Hello,wwwolfman írta: ↑2023.10.16., hétf. 08:57Üdv mindenkinek.
Sikerült a bogarat bé-ültetni a fülembe, úgyhogy beszálltam egy Lumin D1-be a Pioneer N70 mellé, és míg mindkettő megvan, szeretném összehasonlítani a hangját saját körülmények között. Egyelőre csak összeszokásban van a Lumin, nem is igen hallgattam. Viszont szeretném úgy beállítani, hogy a tudásának a legjavát hozza. Ehhez kérnék segítséget.
1. Ahogy láttam, előfokként használható. Érdemes így használni, vagy nincs jelentősége?
2. XLR-en keresztül használom, és szinte már szokásosan olyan magas a jelszint, hogy az erősítőn nem igazán lehet a kezdeti hangerőt finoman beállítani. Találtam viszont olyan opciót rajta, amivel a kimeneti jelszintet lehet állítani/csökkenteni. Befolyással van ez a hangjára is esetleg?
3. Befolyással van-e a hangjára, ha mellette helyezem el a tápegységet, vagy inkább tegyem minél messzebbre?
4. Jelenleg üveg borítású pozdorja polcon van. Érdemes esetleg alá / rátenni valamit, vagy nem érzékeny rá? Gránitlapok vannak itthon ebben a méretben, talán éppen kettő.
Még egy mondat, hogy miért Lumin D1, és nem a D2. Illetve pontosabban miért örülök jobban a D1-nek (az árán túl, természetesen, hiszen árban nem egy ligában játszanak). A D2 belső tápos, a D1-et viszont egy külső lineáris táppal fogom használni, amivel azt írják, inkább már az A1 felé hajaz, azt remélem, csak megugorja ezzel a táppal a D2 szintjét...
Szívesen veszek minden tanácsot, amivel minél többet hozok ki belőle. Tényleg kíváncsi vagyok, hogy a Pioneer hol helyezkedik el a táplálékláncban, a "versenyhez" azonban minden olyan segítséget szeretnék megadni a Luminnak, amivel a lehető legtöbbet tudom kihozni belőle.
Sajnos D1-et nem használtam, így a konkrét hangminőséget érintő kérdésekre nem tudok válaszolni, de gyanítom úgy jársz a legjobban, ha kipróbálod.
1. Lásd fent.
2. Ilyen esetben szinte biztos, hogy digitálisan nyúl bele a jelbe, az az esetek túlnyomó többségében adatvesztéssel jár, vagyis lapos, dinamikátlan részletek nélküli hangot fogsz kapni. Ha egy mód van rá kerüld a digitális hangerőszabályzást!
3. Nálam nincs különbség a hangban, ha a táp a bridge mellett van. Viszont az számít - nem is kicsit -, hogy a tápot mire teszed, ha lehet azt is tedd rá az állványra (ha van), de legalább jól csatold el mindentől. (És tehetsz is rá valamit mondjuk egy entreq patkányt a rezgéscsillapítás miatt, de ha az nincs, akkor tehetsz rá egy kiló lisztet is akár. Nem ugyanaz, de kezdetnek megteszi)
4. A polcot próbáld ki, hogy neked hogyan tetszik a legjobban a kapott hang. Nekem a fa felület jön be a leginkább. Az üveg és a fém nem tetszett, a kő nem rossz, de túl nehéz.
Remélem tudtam segíteni.