Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Alátétek, rezgéscsillapítás

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1185

Re: Alátétek, rezgéscsillapítás

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

istvan01 írta:
2025.03.08., szomb. 19:27
SoundMania írta:
2025.03.08., szomb. 19:07

Konkrétan nálam az üveg dolgok nagyon nem jönnek be. Se libra, se üveglapok semmi hasonló.
Amikor üveglapos polcon lemezjátszóztam, akkor az üveg "csengését" úgy oldottam meg, szerintem hatásosan, hogy 3db azonos méretű, de eltérő vastagságú nem keményedő, hőre lágyuló üvegtiszta ragasztóval fogtam össze. Nem teljes felületen, hanem 200Ft-os foltokban 3x4-es rácson. Ezzel a 3 üveg 20mm vastag lett. Üveg lapok között maradt 1-1m rés.
Ezt nem próbáltam. Annyit "játszottam" velük csak, hogy bárhova tettem (készülék alá, polcpap alá fölé, bárhova, bármelyik "üveget", ugyanazt csinálták. Nekem ez nem tetszett sehol soha, így az "üvegeket" száműztem a rendszer közeléből. :)
Valószínűleg örökre....

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

SoundMania írta:
2025.03.08., szomb. 19:07

Konkrétan nálam az üveg dolgok nagyon nem jönnek be. Se libra, se üveglapok semmi hasonló.
Amikor üveglapos polcon lemezjátszóztam, akkor az üveg "csengését" úgy oldottam meg, szerintem hatásosan, hogy 3db azonos méretű, de eltérő vastagságú nem keményedő, hőre lágyuló üvegtiszta ragasztóval fogtam össze. Nem teljes felületen, hanem 200Ft-os foltokban 3x4-es rácson. Ezzel a 3 üveg 20mm vastag lett. Üveg lapok között maradt 1-1m rés.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.03.08., szomb. 18:29
istvan01 írta:
2025.03.08., szomb. 13:18

Kezdetben az olaj egy fajta csillapító, elnyelő funkcióval tetszett is. De idővel érezhető volt ennek az olajozásnak az egyszerű okkal magyarázható hátránya. Az olaj az elkerülhetetlen levegőben szálló porral egy olajsarat képez. Ez az olajsár rézben darabossá teszi az olaj nélkülihez képest könnyebb mozgást. Részben pedig az olaj, olajsár a golyón vagy üvegen képez egy szilárdabb felrakódást, egy réteget. Ezzel abba is hagytam ezt az olajozós próbát
Az olaj híres porfogó, minden szennyeződés megtapad rajta/benne.
A kerékpárláncra éppen ezért teflon kenőanyagot használnak már jó ideje, pl teflonspray-t, arra szinte egyáltalán nem tapad a szennyeződés.
Érdemes lehet kipróbálni a Libra - csészében...

A csillapítás szócskán olvasva eszembe jutott, hogy mi van, ha nem csak egy-két csepp olajat használnánk, hanem lényegesen többet, hogy szinte teljesen ellepje a golyót ?
A por az olaj tetejére ragad, nem igazán jut le a golyó aljáig, a csillapítás meg elég szignifikánsan jelentkezne.
/ Hogy ez adott esetben jó, vagy rossz, azt nem tudom. gondolkodik.gif /
Nem tudom igazam van-e, de a rugók meg golyók, meg legtöbb dolog ha ideális lenne, inkább csak elcsatolásra lenne jó. Ami csillapításuk, van az a veszteségekből adódik. A rugók ráadásul rezonálnak/rezonálhatnak is. Golyósoknál a gördülési felület íveivel tudják hangolni a "rendszert", stb. Pl egy nagyobb ívű libra szerűséget jobbnak hallottuk... Szóval ezek mechanikus szűrők, amiket (el) lehet hangolni. Csillapítás csökkenti a jósági tényezőjét ezeknek is. El kell találni a dolgokat, hogy az eredmény jó legyen. A kombinálásuk a hatásukat is kombinálja. Szerintem ha ezekkel a kombinálásokkal kell bejátszani a készülékek hangját az nem megnyugtató... Hogy ellent mondjak magamnak: a legtöbb gyári alátét is eleve többféle anyagból van.... :)

trane
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 2872

Hozzászólás Szerző: trane »

Rock60 írta:
2025.03.08., szomb. 18:29
...A kerékpárláncra éppen ezért teflon kenőanyagot használnak már jó ideje, pl teflonspray-t, arra szinte egyáltalán nem tapad a szennyeződés...
szerinted leborulok.gif - mer' (pl.) a bükk-környéki (aszfaltutas) por úgy látszik, ezt nem tudja :yingyang:

védd a fákat> egyél hódot! ;-)))

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1325

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

istvan01 írta:
2025.03.08., szomb. 13:18

Kezdetben az olaj egy fajta csillapító, elnyelő funkcióval tetszett is. De idővel érezhető volt ennek az olajozásnak az egyszerű okkal magyarázható hátránya. Az olaj az elkerülhetetlen levegőben szálló porral egy olajsarat képez. Ez az olajsár rézben darabossá teszi az olaj nélkülihez képest könnyebb mozgást. Részben pedig az olaj, olajsár a golyón vagy üvegen képez egy szilárdabb felrakódást, egy réteget. Ezzel abba is hagytam ezt az olajozós próbát
Az olaj híres porfogó, minden szennyeződés megtapad rajta/benne.
A kerékpárláncra éppen ezért teflon kenőanyagot használnak már jó ideje, pl teflonspray-t, arra szinte egyáltalán nem tapad a szennyeződés.
Érdemes lehet kipróbálni a Libra - csészében...

A csillapítás szócskán olvasva eszembe jutott, hogy mi van, ha nem csak egy-két csepp olajat használnánk, hanem lényegesen többet, hogy szinte teljesen ellepje a golyót ?
A por az olaj tetejére ragad, nem igazán jut le a golyó aljáig, a csillapítás meg elég szignifikánsan jelentkezne.
/ Hogy ez adott esetben jó, vagy rossz, azt nem tudom. gondolkodik.gif /

Redguy
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 104

Hozzászólás Szerző: Redguy »

konok írta:
2025.03.08., szomb. 11:14
istvan01 írta:
2024.10.30., szer. 08:14
A legkisebb külső (Libra alól érkező) vagy belső, felette készülék felől érkező rezgésre a golyó+görbület+készülék súlyából adódó "rugó" állandóval tud kimozdulni izolálni, majd nyugalomba kerülni. Minél nagyobb az alsó lencse görbületi sugara, annál érzékenyebb és annál kisebb külső erőhatásra tud elmozdulni, ezáltal X-Y irányban izolálni.
Időnként kb fél-egy évente, tanácsos az üveglencsét puha törlővel portalanítani, mert a levegőből kevés por lencse-golyó érintkezése pontja alá kerül, enyhén gátolja a szabad gördülést, illetve a golyó maga alá préseli a mikro méretű porszemeket.
Ami érdekessé teszi a kérdést, hogy egy lemez alkatrész szerű állvány polcban fellépő rezgések hatására jellemzően pont Z irányú kimozdulás történik, így ennek elvileg nem sok befolyása lehet a rezgésekre, ami valószínűleg nem igaz, tekintve a sok pozitív tapasztalatot. Egy rugó ideális, minden irányban zéró a mechanikai ellenállása, így jobban megfelel, mégsem terjed el, többnyire csak CD kiolvasó egységek beépítésénél használják, ott viszont bármivel kiváltva romlik a helyzet (saját tapasztalat), ha csak nincs jelentősen megnövelve a lejtászó tömege. Golyót beolajozva igen lecsökken az ellenállás, esetleg ezt próbáltad?
Lehet, hogy a rugó használata nem terjedt el széles körben, de a Solid Tech termékeit megnézve, láthatsz pár példát a használatára.
Auralic Aries Femto - LESSLOSS DAC 2004 MKII - Burmester 051 integrált - KEF Reference 3 - 2

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3459

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

konok írta:
2025.03.08., szomb. 11:14
istvan01 írta:
A legkisebb külső (Libra alól érkező) vagy belső, felette készülék felől érkező rezgésre a golyó+görbület+készülék súlyából adódó "rugó" állandóval tud kimozdulni izolálni, majd nyugalomba kerülni. Minél nagyobb az alsó lencse görbületi sugara, annál érzékenyebb és annál kisebb külső erőhatásra tud elmozdulni, ezáltal X-Y irányban izolálni.
Időnként kb fél-egy évente, tanácsos az üveglencsét puha törlővel portalanítani, mert a levegőből kevés por lencse-golyó érintkezése pontja alá kerül, enyhén gátolja a szabad gördülést, illetve a golyó maga alá préseli a mikro méretű porszemeket.
Ami érdekessé teszi a kérdést, hogy egy lemez alkatrész szerű állvány polcban fellépő rezgések hatására jellemzően pont Z irányú kimozdulás történik, így ennek elvileg nem sok befolyása lehet a rezgésekre, ami valószínűleg nem igaz, tekintve a sok pozitív tapasztalatot. Egy rugó ideális, minden irányban zéró a mechanikai ellenállása, így jobban megfelel, mégsem terjed el, többnyire csak CD kiolvasó egységek beépítésénél használják, ott viszont bármivel kiváltva romlik a helyzet (saját tapasztalat), ha csak nincs jelentősen megnövelve a lejtászó tömege. Golyót beolajozva igen lecsökken az ellenállás, esetleg ezt próbáltad?
Volt kísérletem olajozással. Az üveg kehely középpontjára egy csepp olaj (pl szilikon olaj), amit a golyó majd szétterít maga alatt. Kezdetben az olaj egy fajta csillapító, elnyelő funkcióval tetszett is. De idővel érezhető volt ennek az olajozásnak az egyszerű okkal magyarázható hátránya. Az olaj az elkerülhetetlen levegőben szálló porral egy olajsarat képez. Ez az olajsár rézben darabossá teszi az olaj nélkülihez képest könnyebb mozgást. Részben pedig az olaj, olajsár a golyón vagy üvegen képez egy szilárdabb felrakódást, egy réteget. Ezzel abba is hagytam ezt az olajozós próbát

konok
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 77

Hozzászólás Szerző: konok »

istvan01 írta:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Persze, igaza van Zolinak, használd így egy ideig. :napsut:

Először is, örülök neki, hogy belevágtál, őszintén szólva, nem gondoltam, hogy ilyen mély benyomást tett Rád az észrevételem... :smile53:
/ Igaz, erőszakoskodtam egy kicsit. :D /

Én a tüskét nem is kifejezetten a tüske miatt gondoltam - bár annak is lehet hozadéka - hanem avval mennék biztosra, hogy a súly a négy függőleges ponton támaszkodjon fel, véletlenül sem valamelyik vízszintes összekötő közepetáján.
/ Akkor olyan, mintha egy - vagy több - rugón támaszkodna./
Nem tom, érthető-e, amit mondani szeretnék... gondolkodik.gif
Bármilyen vékony alátét, ami annyira megemelné az egész szerkezetet, hogy a vízszintes összekötők biztosan ne érjenek le a földig, pl. el lehessen húzni alattuk egy papírlapot, az már biztosítaná ezt a feltételt.
Ez már csak pont lenne az I - n.
De, ezt csak Te láthatod, hogy az állvány hol/hogy támaszkodik fel... gondolkodik.gif

Egyébként nagyon szép a kivitel, gratulálok !
Mindig rácsodálkozok, milyen jól passzolnak a hűtőszekrények a hifi szekrényhez. :D :tutiok:

andarson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 581

Hozzászólás Szerző: andarson »

Rock60 írta:
2025.01.24., pén. 21:12
Tüskét én is próbálnék, illetve öntapadós kúppal próbálnám ki.
Természetesen egy próbát megérhet, bár lehet az újdonság miatt, de így is tetszik most.
Linn Majik DS
Dual 1219 - Sumiko Blue point no.3 Lo
Forté Audio Model 40 - Forté Audio Model 4
JBL 4333

Rock60
Őslakos
Őslakos

Töki írta:
2025.01.24., pén. 20:01

Én is kipróbálnám a tüskét. Sőt, akármennyire is vékony az állvány profilja, feltölteném apró méretű, minél gömbölyűbb vasnikkel szóróanyaggal. lehet, hogy fél kg belemenne állványonként. Annak már bőven lenne hatása. Nálam ez eddig mindig bevált.
Tüskét én is próbálnék, illetve öntapadós kúppal próbálnám ki.

A feltöltés az állványt csillapítaná, ebből a szempontból szerencsésebb a nagyobb zártszelvény méret.
A mostani koncepció szerint az állvány nem elfojtani próbálja a rezonanciákat, hanem hagyja mielőbb lecsengeni.
Ebben az esetben üresen jobb lehet. gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

andarson írta:
2025.01.24., pén. 16:36

Egyelőre, ahogy írtam összeszokás van, mert az összkép viszonylag sokat változott. Levegő, tér és nyíltság érkezett a zenébe, ami ellenére mégis nyugodtabb, ez főleg a mély szekcióban jelenik meg... szerintem javult a hangkép, amit innen is köszönök Rock60-nak is, mert ő volt az aki nálam járva utalást tett, hogy a rendszeremnek ezt a részét fejlesztené.
Hali !
Örülök, hogy már most jobbnak tűnik, mint a régi - bár én kissé vastagabb anyagból készítettem volna - de ez is egy irány és ezek szerint működik... :smile53:
Azért az mindenképpen jó, hogy nem 15 - ös a zártszelvény...

Töki
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 614

Hozzászólás Szerző: Töki »

andarson írta:
2025.01.24., pén. 16:36
supravox írta:
2025.01.24., pén. 06:12
Szia
Én az állvány és a padló közé biztos tennék tüskét.
Illetve az állvány és a doboz közé is valamit.
Szia,

Köszi a tippet, annak idején chord_ azt írta, hogy a hangsugárzó és az állvány közé ne rakjak semmit sem, és az állvány alá sem tüskét ajánlott, hanem fadarab, vagy bitumen, vagy gyurma, valami bármi aminek tetszik a hangja, de meg merné kockáztatni simán a kövön is az állványt.

Valahogy ez az ajánlás fogott meg a leginkább, a KenrickSound féle fa szerkezeten agyaltam még ami elsőre megnyerő volt, főleg designra, de hangra azt feltételeztem, ez több nyugodtságot biztosítana.

A korábbi, masszív és súlyos állványhoz képest ugyanolyan magas ez is, csak ezen másképp helyezkedik el a hangsugárzó, illetve más a szerkezete, a koncepció.
Egyelőre, ahogy írtam összeszokás van, mert az összkép viszonylag sokat változott. Levegő, tér és nyíltság érkezett a zenébe, ami ellenére mégis nyugodtabb, ez főleg a mély szekcióban jelenik meg... szerintem javult a hangkép, amit innen is köszönök Rock60-nak is, mert ő volt az aki nálam járva utalást tett, hogy a rendszeremnek ezt a részét fejlesztené.

Ha kérdezhetlek, miért javaslod a tüskéket még? Köszönettel!
Én is kipróbálnám a tüskét. Sőt, akármennyire is vékony az állvány profilja, feltölteném apró méretű, minél gömbölyűbb vasnikkel szóróanyaggal. lehet, hogy fél kg belemenne állványonként. Annak már bőven lenne hatása. Nálam ez eddig mindig bevált.
MZX Audio PDU-F07 hálózati szűrő
Taiko Extreme DIY PC Sabo AC/DC
Dangerous Music CONVERT-2
MZX PRE-NR1
MZX 3.5 way Active Speaker IRS-AmpPack
Cables Z & Z+ / WW Platinum

andarson
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2025.01.24., pén. 06:12
Szia
Szia,

Köszi a tippet, annak idején chord_ azt írta, hogy a hangsugárzó és az állvány közé ne rakjak semmit sem, és az állvány alá sem tüskét ajánlott, hanem fadarab, vagy bitumen, vagy gyurma, valami bármi aminek tetszik a hangja, de meg merné kockáztatni simán a kövön is az állványt.

Valahogy ez az ajánlás fogott meg a leginkább, a KenrickSound féle fa szerkezeten agyaltam még ami elsőre megnyerő volt, főleg designra, de hangra azt feltételeztem, ez több nyugodtságot biztosítana.

A korábbi, masszív és súlyos állványhoz képest ugyanolyan magas ez is, csak ezen másképp helyezkedik el a hangsugárzó, illetve más a szerkezete, a koncepció.

Ha kérdezhetlek, miért javaslod a tüskéket még? Köszönettel!
Linn Majik DS
JBL 4333

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2478

Hozzászólás Szerző: supravox »

andarson írta:
2025.01.23., csüt. 20:11
chord_ írta:
2024.11.26., kedd 18:10
andarson írta:
2024.11.20., szer. 21:14
Rezgéscsillapításban tapasztalt hobbitársaimtól kérdeznék.
...
Mi a véleményetek, rakjak nagyobb felületű állványt a hangsugik alá, esetleg komolyabb elcsatolással a talajtól? Jó lehet a megérzése a fórumtársnak?
Én, ellentétben a többiekkel, egy 15×15mm zártszelvényból raknék alá egy open-frame állványt, egy kb. téglatest-hálózat, az alsó keret az tömör vas lenne.
chord_ ajánlása felé mentem el végül, ami fent írtaktól annyiban tér el, hogy 20x20mm a zártszelvény, de az alsó keret tömör acél, ahogy írta. Tegnap este érkezett meg, így igazán még nem tudtam zenét hallgatni, barátkozás fázisa van, remélem hétvégén több időm lesz rá :)
:photograph:

IMG_1207 (1).jpeg
Szia
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

andarson
V.I.P.
V.I.P.

chord_ írta:
2024.11.26., kedd 18:10
andarson írta:
2024.11.20., szer. 21:14
Rezgéscsillapításban tapasztalt hobbitársaimtól kérdeznék.
...
Mi a véleményetek, rakjak nagyobb felületű állványt a hangsugik alá, esetleg komolyabb elcsatolással a talajtól? Jó lehet a megérzése a fórumtársnak?
Én, ellentétben a többiekkel, egy 15×15mm zártszelvényból raknék alá egy open-frame állványt, egy kb. téglatest-hálózat, az alsó keret az tömör vas lenne.
chord_ ajánlása felé mentem el végül, ami fent írtaktól annyiban tér el, hogy 20x20mm a zártszelvény, de az alsó keret tömör acél, ahogy írta. Tegnap este érkezett meg, így igazán még nem tudtam zenét hallgatni, barátkozás fázisa van, remélem hétvégén több időm lesz rá :)
:photograph:
IMG_1207 (1).jpeg
Linn Majik DS
JBL 4333

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
2025.01.21., kedd 11:57
mishow írta:
2025.01.21., kedd 10:19
A szalagparketta legalább elvben teljesen fából van, az alapja faforgácslap, a járó (kopó) réteg 1,5-2mm "igazi fa.
Én eddig olyannal találkoztam csak - legutóbb két éve, amikor raktam le otthon - aminél a hordozóréteg kb 12 mm vastag valódi fenyőfa, kb 5 cm széles oldalragasztással toldott darabokból, - látszik a fonákján - keresztbe futtatott száliránnyal és arra van ragasztva a 3 - 4 mm-es keményfa járó réteg. Ezek még óvatosan egyszer - kétszer csiszolhatóak is...
Igen, az a legkomolyabb minőség, az tényleg már majdnem parketta ... :smile53:

Rock60
Őslakos
Őslakos

mishow írta:
2025.01.21., kedd 10:19

A szalagparketta legalább elvben teljesen fából van, az alapja faforgácslap, a járó (kopó) réteg 1,5-2mm "igazi fa.
Lehet, hogy olyan is van... gondolkodik.gif
Én eddig olyannal találkoztam csak - legutóbb két éve, amikor raktam le otthon - aminél a hordozóréteg kb 12 mm vastag valódi fenyőfa, kb 5 cm széles oldalragasztással toldott darabokból, - látszik a fonákján - keresztbe futtatott száliránnyal és arra van ragasztva a 3 - 4 mm-es keményfa járó réteg.
Ezek még óvatosan egyszer - kétszer csiszolhatóak is...
Már majdnem parketta. :D
Nem szokták, de szívem szerint leragasztottam volna direktben a betonra - a hifi miatt - de a többi családtagot nem tudtam meggyőzni. sad.gif
/ Van szakmai ellenérv is - ezt eltitkoltam otthon :rolleyes: - ezért inkább nem kockáztattam./
Az biztos, hogy az XPS - el nagyon csendes a járás rajta.

mishow
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2539

Hozzászólás Szerző: mishow »

Rock60 írta:
2025.01.21., kedd 09:28
GTomi írta:
2025.01.20., hétf. 22:11
Sose gondoltam bele, hogy valóban mennyire hathat ki az, hogy a parketta alatt milyen szigetelés van, hogy az mennyire befolyásolhatja a hangot...
Általában 2 - 3 mm-es polifoam tekercset vágnak a laminált-és szalagparketta alá.
Ritkában a merevebb, mégis jobb lépészaj csökkentő 4-5 mm-es, a lépésálló polistirolnál is keményebb XPS lapokat rakosgatják le.
Mind a kettő a hifi halála
.... és akkor fokozzuk: a laminát lap valamilyen ismeretlen, többnyire újrafelhasznált műanyaghulladékból gyártott, alaplapra kassírozott linóleum "szerű" műanyagfólia, az az alá tekert szigetelés pedig nagy valószínűséggel darált PET palack.
A szalagparketta legalább elvben teljesen fából van, az alapja faforgácslap, a járó (kopó) réteg 1,5-2mm "igazi fa. Ott is van alatta lépésálló réteg, ami rugalmas - egyetérek: ez a hifi halála, ráadásul kiszámíthatatlan a hatása a hangra.
Nálunk valódi fa a parketta, valóban a betonra ragasztva, csak a párom nem engedi arra állítani az alul tüskés dobozokat, mert kilyukasztja. Sajnos tényleg .... pedig minden kétség nélkül úgy szól a legjobban.
Nehéz meccs ez :smile51: :smile30:

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3170

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Nálunk ez van minden laminált parkettával burkolt helyiségben.:https://www.diego.hu/laminalt-padlo/ala ... latet-4-mm
Aztán hogy ez mennyivel jobb a hifi szempontjából, mint a habanyagok, ha jobb egyáltalán, nem tudom, de sokkal tömörebb, nem "rugózik", nem összenyomható.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2025.01.21., kedd 09:28
GTomi írta:

Sose gondoltam bele, hogy valóban mennyire hathat ki az, hogy a parketta alatt milyen szigetelés van, hogy az mennyire befolyásolhatja a hangot...
Általában 2 - 3 mm-es polifoam tekercset vágnak a laminált-és szalagparketta alá.
Ritkában a merevebb, mégis jobb lépészaj csökkentő 4-5 mm-es, a lépésálló polistirolnál is keményebb XPS lapokat rakosgatják le.
Mind a kettő a hifi halála. sad.gif / Nálam is az van, sajna.../
Ezek a legalja alátétek. Bár ahol padlófűtés van alatta még macerásabb. Ott előre kell tervezni a rendszer helyét! :)
Én Steico-t vagy Krono-t tervezek lerakni.

Rock60
Őslakos
Őslakos

GTomi írta:

Mind a kettő a hifi halála. sad.gif / Nálam is az van, sajna.../

GTomi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 667

Hozzászólás Szerző: GTomi »

Rock60 írta:
2025.01.20., hétf. 21:27
supravox írta:
2025.01.19., vas. 13:46

A medveállatkák párzása is érdekes téma.
Sztem nem jó megoldás az ha a hangfal tud előre hátra mozogni.
És, ha a medveállatkák mozognak előre hátra párzás közben, az jó megoldás ? gondolkodik.gif :D
Kíváncsi voltam:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
külső megtermékenyítéssel szaporodnak, a nőstények nagyobbak és többen vannak, nem ritka náluk a hermafroditizmus és a partenogenezis, amikor hím közreműködése és megtermékenyítés nélkül fejlődik egyed egy petesejtből.
On.:

Nálam olcsó tüskéken állnak, és 50 ft-os az alátét, az tölgyfaállványtól blutackal van elcsatolva a hangfal, amióta megvan.
Nem sokat kísérletezgettem ilyen téren, illetve de, hogy a tüskéket kiszedtem, és anélkül , apró gumilábakkal az alján, de valamiért mindig visszateszem a tüskéket, de lehet csak pszichés, viszont lehet, hogy komolyabb, drágább tüske jó írányba változtathatna a hangon.

itt off.:
[OFF - katt ide ha látni akarod]
Például a vuduba hajló narancssárga kockák a hangfalon is hoznak hallható változást, legalábbis azt veszem észre, mikor néha próbaképpen odaszem őket. Vagy nem és csak pszichés :D
Rega Io / amp4you / DacMagic200M / TMP táp / Revox B226 / Pc / Hivox zárt 3 utas / HiDiamond, Hivox, Oyaide, DIY, AQ

Rock60
Őslakos
Őslakos

supravox írta:
2025.01.19., vas. 13:46

A medveállatkák párzása is érdekes téma.
Sztem nem jó megoldás az ha a hangfal tud előre hátra mozogni.
És, ha a medveállatkák mozognak előre hátra párzás közben, az jó megoldás ? gondolkodik.gif :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Szerintem a fának fa hangja van.
A bütüre állított - merőleges szálú - fának pedig bütüre állított fa hangja van... :D
A hangdoboz anyaga is fa - eltekintve a ritka kivételtől- én nem erőltetném a fa kockát egyáltalán...
A Daruma tényleg jó cucc, több készülék alatt is használom.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”