza az elkövetőt :D

Miért,...ki írt még olyat,hogy sok ügyfélnél azt tapasztaltuk,hogy kivettük a nagyon drága és vastag high-end kábelt,beraktuk az én vékony olcsó kábelem és mindenhol "megjött" és életre kelt a hang,ami addig lapos és élettelen volt?
Én nem emlékszem,hogy valaki még ilyet mondott volna és azt megkoronázta a "csapat".

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

chord_ írta:
revox írta:

Milyen érdekes, hogy lényegében ELEX hasonló dolgokról értekezik, amiről Rudibá is valamiféleképp, a szigetelők negatív hatásásáról és sokan, ugyanazok rálájkolnak, mint akik verik az ellentamtamot... A hifiben fontos dolog a következetesség...
..

...
Korrekt, hogy vetted a bátorságot ezt észrevételezni. Vártam, hogy zárás után ki meri beírni.

Amúgy, a teflon régi nagy diadalmenete némileg csökkenőben van, úgy tűnik, sokan nem szeretik a hangját. Itt jön az, hogy az Odin esetében szerintem bizonyos, hogy olyan erőforrásokat fektettek az anyagválasztásba, pl. hogy miféle teflon legyen, meg pontosan miféle geometriával, ami diyerként, (vagy kínai-hamisítóként), egyszerűen nem áll rendelkezésre.

Még valami, amiről nem esett szó.
Ezek a szálak így rezeghetnek, valamennyire, nyilván.
Ez a rezgés-dolog szerintem fontos a kábelek esetében.
Mert kitől kellene félnem :smile46:

A korrektség híve vagyok, mellé a logikus gondolkodásé. Ha Rudibá megszalad a markeccal baj, ha más, az nem? Ez is a korrektség része lenne. Csak az ügyesebben csúsztatott marketinget nem veszi le a csapat, sőt, megkoronázza az elkövetőt :D

halfnote.hu

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2103

Hozzászólás Szerző: Voyager »

revox írta:
Milyen érdekes, hogy lényegében ELEX hasonló dolgokról értekezik, amiről Rudibá is valamiféleképp, a szigetelők negatív hatásásáról és sokan, ugyanazok rálájkolnak, mint akik verik az ellentamtamot... A hifiben fontos dolog a következetesség... -
Ha valaki figyelmesen és értően olvas, maga is észreveheti, hogy a fórumozóknak nem a mester elmélete szúrta a szemét, hanem inkább a kifinomult marketingstratégia.
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3446

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

pjm írta:
2025.03.27., csüt. 18:31
A Siltech pl tudtommal vagy 10 éve kaptont használ. Meghallgatások alapján döntöttek így.
Van az már 20év is, G5 óta kapton az ezüsttel érintkező szigetelő réteg.

Block
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 115

Hozzászólás Szerző: Block »

chord_ írta:

Ne félj,...ez a te esetedben nem áll fent. Rudi bácsi kábelei nem rezegnek,...azért szól olyan jól velük a Spendorod. :ohnoohnoohno:

pjm
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 271

Hozzászólás Szerző: pjm »

A Siltech pl tudtommal vagy 10 éve kaptont használ. Meghallgatások alapján döntöttek így.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 966

Hozzászólás Szerző: chord_ »

revox írta:

..

...

Amúgy, a teflon régi nagy diadalmenete némileg csökkenőben van, úgy tűnik, sokan nem szeretik a hangját. Itt jön az, hogy az Odin esetében szerintem bizonyos, hogy olyan erőforrásokat fektettek az anyagválasztásba, pl. hogy miféle teflon legyen, meg pontosan miféle geometriával, ami diyerként, (vagy kínai-hamisítóként), egyszerűen nem áll rendelkezésre.

Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

egedzs írta:
2025.03.27., csüt. 16:24
Bi-wire hangfal bekötés témában azt olvastam, hogy a magasakhoz méterenként 2,5-3 cm-el hosszabb kábel szükséges. Igaz lehet ez? Tapasztalta már változást ettől valaki? Köszönöm!
Az előbbiekhez még egy. A hangfal gyártók 99% (1%-nak adjunk esélyt) a hangfalon belül nem egyenlítgeti a kábel hosszakat jelterjedés idő szerint. A váltók többsége a hangfal alsó részén szerelt, onnan felmennek a vezetékek. A középhez, magashoz 15-20cm hosszakkal növel drótok mennek. Ezek hatásával nem számolnak.

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2120

Hozzászólás Szerző: Shimano »

egedzs írta:
Bi-wire hangfal bekötés témában azt olvastam, hogy a magasakhoz méterenként 2,5-3 cm-el hosszabb kábel szükséges. Igaz lehet ez? Tapasztalta már változást ettől valaki? Köszönöm!
Azt azért szerelik gyári szerelésnél így egyes esetekben,mert az alsó terminálhoz értelemszerűen rövidebb is elég.Így néz ki jobban bedugva,egyszerűbben és érthetőbben fogalmazva.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

egedzs írta:
Tapasztalatom szerint a különbségek annyira elhanyagolhatóak, hogy mérhető hatás gyakorlatilag nincs, és füllel sem érzékelhető.

A legtöbb audiofil egyetért abban, hogy a legfontosabb a jó minőségű és azonos hosszúságú kábel mindkét szekcióhoz, hogy biztosítsd az egyenletes jelátvitelt.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

egedzs írta:
3cm? mekkora jelterjedési idő eltérést okozhat kábelen 3cm?
Talán már láttál ehhez hasonló akusztikus mérést. Csoport futás frekvencia függően. Igen, a magas tartomány hangszórói sokkal fürgébbek, gyorsabban reagálnak minden áram változásra. A mély hangszórók lomhábbak, de szó sincs arról hogy egyenletesen lassabbak mint a közép és magas hangszórók. Inkább arról van szó, hogy kevésbé megfogottabbak és ezért néha sietnek, néha lemaradnak. 3cm? villamos vezetőben számolj fénysebesség fele/harmad jelterjedéssel, 100000km/s. kb 30psec.
Csatolmányok
GD 3utas hangváltóval  csoport futás idő.jpg

revox
V.I.P.
V.I.P.
Kapcsolat:

ELEX írta:
2025.03.25., kedd 21:17
fülelek írta:
2025.03.24., hétf. 17:04
Rudibácsi, te nem olvastad ezt sehol, te találtad ki, hátha egy idézetnek jobban hisznek. .....
No, akkor tegyük félre a személyes szimpátiát és az unszimpátiát.
Sajnos minden dielektrikum ront a jelátvitelen.
Ezt több kábelgyártó is tudja. (vagy nem érdekli őket és nem foglalkoznak vele) Szerintem tudja az összes, csak igyekeznek olyan dielektrikumot használni, ami a legkevésbé van befolyással a jelátvitelre.

Itt egy idézet az "Anticable" gyártótól: " Jitter is a time-domain issue in digital audio, and Dielectric Effect is a time domain issue in components and cables. The effects of dielectric effect distortion sound quite similar to me as the effects of jitter distortion, which is not surprising, since they are both time based distortions.

When the music signal flows through a cable, the dielectric material (insulation) around the wire absorbs some if this magnetic energy, but then re-releases it back into the wire slightly later in time. This time smearing of the music signal is called dielectric effect distortion. Both this and jitter distortion collapses the sound stage, makes the music sound hard and closed in, and reduces dynamics making the music sound lifeless and un-involving.

ANTICABLES use a very thin yet durable red coating to insulate the copper wire. This red coating is only 0.001 of an inch (0.025mm) thick. Beyond this extremely thin red coating, there is nothing left but air, and air is an ideal insulation dielectric material because it causes no dielectric effect distortion. Just one of the many reasons they are able to “hit the proverbial nail on the head” (Audiophilia, October 2105), when it comes to speed, neutrality, vibrant transparency, correct timber and last but not least, dynamics."

https://anticables.com/news/page/6

Az egyik legnagyobb és legelismertebb gyártó, a Nordost nagyon régen igyekszik már a vezető szálaktól távol tartani a szigetelő dielektrikumokat. Ezért találta ki a "monofilament" technológiát, majd a csúcs kábeleinél a "dual micro monofilament technológiát".
Ez utóbbi lényege, hogy nagyon vékony teflon szálakat sodornak össze, majd ezt a sodratot tekerik az elemi vezetők köré, majd ezt egy teflon csőbe rakjlák. Az elemi szálak egymás mellett találhatók a lapos szerkezetű kábelben (hangszóró vezeték). A tápkábeleknél, összekötőknél hasonló az elemi szálak szigetelése.
Ezzel a technológiával azt sikerült elérniük, hogy az elemi szálak csak rendkívül kis pontokban érintkeznek a szigeteléssel, gyakorlatilag levegőben vannak mindenféle szigetelő bevonat nélkül. Így a dielektrikum okozta energia reflexiók, reflektált jel késések a minimálisra csökkentek.
A Nordost nem csak a legfelső kategóriáiban használja ezt a technológiát már nagyon rég óta.

De kevésbé ismert cégek is próbálkoztak a vezető felület és a szigetelés közvetlen érintkezésének a minimalizálásával. Pl. A Music Timbre szintén USA gyártó az elemi szálakat nagyon lazán húzta teflon csövekbe és ezeket fonta össze. Minden kábele ezen a technológián alapult és közkedvelt volt, ameddig elérhető volt ez a gyártó a hazai piacon.

Természetesen nem ez a szent grál a kábel készítésben, de ez is egy irány a hangminőség (jelátvitel) jobbá tételében.
ebbe absz nem szeretnék belefolyni, nem is fogok, csak már meguntam a melót a hétre és benéztem, megy e még a gittrágás... megy...

de akad más példa is, amit nem a Nordost ellenében akarok mutatni (és nyilván a Power_R-t se állítanám vele egy szintre), inkább mellette (mint valamennyire elvtárs), de a Nordost ezt azért profibban megoldotta.

Mindenesetre, A lent lévő képen aki kitalálja a gyártót, kap 50ezer Ft értékű levegőt a revox Audio jóvoltából (x)

De a valamikor Moth elektronikák is éltek azzal a lehetőséggel, hogy valami szívószálféle csőben vezették a lecsupaszított vezetékeket belső kábelként (azt nem tudom, litze volt e, meg semmit, csak volt, és Stan Curtis se volt idióta). De a saját Artemis Labs (Schröder) hangkaromat majd megmutatom alkalomadtán valakinek, hogy a kar után ugyanaz a vékony karkábel (litze) fut tovább az RCA csatlakozóig pucéron, csak egy méretes és a dróttol picit rövidebb neccharisnyát ráhúztak, hogy mechanikailag ne sérüljön.

következetesség gyerekek... a nélkül nem lesz nirvána (úgy látom bukó a megfejtés... képnéw buktat) :D

Kép

Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára revox 2025.03.27., csüt. 16:46-kor.
halfnote.hu

egedzs
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: egedzs »

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Pamutszigetelt csupasz ezüst vs teflonszigetelt kábel, vagy inkább vezeték.

Korábban írtam, DIY hangfalam külső hangváltóját jumper-kábeleztem 60cm-es ezüst vezetékkel több félével egymás után. Előző legjobbnak tartott/hangzó ezüst 0,5mm2 csupasz tömör 2rétegű pamutszigeteléssel. Ebből volt szükség esetén 1, 2, 3 szál is összefogva. Ez a vezeték megoldás került a hangfalon belül a hangszórókhoz is. Ezt a kábelezést egy év után két lépésben lecseréltem Neotech SOST vezetékekkel. Kívül erősebb SOST12, SOST16, belül SOST16, SOST22 vezetékekkel. A kívül és hangfalon belüli ezüst egy-egy AECO ezüst bevonatú hangfal aljzaton forrasztás nélkül csavarosan rögzül. A külső oldalon a merev-kemény SOST vezeték kiválóan rögzíthető villás vagy banándugó nélkül a banánaljzathoz.
Az kell megállapítanom, ez a kábel/vezetékezés utóbbi 30év legjobb, legnagyobb hangzás javulását okozta az eddigi végig ezüst kábelezéseimhez képest. Nem voltam soha Neotech fan, inkább Siltech. De az viszont tény, Siltech-el ezt a kábelhangzást sokszoros áron lehetne csak elérni, amire már nem fordítok energiát és pláne nem költséget. /A többi kábelem marad még Siltech/

Némi konklúzió. Csupasz vezeték egy megoldás a vezeték körüli dielektromos anyag távoltartásra, de ennél mindig nagyobb hatású maga a vezetőanyag hangzás viselkedése akkor is, ha teflon érintkezve borítja a vezetéket. Aztán persze teflon és teflon sem mindig egyforma.

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 860

Hozzászólás Szerző: tottyi »

ELEX írta:
2025.03.26., szer. 19:09
Vinkler írta:
2025.03.26., szer. 13:49
Engem amúgy is jobban érdekelne, hogy az Odinnál, hogy oldják meg a szigetelést és az oxidációt.
A Valhalla tápkábelen szépen látszik, hogy ez elemi vezetők köré van tekerve a sodrott teflon szál, ami tulajdonképpen egy távtartó a vezető és a teflon cső között. Az Odin tápkábelt megfejelték azzal, hogy az elemi szálak köré, amik a csőben vannak, még egy teljesen zárt ezüst árnyékolást raktak. Ez van összesodorva és egy nagyobb átlátszó külső burkolatba van helyezve.
A hangfalkábelen látszik a dual micro monofilament kivitelezés.
Erre voltam kivancsi mert lattam tobbszor, hogy pl a hangfalkabelek fel vannak emelve a padlotol, hogy ne rezegjenek a foldon a hangfalaktol es ezert erdekelt, hogy ezt a kabelben mikor legresben vannak a kabelek, hogy nem-e csapodnak neki az oldalanak a csoben de ahogy latom ezt remekul megoldottak a Nordost-nal.
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

KLajos írta:
2025.03.26., szer. 20:30
istvan01 írta:
2025.03.26., szer. 20:18

Pamut nem higroszkópos anyag. A higroszkóposság annak a jellemzője, hogy a környezetéből begyűjti és megtartja a nedvességet és ezzel a relatív nedvesség az anyagban nagyobb lehet mint a környezete. Ezért is optimális a pamut trikónak, alsóneműnek, mert ha kap is direkt nedvességet, azt hatékonyan leadja a környezetének. Tehát a pamut borítás a fémes vezetőn nem lesz átlagban nedvesebb mint a környező levegő.

Ezt a pamuttal is megtartott nedvességet is ki lehet zárni, ha pamut borításra teljes hosszában ráhúzunk egy polietilén vagy poliamid vékonyfalú csövet. A végeit könnyel lehet zárni. Ezzel a villamos szigetelése, átütési szilárdsága is javul.
A példád nem jó, a pamuttrikón gyakorlatilag belülről kifelé (emberi bőr -> pamut -> külső, levegős tér) áramlik a nedvesség. A vezetékre húzott pamut ellenben nem nagyon tud ilyet: a vezeték nem bocsát ki párát, illetve nem igazán szívja be azt ellenkező áramlási irányt feltételezve.
A pamut, levegőt és nedvességet nem szigetel és ez a lényeg. Amit felvesz a környezetből azt át is ereszti szépen, ez esetben a vezetőre.

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2025.03.26., szer. 20:33
Voyager írta:
2025.03.26., szer. 19:34
Nehéz a hozzászólásod után bármit is hozzáfűzni, de azért meg szeretném jegyezni, hogy a pamut (higroszkópos anyag) képes a levegő nedvességtartalmát viszonylag gyorsan felvenni. Ezzel önmagában még nincs probléma, amíg a helyiség páratartalma állandó marad (~20% RH körül).

Ha azonban a páratartalom magas és/vagy ingadozik, a pamut réteg folyamatosan magába szívhatja és leadhatja a nedvességet. Ez hosszú távon elősegítheti és felgyorsíthatja a vezetők oxidációját, emiatt a pamutborítás önmagában nem nyújt olyan stabil védelmet, mint a professzionális légzáró szigetelések.
A 20%-os páratartalmat a hangsugarzó kábel lehet, hogy jó néven venné, de számunkra ez már egészségtelenűl alacsony. Az ideális érték az 45-55% közötti, a kritikusan magas, a 65%-tól kezdődik, 70%-tól már magas a penészedési hajlam.
Éppen ezért is írtam nagyon alacsony levegő-páratartalomról. (az lenne az ideális)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Voyager 2025.03.26., szer. 22:06-kor.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”