Pontosabban 3 készletet és sok darabot egyesével.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Alátétek, rezgéscsillapítás
Re: Alátétek, rezgéscsillapítás
Valóban, ez kissé nehezen hihető.
A 'tranziens' viselkedés itt a gond, mármint nem a 'hangi tranziens', hanem a rezgés-tranziens, az átmenet.
Mert az átmenet, a 'változás' mindig nagyon beleszól a hangba, tulajdonképpen jobban, mint maga a választott anyag, vagy a 'rezgetési/csillapítási módszer'.
Tehát, sok átmenet, sok 'hangváltás'.
Lehet, hogy a végeredmény tetszetős.
Káoszelmélet.:)
Blog: Komoly Zenei Ajánló
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
Pro-Ject RS2-T - Gustard A26 - Heed Nexus - Spendor SP1 - Radnai kábelek
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6187
Egyébként ha Daruma II-re vadászik valaki, akkor most dobtak fel belőle az apróba 5 készletet.
viewtopic.php?f=162&t=208679
viewtopic.php?f=162&t=208679
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1191
Ez csak egy elvi felvetés volt tőle...... :)
Na és mi a helyzet a többi "alávalóval"?
Mágnesek, légpárnák, stb... Mindegyik más lehet. A jótól a nagyon rosszig. Nehéz megtalálnia maradandót. Érdemes időt adni neki, mielőtt használni kezdi az ember. Mint mindennek. Ha csak nincs nagyon jó füle megtalálni maga.
Libra ugyanúgy nem csodaszer mint sok más. Csináltunk másmilyen üvegből, másmilyen ívvel és meg sem lepett hogy minden alatt jobb volt. És az sem lepett meg hogy voltak olyan alátétek amik még ennél az üvegesgurulósnál is jobbak voltak. És a legjobbak együtt, kicsit még jobbak.... Ki meddig merészkedik....
előfordul, de azt szoktam mondani, ne piszkáld ha beállt

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
Aztán persze van olyan,hogy ezt a sok izét+bigyót kiszeded és a hang valahogy emberibb...revox írta: ↑2024.11.01., pén. 00:58![]()
Nálam igazából a kényszer szülte. A CD a felső polcon volt a bicajgumi, úveglap, TMZ alápakolással, a Model5 amp meg a Daruma+üvegen. Aztán a felső polc kellet egy lemezjátszónak és hirtelen felindulásból letettem a CD-t az erősítőre. Bekapcsoltam, nem volt rossz, ott is matadt![]()
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Ebben ne bízz. Sok idö,mire egy ilyen szendvics kialakul. Meg néha a vèletlen is bejátszik.
ps: Ma Vikunyával nyomtunk egy kicsit... A KEX koncert igen adta

avantgardeAcoustic, kondo, 47Lab, RS Laboratory, operaConsonanceLP5, twAcustic, vivLab, artemisLabs, zyx, hana, Quad CDP, KSL, TakeT, audioNote, furuyamaAudioLab, vdHul, tiglon, daruma, SaSuPa, onzow, loricraft, townshend, tmpAnt, hitachiSax
halfnote.hu
halfnote.hu
gnagy írta: ↑2024.10.31., csüt. 21:12Ezt csak azért, hogy ne gondolják rólad a többiek, hogy egyedül vagy ilyen beteg![]()
Vibra-R - IKEA deszka - acél golyó- IKEA deszka - Tiglon - Audio Note - Entreq

Nálam igazából a kényszer szülte. A CD a felső polcon volt a bicajgumi, úveglap, TMZ alápakolással, a Model5 amp meg a Daruma+üvegen. Aztán a felső polc kellet egy lemezjátszónak és hirtelen felindulásból letettem a CD-t az erősítőre. Bekapcsoltam, nem volt rossz, ott is matadt

halfnote.hu
halfnote.hu
Még hallgasd. Ha van benne fa nem egyböl fogod hallani.Rock60 írta: ↑2024.10.31., csüt. 15:28Én a gyári műanyag lábak és az acéltüskéhez tudom hasonlítani a Daruma II hangját, a dac alatt. Egyelőre nem üvegeztem.revox írta: ↑2024.10.31., csüt. 13:36
Van némi fahang a fapolcra pakolt darumák esetén. Aztán minden előnye ellenére nálam mindig volt egyfajta fojtottság, zártság a bedarumázott készülékek hangjában.
Az alátétek elhelyezésének nem tudom, van-e jelentősége. Egyelőre ahogy sikerült, alápakoltam. Elől kettő, amik nagyobbat terpesztenek, mint maga a phono és hátul egy középen.
Az acél tüske letarolta a gyári lábat minden jellemzőjében, nem is részletezném.
A Daruma a tüskéhez képest jobb 3D hangzást, több levegőt, lazább, könnyedebb előadást és szofisztikáltabb közép -és magashangot hozott.
/ Mint ha a VX - et cseréltem volna le VZ - re./
Én hátra tetem kettőt, előre egyet. Hátul nehezebb a készülék, meg ott lóg ki belőle a sokminden, stabilabbnak érzem így...
Fa hangot nem vélek felfedezni, persze minden relatív. Lehet, ha megüvegezem, ahhoz képest már hallani fogom a fát, majd meglátjuk/halljuk...![]()
halfnote.hu
halfnote.hu
Ezekből a példákból az következik, hogy ha minél több, külön - külön hasznos dolgot egymás hegyére - hátára pakolunk, a hang annál jobb lesz ? 

- gnagy
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 74
Ezt csak azért, hogy ne gondolják rólad a többiek, hogy egyedül vagy ilyen beteg

Vibra-R - IKEA deszka - acél golyó- IKEA deszka - Tiglon - Audio Note - Entreq
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
- Voyager
- V.I.P.
- Értékelés: 2103
A birsalma nekem is nagyon bejött eddig, mint kompót. De mióta kiderült, hogy allergiás vagyok rá, csak párlat formájában fogyasztom.
Az is elég jó rezgéscsillapítás.

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”
Tessék, én ezekkel a rátétekkel kisérleteztem a hifitornyomon.

"Áldozat nélkül nincs veszteség"
A Daruma-n kívűl a fent felsoroltakat nem ismerem, de a Harbie's /is/ q.jó.
A csövi integrált alatt használom és - főleg ennyiért - egy csoda...
Mondok még egyet : Herbie's Audio Iso Cup
A Daruma-n kívűl a fent felsoroltakat nem ismerem, de a Harbie's /is/ q.jó.
A csövi integrált alatt használom és - főleg ennyiért - egy csoda...

Egy fél csirke - elég jó a belső csillapítása - még odaférne valami alá, vagy fölé.

Az acél tüske letarolta a gyári lábat minden jellemzőjében, nem is részletezném.
A Daruma a tüskéhez képest jobb 3D hangzást, több levegőt, lazább, könnyedebb előadást és szofisztikáltabb közép -és magashangot hozott
.
/ Mint ha a VX - et cseréltem volna le VZ - re.
/
Én hátra tetem kettőt, előre egyet. Hátul nehezebb a készülék, meg ott lóg ki belőle a sokminden, stabilabbnak érzem így...
Fa hangot nem vélek felfedezni, persze minden relatív. Lehet, ha megüvegezem, ahhoz képest már hallani fogom a fát, majd meglátjuk/halljuk...
Én a gyári műanyag lábak és az acéltüskéhez tudom hasonlítani a Daruma II hangját, a dac alatt. Egyelőre nem üvegeztem.revox írta: ↑2024.10.31., csüt. 13:36
Van némi fahang a fapolcra pakolt darumák esetén. Aztán minden előnye ellenére nálam mindig volt egyfajta fojtottság, zártság a bedarumázott készülékek hangjában.
Az alátétek elhelyezésének nem tudom, van-e jelentősége. Egyelőre ahogy sikerült, alápakoltam. Elől kettő, amik nagyobbat terpesztenek, mint maga a phono és hátul egy középen.
A Daruma a tüskéhez képest jobb 3D hangzást, több levegőt, lazább, könnyedebb előadást és szofisztikáltabb közép -és magashangot hozott

/ Mint ha a VX - et cseréltem volna le VZ - re.

Fa hangot nem vélek felfedezni, persze minden relatív. Lehet, ha megüvegezem, ahhoz képest már hallani fogom a fát, majd meglátjuk/halljuk...

itt egy TMZ. erre varrjál gombot

fapolc >> daruma >> edzett üveglap >> Avantgare Erősítő(nincs használaatban,passzív "elem",de jó masszív aluházzal) >> 12"-os bicajbelső >> edzett üveglap >> Tiglon TMZ >> CDP

halfnote.hu
halfnote.hu
- gnagy
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 74
Miután minden cikkben, blogbejegyzésben és ajánlóban az egyetlen közös pont az, hogy "NÁLAM / AZ ÉN RENDSZEREMBEN" ezért mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy minden rezgéscsillapító eszközzel tegyél egy próbát. Mit veszíthetsz?
Nálam az egyik legjobb hangot a DARUMA produkálta, egyészen a TIGLON TMX-3 / MZX-3 megjelenéséig :-). Sajnos a TIGLON TMZ-t még nem volt alkalmam kipróbálni.
Ezek a rezgéscsillapító elemek a rendszerkomponensek és kábelek töredékébe kerülnek és simán hozhatnak annyit mint a fő komponensek cseréje, vagy az állvány maga. Nálam jelenleg nincs lehetőség saját állványra, ezért kellenek ezek a spéci alátétek, meg egy csomó olcsó trükk (IKEA vágódszka / golyó / ...).
Én nem ajánlanék konkrét típust, ugyanakkor sokszorosan bíztatok mindenkit arra, hogy tegyen egy próbát bármelyik elemmel, legyen az Libra, Daruma, Tiglon, Vibra-R, Vibracsi, Entreq, Nordost, Fininte Elemente, Pillartech (bocs, ha valamit kihagytam)... Ezek között kb. elenyésző az árkülönbség a rendszer elemeihez vagy összességéhez képest. Ha nemjön be, eladod (na és?)...
Nálam a próba úgy nézett ki, hogy elősör a forrás alatt, aztán az erősítő alatt, és így tovább... Ha elemenként/komponensenként próbálod, lesz összehasonlítási alapod és tudsz SAJÁT véleményt alkotni.
Baráti üdvözlettel: g
ps: Én szórakozásképpen próbáltam utánzatokat is, erről mindenkit lebeszélek!
Nálam az egyik legjobb hangot a DARUMA produkálta, egyészen a TIGLON TMX-3 / MZX-3 megjelenéséig :-). Sajnos a TIGLON TMZ-t még nem volt alkalmam kipróbálni.
Ezek a rezgéscsillapító elemek a rendszerkomponensek és kábelek töredékébe kerülnek és simán hozhatnak annyit mint a fő komponensek cseréje, vagy az állvány maga. Nálam jelenleg nincs lehetőség saját állványra, ezért kellenek ezek a spéci alátétek, meg egy csomó olcsó trükk (IKEA vágódszka / golyó / ...).
Én nem ajánlanék konkrét típust, ugyanakkor sokszorosan bíztatok mindenkit arra, hogy tegyen egy próbát bármelyik elemmel, legyen az Libra, Daruma, Tiglon, Vibra-R, Vibracsi, Entreq, Nordost, Fininte Elemente, Pillartech (bocs, ha valamit kihagytam)... Ezek között kb. elenyésző az árkülönbség a rendszer elemeihez vagy összességéhez képest. Ha nemjön be, eladod (na és?)...
Nálam a próba úgy nézett ki, hogy elősör a forrás alatt, aztán az erősítő alatt, és így tovább... Ha elemenként/komponensenként próbálod, lesz összehasonlítási alapod és tudsz SAJÁT véleményt alkotni.
Baráti üdvözlettel: g
ps: Én szórakozásképpen próbáltam utánzatokat is, erről mindenkit lebeszélek!
Clearaudio Emotion I Audio Note CD 2.1x I Rogue Audio Magnum I JBL 4312 I ZU Event
- zoli73
- V.I.P.
- Értékelés: 3176
Csak a 3.-ra reagálnék. Nem fogok beszerezni, mert annyira nem érdekel, nincs kedvem kísérletezni.Rock60 írta: ↑2024.10.31., csüt. 10:081. Ja, nekem valszeg azért tűnt újdonságnak, mert kb. 25 év hifizés kimaradt az életemből, az összes akkortájt feltalált, divatba jött, felkapott és elfeledett mechanikus és elektronikus tyütyüvel együtt.zoli73 írta: ↑2024.10.31., csüt. 09:33
1. Sokan úgy rácsodálkoznak itt a Librára, pedig ez már egy igen régi fejlesztés, és sajnos ez sem mindenható, sőt, szerintem mára már szinte minden hasonló célra készült eszköz, meghaladja a tudását/hatását, de legalábbis univerzálisabban használható.
2. Bepróbáltam én is az erősítő alá(majd én megmutatom, hogy be lehet állítani, dacára a sok kábelnek!), de sajnos nem sikerült beállítani, a kábelezés mindig elhúzta, megfeszítette, lefogta, így maradt nálam is a cd játszó alatti próba.
3. Mivel ahogy írtam is, ez a történet vagy húsz éve volt, és azóta a rendszerem már teljesen kicserélődött, fejlődött, így talán illő volna megint próbát tenni egy szettel, a korrekt megítélés végett...
4. Fülelek kért ellenjavallatot, tessék.: Vibra-R, Vibracsi.![]()
2. A manapság elterjedt vastag nehéz tápkábelek és sokszor merev IC kábelek miatt - amiből több is lehet bedugva - biztosan nem való integrált erősítőhöz a Libra.
3. Nem ártana, sosem lehet tudni, egy kevésbé megkábelezett készüléknél működhet.![]()
4. Az nem ellenjavallat, hanem alternatíva.![]()
...Egy ellenjavallat pl. a 2. pontban található.![]()
Viszont arra kiváncsi volnék, hogy esetleg valaki tett-e olyan próbát, hogy a Libra acélgolyóit, kerámia golyókra cserélte? Csak mert eddig minden kerámia golyós próbálkozásom, csupa pozitív eredményt hozott.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech
de akkor még egy kis DAruma II
Ez se hibátlan. Ahol érdemes használni, ott a használatot befolyásolja, milyen polcra tesszük. Az a tapasztalat, hogy ahol fapolc van, ott egyfajta színezés átmászik az izolációs rendszeren a fa irányából, mi ezt egyszerűen "fahangnak" mondjuk. A Darumák esetén ezt akként oldottuk meg, hogy a DAruma a polcra kerül és erre egy edzett üveglap, amire a készülék (vagy a lábán,vagy további izolációs eszközzel, pl Tiglon TMZ). Az üvelap helyett, van, ahol működik a gránit vagy márványlap, de ez inkább a kisebb eszközöknél célszerű akalmazni, de fene tudja, még sose vágattam egy erősítőnyi gránitlapot, kipróbálni.
megkerestem az ezzel kapcsolatos írást 2007-ből:
"...Hűtőből kivettem az üvegpolcot és némi kínlódás után be tudtam pakolni a phono alá polc-daruma-üvegpolc-készülék elrendezésben. Erősen a Townshend állványok által keltett tisztaság. Van némi fahang a fapolcra pakolt darumák esetén. Aztán minden előnye ellenére nálam mindig volt egyfajta fojtottság, zártság a bedarumázott készülékek hangjában. No ez tűnik el és tisztul ki minden. Tempó, ritmus még jobb lesz. A lecsengések kikerekednek teljes egésszé, vagy mondjuk úgy, még egészebbé. Persze nem törvényszerű, hogy mindenkinél működni fog, de nálam a phono alatt (!!!) bevált. Az alátétek elhelyezésének nem tudom, van-e jelentősége. Egyelőre ahogy sikerült, alápakoltam. Elől kettő, amik nagyobbat terpesztenek, mint maga a phono és hátul egy középen. Sokat nem variáltam és nem is igazán késztet tologatásra az eredmény...."
Idővel, nem volt olyan ismerősöm, aki ne üveglappal használta volna, ha használta.
https://www.halfnote.hu/node/394
a végre egy kis unikum. A Final Lab-ot nem annyira a Daruma érdekelte, azt csak úgy gyárották. Rengeteg elektronikájuk volt, de mostanra, azt nézem, csak a fejhallgatók maradtak meg. Mindenesetre itt van elrettentésként, a jó 20 évvel ezelőtt 50millió JPY-t kóstáló 800 kg.os hangsugárzójuk (az ma mennyi is lenne?

halfnote.hu
halfnote.hu
A Final Lab (tessék rákeresni, nem árokszéli mandrók, akik találgatják, mi a jó) Daruma történelem nem ennyire egyszerű.
Mi egyről beszélünk, de kétféle létezett. A közismert verzió volt a Daruma II, ami máig ismeretlen ötvözetből készült, így az akkor divatos "koppintsunk le mindent, adjuk olcsóbban" itt nem működött. Haverom is próbálta a fater CNC műhelyében, több anyagból, aztán nekem adta elrettentő példának egy szatyorban és vett Darumákat. Ez a Daruma II max 30kg-ig volt ajánlott és ennek a görbületi sugara volt kisebb, de nyugi, működött.
A DARUMA, vagyis az eredeti verzió, amit nem használtunk, a gyártó majd 1 tonnás hangsugárzóját is elbírta és annak lényegesen nagyobb ívű sugara volt, ennek az álneve volt (emlékeim szerint) a "Heavy Duty" és ezt lehetett később már csak venni "Daruma SAN néve", de a kb 10 évvel ezelőtti, vagy régebbi ára is igen borsos volt, így kikopott a piacról, pontosabban -jól megfontoltan- be se jött hazánkba. Ez a nagy tömegű készülékek miatt nem hintázott úgy el a nagy íven, mint könnyebb társaik, mellesleg van egy perem,ami megállítja a tákolmányt, ha megindulna oldalra.
A Libra a hazai másolóipar válasza volt a Darumára, ami hamarabb kikopott, mint maga a Daruma II megszűnt létezni. A lencse és acélgolyó házasítása sok esetben, rideg, felkeményedett színt vitt a rendszerek hangjába, amit a táncolás ellensúlyozott valamelyest, de ezen a javasolt különféle olajokkal való kenés se sokat segített (de annál többet a ragasztó, amivel rögzíteni kellett). Ettől, mivel a hifi egy rezgőkör, holtbiztos, hogy van, ahol ez kell(het)ett az eredő optimalizáláshoz.
csak azért, mert egy újszülöttnek minden vicc új, a matuzsálemek meg már könnyebben felejtenek.
Az, hogy kell e ilyen alátét, az más kérdés. Ezt csak próbálni lehet. Ahol nagy trafók rezgetik a készüléket, lehet nem baj, ha ezt elimináljuk, de nem törvényszerű. chord_nem mond hülyeséget. én is rendre eljátszok azzal, hogy beteszem. kiveszem, vagy fordítva és van, hogy felülbírálom korábbi véleményem.
Daruma San
youtu.be/DwpQTe1l0fc
halfnote.hu
halfnote.hu
Lehet, a Daruma II japán fejlesztői nem is voltak olyan hülyék.
Talán gondoltak rá, hogy a túl nagy rádiusz túlon túl ingataggá és érzékennyé tenné a felépítményt.

Talán gondoltak rá, hogy a túl nagy rádiusz túlon túl ingataggá és érzékennyé tenné a felépítményt.
2. A manapság elterjedt vastag nehéz tápkábelek és sokszor merev IC kábelek miatt - amiből több is lehet bedugva - biztosan nem való integrált erősítőhöz a Libra.
3. Nem ártana, sosem lehet tudni, egy kevésbé megkábelezett készüléknél működhet.
4. Az nem ellenjavallat, hanem alternatíva.
...Egy ellenjavallat pl. a 2. pontban található.
1. Ja, nekem valszeg azért tűnt újdonságnak, mert kb. 25 év hifizés kimaradt az életemből, az összes akkortájt feltalált, divatba jött, felkapott és elfeledett mechanikus és elektronikus tyütyüvel együtt.zoli73 írta: ↑2024.10.31., csüt. 09:33
1. Sokan úgy rácsodálkoznak itt a Librára, pedig ez már egy igen régi fejlesztés, és sajnos ez sem mindenható, sőt, szerintem mára már szinte minden hasonló célra készült eszköz, meghaladja a tudását/hatását, de legalábbis univerzálisabban használható.
2. Bepróbáltam én is az erősítő alá(majd én megmutatom, hogy be lehet állítani, dacára a sok kábelnek!), de sajnos nem sikerült beállítani, a kábelezés mindig elhúzta, megfeszítette, lefogta, így maradt nálam is a cd játszó alatti próba.
3. Mivel ahogy írtam is, ez a történet vagy húsz éve volt, és azóta a rendszerem már teljesen kicserélődött, fejlődött, így talán illő volna megint próbát tenni egy szettel, a korrekt megítélés végett...
4. Fülelek kért ellenjavallatot, tessék.: Vibra-R, Vibracsi.

3. Nem ártana, sosem lehet tudni, egy kevésbé megkábelezett készüléknél működhet.

4. Az nem ellenjavallat, hanem alternatíva.

...Egy ellenjavallat pl. a 2. pontban található.