Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Re: Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

dixie-chicken írta:
2022.10.27., csüt. 15:05
Snipi írta:
2022.10.27., csüt. 14:46
Ha már meglepetés :
Pár éve vettem egy mosógépet, és a boltban - volt ismerős - ajánlotta, hogy vegyek a mosógép alá ilyen gumitappancsot mert akkor az úgy jobb. Nos mosógép alá nagyon nem javaslom (soha többé nem mozdítod meg a mosógépet, ha ki akarsz mögötte takarítani) , de kósza ötlet alapján beraktam a lemezjátszóm tappancsai alá. (4 darab van.) Hát volt meglepi. Sokkal megfogottabb, egyberakottabb lett a zene. Sokkal jobban egyben volt az egész. Azóta az összes lemezjátszóm alatt van, és mindegyiknél egyértelmű javulást tapasztaltam.
2000 Ft-so tuningnak nevezem, mert ez a mosógép alá való gumialátét 2.000 Ft volt anno. (A 4 darab.)
most nyitottad ki a Pandóra másik szelencéjét,és kerülünk át a Hold,sötét oldalára :D ..lemezjátszó alátétek....
Már várom a sóskuti homokkal töltött 300 kg-s, plafonról lelógatott faládát.......
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

Rock60
Őslakos
Őslakos
Értékelés: 1322

Hozzászólás Szerző: Rock60 »

Látom már, mi a recept :
Vézna hangú felvételeknél fölrakom a plexit. Vagy kettőt. :hahaha:

Rock60
Őslakos
Őslakos

Viszont, a Fradi- Monaco meccs bombasztikus volt ! :bang:
A piros ruhás gyíkember a Monaco mellett állt, mégis elhoztunk egy pontot, csoportelsők vagyunk ! :tutiok:
Nem volt felettük fedél... :fekverohog:

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

gomolalaci írta:
2022.10.27., csüt. 20:37
dixie-chicken írta:
2022.10.27., csüt. 10:03
Snipi írta:
2022.10.27., csüt. 07:50
Egy van asztalkán a többi állványon.
Van full csöves amplifikáció is (bár az egyiknél az MC az félvezetős) van hibrid (félvezetős RIAA, csöves integrált) és van félvezetős is. Cső nélkül.
Nem vagyok se csőhívő se félvezető fan. Meg állványos kontra polc fan se. Van mindkettő fajta.
Szóljon jól (vagy legalább is nekem teccen) aztán az hogy az miből jön, kit érdekel.
De a plexit nem szedem le. Tegnap megnéztem, elég macerás lenne leoperálni, mert ha jól láttam csavar tartja. (legalább is amelyiket néztem.)
köszi

nu reggeli friss helyzetjelentés

1.) Sons of Kemeten

-csukott fedél,tompa,döglött hang
-nyitott fedél,elevenebb,nyiltabb
-fedél nélkük,több levegő,mintha picivel rezletezöbb lenne a hang,de nem annyira koherens a hang

2.) Black Keys

-lecsukott fedél,nagyon dögös hang,eszméletlen löket van a mélytartományban
-nyitott fedél,elevenebb,nyiltabb,még van elegendő energia a mélytartományban
-fedél nélkül,részletező,levegős hang,de kicsit vézna

ennél a felvételnék sokan beneveznének a csukott fedeles opcióra,van egy olyan érzésem :D

3.) Corea/Burton

-lecsukott fedél,lágy kerek zongora,lágy,kerek vibrafon
-nyitott fedél,jobb a zongora és vibrafon kicsengées
-fedél nélkül,talán picivel jobb mint a nyitott fedél..

ennél a lemeznél éreztem legkevésbé,a 3 változatt közti eltéréseket...

minden mint a lent látható képen,moderált hangerő,parafa DIY 4mm lemezalátét,Shure M75ED Type 2...gyanitom ezt tovább lehetne ragozni,másik hangszedővel (lusta voltam beszerelni a Shure V15/III-ast,annak ellenére hogy csak shellt kellett volna cserélnem,most épp ilyen hepciában vagyok,hogy a 75-ös hangjára vagyodom :smile30: ),másmilyen lemezalátét stb.,stb ezen tovább finomithat

azt mondom a fedél fel,biztonságos opció hangügyileg,és kezelhetőség szempontjábol,fedél nélkül,kritikus zenehallgatásra jó,de vannak az általam már leirt jelenségek...fedél le...hmmm,talán hifista szempontokat figyelembe véve nem nagyon kéne,de horogra akadhat esetleg vlmi meglepi is.. ;peace;
off.
A ,,fedél nélküliek" ezzel a problémával nem foglalkoznak.... Jó nekik. Vagy nem?
on
" A hajléktalanok hazamehetnek !" :D

gomolalaci
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 360

Hozzászólás Szerző: gomolalaci »

dixie-chicken írta:
2022.10.27., csüt. 10:03
Snipi írta:
Van full csöves amplifikáció is (bár az egyiknél az MC az félvezetős) van hibrid (félvezetős RIAA, csöves integrált) és van félvezetős is. Cső nélkül.
Nem vagyok se csőhívő se félvezető fan. Meg állványos kontra polc fan se. Van mindkettő fajta.
Szóljon jól (vagy legalább is nekem teccen) aztán az hogy az miből jön, kit érdekel.
De a plexit nem szedem le. Tegnap megnéztem, elég macerás lenne leoperálni, mert ha jól láttam csavar tartja. (legalább is amelyiket néztem.)
köszi

1.) Sons of Kemeten

-fedél nélkük,több levegő,mintha picivel rezletezöbb lenne a hang,de nem annyira koherens a hang

2.) Black Keys

ennél a felvételnék sokan beneveznének a csukott fedeles opcióra,van egy olyan érzésem :D

3.) Corea/Burton

minden mint a lent látható képen,moderált hangerő,parafa DIY 4mm lemezalátét,Shure M75ED Type 2...gyanitom ezt tovább lehetne ragozni,másik hangszedővel (lusta voltam beszerelni a Shure V15/III-ast,annak ellenére hogy csak shellt kellett volna cserélnem,most épp ilyen hepciában vagyok,hogy a 75-ös hangjára vagyodom :smile30: ),másmilyen lemezalátét stb.,stb ezen tovább finomithat

azt mondom a fedél fel,biztonságos opció hangügyileg,és kezelhetőség szempontjábol,fedél nélkül,kritikus zenehallgatásra jó,de vannak az általam már leirt jelenségek...fedél le...hmmm,talán hifista szempontokat figyelembe véve nem nagyon kéne,de horogra akadhat esetleg vlmi meglepi is.. ;peace;
off.
A ,,fedél nélküliek" ezzel a problémával nem foglalkoznak.... Jó nekik. Vagy nem?
on
A gondolkodás nem megerőltető...

József1960
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 123

Hozzászólás Szerző: József1960 »

Eddig azt hittem,hogy a szép nagy füleimmel van a gond,mert minden lemezjátszómon (kacsa Linn Thorensek Lenco Dual) lehajtott tetővel bizonyos lemezek sokkal jobban szóltak ! Megnyugodtam...

frenki485
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 602

Hozzászólás Szerző: frenki485 »

trane írta:
2022.10.27., csüt. 19:43
Rock60 írta:
2022.10.27., csüt. 19:00
Ugyan ezt a permanens kötözködést folytattad a skating-erő - neked force - mérésének kérdésében is. :smile50:
Tegyél te 10 kilós betonlapot a plexi tetejére.
Vagy a plexi alá... :kapdelm:
:smile49:
Vagy igyunk egyet, jó ötlet ;peace;
Ethosz CDM Transport/Player(TDA1545A), Ethosz csöves DAC(TDA1541)  
Palotás féle végfok, Pro-ject Pre Box, Tannoy Rev. XT6F dobozok,
Technics SL 1210 GR/AudioGold plinth,Achromat, Thorens TD 126 mkII
Palotás féle ARC phono, Shure M44-7/SC35C
Ethosz, Van Den Hul kábel, Fapaci/Kontaset elosztó.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Ugyan ezt a permanens kötözködést folytattad a skating-erő - neked force - mérésének kérdésében is. :smile50:
Tegyél te 10 kilós betonlapot a plexi tetejére.
Vagy a plexi alá... :kapdelm:

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2636

Hozzászólás Szerző: dixie-chicken »

Snipi írta:
2022.10.27., csüt. 14:46
Ha már meglepetés :
Pár éve vettem egy mosógépet, és a boltban - volt ismerős - ajánlotta, hogy vegyek a mosógép alá ilyen gumitappancsot mert akkor az úgy jobb. Nos mosógép alá nagyon nem javaslom (soha többé nem mozdítod meg a mosógépet, ha ki akarsz mögötte takarítani) , de kósza ötlet alapján beraktam a lemezjátszóm tappancsai alá. (4 darab van.) Hát volt meglepi. Sokkal megfogottabb, egyberakottabb lett a zene. Sokkal jobban egyben volt az egész. Azóta az összes lemezjátszóm alatt van, és mindegyiknél egyértelmű javulást tapasztaltam.
2000 Ft-so tuningnak nevezem, mert ez a mosógép alá való gumialátét 2.000 Ft volt anno. (A 4 darab.)
most nyitottad ki a Pandóra másik szelencéjét,és kerülünk át a Hold,sötét oldalára :D ..lemezjátszó alátétek....
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

...it's only rock 'n' roll (but i like it)

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 525

Hozzászólás Szerző: Snipi »

Ilyesmi.
images.jpg
images.jpg (3.97 KiB) Megtekintve 1257 alkalommal

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Ha már meglepetés :
2000 Ft-os tuningnak nevezem, mert ez a mosógép alá való gumialátét 2.000 Ft volt anno. (A 4 darab.)

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.10.27., csüt. 12:29
Szóval, van különbség.
És minő "meglepetés", hogy a plexi viszi a részletet, hozza a mélyet...
/ Majdnem / minden gondolat és tapasztalat, úgy tűnik egy irányba mutat.
Gondolom, minél jobb felbontású egy rendszer, annál zavaróbb ez a kis loudness-es maszatolás.
mmm,kezdem kapiskálni hogy egy cimbimnél,mért is szól olyan jól egy Quad ESL57,vagy Magna Acoustica szélessávú,akár a SET211,vagy Quad 303-sal,egy VPI HV 19/III társaságában,ahol a gyári utasitásban az szerepel,hogy lemezlejátszás közben,le kell csukni a fedelet,és nem mászol a falra egy Jeffetson Airplane,Love,Malo stb felvételek lejátszása közben :D ...finoman fogalmazva,egy meglévő mankót,másik mankó segitségével,használunk.. :kiss:

...ezen felül a nyitott fedél opció is szembe megy bizonyos régebbi magyarázatokkal,ahol azt szajkózták,hogy nem jó a nyitott fedél,mert olyan mint egy radar,mindent rögzit,ami körülötte történik ;)

nem is olyan eccerű a hifisták élete ;peace;
Technics SL1300G,MoFi Mastertracker,Michael Fidler MM Pro,Musical Fidelity M6Si,Tannoy D700S2...digitális:Marantz CD17KIS,Tidal

Rock60
Őslakos
Őslakos

Szóval, van különbség.
És minő "meglepetés", hogy a plexi viszi a részletet, hozza a mélyet...
/ Majdnem / minden gondolat és tapasztalat, úgy tűnik egy irányba mutat.
Gondolom, minél jobb felbontású egy rendszer, annál zavaróbb ez a kis loudness-es maszatolás.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
köszi

1.) Sons of Kemeten

2.) Black Keys

3.) Corea/Burton

Csatolmányok
IMG_4959[1].jpg
IMG_4959[1].jpg (170.56 KiB) Megtekintve 1080 alkalommal

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.10.26., szer. 18:39
Hangulatos szoba. Hol a cica ?
Nem kérdés, hogy nem túl kényelmes a plexi helyét keresgélni. Ha szerencsés módon nem ront Nálad a hangon, egyértelműen úgy a legpraktikusabb, ahogy most használod.
köszi..kutyi..megvan,csak az ebédlő/folyosó környékén lebzsel(t)
Csatolmányok
IMG_4955[1].jpg
IMG_4955[1].jpg (143.82 KiB) Megtekintve 1086 alkalommal

Rock60
Őslakos
Őslakos

Hangulatos szoba. Hol a cica ?
Nem kérdés, hogy nem túl kényelmes a plexi helyét keresgélni. Ha szerencsés módon nem ront Nálad a hangon, egyértelműen úgy a legpraktikusabb, ahogy most használod.

Rock60
Őslakos
Őslakos

Nagyon hangulatos a szobád. De hol a cica / kutya? / az ágyikójából ?

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Snipi írta:
2022.10.26., szer. 16:34
Nekem is az a tapasztalásom - sokat próbálgattam - hogy felhajtva vagy levéve a plexi jobban szól a lemezjátszó.
Van hogy nem is kicsit.
Az oka : a fene tudja, de nem is rongálom ezzel magam. Jobb azt kész ... :D
..

és milyen az elhelyezése a pörgetőnek a szerkó/hangszorókhoz viszonyitva,és mire van elhelyezve ?...asztalka,komód,falikonzol ?..csöves/tranyós amplifikáció ?..ebben a konstellációban nekem sincs gondom ha fel van nyitva
,leszedegetni meg nem szedegetem,mert utáltam a másik "nagynevű" lemezjátszó plexijével rohangálni a szobában,amit régebben birtokoltam (és a karnak sem volt fingerliftje :smile51: ) na hova is tegyelek hirtelen :D
Csatolmányok
IMG_4952.JPG
IMG_4952.JPG (126.04 KiB) Megtekintve 1035 alkalommal

Snipi
Törzsvendég
Törzsvendég

Nekem is az a tapasztalásom - sokat próbálgattam - hogy felhajtva vagy levéve a plexi jobban szól a lemezjátszó.
Van hogy nem is kicsit.
Az oka : a fene tudja, de nem is rongálom ezzel magam. Jobb azt kész ... :D

Rock60
Őslakos
Őslakos

Erről a fingerlift sztoriról és társairól még nem hallottam.
Hogy mi minden számít... Ezek a hard core felhasználók rájöttek valamire, lefűrészelnek mindent, amit nem tartanak létfontosságúnak, hogy csökkentsék a rezonancia felületet. :smile53:
/ Még megkérdezném Őket, használják-e a plexit./ :fekverohog:
Teljesen érthető és megmagyarázható, még ha sokunk számára nem is követendő példa. Nyilván, ezek a "fejlesztések" egy hangszóró-mentes szobában is éreztetnék valamilyen hatásukat, csak maga a kar önrezonanciájának megváltoztatása által.
A visszatérő kérdés / kérdés ? / most is az, hogy normál körülmények között a kiálló biz-baszok a szabadban állva, vagy a saját önrezonanciájával küszködő búra alatt szednek - e össze több anomáliát.
Megmérhetné már valaki... juppi.gif

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.10.26., szer. 09:55
A praktikussági szempontból igazad lehet. Cica, kutya, papagáj és társai. Ha most még élne szegény cicusom, aki 19 év után hagyott itt minket, nem is tudom, hogy oldanám meg. Biztos hogy nem ott lenne a lemezjátszó, ahol most van, a fedél - kérdést is lehet, hogy átgondolnám.
Ja, nem. Van egy brutális zártszelvényből készített homokkal töltött 20 kilós falikonzolom, jó magasra a falra szerelném, ahova az öreg cicus nem tud felugrani.
Azt nem tudom megítélni, hogy egy kefével letisztított lemezre 20 perc alatt mennyivel több por rakódik le csupaszon, mint letakarva. / Fedél alatt is van por, ami légmozgás híján biztosan a lemezen landol./
Az én lemezjátszómnak nem felhajtós a teteje - már - hanem felrakós. Vagy ráteszem, vagy leveszem. Magas, nehéz, esetlen darab. Ha véletlenűl megakad a tű, vagy csak egyszerűen nem akarom végighallgatni az oldalt, lekapkodni, visszarakni, na, nem. :ohnoohnoohno:
A tű, és a hanghullámok.
Nem vagyok fizikus, sem akusztikai szakember - vannak itt jónéhányan - de úgy tudom, hogy a mélyhangok, a hullámhosszuk okán a nagyobb felületű tárgyakat képesek önrezonanciára bírni. Ezért mondtam a felületek közötti több nagyságrendbeli különbséget, ami csak a hangszedő - fedél viszonylatában akár ezerszeres is lehet. És a berezonáló fedél alatt biztos hogy több mono kóbór hullám alakul ki, mint nélküle.
Na, mindegy, nálam jobban szól fedél nélkül. Amikor időt, pénzt nem kimélve törjük magunkat, amikor vagyonokat költünk mindenféle bizgerékre, hogy javítsunk a hangon - nem sorolom, mindenki tudja - akkor símán magam lábonlövésének érezném a fedélfelrakosgatást.
vegyük példának a "fingerlift "esetet,annak még kisebb felülete van,mint egy hangszedő oldalának...láttam már lefürészelt SME III,Rega RB300-as fingerliftet...vagy itt van példának az SME 3009/II sorozata,ahol bizonyos hard core felhasználó körökben arra buzditanak,hogy le kell szedni,ki kell iktatni,a tűnyomást adagoló egységet,mert hogy rezonancia felületet képez...közben annak más szerepe is van,mint terhelésmegosztó adagoló a knife edge-ben...

van egy olyan érzésem ha csinálnánk egy checklistát,amely tartalmaz minden olyat amit csinálnom kéne,de nem csinálom,csinálom de nem kéne,és napi szinten,mint a pilóták felszállás elött végigfutnak rajta,végigfutnánk mi is rajta,napi szinten,már nem nagyon lemezezne senki sem....

:smile49:

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1347

Hozzászólás Szerző: akvapark »

Rock60 írta:
2022.10.26., szer. 09:55
A praktikussági szempontból igazad lehet. Cica, kutya, papagáj és társai. Ha most még élne szegény cicusom, aki 19 év után hagyott itt minket, nem is tudom, hogy oldanám meg. Biztos hogy nem ott lenne a lemezjátszó, ahol most van, a fedél - kérdést is lehet, hogy átgondolnám.
Ja, nem. Van egy brutális zártszelvényből készített homokkal töltött 20 kilós falikonzolom, jó magasra a falra szerelném, ahova az öreg cicus nem tud felugrani.
Azt nem tudom megítélni, hogy egy kefével letisztított lemezre 20 perc alatt mennyivel több por rakódik le csupaszon, mint letakarva. / Fedél alatt is van por, ami légmozgás híján biztosan a lemezen landol./
Az én lemezjátszómnak nem felhajtós a teteje - már - hanem felrakós. Vagy ráteszem, vagy leveszem. Magas, nehéz, esetlen darab. Ha véletlenűl megakad a tű, vagy csak egyszerűen nem akarom végighallgatni az oldalt, lekapkodni, visszarakni, na, nem. :ohnoohnoohno:
A tű, és a hanghullámok.
Nem vagyok fizikus, sem akusztikai szakember - vannak itt jónéhányan - de úgy tudom, hogy a mélyhangok, a hullámhosszuk okán a nagyobb felületű tárgyakat képesek önrezonanciára bírni. Ezért mondtam a felületek közötti több nagyságrendbeli különbséget, ami csak a hangszedő - fedél viszonylatában akár ezerszeres is lehet. És a berezonáló fedél alatt biztos hogy több mono kóbór hullám alakul ki, mint nélküle.
Na, mindegy, nálam jobban szól fedél nélkül. Amikor időt, pénzt nem kimélve törjük magunkat, amikor vagyonokat költünk mindenféle bizgerékre, hogy javítsunk a hangon - nem sorolom, mindenki tudja - akkor símán magam lábonlövésének érezném a fedélfelrakosgatást.
Ezért nem mennek a katonák a hidakon díszlépésben, egyszerre. leborulok.gif
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

Rock60
Őslakos
Őslakos

A tű, és a hanghullámok.

dixie-chicken
V.I.P.
V.I.P.

Rock60 írta:
2022.10.25., kedd 21:26
Én is látom magam előtt, hogy a fizikai rázáson túl - ami fennál - a fedél membránszerű felülete alatt, mint egy harangban különböző frekvenciájú hullámok generálódnak, ami nyílván beleszólhat a hangszedő finom munkájába.
Ha a súlyarányokba kapaszkodnál, gondolj bele, hogy egy vitorla mennyivel könnyebb a hajónál, amit repít.../ tizede, huszada, százada /
Persze, lehetnek különböző tapasztalatok.
Nálam minden lemezjátszó rosszabbul szólt fedéllel, mint anélkül. / A skála két végén a Nad a három kilójával, a Rock a harminccal. Utóbbinak is "dobozabb" hangja van lefedve.
/ Szinte hallom magam előtt./ :bang:
és mi fog berezonálni könnyebben,a 3-4mm vastag fedél,sarkaival merevitve,vagy a hangszedő(teste),amelynek tűhegye valahol terhelve van mondjuk kemény 1,5-2,5gr-on,és lágy gumi felfüggesztése van,és amely sokszor a barázdákat sem képes lekövetni pontosan,és oldalrol kapja a hullámzást mondjuk egy 15" membrántol,olyan 1-1,5m távolságbol, nagyobb hangerőn a Grace Jones "Nightclubbing-"tol,és nincs lecsukott fedél a lemezjátszón ? :D

de viccet félretéve,meg kell nézni egy pár hangszedőt,jól megvilágitva,nagyitóval,hogy akár 40-50 üzemóra után,mennyi koszt tud összeszedni akár a tűszár körül,pláne félig nyitott,vagy nyitott MC hangszedőt,mi található a tekercsek körül...a kosz nagyobb része,fémszemcsék amelyek a porban/levegőben "ejtőernyőznek"...jó az ha védetlenek ezek a területek ?

aztán olyan is van,hogy van cica,kutya,papagáj is a házban,mondjuk a cica egy ideig figyeli a forgó lemezt aztán egyszer csak úgy gondolja,el kell kapnom azt a forgó "izét" ami a lemezmatricán van,és forog..

:D

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”