ANDS írta: ↑2023.11.12., vas. 11:38
supravox írta: ↑2023.11.12., vas. 07:24
ANDS írta: ↑2023.11.12., vas. 01:52
Nálunk családi házas környéken bejön a villanyóráig a 3 fázis (3x32A van jelenleg).
Utána jön 3x10 mm2 kábelen a kismegszakítóig, gondolom ezt hívjak lakáselosztónak.
Érdemes szerinted egy külön fázist hagyni a hifinek, és azon vinni egy tápösvényt a zenehallgató készülékekig?
A háznak bőven elég lenne a 2 fázis, (2x32 A), akkor maradna egy 32A a hifinek.
Ha a lakáselosztótól elviszem a tápösvényt a zenehallgató szobáig (kábelcsatornában, merev 3 külön szálat, akkor érdemes arra minél vastagabbat használni? 3x6 mm2- re gondoltam, de Te azt írod, hogy 3x4mm2 vagy 3x2,5 mm2 legyen.
Olvastam olyan véleményeket is, hogy minêl vastagabb vezetékből készül a tápösvény, annál jobb lesz a hang, meg olyat is, hogy max 3x2,5 mm2 legyen, mert ha annál vastagabb, akkor brummogós.
A lakáselosztótól a zeneszobáig kb. 10 métert kell vinni. Jól gondolom, hogy ez a rész lehetőleg toldások, megszakításoktól mentes legyen?
A villanyóránál van a 32A- es áramkorlátozó kismegszakító. Utána a lakáselosztónál legyen a fenti esetben a hifi tápösvény előtt egy 16A- es kismegszakító?
Érdemes az ösvényben a drótokat befonni, és úgy vinni?
Mi az a beégési idő?
Köszönöm a válaszokat.
Szia
Szerintem abban van nagy lehetőség,hogy van 3 fázisod.
Én szereznék egy megfelelő 400/230 leválasztótrafót.
És onnan táplálnám a hifit.
Feltéve ha a maradék 1 fázisról elműködik a kecó
Én komolyan kérdeztem, hogy legyen- e külön fázis a hifinek, és milyen vastag kábelt vigyek a zenehallgató szobáig. Kábelcsatornában vinnem, nem húznám be a falba.
-Szóval, a kérdéseim:
— jobb, ha külön fázist kap? (Igen, vagy nem)
- milyen vastag kábellel menjen a kismegszakítótól a zeneszobáig? 3x 2,5mm2 vagy 3x4mm2 vagy 3x6 mm2?
Szerintem felesleges 3x2,5mm² fölé menni, az ennél vastagabbakkal nincs plusz nyereség. Ellenben sokkal nehezebb velük dolgozni, még akkor is, ha csak simán be kell húzni, fonásról nem is beszélve.
Amúgy ezt a fonásos kivitelezést én nagyon támogatom, nekem hálózati kábelek terén nagyon jók a tapasztalataim vele.
A zavarvédelme felér egy árnyékolással, annak negatív hatásai nélkül.
Más kérdés, hogy 1,5-2m-es hálózati kábelnél viszonylag könnyen kivitelezhető, de egy ösvénynél, ami ahogy írod kb. 10m kell legyen, már "jó" meló, bár nem megoldhatatlan.
Nem kell egyszuszra megfonni, lehet rá több időt szánni, behúzni már biztos nehéz, de ahogy írod, kábelcstornában menne biztosítéktáblától a hifiig, abba meg könnyen bele lehet fektetni.
Ha van hozzá türelmed, akkor én ezt javaslom.
Az természetesen előny, ha a hifi saját, dedikált fázist kap, nem is kérdés. Ha van rá lehetőség, én ezt is megoldanám, egy jó minőségű, olvadóbiztosíték/foglalatról indítva.
Nekem csak ez az utóbbi van, egy Kácsánál kapható, Hifi Tuning biztosíték tartóban, egy prosztó egyszerű, villamossági szaküzletben kapható 10X38mm-es biztosítékkal, és már ez is meglepő javulást jelentett. Hát akkor egy ilyen ösvény, amit tervezel?
Mindenképpen törekedj, a lehetőségeidhez mérten a legjobb, legkörültekintőbb kivitelezésre, utólag csak bánnád, ha valamit kihagysz, elhagysz, leegyszerűsítesz.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech