Tiszta.
De nem ez a kérdés ma már, hanem hogy pl. a DSD256 hallhatóan jobb e mint pl. a PCM 24/192
Tiszta.
Az amerikaiak mindig is hülyék voltak. Bocs.
Én azért ezt nem merném magabiztosan kijelenteni, hogy az USA zenei piaci ízlése nem mérvadó. A világ 20 legnagyobb zene fogyasztó országa 2017-ben egy másik fajta összesítésben legnagyobb USA, fele annyival követi Japán, további fele Németország, Anglia, majd követik az apróbbak ... tehát aki nem veszi mérvadónak az USA zene ízlés változásait.. ???
Nos meglehet, hogy SACD témakörben nem az amerikai ízlés és szokások a mérvadók. Ha úgy lenne, talán a kiadók se folytatnák ily következetességgel az újabb és újabb SACD lemezek megjelentetését!
Én még egyszer hivatkoznék a RIAA éves statisztikára, amiben 2018 évben SACD forgalom 0,9millió$, ami 0,0092%-a az összes zenei formátumnak. Vagyis ennyire kis piaca van az SACD-nek USA-ban.juliush írta: ↑2020.01.14., kedd 15:34Épp most olvasgattam bele egy 2009-es fórumba, ahol aktuálisan és végérvényesen temették az SACD formátumot. Azért vicces, hogy az akkori kb. 6000-es SACD katalógus azóta több mint a duplájára duzzadt, mint írtam csak komolyzenei vonalon havonta tucatnyi új megjelenésről olvashatok. Ha úgy tartaná kedvem, bármikor bemehetnék mondjuk a Rózsavölgyibe, hogy pár tucatnyi új SACD-vel gazdagabban távozzak.
És hogy senki nem fejleszti már a lejátszókat?!![]()
https://www.esoteric.jp/en/category/sacd_cd_player
https://www.technicalaudiodevices.com/d600/
https://www.technicalaudiodevices.com/d1000/
http://accuphase.com/digital_source.html
https://www.marantz.co.uk/uk/products/p ... cdcdplayer
Ugyan már, közel sem halott a formátum, pusztán megtalálta a maga kis piaci szegletét, ami anyagilag, vagy épp geográfiailag egyszerűen szűkebb szegmenst érint. De ez ugye a fizikai hordozókról általánosságban is elmondható.
Utoljára nov. 27.-én vásároltam be náluk (4 db AliaVox SACD kiadványt és két könyvet), mert OTP bankkártyával valami egész jó pénzvisszatérítéses akciójuk volt
A zeneipar "brutto" árbevétele nem lett több. Csak máshogy oszlik el. Nem kell lemezkiadókra, terjesztői hálózatokra, boltokra, szállításra, eladókra költeni. Sokkal több marad a producereknél és az előadóknál.istvan01 írta: ↑2020.01.14., kedd 13:31
Látok egy furcsa ellentmondást az általam linkelt RIAA zeneforgalmi statisztikában. Mégpedig azt, hogy a 2015 óta ismét meredeken emelkedett a zeneszolgáltatók-kiadók árbevétele, miközben az értékesített albumok-zenék darab száma még meredekebben esett 2018-ig. Ha ez valós adat, akkor ez azt jelenti, hogy egy zene kiadványra eső árbevétel durván drágult? Egy dolog még lehet tényező, a szteaming szolgáltatás fellendülése az eltereli a fogyasztókat a fél-legális letöltés-másolástól. De ennyire? Ez így könnyen áteshet a ló túloldalára, és a fekete piacot fogja hizlalni.
https://www.riaa.com/u-s-sales-database/
Azt hiszem kiállításon egy bower elé téve hallgattam ezt, ott abban a rendszerben nagyon tetszett.
A DSD-ben biztosak lehetünk?
Ezen a RIAA statisztikán az LP értékesítési db azám 2018-an 3,1%, forgalmi értéke 4,3%. Úgy tűnik emelkedik, de nem sokáig fog az emelkedni.huszti-zsolt írta: ↑2020.01.14., kedd 13:38. A 10% LP még azért jó és marad is egy darabig, de már az is csak annak ajánlható jó érzéssel, aki gyűjtő és van olyan gyűjteménye amit használ. Nulláról kezdeni az is értelmetlen.
Ez pontosan így van. CD játszót (SACD-t is!) csak az vásároljon, akinek nagy gyűjteménye van és szereti a fizikai formátumot használni. A piac ma kb. úgy néz ki, hogy a felhasználók 90%-a digitális formátumot használ és azok 90% pedig már streaming-et. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de nem tudomásul venni ostobaság. A 10% LP még azért jó és marad is egy darabig, de már az is csak annak ajánlható jó érzéssel, aki gyűjtő és van olyan gyűjteménye amit használ. Nulláról kezdeni az is értelmetlen.LIMAR írta: ↑2020.01.14., kedd 13:17Pontosítanék: minden fizikai digitális hanghordozó a múlt.
Már ma is az!
A DSD pedig élni fog, ahogy a PCM is, csak nem kézzel fogható ezüst lemezeken.
Akinek nincs nagy gyűjteménye CD-ből, SACD-ből ma már ne ruházzon be komolyabb összeget lézer kiolvasású lejátszóba.
Azokkal csak a baj van, egyre nagyobb. Mechanika, optika, lézer.... Eredeti alkatrész már gyakorlatilag nem létezik egy komolyabb géphez sem.
Látok egy furcsa ellentmondást az általam linkelt RIAA zeneforgalmi statisztikában. Mégpedig azt, hogy a 2015 óta ismét meredeken emelkedett a zeneszolgáltatók-kiadók árbevétele, miközben az értékesített albumok-zenék darab száma még meredekebben esett 2018-ig. Ha ez valós adat, akkor ez azt jelenti, hogy egy zene kiadványra eső árbevétel durván drágult? Egy dolog még lehet tényező, a szteaming szolgáltatás fellendülése az eltereli a fogyasztókat a fél-legális letöltés-másolástól. De ennyire? Ez így könnyen áteshet a ló túloldalára, és a fekete piacot fogja hizlalni.istvan01 írta: ↑2020.01.14., kedd 11:15Sajnos elérhető zenei albumok számát formátumok szerint nem találtam, pedig biztos van. Viszont az USA zene piaca elég jól tükrözi a világ ez irányú változásait. Itt forgalmi adatok dollárban láthatók. A CD forgalom fénykora 1997-2007 időszakban volt, LP hozzá képest láthatatlan lett. Az az óriási CD kiadványszám valamilyen formában még ma is elérhető, mai szinten streamingben vagy ahogy az amazon CDR-re irja és azt küldi a megrendelőnek el. 2000-ben belépett a jövő reménysége az SACD, de tessék megnézni, mivé lett 2018-ra. Az sem véletlen, SACD játszók fejlesztése high-end és kommersz területen is megállt. Persze lehet még kapni, de mivel az USA zene forgalma is a streaming irányába fordult, ezért SACD a múlt emléke lesz hamarosan. Az LP még megél egy reinkarnációt, de egyre drágábban lehet majd hozzá jutni, mert azok kimondottan a vájtfülű és ezért jobban fizetőket célozza meg.
hopsz, most látom, a linken a második chart az formátumok darabszáma és nem dollár, habár ez sem elérhető zenei albumok számát mutatja.
https://www.riaa.com/u-s-sales-database/
Pontosítanék: minden fizikai digitális hanghordozó a múlt.
Pontosan. Az SACD a múlt lett 2018-ra USA-ban. Aki SACD játszóra alapozta a zene szokásait, az még vásárolhat lemezeket, de készüléket ne upgradeljen. Szerencse, ezek viszik a CD REDBOOK-ot is, csak ezzel az a bibi, az SACD játszókban a CD dekódolás olyan mellék szolgáltatás szinten voltak kiépítve, mert nem az volt a high-end vonalnak szánva.diagnet írta: ↑2020.01.14., kedd 11:46Hi-Res audio lett.
2020-ban mi abban olyan különös, hogy megváltoztak a fogyasztói szokások és az emberek többsége nem akar műanyag lemezek után kajtatni és azokon digitális adatot tárolgatni/cserélgetni az otthonában? Tudják, hogy az egész zenei érdeklődési körük elfér a PC-n, vagy valamelyik streaming szolgáltatónál. Ökológiai szempontból (ha a stream menthető, vagy tömörített mqa) is ez a legjobb megoldás.
A lejátszók és a DAC-ok túlnyomó többsége DSD-t és MQA-t csak USB-n küld/fogad, tehát koax digit kapcsolaton ez vélhetően nem fog átmenni.Deadpool írta: ↑2020.01.14., kedd 11:24A meglátásokkal könnyen tudok azonosulni. Dac-om van, amivel elégedett vagyok. Itt a lejátszás részéről vagyok bizonytalan.hallani véltem
Például nem vagyok most már abban sem biztos, hogy az np5 által digit koaxon rákötött tag mclaren av32r egyáltalán azt dekódolja-e amiről beszélünk?
Most dolgozom, de este első dolgom lesz csekkolni, milyen logók jelennek meg amikor is egy DSD felvételt elindítok.
Ami miatt erre rákattantam, az miatt volt, mert pár albumot beszereztem és még a vacak popcorn-ról is piszokjól kezdett szólni.
Aztán most, hogy már van lejátszóm - érdekelni kezdett, hogy mik vannak még.
Ami nem tud DSD-t, de hirtelen megtetszett:
- audiolab 6000n
- cambridge audio cxn
Ha nem használnék (vagy nem fogok használni) DSD-t, ez mindkettő nyerő nálam.
Vélt, vagy ismert hangminőség számít. A kijelző sem rossz. De úgyis telefonról vezérlem.
Hi-Res audio lett.
A meglátásokkal könnyen tudok azonosulni. Dac-om van, amivel elégedett vagyok. Itt a lejátszás részéről vagyok bizonytalan.hallani véltem
Sajnos elérhető zenei albumok számát formátumok szerint nem találtam, pedig biztos van. Viszont az USA zene piaca elég jól tükrözi a világ ez irányú változásait. Itt forgalmi adatok dollárban láthatók. A CD forgalom fénykora 1997-2007 időszakban volt, LP hozzá képest láthatatlan lett. Az az óriási CD kiadványszám valamilyen formában még ma is elérhető, mai szinten streamingben vagy ahogy az amazon CDR-re irja és azt küldi a megrendelőnek el. 2000-ben belépett a jövő reménysége az SACD, de tessék megnézni, mivé lett 2018-ra. Az sem véletlen, SACD játszók fejlesztése high-end és kommersz területen is megállt. Persze lehet még kapni, de mivel az USA zene forgalma is a streaming irányába fordult, ezért SACD a múlt emléke lesz hamarosan. Az LP még megél egy reinkarnációt, de egyre drágábban lehet majd hozzá jutni, mert azok kimondottan a vájtfülű és ezért jobban fizetőket célozza meg.juliush írta: ↑2020.01.14., kedd 09:57Picit talán OFF!
Sokan, különösen bizonyos műfajok iránt kevésbé érdeklődők, illetve nem a világ bizonyos pontjain élők valóban érezhetik így, a valós kép azonban ennél kissé árnyaltabb!
A klasszikus zene, illetve a jazz, különösen a régi klasszikusok remastereinek kedvelői elég tág és folyamatosan bővülő kínálatból válogathatnak, a Gramophone magazint lapozgatva hónapról-hónapra legalább 10-15 új kiadvány recenzióját olvasgathatom. Távol-Keleten, különösen Japánban kimondottan LP-szerű kultusz kezd kialakulni az SACD, mint formátum körül. Az SACD mint "niche player" egyáltalán nem haldoklik, köszöni szépen, egész jól elvan! (lásd. BIS, Channel Classics, Harmonia Mundi, LSO Live, RCO Live, Pentatone, Chandos, MFSL, stb. illetve a japán Universal, Warner, BMG, Esoteric, stb. SACD kiadványokat és persze az olyan nagynevű cégek, mint az Esoteric. T.A.D, Accuphase, dCS, Marantz, stb. lejátszóit)
A natív DSD-felvételekkel kapcsolatban: felesleges ennek olyan nagy feneket keríteni, az SACD eredeti célja a CD minőségét meghaladó formátum elterjesztése volt, a nagyfelbontású PCM-ek (24/96-384) DSD64-re történő korrekt konvertálása esetén is az emberi érzékelést és a CD-felbontást messze meghaladó transzparenciával rendelkező forrást kaphatunk. Magyarán szólva, a különbség praktikusan az emberi hallás tartományán kívül fog esni.
FYI - a HRAudio.net 13.276 SACD kiadványt sorol fel:
Az én esetem: korábban nagyon hallottam (vagy hallani véltem) különbséget az SACD-k és a "sima" CD-k között, ezért elég sok SACD-t begyűjtöttem. Ma már azt hiszem, hogy ez a különbség valóban meglehet bárkinél, de nem a formátumnak köszönhető
Picit talán OFF!