Ezek szerint ösvénynek érdemes árnyékolt kábelt használni ?

Ha jól látom ez négy eres vezeték... Hogy kell bekötni ?
Ez biztosan jobb, mint a mezei villanybolti egyeres 2.5 - es drót ?
Ezek szerint ösvénynek érdemes árnyékolt kábelt használni ?
Nem nyúlsz vele mellé.:)
Legközelebb légy szíves a helyén kérdezni, nem az adás-vételen. Most átraktam.Fazioli írta: ↑2024.12.10., kedd 10:00Kedves Fórumosok!
Dedikált tápösvény kialakításhoz keresek egy jó kábelt megszakítótol a a konnektorig terjedően.A többi komponenset illetően már boldogulok,esetleg a biztosítékra vàrok tippeket.
Akinek van tapasztalata márkát,tipust illetően és beszerzési helyet beleértve megköszönném.Eddig a Kácsában kaptam információt két típusról,egy 4mm és egy 6 mm átmérőjű földelt vezetèkről. Mivel eddig nem foglalkoztam ezzel nem tudok többet a témáról. Köszönöm a hozzászólásokat.
Gyengécske angol értésem (sajnos fordítóra sehogy se tudom kitenni) alapján én egyetlen "újdonságot" látok a cikkben: ösvény biztosító és konnektor között nem egy, hanem kettő azonos kábel fut párhuzamosan (ring-nek nevezi) azzal az eltéréssel, hogy a két kábel egymáshoz képest "fordított" irányú.Amatőr61 írta: ↑2024.11.19., kedd 21:41Van egy érdekes cikk a hi-fi+ - High-performance Audio and Music Reviews nevű újság legfrissebb számában.
10. oldal: FEATURE - Bridging the GAP: improving your hi-fi mains supply
Link: https://hifiplus.com/?r3d=hi-fi-issue-2 ... 0c064359bf
Mi a véleményetek róla?
Igen, persze, ferritgyűrű akart az lenni, nem mágnes, és köszönöm!istvan01 írta: ↑2024.11.18., hétf. 15:06Szerintem te nem mágnes gyűrűre gondolsz, hanem ferrit gyűrűre. Egy-egy ferritgyűrű adatlapja szerint 0,5-5,0nH/menet (menetszám négyzetével kell számolni) induktivitást ad meg, de ez az érték is frekvencia függő és addig amíg a ferrit nem kerül fluxus telítésbe. A alább említett Schaffner filterekben is kivétel nélkül ferrit gyűrűkre tekert menetek adják a differenciál és közös módusú (áram-kompenzált) fojtókat. Ezekkel a ferritekkel lehet kísérletezni DIY-ban is. Házilag kimérni a hatását szinte lehetetlen. Hallgatva lehet, de hogy jó irányú-e, azt nehéz.zoli73 írta: ↑2024.11.18., hétf. 14:38István!istvan01 írta: ↑2024.11.18., hétf. 13:41
Ezekkel a fixen beépített AC szűrőkkel ( nem fojtó, mert fogalmilag és alkatrész szerint az csupán egy soros induktivitás) az a baj, hogy, ott ahol elegendően zajmentes a villamos hálózat, ott esetek 90%-ban jobb a szűrő nélkül a hifi hangzás is. Igen, ez a ritkább eset. Tehát ebben az esetben opció kellene a beépített szűrő megkerülésére.
A másik baj pedig a fordított eset, ahol az átlagosnál zajosabb a közműhálózat (nálam is az). Ott kell, kellene egy "komolyabb " nagyobb hatásfokú valamilyen rendszerű áram zajszűrés. De, ha egy készülékben beépített szűrő elé teszünk valami más reaktív (RLC) szűrőt, akkor a két szűrő egymással sokkal jobban "összeakad" és csak nagyobb bajt veszünk a nyakunkba, nem lesz jobb az eredmény. Itt is segítség lehet a beépített szűrő kiiktatása.
Mi a helyzet ezekkel a mágnes gyűrűkkel?
Sok készülékben látni ilyeneket, a belső hálózati kábel rend szerint többször is át van fűzve rajtuk. Illetve több kábelgyártó a hálózati kábelekre is előszeretettel szereli, söt, DC kábeleken sem ritka.
Mi a szerepük, milyen hatást várhatunk tőlük?
Az ösvény vezetékére érdemes tenni?
Köszönöm!
Nálam hálózati vezetékeken többször kísérleteztem fázison és nullán is egy-két kis méretű ferrittel, ez így differenciál mód, de valahogy mindig le került, mert nem volt érzékelhető jó hatás, néha inkább rosszabb. Ellenben úgy, hogy egy ferriten, több ferriten sorba átmegy L-N-PE is (közös módus), az van nálam sok. Annak semmi hátrányát nem tapasztalok.
Analóg IC, hangfal és digit kábelen már nem javaslom így a ferrit gyűrűket, ott technikailag általában felesleges is a közös módusú ferritezés. differenciálban, +/- erenként külön végképp felesleges korrekt készülékeknél.
Szerintem te nem mágnes gyűrűre gondolsz, hanem ferrit gyűrűre. Egy-egy ferritgyűrű adatlapja szerint 0,5-5,0nH/menet (menetszám négyzetével kell számolni) induktivitást ad meg, de ez az érték is frekvencia függő és addig amíg a ferrit nem kerül fluxus telítésbe. A alább említett Schaffner filterekben is kivétel nélkül ferrit gyűrűkre tekert menetek adják a differenciál és közös módusú (áram-kompenzált) fojtókat. Ezekkel a ferritekkel lehet kísérletezni DIY-ban is. Házilag kimérni a hatását szinte lehetetlen. Hallgatva lehet, de hogy jó irányú-e, azt nehéz.zoli73 írta: ↑2024.11.18., hétf. 14:38István!istvan01 írta: ↑2024.11.18., hétf. 13:41Ezekkel a fixen beépített AC szűrőkkel ( nem fojtó, mert fogalmilag és alkatrész szerint az csupán egy soros induktivitás) az a baj, hogy, ott ahol elegendően zajmentes a villamos hálózat, ott esetek 90%-ban jobb a szűrő nélkül a hifi hangzás is. Igen, ez a ritkább eset. Tehát ebben az esetben opció kellene a beépített szűrő megkerülésére.teddysnow írta: ↑2024.11.18., hétf. 12:26
Ilyen fojtót több gyártó építi bele alapból az eszközeibe, mint aki nem.
https://audiolab.com/wp-content/uploads ... inside.jpg
https://cdn.shopify.com/s/files/1/0026/ ... 1623066442
https://www.av-online.hu/pictures/galle ... -2_big.jpg
https://www.audiostereo.pl/uploads/mont ... bebdec.jpg
A másik baj pedig a fordított eset, ahol az átlagosnál zajosabb a közműhálózat (nálam is az). Ott kell, kellene egy "komolyabb " nagyobb hatásfokú valamilyen rendszerű áram zajszűrés. De, ha egy készülékben beépített szűrő elé teszünk valami más reaktív (RLC) szűrőt, akkor a két szűrő egymással sokkal jobban "összeakad" és csak nagyobb bajt veszünk a nyakunkba, nem lesz jobb az eredmény. Itt is segítség lehet a beépített szűrő kiiktatása.
Mi a helyzet ezekkel a mágnes gyűrűkkel?
Sok készülékben látni ilyeneket, a belső hálózati kábel rend szerint többször is át van fűzve rajtuk. Illetve több kábelgyártó a hálózati kábelekre is előszeretettel szereli, söt, DC kábeleken sem ritka.
Mi a szerepük, milyen hatást várhatunk tőlük?
Az ösvény vezetékére érdemes tenni?
Köszönöm!
István!istvan01 írta: ↑2024.11.18., hétf. 13:41Ezekkel a fixen beépített AC szűrőkkel ( nem fojtó, mert fogalmilag és alkatrész szerint az csupán egy soros induktivitás) az a baj, hogy, ott ahol elegendően zajmentes a villamos hálózat, ott esetek 90%-ban jobb a szűrő nélkül a hifi hangzás is. Igen, ez a ritkább eset. Tehát ebben az esetben opció kellene a beépített szűrő megkerülésére.teddysnow írta: ↑2024.11.18., hétf. 12:26
Ezekkel a fixen beépített AC szűrőkkel ( nem fojtó, mert fogalmilag és alkatrész szerint az csupán egy soros induktivitás) az a baj, hogy, ott ahol elegendően zajmentes a villamos hálózat, ott esetek 90%-ban jobb a szűrő nélkül a hifi hangzás is. Igen, ez a ritkább eset. Tehát ebben az esetben opció kellene a beépített szűrő megkerülésére.teddysnow írta: ↑2024.11.18., hétf. 12:26
Ilyen fojtót több gyártó építi bele alapból az eszközeibe, mint aki nem.istvan01 írta: ↑2024.11.18., hétf. 10:33230V/50Hz hálózati áram szűrők beiktatás hatásai sokkal jobban környezet függők, mint pl bármilyen hifi kábel, beleértve a hálózati áram kábeleket is.
A szűrők többsége passzív, azon belül a legtöbb reaktív elemekkel (RLC) operaló egység. Én az aktív szűrőket (áramregenerátor) is reaktív szűrőknek tartom, azzal a jelentős eltéréssel, hogy a négypólusként kapcsolódó input-output hálózat egymás felé nagyságrenddel jobban szeparált, mint a passzívaknál.
Csak példaként nézzünk egy neves, ipari területre gyártó Schaffner szűrői közül ezt az egyszerű, tipikusnak is mondható egyfázisú, egy fokozatú FN2020 szűrőjét, majd a hozzá megadott transzfer karakterisztikákat A/B/C/D lezárásokkal. Ez a négyfajta lezárás ohmikus generátor és ohmikus terheléssel mérést jelent, ami nem hasonlít való élet eseteire sem. A mi esetünkben a közmű hálózat felől input, és a terhelés oldali készülék(ek) messze nem ohmikus felületek, reaktívak és szinte kiszámíthatatlanok. A közmű hálózat feszültséget, frekvenciát és igényelt max áramot ad norma szerinti tűréssel, semmi egyebet. 3x400/230V közműhálózatot alacsony frekvencián 50-100Hz-en lehet ohmikusnak tekinteni, de frekvencia növekedésével egyre inkább veszít ohmikus jellegéből, ott ahol mi leginkább kapjuk a zajokat és várnánk a szűrő hatást. A Schaffner által mutatott szűrési görbéken a pozitív-negatív csúcsok azok mind a szűrő rezonáns viselkedést mutatják. Ezek sokkal nagyobb lengéseket mutatnának valóságos reaktív szórt paraméteres RLC input-output hálózat hatásaként. Van még egy sajnálatos dolog, Schaffner csak 10kHz felett mutat szűrési hatást, azért is, mert 10kHz alatt technikailag nagyon bonyolult a hatékony szűrés, egyre több másodlagos zavart okozva, és persze nekünk áramcsúcsokat is korlátozva.
Úgy egyébként látott már valaki hifi célra gyártott passzív-aktív szűrőt, ahol adatlapon mutatnak valami szűrési görbét? Én még nem. Ez azért is, mert az átlag hifi-júzer elborzadna ezektől, de azért sem mutatnak ilyet, mert minden felhasználási/beépítési hely nagyon eltér, és semmiben sem fog hasonlítani az esetleg megadott gyári mérésre, viselkedésre.
Ezzel összefüggésben ezért olyan nehéz kompromisszumos valami hálózati áram szűrőt találni a rendszerünkhöz. Ezért is jó, ha az a szűrő minél kevésbe reaktív, mint pl a Lessloss és ilyen a Hivox/fülelek féle Alces is. Ezekben egy frekvencia függő, szén alapú alkatrész a nagyon enyhe szűrést végző elem. A szén magasabb frekvencián "kerekítő", hatását először Van den Hul mutatta be sok-sok évvel ezelőtt. IC kábelre én nem tartom előnyösnek, de hálózati áramhoz ideális.
Igen, sajnos nem pontosan tetted fel a kérdést, ezért mentek félre a válaszok. Minden fórumtárs, aki írt neked, valóban segíteni akart, de sajnos még mindig nem egészen pontos, mit szeretnél?
Azt írod, hogy a barátod rendszerében hallottál egy Audioquet szűrőt, amitől a barátod "elájult".kpista írta: ↑2024.11.17., vas. 21:52Kedves zoli73!
Semmilyen döntésem nincs és nem is született - bár lenne.
Ezért megerősítésre sincs szükségem. A mai napig nem egyértelmű - három értelmezhető h.sz., a többi a fázis-nulla jól bekötve/forrasztva, v. sem lenne - hogy mit is kellene vennem. Mivel 1,5-es alu vezetéken kapom az áramot...
Ahogy írtam, el akarom kerülni a - 3x15cm-es beton - falvésést és egy lakáson - kb. 20m-en - átvezető csatornázást. Ha lehet!
Ehhez képest...
Elnézést kérek minden kedves olvasótól, ha a szöveg túl bonyolultra sikeredett. Sajnos - több vizsgaelnök szerint is - elkövetem néha ezt a hibát. Mm. :-)
Még egyszer köszönöm minden kedves hozzászólónak a rám szánt idejét. Remélem nem a családtól, v. valamilyen kedves időtöltésétől vettem el.
Szia Amúgy mire volna szükséged? Miért épp szűrőt keresel? Vagy "csak" egy tápkábel elosztóra lenne szükséged? Azokat a szűrőket nem ismerem és nem hallottam amiket írtál. Viszont hallottam másokat.... És egyik sem tetszett. Sem a 10ezres sem a 1,5 milliós, sem közöttük semmi. Szóval a "szűrőket" én elengedtem/elengedném. Ha elosztó kell, ott nincs mit tenni, arra szükség van. Persze nem mindegy milyen hangot kapsz vele, de az sem mennyi a pénz rá. Először azt kell meghatározni, milyen szintűre lesz szükséged valaha is. Ebből már lehet árat kalkulálni. Ha magasak az igények, félmillió alatt nem jön ki, ha magad csinálod meg akkor sem.kpista írta: ↑2024.11.17., vas. 22:04Lenne egy kérdésem.
1.
"Ha Te már hallottál ilyen szűrőket"
Pár napja hallottam az Audioquest 303-at. Főként - ahogy írtam - a hifista barátom ájult el tőle.
A tápösvényt korábban. Ez meggyőző volt, ám én nem tudom kivitelezni. Szét kell verni a lakás egyes falait!
2.
"ami alapján már nagyjából el is döntötted, hogy beruházol egyre"
Én ilyet szerintem nem írtam. Még ma sem tudom mit is kellene...
akkor mi szükség volt erre a közjátékra?
3.
Közjáték?
Üldözési mániád van...
4.
Ha úgy gondolod, hogy nálunk valami sántít, akkor tégy belátásod szerint. A saját pénzedet arra költöd, amire akarod, ehhez még a Mi megerősítésünk sem kell.
A fentiek...
Te úgy látod, én eltévedtem.Voyager írta: ↑2024.11.17., vas. 19:50Úgy látom, kissé eltévedtél az itt elhangzott vélemények között. A fórum nem arról szól, hogy valaki a kezedbe nyomjon egy kész, kőbe vésett választ, hanem arról, hogy megosszuk egymással a tapasztalatokat. Az, hogy te ebből mit szűrsz le, rajtad múlik. Ha konkrétumokat vársz, érdemes lenne pontosan megfogalmaznod a kérdéseidet, nem pedig a résztvevőkre mutogatni. Az ilyen hangnem helyett talán jobban járnál, ha a konstruktív visszajelzésekre figyelnél, mert ezek sokszor sokkal többet érnek, mint bármilyen ‘tináger’ marketing.
Kérlek, értékeljük egymás időráfordítását és a megosztott tudást. És ne haragudj rám, ha soraim között indulatokat vélsz felfedezni.
Lenne egy kérdésem. Ha Te már hallottál ilyen szűrőket, és tetszett is a teljesítményük, ami alapján már nagyjából el is döntötted, hogy beruházol egyre, akkor mi szükség volt erre a közjátékra?kpista írta: ↑2024.11.17., vas. 19:13Köszönöm Minden Kedves Hozzászólónak a javaslatát, tapasztalatát.
Bevallom semmivel nem lettem okosabb... :-)
Van ellene és van mellette. Aztán az áramköri forrasztásokról nem is beszélve.
Az érdekelt volna, ha csak ennyit szánok rá, akkor mik azok a jelenségek (színpad, térmélység, cinek, mélyek, stb.), amik inkább ártanak?
Az is érdekelt volna, ha ezek a folytótekercses megoldások jók, akkor mik azok a jelenségek (lásd fentebb), amitől jók?
Ahhoz már nem vagyok tináger, hogy felugorjak bármilyen marketing-lóra.
Amit tudok, van ösvényt kiépítő barátom hangzása, szuper.
Azt is tudom, van hifista barátom, aki 300e alatti Audioquest cuccal full elégedett és áldja.
Mindkettőt meghallgattam előtte-utána. Valami, valaki sántít...
A Taga-t nem hallottam.
Úgy látom, kissé eltévedtél az itt elhangzott vélemények között. A fórum nem arról szól, hogy valaki a kezedbe nyomjon egy kész, kőbe vésett választ, hanem arról, hogy megosszuk egymással a tapasztalatokat. Az, hogy te ebből mit szűrsz le, rajtad múlik. Ha konkrétumokat vársz, érdemes lenne pontosan megfogalmaznod a kérdéseidet, nem pedig a résztvevőkre mutogatni. Az ilyen hangnem helyett talán jobban járnál, ha a konstruktív visszajelzésekre figyelnél, mert ezek sokszor sokkal többet érnek, mint bármilyen ‘tináger’ marketing.kpista írta: ↑2024.11.17., vas. 19:13Köszönöm Minden Kedves Hozzászólónak a javaslatát, tapasztalatát.
Bevallom semmivel nem lettem okosabb... :-)
Van ellene és van mellette. Aztán az áramköri forrasztásokról nem is beszélve.
Az érdekelt volna, ha csak ennyit szánok rá, akkor mik azok a jelenségek (színpad, térmélység, cinek, mélyek, stb.), amik inkább ártanak?
Az is érdekelt volna, ha ezek a folytótekercses megoldások jók, akkor mik azok a jelenségek (lásd fentebb), amitől jók?
Ahhoz már nem vagyok tináger, hogy felugorjak bármilyen marketing-lóra.
Amit tudok, van ösvényt kiépítő barátom hangzása, szuper.
Azt is tudom, van hifista barátom, aki 300e alatti Audioquest cuccal full elégedett és áldja.
Mindkettőt meghallgattam előtte-utána. Valami, valaki sántít...
A Taga-t nem hallottam.
Nyilván ha azt nézzük, hogy materiálisan mit kapunk a pénzünkért, akkor nem egy vonzó eszköz, mert hát alig van benne valami. Ennek ellenére működik, és a legtöbb hasonló árú, aktív ezközzel szemben, nincsenek negatív hatásai.Voyager írta: ↑2024.11.17., vas. 13:03Minden világos.![]()
Egyébként már korábban is tárgyaltuk ezt a passzív eszközt. Most egy kicsit mélyebben utána olvastam, hogy miként is működik.
Egyszer lehet, hogy kipróbálom.
Minden világos.