Egy olyan hangzás, ami már az első másodpercekben is megfog, amelyben több az érzelem és a hangszerek hangjának szépsége.asebestyen írta: ↑2022.09.11., vas. 12:10
Na és a jobb hang, mint fogalom, az mit jelent?Nem szerinted, hanem, mint fogalom.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kábelezzünk
Re: Kábelezzünk
Soha nem leszünk egy nevezőn,mert én értem hogy te mire gondolsz,viszont te nem hogy mire én.cables írta: ↑2022.09.11., vas. 11:04A jobb kábel, mint fogalom azt jelenti, hogy azzal a kábellel jobb a hang.Shimano írta: ↑2022.09.10., szomb. 11:58
... eddig nekem minden "jobb" táp és hangfalkábel a levesben végezte,pedig egy pár hétig szinte mindegyikre letettem volna a nagyesküt hogy ezekkel egyértelműen jobb a hang,aztán meg némi kényelmetlen fészkelődés után visszatéve a jól beváltat,vissza is jött a szerethető hangzás,zene,és nyugalom.
Lehet a heed is úgy viselkedik mint a retro cuccok.
Ha te állandóan rosszabb hangú kábeleket vélsz jobbnak és hetek múlva veszed észre, hogy mellényúltál az tényleg sajnálatos, de ez a te egyéni problémád.
A HEED és a retro cuccok ugyan úgy jobban szólnak jobb kábelekkel, mint minden más készülék.

Nálam az a jó hangzás amit élvezek a felvételi anomáliákkal együtt is.Azt viszont nem szeretem ha a hibák zavarnak,szóval hiába reszelem baromi jó hangúra jobb drótokkal a rendszert, ha az lesz az ára hogy ez meg az zavar tőle hosszútávon.Van többszáz cd lemezem,sok a 60-70-es évekből,azoknak mindnek élvezhetően kell szólniuk,nálam ez alap,és úgy is szólnak.
Szóval a jobb kábel mint fogalom nálam az lenne hogy minden lemezemet jobban élvezem vele,de ilyennel még nem futottam össze.Jobb hangot össze tudok hozni,sőt baromi jót is jó felvételekkel,de hogy ennek ne legyen valami hátul ütője is hosszabb távon,na az még nem jött össze,és talán nem is fog,de nem is érdekel mert nem erre hajtok,csak kíváncsiságból teszek próbát időnként ezzel azzal.

SE20 phonomba beletákmányoztam egy "jobb" kábelt..
Nagyon ritka és a piacon egyre magasabb értéket képviselő elektronika...VOLT
Én is nagyon megbántam már,hogy a tök gyári Shuretunerman írta: ↑2022.09.10., szomb. 08:20"... mert a gyártók elég jó kábeleket tettek a régi készülékekbe, és egy ilyen tuninggal elvész a vintage jelleg. "
Leginkább a vintage készülék "eredetisége", retró értékének a csökkenése következik be, ezért nagyon meggondolandó, hogy hol és mit mire cserélünk ezekben![]()
TJ.
SE20 phonomba beletákmányoztam egy "jobb" kábelt..
Nagyon ritka és a piacon egyre magasabb értéket képviselő elektronika...VOLT
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok
Nem szerinted, hanem, mint fogalom.
- asebestyen
- V.I.P.
- Értékelés: 7554
Na és a jobb hang, mint fogalom, az mit jelent?cables írta: ↑2022.09.11., vas. 11:04A jobb kábel, mint fogalom azt jelenti, hogy azzal a kábellel jobb a hang.Shimano írta: ↑2022.09.10., szomb. 11:58
... eddig nekem minden "jobb" táp és hangfalkábel a levesben végezte,pedig egy pár hétig szinte mindegyikre letettem volna a nagyesküt hogy ezekkel egyértelműen jobb a hang,aztán meg némi kényelmetlen fészkelődés után visszatéve a jól beváltat,vissza is jött a szerethető hangzás,zene,és nyugalom.
Ha te állandóan rosszabb hangú kábeleket vélsz jobbnak és hetek múlva veszed észre, hogy mellényúltál az tényleg sajnálatos, de ez a te egyéni problémád.
A HEED és a retro cuccok ugyan úgy jobban szólnak jobb kábelekkel, mint minden más készülék.

Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés
A jobb kábel, mint fogalom azt jelenti, hogy azzal a kábellel jobb a hang.Shimano írta: ↑2022.09.10., szomb. 11:58
Nekem az a bajom az ilyen és ehhez hasonló kommentjeiddel, hogy burkoltan ugyan, de szinte mindig reklámozod vele a kábeleidet. Pedig itt nem kéne.cables írta: ↑2022.09.10., szomb. 06:48Tudtommal Zsolt hallotta az én példámban felhozott McIntosh / Royd rendszert és nagyon tetszett neki a hangja, amely pontosan a kábel cserélgetés/tesztelés eredményeképpen lett olyan kiemelkedő.
Ha már így szóba került Zsolt (nem én hoztam be a nevét ebbe a vélemény cserébe), azért szeretném elmondani, hogy az én tapasztalataim azt mutatták, hogy HEED készülékek is kifejezetten jól reagálnak a kábel válogatásra,

.
Jól reagálják le a kábelek különbözőségét ez tény,viszont nehéz olyan spécibb tápkábelt találni hozzájuk amitől a zene nem veszíti el a szerethetőségét.Baromi jó hifis hangot ki lehet hozni velük a pc dróttól "jobb" tápdrótokkal pl,de hosszabb távon a valóság pofánvágja az embert mert egyszerűen sok lesz a jóból,és az a jó nem az a jó amiért a heed hangot szeretjük.Ezt vagy bevallja magának az ember,vagy erőlteti tovább azt ami nem működik.cables írta: ↑2022.09.10., szomb. 06:48
Ha már így szóba került Zsolt (nem én hoztam be a nevét ebbe a vélemény cserébe), azért szeretném elmondani, hogy az én tapasztalataim azt mutatták, hogy HEED készülékek is kifejezetten jól reagálnak a kábel válogatásra, erre gyt és chord_ rendszere nekem a legjobb példa.
A te kábeleidet még nem próbáltam,arra is sort kerítünk majd,de eddig nekem minden "jobb" táp és hangfalkábel a levesben végezte,pedig egy pár hétig szinte mindegyikre letettem volna a nagyesküt hogy ezekkel egyértelműen jobb a hang,aztán meg némi kényelmetlen fészkelődés után visszatéve a jól beváltat,vissza is jött a szerethető hangzás,zene,és nyugalom.

Mondjuk az én tapasztalatom egy komplett heed láncon alapul,máshol ahol csak egy egy készülék van a heedtől más eredmény is születhet.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2740
"... mert a gyártók elég jó kábeleket tettek a régi készülékekbe, és egy ilyen tuninggal elvész a vintage jelleg. "
Leginkább a vintage készülék "eredetisége", retró értékének a csökkenése következik be, ezért nagyon meggondolandó, hogy hol és mit mire cserélünk ezekben
TJ.
Leginkább a vintage készülék "eredetisége", retró értékének a csökkenése következik be, ezért nagyon meggondolandó, hogy hol és mit mire cserélünk ezekben

TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Elnézést, hogy kicsit röviden írtam a beírásodra, itt az AVX-en tényleg meg kell rágni minden szót, mert hamar sértődés lesz belőle. Akkor most kicsit hosszabban reagálnék.
Az audió egy hihetetlenül titokzatos világ, amelyben nem lehet igazán jól tájékozódni. Ráadásul azonnal elterjednek a nem éppen megalapozott vélemények, amelyek sommásak, mert látszólag kapaszkodót adnak, biztos kiindulást.
Ilyennek tűnt nekem a te beírásod, amely azért azt sugalja, hogy vintage készülékeknél nem várható jó eredmény a kábel cserélgetésektől. Ráadásul ez a vélemény megerősítve az általam mélységesen tisztelt Huszti Zsolt tapasztalataival egy vintage Linn készülék kábel érzéketlenségével. Ezzel ez olyan erős beírás, amelyre építhet bárki: nem érdemes vintage készülék esetében sokat várni a kábelezéstől. Ezt szerettem volna elkerülni.
Tudtommal Zsolt hallotta az én példámban felhozott McIntosh / Royd rendszert és nagyon tetszett neki a hangja, amely pontosan a kábel cserélgetés/tesztelés eredményeképpen lett olyan kiemelkedő.
Ha már így szóba került Zsolt (nem én hoztam be a nevét ebbe a vélemény cserébe), azért szeretném elmondani, hogy az én tapasztalataim azt mutatták, hogy HEED készülékek is kifejezetten jól reagálnak a kábel válogatásra, erre gyt és chord_ rendszere nekem a legjobb példa.
Még valami a vintage készülékek témakörhöz. Ezek a készülékek jó részben beépített hálózati kábelekkel készültek. Ha valaki tudja, hogy milyen sokat számít a hálózati kábel egy készülék hangjában, az hajlamos lehet arra, hogy tuningoltasson hálózati csatlakozó beépítésével. Én ezt nem javaslom, mert a gyártók elég jó kábeleket tettek a régi készülékekbe, és egy ilyen tuninggal elvész a vintage jelleg.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2539
Soha sehol nem írtam azt, hogy a különbség nem hallható (sőt, gyakorlatilag szinte mindig hallható), csak nem mindig hoz annyi, vagy olyan változást, amire a felhasználó számít. Mindössze ennyit írtam, nem többet, és ezért tettem hozzá, hogy "próbálkozni persze lehet, hisz nem vagyunk egyformák"

Egy ellenpélda erre: McIntosh csöves monoblokk és Royd hangfal a hangfalkábel minden apró változtatására is jól hallhatóan reagál.
- mishow
- V.I.P.
- Értékelés: 2539
Most az a helyzet, hogy kb minden korábbi kommenttel egyetértek, amit @Reverb kolléga kérdésére válaszoltatok, röviden a saját tapasztalataim a kérdéshez kapcsolódva:
- nekem is volt egy vintage hifi korszakom, és meglepetten tapasztaltam, hogy a vintage rendszerekbe mennyire nem illenek a mai, modern kábelek; nem tudom, hogy ez mitől van, de nálam csak a "gatyamadzag" kábelekkel működtek jól, minden más megölte a zenét;
- amikor "gatyamadzagról" beszélek, az alatt tényleg azt kell érteni: a legolcsóbb Hama RCA-t, meg a villanyboltos 2x0,75-ös MZSL lámpazsinórt! Mondjuk annyi, hogy RCA-nak előtúrtam a valaha valamilyen készülékekhez kapott, és soha ki nem bontott noname darabokat (sokszor 10-20 éve a fiókban pihenőket), hf kábelnek pedig egy régi Videoton DC2050e-ről levágott darabot (ez is vagy 30+ éves) használtam; a modern kábelek mind elkezdtek valamit csinálni, amitől megbomlott az egység, felborult a hangkép; fura, de nálam így működött; próbálkozni persze lehet, hisz nem vagyunk egyformák;
- az "elsőre_nem_tetszik_sose_fog" tézishez sajnos (?) szintén csatlakoznom kell: ha valaminek elsőre határozottan nem tetszett a hangja, az már később utána sem tudott meggyőzni; a járatás persze nagyon sok hibát (pl bizonyos torzításokat, karcosságot, sávszéleket, stb) finomítani tud, de karakterében a járatás nem változtatja meg a hangot.
Kieg: Pár hónapja Huszti Zsolt mutatott egy vintage Linn dobozt, és mutatta, milyen gyári kábelt adtak hozzá eredetileg. Na, az aztán ránézésre is a vicc kategória - igenám, de bármivel próbálta helyettesíteni, csak rontott a hangon, nem kicsit. Szóval azt gondolom, a vintage hifizés némileg másképp működik, nem biztos, hogy annyira erőltetni kell náluk a kábelezgetést
- nekem is volt egy vintage hifi korszakom, és meglepetten tapasztaltam, hogy a vintage rendszerekbe mennyire nem illenek a mai, modern kábelek; nem tudom, hogy ez mitől van, de nálam csak a "gatyamadzag" kábelekkel működtek jól, minden más megölte a zenét;
- amikor "gatyamadzagról" beszélek, az alatt tényleg azt kell érteni: a legolcsóbb Hama RCA-t, meg a villanyboltos 2x0,75-ös MZSL lámpazsinórt! Mondjuk annyi, hogy RCA-nak előtúrtam a valaha valamilyen készülékekhez kapott, és soha ki nem bontott noname darabokat (sokszor 10-20 éve a fiókban pihenőket), hf kábelnek pedig egy régi Videoton DC2050e-ről levágott darabot (ez is vagy 30+ éves) használtam; a modern kábelek mind elkezdtek valamit csinálni, amitől megbomlott az egység, felborult a hangkép; fura, de nálam így működött; próbálkozni persze lehet, hisz nem vagyunk egyformák;
- az "elsőre_nem_tetszik_sose_fog" tézishez sajnos (?) szintén csatlakoznom kell: ha valaminek elsőre határozottan nem tetszett a hangja, az már később utána sem tudott meggyőzni; a járatás persze nagyon sok hibát (pl bizonyos torzításokat, karcosságot, sávszéleket, stb) finomítani tud, de karakterében a járatás nem változtatja meg a hangot.
Kieg: Pár hónapja Huszti Zsolt mutatott egy vintage Linn dobozt, és mutatta, milyen gyári kábelt adtak hozzá eredetileg. Na, az aztán ránézésre is a vicc kategória - igenám, de bármivel próbálta helyettesíteni, csak rontott a hangon, nem kicsit. Szóval azt gondolom, a vintage hifizés némileg másképp működik, nem biztos, hogy annyira erőltetni kell náluk a kábelezgetést

- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Mondjuk én azért láttam már olyat, hogy valami elsőre kifejezetten nemjó volt, aztán pedig igazán jó lett. Igaz, nem kábel volt az.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
http://saboaudio.eu
Re: RCA kábel mizéria
+1. Ez pontosan megegyezik az én tapasztalataimmal is. És nem csak kábelre igaz, nekem pl. DAC esetében is volt ilyen tapasztalatom, nem is sokáig muzsikált nálam.gomolalaci írta: ↑2022.09.08., csüt. 20:58Ha egy kábel cserénél azonnal nem hallható a különbség, akkor a ún. ,,járatás" után sem lesz hallható... Szerintem!
A járatás ettől még nyilván sok változást hozhat, de ha nincs "szerelem" első hallásra, akkor megette a fene.

erősítő: LZ 7, cd: Marantz CD5000 modifikált, dvd: Cambridge Audio DVD89, lemezjátszó: REGA Planar2+RB250 AN kábel+Roksan Corus Black+Orbit2+Heed Quasar streamer: Electrocompaniet RENA S1+Schiit Bifrost Multibit, hangfal: Triangle Antal EX, kábel: Wireworld, Chord, Valhalla
-
- Fórumlakó
- Értékelés: 361
Ha egy kábel cserénél azonnal nem hallható a különbség, akkor a ún. ,,járatás" után sem lesz hallható... Szerintem!trane írta: ↑2022.09.07., szer. 21:30egyrészt, ezt nem pont az adás-vételi részbe kellett volna tennedReverb írta: ↑2022.09.07., szer. 21:20Tisztelt Fórumtársak!
Tanácsot szeretnék kérni.
Kb.30 év hobbi hang és zenerajongás után rávettem magam egy minőségibb ,Inakustik Thassos Silver Edition Monitor rca kábel megvásárlására. Izgatottan kötöttem be és vártam a meglepetést. A meglepetés annyiban manifesztálódott, hogy ugyan nem lett jobb a hang, ellenben az első benyomás után sokkal rosszabb se... A csere tárgya egy szabvány piros-fehér rca vezeték volt, mely 600 Ft-ba kerül.. Nos tovább teszteltem és a különbség egyre észrevehetőbb volt, a 600 Ft-os rca javára. Ami az új kábelt illeti: eltűnt a dinamika, felbontás,a levegő, a felületi zaj (vagyis a színpadi atmoszféra), a felső regiszterek finom mikrodinamikája. Helyette kaptam egy igazi beszűkült hifi hangzást, döngölő mélyekkel. Kicsit dühös vagyok, de leginkább csalódott. Vajon ez lenne a kábelek varázs misztériumát körülölelő blabla? Vajon hány tíz, százezer forintot kéne elköltenem, hogy visszakapjam az eredeti 600 Ft-os rca hangomat? Vagy inkább anyukámnak volt igaza, aki azt mondta, hogy 40 évesen már illene felnőnöm? Előre is köszönöm!. másrészt, ha új a kábel, bármi előforulhat, amíg be nem járatódik
. harmadrészt, van olyan, biza', hogy adott rendszerben egy 'gagyi' vezeték jobban teljesít, mint egy 'spéci audiofil'
...
A gondolkodás nem megerőltető...
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1192
Hallgass meg 1x egy kb 80-as évek vége felé készült Triangle dobozt! Szerintem megváltozik a véleményed! :)Reverb írta: ↑2022.09.08., csüt. 08:49Viri írta:
A másik dolog, egy barátom vintage rendszerén tapasztaltam, hogy nem is olyan könnyű kirobbantani azt a 600ft-os fröccsöntött kábelt, a maga 30-40 éves járatódásával, vagy nem tudom mitől, de nála is több alsó kategóriás (kb. 40e - ig) elvérzett, nem passzolt a rendszerbe. Drágábban nem akart venni (pedig komolyabb kb. 4 milliós vintage rendszer).
Szóval ha egyébként jó így, akkor hagyd a francba, ha valamin szeretnél javítani, vagy csak mindenből többet akarsz kapni hátrányok nélkül, akkor hidd el lehet találni,igaz keresni próbálgatni kell, és mázli ha megúszod 30e alatt. Én csak kb. 25 éve reszelgetem az aktuális rendszereimet, de nagyon sok kábellel éltem együtt, így írom ezt neked, nem úgy hogy elméleteim vannak róla.Köszönöm szépen a javaslatok, tapasztalatok megosztását. Én a japán "iskolát" jártam sokáig erősítő ügyben, miután találkoztam a NAD márkával, mely teljesen megváltoztatta a hangról szerzett tapasztalataimat. Tisztelem a japánok csodálatos vintage eszközeit, és ma elképesztő összegeket kérnek egy-egy "nagyvasért", de aki meghallgat egy olcsó Nad3020 reinkarnációt, az tudni fogja nagy eséllyel, hogy a hifi történetét az angolok írták... Azóta nálam nincs hifizés, próbálgatás, tesztelés, minden porosodik, a japán eszközök pedig egy vitrinben díszelegnek, mert ott marha jól mutatnak. Most az a koncepcióm, hogy visszadugom a 600 Ft-os rca-t és hagyok mindent a régiben, és nem futok teljesen felesleges hókuszpók köröket, miután eszembe jutott, hogy a NAd végén lógó spendor bc1-ben régi hajszálvékony "telefonkábelek" kötik össze a hangot és mégis mennyire riadtan dobtam vissza a helyébe szánt mai márkás, mégis vicc számba menő, korszerűnek mondott márkás hangfalakat.. Még egyszer köszönöm!
És igazad van, valóban kb. 30-40 éves kábellel hallgatom, s talán az általad leírtak megvilágosítottak a kérdésben!sutemenyx írta: ↑2022.09.08., csüt. 09:26Ha valóban 30éve azzal a vezetékkel hallgatod, és mondjuk akkor is nem boltban lett véve, hanem “valahonnan volt”, akkor jóeséllyel azt még a 80-as években gyártották. Akkor még nem volt Hama, sem kínai kábelek. Philips meg német meg esetleg japán madzagok voltak, amik bizony agyonverik a mai mezőny alját, mert akkoriban még normális anyagból gyártották őket.
A 80-as évekbeli Philips CD játszók tápkábelei vagy a korai Volex IEC csatlakozós pc tápkábelek pl még rohadt jók voltak, manapság is megállják a helyüket. Valószínűleg ugyanez a helyzet az interconnecteddel is. Nincs kizárva, hogy nem fogsz jobbat találni 50-100e alatt.
Köszönöm szépen!
- sutemenyx
- Törzsgárda
- Értékelés: 2876
- Kapcsolat:
Ha valóban 30éve azzal a vezetékkel hallgatod, és mondjuk akkor is nem boltban lett véve, hanem “valahonnan volt”, akkor jóeséllyel azt még a 80-as években gyártották. Akkor még nem volt Hama, sem kínai kábelek. Philips meg német meg esetleg japán madzagok voltak, amik bizony agyonverik a mai mezőny alját, mert akkoriban még normális anyagból gyártották őket.
A 80-as évekbeli Philips CD játszók tápkábelei vagy a korai Volex IEC csatlakozós pc tápkábelek pl még rohadt jók voltak, manapság is megállják a helyüket. Valószínűleg ugyanez a helyzet az interconnecteddel is. Nincs kizárva, hogy nem fogsz jobbat találni 50-100e alatt.
Audiomeca J1 + Airtangent + Kiseki Blue NS, Phono 23 prototípus, Streamer 23 prototípus, Sofia 19 Signature erősítő, Galactic JCS 22 ezüst kábelek
Köszönöm szépen a tanácsokat, az említett PA kábelek valamelyikénél akkor még teszek egy próbát.TomLeftiger írta: ↑2022.09.08., csüt. 08:53
Sajnos ezt nem úszod meg próblgatás nélül. Ha ehhez nincs kedved, bele se fogj. Ha van, akkor első körben kipróbálhatnál pár relatív olcsóbb PA-s kábelt.
Pl.: Belden 8402, Belden 8412, Mogami 2534, Canare, Van Damme, Klotz stb. Ezek a gyártók sokféle kábel gyártanak, olvass utána, ki mit használ, melyikek az ajánlott típusok. Az első három több helyen bevált, nagyon jók ár/érték arányban. Ezek megállnak kb. 10-15.000 Ft körül, ha egy átlagos egy méteres összekötőre van szükséged.
A legjobb ha használtan veszel bármit, ha nem jön be kb. árába eladod, meg jó eséllyel valaki már bejáratta őket. Ha új kábelt veszel, mindenképpen járasd be, azaz használd minél többet. Van olyan drót aminek akár több száz óra bejáratás kell, de még a kevésbé háklis fajták is nagyon gyengén tudnak szólni az első pár tíz órában.
Ha ezek között találsz olyat ami jobban tetszik mint az olcsó kábeled, akkor egy ideig használd ezt, hallgass sok zenét. Ha ennél is jobbat szeretnél majd idővel, akkor elkezdhetsz nézelődni a jellemzően 50-150K (használtan) kábelek között, és néhány ezek közül is kevésbé fog tetszeni, mint egyik-másik PA-s kábel. Ja, és ez a játék nem csak az összekötő kábelekre igaz, ott vannak még a hangsugárzó kábelek, tápkábelek, stb.
Jó játék ez, ha valaki élvezi.![]()
Még egyszer köszönöm!
- TomLeftiger
- Törzsvendég
- Értékelés: 495
Reverb írta: ↑2022.09.07., szer. 21:20Tisztelt Fórumtársak!
Kb.30 év hobbi hang és zenerajongás után rávettem magam egy minőségibb ,Inakustik Thassos Silver Edition Monitor rca kábel megvásárlására. Izgatottan kötöttem be és vártam a meglepetést. A meglepetés annyiban manifesztálódott, hogy ugyan nem lett jobb a hang, ellenben az első benyomás után sokkal rosszabb se... A csere tárgya egy szabvány piros-fehér rca vezeték volt, mely 600 Ft-ba kerül.. Nos tovább teszteltem és a különbség egyre észrevehetőbb volt, a 600 Ft-os rca javára. Ami az új kábelt illeti: eltűnt a dinamika, felbontás,a levegő, a felületi zaj (vagyis a színpadi atmoszféra), a felső regiszterek finom mikrodinamikája. Helyette kaptam egy igazi beszűkült hifi hangzást, döngölő mélyekkel. Kicsit dühös vagyok, de leginkább csalódott. Vajon ez lenne a kábelek varázs misztériumát körülölelő blabla? Vajon hány tíz, százezer forintot kéne elköltenem, hogy visszakapjam az eredeti 600 Ft-os rca hangomat? Vagy inkább anyukámnak volt igaza, aki azt mondta, hogy 40 évesen már illene felnőnöm? Előre is köszönöm!
Sajnos ezt nem úszod meg próblgatás nélül. Ha ehhez nincs kedved, bele se fogj. Ha van, akkor első körben kipróbálhatnál pár relatív olcsóbb PA-s kábelt.
Pl.: Belden 8402, Belden 8412, Mogami 2534, Canare, Van Damme, Klotz stb. Ezek a gyártók sokféle kábel gyártanak, olvass utána, ki mit használ, melyikek az ajánlott típusok. Az első három több helyen bevált, nagyon jók ár/érték arányban. Ezek megállnak kb. 10-15.000 Ft körül, ha egy átlagos egy méteres összekötőre van szükséged.
A legjobb ha használtan veszel bármit, ha nem jön be kb. árába eladod, meg jó eséllyel valaki már bejáratta őket. Ha új kábelt veszel, mindenképpen járasd be, azaz használd minél többet. Van olyan drót aminek akár több száz óra bejáratás kell, de még a kevésbé háklis fajták is nagyon gyengén tudnak szólni az első pár tíz órában.
Ha ezek között találsz olyat ami jobban tetszik mint az olcsó kábeled, akkor egy ideig használd ezt, hallgass sok zenét. Ha ennél is jobbat szeretnél majd idővel, akkor elkezdhetsz nézelődni a jellemzően 50-150K (használtan) kábelek között, és néhány ezek közül is kevésbé fog tetszeni, mint egyik-másik PA-s kábel. Ja, és ez a játék nem csak az összekötő kábelekre igaz, ott vannak még a hangsugárzó kábelek, tápkábelek, stb.
Jó játék ez, ha valaki élvezi.

Viri írta:
A másik dolog, egy barátom vintage rendszerén tapasztaltam, hogy nem is olyan könnyű kirobbantani azt a 600ft-os fröccsöntött kábelt, a maga 30-40 éves járatódásával, vagy nem tudom mitől, de nála is több alsó kategóriás (kb. 40e - ig) elvérzett, nem passzolt a rendszerbe. Drágábban nem akart venni (pedig komolyabb kb. 4 milliós vintage rendszer).
Szóval ha egyébként jó így, akkor hagyd a francba, ha valamin szeretnél javítani, vagy csak mindenből többet akarsz kapni hátrányok nélkül, akkor hidd el lehet találni,igaz keresni próbálgatni kell, és mázli ha megúszod 30e alatt. Én csak kb. 25 éve reszelgetem az aktuális rendszereimet, de nagyon sok kábellel éltem együtt, így írom ezt neked, nem úgy hogy elméleteim vannak róla.
Köszönöm szépen a javaslatok, tapasztalatok megosztását. Én a japán "iskolát" jártam sokáig erősítő ügyben, miután találkoztam a NAD márkával, mely teljesen megváltoztatta a hangról szerzett tapasztalataimat. Tisztelem a japánok csodálatos vintage eszközeit, és ma elképesztő összegeket kérnek egy-egy "nagyvasért", de aki meghallgat egy olcsó Nad3020 reinkarnációt, az tudni fogja nagy eséllyel, hogy a hifi történetét az angolok írták... Azóta nálam nincs hifizés, próbálgatás, tesztelés, minden porosodik, a japán eszközök pedig egy vitrinben díszelegnek, mert ott marha jól mutatnak. Most az a koncepcióm, hogy visszadugom a 600 Ft-os rca-t és hagyok mindent a régiben, és nem futok teljesen felesleges hókuszpók köröket, miután eszembe jutott, hogy a NAd végén lógó spendor bc1-ben régi hajszálvékony "telefonkábelek" kötik össze a hangot és mégis mennyire riadtan dobtam vissza a helyébe szánt mai márkás, mégis vicc számba menő, korszerűnek mondott márkás hangfalakat.. Még egyszer köszönöm!
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Reverb 2022.09.08., csüt. 08:55-kor.
- viri
- V.I.P.
- Értékelés: 1653
Jó sokat vártál az első kábel cseréddel :) Pedig 10 éves korod óta hifizel :)Reverb írta: ↑2022.09.07., szer. 21:20Tisztelt Fórumtársak!
Kb.30 év hobbi hang és zenerajongás után rávettem magam egy minőségibb ,Inakustik Thassos Silver Edition Monitor rca kábel megvásárlására. Izgatottan kötöttem be és vártam a meglepetést. A meglepetés annyiban manifesztálódott, hogy ugyan nem lett jobb a hang, ellenben az első benyomás után sokkal rosszabb se... A csere tárgya egy szabvány piros-fehér rca vezeték volt, mely 600 Ft-ba kerül.. Nos tovább teszteltem és a különbség egyre észrevehetőbb volt, a 600 Ft-os rca javára. Ami az új kábelt illeti: eltűnt a dinamika, felbontás,a levegő, a felületi zaj (vagyis a színpadi atmoszféra), a felső regiszterek finom mikrodinamikája. Helyette kaptam egy igazi beszűkült hifi hangzást, döngölő mélyekkel. Kicsit dühös vagyok, de leginkább csalódott. Vajon ez lenne a kábelek varázs misztériumát körülölelő blabla? Vajon hány tíz, százezer forintot kéne elköltenem, hogy visszakapjam az eredeti 600 Ft-os rca hangomat? Vagy inkább anyukámnak volt igaza, aki azt mondta, hogy 40 évesen már illene felnőnöm? Előre is köszönöm!
Na de hogy tényleg segítsek is, van ilyen eset, nem is annyira meglepő. Több oka is lehet. Mivel elég jól detektáltad a különbségeket, ezért feltételezem, hogy a rendszered felbontása (és a füled, figyelmed) már kihozza a finomabb különbségeket. Az egyik lehetséges ok, hogy az az inakustik kábel egy olcsó, (ha nem is 600 hanem 20-30eft) áruházi darab, egy kalap sz.rt sem ér. Ez ne vegye kedved, mert ettől még nem muszáj százezreket költened, akár ugyan ennyiért kifoghattál volna egy sokkal jobb hangú, és a rendszerébe jobban passzoló kábelt. Zárójelben a tapasztalatom az, hogy azért zsebbenyúlósan komolyabb hangot kaptam drágább kábelektől, de hiszen ugyan ez igaz a hangsugárzóra, erősítőre stb. tehát tulajdonképpen nem is csoda, persze ettől még kérdés náluk az ár-érték arány, ami minnél kisebb a pénztárca, annál rosszabbnak tűnik.
Szóval ha egyébként jó így, akkor hagyd a francba, ha valamin szeretnél javítani, vagy csak mindenből többet akarsz kapni hátrányok nélkül, akkor hidd el lehet találni,igaz keresni próbálgatni kell, és mázli ha megúszod 30e alatt. Én csak kb. 25 éve reszelgetem az aktuális rendszereimet, de nagyon sok kábellel éltem együtt, így írom ezt neked, nem úgy hogy elméleteim vannak róla.
Audio PC(PPV3)- Audio Note DAC3 - Convergent Audio Technology SL1 sign.- PS Audio Delta 250 monoblokkok - JBL 250Ti Classic Edition - 2db Rythmik Audio F15 sub - Audience Conductor hf kábel + ic-k, Entreq Primer pro usb, ösvény végén: Siltech octopus signature
-
- Isten Hozott! :)
- Értékelés: 2
Hát van azért ezotéria ezekben rendesen, ha nem a fizetett tesztek és mások hite után akarsz menni akkor vaktesztelsz pár kábelt (mondjuk megvétel előtt vagy legalább online hogy legyen 14 napod elállni) amiből az is kiderül van e értelme és ott kijön a különbség (ha egyáltalán van).Reverb írta: ↑2022.09.07., szer. 21:20Tisztelt Fórumtársak!
RCA kábel mizéria
Tisztelt Fórumtársak!
- tonee73
- Kiemelt Moderátor
- Értékelés: 6189
Szerintem ez szimpla teflon szalag:Alucard írta: ↑2022.08.19., pén. 09:38Köszönöm srácok!
Azt esetleg meg tudnátok még nekem mondani, hogy mit tekernek Kácsáék a kígyóbor végére? Szigetelőszalaghoz hasonló, de ránézésre annál erősebbnek tűnik... https://youtu.be/FCgrEYvPjfA?t=2
https://www.praktiker.hu/epuletgepeszet ... ag-12mm12m
Én extra erős ragasztószalaggal szoktam csinálni:
https://www.emag.hu/extra-eros-univerza ... DPCGX9BBM/
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.