Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Sztereó erősítők

Kobuc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 1
Kapcsolat:

Re: Kettős erősítés

Hozzászólás Szerző: Kobuc »

BLX írta:
2021.01.18., hétf. 18:05
Kobuc írta:
2021.01.18., hétf. 16:58
Tiamat írta:
2021.01.18., hétf. 13:17
Milyen erősítőkről van szó?
ETALON SUPRAMPLI: A közép magas tartományt erősítené
ARCAM DIVA a75: Ez pedig a mélytartományt

Külön tudnám szabályozni a két erősítővel mindkettőt. Pótolható lenne alacsony hangerő mellett a hiányzó mély szekció. (az etalonon nincs hangszínszabályzó)
Milyen dobozaid vannak?

Önmagában mi a gond, vagy mit hiányolsz, amikor "csak" a Suprampliról hajtod?

Az egy elég jó elektronika. :drum:

Az általad felvázolt, két integrált erősítős hajtást nem látom célravezetőnek. gondolkodik.gif
Bowers 703 állódobozok
Alacsony hangerőn hiányolom a mélyeket. A supramplin nincs hangszín szabályzó. A hangerő fokozásával szenzációs koncerthangulatot lehet csinálni, Hihetetlen tartalékok vannak a suprampliban. Ilyenkor életre kelnek a bowersek ,beidulnak azok az ellenállhatatlan feszes, precíz, gyors, rockos dobok. Ezt az élethú élményt nehéz leírni.
Most az arcam diva a75 egy precíz autós mélyládával próbál segíteni kis hangerőnél. De mosottak a mélyek, hiányzik a pörgés meg a feszesség,

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1025

Re: Erősítő ATC Scm7-hez

Hozzászólás Szerző: BLX »

Antem írta:
2021.01.19., kedd 15:29
Kedves fórumtársak!

A segítségeteket szeretném kérni. Zeneíráshoz eddig aktív stódiómonitorokat használtam, és úgy hozta az élet, hogy lehetőségem van egy pár passzív ATC Scm7-es megvásárlására, keverés céljából. A hangfalakat egy 4x5 négyzetméteres szobában, beszédhangerővel hallgatnám, körülbelül karnyújtásnyi távolságból. Bevallom, egyáltalán nem értek a hangtechnikához, ezért fordulok hozzátok. Tudom, hogy egy ilyen minőségű hangfalpárhoz hasonló high-end sztereó erősítő dukál, de erre a közeli jövőben (1-2 év) biztosan nincs keret. Tudnátok esetleg (akár innen a fórumról) olyan márkákat, konkrét modelleket ajánlani 80.000 forintos értékhatárig, amivel használhatnám ezeket, és nem színezik a hangot?

Ha ez megugorhatatlan elvárás, akkor is vennem kell melléjük valamit, nem állhatnak itt szegények. :) Milyen modellek jöhetnének szóba? A forgalmazó oldalán azt írják, hogy nagyon igénylik a kakaót, legalább 2x100watt kellene nekik csatornánként. A gyártó 2x75wattot javasol, én maradnék emellett minimum.

Ha van ilyen készüléked és eladnád, írj bátran!

Előre is köszönöm a segítséget. :)

https://hitspace.hu/atc-scm7-satin-black.html
Üdv az AVX-en!

A kérdés jó. 80.000.- Ft-ért ATC SCM7-et hajtani nem könnyű, de talán nem lehetetlen. Magam is kiváncsi vagyok mások miket ajánlanának majd. Mi a forrás ami az erősítő előtt lenne? Van valami DAC, előerősítő, monitor controller?

A hazai forgalmazónak van saját gyártású végfokja, amit ha jól tudom az "eredeti alapján" készítettek el részben.
https://hitspace.hu/hit-space-power-pack-157.html
Persze ez új árban nem fér a keretbe. Sajnos nem is tudom mennyire hozta meg a hozzá fűzött reményeket hangminőség szempontjából. Gondoltam jó, ha tudod, hogy létezik egy ilyen opció is. Meg lehet hallgatni a Hit Spaceben. Talán az eredeti ATC erősítővel is megtudod hallgatni. Én talán ezekkel kezdeném. Lehet jó viszonyítási alap.

Használt stúdió vagy PA végfok erősítőket próbálnék ki még, esetleg D osztályos erősítőket. Ezek tudhatják a rendelkezésre álló összegből a megfelelő mennyiségű kakaót. Lehet találsz olyat is, ami hangminőség szempontjából elfogadható kompromisszum.

Kiváncsi vagyok végül mit sikerül majd az ATC SCM7-ek elé rakni. :drum:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2148

Re: Sztereó erősitők

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Alex_Aston írta:
2021.01.19., kedd 18:13
Na, helyén a nagyvas, szól a bugi :guitar:

Remélem így jó elhelyezve, nem egymáson vannak immáron. leborulok.gif

20210119_175711.jpg
Szuper,viszont ha nem szeretnéd összekarcolni a cd fedlapját,akkor no cd lemeztok rá,meg semmi ami karcolhat.Kényes ez a felületkezelés,minden meglátszik rajta,és nem nagy "munka" leharcolni.

Antem
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Antem »

tonee73 írta:
2021.01.19., kedd 17:59

Én nyitásnak abban segítettem, hogy áttettem a hsz-ed a megfelelő helyre.Az adás-vételen eladás és keresés zajlik, nem tanácskérés.Szóval ha majd tudod konkrétan, hogy mit szeretnél vásárolni, légy szíves akkor nyiss neki egy keresés topikot.
Köszi.
Köszönöm szépen! Én sem voltam benne biztos, hogy jó helyre írok, ránézésre azt tűnt a megfelelőnek. :)

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3330

Hozzászólás Szerző: Alex_Aston »

trane írta:
2021.01.19., kedd 18:24
Alex_Aston írta:
2021.01.19., kedd 18:13

azé' azt majd nézd meg, mennyire melegszik a 16-os, nem sok levegőt hagytál neki, ami azt illeti gondolkodik.gif
Ennyi volt a hely, ezzel kell főzni....
De mondjuk jobban szellőzik, mintha rajta lenne a CD :smile29:
Csak a Marantz! :-D

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

20210119_175711.jpg
20210119_175711.jpg (2.17 MiB) Megtekintve 2649 alkalommal

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6215

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

Antem írta:
2021.01.19., kedd 15:29

Én nyitásnak abban segítettem, hogy áttettem a hsz-ed a megfelelő helyre.Az adás-vételen eladás és keresés zajlik, nem tanácskérés.Szóval ha majd tudod konkrétan, hogy mit szeretnél vásárolni, légy szíves akkor nyiss neki egy keresés topikot.
Köszi.
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

Antem

Erősítő ATC Scm7-hez

Hozzászólás Szerző: Antem »

Kedves fórumtársak!

A segítségeteket szeretném kérni. Zeneíráshoz eddig aktív stódiómonitorokat használtam, és úgy hozta az élet, hogy lehetőségem van egy pár passzív ATC Scm7-es megvásárlására, keverés céljából. A hangfalakat egy 4x5 négyzetméteres szobában, beszédhangerővel hallgatnám, körülbelül karnyújtásnyi távolságból. Bevallom, egyáltalán nem értek a hangtechnikához, ezért fordulok hozzátok. Tudom, hogy egy ilyen minőségű hangfalpárhoz hasonló high-end sztereó erősítő dukál, de erre a közeli jövőben (1-2 év) biztosan nincs keret. Tudnátok esetleg (akár innen a fórumról) olyan márkákat, konkrét modelleket ajánlani 80.000 forintos értékhatárig, amivel használhatnám ezeket, és nem színezik a hangot?

Ha ez megugorhatatlan elvárás, akkor is vennem kell melléjük valamit, nem állhatnak itt szegények. :) Milyen modellek jöhetnének szóba? A forgalmazó oldalán azt írják, hogy nagyon igénylik a kakaót, legalább 2x100watt kellene nekik csatornánként. A gyártó 2x75wattot javasol, én maradnék emellett minimum.

Ha van ilyen készüléked és eladnád, írj bátran!

Végül itt vannak az adatok, és ha kellene, a forgalmazó oldala:

Új ATC tervezte és építette 25mm puha dómú magassugárzó precíziós könnyűfém hullámterelővel
125mm ATC közép/basszus sugárzó puha dómmal
Házon belüli, kézzel tekercselt precíziós lapos vezetékű tekercs
Masszív optimizált motor szerekezet
Kiegyenlített válasz: +/-0.5dB
Diszperzió: ±80° koherens horizontális, ±10° koherens függőleges
Érzékenység: 84dB @ 1W @ 1méteren
Max. hangnyomás (SPL): 103dB
Javasolt erősítő 75 - 300 watt
Nominális impedancia: 8 ohm
Egyenes impedancia görbe, könnyű terhelés az erősítő számára
Keresztváltó: 2.5kHz
Csatlakozó: 4mm-es csatlakozók, bi-wire
Súlya: 7.5kg

https://hitspace.hu/atc-scm7-satin-black.html

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

pärt írta:
2021.01.18., hétf. 19:26
Más élményt ad egy csendesebb, éjszakai zenehallgatás, mint ha rendes szobahangerővel történik, de egy korrekt rendszernek illik halkan is kiegyenlítetten szólni. Ha ványadt, soványka a hang, azon odatekert basszussal nem lehet segíteni, mert csak másképpen lesz rossz. Egyébként a tervezett felállás nem is lenne alkalmas efféle hangszínszabályozásra.
A nagyon halk zenehallgatásnál a fülünk miatt sem lehet elég b@sszus (és magas sem), hiszen a hallás karakterisztikánk egy ilyen adottság. Persze lehet ezen loudness (vagy olyasmi) funkcióval segíteni, de tudtommal az tökéletes nem lesz sosem.

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5031

Hozzászólás Szerző: pärt »

Más élményt ad egy csendesebb, éjszakai zenehallgatás, mint ha rendes szobahangerővel történik, de egy korrekt rendszernek illik halkan is kiegyenlítetten szólni. Ha ványadt, soványka a hang, azon odatekert basszussal nem lehet segíteni, mert csak másképpen lesz rossz. Egyébként a tervezett felállás nem is lenne alkalmas efféle hangszínszabályozásra.

BLX
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 1025

Hozzászólás Szerző: BLX »

Kobuc írta:
2021.01.18., hétf. 16:58
Tiamat írta:

Külön tudnám szabályozni a két erősítővel mindkettőt. Pótolható lenne alacsony hangerő mellett a hiányzó mély szekció. (az etalonon nincs hangszínszabályzó)
Milyen dobozaid vannak?

Önmagában mi a gond, vagy mit hiányolsz, amikor "csak" a Suprampliról hajtod?

Az egy elég jó elektronika. :drum:

Az általad felvázolt, két integrált erősítős hajtást nem látom célravezetőnek. gondolkodik.gif

pärt
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 5031

Hozzászólás Szerző: pärt »

Ez így egy költséges, hibás fél-loudness funkció lenne. Eleve nem a mélytartomáyt erősítenéd csak, hanem a mélyet + ami fölötte van a váltási frekvenciáig. Bár nem ismert a hangsugárzód, de kétutas esetén kb. 1.5-2.0 KHz-től több KHz-ig is terjedhet a mélyközép átvitele a keresztfrekvenciáig, de egy háromutas esetén is valószínűleg több száz Hz-ig. Tehát bőven emelnéd a középtartomány szintjét is. Ráadásul egy igazi fiziológiai hangerőszabályzó esetén a magastartomány szintjét is "illik" emelni a mély mellett (de ott is csakis a mélyet).

Kobuc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Kapcsolat:

Tiamat írta:

Tiamat
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 37

Hozzászólás Szerző: Tiamat »

Kobuc írta:
2021.01.18., hétf. 12:03
Sziasztok! Segítő ötleteket várok. Adott 1 db cd játszó 2 db erősítő és egy pár kettős erősítésre alkalmas hangfal. Az egyik erősítőm kihasználatlan. Ezért arra gondoltam, hogy kísérletképpen kiveszem a hangfal jumper lemezkéit és a mélytartományt az egyik, a közép-magas hangszórókat pedig a másik erősítőre kapcsolom. Ez idáig rendben is van. A forrásul szolgáló cd játszó rendszerbe iktatása viszont fejtörést okoz. Attól tartok ha a lejátszóm egyetlen rca kimenetét egy y kábellel az erősítők rca bemeneteire csatlakoztatom bajt csinálok, mert összezárom az erősítők bemeneteit. Vagy mégis jó ez a megoldás és összeköthetem így a rendszert?

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Kobuc írta:
Sziasztok! Segítő ötleteket várok. Adott 1 db cd játszó 2 db erősítő és egy pár kettős erősítésre alkalmas hangfal. Az egyik erősítőm kihasználatlan. Ezért arra gondoltam, hogy kísérletképpen kiveszem a hangfal jumper lemezkéit és a mélytartományt az egyik, a közép-magas hangszórókat pedig a másik erősítőre kapcsolom. Ez idáig rendben is van. A forrásul szolgáló cd játszó rendszerbe iktatása viszont fejtörést okoz. Attól tartok ha a lejátszóm egyetlen rca kimenetét egy y kábellel az erősítők rca bemeneteire csatlakoztatom bajt csinálok, mert összezárom az erősítők bemeneteit. Vagy mégis jó ez a megoldás és összeköthetem így a rendszert?
Én inkább másként közelíteném meg a kérdést: ha két különböző integrált erősítőről van szó (azért gondolom ezt, mert ha nem így lenne, akkor az előerősítő "megoldaná" a kérdést), akkor hogyan szeretnéd szabályozni a hangerőt? Külön-külön a két erősítőn?
A kettős erősítést elvileg meg lehet oldani két integrált erősítővel, ha az A erősítőn van pre-out (esetleg "rec out", "tape out", "preamp out" stb.) kimenet, B-n pedig "HM in" (vagy "power in", "home movie in", stb) bemenet, és ezeket egymással összekötöd. Ekkor a CD-játszót az A erősítőre kötöd, és a hangerőt az "A" erősítővel szabályozod. De még ekkor is kétes lehet az eredmény, főleg, ha nem ugyanolyan típusúak az erősítők...
Talán a nálam jobban hozzéártők tudnak valami okosságot mondani...
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6002

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

Kobuc írta:
Sziasztok! Segítő ötleteket várok.
A hozzászólást áthelyeztem ide, a helyére. Kérlek ilyen általános hifis témáknak a jövőben ne nyiss külön topikot, főleg ne az adásvétel alfórumba.
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Kobuc
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Kapcsolat:

Kettős erősítés

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Hozzászólás Szerző: fülelek »

A hálózati trafó, a pufferkondik, a végtranzisztorok, az alkatrészek sok mindent elárulnak.
Biztos, hogy nem kis hazánkban készítették, az északi szomszédunkra voksolok, a trafó is ott készült
A teljesítménye kb. 40W / 8Ohm, 4Ohmra kb. 65W.
Az alu készülék alaplap adja a hűtést, 4 ohmos terhelés esetén nem célszerű házibuli üzemmódban használni, mert nem fogja bírni.
Legalább 25, de inkább 30 éves.
A hangminőségét képről nem lehet megmondani, legfeljebb azt, hogy a közép színvonaltól biztos, hogy nincs feljebb, de mivel nálad van, hallgasd meg :D

fererencz
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 883

Hozzászólás Szerző: fererencz »

Sziasztok!
Vettem egy erősítőt, de nem tudok róla semmit, ahogy az eladó sem. Lehet ez szerintetek gyári, esetleg egy prototípus? Vagy csak egy ügyes diy? Esetleg valaki meg tudja mondani a körülbelüli teljesítményét, vagy bármiféle tulajdonságát, minőségét?
Köszönöm!

Képek:
https://drive.google.com/drive/folders/ ... xbVma41xhA
Nem szotkam hibázni.

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

zoli73 írta:
2021.01.15., pén. 16:43
Alex_Aston írta:
2021.01.15., pén. 15:38
Hogy on is legyen.

A damping faktor mekkora jelentőségű, vagy mennyire van összefüggésben ténylegesen a hanggal? Amennyire én tudom, a csillapításban van szerepe, hogy ne lebegjen feleslegesen a membrán, főleg a basszusoknál.
Hallani ténylegesen mennyire lehet, ha papíron jó az értéke?
A PM16 160-as értékkel rendelkezik, a PM68 150-el, tehát elvileg elég kicsi a különbség. Mégis hallani lehetett ez esetben, ha nem is hatalmas, de azért észre vehetően a basszusoknál, hogy kevésbé "dübög". Vagy nem csak ezen tulajdonsag miatt volt?
Itt egy jó írás a témában: https://audioworld.blog.hu/2020/08/24/m ... ing_faktor
Amúgy ezen a blog-on találhatsz még nagyon sok jó bejegyzést.
Köszi. Jó írás. Bár nekem kissé száraz.
Valami ilyesmit tudtam én is.

Ha jól veszem ki a lényeget, akkor a papír adat max tájékoztató jellegű, és puding próbája az evés.

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 16:57
Egy pio a209r utodja lenne , igazából minöségileg egy rossz szavam sincs csak kissé"üresen"szólt. A pio-t milyen zenére használtad?
Dzsessz, klasszikus. Ha nem nagy érzéketlen dobozok elé kell nagy szobába, akkor bőven elég a 60-70 watt.

Lázso76

Hozzászólás Szerző: Lázso76 »

Egy pio a209r utodja lenne , igazából minöségileg egy rossz szavam sincs csak kissé"üresen"szólt. A pio-t milyen zenére használtad?

K P
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 284

Hozzászólás Szerző: K P »

Lázso76 írta:
2021.01.15., pén. 09:27
Sziasztok
Kinéztem két erősitőt egy Pio A 505r és egy Onkyo A 8430 melyik érdemes megvenni,mind kettö szép állapotban van. Igazából rock/metal zenéhez kellene melegebb ,mélyebb hangokkal. Köszönöm
Az Onkyo- t nem ismerem, viszont Pio 607 R - em volt. Nagyon jó, gyors, dinamikus hang volt annyiért. Az is mosfetes volt, mint az 505 R. Meg kell fülelni.
Ha már Onkyo, akkor a régebbi 9210 pl... Szerintem.

zoli73
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3206

Hozzászólás Szerző: zoli73 »

Alex_Aston írta:
2021.01.15., pén. 15:38
Hogy on is legyen.

A damping faktor mekkora jelentőségű, vagy mennyire van összefüggésben ténylegesen a hanggal? Amennyire én tudom, a csillapításban van szerepe, hogy ne lebegjen feleslegesen a membrán, főleg a basszusoknál.
A PM16 160-as értékkel rendelkezik, a PM68 150-el, tehát elvileg elég kicsi a különbség. Mégis hallani lehetett ez esetben, ha nem is hatalmas, de azért észre vehetően a basszusoknál, hogy kevésbé "dübög". Vagy nem csak ezen tulajdonsag miatt volt?
Itt egy jó írás a témában: https://audioworld.blog.hu/2020/08/24/m ... ing_faktor
Amúgy ezen a blog-on találhatsz még nagyon sok jó bejegyzést.
MoFi MasterTracker - Funk Firm LSD - "Palotás" phono - Audio Research CD-1, LS-15, 100.2 - JBL Ti5000 - LessLoss - WireWorld - ValhallA - Siltech - Entreq - Furutech

Alex_Aston
V.I.P.
V.I.P.

Hogy on is legyen.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”