Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: trane »

Rock60 írta:
2025.03.09., vas. 19:28
Nem csak szerintem.
Aki hasonlított már össze lánc kenőanyagokat, az tudja mi a különbség. Az olajra sokkal jobban tapad a por, mint a teflonra.
Persze a teflon sem tökéletes, ki kell próbálni hogy azt sem fújsz rá ... :D
[OFF - katt ide ha látni akarod]
az nagy helyzet, hogy én bringázok és használtam azt, amiről írtam, nem elméletiesedek :ohnoohnoohno:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1321

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

trane írta:
2025.03.08., szomb. 18:55

szerinted leborulok.gif - mer' (pl.) a bükk-környéki (aszfaltutas) por úgy látszik, ezt nem tudja :yingyang:
Nem csak szerintem.
Aki hasonlított már össze lánc kenőanyagokat, az tudja mi a különbség. Az olajra sokkal jobban tapad a por, mint a teflonra.
Persze a teflon sem tökéletes, ki kell próbálni hogy azt sem fújsz rá ... :D

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Hozzászólás Szerző: konok »

chord_ írta:
2025.03.09., vas. 18:07

Kicsit ez félrevezető, hogy az állvány saját frekvenciája 73.42 HZ.
Mert ez azt sugallja, hogy az állvány csak úgy magában rezeg, minden külső segítség nélkül.
Nem rezeg magától. Hanem hajlamos a 73 Hz körüli külső rezgést felvenni, 'rágerjedni', és valóban, ott tudnánk mérni egy púpot. De elfelejted, hogy az energia, ami ezt előállítja, az magából a rezgő rendszerből jön ki, és ezért valahol a rendszerben egy hiány, egy beszakadás lesz.

...
Nem lesz a gerjedéstől hiány, amit a hangsugárzó kibocsát energiát a környezet elnyeli és/vagy visszaverődik, amíg le nem cseng teljesen, nincs mit elfelejteni. A hang energia minden esetben hővé alakul a környezetben. Hiányt az indirekt hangokban egy szűk sávú elnyelővel lehet összehozni, pl szivaccsal.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 968

Hozzászólás Szerző: chord_ »

konok írta:
2025.03.09., vas. 16:09

Szép, azért ezen látszik, hogy nem filozófusok tervezték.
Lineáris motorok mozgatják a fejet..(?)

013_pioneer_pd-75.jpg
Ez azért gyönyörű.
Mérnökileg is.

Hangilag, az már nem bizonyos.
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

konok írta:
2025.03.09., vas. 12:44

Nem elhangolt frekvencián lesz. Pl, ha az állvány egyik alkatrészének saját frekvenciája 73.42Hz, akkor az meg fog szólalni, ha a zenében lejátszásra kerül egy D2 hang, így ott és akkor egy kiemelést okoz, tehát nő a torzítás. Ha én állvány gyártó lennék, akkor úgy méretezném az állványom, hogy az alkatrészei saját frekvenciája ne essen zenei hangok dedikált frekvenciájának a közelébe vagy olyan konstrukciót terveznék, aminek a sajátfrekvenciája nem értelmezhető hangfrekvenciás tartományban. pl 1m3 térfogatú beton kocka. :) Laborokban látni ilyesmit, nagy rugókon állnak.
Ott tényleg az a cél, hogy a platform "néma" legyen.
Kicsit ez félrevezető, hogy az állvány saját frekvenciája 73.42 HZ.
Mert ez azt sugallja, hogy az állvány csak úgy magában rezeg, minden külső segítség nélkül.
Nem rezeg magától. Hanem hajlamos a 73 Hz körüli külső rezgést felvenni, 'rágerjedni', és valóban, ott tudnánk mérni egy púpot. De elfelejted, hogy az energia, ami ezt előállítja, az magából a rezgő rendszerből jön ki, és ezért valahol a rendszerben egy hiány, egy beszakadás lesz.

A BBC vékonyfal-iskola ezt használja ki a hangdobozépítésnél. Hogy a bezárt térfogatnak mindenképp lesz ilyen rezonáns maximuma valahol, akár több is, ami pl. a beszéd-érthetőséget aggasztóan lerontja. Merthogy az átlag 1-2 köbláb környéki térfogatnál ez pont a férfi szpíker középhangja környékére esik. Ha kellően vékony a dobozfal, akkor ez a kiemelés berezegteti, és az okosan kiválasztott csillapító anyag - régen a bitumen volt ez - ezt lefékezi / elnyeli / hővé alakítja.
Ezt akkor lehet megérteni, ha valaki fogja magát, és belebeszél-belezümmög egy kiszedett hangszórójú hangdobozba; változtatva a hangmagasságot, lesz legalább egy pont, ahol meglepően fel fog erősödni a hang, ahol az üres doboz 'gerjed'.
Egészen meghökkentő, mekkora emelés létrejöhet.

Sajnos van még több fajta hullám és káros rezonancia, amely hangi torzítást/elszínezést okozhat, és a vékonyfal-alkalmazás a problémáknak csak egy csoportját oldja meg. Az tény, hogy ez a 'study' kilépett a korai angol stúdió-alkalmazásból a hifibe, a mai napig gyártanak ilyeneket, adott ízlésekhez nagyon tudnak passzolni, és nagyon lehet szeretni. A komolyzene-kedvelők közül aránylag sokan estek áldozatául ennek a (kicsit jellegzetes) hangzásképnek, főleg régebben.
Színvonalas elektronikus zenén, meg nagy hangerőn, a fenti hangi 'előnyök' vagy nem is jelentkeznek, vagy másodpercek alatt elolvadnak.... (értsd: tökbénán szólnak.:))

Az is tény, hogy a vastagfal-iskola, meg a totál-holt-állványépítők ma a main-stream, és természetesen tudnak nagyon jó hangú dolgokat építeni, amelyek sokkal szélesebb zenei spektrumot ki tudnak szolgálni.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

istvan01 írta:
2025.03.09., vas. 15:59
konok írta:
2025.03.09., vas. 15:41
D. verzió. ha megnyomod a csatlakozókat inog az egész, Cd játszóban van ilyen, meg nem mondom melyikben láttam.
bration-isolation-systems-a-Machine-bolted-to-a-rigid-foundation-b-Supported-on.png
Az én Pioneer PD-75 játszóm fordított lemez mechanikája dobozon belül rugalmas felfüggesztésű.
Csak halkan jegyzem meg,hogy DJ cd lejátszó vonalon egyeduralkodó a Pioneer...
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3453

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

konok írta:
2025.03.09., vas. 16:09

Ahogy írod, igen.
Van még egy pioneer érdekesség, nem rezonancia kezelés, hogy innen lestem le az elkók rézfólia borítási tuningját. Azt már nem emelem ki, hogy szinte minden belső fémmechanika rézzel kezelt, csavarok is mind. Talán van közöttük anyagában is réz, de ezt már nem vizsgáltam.
Csatolmányok
IMG_8609.JPG

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

supravox írta:
2025.03.09., vas. 16:01
Olyan belső képet nem találtam amin ez egyértelműen látszik.
A Sn oldaláról még egy kis marketing :P
A lényeg,hogy nem csak az egybetömb aluházba fixen lecsavart alkatrészek lehetnek jó megoldások.
Screenshot_20250309_155639_Chrome.jpg
Az én A2-es integráltamon is minden lötyög és zörög.
Valahogy mégis masszív érzetet sugall.
Divat mostanában az egy darabból kimart, azért cincáltam ide, azon kívül is van élet, egy masszív doboz lehet csavarozott oldallapokból is. Lehet az érzékeny digitális berendezéseknél az egybe kimarásnak az is nagy előnye, hogy nagyon egyszerűen lehet vele magas szintű árnyékolást megvalósítani, nincsenek rések, nincsenek hézagok, amiket apró fülekkel, forrasztással szoktak megoldani horganyzott lemezből. Fülelek által készített D-D konverter dobozaként láttam ilyet pl, ilyen tökéletes árnyékolást nehéz, ha darabokból van a doboz.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

istvan01 írta:
2025.03.09., vas. 15:59
konok írta:
D. verzió. ha megnyomod a csatlakozókat inog az egész, Cd játszóban van ilyen, meg nem mondom melyikben láttam.
bration-isolation-systems-a-Machine-bolted-to-a-rigid-foundation-b-Supported-on.png
Az én Pioneer PD-75 játszóm fordított lemez mechanikája dobozon belül rugalmas felfüggesztésű.
013_pioneer_pd-75.jpg
013_pioneer_pd-75.jpg (171.11 KiB) Megtekintve 1485 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

konok írta:
supravox írta:
2025.03.09., vas. 15:18
Ennek teljesen ellentmond a Soulnote filozófiaja
https://indulgr.com/audiophile/reviews/ ... -3-review/
Mire gondolsz pontosan?
Ez nem műszaki, hanem marketing szöveg és nem látok belső képet.
A 3tüske egy pro koncepció, jellemzően mindennek 3 lába van, ami stabilan kell, hogy álljon, a 4 láb túlhatározott.
A belső doboz külön billeghet rugókon, ez az egyik legelterjedtebb konstrukció a nagy érzékenységű berendezésekhez, ilyenek az analitikai mérlegek, g szenzoros kalibráló műszerek, optikai bemérők, ezek brutál érzékenyek mindenre.

Olyan belső képet nem találtam amin ez egyértelműen látszik.
A Sn oldaláról még egy kis marketing :P
A lényeg,hogy nem csak az egybetömb aluházba fixen lecsavart alkatrészek lehetnek jó megoldások.
Screenshot_20250309_155639_Chrome.jpg
Az én A2-es integráltamon is minden lötyög és zörög.
Valahogy mégis masszív érzetet sugall.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

konok írta:

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

supravox írta:
2025.03.09., vas. 15:18
Mire gondolsz pontosan?
Ez nem műszaki, hanem marketing szöveg és nem látok belső képet.
A 3tüske egy pro koncepció, jellemzően mindennek 3 lába van, ami stabilan kell, hogy álljon, a 4 láb túlhatározott.
A belső doboz külön billeghet rugókon, ez az egyik legelterjedtebb konstrukció a nagy érzékenységű berendezésekhez, ilyenek az analitikai mérlegek, g szenzoros kalibráló műszerek, optikai bemérők, ezek brutál érzékenyek mindenre.

bration-isolation-systems-a-Machine-bolted-to-a-rigid-foundation-b-Supported-on.png (180.75 KiB) Megtekintve 1390 alkalommal

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

konok írta:
2025.03.09., vas. 13:03
SoundMania írta:
2025.03.09., vas. 12:45
És ez még csak az alátét... A készülékek rezonanciái még egy megoldandó plusz dolog! :)
A készülékdobozok problémáját a gyártók a megoldják, viszonylag könnyű dolguk van, mert egy kisméretű tárgyról van szó. Egy vékony lemez dobozhoz képest, az egy darabból kimart, 15mm anyagvastagsáú doboz, már gyakorlatilag tökéletes. Lehet kézzel tesztelni, az egyik lazán megütögetve csörög, zörög, a másik meg tompa, kb semmilyen hangot ad. A nyákokhoz lehet kapni szilikon gél vagy habosított szilikon távtartót, a trafó alá pedig saját lábat érdemes tenni, így annak a búgása közvetlen az állványban kerül elnyelésre, nem terheli a dobozt magát, ezeket mind megtalálni egy-egy nívós berendezésben. A szoba az igazán nagy falat a problémák szempontjából, annak az akusztikája.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2275

Hozzászólás Szerző: cables »

supravox írta:
2025.03.09., vas. 07:30

Csak merő kívancsiságból érdeklődnék.
Találtam egy képet a grafit alátétről

Grafit alátát.jpg
Grafit alátát.jpg (69.99 KiB) Megtekintve 1390 alkalommal

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2025.03.09., vas. 12:45
És ez még csak az alátét... A készülékek rezonanciái még egy megoldandó plusz dolog! :)
A készülékdobozok problémáját a gyártók a megoldják, viszonylag könnyű dolguk van, mert egy kisméretű tárgyról van szó. Egy vékony lemez dobozhoz képest, az egy darabból kimart, 15mm anyagvastagsáú doboz, már gyakorlatilag tökéletes. Lehet kézzel tesztelni, az egyik lazán megütögetve csörög, zörög, a másik meg tompa, kb semmilyen hangot ad. A nyákokhoz lehet kapni szilikon gél vagy habosított szilikon távtartót, a trafó alá pedig saját lábat érdemes tenni, így annak a búgása közvetlen az állványban kerül elnyelésre, nem terheli a dobozt magát, ezeket mind megtalálni egy-egy nívós berendezésben. A szoba az igazán nagy falat a problémák szempontjából, annak az akusztikája.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

chord_ írta:
2025.03.09., vas. 09:44
konok írta:
2025.03.09., vas. 03:21

...Gyanítom ezek az elterjedt alátétek valójában gerjednek és növelik a torzítást, ezért lehet velük hangolni. Az üveg lencsék és acél golyók saját rezgése biztos hangfrekvenciás tartományba esik, az egy adott frekvencián gerjed, ha azzal sikerül betalálni az állvány saját frekvenciájára, akkor akkor együtt fognak gerjedni és felerősítik a problémát jelentősen. Ez elég egyértelmű, hogy itt nem cél valójában a készülékek elszigetelése az állványtest sajátfrekvenciájától, inkább arról lehet szó, hogy egy hangzás élményt adnak, ami valakinek kellemes, másnak pedig pont nem.
Igen, ez jó bonyolult.
Mert ez a 'gerjed az állvány', ez ugye olyasmi, hogy lesz egy rezgés/rezonancia-púp, valóban. De tekintve, hogy zárt a rendszer, ezek a rezgések magából a rezgő rendszerből jönnek, onnan jöhetnek csak, tehát onnan kivonódnak, elvonódnak. A másik 'fronton' való megjelenésük pedig egy elhangolt frekvencián lesz, amelynek beleszólása a hallható tartományba eldöntheti azt, hogy mi is történik a hangzással.
Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy nem mindenkinek, ill. nem mindegyik berendezésnek tetszik pl. a légpárnás csatolás. Mert ott nem lesz 'gerjedés' pl. az állvány további részein; a légpárna engedi ugyan rezegni magát az egész berendezést, de egy nagyon erősen csillapított rezgést fog továbbadni csak.

Ezen a területen nem kicsi hangzás-módosítás lehetséges.
Kicsit labirintus-szerű a csatolóeszközök végtelenhez közelítő tárháza.
Szerintem csak részben van igazad.
Pl kritikus csatolás esetén nem csak "púp" lesz ott hanem gerjedés. Nézz meg egy hangszedőt mérőlemezzel mit csinál a rezonanciapontján! Mindene rázkódik....
A rendszerből jön.... Ez meg ugye minden! A készülékek, a szoba rezgései, (a hallhatók és a nem hallhatóak is), a lesugározott hangok a hangszórókból, a szeizmikus rezgések is.
Kivonódnak, elvonódnak, "más fronton jelennek meg"... Igen, kivonódnak elvonódnak, átmennek (a rezonanciaponton/közelében) lecsillapodva jelennek meg máshol felharmonikus gyanánt. Ezt a légpárnás rendszerek nagyon jól csillapítják. A rezonanciapontot kell jól megválasztani. Ráadásul 3D-s a mozgásuk. Más anyagok, sokkal magasabb rezonanciapontra hangoltak és legtöbbször csak a hangképet változtatják az eltolt/eloszlatott rezonanciáikkal. (igaz első hallásra a légpánások is, mert sok káros rezgést lecsillapítanak a rendszerből, amit színezettségképp megszokhatott már a készülék tulajdonosa) Ráadásul a rájuk ható rezonanciákat sem megfelelően csillapítják, sokszor csak öszpontosítják és/vagy átvezetik (a több irányból érkező rezgéseket) és több baj lesz velük. Ez van akinek tetszik aztán, meg van akinek nem. :)

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

chord_ írta:
2025.03.09., vas. 09:44
Igen, ez jó bonyolult.
Mert ez a 'gerjed az állvány', ez ugye olyasmi, hogy lesz egy rezgés/rezonancia-púp, valóban. De tekintve, hogy zárt a rendszer, ezek a rezgések magából a rezgő rendszerből jönnek, onnan jöhetnek csak, tehát onnan kivonódnak, elvonódnak. A másik 'fronton' való megjelenésük pedig egy elhangolt frekvencián lesz, amelynek beleszólása a hallható tartományba eldöntheti azt, hogy mi is történik a hangzással.
Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy nem mindenkinek, ill. nem mindegyik berendezésnek tetszik pl. a légpárnás csatolás. Mert ott nem lesz 'gerjedés' pl. az állvány további részein; a légpárna engedi ugyan rezegni magát az egész berendezést, de egy nagyon erősen csillapított rezgést fog továbbadni csak.

Nem elhangolt frekvencián lesz. Pl, ha az állvány egyik alkatrészének saját frekvenciája 73.42Hz, akkor az meg fog szólalni, ha a zenében lejátszásra kerül egy D2 hang, így ott és akkor egy kiemelést okoz, tehát nő a torzítás. Ha én állvány gyártó lennék, akkor úgy méretezném az állványom, hogy az alkatrészei saját frekvenciája ne essen zenei hangok dedikált frekvenciájának a közelébe vagy olyan konstrukciót terveznék, aminek a sajátfrekvenciája nem értelmezhető hangfrekvenciás tartományban. pl 1m3 térfogatú beton kocka. :) Laborokban látni ilyesmit, nagy rugókon állnak.
Ott tényleg az a cél, hogy a platform "néma" legyen.
A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára konok 2025.03.09., vas. 12:46-kor.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5103

Hozzászólás Szerző: fülelek »

supravox írta:
cables írta:
2025.03.09., vas. 06:56
-----
Az alátét hatása az egyik legnagyobb rejtély az audióban. Amikor ezzel kísérleteztem - jó régen - szinte elment a kedvem az egész audiótól akkora és annyira kiszámíthatatlan változások voltak a hangban. Végül nálam a grafit alátét jött be, de nem úgy általában. Ugyanis grafitból millió fajtát gyártanak és nem mindegyiknek van jó hatása. A legtöbb grafit összeragasztott grafit őrlemény és talán a ragasztás módja jelenti a problémát. Végül rátaláltam egy anyagra, ami nekem tetsző hatást okozott máig azt használom és nem kísérletezek más irányban.
Jajj Istenem ez a misztikumba oltott titokzatosság.
Vízhólyagos lenne az ujjad ha még azt is bepötyögnéd mi ez a bigyó?
Először is semmi rejtélyes nincs az alátétekben, minden mérhető, spektrálisan elemezhető. Az egyetlen bibi, hogy az egyedi szubjektív értékelés nincs mindig szinkronban a mérés eredményével, de ilyenkor nem a mérésben van a hiba, hanem a hallgató ízlésében, ami meg olyan, amilyen, ha valakinek a picit több meg visszhangosabb basszus jobban tetszik, vagy akármi más anomália, azt egyrészt el kell fogadni, hiszen ő holmija, ő hallgatja, másrészt a véleményével, -miszerint ez jó, az meg nem-, csínján kell bánni.
A legrosszabb a szekunder véleményezés: azt írták (akkor is többes szám, ha mindössze egy ember írt róla), hogy jó/vacak/stb., tehát akkor biztos jó/vacak, stb.

chord_
Fórumlakó
Fórumlakó

konok írta:

...Gyanítom ezek az elterjedt alátétek valójában gerjednek és növelik a torzítást, ezért lehet velük hangolni. Az üveg lencsék és acél golyók saját rezgése biztos hangfrekvenciás tartományba esik, az egy adott frekvencián gerjed, ha azzal sikerül betalálni az állvány saját frekvenciájára, akkor akkor együtt fognak gerjedni és felerősítik a problémát jelentősen. Ez elég egyértelmű, hogy itt nem cél valójában a készülékek elszigetelése az állványtest sajátfrekvenciájától, inkább arról lehet szó, hogy egy hangzás élményt adnak, ami valakinek kellemes, másnak pedig pont nem.
Igen, ez jó bonyolult.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.03.08., szomb. 18:29

A csillapítás szócskán olvasva eszembe jutott, hogy mi van, ha nem csak egy-két csepp olajat használnánk, hanem lényegesen többet, hogy szinte teljesen ellepje a golyót ?
A por az olaj tetejére ragad, nem igazán jut le a golyó aljáig, a csillapítás meg elég szignifikánsan jelentkezne.
/ Hogy ez adott esetben jó, vagy rossz, azt nem tudom. gondolkodik.gif /
Olaj nem fedheti a golyót teljes magasságig, mert akkor az ellen darabnak be kellene süllyedni a kehelybe. A Libránál a lencse és a sík lapos ellen darab pontosan azonos átmérőjű.
De, lenne még ennél is nagyobb baj. Az olaj nem maradna mindig a lencsében, olykor kicsurogna és össze kenné a környezetét. Továbbá belépne még egy furcsa jelenség. A golyó felső részével olajosan érintkező rész nem maradna stabilan a helyén, akkor ha valami csekély eltérés lenne az ideális vízszintestől. szép lassan csúszna a lejtés irányába.

Továbbá a golyó olaj mentes állapotba csak gördülési ellenállásával hat a rendszer rezgéseire. Azonban az olajjal előállhat a gördülési és csúszó súrlódás váltakozása, ahogy a gépjármű fékezésekor is jelenség, ABS-nél meg nagyon is. Ez a két fajta ellenállás váltakozás inkább zavaró tényező lenne.
A golyó félig olajban is lenne egy jelenség. A golyó forgolódásakor, főleg amikor felhelyezzük a rá a készüléket, golyó réslegesen olajos lesz a felső részén is. Ez az olaj ott marad, vagy lefolyik, de vékony rétegben mégis lesz maradéka. Ez megszárad, keményedik, ki tudja.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

supravox írta:
..
Semmi extra egy négyzet alakú, kb 5 mm vastag grafit lap. Az anyaga, a grafit maga ami különleges lehet benne.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

cables írta:
2025.03.09., vas. 06:56
-----
Az alátét hatása az egyik legnagyobb rejtély az audióban. Amikor ezzel kísérleteztem - jó régen - szinte elment a kedvem az egész audiótól akkora és annyira kiszámíthatatlan változások voltak a hangban. Végül nálam a grafit alátét jött be, de nem úgy általában. Ugyanis grafitból millió fajtát gyártanak és nem mindegyiknek van jó hatása. A legtöbb grafit összeragasztott grafit őrlemény és talán a ragasztás módja jelenti a problémát. Végül rátaláltam egy anyagra, ami nekem tetsző hatást okozott máig azt használom és nem kísérletezek más irányban.
Jajj Istenem ez a misztikumba oltott titokzatosság.
Vízhólyagos lenne az ujjad ha még azt is bepötyögnéd mi ez a bigyó?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

-----

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1182

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

konok írta:
SoundMania írta:
2025.03.08., szomb. 19:07

Nem tudom igazam van-e, de a rugók meg golyók, meg legtöbb dolog ha ideális lenne, inkább csak elcsatolásra lenne jó. Ami csillapításuk, van az a veszteségekből adódik. A rugók ráadásul rezonálnak/rezonálhatnak is. Golyósoknál a gördülési felület íveivel tudják hangolni a "rendszert", stb. Pl egy nagyobb ívű libra szerűséget jobbnak hallottuk... Szóval ezek mechanikus szűrők, amiket (el) lehet hangolni. Csillapítás csökkenti a jósági tényezőjét ezeknek is. El kell találni a dolgokat, hogy az eredmény jó legyen. A kombinálásuk a hatásukat is kombinálja. Szerintem ha ezekkel a kombinálásokkal kell bejátszani a készülékek hangját az nem megnyugtató... Hogy ellent mondjak magamnak: a legtöbb gyári alátét is eleve többféle anyagból van.... :)
Konkrétan nálam az üveg dolgok nagyon nem jönnek be. Se libra, se üveglapok semmi hasonló.
A "rugós" állapotra elterjedt a floating kifejezés, az azért különösen előnyös, ha mint megoldás szóba jöhet, mert -általában- a mélytartományban van sajátrezgéspontja magának az izolátornak is, pl egy gumilapnak, a rugónak viszont ez a problémás frekvencia tartományon kívül esik, ha megfelelően van méretezve (!), nem rezonálhat, a saját frekvenciája 0.3Hz lesz kb, pattogtotatni lehet max, mint egy labdát :). Gyanítom ezek az elterjedt alátétek valójában gerjednek és növelik a torzítást, ezért lehet velük hangolni. Az üveg lencsék és acél golyók saját rezgése biztos hangfrekvenciás tartományba esik, az egy adott frekvencián gerjed, ha azzal sikerül ibetalálni az állvány saját frekvenciájára, akkor akkor együtt fognak gerjedni és felerősítik a problémát jelentősen. Ez elég egyértelmű, hogy itt nem cél valójában a készülékek elszigetelése az állványtest sajátfrekvenciájától, inkább arról lehet szó, hogy egy hangzás élményt adnak, ami valakinek kellemes, másnak pedig pont nem.
Igen, körülbelül erről van szó.

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút

SoundMania írta:
2025.03.08., szomb. 19:07

Nem tudom igazam van-e, de a rugók meg golyók, meg legtöbb dolog ha ideális lenne, inkább csak elcsatolásra lenne jó. Ami csillapításuk, van az a veszteségekből adódik. A rugók ráadásul rezonálnak/rezonálhatnak is. Golyósoknál a gördülési felület íveivel tudják hangolni a "rendszert", stb. Pl egy nagyobb ívű libra szerűséget jobbnak hallottuk... Szóval ezek mechanikus szűrők, amiket (el) lehet hangolni. Csillapítás csökkenti a jósági tényezőjét ezeknek is. El kell találni a dolgokat, hogy az eredmény jó legyen. A kombinálásuk a hatásukat is kombinálja. Szerintem ha ezekkel a kombinálásokkal kell bejátszani a készülékek hangját az nem megnyugtató... Hogy ellent mondjak magamnak: a legtöbb gyári alátét is eleve többféle anyagból van.... :)
Konkrétan nálam az üveg dolgok nagyon nem jönnek be. Se libra, se üveglapok semmi hasonló.
A "rugós" állapotra elterjedt a floating kifejezés, az azért különösen előnyös, ha mint megoldás szóba jöhet, mert -általában- a mélytartományban van sajátrezgéspontja magának az izolátornak is, pl egy gumilapnak, a rugónak viszont ez a problémás frekvencia tartományon kívül esik, ha megfelelően van méretezve (!), nem rezonálhat, a saját frekvenciája 0.3Hz lesz kb, pattogtotatni lehet max, mint egy labdát :). Gyanítom ezek az elterjedt alátétek valójában gerjednek és növelik a torzítást, ezért lehet velük hangolni. Az üveg lencsék és acél golyók saját rezgése biztos hangfrekvenciás tartományba esik, az egy adott frekvencián gerjed, ha azzal sikerül betalálni az állvány saját frekvenciájára, akkor akkor együtt fognak gerjedni és felerősítik a problémát jelentősen. Ez elég egyértelmű, hogy itt nem cél valójában a készülékek elszigetelése az állványtest sajátfrekvenciájától, inkább arról lehet szó, hogy egy hangzás élményt adnak, ami valakinek kellemes, másnak pedig pont nem.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”