Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Class D amp (tapasztalatok-vélemények)

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Re: Class D amp (tapasztalatok-vélemények)

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

feket663 írta:
2024.05.12., vas. 12:02
gyongyhalas írta:
2024.05.12., vas. 10:57
denesdr írta:
2024.05.12., vas. 08:54

Oké, mennyit kérsz érte, hogy felrakj ide egy linket egy tanulmányról, ahol azt vizsgálják, hogy az EMI/RFI mit csinál a hanggal, emberekkel? Ha meg konkrétan audió készülékek EMI/RFI kisugárzásról van szó benne, az plusz pont lenne.
https://hangzasvilag.hu/keces-audio-iqr ... dicionalo/
OK, de mi köze a néhány hertzes tartományban lévő Schumann-rezonanciáknak a több száz kHz-MHz tartományban működő kapcsolóüzemű tápok állítólagos zavaró hatásához?
Szerintem olvasd el mégegyszer...Talán a cikk még elfogult is lehetne hiszen termék eladásáról van szó ...így a hülyítés is benne van a pakliban....de és itt a de, más készülékeknél is van szó emi/rfi filter alkalmazásáról annak szükségletéről...innen már csak egy gondolat a hangminőségére való káros hatásának csökkentésére való irányultság.....vagy minnél nagyobb annál jobban szól a zene? Nekem mindkét rendszerem van ....Talán sokunknál nincs így...Az én tapasztalatom hasonlóan az érzelmek hiányára utal egyik rendszer ellenében...A másik meg elképesztő felbontás és dinamika jellemzi.....Na most melyik kezembe harapjak.....vagyis fáj az érzékenyebb kezem....Ennyi Valami okozza a fejben kialakuló érzetet....Nem írok jobbságot csak másságot és elfogultságot.....Talán valóban szükséges lenne mérni
melyik készülék tápegység zavaróbb és itt lehetne beszélgetést kezdeni ötletelni.......Bár nagyon nem szeretem a méricskélés szót...de miért is van valami? Gondolom ezzel nem sértek egyéneket. POnt

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

supravox írta:
2024.05.12., vas. 11:05
Ok legyen így.
De az egész polémia onnan indult,hogy egy fórumtárs panaszkodott,hogy akármit csinál az erősítőjével otthon,búg a trafója.
Erre jött a "bölcs" tanács,hogy cseréld ki kapcsitápra minden gondod megszűnik.
És ha igazán jót akarsz akkor pattints möge valami D class bigyót és eljő a Kánaán.
Ez olyan mintha valaki panaszkodna,hogy hát sercegnek a lemezek.
És a tanács az volna,hogy hát vegyél egy sztrímert!!😄😄
Azért nem teljesen olyan, lásd Juliush esetét lentebb. Bár ő nem panaszkodott búgásra, de simán ki tudta/tudja váltani egy kapcsolóüzemű táppal ellátott, D osztályú készülékkel a lineáris tápú, A osztályú erősítést.

feket663
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 265

Hozzászólás Szerző: feket663 »

gyongyhalas írta:
2024.05.12., vas. 10:57
denesdr írta:
a.gabriel írta:
2024.05.12., vas. 08:45
Semmit sem adnak ingyen, mint az élet bármely területén, így ezt sem.
Oké, mennyit kérsz érte, hogy felrakj ide egy linket egy tanulmányról, ahol azt vizsgálják, hogy az EMI/RFI mit csinál a hanggal, emberekkel? Ha meg konkrétan audió készülékek EMI/RFI kisugárzásról van szó benne, az plusz pont lenne.
OK, de mi köze a néhány hertzes tartományban lévő Schumann-rezonanciáknak a több száz kHz-MHz tartományban működő kapcsolóüzemű tápok állítólagos zavaró hatásához?
RPI4B-Allo BOSS V1.2, TPA3255, Canton CT1000

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2477

Hozzászólás Szerző: supravox »

Alex_Aston írta:
2024.05.12., vas. 11:13
supravox írta:

És így megoldódik, vagy sem a sercegés kérdése? :D
A SERCEGÉS kérdése meg😄
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3255

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

supravox írta:

És így megoldódik, vagy sem a sercegés kérdése? :D
Csak a Marantz! :-D

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

denesdr írta:
2024.05.12., vas. 10:52
supravox írta:
2024.05.12., vas. 10:42
denesdr írta:
2024.05.12., vas. 10:13

A Hypex végfokokhoz a saját SMPS-ük a legjobb, sokan próbálkoztak velük lineáris tápolással, de mindig ez lett a konklúzió. Persze ettől még egyáltalán nem biztos, hogy SMPS-sel tetszett volna neked, de lesz..zni ettől még nem kell (ezt csak általánosan írom), mert sokan használják megelégedéssel ezeket a készülékeket.
Nem véletlen írtam a több tapasztalatot.Ha egy MBL-nek Trinnov-nak nem sikerült /számomra/ értékelhető hangot kicsiholnia a technikából akkor miért írjam azt,hogy ó hát persze nagyon szuper.
Ellenben a Soulution valamelyik erősítője tetszett.
De sztem ők komolyabban vették ezt a dolgot.
Na látod, (részben) pont ezért nem érdemes a D osztályú erősítőket (vagy épp kapcsolóüzemű tápokat) megbélyegezni, hogy úgyis egyforma mind. Ez persze ugyanúgy vonatkozik az összes többi erősítőosztályra is.
Ok legyen így.
De az egész polémia onnan indult,hogy egy fórumtárs panaszkodott,hogy akármit csinál az erősítőjével otthon,búg a trafója.
Erre jött a "bölcs" tanács,hogy cseréld ki kapcsitápra minden gondod megszűnik.
És ha igazán jót akarsz akkor pattints möge valami D class bigyót és eljő a Kánaán.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

gyongyhalas
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 326

Hozzászólás Szerző: gyongyhalas »

denesdr írta:
a.gabriel írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4008

Hozzászólás Szerző: juliush »

denesdr írta:
supravox írta:
2024.05.12., vas. 09:53
Egy hazai amúgy elismert és kedvelt "gyártót" kértem meg,hogy az aktuális legmenőbb hypex kit-et felhasználva építsen egy végfokot de rendes dupla analóg táppal.
A Hypex végfokokhoz a saját SMPS-ük a legjobb, sokan próbálkoztak velük lineáris tápolással, de mindig ez lett a konklúzió. Persze ettől még egyáltalán nem biztos, hogy SMPS-sel tetszett volna neked, de lesz..zni ettől még nem kell (ezt csak általánosan írom), mert sokan használják megelégedéssel ezeket a készülékeket.
Sejteni vélem, Supravox melyik hazai gyártóra utalt, be kell vallanom, nekem az ő hangzásbeli preferenciájuk már a hagyományos AB-osztálynál sem jött be! De ez nyilván egyéni ízlés kérdése.
A tápegység kérdésében én is hasonló tapasztalatokról hallottam, különösen a magasabb teljesítményű moduljaiknál már igencsak komolyan kellene megépíteni a megfelelő mennyiségű és minőségű kakaót előállító lineáris tápot! Én bő egy éve élek együtt az alábbi Hypex NCore NC500-as modulokra épülő végfokkal, low gain módban, hol csöves előfokkal, hol változtatható hangerejű DAC-okról közvetlenül hajtva. És olyan eszközökkel osztozik a polcokon, mint a majdnem teljesen A-osztályú Musical Fidelity A-1000-es, Naim Nait1-es, vagy épp Süti feszültségerősítés nélküli MOS-FET-es kimenő fokozata, vagy az Exogal Comet+Ion PowerDAC, és a Harbeth M30.1-eseket hajtva bármelyik összevetésben simán megállja a helyét.
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

supravox írta:
2024.05.12., vas. 10:42
denesdr írta:
supravox írta:
Egy hazai amúgy elismert és kedvelt "gyártót" kértem meg,hogy az aktuális legmenőbb hypex kit-et felhasználva építsen egy végfokot de rendes dupla analóg táppal.
Nem véletlen írtam a több tapasztalatot.Ha egy MBL-nek Trinnov-nak nem sikerült /számomra/ értékelhető hangot kicsiholnia a technikából akkor miért írjam azt,hogy ó hát persze nagyon szuper.
Na látod, (részben) pont ezért nem érdemes a D osztályú erősítőket (vagy épp kapcsolóüzemű tápokat) megbélyegezni, hogy úgyis egyforma mind. Ez persze ugyanúgy vonatkozik az összes többi erősítőosztályra is.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára denesdr 2024.05.12., vas. 10:56-kor.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

denesdr írta:
supravox írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

supravox írta:

juliush
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 4008

Hozzászólás Szerző: juliush »

a.gabriel írta: ...Érdemes lenne, mindenkinek kibővíteni a tudását az EMI, RFI sugárzás ismeretére, és arra hogy ezek a sugárzások mit csinálnak a hanggal, és az elő személyekkel, az ilyen tápegységek...

Első nekifutásra érdes lenne beszerezniük akiket érdekel a téma egy alapokat adó műszert, pl: ezt
https://safelivingtechnologies.com/prod ... meter.html

utána mérni ezzel, és kísérletezni, hogyan tudja valaki ezt a kapott értéket csökkenteni, ha nem hallja ezen keresztül a Kossuth rádiót az már jó jel. Ja és minden esetben olvasottság a témában, ami mindennek az alapja.

De az ördög mindig a részletekben rejlik, bármennyire is szeretnénk, hogy ne ott legyen.

...Ha audioról van szó, akkor olvassál utána, hogy egy Jeff Rowland, vagy egy MSB mit tesz meg azért, hogy mind a külső, mind a belső hatás a lehető legkevésbé szóljon bele a hangba...
A hivatkozott berendezés a leírása szerint nem a környezeti sugárzás mérésére alkalmas, hanem a táphálózatban elektromágneses interferencia által keletkező zajokéra.
Az mindenesetre izgalmas és elgondolkoztató információ lehetne számunkra, hogy mit mértél lineáris és kapcsolóüzemű tápok esetén ilyen, vagy funkcionalitásában hasonló eszközzel!

Jeff Rowland 525:
Kép
Gyula 
Hanghordozó -> Kütyük -> Zene

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

La_Valse írta:
2024.05.12., vas. 07:29
A hozzászólásokból az derül ki, a technológia zsigeri elutasítói vannak megsértődve, hogy
egyáltalán van, aki ilyet merészel birtokolni, hallgatni, és hovatovább beszélni is róla.
Szerintem picit félreértesz valamit.
Már ha rám gondoltál😁
A technológia iránti elutasításom nem zsigeri.Vegytisztán tapasztalati.
Évekkel ezelőtt én is futottam egy kört D osztállyal kapcsolatban.
Komoly keszülékházba.
Szóval nem a disznóóldeszkára visító kapcsitáppal.
Nem lett jó.
Hetekig csak feszengve hallgattam zenét.
Hallottam full kiépítésben Trinnov rendszert.Aminek minden eleme D-osztályos vegfok volt.
Lenyűgöző volt 10 percig.
Aztán olyan volt az érzés mint a fogorvosnál.
Mi volt még?
Ja MBL.. nem az űber több százerez eurós cucc.
Csak a kb. 100 ezer.
Ugyanaz a kellemetlen érzés tört rám.
Én egyszerűen nem tudnék egy ilyen hangképpel együtt élni.
A fenti tapasztalatok miatt berzengedek akkor mikor valaki megpróbál meggyőzni,hogy az Aliexpressen összevásárolt lomokból megépítette a mindent lebírkózót.

a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 95

Hozzászólás Szerző: a.gabriel »

Ha audioról van szó, akkor olvassál utána, hogy egy Jeff Rowland, vagy egy MSB mit tesz meg azért, hogy mind a külső, mind a belső hatás a lehető legkevésbé szóljon bele a hangba.

De, más területen, ott van az Synergistic Research, vagy Acoustic Review, Schnerzinger, Telos Audio, stb....terméik, tudod ezek nem elvek, hanem testet öltött termékek, csakhogy megint NE legyen igazad..

Minden bizonnyal éltél ezek termékkel együtt, vagy valamelyikével, és tudod, mit csinálnak, és miként dolgoznak.

Anno ugyan ez volt a kontakt javító folyadékkal, senki nem tudott fényképen számos darabot felmutatni, mint én, de mindenkinek volt egypár jó-rossz szava a témához, akik egyetlen eggyel sem rendelkeztek.

Számtalanszor bebizonyosodott itt már, hogy mások pufogtatnak, nem akinek van ezekkel tapasztalata.

De ha nem akarsz olvasni, akkor érdemes megnézni az On The Spot-t, azon belül is a digitális világ hatásait az emberi szervezetre. Ha jól emlékszem fent van a youtube-on, de ha ott nincs akkor házimozisan élve, valamelyik kölcsönzön.

Erről ennyit, itt befejeztem, akit érdekel ez az egész, akkor úgy is utána fog nézni, a többieknek meg marad a pufogtatás...
36_1_11.gif

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

a.gabriel írta:
2024.05.12., vas. 09:18
Ezért tart itt egy fórum, mert sokan nem tudnak viselkedni, és ezért nem is írnak már ide be....
Azért is tart itt a fórum, mert sokan szimplán zsigerből puffogtatnak a levegőbe, elvek alapján.
Elég lett volna annyit írnod, hogy nem tudsz olyan tanulmányról, ami az audió készülékek RFI/EMI kisugárzásának hangra és emberekre gyakorolt hatását vizsgálja.

a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Javaslom olvassál inkább és tanulj, tapasztaljál, de egy ilyen hangnemű írásra csak azt tudom mondani, maga a stílus meandervölgyi kivonatban.
Ezért tart itt egy fórum, mert sokan nem tudnak viselkedni, és ezért nem is írnak már ide be....
Viszont ezzel átléptél egy határt, ami miatt itt minden további ismeretanyag nem lesz megosztva, sem nyilvánosan, sem másképpen, ja és engem senki nem fog pontozni, azt az óvodába szokás.
Köszönjétek meg denesdr-nek

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

a.gabriel írta:

a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Első nekifutásra érdes lenne beszerezniük akiket érdekel a téma egy alapokat adó műszert, pl: ezt
https://safelivingtechnologies.com/prod ... meter.html

utána mérni ezzel, és kísérletezni, hogyan tudja valaki ezt a kapott értéket csökkenteni, ha nem hallja ezen keresztül a Kossuth rádiót az már jó jel. Ja és minden esetben olvasottság a témában, ami mindennek az alapja.

De az ördög mindig a részletekben rejlik, bármennyire is szeretnénk, hogy ne ott legyen.

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek

hodyka írta:
2024.05.11., szomb. 23:26
supravox írta:
2024.05.11., szomb. 21:39
hodyka írta:
2024.05.11., szomb. 19:08

Belgiumba a high-end show-n 80 % ban már D osztályú erősítők voltak, kíváncsi leszek az idén milyen felhozatal lesz

Lehet eddig nem találkoztál jó D class erősítővel

Nekem is van TDA8950-el, TPA3255-el erősítőm, most egy Lumin M1 et hallgatok
Mit értesz jó D osztályos erősítőn?
Amúgy tényleg nem.
Szerinted ?

Van ami analóg jelet fogad és van ami PCM jelet.....találgass :rolleyes:
Valami értelmesebb és előremutatóbb válaszra gondoltam.

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

a.gabriel írta:
2024.05.12., vas. 07:36
Érdemes lenne, mindenkinek kibővíteni a tudását az EMI, RFI sugárzás ismeretére, és arra hogy ezek a sugárzások mit csinálnak a hanggal, és az elő személyekkel, az ilyen tápegységek.
Mit csinálnak? Jöhet link stb, de mondjuk valami hitelesebb tanulmány vagy ilyesmi, nemcsak a szokásos hifi vudu/vagdalkozás.

a.gabriel
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

hodyka írta:
2024.05.12., vas. 05:09
a.gabriel írta:
2024.05.11., szomb. 22:22
Az ilyen erősítőkben használt tápegységeket használják LED világításra (hozzáteszem sajnos), és itt Mo-n feltalálták néhányan a spanyol viaszt, hogy csodálatos érzelmes hangot tudnak ezekkel előállítani.

Egy ilyen meg olyan szotyola erősítőket meg hagyjuk már, pláne ha egy streamer is bele van integrálva.
Ha netalántán huzat lenne a szobában, akkor levinné a légáramlat a helyéről.

De, nehogy megsértődjenek az ilyen eszközöket birtokló tulajok, kívánom nekik, hogy csak így tovább, és hallgassák az érzelmi tengerét adó cuccaikat.
Hol használnak LED világításra ilyen tápegységet ?

Ezek szerint akkor Te kilóra veszel erősítőt gondolom, bemész az üzletbe megkérdezed melyik a legnehezebb és az a legjobb

Igen nagy huzatnak kéne lenni..........

Szerintem fogalmad sincs miket írtál le, csak kötekedni akartál, de hát ez vagy Te
Nem megyek át személyeskedésbe, bármennyire is várod!

De látom, hogy mélyen megérintettek a szavaim, mindazok mellet, hogy ezzel kezded a reggeled, hogy támadsz.

Nemrégiben egy általad kiválónak tartott deszka darabot tettél fel ide, és most már egy All-in-one-t.
Ha az annyira OK volt, akkor miért is lett ez?

Érdemes lenne, mindenkinek kibővíteni a tudását az EMI, RFI sugárzás ismeretére, és arra hogy ezek a sugárzások mit csinálnak a hanggal, és az elő személyekkel, az ilyen tápegységek.

És hogy választ is kapjál a kilós termékekre, képzeld tudás alapján történik bárminemű kiválasztás, ami mögött szemrevételezés, rendszerelmélet, és koncepcionális tapasztalat van.

Mind1, az a lényeg, hogy érzelem tengerén tudnak valakik utazni ezekkel a drazsékkal.....

La_Valse
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 680

Hozzászólás Szerző: La_Valse »

A hozzászólásokból az derül ki, a technológia zsigeri elutasítói vannak megsértődve, hogy
egyáltalán van, aki ilyet merészel birtokolni, hallgatni, és hovatovább beszélni is róla.
"Az ördög nem olyan szörnyű, mint a matematikai modellje!" (Wavebourn)

hodyka
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 440

Hozzászólás Szerző: hodyka »

a.gabriel írta:
Az ilyen erősítőkben használt tápegységeket használják LED világításra (hozzáteszem sajnos), és itt Mo-n feltalálták néhányan a spanyol viaszt, hogy csodálatos érzelmes hangot tudnak ezekkel előállítani.

Egy ilyen meg olyan szotyola erősítőket meg hagyjuk már, pláne ha egy streamer is bele van integrálva.

De, nehogy megsértődjenek az ilyen eszközöket birtokló tulajok, kívánom nekik, hogy csak így tovább, és hallgassák az érzelmi tengerét adó cuccaikat.
Hol használnak LED világításra ilyen tápegységet ?

Ezek szerint akkor Te kilóra veszel erősítőt gondolom, bemész az üzletbe megkérdezed melyik a legnehezebb és az a legjobb

Igen nagy huzatnak kéne lenni..........

Szerintem fogalmad sincs miket írtál le, csak kötekedni akartál, de hát ez vagy Te
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2024.05.11., szomb. 21:39
hodyka írta:
2024.05.11., szomb. 19:08
supravox írta:
2024.05.07., kedd 21:18

Úgy látom az nem zavar,hogy a kapcsitáp és a D osztály keveréke alkalmatlan az érzelmek előcsalogatására?
Belőlem például a mérhetetlen közönyt hozta elő..
Mikor még azt képzeltem,hogy ezek a sz...ok alkalmasak lehetnek zenehallgatásra.
Már bocsi.
Belgiumba a high-end show-n 80 % ban már D osztályú erősítők voltak, kíváncsi leszek az idén milyen felhozatal lesz

Lehet eddig nem találkoztál jó D class erősítővel

Nekem is van TDA8950-el, TPA3255-el erősítőm, most egy Lumin M1 et hallgatok
Mit értesz jó D osztályos erősítőn?
Amúgy tényleg nem.
Szerinted ?

Van ami analóg jelet fogad és van ami PCM jelet.....találgass :rolleyes:
Topping E70 Velvet + TPA3255 szimmetrikus hidalt üzemmódban + Focal Onyx hangdoboz

„A zene lelket ad az univerzumnak, szárnyakat az elmének, menekülést a képzeletnek és életet mindennek”

hodyka
V.I.P.
V.I.P.

a.gabriel írta:

bravo.gif bravo.gif

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”