ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 21:59Rock60 írta: ↑2023.03.06., hétf. 21:09
Ez rendben is van egészen addig a pontig, amíg különböző nyilvános fórumokon nem jelennek meg az élmények és személyes benyomások műszaki tényként tálalva. Például hogy a tápkábel befolyásolja a tévé betekintési szögét.(Bocs gida, nem hagyhattam ki, de állatorvosi ló az eseted.)
Nem haragszom, de azért az erős túlzás hogy tényként tálaltam volna a betekintési szöggel kapcsolatos észrevételem…csupán megjegyeztem
De én elfogadom hogy te többet látsz az én szememmel, nálam úgy hogy nem is voltál még itt sohasem…
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Nekem a legtutibb műszer amikor az asszony a konyhasziget mögül megszólal a nappaliban lévő tv-re nézve hogy” most valahogy innen oldalról is jobb a kép”
Most hogy ez a betekintési szög javulása vagy csak simán sütés közben a rumosdióba való rumot nem a tésztába öntötte esete miatt van( jáj csak ezt meg ne lássa
) nemtom de mivel a fizikához nem értek így nem is tudok mit mondani az itt levezetettekhez csak azt hogy mindenkinek igaza van
de legfőképpen nekem 
Most hogy ez a betekintési szög javulása vagy csak simán sütés közben a rumosdióba való rumot nem a tésztába öntötte esete miatt van( jáj csak ezt meg ne lássa

Igen, az valóban nem mértékadó. Az egy szubjektív élmény, aminek esetenként semmi köze a fizikai valósághoz. Nincs ezzel semmi baj, az a legfontosabb, amit az ember hall, pontosabban hallani vél. (Legalábbis egy ideig, amíg tart a varázs. Utána meg jön a használtpiac.) Ez rendben is van egészen addig a pontig, amíg különböző nyilvános fórumokon nem jelennek meg az élmények és személyes benyomások műszaki tényként tálalva. Például hogy a tápkábel befolyásolja a tévé betekintési szögét.

" Netán dokumentált vakteszt."
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak..."
A dokumentált vakteszt igencsak szükséges akkor, amikor tudományos igényességgel akarnak valamit cáfolni, vagy megerősíteni. Sőt, olyankor nem is "sima", hanem kettős vakteszt kell. De a hifi-házimozi szegmensben ilyenről szó sincs, semmi szükség erre. Otthon, magunk között is kiderítheti bárki, egyszerű vakteszteléssel, hogy az érzékelése mennyire csalja meg. Már aki kíváncsi a legfontosabb rendszer-összetevőre, saját magára. (Rögtön utána a második legfontosabb az akusztika, de ez egy más téma.)
Hogy jönnek ide a "tudálékos arckifejezést öltő idegenek"? Te is azt a hülyeséget gondolod, hogy a vakteszt egy közös nagy szeánsz idegen közegben, bizonyítási kényszeres izzadó szereplőkkel?

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ensandor 2023.03.06., hétf. 22:12-kor.
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Szerintem lassíts

Sok dologban egyetértünk, de a kábel hatás nem fekete vagy fehér, hanem egy széles szürke skála ahol a még fekete vagy a már fehér az pedig egyéni kérdés.
Aki szerint minden fehér vagy minden fekete azzal nehéz a szürke skálát beosztani teszem azt műszaki elvek mentén. Nem véletlen, hogy egyre ritkábban hangzik el egy-egy kábel kapcsán, hogy oszt mégis mi a működési funkciója vagy elve, analóg, digitális, közvetlen erősített vagy még átalakított, pufferelt, újrakódolt, bitperfekt, hibatűrő, ésatöbbi. Semmi. Csak a vak hit meg a vak tagadás. Rém uncsi.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
" Egy normálisan kivitelezett vakteszten nem ismersz fel semmiféle különbséget, mivel nincs.....nagy összegű fogadást is merek rá kötni."
Mi a " mértékadó " vakteszt ?
Ha megfelelő tudálékos arckifejezést öltő idegenek mondják el a véleményüket a kábelem hangjáról ? Az nyilván nem mértékadó, ha én, vagy a családom jobbnak hall egy drótot a másiknál.
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak...
Mi a " mértékadó " vakteszt ?
Ha megfelelő tudálékos arckifejezést öltő idegenek mondják el a véleményüket a kábelem hangjáról ? Az nyilván nem mértékadó, ha én, vagy a családom jobbnak hall egy drótot a másiknál.
Majd legközelebb jegyzőkönyvet vezetek és felhívok két járőrt tanúnak...
- Alex_Aston
- V.I.P.
- Értékelés: 3260
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Kábelezzünk - tévét
A TV tápkábelcseréknél, vakteszteknél valaki figyelembe vette a fázis helyességet?
A legtöbb mai TV-nek borotva (piskóta) dugója van, melyet kétféleképpen lehet bedugni, hiszen nem földelt.
Ugyan úgy, mint a villás dugót... Vajon a teszteknél a vizsgáló figyelembe vette ez a nagyon fontos paramétert?
Mert nem mindegy! A különbség kinézhető
vagy inkább egy multiméterrel kimérhető.
A betekintési szögre való hatását nem befolyásolja. Szerintem....
A legtöbb mai TV-nek borotva (piskóta) dugója van, melyet kétféleképpen lehet bedugni, hiszen nem földelt.
Ugyan úgy, mint a villás dugót... Vajon a teszteknél a vizsgáló figyelembe vette ez a nagyon fontos paramétert?
Mert nem mindegy! A különbség kinézhető

A betekintési szögre való hatását nem befolyásolja. Szerintem....
A gondolkodás nem megerőltető...
Mindenhol

Még akkor is ha be sincs kapcsolva

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.03.06., hétf. 20:40-kor.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7536
Már mögüle is, ugye?

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
Na legalább pörög topic
Ez tetszik én meg élvezem hogy jobb a kép

Ez tetszik én meg élvezem hogy jobb a kép

Most nem a készülékek mérési eredményeiről van szó! Írtam többször is: "Ha a változásról műszeres mérések születnek..." A hangjelben bekövetkező változást, amennyiben az valóban változás, lehet mérni. Tökéletesen pontosan.
Te nagyon el vagy tévedve a vakteszttel kapcsolatban. Nem megfelelő műszaki-akusztikai háttér???

A hozzászólást 2 alkalommal szerkesztették, utoljára ensandor 2023.03.06., hétf. 20:18-kor.
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 874
"Anas platyrhynchos domestica"fülelek írta: ↑2023.03.06., hétf. 19:37
A kacsa ügy legalább ilyen bonyolult, ennek igazolása az alábbi hivatkozás (újmagyarul link)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Anas

Nem szotkam hibázni.
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5975
Miért felejtsük el? Engem érdekel

- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5112
A szokásosan elvégzett műszaki mérések nem elegendők, sem az elektronikáknál, sem a hangsugárzóknál, ezek alapján csak azt lehet megállapítani, hogy a készülék működik...
A vaktesztek két alapvető hibától szenvednek, az egyik a nem megfelelő műszaki-akusztikai háttér és tesztelési metódus, a másik a tesztalany lelki előfeszítettsége. ami miatt jócskán elbizonytalanodik az értékelésnél, ez növeli a statisztikailag jelentéktelen változás eredmény valószínűségét.
A kacsa ügy legalább ilyen bonyolult, ennek igazolása az alábbi hivatkozás (újmagyarul link
)
A vaktesztek két alapvető hibától szenvednek, az egyik a nem megfelelő műszaki-akusztikai háttér és tesztelési metódus, a másik a tesztalany lelki előfeszítettsége. ami miatt jócskán elbizonytalanodik az értékelésnél, ez növeli a statisztikailag jelentéktelen változás eredmény valószínűségét.
A kacsa ügy legalább ilyen bonyolult, ennek igazolása az alábbi hivatkozás (újmagyarul link

Javaslom, olvasd el még egyszer, amit írtam. Az "egyértelmű eredmény"-ről volt szó, aminek két ismérve van szerintem. (És nem szerintem is.)
1. Ha a változásról műszeres mérések születnek és igazolják, hogy emberi szem számára látható (emberi fül számára hallható) tartományba esik.
2. (és ezt most ki is vastagítom neked, úgy látszik előbb az aláhúzás kevés volt) vagy mértékadó, netán dokumentált vaktesztek bizonyítják ezt.
Sőt, még ezt is írtam: a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban.
Valamelyik a két ismérv közül muszáj ahhoz, hogy tényként, "egyértelmű eredményként" fogadjuk el. Tehát nem igaz, amit állítasz, és sugallsz az írásomról, hogy "ami nem mérhető, az nincsen". Helyesen, és szándékaim szerint ez úgy hangzik, hogy ami nem mérhető, vagy vakteszten nem igazolható, az nincsen. Ezt tartom is. Tudod, van a mondás, hogy ha valami úgy hápog, mint egy kacsa és úgy néz ki, mint egy kacsa, az bizony kacsa. :)
- fererencz
- Törzsvendég
- Értékelés: 874
Bizonyára tudja, hogy ezek valószínűleg mind ugyan arra a dologra vezethetőek vissza. Ne csináljunk már trollt mindenkiből (aki kételkedik), ne legyen már minden (főleg ha nem igazolható) tapasztalás "értékes" hozzászólás!Rock60 írta: ↑2023.03.06., hétf. 18:39Na, erről beszéltem !
Azért kérdeztem ensandor mestert - felejtsük már el a betekintési szöget - hogy ha szerinte nem tapasztalható egyértelmű minőség javulás tápkábel csere után egy nagy felbontású modern TV-nél, akkor hogy vélekedik a hifiben is használt tápkábelek hatásáról a hangra ? Innen is továbblépve, vajon mit szól a kisjelű kábelek hatásáról ?
Megkaptuk a választ, amire kíváncsi voltam :
Ami nem mérhető, az nincsen !
No comment...
Nem szotkam hibázni.
Na, erről beszéltem !
Azért kérdeztem ensandor mestert - felejtsük már el a betekintési szöget - hogy ha szerinte nem tapasztalható egyértelmű minőség javulás tápkábel csere után egy nagy felbontású modern TV-nél, akkor hogy vélekedik a hifiben is használt tápkábelek hatásáról a hangra ? Innen is továbblépve, vajon mit szól a kisjelű kábelek hatásáról ?
No comment...
No comment...
Bocsánatot kérek, de amit írtál, abban mi az "egyértelmű" eredmény? Leírtál egy szubjektív tapasztalást, pont úgy, mint bárki más, aki kipróbál valamit, aztán fórumokba írja az élményeit. Tudod mi az egyértelmű eredmény? Ha a változásról műszeres mérések születnek és igazolják, hogy emberi szem számára látható (emberi fül számára hallható) tartományba esik, vagy mértékadó, netán dokumentált vaktesztek bizonyítják ezt. Felfogásom és tapasztalatom szerint, a hifi-házimozi világban a mérhetetlen és vakteszten sem felismerhető(!), tehát műszaki és humán kísérletekkel sem bizonyítható "különbségek" nem léteznek a fizikai valóságban. Teljesen más kérdés, hogy milyen érzeteink társulnak hozzájuk, milyennek "látjuk", "halljuk", de valójában érezzük az adott jelenséget. :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára asebestyen 2023.03.06., hétf. 18:04-kor.
Ok: Idézési hiba javítása
Ok: Idézési hiba javítása
- prando
- V.I.P.
- Értékelés: 160
A betekintési szögre nem tudok mit mondani, de a képminőségre egyértelmű eredményem van, igaz nem kábel.
Vettem egy Schallwand kütyüt, az egész kb kétszer nagyobb, mint kábeles Rudi barátunk témába vágó kütyüje. Az elosztóba kell dugni és 4-5 nap múlva megjön a hatás. Két egyforma tv volt akkor, áthoztam a nappaliba a másikat és az egyik elé bekötöttem. A másik tv a másik szobába menő ösvényről hosszabbítóval üzemelt. Ment mind a kettő, első pár napban semmi eltérés a két tv között, eltelt 6 nap és a két tv között látható lett az eltérés. Azóta az egyik elromlott, lett helyette egy oled, így már nem tudok korrekt összehasonlítani. A kütyüben a két villa közé van ragasztve egy 1x1 cm-es ébenfa kocka, azon egy kb 1,5 cm átmérőjű turmalin félgömb, aminek az alján egy chip van. A két villa között nincs semilyen kapcsolat. De működik.
Hogy a kábelről is mondjak valamit: kicseréltem egy Beldenre a gyárit az oleden, talán egy fokkal jobb lett, de nem vagyok benne biztos, igazából nem tudom egyelőre, hogyan lehetne tesztelni, mert a kábel nem kihúzós-bedugós, azaz macerás a ki-beszerelése. A két tv-t meg ugye hiába teszem egymás mellé, már nem azonosak.
De miért ne lehetne hatása egy jobb kábelnek egy tv-re?
Sztem van, lehet.
Vincent cd, Revox magnó, TEAC dac, Rotel RA985BX erősítő, diy phono, Vandersteen 1C hangfal, Vibavoice Omega500 tápkondi, ezek Béres János fórumtárs felújításában. Linn lp-játszó Oppo bluray, Heed táp, Fapaci, ACR, AudioNote, VdH, ZuAudio Event, Soner, Furutech kábelek, Triangle Antal hangfal.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7536
Néhány pohárkával le kell kísérni a tápkábel cserét és még sztereo is lesz a kép, nem csak a betekintési szög változik meg.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
- Aszpirin
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 5975
Engem csak az érdekelne, tudja-e valaki a magyarázatát annak, hogy egy tápkábel hogyan tudja megváltoztatni egy LCD vagy OLED tévé betekintési szögét. Mármint a tudományos/fizikai magyarázatra lennék kíváncsi. Ha van ilyen.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett
- ZolaBA
- Törzsvendég
- Értékelés: 1723
Hogy a fenébe jön ide az IC kábel?Rock60 írta: ↑2023.03.06., hétf. 13:05Tehát, Te szerinted nem javít a TV semelyik paraméterén sem a tápkábel-csere ?
Csak és kizárólag pszihésen befolyásolt állapot, placebo és jó adag elfogultság kell hozzá ?
És akkor mi a helyzet az erősítőkkel, dac - okkal, stb ? Ott is valószínűleg a sok hülye csak a placebo-hatás áldozataként költ egy vagyont rájuk.
Nyilván a hangszóró és IC kábelek hangját is csak befolyásolt állapotban halljuk másnak...
Most akkor hogy is van ez ?
Onnan indult a téma, hogy a tv betekintési szögét is javította a tv tápkábel csere.
Te meg jössz itt az IC kábellel.... bocs, de kb. csak azért, hogy többek szerint legyen hülye a másik oldal...
Szerintem ennek a típusú beszélgetésnek semmi értelme.

Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
Simán elvesztenéd a fogadást...ebben biztos lehetsz...ensandor írta: ↑2023.03.06., hétf. 11:07gida:
Miféle vaktesztet végeztél el? Egy segítő cserélgette a kábeleket, úgy, hogy te ne tudd, melyik van épp bekötve? Hányszor találtad el? Leírnád ezt részletesebben? Ha ez így van, egyedül leszel a világban, akinek ez sikerült. :)
Egy normálisan kivitelezett vakteszten nem ismersz fel semmiféle különbséget a tévén, mivel nincs. Ezt így "látatlanban" megmondom, és nagy összegű fogadást is merek rá kötni. :)

"Az igazi barát szemből támad."
Ensandor, próbálom kihámozni a mondandód lényegét.
Tehát, Te szerinted nem javít a TV semelyik paraméterén sem a tápkábel-csere ?
Csak és kizárólag pszihésen befolyásolt állapot, placebo és jó adag elfogultság kell hozzá ?
És akkor mi a helyzet az erősítőkkel, dac - okkal, stb ? Ott is valószínűleg a sok hülye csak a placebo-hatás áldozataként költ egy vagyont rájuk.
Nyilván a hangszóró és IC kábelek hangját is csak befolyásolt állapotban halljuk másnak...
Tehát, Te szerinted nem javít a TV semelyik paraméterén sem a tápkábel-csere ?