Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 111
Re: Pc alapú audio lejátszás
Sziasztok!
Egy rövidke beszámolót osztanék meg a Roon (Tidal) kétgépes próbálkozásomról. Azoknak, akik lusták tovább olvasni, röviden annyi, hogy nálam nem vált be.
Ahogy Kaef javasolta a notebookból lett a roon bridge, az audio pc-m meg továbbra is maradt roon server, ahogyan eddig. Nem húztam új oprendszert a notebookra, használtam a 64 bites win10et (Ki érti, hogy miért ezzel árulták?), ami gyárilag rajta volt. A roon brige telepítése és beállítása nem vett túl sok időt igénybe, ezt még tegnap este megejtettem, hogy ma ne ezzel kelljen vesződnöm. Elsőre látott minden gép minden másikat. A dac a notebookon csüngött ugyanazon a ValhallA usb kábel végén, amivel eddig az audio pc-n. Így ez utóbbi dedikált usb kártyája (Bodor-féle) rendszeren kívül rekedt. Mindkét gép a hydra tuningos dlink switchemhez csatlakozott, így kommunikált a roon közöttük. A notebook egy mezei cat5 árnyékolás nélküli patch kábellel, az audio pc a ww starlight8-cal.
A hangzásban sajnos, egyértelmű visszalépés volt tapasztalható így a rendszeremben. A dinamika csökkent, nem volt eléggé testes, életszerű a hangszerek és énekesek hangja. Az egész hangzás lapos volt. Ugyanakkor a magastartományban jelentkezett egy nem túl nagy, de jól észlelhető torzítás, rárakodás.
Alapvetően ez a roon bridge - ha jól értelmeztem a hivatalos honlapon szereplő leírást -, egy multiroom rendszer, és nem arra van, hogy a hangminőség javítását szolgálja. Valószínű, hogy olyan rendszerekben képes ezt a hatást kifejteni, ahol két egyformán audio célból nézve "gyenge" gép van. Például két általános, otthoni felhasználású notebook. Ahol már van legalább egy olyan régi audio pc, mint az enyém a plusz gép közbeiktatása nem hoz javulást a lejátszó rendszerben, sőt még ronthat is, ahogy az én példám mutatja.
Adtam esélyt a notbooknak. Kipróbáltam úgy is, hogy akksiról üzemelt, és tettem alá rezgéscsillapító eszközt. Egyik sem vált be, semmi javulás/változás nem volt észlelhető.
Egy próbát azért megért, nem volt bonyolult és nem került semmibe. Köszönöm!
Egy rövidke beszámolót osztanék meg a Roon (Tidal) kétgépes próbálkozásomról. Azoknak, akik lusták tovább olvasni, röviden annyi, hogy nálam nem vált be.
Ahogy Kaef javasolta a notebookból lett a roon bridge, az audio pc-m meg továbbra is maradt roon server, ahogyan eddig. Nem húztam új oprendszert a notebookra, használtam a 64 bites win10et (Ki érti, hogy miért ezzel árulták?), ami gyárilag rajta volt. A roon brige telepítése és beállítása nem vett túl sok időt igénybe, ezt még tegnap este megejtettem, hogy ma ne ezzel kelljen vesződnöm. Elsőre látott minden gép minden másikat. A dac a notebookon csüngött ugyanazon a ValhallA usb kábel végén, amivel eddig az audio pc-n. Így ez utóbbi dedikált usb kártyája (Bodor-féle) rendszeren kívül rekedt. Mindkét gép a hydra tuningos dlink switchemhez csatlakozott, így kommunikált a roon közöttük. A notebook egy mezei cat5 árnyékolás nélküli patch kábellel, az audio pc a ww starlight8-cal.
A hangzásban sajnos, egyértelmű visszalépés volt tapasztalható így a rendszeremben. A dinamika csökkent, nem volt eléggé testes, életszerű a hangszerek és énekesek hangja. Az egész hangzás lapos volt. Ugyanakkor a magastartományban jelentkezett egy nem túl nagy, de jól észlelhető torzítás, rárakodás.
Alapvetően ez a roon bridge - ha jól értelmeztem a hivatalos honlapon szereplő leírást -, egy multiroom rendszer, és nem arra van, hogy a hangminőség javítását szolgálja. Valószínű, hogy olyan rendszerekben képes ezt a hatást kifejteni, ahol két egyformán audio célból nézve "gyenge" gép van. Például két általános, otthoni felhasználású notebook. Ahol már van legalább egy olyan régi audio pc, mint az enyém a plusz gép közbeiktatása nem hoz javulást a lejátszó rendszerben, sőt még ronthat is, ahogy az én példám mutatja.
Adtam esélyt a notbooknak. Kipróbáltam úgy is, hogy akksiról üzemelt, és tettem alá rezgéscsillapító eszközt. Egyik sem vált be, semmi javulás/változás nem volt észlelhető.
Egy próbát azért megért, nem volt bonyolult és nem került semmibe. Köszönöm!
Dynavox X4000
ValhallA Raindrops(SRC/PWR/DAC), CuAg-SS mk8/3(SRC)
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2
2xTPlinkMC200(optika)-HydraSwitch+MStáp-WWstarl.8-Laptop-Core Audio PC 2015 (Win10/FidelizerPro/Tidal/Roon)-ValhallA AgPtRXFv2usb-Audio-GD M11-ValhallA CuAgSS ic-LZ5 Aquincum-Qed Sign. Rev.-DIY 2WVB20Lmk2
Ez mondjuk ha jó rendesen meg tudja bolygatni a wiiim körül a vizet, legalábbis azoknál akik futóműként használják.kaef2 írta: ↑2024.11.11., hétf. 14:44
A Fiio új, SR11-es streamere 50 ezer forint alatti árral kiváló lehet, mint második gép. Remélem hamarosan ki tudom majd próbálni.
https://www.bartimexaudio.hu/FiiO-SR11
Még valami: a a vacak gépre érdemes lehet egy Ubuntu Linuxot telepíteni, és arra meg a linuxos Roon Bridget. Pénzbe egyik sem kerül. Kb 10 GB tárhelyen elfut az OS és pár MB a Roon Bridge, de akár külső USB stickről is.wasiliy888 írta: ↑2024.11.11., hétf. 10:15Végig olvastam Kaef összefoglalását a PCs zenelejátszásról, és ha jól sikerült értelmeznem az egy gépes megoldásnál jobbnak tartja a két PCvel történőt.
A kérdésem az, hogy mindenképp tapasztalható hangzásban nyereség a két PC javára, vagy ha nagyon gyengék a gépeim, akkor nem feltétlenül, illetve lehet esetleg rosszabb is?
Ahogy az aláírásomban szerepel: Tidal/Roon és W10 van. Az audio PC egy régi 4th gen Core i5, 8GB ram, ssd, bodor usb kártyával. A másik gép egy vacak netbook szerűség, dual core 1,4GHz proci, 2GB ram, asszem 32GB háttértár amin a windows is alig fér el.
Van értelme a kétgépes roon telepítéssel kísérletezni, vagy fölösleges?
A második gép lehet akár egy Raspberry alapú is, amennyiben a Roon szoftvert használjuk, elég rajta csak egy Roon Endpoint/Bridge futtatása. Vagy egy streameré, ami tud Roon Bridge is lenni. Vagyis az egy gépeshez képest a két gépes konfig nem feltétlenül sokkal drágább, persze lehet olyan is.wasiliy888 írta: ↑2024.11.11., hétf. 10:15Végig olvastam Kaef összefoglalását a PCs zenelejátszásról, és ha jól sikerült értelmeznem az egy gépes megoldásnál jobbnak tartja a két PCvel történőt.
A kérdésem az, hogy mindenképp tapasztalható hangzásban nyereség a két PC javára, vagy ha nagyon gyengék a gépeim, akkor nem feltétlenül, illetve lehet esetleg rosszabb is?
Ahogy az aláírásomban szerepel: Tidal/Roon és W10 van. Az audio PC egy régi 4th gen Core i5, 8GB ram, ssd, bodor usb kártyával. A másik gép egy vacak netbook szerűség, dual core 1,4GHz proci, 2GB ram, asszem 32GB háttértár amin a windows is alig fér el.
Egy kisérletet megér, egy átlagos Ethernet switchet vagy routert használva, átlagos Ethernet kábelekkel is.
A Fiio új, SR11-es streamere 50 ezer forint alatti árral kiváló lehet, mint második gép. Remélem hamarosan ki tudom majd próbálni.
https://www.bartimexaudio.hu/FiiO-SR11
- wasiliy888
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 111
Végig olvastam Kaef összefoglalását a PCs zenelejátszásról, és ha jól sikerült értelmeznem az egy gépes megoldásnál jobbnak tartja a két PCvel történőt.
Dynavox X4000
Köszi, ez érdekes info.La_Valse írta: ↑2024.11.10., vas. 10:46Fűznék néhány műkedvelő észrevételt, főleg a HQPlayer és az 1. pont köré. Ha 2020-ig foglalkoztál behatóbban
a témával, nyilván tudod, azóta sok minden történt úgy a szoftver, mint a hardver fronton. A Desktop telepítő
mérete majdnem megháromszorozódott. Egyre hatékonyabb eszközök jelennek meg az Intel, AMD, ARM, de az NVIDIA
háza táján is. Az Audiophile Style fórumán gyakran előkerül, már mindent bevetettem, erőmű, CUDA offload, mégis
szaggat a DSD512, főleg EC modulátorokkal. Tudomásul kell venni, a tegnap erőművei mára csak bottal járó, őszülő öregurak.
Jussit is faggatják, ő mit használ. Semmi különös, most éppen egy laptop, stock Windows, nincs buhera, mondja
hamiskásan. Persze van minden is, a fejlesztéshez elengedhetetlen.
Én kicsiben 10. gen i9, 64GB RAM-ig jutottam a DSD bányászatban, GPU bevetése nélkül. A szoftver Windows Recovery,
alkalmassá téve a zenélésre. De a DSD512 ciklikusan itt is akad. A jelenség olyan, mint amikor egy puffer kiürül,
és nem a CPU nem bírja szusszal. Bevallom, nagyon bosszant.
Ám egy kósza ötlettől vezérelve beszereztem egy AMD Ryzen™ 7 7735HS alapú, nevetséges mini pc-t, 16GB DDR5 rammal.
Átpakoltam az Inteles gépről egy bit változtatása nélkül mindent, és kíváncsian vártam, mi lesz. Hát ez hibátlanul
teszi a dolgát. Zenél a legvadabb szűrő-modulátor kombinációkkal is. Ez is egy tanulság.
A következő linuxos szerverem AMD Epyc hat magos alacsony TDP-s szerver CPU-s lesz, az öregecskedő 4 magos Xeon helyett.
1. Ugyanazt a szűrőt használtuk.juliush írta: ↑2024.11.10., vas. 10:06Csattanós válasz ez a CD-technológiát pusztán a "felbontása", a "kivágott információ mennyisége" miatt kritizáló véleményekre!kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 10:075. Amikor saját eredeti DSD256 .dsf élő koncertfelvételünket (My Reel Club®) offline lekonvertáltunk 44,1k/16 bit flacra, majd valós időben (lejátszás közben) vissza DSD256-ra, az eredmény mindig egy picit tompább, ködösebb volt, mint az eredeti DSD256 hangzása. Amennyiben offline konvertáltuk vissza DSD256-ra, akkor nagyon kevés volt különbség, talán nem is volt, lehet, hogy csak beképzeltük.
Praktikus kérdés: az on-the-fly lejátszás és a offline felkonvertálás során biztos, hogy mindig ugyanazt a digitális szűrőt használtátok? Az előbbinél az adott DAC-okban implementált DSD256 konverziókat alkalmaztátok, vagy az audio PC-n konvertáltátok a lejátszás során on-the-fly módon és azzal etettétek már a DAC-okat?
2. Az audio PC-n konvertáltuk. Nem a DAC-ba építettet használtuk. A valós idejű lejátszás két gépes volt, egyik gépen futott a Hqplayer és csinálta a konverziót, a másikon pedig linux alatt az NAA használatával ment a végpont. tehát nem ugyanazon a gépen ment a DAC, mint ami konvertált. Ha egy gépes a konfig, akkor valószínűleg nagyobb lett volna a különbség a valós idejű és az offline konvertált lejátszás között.
Fűznék néhány műkedvelő észrevételt, főleg a HQPlayer és az 1. pont köré. Ha 2020-ig foglalkoztál behatóbban
a témával, nyilván tudod, azóta sok minden történt úgy a szoftver, mint a hardver fronton. A Desktop telepítő
mérete majdnem megháromszorozódott. Egyre hatékonyabb eszközök jelennek meg az Intel, AMD, ARM, de az NVIDIA
háza táján is. Az Audiophile Style fórumán gyakran előkerül, már mindent bevetettem, erőmű, CUDA offload, mégis
szaggat a DSD512, főleg EC modulátorokkal. Tudomásul kell venni, a tegnap erőművei mára csak bottal járó, őszülő öregurak.
Jussit is faggatják, ő mit használ. Semmi különös, most éppen egy laptop, stock Windows, nincs buhera, mondja
Én kicsiben 10. gen i9, 64GB RAM-ig jutottam a DSD bányászatban, GPU bevetése nélkül. A szoftver Windows Recovery,
alkalmassá téve a zenélésre. De a DSD512 ciklikusan itt is akad. A jelenség olyan, mint amikor egy puffer kiürül,
Ám egy kósza ötlettől vezérelve beszereztem egy AMD Ryzen™ 7 7735HS alapú, nevetséges mini pc-t, 16GB DDR5 rammal.
Átpakoltam az Inteles gépről egy bit változtatása nélkül mindent, és kíváncsian vártam, mi lesz. Hát ez hibátlanul
teszi a dolgát. Zenél a legvadabb szűrő-modulátor kombinációkkal is. Ez is egy tanulság.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
Csattanós válasz ez a CD-technológiát pusztán a "felbontása", a "kivágott információ mennyisége" miatt kritizáló véleményekre!kaef2 írta: ↑2024.11.09., szomb. 10:075. Amikor saját eredeti DSD256 .dsf élő koncertfelvételünket (My Reel Club®) offline lekonvertáltunk 44,1k/16 bit flacra, majd valós időben (lejátszás közben) vissza DSD256-ra, az eredmény mindig egy picit tompább, ködösebb volt, mint az eredeti DSD256 hangzása. Amennyiben offline konvertáltuk vissza DSD256-ra, akkor nagyon kevés volt különbség, talán nem is volt, lehet, hogy csak beképzeltük.
Praktikus kérdés: az on-the-fly lejátszás és a offline felkonvertálás során biztos, hogy mindig ugyanazt a digitális szűrőt használtátok? Az előbbinél az adott DAC-okban implementált DSD256 konverziókat alkalmaztátok, vagy az audio PC-n konvertáltátok a lejátszás során on-the-fly módon és azzal etettétek már a DAC-okat?
Gyula
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene
Egy facebookos diskurzus hatására írtam egy blog posztot a DSD felkonvertálással kapcsolatos tapasztalataimról, kísérleteimről.
A mediumon ezen a linken olvasható:
https://medium.com/@mediaengineering/go ... d8c8b2169d
Idézem itt is alább a szovegét, hátha lesz aki jobban szeretné itt olvasni.
----------------------------------------------------
Az első, Apple OS X-be épített felkonvertálás felfedezése és használata után (olyan 2008, 2009 táján) igazán komolyan kb 2012-től kb 2020-ig kísérleteztem a felkonvertálással, nagy segítséget kapva Jussi Laakotól, a Hqplayer fejlesztőjétől is illetve Jord Groentől, a Pink Faun alapítójától és több ismert szoftver fejlesztőtől is (Audio Linux például).
Építettem, használtam a 18 Xeon magos, 32 GB GPU-s Apple iMac Protól kezdve HP z8 munkaállomást, sok Xeon magos, NVIDIA GPU-s gépen keresztül erre dedikált Audio Linuxos gépeket is, egy, kettő, illetve 3 gépes konfigurációban (1 adatbázis kezelő + 1 render + plusz egy lejátszó gép Linux alatt). Roonnal, Hqplayerrel, Audirvanaval, Tidal, Qobuz desktop appal, saját fejlesztésű, linuxos parancssoros lejátszó szoftverrel is.
Több tucatnyi DAC-kal, köztük többféle R2R-rel is. 3, 4 utas aktív stúdió monitoroktól kezdve a Marten Duke 2 polcsugárzóig sokféle hangsugárzóval, erősítővel és komplett Danley hangosító rendszerrel is. Felső kategóriás Wireworld, Siltech, Crystal Cable ezüst (arany) kábelezéssel.
Vagyis összességében odafigyelve a részletekre, megadva a módját. DSD256-tól DSD1024-ig próbálkozva.
Mindezt ráadásul nem azzal a szándékkal, hogy a kísérlet eredményképpen valamiféle terméket hozzak létre, csupán azért, hogy megértsem mi történik és hogy lehet egy rendszer összerakása során a felkonvertálást optimálisan felhasználni.
Az alábbiak a fontosabb tanulságok:
1. Minél jobban működik egy felkonvertálás PCM-ről, annál erőforrás igényesebb valós időben. DSD512-re konvertálni egy bonyolultabb szűrővel nem lehetséges GPU használat nélkül, és már a DSD256 is necces üzembiztosan. A GPU használat meg alapvetően kizárja, hogy passzív hűtésű gépez tudjunk használni. Nálam a jó számítógépes lejátszás egyik fontos kelléke a passzív hűtés.
2. Azok az algoritmusok, amik relatíve jól működtek, 44k, 48k Flac esetében, már nem voltak olyan jók 96k wav feletti file-ok esetében.
3. A valós idejű konverziónak mindig rosszabb az eredménye, mint az un offline-nak. Az offline azt jelenti, hogy valós időnél lassabban csináljuk és elmentjük a konvertált PCM file-t, mint új .dsf/wsd DSD file és azt játszuk le. Ennek az ára a sokkal nagyobb file méret (nagyobb háttértár kapacitás kell), az előnye, hogy a lejátszáshoz nem kell sok magos CPU és nagy teljesítményű GPU, csak egy gyors SSD és sok memória (16 GB a minimum). További hátránya, hogy a jó minőségű offline konverzióhoz, kell a Hqplayer Pro szoftver, ami drága, közel, 4000 euró volt az ára.
4. Minél nagyobb teljesítményű a számítógépünk, annál több RF, EM zavart (és persze zavaró ventillátor zajt) vihetünk a rendszerünkbe. Vagyis amit esetleg megnyerünk a réven, annak egy részét elveszítjük a vámon. Ilyen esetben kötelező a felkonvertálást végző gépet optikai Ethernettel, galvanikusan leválasztani a rendszerünk egészéről és szükséges lehet akár egy másik helységbe is tenni, semmiképpen ne tegyük a hifi állványunkra. Ez azt is mutatja, hogy az un kétgépes megoldást érdemes ilyenkor használni, lásd a poszt végén lévő linken olvasható cikket.
5. Amikor saját eredeti DSD256 .dsf élő koncertfelvételünket (My Reel Club®) offline lekonvertáltunk 44,1k/16 bit flacra, majd valós időben (lejátszás közben) vissza DSD256-ra, az eredmény mindig egy picit tompább, ködösebb volt, mint az eredeti DSD256 hangzása. Amennyiben offline konvertáltuk vissza DSD256-ra, akkor nagyon kevés volt különbség, talán nem is volt, lehet, hogy csak beképzeltük.
6. A streaming szolgáltatóktól lejátszva korlátozottak a lehetőségek a felkonvertálásra, a Roon, a Hqplayer és az Audirvana adják ehhez a viszonylag egyszerű és jó minőségű lehetőséget.
7. A modern, hangos és agyonprocesszált felvételek felkonvertálása majd lejátszása, amik a streaming szolgáltatások többségének fő tartalmait kiteszik, nem nagyon “javíthatóak” ilyen módon és nem igazán reagálnak jól a konverzión keresztüli lejátszásra, sok esetben csak “mosottá” válnak tőlük. A bonyolultabb konverzióktól főképpen, inkább az egyszerűek használatával lehet elérni egy pici “kisimulást” a használatukkal. Viszont megjelenhet a klippelés, illetve jobban hallhatóvá válik hatása a konverzió után, köszönhetően az un ISD vagyis Intersample Distortion jelenségnek. Ha ezt el akarjuk kerülni legalább 1 dB-lel vegyük vissza a file hangosságát, a konverzió megkezdése előtt.
8. A zene műfajától és az utómunka minőségétől, processzálás mennyiségétől, a felvétel hangosságától is függ, melyik szűrő vagy algoritmus válik be.
9. Az offline konverzió esetében a két lépcsős konverzió jó eredményeket tud hozni. Vagyis egyfajta konverzióval előbb felkonvertáljuk 352,8 vagy 384 kHz/24 bitre a 44k vagy 48k file-t, majd egy másik konverzióval innen tovább DSD256-ra vagy DSD512-re.
10. A DAC-okba épített konverzió általában rosszabb eredményt hoz, mint a számítógépesen elvégzett. Sajnos az esetek többségében nem kikapcsolható.
Aki szeretne egy kicsit az offline konverzióval kísérletezni, az töltse le a Tascam Hi-Res editor szoftverét ingyenesen.
https://tascam.com/us/product/hi-res_editor
Ez tud DSD256-ig le és fel konvertálni. Átlagos, nem rossznak mondható minőséggel.
Ugyanazon felvételek DSD256 és 44k/16 bites verzióját pedig a tavalyi hifi kiállítási élő felvételek közül lehet letölteni a próbához innen:
https://medium.com/@mediaengineering/22 ... cc30e1e19e
Ezek azért is érdekes felvételek ( kiváló zenén és előadáson túl) mert kihasználják a DSD formátum adta teljes dinamika tartományt (+3,1 dB-ig vannak kivezérelve) és dinamika kompresszió nélkül készültek vagyis a közel 70 dB-es élő dinamika maradéktalanul megvan.
A sok évig tartó kísérletezés eredményeképpen született meg az alábbi írás is, arról, hogy milyen lehetőségeink vannak számítógépes zenehallgató rendszer kiépítésére, ezt már többször betettem itt is, de hátha lesz aki érdekesnek talál egy összefoglalót a lehetőségekről (ami lassan négy éve nem frissült, vagyis sok minden nincs benne, lassan majd írok egy frissített verziót is).
https://medium.com/@mediaengineering/az ... 722985d913
A mediumon ezen a linken olvasható:
https://medium.com/@mediaengineering/go ... d8c8b2169d
Idézem itt is alább a szovegét, hátha lesz aki jobban szeretné itt olvasni.
----------------------------------------------------
Az első, Apple OS X-be épített felkonvertálás felfedezése és használata után (olyan 2008, 2009 táján) igazán komolyan kb 2012-től kb 2020-ig kísérleteztem a felkonvertálással, nagy segítséget kapva Jussi Laakotól, a Hqplayer fejlesztőjétől is illetve Jord Groentől, a Pink Faun alapítójától és több ismert szoftver fejlesztőtől is (Audio Linux például).
Építettem, használtam a 18 Xeon magos, 32 GB GPU-s Apple iMac Protól kezdve HP z8 munkaállomást, sok Xeon magos, NVIDIA GPU-s gépen keresztül erre dedikált Audio Linuxos gépeket is, egy, kettő, illetve 3 gépes konfigurációban (1 adatbázis kezelő + 1 render + plusz egy lejátszó gép Linux alatt). Roonnal, Hqplayerrel, Audirvanaval, Tidal, Qobuz desktop appal, saját fejlesztésű, linuxos parancssoros lejátszó szoftverrel is.
Több tucatnyi DAC-kal, köztük többféle R2R-rel is. 3, 4 utas aktív stúdió monitoroktól kezdve a Marten Duke 2 polcsugárzóig sokféle hangsugárzóval, erősítővel és komplett Danley hangosító rendszerrel is. Felső kategóriás Wireworld, Siltech, Crystal Cable ezüst (arany) kábelezéssel.
Vagyis összességében odafigyelve a részletekre, megadva a módját. DSD256-tól DSD1024-ig próbálkozva.
Mindezt ráadásul nem azzal a szándékkal, hogy a kísérlet eredményképpen valamiféle terméket hozzak létre, csupán azért, hogy megértsem mi történik és hogy lehet egy rendszer összerakása során a felkonvertálást optimálisan felhasználni.
Az alábbiak a fontosabb tanulságok:
1. Minél jobban működik egy felkonvertálás PCM-ről, annál erőforrás igényesebb valós időben. DSD512-re konvertálni egy bonyolultabb szűrővel nem lehetséges GPU használat nélkül, és már a DSD256 is necces üzembiztosan. A GPU használat meg alapvetően kizárja, hogy passzív hűtésű gépez tudjunk használni. Nálam a jó számítógépes lejátszás egyik fontos kelléke a passzív hűtés.
2. Azok az algoritmusok, amik relatíve jól működtek, 44k, 48k Flac esetében, már nem voltak olyan jók 96k wav feletti file-ok esetében.
3. A valós idejű konverziónak mindig rosszabb az eredménye, mint az un offline-nak. Az offline azt jelenti, hogy valós időnél lassabban csináljuk és elmentjük a konvertált PCM file-t, mint új .dsf/wsd DSD file és azt játszuk le. Ennek az ára a sokkal nagyobb file méret (nagyobb háttértár kapacitás kell), az előnye, hogy a lejátszáshoz nem kell sok magos CPU és nagy teljesítményű GPU, csak egy gyors SSD és sok memória (16 GB a minimum). További hátránya, hogy a jó minőségű offline konverzióhoz, kell a Hqplayer Pro szoftver, ami drága, közel, 4000 euró volt az ára.
4. Minél nagyobb teljesítményű a számítógépünk, annál több RF, EM zavart (és persze zavaró ventillátor zajt) vihetünk a rendszerünkbe. Vagyis amit esetleg megnyerünk a réven, annak egy részét elveszítjük a vámon. Ilyen esetben kötelező a felkonvertálást végző gépet optikai Ethernettel, galvanikusan leválasztani a rendszerünk egészéről és szükséges lehet akár egy másik helységbe is tenni, semmiképpen ne tegyük a hifi állványunkra. Ez azt is mutatja, hogy az un kétgépes megoldást érdemes ilyenkor használni, lásd a poszt végén lévő linken olvasható cikket.
5. Amikor saját eredeti DSD256 .dsf élő koncertfelvételünket (My Reel Club®) offline lekonvertáltunk 44,1k/16 bit flacra, majd valós időben (lejátszás közben) vissza DSD256-ra, az eredmény mindig egy picit tompább, ködösebb volt, mint az eredeti DSD256 hangzása. Amennyiben offline konvertáltuk vissza DSD256-ra, akkor nagyon kevés volt különbség, talán nem is volt, lehet, hogy csak beképzeltük.
6. A streaming szolgáltatóktól lejátszva korlátozottak a lehetőségek a felkonvertálásra, a Roon, a Hqplayer és az Audirvana adják ehhez a viszonylag egyszerű és jó minőségű lehetőséget.
7. A modern, hangos és agyonprocesszált felvételek felkonvertálása majd lejátszása, amik a streaming szolgáltatások többségének fő tartalmait kiteszik, nem nagyon “javíthatóak” ilyen módon és nem igazán reagálnak jól a konverzión keresztüli lejátszásra, sok esetben csak “mosottá” válnak tőlük. A bonyolultabb konverzióktól főképpen, inkább az egyszerűek használatával lehet elérni egy pici “kisimulást” a használatukkal. Viszont megjelenhet a klippelés, illetve jobban hallhatóvá válik hatása a konverzió után, köszönhetően az un ISD vagyis Intersample Distortion jelenségnek. Ha ezt el akarjuk kerülni legalább 1 dB-lel vegyük vissza a file hangosságát, a konverzió megkezdése előtt.
8. A zene műfajától és az utómunka minőségétől, processzálás mennyiségétől, a felvétel hangosságától is függ, melyik szűrő vagy algoritmus válik be.
9. Az offline konverzió esetében a két lépcsős konverzió jó eredményeket tud hozni. Vagyis egyfajta konverzióval előbb felkonvertáljuk 352,8 vagy 384 kHz/24 bitre a 44k vagy 48k file-t, majd egy másik konverzióval innen tovább DSD256-ra vagy DSD512-re.
10. A DAC-okba épített konverzió általában rosszabb eredményt hoz, mint a számítógépesen elvégzett. Sajnos az esetek többségében nem kikapcsolható.
Aki szeretne egy kicsit az offline konverzióval kísérletezni, az töltse le a Tascam Hi-Res editor szoftverét ingyenesen.
https://tascam.com/us/product/hi-res_editor
Ez tud DSD256-ig le és fel konvertálni. Átlagos, nem rossznak mondható minőséggel.
Ugyanazon felvételek DSD256 és 44k/16 bites verzióját pedig a tavalyi hifi kiállítási élő felvételek közül lehet letölteni a próbához innen:
https://medium.com/@mediaengineering/22 ... cc30e1e19e
Ezek azért is érdekes felvételek ( kiváló zenén és előadáson túl) mert kihasználják a DSD formátum adta teljes dinamika tartományt (+3,1 dB-ig vannak kivezérelve) és dinamika kompresszió nélkül készültek vagyis a közel 70 dB-es élő dinamika maradéktalanul megvan.
A sok évig tartó kísérletezés eredményeképpen született meg az alábbi írás is, arról, hogy milyen lehetőségeink vannak számítógépes zenehallgató rendszer kiépítésére, ezt már többször betettem itt is, de hátha lesz aki érdekesnek talál egy összefoglalót a lehetőségekről (ami lassan négy éve nem frissült, vagyis sok minden nincs benne, lassan majd írok egy frissített verziót is).
https://medium.com/@mediaengineering/az ... 722985d913
- Big
- V.I.P.
- Értékelés: 755
- Kapcsolat:
Szerencsés vagy, hogy csak ennyi...........................Luxor Audio írta: ↑2024.10.23., szer. 09:05A frissítés nálam is belenyúlt a beállításokba, pl. a magánhálózatot publikusra állította és megváltoztatta a hálózati felderítést is, azaz visszaállított pár dolgot alap helyzetbe. Visszanyomogattam őket, azóta minden OK.

Nálam sokkal rosszabb a helyzet, de már vannak részeredmények
DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10970
- Kapcsolat:
A frissítés nálam is belenyúlt a beállításokba, pl. a magánhálózatot publikusra állította és megváltoztatta a hálózati felderítést is, azaz visszaállított pár dolgot alap helyzetbe. Visszanyomogattam őket, azóta minden OK.
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Ebéd után kipróbálom, még egyszer köszönöm!

DK Design VS1 Reference MkII, Revel Performa F30, Ariston Audio RD110SL-SME3009S2 Imp-VdH Frog-Pointe Pure Power Supply-PS Audio GCPH, Dual Audio PC-Linear Power Supply-M2Tech Young-Palmer Power Station, Philips CD930, Denon TU-QS10, Harmonic Technology,Transparent,AudioQuest,ValhallA,HydraSound
- kakaox
- Kezdő Fórumlakó
- Értékelés: 381
Szia Big!Big írta: ↑2024.10.22., kedd 22:49Sziasztok! Keresnék olyan szakembert aki jártas hálózatkezelésben, vagy inkább úgy írom, hogy tudja mi változott a v24H2 frissítésnél ami miatt egy készülékemet se látom magánhálózaton. Minden eltünt mióta frissültek a gépek, v23H2-vel minden rendben volt Win11 Home és Win11 Pro-n is. Win 10 22H2 mindent lát.
Előre is köszönöm a segítséget!
Itt olvashatod a magyarázatot...
https://ipon.hu/magazin/cikk/a-windows- ... akozasokat
gpedit.msc, és nyisd meg a Helyi csoportházirend-szerkesztőt
1. Válaszd a Helyi számítógépházirend
> Számítógép konfigurációja
> Felügyeleti sablonok
> Hálózat
> Lanman munkaállomás lehetőséget
Kattints duplán a
„Vendégek nem biztonságos bejelentkezéseinek engedélyezése”
elemre, és válaszd az Engedélyezés lehetőséget.
2. Tallózz újra a következő helyre a Helyi csoportházirend-szerkesztőben.
Helyi számítógép házirend
> Számítógép konfigurációja
> Windows beállítások
> Biztonsági beállítások
> Helyi házirend
> Biztonsági beállítások
Kattintson duplán a
"Microsoft hálózati ügyfél: Kommunikáció digitális aláírása (mindig)",
kattints duplán a megnyitáshoz, válaszd a Letiltás lehetőséget.
A Programok és szolgáltatások telepítése parancsnál:
1. Egyszerű TCPIP szolgáltatásokhoz "pipa"
2. mindkét SMB-hez "pipa"
Szolgáltatások / Szabványos fülön
1. Funkciófelderítő erőforrások közzététele
indítás típusa: Automatikus
szolgáltatás állapota: indítás (ha fut, akkor leállítás, majd ismét indítás)
2. SSDP kereső
3. UPNP eszközállomás
Remélem tudtam segíteni!
Eleje: Passzív hűtésű HTPC (Sotm LAN, USB, központi Clock, Switch)+külső 400w HDPLEX PSU+Audiobyte Hydra Z, Audio-GD Master 7 DAC
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp Vége:Sonus Faber Guarneri Memento Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian Szoba:Panel
Közepe: Krell KSA 100 poweramp, Krell KRC-3 preamp Vége:Sonus Faber Guarneri Memento Kábelek:Stealth Táp: Lab12 Gordian Szoba:Panel
- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Hálózatfelderítést kikapcsolom, majd vissza kb. 10-20 másodpercig megjelenik a listában az aktuális gép, de a többi nem, majd eltünik. 

- Big
- V.I.P.
- Kapcsolat:
Sziasztok! Keresnék olyan szakembert aki jártas hálózatkezelésben, vagy inkább úgy írom, hogy tudja mi változott a v24H2 frissítésnél ami miatt egy készülékemet se látom magánhálózaton. Minden eltünt mióta frissültek a gépek, v23H2-vel minden rendben volt Win11 Home és Win11 Pro-n is. Win 10 22H2 mindent lát.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Big 2024.10.22., kedd 22:57-kor.
A QobuzClub felületén olvastam, a zenekedvelők kiváló minőségű zenei streamelési és letöltési platformja bejelentette a Direct Stream Digital (DSD) és a Digital eXtreme Definition (DXD) hangformátumok bevezetését a nagy felbontású letöltési áruházában.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
Koszonom, mukodik. A multkor tulkombinaltam. :)juliush írta: ↑2024.09.21., szomb. 13:25Én csak jóval korábbi HQPlayerrel használtam a Roon-t, de akkor a következő lépéseket kellett tenni:
- A HQPlayerben beállítani a csatlakoztatott DAC-ot kimeneti eszközként
- Be kell állítani a HQP-n a hálózati üzemmódot, ez egy ikon volt a felső menüsorban. Innentől a HQP "hírdeti" magát a hálózaton audio lejátszóként.
Innentől kezdve már megjelenik a "HQPlayer", mint lejátszó zóna.
- A Roonban be kell menni a bal oldali menüoszlop tetején levő fogaskerék ikonon keresztül a beállítások almenübe, amiben a "Setup" oldal alján van egy "HQPlayer" menüpont egy "Add HQPlayer" gombbal. Ebben tudod megadni azt a lokális hálózati címet, amelyen fut maga a HQPlayer szoftver. Ha ez ugyanaz a gép, akkor a cím maradjon "localhost", ha egy másik gép, akkor annak az IP-címe, pl. "192.168.0.110".
Remélem, ez segít, sok sikert!
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5964
Működni fog vele.
Konkrét felhasználói beszámolók/tapasztalatok Matrix SPDIF 2 + iFi iPower 5V kombinációról (angolul), illetve javaslatok/ellenjavaslatok is más/jobb (drágább, lineáris) tápokra:
https://forum.psaudio.com/t/which-power ... r-9v/15564
Konkrét felhasználói beszámolók/tapasztalatok Matrix SPDIF 2 + iFi iPower 5V kombinációról (angolul), illetve javaslatok/ellenjavaslatok is más/jobb (drágább, lineáris) tápokra:
https://forum.psaudio.com/t/which-power ... r-9v/15564
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 10970
- Kapcsolat:
A megadott paramétereknek a legkisebb, LPS10 tápegységünk is megfelel, a szükséges DC kábelt is tudjuk adni hozzá. A többit megüzenem.
Szép napot kívánok!
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert nem vagyok szaki.
Egy DDC Mátrix Spdiff 2-höz keresnék külső tápot hogy más készülékkel is rábírjam működést.Ne csak PC-vel.
Matrix Spdiff 2 paraméterei:
USB busz tápellátás: 5V/500mA
Külső tápegységhez: DC 6~9V,≥800mA
Tápegység csatlakozó: külső átmérő 5,5 mm; belső átmérő 2,1 mm (+ belső, - külső)
Idáig USB keresztül kapta az áramot a PC-ről.
De szeretném másik külső lejátszóval Fiio DAP (DAC) is működésre bírni.
Na most a külső táp amit kinéztem:
IFI IPOWER 2 TÁPEGYSÉG: 5V/2.5A
Működni fog e ezzel? Esetleg hasonló kategoriában mit ajánlotok?
Köszönettel
Egy kis segítségre lenne szükségem, mert nem vagyok szaki.
Egy DDC Mátrix Spdiff 2-höz keresnék külső tápot hogy más készülékkel is rábírjam működést.Ne csak PC-vel.
Matrix Spdiff 2 paraméterei:
USB busz tápellátás: 5V/500mA
Külső tápegységhez: DC 6~9V,≥800mA
Tápegység csatlakozó: külső átmérő 5,5 mm; belső átmérő 2,1 mm (+ belső, - külső)
Idáig USB keresztül kapta az áramot a PC-ről.
De szeretném másik külső lejátszóval Fiio DAP (DAC) is működésre bírni.
Na most a külső táp amit kinéztem:
IFI IPOWER 2 TÁPEGYSÉG: 5V/2.5A
Működni fog e ezzel? Esetleg hasonló kategoriában mit ajánlotok?
Köszönettel
Orr: Iso Tek EVO3 Polaris
Horgony: Nordost Blue Heaven, Iso Tek EVO3 premier, AudioQuest Rocket 33
Fedélzet: Asus PN 60
Híd: Mátrix X Spidf 2 (lvds hdmi)
Kormány: Cambridge cxa 81
Kémény: Musician Pegasus
Tat: Quadral Chromium Style 8
Ja és a negyedik dimenzió az biza a zene
Horgony: Nordost Blue Heaven, Iso Tek EVO3 premier, AudioQuest Rocket 33
Fedélzet: Asus PN 60
Híd: Mátrix X Spidf 2 (lvds hdmi)
Kormány: Cambridge cxa 81
Kémény: Musician Pegasus
Tat: Quadral Chromium Style 8
Ja és a negyedik dimenzió az biza a zene
- tottyi
- Hazajáró lélek
- Értékelés: 860
Koszi szepen, kiporbalom. A gond mikor probaltam beallitani akkor az volt, hogy mikor kivalasztottam a Roon-bol a HQPlayer-t akkor valami dac driver kellett neki de ha csak a HQPlayer-bol inditottam a zenet ugy mukodott magaban.juliush írta: ↑2024.09.21., szomb. 13:25Én csak jóval korábbi HQPlayerrel használtam a Roon-t, de akkor a következő lépéseket kellett tenni:
- Be kell állítani a HQP-n a hálózati üzemmódot, ez egy ikon volt a felső menüsorban. Innentől a HQP "hírdeti" magát a hálózaton audio lejátszóként.
Innentől kezdve már megjelenik a "HQPlayer", mint lejátszó zóna.
- A Roonban be kell menni a bal oldali menüoszlop tetején levő fogaskerék ikonon keresztül a beállítások almenübe, amiben a "Setup" oldal alján van egy "HQPlayer" menüpont egy "Add HQPlayer" gombbal. Ebben tudod megadni azt a lokális hálózati címet, amelyen fut maga a HQPlayer szoftver. Ha ez ugyanaz a gép, akkor a cím maradjon "localhost", ha egy másik gép, akkor annak az IP-címe, pl. "192.168.0.110".
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R
Na így már világos nekem is, ez volt a "hiányzó láncszem". Nekem NAS-om van (ami valójában egy XigmaNAS-t futtató PC) egyszerű fájlszerverként használva, SMB protokollal.
Én csak jóval korábbi HQPlayerrel használtam a Roon-t, de akkor a következő lépéseket kellett tenni:
Gyula
Itt a másik gép listája az ottani kimenetként használható lehetőségekről (rosszul emlékeztem, nem Julia, Prodigy a hangkártya benne, de tökmindegy):