alto írta: ↑2023.06.12., hétf. 08:05
franz írta: ↑2023.06.11., vas. 14:00
off: Ideje lenne a kereskedőknek bevezetni a rövid lejáratú kamatmentes v kis kamatu törlesztési lehetőséget, mert nem lesznek vásárlóik.
H van az h Németországban ez full tud működni?
+erre jön némelyik kereskedő elrugaszkodott profit igényére: adott termék ára stabilan tartja magát 3 évig is akár úgy h mindez alatt Németországban olcsóbb volt mindvégig és ezt nem a két ország közötti cca 4-5% os adókulcs eltérés okozza.
Tavaly nyár és idén február között egy 20.000 eurós masina ár a 6,5-7,0 mio rol felment 9 miora, hogyé'?
Igazán szívet melengető egyesek részéről a kereskedők folyamatos ekézése. Lásd még "kizsákmányolás", "extraprofit", "burzsoázia" Karl Marx munkásságában.
Egy kereskedő saját erőből nem tud hitelezni, mert egyrészről nincs meg ehhez a megfelelő pénzügyi forrása, másrészről a hitelezés szigorúan engedélyhez kötött pénzintézeti tevékenység. Ezért a kereskedők áruhitelt csak hitelintézet bevonásával tudnak nyújtani, így a kamatfeltételeket sem a kereskedő határozza meg. Egyébként meg amikor az infláció bőven 20% felett van, a kamatmentes hitel iránti igény kissé el van rugaszkodva a valóságtól.
A német és magyar áfakulcs közötti eltérés nem cca 4-5%, hanem egész pontosan 8%.
erre szeretnék válaszolni, csak magam átláthatósága miatt pontokba szedve
1,
Ha többen ekézik a kereskedőket, lehet a másik oldalnak is van igazsága, mivel a vásárló/megrendelőből él az eladó, sztem nem kell azon fennakadni ha valami már sok és az megvan említve, párbeszéd!
2,
A "kizsákmányolás", "extraprofit" hoz te az alábbit minek neveznéd (?):
Adott egy magyar kereskedő és adott egy német kereskedő, 4 azonos termék ára itthon és kint:
lemezjátszó (1)-0,5 mio HUF-1000 EUR-500FT/EUR
lemezjátszó (2)-1,8 mio HUF-4500 EUR-400FT/EUR
hálózati és cd lejátszó-1,4 mio HUF-3000 EUR-466FT/EUR
erősítő-3,6 mio HUF-8500 EUR-423FT/EUR
ez csak egy gyors szemléltetés akar lenni arra, hogy kissé kilóg az h nem egységesen veszi a termékeket az adott bolt (1), az olcsóbb cucc, mintha nagyobb haszonkulcsot mutatni, ami valahol a piac törvénye is lehetne, ha ebben az esetben az 500 ezer ft -os valami nem ment volna fel 2 lépcsőben 350 ezer ft -ról 3 hónap alatt ide...amikor konszolidálódik az árfolyam, nem értem miért nem ugrik vissza (2)...
és meg is érkeztünk a rövid lejáratú hitelezéshez, ha a kereskedő ekkora haszonnal akar dolgozni és el is tudja adni, akkor valamit tehetne a szegény vásárlőjának a könnyítés oltárán, de lehet rosszul látom...és bizony sokan vagyunk akik magyar kereskedőtől, magyar garanciát akarunk...de ekkora árkülönbözet mellett ha most 360.000 ft ért tudok váltani 1000 eurót, akkor nem fogom megvenni 500 ezerért itthon azt a lejátszót amit külföldről is beszerezhetek 360 ezerért...
3,
a hitelezéssel kapcsolatosan amit vki írt, h ez hobby sztem ez nem érv, felnőtt ember eltudja dönteni mit tud bevállalni, ne neveljük egymást, pont ennek a hobbinak a költségei indukálnák azt h vmi történjen, a bankok féltését meg meg sem hallottam :-) ...nem tudom miért ördögtől való az ha valaki nem a pár millióját nem egybe, hanem inkább elaprózva adja ki, és mondom mégegyszer, más nagy áruházakban van 0% os THM ma is és nem tegnap óta, itt csak arról van szó h a kereskedő tojik ebbe bele, neki ez macera és nem akar vele foglalkozni, nyiltan is meglehet ezt mondani, és amit írtam elismétlem, mondjuk 1 éves 0% vagy max 2 éves a piacinál kicsit kedvezőbb, nem kell ám egyből akarni vinnie a házat a banknak, sok kis nyereség lehet ám jobb mint az egy v kettő nagyobb!
4,
A vásárlót rá kell venni arra h vásároljon, ha ezért bizonyos szolgáltatásokat kell nyújtani, legyen az demo szoba v hitel konstrukció, akkor azért le kell hajolni...de én kibic vagyok vásárlóként magam oldalát nézem csak ezt elismerem.
5,
ismerek olyan kereskedőt aki hintáztatja az árait és most h jobb lett a ft amit nézegetek nála olcsóbb lett, sztem ez tök korrekt. Nem tartom feladatának ezt a hintáztatást, simán elfogadom h ami árat kitesz az ő felelőssége, de van egy határ lásd a 2. pontom példja aki nem hintáztat és még jól túl is áraz
6,
a kevés minőségi hazai kereskedőnek meg köszönet h egyáltalán elérhetőek a termékek már itthon is...csak annyi az észrevétel, h mert a paprika ára felment az aszály miatt, akkor ne legyen már autómatizmus h akkor mindenre mehet a +x%
7,
és az igazi vesszőparipám ami viszont saját berögzülésem, ha valamit leértékelnek, Magyarországon az 3-5% ot jelent, kérdem én az mi tessék mondani? Körül lehet nézni külföldön mit neveznek leértékelés alatt, soha nem értem meg miért jó ha benn ragadnak termékek.
...és még valami, én bizony voltam már úgy h több mios vásárlást azért nem fixáltam, mert a 2. ponthoz hasonlón túl az illető max 3% ot adott volna...nah erre és ekkor mondtam azt h ez tényleg "csak egy hobbi",ha korrekt dealt nem tudunk megkötni, akkor másnak a balekja nem leszek, ennyi, nem vásároltam,nem fáj azóta sem.
8,
béke