Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Zeneszoba
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5097
Re: Zeneszoba
Több mindenben egyetértek Fapacival és Aszpirinnel is.
A zenehallgató helyiség mérete alapvetően behatárolja a lehetséges hallgatási távolságot, még komoly akusztikai kezelés esetén is. nem ürdögtől való a közeltéri zenehallgatás, akinek kicsi a szobája, hallgasson közelebbről, kisebb hangerő, kisebb torzítás, kisebb hatása van a hangterjedés problémájának, csupa jó dolog, igen, nincs ingyen ebéd, jobban meg kell válogatni a hangsugárzót (pl nagyméretű háromutas hangsugárzók nagyon ritkán alkalmasak a közeltéri hallgatásra), az elhelyezés éppúgy kényes ügy, de igenis lehet nagyon is élvezhető hangminőséget kihozni akár egy 12nm-es szobából. Ami sajnos az előnyök mellett átmeneti hátrány is lehet, jobban hallatszik, ha nem megfelelő minőségű egy audio komponens, főleg az erősítő.
A zenehallgató helyiség mérete alapvetően behatárolja a lehetséges hallgatási távolságot, még komoly akusztikai kezelés esetén is. nem ürdögtől való a közeltéri zenehallgatás, akinek kicsi a szobája, hallgasson közelebbről, kisebb hangerő, kisebb torzítás, kisebb hatása van a hangterjedés problémájának, csupa jó dolog, igen, nincs ingyen ebéd, jobban meg kell válogatni a hangsugárzót (pl nagyméretű háromutas hangsugárzók nagyon ritkán alkalmasak a közeltéri hallgatásra), az elhelyezés éppúgy kényes ügy, de igenis lehet nagyon is élvezhető hangminőséget kihozni akár egy 12nm-es szobából. Ami sajnos az előnyök mellett átmeneti hátrány is lehet, jobban hallatszik, ha nem megfelelő minőségű egy audio komponens, főleg az erősítő.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10962
- Kapcsolat:
Képzeljük el az építészt, aki a 80 m2-es telkedre betervez egy 180 m2 alapterületű házat! Mennyire fogod szakembernek tekinteni? Ha valódi szakemberrel van dolgod, aki tisztában van a ma már nem kicsi akusztikai piaci kínálattal, ő biztosan figyelembe fogja venni a helyi sajátosságokat és nem erőltet rád lakószábában vállalhatatlan dolgokat (ellentétben a laikusok tanácsaival).Aszpirin írta: ↑2025.01.29., szer. 12:56Valami nagyon kikívánkozik belőlem: nem szabadna figyelmen kívül hagyni, hogy az átlag (magyar?) (Fapacit plagizálva) "hifistának" nincs igazán lehetősége a lakásában/házában abszolút első prioriéást adni a hifinek, és mindent alárendelni. Nem feltétlenül van csak zenehallgatásra és semmi másra nem használt helyiség, vagy ha van, akkor nem akkora, hogy (cables-t plagizálva) "szanaszét tudjon menni a hang" és ne legyenek visszaverődések. Ha nappaliba vagy - horribile dictu, mint nálam - hálószobába - kényszerül a drága hifi-cucc, akkor el kell fogadni, hogy ezeknek a helyiségeknek az elsődleges funkciójuk NEM a hifizés, ezért esztétikai, funkcionális avagy családibéke-megtartási okokból nem lehet bármit megtenni, még ha a szakember azt is javasolná.
Egyszerűen kompromisszumot kell kötni. A kompromisszum viszont nem sokaknak megy ebben a hobbiban. A jó hang hajszolása ilyen körülmények között is - elvezet a milliós kábelekig, ezós cuccokig, stb. kinek-kinek a beállítottsága, olykor hite és vérmérséklete alapján. Mert a szobaakusztika rendbetételére nincs lehetőség olyan mértékben, ahogy a helyzet megkívánná. A gond csak ott kezdődik, amikor az ilyen figuráknál a kábelfétis (vagy ezo-fétis, de az nem ide tartozik) oda fokozódik, hogy mintegy kábel-messiásként hirdetik a kábel-vakhitüket a kábelek mindenhatóságáról, sőt, még kábelszakértővé, majd egyszemélyes kábelmanufaktúrává (ill. ezocucc-manufaktúrává) is válnak - ismerős a helyzet?![]()
(én bizony nem egy fórumtársnál jártam (beleértve magamat is), ahol enyhén szólva nem ideálisak az akusztikai körülmények, köztük olyannál is, aki a fórumon megmondóember kábel-ügyben)
Egyetértve veled azt gondolom, a hobbitársak többsége olyan helyiségben és olyan körülmények között kénytelen és próbál zenét hallgatni, ahol többé/kevésbé korlátozott az elérhető hangminőség. Hogy ennek dacára néhányan rendületlenül tolják bele a pénzt és a munkát, sokszor irreális elvárásokat kergetve, azok számomra inkább szomorú, mint követendő példák. De a legszerencsétlenebb helyzetek kivételével szinte minden szobán lehet javítani és ez egyáltalán nem jár feltétlenül végtelen mennyiségű, otromba kinézetű panelekkel, amire az ellentábor szokott hivatkozni. No meg nem jár olyan mértékű kiadással sem, amit kábelekre, készülékek cserélgetésére szemrebbenés nélkül elköltenek.
Minden hasonlat sántít, ez is fog, de visszatérően az jut eszembe ilyenkor, hogy bár nem tilos zuhogó esőben, téli fagyban, erős szélben fényvédő krémeket, vagy strandpapucsokat tesztelni és bizonyára fogunk is érzékelni különbségeket, de az így születő eredmény és döntés erősen megkérdőjelezhető. Ugyanez a kétes folyamat zajlik le egy rossz akusztikájú és elrendezésű helyiségben is kábelek, berendezések tesztelése közben.
Ha valaki kijelenti, hogy ő nem is képes zenét hallgatni többmilliós kábelek nélkül, akkor én ott egy komoly rendszerhibát sejtek, a rendszernek pedig része a hallgató is. No meg ha valakinek ilyesmire van több millió forintja, akkor ugyan a szoba kezelésére, átrendezésére miért nincs? Kívülről persze könnyű kibicelni, meg nem illik mások pénztárcájában nézelődni, de talán nem teljesen logikátlan a felvetésem.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
A kábeles topikból áthozom ide ezt a fonalat.
Az általad leírt célt úgy lehetne elérni, ha a helyiség összes falát kivernénk, vagy méteres vastagságú hangelnyelő elemekkel borítanánk minden irányban. Lakótereket lehetetlen úgy kialakítani, hogy ne legyenek visszaverődések, de aki eltöltött már az akusztika témában legalább 30 percet, az - veled ellentétben - már tudja, hogy egyáltalán nem cél a reflexióktól mentes tér létrehozása. Vannak évtizedek alatt finomított célértékeink, amik bár szabványosítva nincsenek, de igyekszünk elérni őket és ha ez sikerül, az minden (!) esetben szubjektív alapon (pl. meghallgatással) is pozitív eredményt hoz (ellentétben pl. a kábelek cserélgetésével).
A hangfelvételek helyszínén, pl. a hangstúdiókban a rögzített zenei anyag paramétereit hallás alapján (is) állítják be, ebben a folyamatban nyilván nagy szerep jut a helyiség akusztikai viselkedésének is. Ezt jó esetben becsületesen be is állítják építészeti megoldásokkal, szerkezeti kialakítással, belső elrendezéssel. Ha a stúdióban hallható, a közreműködők által jóváhagyott hangzást szeretnénk otthon is élvezni (ha már High Fidelity), akkor otthon közelíteni kell a stúdiók lehallgató helyiségeinek akusztikájához. Ez nem keverendő az erősen csillapított feljátszó helyiségekkel, amik tartós emberi tartózkodásra alkalmatlanok, tehát mikor stúdiókat emlegetünk, érdemes hozzátenni azt is, melyik helyiségről van szó. Egy normális hangstúdió korrekt lehallgató helyisége - a felhalmozott technikai eszközöket leszámítva - pont olyan, amilyennek egy tökéletes zenehallgató szobának is lennie kell. Az eltérés helyszíni akusztikai mérésekkel tökéletesen meghatározható, nincs benne szubjektivitás, így tervezhető, modellezhető, az ez alapján tervezett korrekció hatása pedig garantálható.
A kábeleknél semennyire sincs így, a hobbitársak nagy része mégis többet áldoz rájuk, mint az akusztikára és a megfelelő zenehallgatási körülmények kialakítására, bár a helyzet folyamatosan javul és egyre többen elfogadják a realitás erejét.
Gratulálok nemcsak a szobához, hanem ahhoz is, hogy a célhoz vezető úton sikerült legyőznöd az akadályokat!peterson írta: ↑2024.11.18., hétf. 10:45Hosszas vajúdás után idén tavasszal elkészült a zenehallgató szobám annyira, hogy le lehetett ülni zenét hallgatni. Azután jött a nyár, más-más kellemes és kevésbé kellemes elfoglaltsággal, így csak most fejezem be az utolsó simításokat (pl. képek...) Mérés nem történt, a tervező én voltam, illetve a kivitelező is nagyrészt. A kíváncsiság kedvéért később szeretnék méretni, de (nem csak) szerintem jól sikerült akusztikailag is.
Ez a mostani állapot, a "fülelő" hely felől nézve:
IMG_0323.JPG
IMG_0324.JPG
Szerintem sokunk vágyálma egy ilyen vagy ehhez hasonló zeneszoba.
Sok örömteli pillanatot kívánok hozzá, illetve benne.

Van, hogy úgy érzed:
Mekkora egy hülye vagy. És tényleg.
Mekkora egy hülye vagy. És tényleg.
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Igen, ez egyfajta nagy sűrűségű filc újrafeldolgozott műanyagból. 5 m hosszú darabot nem fogsz kapni (240-280 cm hosszú egy nyers tábla), amúgy is problémás lenne szállítani. Az 1,2 m2 mennyiség 40-50e Ft színtől, kiviteltől függően, de talán kapsz tőlük lehulló, maradék anyagot kicsit olcsóbban.peterson írta: ↑2024.12.01., vas. 10:14Köszönöm! Az "értelmes" ár, ha a 3db 5 méter / 8 cm-es csík nem kerül 50e Ft-nál többe, mondjuk..., de ilyen egyszerű megoldásnál inkább sokkal kevesebbe. Ahogy elnézem a halQ-s anyagot, képen olyan filc szerűnek tűnik, talán elég rugalmas. A 9 mm-es elég lenne, írok nekik.
- peterson
- V.I.P.
- Értékelés: 782
Köszönöm!Luxor Audio írta: ↑2024.11.30., szomb. 16:03Az értelmes árat nem tudom hova tenni, de a többi elvárásodnak megfelelnek a PET/PES alapú akusztikai lapok. Sokféle színben lehet kapni már Budapesten is a halQ-nál, méretre vágást is lehet tőlük kérni, de otthon is szabhatók egy éles késsel. Szagtalan, kiporzásmentes, mosható, sokféle gonosz hatásnak ellenáll. Kb félszáz szobát kezeltünk már velük, tehát már jól ismerjük az anyagot, a szivacsnál mindenképpen jóval szerencsésebb megoldás.
Az "értelmes" ár, ha a 3db 5 méter / 8 cm-es csík nem kerül 50e Ft-nál többe, mondjuk..., de ilyen egyszerű megoldásnál inkább sokkal kevesebbe.
Ahogy elnézem a halQ-s anyagot, képen olyan filc szerűnek tűnik, talán elég rugalmas. A 9 mm-es elég lenne, írok nekik.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5097
Mégis, mondjuk a 27mm vastag tábla négyzetmétere legolcsóbb színben/kivitelben mennyit kóstál?
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Kapcsolat:
Az értelmes árat nem tudom hova tenni, de a többi elvárásodnak megfelelnek a PET/PES alapú akusztikai lapok. Sokféle színben lehet kapni már Budapesten is a halQ-nál, méretre vágást is lehet tőlük kérni, de otthon is szabhatók egy éles késsel. Szagtalan, kiporzásmentes, mosható, sokféle gonosz hatásnak ellenáll. Kb félszáz szobát kezeltünk már velük, tehát már jól ismerjük az anyagot, a szivacsnál mindenképpen jóval szerencsésebb megoldás.
Polifoam csíkot lehetne még tenni oda, a Soroksári úti mintaboltban táblában be lehet szerezni.peterson írta: ↑2024.11.21., csüt. 12:08Örömmel fogadnám erre vonatkozó ajánlásodat!
Kritériumok: legyen feket, vagy antracit
"házilagos" eszközökkel megmunkálható legyen
esztétikus legyen
"értelmes" áron legyen
kb. 480x8 cm egy csík (nem tökéletesen párhuzamos), s 3 kell
Hidd el a hosszúra nyúlt kivitelezés alatt volt időm gondolkodni, meg is tettem, több ötletem is volt, de egyik bonyolultabb mint a másik, s a bekerülési költségük is ahhoz mérhető (értsd jól, az egész szoba komoly költség volt, nem pár tízezer forinton múlt!)
Előre is köszönöm!
Nincs ebben semmi kompromittáló. Melegben, nehéz fizikai munka közben amikor nem csak a folyadék, de energia is kell mit igyon az ember? Vizet? Ásványvizet? Ne adj isten ilyen energiaital borzalmakat? Nemár! Ami meg a győri vizet illeti én évek óta nem bírom meginni mert beteg vagyok tőle. Örüljön ha megfürdök néha-néha benne.

Hát igen. A régi Rába mozinak (ma Richter János terem) eszméletlen akusztikája volt/van. Ez az egész auditórium kialakítás lenyűgöző ... Mondjuk a legfontosabb építészeti segédanyagot egyik fényképen sem véltem felfedezni. A sört. 

- peterson
- V.I.P.
Örömmel fogadnám erre vonatkozó ajánlásodat!
Kritériumok: legyen feket, vagy antracit
"házilagos" eszközökkel megmunkálható legyen
esztétikus legyen
"értelmes" áron legyen
kb. 480x8 cm egy csík (nem tökéletesen párhuzamos), s 3 kell
Hidd el a hosszúra nyúlt kivitelezés alatt volt időm gondolkodni, meg is tettem, több ötletem is volt, de egyik bonyolultabb mint a másik, s a bekerülési költségük is ahhoz mérhető (értsd jól, az egész szoba komoly költség volt, nem pár tízezer forinton múlt!)
Előre is köszönöm!
Ez a szivacs idővel, különböző hatások következtében (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) porlásnak indul és cirkulálni kezd a helyiség légterében de addig is folyamatos kipárolgásával is "megörvendeztet". Nyílván, mint minden, ez is egészségügyi határérték alatt(mihez képest és ki által meghatározva). "Időben" célszerű tehát cserélni vagy kiváltani valami más anyaggal.
"Áldozat nélkül nincs veszteség"
- peterson
- V.I.P.
Köszönöm!
OBI-ban vettem ilyen szivacsot, enyhén túlméretesre vágtam, hogy befeszüljön picit, és ezzel zártam. Nem is néz ki rosszúl, könnyű vele dolgozni és a minta miatt a pontatlanságokat is tolerálja.
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
Nagyon esztetikus lett, orom lehet belepni abba a szobaba hat meg igy, hogy egyedul tervezted meg fejben es keszitetted el az egeszet. De kiprobalnam egy ilyen heleyen az ATC-imet. :)peterson írta: ↑2024.11.18., hétf. 10:45Hosszas vajúdás után idén tavasszal elkészült a zenehallgató szobám annyira, hogy le lehetett ülni zenét hallgatni. Azután jött a nyár, más-más kellemes és kevésbé kellemes elfoglaltsággal, így csak most fejezem be az utolsó simításokat (pl. képek...) Mérés nem történt, a tervező én voltam, illetve a kivitelező is nagyrészt. A kíváncsiság kedvéért később szeretnék méretni, de (nem csak) szerintem jól sikerült akusztikailag is.
Ez a mostani állapot, a "fülelő" hely felől nézve:
IMG_0323.JPG
IMG_0324.JPG
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2HC R | Ethernet kabel: VIABLUE EP-7 SILVER RJ-45 CAT6A
-
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 90
Gratulálok én is a zeneszobádhoz!
A hullám mennyezet részárását, hogy oldottad meg kiporzás ellen?
A hullám mennyezet részárását, hogy oldottad meg kiporzás ellen?
- peterson
- V.I.P.
Köszönöm a jókívánságot!
Valamennyire azzal is foglalkoztam. Először is, külön betáp kábel megy a villanyórától a "nagy"házba, és ide a "kisházba" (zenehallgató). Itt az elosztótól egy Belden (nem emléksze a típusára, de pár éve eléggé hype-olták betáp célra, piros színű, ha mond valamit) kábel megy a rendszer betépjáig. Ennek a vége nem fali aljzatban végződik, hanem lengőben, nem is emlékszem, vagy Furutech, vagy Neotech.

- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3167
Ha már ilyen körültekintően megtervezted, és kivitelezted, akkor had kérdezzem meg, hogy mi a helyzet az elektromos hálózattal? Az is rejt ilyen fínomságokat? Ha már...peterson írta: ↑2024.11.19., kedd 19:53Mindezek után már „csak” a bútorok maradtak és a járulékos dolgok. Lemeztároló szekrények is saját tervezés, a díszítő elemek keresztmetszetének kitalálásától a kiosztáson, megvilágításon át a színválasztásig, Teakonyha bútorának Ikea tervezése, saját összerakása-beszerelése, ajtók festetése, hidegburkolatok kivitelezése szintén saját. Apróságok még folyamatban (ablakkönyöklő konyhában, képek, wc papírtartó előszoba fogas…)
IMG_0476.JPG
IMG_0477.JPG
IMG_0479.JPG
IMG_0481.JPG
IMG_0483.JPG
IMG_0488.JPG
Egyébként szívből gratulálok! Teljen nagyon sok örömöd benne!

MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
- peterson
- V.I.P.
Hosszú szünetekkel teli, bő egy év történései belesürítve pár postba...
Sokszor nehéz volt folytatni a munkát, továbblépni. Néha féltem az előttem álló feladatoktól, szívesen megcsináltattam volna mással, de tudom nem lett volna ilyen, nehéz lett volna átadni ami a fejemben kavargott a megvalósítással kapcsolatban. Aztán a vége felé már egyre jobba beszippantott, láttam a fényt az alagút végén és nem a szmbe jövő vonat volt!
Köszönöm, hogy megnéztétek!

Sokszor nehéz volt folytatni a munkát, továbblépni. Néha féltem az előttem álló feladatoktól, szívesen megcsináltattam volna mással, de tudom nem lett volna ilyen, nehéz lett volna átadni ami a fejemben kavargott a megvalósítással kapcsolatban. Aztán a vége felé már egyre jobba beszippantott, láttam a fényt az alagút végén és nem a szmbe jövő vonat volt!
Köszönöm, hogy megnéztétek!
- peterson
- V.I.P.
Mindezek után már „csak” a bútorok maradtak és a járulékos dolgok. Lemeztároló szekrények is saját tervezés, a díszítő elemek keresztmetszetének kitalálásától a kiosztáson, megvilágításon át a színválasztásig, Teakonyha bútorának Ikea tervezése, saját összerakása-beszerelése, ajtók festetése, hidegburkolatok kivitelezése szintén saját. Apróságok még folyamatban (ablakkönyöklő konyhában, képek, wc papírtartó előszoba fogas…)
- peterson
- V.I.P.
Mikor a fal elkészült, nekiláttam a diffuzornak és az elnyelők eltakarásának. Közben és utána jött a melegburkolás, a fa padló teljes felületen ragasztva, és a szőnyegpadló. Mivel nem akartam elválasztót, takarót a két burkolat közé, ezért nagyon pontosan, előre lemodellezve kellett kialakítanom a szinteket. Elvárásom volt (magammal szemben
) hogy mezítláb rálépve se legyen zavaró a burkolat váltás, vagyis, ha összenyomódik a láb alatt a szőnyeg (19 mm vastag!) akkor se „vágjon” a fa padló.