Deadpool írta: ↑2020.01.14., kedd 08:46
SACD-vel próbálkoztam korábban, de abból tényleg nem volt sok és macerás is volt tesztelgetni.
Tegnap pont ezen gondolkodtam, hogy kell-e egyáltalán a DSD képesség?
Az én esetem: korábban nagyon hallottam (vagy hallani véltem) különbséget az SACD-k és a "sima" CD-k között, ezért elég sok SACD-t begyűjtöttem. Ma már azt hiszem, hogy ez a különbség valóban meglehet bárkinél, de nem a formátumnak köszönhető

Az SACD-nél külön macera, hogy spéci lejátszó kell hozzá, és ezek a lejátszók vagy egyáltalán nem adják ki a DSD jelet róla (ez a túlnyomó többség), vagy ha mégis, akkor csak HDMI-n (pl. az Oppo-k), ezért külső DAC-kal elég macerás hallgatni, és ez mind a lejátszó, mind a DAC számára igényt támaszt... Egyszerűbb az, hogy az ember vesz egy lejátszót, aminek tisztességes belső DAC-ja van (jóóóó drága), vagy megszabadul az SACD-ktől
A DSD-t tartalmazó fájlok natív lejátszásával a tapasztalatom: a korábbi (új áron 450ezres kategóriájú, jelenleg is forgalmazott) sztereó erősítőm beépített DAC-ja képes volt natív DSD-t fogadni USB-n is, DSD256-ig. Én bevallom nem igazán hallottam vele semmiféle értékelhető különbséget mondjuk 24/192 kHz-es HighRes PCM-hez képest, így egész egyszerűen leszoktam róla... Azt a (tranyós) erősítőt eladtam, "megcsövesedtem", és vettem egy tisztességes külső DAC-ot, ami DSD-t nem tud, de a PCM-et annál inkább
A mai véleményem a DSD-ről, teljesen őszintén, és tudva, hogy többen nem értenek velem egyet, sőt, fenntartva azt is, hogy talán hibás ez a vélemény: "divattá vált" hifis körökben, de a legtöbb ember csak annyit vesz le ebből, hogy "a DSD az jó, sőt nagyon jó, tehát ez kell nekem" -> ezért ma már egy DAC-gyártó, ha kihagyja a DSD-képességet, akkor azt kockáztatja, hogy a kereslet a terméke iránt emiatt fog csökkenni. Mindig vannak ilyen, kevés hozzáadott értékű "buzz-wordök" a HiFi-piacon is, mint pl. a DSD (vagy újabban már az MQA is, ami szintén jó úton jár affelé, hogy ilyan "muszáj-ficsörré" váljék a DAC-okban és lejátszókban).
István01 pedig egy egyszerű kérdéssel frappánsan rávilágított a lényegre. Egyébként igen, létezik natív DSD felvétel, amit nem ment át olyan manipuláción, ami PCM-be konverziót igényelne; én kettőről biztosan tudok

, sőt, ott voltam a felvételüknél
A nativedsd.com-ról lehet további ilyen felvételeket letölteni, jóóóó pénzért. (a rutrackerről, hogy mit töltesz le, azt nem tudom, nem használom).
A magam részéről én "leszoktam" a DSD-ről, egy kivétellel: az évek során összegyűjtött SACD-imet még nem adtam el, sőt szokásom még mindig venni őket - és van hozzájuk jó minőségű saját DAC-ot tartalmazó lejátszóm, ofkóz
Az én fülemnek már a 24/96 is bőven elég. De felvetettem már egy játékos tesztet: van olyan felvételünk, amely DSD256-ban készült natívan, DSD-ben nem volt manipulálva, és ez a manipulálatlan DSD konvertálva volt profi konverterrel 24/192 PCM-be (is, többek között), ami szintén további manipuláción nem esett át. Gyerekjáték összerakni egy lejátszási listát annak a felvételnek a trackjeiből, amelyben véletlenszerűen az egymást követő trackek hol DSD256-ban, hol PCM 24/192-ben szólalnának meg, véletlenszerűen. Gyűljünk össze egyolyan helyen, ahol
nagyon jó minőségű a lejátszási lánc, amelyben a DAC DSD-t is tud. És játsszuk le a teljes lejátszási listát. A hallgatóságban mindenki kapna egy papírt és egy tollat, és minden trackhez jegyezze fel, hogy szerinte melyik formátumban szólalt meg a track, és hogy tetszik-e vagy sem. A teszt viszonylag hosszú lenne, mert végig kellene hallgatni a teljes albumot. NAGYON kíváncsi vagyok, hányan találnák el pontosan a hallott formátumokat

(van is egy tippem)
Aztán megismételhetjük ugyanezt DSD256 vs 16/44.1 PCM "változatban", szintén egy nagyon jó lejátszó láncon. Ott is lenne érdekes eredmény, nagyobb csoport esetében...