Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audiophile ösvény és tápszűrő kondicionáló

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3167

Re: Audiophile ösvény vs tápszűrő kondicionáló

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Szép napot mindenkinek!

Sokan használnak a tápösvény elején kismegszakító helyett, olvadóbiztosítekot, a megfelelő foglalatban, ez általában 10x38mm méretű biztosíték.
Én is ilyet használok, és tényleg jobb hangot biztosít, mint a kismegszakító.
A korábban használt kismegszakító 16A-es volt, így azt láttam jó megoldásnak, ha az olvadóbiztosíték is szintén 16A-es.
Viszont látok hírdetni, kimondottan ösvény elejére ajálva 25A-es, sőt 32A-es, 10x38mm olvadóbiztosítékot.
Csak én gondolom, hogy ezek túl erősek, és nem védik hatékonyan a rábízott hálózatot? Vagy ösvény esetén máshogy kell méretezni, és ezek használhatók, a korabban 16A-re méretezett hálózatban?
Köszönöm!
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1314

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

vt05 írta:
2024.05.09., csüt. 09:42

Vagyok én, csak nagyon nehéz időszakom van/volt mostanában. Már válaszoltam is az előbb.

Azért azt láthatod, hogy én átlagosan évente 5 hozzászólással élek, míg te 1200-al.
Ezzel a tempóval én nem tudok, és nem is akarok lépést tartani. :)
Köszönöm a válaszokat, szép munka, gratulálok !

Nem számoltam, hány hozzászólásod van egy évben, csak nekem az a természetes, hogy egy párbeszédben nem 2 hetente válaszolunk egymásnak. / Ezek szerint van ilyen./
Nem kell versenyezni a hozzászólások számával.
Nekem évente 1000 is alig van, ezt bánja nagyon T , Z és R is, szerintem... :D

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 39

Hozzászólás Szerző: vt05 »

Rock60 írta:
2024.05.03., pén. 08:33
Vt05 kolléga jött, látott és már itt sincs... gondolkodik.gif
Vagyok én, csak nagyon nehéz időszakom van/volt mostanában. Már válaszoltam is az előbb.

Azért azt láthatod, hogy én átlagosan évente 5 hozzászólással élek, míg te 1200-al.
Ezzel a tempóval én nem tudok, és nem is akarok lépést tartani. :)

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Pár kérdés : :smile53:
A 10 X 12 méteren milyen kábelt használtál ösvénynek ? / 360 m. drót./
Milyen keresztmetszetűt ?
Az ösvények vége IEC dugóban végződik és egyből megy a készülékbe, vagy fali konnektorok vannak ?
Hol és milyen biztosítékok vannak a rendszerben ?
[/quote]

A 10 X 12 méteren nem 360, hanem 120 m drót megy. 😊
A két mono végfok 4x2,5 mm² a többi 4X1.3mm² STAR QUAD geometriájú szimmetrikus kábelek. Mindegyik polietilén szigetelésű. Próbáltam tűzálló kábelt is, Ölflex Classic-ot is, nekem ezek a polietilén szigetelésűek váltak be. A védőföldet külön vittem el a konnektorokig, ahová csillagpontosan vannak bekötve.
Az ösvények fali konnektorokban végződnek GigaWatt G-040 és Furutech FI-E30G vegyesen.

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

egy kismegszakító hoz megy vagy külön külön van mindegyik ?
:D :D
[/quote]

Társasház harmadik emeleti lakás. Egy 5x6mm2 kábel jön fel az 1 fázisú villanyórától.
Ez a kábel így lett bekötve: 1: közös védőföld, 2: Fázis a lakáshoz, 3: Nulla a lakáshoz, 4: Fázis a Hifihez, 5: Nulla a Hifihez. Természetesen a fázisok és a nullák „közösek”, de csak az óránál, onnan már külön futnak.
A Hifi egy ipari ITALWEBER márkájú 10x38-as ipari olvadóbiztosítékon megy keresztül.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: d_dok »

gomolalaci írta:
2024.05.06., hétf. 20:23
d_dok írta:
2024.05.03., pén. 09:51
Sziasztok! A Hydrasound Wall II kábelével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Több Hydra kábelem van, eddig nem csalódtam, 10 mm-nél vastagabb pedig nem fér el, szóval, optimálisnak tűnik. 16 méteres lenne az ösvény.
10 mm? Azt hogyan lehet bekötni egy elosztóba vagy konnektorba? Már a 4 nmm-es is bajos....
A háromeres kábel teljes átmérője 10 mm. Erenként 2,5 mm2.

Jozef76
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 287

Hozzászólás Szerző: Jozef76 »

istvan01 írta:
2024.04.25., csüt. 13:12
d_dok írta:
2024.04.25., csüt. 12:13
Sziasztok!
A tápösvénynél érdemes valamilyen csillapítást/elcsatolt használni? Pl. textil- vagy lenborítást a kábel, vagy a gégecső köré?
Pl.: https://www.audiophonics.fr/en/cotton-s ... -5289.html
https://www.allights.hu/creative-cables ... 114596?utm
Nálam a padlón futna a vezeték, kis része a falban.
Ha készülékek közelében hallod, tapasztalod a felsorolt kábel mechanikus csillapítás borítás hatását, akkor az működik távolabb, ösvényen is. Azzal a változással, hogy minél távolabb van a kábel szakasz a készüléktől, a hatás is csökken.

Én mostanában tapasztaltam hangfal belső kábelezésben a teljesen csupasz, csak pamut textil borítású ezüst drót hangzását. Azt mondom, ennyire finom tiszta hangzást kábeltől még nem hallottam. Pedig kék vérű ezüst kábeleim vannak. Ha a textil borítás műanyag, teflon köpenyen kívül van, ezt is teszteltem, ott már szinte semmit nem hoz a csak pamut borításúhoz képest.
Sajna, ezt 230V AC kábelhez nem lehet, nem biztonságos használni.
Jupiter 5N pamut borítású 28awg vastagságú ezüst és jupiter 6N cyro kezelt pamut borítású 28awg vastag réz kábelt próbáltam hangfalon belül.
Semmi más kábel nem tudott hangfalon belül ezekhez képes jól szerepelni.
Hificollective oldalon lehet kapni.
Nekem jó véleményem van a pamut borítású kabelekkel.

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 360

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

d_dok írta:
2024.05.03., pén. 09:51
Sziasztok! A Hydrasound Wall II kábelével kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Több Hydra kábelem van, eddig nem csalódtam, 10 mm-nél vastagabb pedig nem fér el, szóval, optimálisnak tűnik. 16 méteres lenne az ösvény.
10 mm? Azt hogyan lehet bekötni egy elosztóba vagy konnektorba? Már a 4 nmm-es is bajos....
A gondolkodás nem megerőltető...

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Rock60
Őslakos
Őslakos

Vt05 kolléga jött, látott és már itt sincs... gondolkodik.gif

Rock60
Őslakos
Őslakos

vt05 írta:
2024.04.25., csüt. 18:16
A nappaliban pedig direkt kábelvezetés céljából lett kialakítva a "párkány", aminek a fedelét bármikor el lehet távolítani.
Gratulálok, nagyon esztétikus és praktikus kivitelezés, szívem szerint én is így csinálnám ! :tutiok:
/ Nekem csak nyolc kellene. :rolleyes: /

Pár kérdés : :smile53:

A 10 X 12 méteren milyen kábelt használtál ösvénynek ? / 360 m. drót./
Milyen keresztmetszetűt ?
Az ösvények vége IEC dugóban végződik és egyből megy a készülékbe, vagy fali konnektorok vannak ?
Hol és milyen biztosítékok vannak a rendszerben ?

nemtomm
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 921

Hozzászólás Szerző: nemtomm »

vt05 írta:
2024.04.25., csüt. 19:05
Azt még nem írtam, hogy 10 ösvény van. Minden készüléknek egy saját, kb. 12 méter. Látható, hogy kényelmesen elférnek.
Nem semmi mennyiségű ősvény :D egy kismegszakító hoz megy vagy külön külön van mindegyik ?
:D :D
"Az igazi barát szemből támad."

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Azt még nem írtam, hogy 10 ösvény van. Minden készüléknek egy saját, kb. 12 méter. Látható, hogy kényelmesen elférnek.

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Van ahol virágtartó :)
Csatolmányok
osv (1).jpg

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

A nappaliban pedig direkt kábelvezetés céljából lett kialakítva a "párkány", aminek a fedelét bármikor el lehet távolítani.
Csatolmányok
osv (4).jpg
osv (3).jpg

vt05
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Sziasztok!
Annak aki építkezik, vagy lakás felújítás előtt áll, illetve szeret kísérletezni az ösvénnyel, tudom ajánlani az én módszeremet.
Az előszobában ezt a széles, de szerintem esztétikus (ha a fedele is rajta van) csatornát használom.
Csatolmányok
osv (01).jpg

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3441

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

d_dok írta:
2024.04.25., csüt. 12:13
Sziasztok!
A tápösvénynél érdemes valamilyen csillapítást/elcsatolt használni? Pl. textil- vagy lenborítást a kábel, vagy a gégecső köré?
Ha készülékek közelében hallod, tapasztalod a felsorolt kábel mechanikus csillapítás borítás hatását, akkor az működik távolabb, ösvényen is. Azzal a változással, hogy minél távolabb van a kábel szakasz a készüléktől, a hatás is csökken.

Én mostanában tapasztaltam hangfal belső kábelezésben a teljesen csupasz, csak pamut textil borítású ezüst drót hangzását. Azt mondom, ennyire finom tiszta hangzást kábeltől még nem hallottam. Pedig kék vérű ezüst kábeleim vannak. Ha a textil borítás műanyag, teflon köpenyen kívül van, ezt is teszteltem, ott már szinte semmit nem hoz a csak pamut borításúhoz képest.
Sajna, ezt 230V AC kábelhez nem lehet, nem biztonságos használni.

d_dok
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Sziasztok!

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

ANDS írta:
2024.04.24., szer. 13:05

istvan01 írta:
2024.04.23., kedd 12:19

Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
……..

Na, én ma belefutottam egy méretes zúgásba, ami eddig nem volt.

"Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek." Kicseréltem az asszimetrikus kábelt szimmetrikusra, és megszűnt a brummogás.

Ma brummogott csak, nem tudom, mitől lett földhurok ugyanabban a rendszerben, a múlt héten vagy korábban sosem volt.
Nalam csak egy ösvény van, és abból egy elosztón keresztül kapják a készülékek az áramot. Egyszer van búgás, egyszer nincs.
Októberben tönkrement a végfok jobb oldala (mosfet- es szerkezet).
Évek óta minden ugyanúgy van, tegnap mitől keletkezhetett a búgás?
Én földhurokra gyanakszom, mert amikor kicseréltem az rca kábelt szimmetrikusra, akkor megszűnt.

A digi kabeltv antennája ha hozzáér a szigetelt rca vagy egyéb kábeleimhez, az okozhatta?
[/quote]

Ezt távgyógyításban nem lehet kideríteni. Búgást okozhat sok más is a rendszerben. Akár kondi, főleg elko, tranyó leszakadás, lezáratlan bemenet, beljebb az áramkörben is.

A TV koaxkábelek a földhurkos zajoknak az ős anyja tud lenni. Tudtommal a modern TV-k erre fel vannak készítve. Egy leválasztó trafóval lehet kísérletezni, de annak frekvencia függő csillapítása lesz valamekkora.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

istvan01 írta:

Egy dolgot említek még a több ösvény kapcsán. A PE/földelést is fogadó készülékek GND-je változó módon, előfordul hogy galvanikus összekötött a PE-vel, saszi potenciállal. Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek. Ménél nagyobb az ösvények alkotta PE hurok kerülete, az növelheti a föld hurok hatást. Ezt is tessék szempontként kezelni és készülni valahogy erre.
……..

"Ez főleg aszimmetrikus jelkábelekkel okozhat földhurkot. Szimmetrikus jel kábelek erre védettek." Kicseréltem az asszimetrikus kábelt szimmetrikusra, és megszűnt a brummogás.

Ma brummogott csak, nem tudom, mitől lett földhurok ugyanabban a rendszerben, a múlt héten vagy korábban sosem volt.
[/quote]
Nalam csak egy ösvény van, és abból egy elosztón keresztül kapják a készülékek az áramot. Egyszer van búgás, egyszer nincs.
Októberben tönkrement a végfok jobb oldala (mosfet- es szerkezet).
Évek óta minden ugyanúgy van, tegnap mitől keletkezhetett a búgás?
Én földhurokra gyanakszom, mert amikor kicseréltem az rca kábelt szimmetrikusra, akkor megszűnt.

A digi kabeltv antennája ha hozzáér a szigetelt rca vagy egyéb kábeleimhez, az okozhatta?
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Köszönöm a segítségeteket ! :smile53:

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2024.04.23., kedd 15:56

Ebből kb. semmit nem értek.
A több ösvény növelheti a földhurok valószínűségét ? Hogy lehet erre valahogy készülni ?
Áram hurok jelensége két fő vezető fajtán jelentkezik és két fő forrása van.
Az egymással jel GND-vel összekötött, főleg aszimmetrikus kábelek alkotta zárt kör. Ez lehet úgy is, hogy egyik készülék GND-je sincs galvanikus kapcsolatban a hálózati kábelek PE vezetőjével.
A másik vezetők alkotta hurok, amiben csupán a PE, védővezetők alkotnak zárt hurkot készülékek kapcsolatában. Ez leginkább úgy valósulhat meg, hogy egynél több készülék PE vezetője galvanikus kapcsolatban van a belső GND potenciállal. Történhet ez úgy is, hogy a GND kapcsolatok nem alkotnak hurkot, zárt kört.
A legnagyobb baj akkor van, amikor a GND-k és a GND-vel galvanikus PE vezetők is képeznek zárt kört.

Ezekben a hurkokban keletkező idegen feszültség két forrásból származik. A készülékek közötti GND és/vagy PE potenciál különbségek kiegyenlítő áramából, ami csak elméletben tiszta DC feszültség, valójában mindig van rajta kevés AC is. A hurok kis ellenállása viszont képes relatíve nagy kiegyenlítő áramokat mozgatni. Másik forrása, környező térből felvett elektromágneses zavarás, abban is a legerősebb 50/100Hz szinusz, vagy ezek felharmonikus összetevői.

A megoldás, GND és PE vezetőkkel is a csillag struktúra kialakítás. Ha ez nem valósítható meg, akkor a jelátviteleknél egyik-vagy másik végen galván-független csatolás, trafóval, optikával, vagy szimmetrikus jel kábelezés. A PE vonalon megengedett a PE-GDN, PE-szaszi összekötés 10-22ohm beiktatása, amivel a hurok ellenállás elegendő megnő ahhoz, hogy nem tudjon benne zavaró feszültség keletkezni. Ez lényegében a hurok mint rezgőkör jósági tényező lerontása.

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 691

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Rock60 írta:
2024.04.23., kedd 15:56
istvan01 írta:

....
A google szerint:

"A védővezető PE jelölése az angol protective earth kifejezésből származik, védőföldelést jelent, amit úgy kell érteni, hogy a PE vezető a védőföldelést megvalósító vezető."

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitas ... e_vignette

https://polaridad.es/hu/cual-es-el-significado-de-gnd/
"Az elektronikában a GND kifejezés a földre utal, más néven általános elektromos referencia. A GND a "föld" rövidítése angolul,.."

https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/ ... n_zug.html

"Ezen az ábrán jól látszik miért is hívjuk földhuroknak. Azért mert egy hurkot alkot. A búgás oka, pedig a különböző földek potenciál különsége. Furcsa, de esetenként akár több mint száz volt is lehet ez, ami azon kívül, hogy minket a holdra kerget a búgással, még a készülékeinkre és magunkra is veszélyes."

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

Rock60
Őslakos
Őslakos

istvan01 írta:
Rock60 írta:
2024.04.23., kedd 11:18

Ha nálam nincsen kapcsi tápos eszköz - a forráskészülék és a router is analóg tápból kapja a szuflát - akkor is indokolt két csatorna ?
Pl. kis - és nagy áramfelvételű eszközök ?
Majd eldöntöd, elég nagy fiú vagy ehhez.
Köszi....
Nem tudom eldönteni, azért kérdezem.
Ha csak analóg tápos cuccaim vannak, van még olyan szempont, ami miatt érdemes két ösvényt húzni ?

Rock60
Őslakos
Őslakos

istvan01 írta:

A több ösvény növelheti a földhurok valószínűségét ? Hogy lehet erre valahogy készülni ?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”