Nem semmi mennyiségű ősvény

Nem semmi mennyiségű ősvény
Ha készülékek közelében hallod, tapasztalod a felsorolt kábel mechanikus csillapítás borítás hatását, akkor az működik távolabb, ösvényen is. Azzal a változással, hogy minél távolabb van a kábel szakasz a készüléktől, a hatás is csökken.d_dok írta: ↑2024.04.25., csüt. 12:13Sziasztok!
A tápösvénynél érdemes valamilyen csillapítást/elcsatolt használni? Pl. textil- vagy lenborítást a kábel, vagy a gégecső köré?
Pl.: https://www.audiophonics.fr/en/cotton-s ... -5289.html
https://www.allights.hu/creative-cables ... 114596?utm
Nálam a padlón futna a vezeték, kis része a falban.
Nalam csak egy ösvény van, és abból egy elosztón keresztül kapják a készülékek az áramot. Egyszer van búgás, egyszer nincs.ANDS írta: ↑2024.04.24., szer. 13:05…
……..istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
Na, én ma belefutottam egy méretes zúgásba, ami eddig nem volt.
"Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek." Kicseréltem az asszimetrikus kábelt szimmetrikusra, és megszűnt a brummogás.
Ma brummogott csak, nem tudom, mitől lett földhurok ugyanabban a rendszerben, a múlt héten vagy korábban sosem volt.
……..istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
Áram hurok jelensége két fő vezető fajtán jelentkezik és két fő forrása van.
A google szerint:Rock60 írta: ↑2024.04.23., kedd 15:56Ebből kb. semmit nem értek.istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
....
Köszi....
Ebből kb. semmit nem értek.istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 12:19
150 ezret felesleges erre elkölteni.Ha felújítás alatt van a ház,akkor gondolom a villamos hálózat is csere lesz,és így csak szólni kell a villanyszerelőnek hogy a hifi aljzatához egy különálló kismegszakítót kössön be 3×2.5-ös rézdrótokkal és kb ennyi.A későbbiekben lehet játszadozni minőségibb aljzattal,kismegszakítóval ha lesz erre inspiráció,de én nem javaslok oda más drótot,sodrottat meg főleg nem,az csak a feketeöves hifistáknak való.sakab írta: ↑2024.04.19., pén. 22:36Köszönöm a válaszokat mindenkinek. Rászánom most a 100-150e mint, hogy késöbb meggondoljam magam és kezdejem el a frissen kifestett házat szétvésetni, újrafesteni. Majd akkor belinkeltekből random valamelyiket megrendelem.
Több cikket, blog bejegyzést elolvastam, de sehol nem olvastam, hogy 2-3m feletti rendszereknél jön ki csak a különbség, de biztos igazatok van. Nekem már a lineáris táp is hallható különbség volt, pedig arra is voltak akik azt mondták, hogy nincs hallható különbség. Majd meglátjuk. Amúgy a leggyengébb lánc szem, az a Denon az filmre megmarad, zenére pedig majd keresnék valamit sztereot. Kérdés, hogy mit NAD, csöves stb, itt is 300tól a csillagos ég a határ. Őszinte leszek erősítőre a lélektani határ az a 400-500e. Elhiszem, hogy a 2m-es erősítőnek szebb tisztább a hangja, szellősebb stb, de nem jobb 5-6x , de kinek mi.
Majd eldöntöd, elég nagy fiú vagy ehhez. Azt viszont nem látod, mi lesz konfigurációd 5-10év múlva, tehát ez is lehet szempont.Rock60 írta: ↑2024.04.23., kedd 11:18Ha nálam nincsen kapcsi tápos eszköz - a forráskészülék és a router is analóg tápból kapja a szuflát - akkor is indokolt két csatorna ?istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 10:00
Aki lakás felújítás, villamos hálózat építés előtt ösvényt tervez, annak célszerű legalább kettő csatornában, lehetőleg térben egymástól is elválasztva vinni két (három) ösvényt.
1/ teljesítmény erősítőknek, lehetőleg analóg táposaknak
2/ forrás készülékeknek
3/ tisztán kapcsitápos eszközöknek
Pl. kis - és nagy áramfelvételű eszközök ?
Ha nálam nincsen kapcsi tápos eszköz - a forráskészülék és a router is analóg tápból kapja a szuflát - akkor is indokolt két csatorna ?istvan01 írta: ↑2024.04.23., kedd 10:00
Aki lakás felújítás, villamos hálózat építés előtt ösvényt tervez, annak célszerű legalább kettő csatornában, lehetőleg térben egymástól is elválasztva vinni két (három) ösvényt.
1/ teljesítmény erősítőknek, lehetőleg analóg táposaknak
2/ forrás készülékeknek
3/ tisztán kapcsitápos eszközöknek
2mm2 szerintem eleg, a 4030-as 5mm2 felettije pedig biztosan eleg.
A piros mondandó nagyon ott van ..maximálisan ...ANDS írta: ↑2024.04.23., kedd 01:23Amit istvan01 ír, azt szerintem érdemes meggondolni. Ha visszaolvasol a topicban, én leírtam, hogyan hasonlítottam össze az ösvénynek szánt kábeleket, pvc és polimer szigetelésűeket, különböző keresztmetszeteket.istvan01 írta: ↑2024.04.20., szomb. 09:43Azzal számolj, hogy az ösvény építés legmacerásabb fejlesztésű, cserélgetésre nagyon nem optimális eleme a falban vezetett kábel. Nem a méterenkénti kábel ára miatt, hanem amit egyszer valaki beletuszkolt abba a csatornába, azt kihúzni, másikat bele próbálni, nagy stressz. Minél hosszabb ez a csatorna/cső, minél több kanyar van benne, annál nagyobb munka ezt a cserét elvégezni. Tehát annak típus kiválasztása hosszú időre, későbbi hifi rendszer kiszolgálásra is alkalmasnak kéne lenni.
…..
Miután már pár lakásban áthúztunk néhány szobát, szerintem is csak azt szabad berakni a csőbe, amihez utána évekig nem nyúlsz hozzá.
Szerintem az ösvény hossza is befolyásolja a hangot, nemcsak a kábel típusa, erre jutottam kb. 5 hónap kísérletezés és járatás után. Mivel a járatás során az ösvény hangja változik, én csak akkor fogom betenni, amikor már bejárattam, mondjuk kb. 200-300 órát, ja, és a járatás legegyszerűbb módja, ha először rákötsz egy hűtőszekrênyt (15-20 napig minimum javaslom).
A polimer szigetelésűeket jól be tudtam járatni, a pvc szigetelésűek hangja hosszabb járatás után szerintem nagyon elmaradt a polimeresektől. Én nem a nyers hangból indulnék ki, hanem a bejáratottból.
A -drága rendszerhez drága ösvény kell - rendszerelméletedhez csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy szerintem akkora különbséget okoz már egy dedikált tápösvény, a villanyszerelési boltban kapható anyagból is, (polimer szigeteléssel kb. 1000-2500.- forint métere), hogy én inkább egy tápszűrő- tápkondícionálóra költeném a fennmaradó összeget.
Amit istvan01 ír, azt szerintem érdemes meggondolni. Ha visszaolvasol a topicban, én leírtam, hogyan hasonlítottam össze az ösvénynek szánt kábeleket, pvc és polimer szigetelésűeket, különböző keresztmetszeteket.istvan01 írta: ↑2024.04.20., szomb. 09:43Azzal számolj, hogy az ösvény építés legmacerásabb fejlesztésű, cserélgetésre nagyon nem optimális eleme a falban vezetett kábel. Nem a méterenkénti kábel ára miatt, hanem amit egyszer valaki beletuszkolt abba a csatornába, azt kihúzni, másikat bele próbálni, nagy stressz. Minél hosszabb ez a csatorna/cső, minél több kanyar van benne, annál nagyobb munka ezt a cserét elvégezni. Tehát annak típus kiválasztása hosszú időre, későbbi hifi rendszer kiszolgálásra is alkalmasnak kéne lenni.
…..