Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5158

Re: Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

"Hadd kerdezzek egy par dolgot, gyartastol fuggetlen total laikuskent:"
Mint a Core audio résztulajdonosa, akinek elemi érdeke, hogy jól megmagyarázza, hogy miért kerül olyan *** sokba egy (na jó, kettő) paraszthajszálnyi hangminőség javulás, ne mondja azt, hogy gyártástól független totál laikus. Akkor se, ha speciel (még) kábelt nem gyárt.

Ja,a Ne kábelezzünk, avagy Meddig kábelezzünk? topik biztos, hogy sikeres lesz, ezennel megkérem valamelyik admin fültársat, legyen olyan szíves és nyisson egy ilyen topikot, utána viszont a Kábelezzünk topikban azonnali törlésre kerüljenek az akármilyen fejcsóváló-dehonesztáló-szkeptikus megjegyzések, minden hozzászóláshoz mellékelendő egy 24/192 formátumú wav fájl ütemes tapsolással ;peace;

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2535

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
2019.12.30., hétf. 13:17
supravox írta:
2019.12.30., hétf. 13:02
SoundMania írta:
2019.12.30., hétf. 12:34

Nem értek hozzá, de volt már szó róla, hogy bizonyos dolgokat már az űrben gyártanak. Úgy sejtem ez elég erős árnövelő tényező.
Az autókban ez még töredék tétel elképzeléseim szerint.
Gondolom főleg az AN kábeleket.. :fekverohog:
Bele mehetünk ebbe....
De ahogy a platinumok szólnak valóban ég és föld..... De ha nem így hallod szívesen küldök egy csomag fültisztító pálcikát. Talán elég lesz :)
Tévedsz ha azt hiszed most beleállok egy szájkaratéba..
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

Jabi
Isten Hozott! :)
Isten Hozott! :)
Értékelés: 22

Hozzászólás Szerző: Jabi »

Kellene egy “Ne kabelezzunk” topik Neked es egy par jopofa kolleganak, es ott arrol tanakodhatnatok, ki ussza meg olcsobban es ugyanolyan tuti a hang ugyis. Mi meg ididotak tovabb hallgatjuk ezt a sok sz@rt es ontjuk a felesleges ezreseket ebbe a baromsagba. Es koszonjuk, nem kell megmenteni minket ettol!
[/quote]

“Ne kábelezzünk topic”
leborulok.gif
:smile29:

Shimano
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2148

Hozzászólás Szerző: Shimano »

Bécó írta:
2019.12.30., hétf. 12:48
Ja hogy valószínű! Értem. :tutiok:
Ja,mert te nem gondolod azt hogy egy darab drót nem kerülhetne egy autó árába ha az nem hifis célra készülne.Ugyan már.
Luxus dolgok ezek,luxus árakkal.Nem venné senki a fejeteket ha ezzel egyetértenétek,de megértem ha nem. :D

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7591

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

Jester írta:
2019.12.30., hétf. 13:28
SoundMania írta:
2019.12.30., hétf. 13:22
Úgy emlékszem már 2 éve voltak próbagyártások ....
Egy magyar cég meg valami hőszigetelő anyagot , vagy hozzávalót gyártott odafent.
Lehet, hogy ezek még csak próbák, de mire észbekapsz már sok minden odaköltözik.
Ez itt nagyon off, de tudod, hogy mennyibe kerül feljuttatni egy űrrakétát ami bedokkol egy ottani állomásra? :D
És nem is mindig sikerül, lásd az elmúlt heteket.
Ráadásul űrállomásból szerintem nem létezik túl sok, és azokon sem hiszem, hogy bérgyártás folyna.
Szerintem valamit félreértettél.
Egy biztos, ha el is kezdenek odafenn (sorozat)gyártani valamit, az tutifix valami hifis szarság lesz, leginkább drótok persze.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 328

Hozzászólás Szerző: Jester »

SoundMania írta:
Egy magyar cég meg valami hőszigetelő anyagot , vagy hozzávalót gyártott odafent.
Lehet, hogy ezek még csak próbák, de mire észbekapsz már sok minden odaköltözik.
Ez itt nagyon off, de tudod, hogy mennyibe kerül feljuttatni egy űrrakétát ami bedokkol egy ottani állomásra? :D
És nem is mindig sikerül, lásd az elmúlt heteket.
Ráadásul űrállomásból szerintem nem létezik túl sok, és azokon sem hiszem, hogy bérgyártás folyna.
Szerintem valamit félreértettél.
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 2733

Hozzászólás Szerző: Tctronic »

SoundMania írta:

Szerintem te ezzel kevered. Alu habot gyártanak. (de létezik ezüst, acél, réz stb)

http://www.admatis.com/femhab.htm
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1221

Hozzászólás Szerző: SoundMania »

Jester írta:
2019.12.30., hétf. 13:05
SoundMania írta:
2019.12.30., hétf. 13:00
Miért? Mire gondolsz? Mert az szerintem tudott dolog , hogy bizonyos vezető anyagokat ott állítanak elő. Hogy pontosan miket , illetve audió kábel van-e köztük azt nem tudom.
Tudott dolog? :O Hát én nem tudok róla, de szerintem más sem. Lehet, hogy kísérleteznek ilyesmivel, de hogy ez nem egy bevett gyakorlat azt magabiztosan állítom anélkül, hogy túlságosan utánanéztem volna. Nem nézel egy kicsi túl sok scifit? :)

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

SoundMania írta:

Nem értek hozzá, de volt már szó róla, hogy bizonyos dolgokat már az űrben gyártanak. Úgy sejtem ez elég erős árnövelő tényező.
Egy autó már van fenn :D Azért nem belső égésűt küldtek mert nincs neki zoxigén :D
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tctronic 2019.12.30., hétf. 13:23-kor.
"A szépség nem maguknak a dolgoknak a tulajdonsága, hanem pusztán az azokat szemlélő elmében keletkezik."

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

supravox írta:
2019.12.30., hétf. 13:02
SoundMania írta:
diagnet írta:
2019.12.30., hétf. 12:24
Sajnálom, hogy ennyiből nem volt érthető és inkább magadra vetted. A százszoros árrést kizárólag kábelekre értettem. Nem gondoltam, hogy valaki hangsugárzóra, vagy bármi egyéb aktív komponsensre fogja ráhúzni.

Ha úgy gondoljátok, hogy bizonyos márkák esetén azonos nyersanyag mennyiséget/minőséget és infrastruktúrát igényel 2m kábel legyártása mint pl. egy vele azonos fogy. árban lévő személyautónál, akkor lelketek rajta.
Bele mehetünk ebbe....
De ahogy a platinumok szólnak valóban ég és föld..... De ha nem így hallod szívesen küldök egy csomag fültisztító pálcikát. Talán elég lesz :)

asebestyen
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 7591

Hozzászólás Szerző: asebestyen »

SoundMania írta:
Jester írta:
2019.12.30., hétf. 12:55
SoundMania írta:
Ez most fájt :D Remélem poén akart lenni :fekverohog:
Miért? Mire gondolsz? Mert az szerintem tudott dolog , hogy bizonyos vezető anyagokat ott állítanak elő. Hogy pontosan miket , illetve audió kábel van-e köztük azt nem tudom.
Igen, kell rájuk a csillagpor, meg a kozmikus sugár kezelés.
Alces 6 | Mac Mini M1 | Audio-gd Reference 10.32 | Genelec 1031APM aktív monitorok | DIY Oyaide kábelezés

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:
Tudott dolog? :O Hát én nem tudok róla, de szerintem más sem. Lehet, hogy kísérleteznek ilyesmivel, de hogy ez nem egy bevett gyakorlat azt magabiztosan állítom anélkül, hogy túlságosan utánanéztem volna. Nem nézel egy kicsi túl sok scifit? :)
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will

denesdr
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 1108

Hozzászólás Szerző: denesdr »

SoundMania írta:
Jester írta:
SoundMania írta:
Ha így is van, abban szinte biztosak lehetünk, hogy nem mezei audio célra szánt vezető anyagok azok. Persze ezt sem tudom bizonyítani!

supravox
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 2535

Hozzászólás Szerző: supravox »

SoundMania írta:
diagnet írta:
Sajnálom, hogy ennyiből nem volt érthető és inkább magadra vetted. A százszoros árrést kizárólag kábelekre értettem. Nem gondoltam, hogy valaki hangsugárzóra, vagy bármi egyéb aktív komponsensre fogja ráhúzni.

Ha úgy gondoljátok, hogy bizonyos márkák esetén azonos nyersanyag mennyiséget/minőséget és infrastruktúrát igényel 2m kábel legyártása mint pl. egy vele azonos fogy. árban lévő személyautónál, akkor lelketek rajta.
AudioPc+SotM lan usb cclk switch,Bricasti M1 dac,Core Audio Karuna Ref, Soulnote A3 erősítő, Odeon Helix hangfal
Technics SP10mk2+Glanz10Bt,Hana Umami Red pu Soulnote E1 phono ,WW Platinum8 XLR hegyek,Valhalla Draco Ref aes/ebu, Hydrasound usb, Vertere LAN, WW Platinum tápok

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

Jester írta:
SoundMania írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

De az is valószínű, hogy nem egy minimális árréssel dolgoznak, amivel épp fent tudják tartani magukat. Konkrét számok talán nem is annyira lényegesek, inkább az arányok.
Persze, ha valaki úgy gondolja, hogy azt a hangot fizeti meg amit más kábel nem tud (ami bozony annyiba kerül és punktum) és nem az előállítási stb költséget, hát ok, felőlem...

Jester
Törzsvendég
Törzsvendég

SoundMania írta:

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Bécó írta:
2019.12.30., hétf. 12:41
És ezt érdemben is tudod bizonyítani vagy csak úgy megérezted? gondolkodik.gif
Nyilván bizonyítani nem tudom, meg lehet, hogy nincs is igazam, csak valószínű.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

denesdr írta:
Bécó írta:
2019.12.30., hétf. 12:29
Mondj egy márkanevet! leborulok.gif
Bár nem tőlem kérted de mondok egyet: Nordost.
És szerintem a többieknek is marad még egy-egy amit meg tudnak említeni.
Ez a példa mire van? Csak, hogy pontosan értsem

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Bécó írta:
2019.12.30., hétf. 12:29
Mondj egy márkanevet! leborulok.gif
Bár nem tőlem kérted de mondok egyet: Nordost.
És szerintem a többieknek is marad még egy-egy amit meg tudnak említeni.

SoundMania
V.I.P.
V.I.P.

diagnet írta:

diagnet
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 596

Hozzászólás Szerző: diagnet »

denesdr
Beköltözött
Beköltözött

Tctronic írta:
2019.12.30., hétf. 09:50
diagnet írta:
2019.12.30., hétf. 03:40

Néhány tucat üzemben, vegyes gyártásban, megrendelésre készülnek az audio felhasználású kábelek. Olyan designal, anyagból amit a megrendelő kér és az adott szerszámmal le tudnak gyártani. Itt a legkisebb az anyagár és leggyorsabb az átfutási idő.
A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket.
Innentől kezdve nincs értelme táblázatokba szedni.
Igen. Ezt én is így gondolom. Egy kábel gyártó gépsor nem két fillér. Pláne ha fonni is kell.

https://www.youtube.com/watch?v=x09bUTmMmIs&t=7s
Köszi a linket! A kommentek is tanulságosak.

Tctronic
Beköltözött
Beköltözött

diagnet írta:

Néhány tucat üzemben, vegyes gyártásban, megrendelésre készülnek az audio felhasználású kábelek. Olyan designal, anyagból amit a megrendelő kér és az adott szerszámmal le tudnak gyártani. Itt a legkisebb az anyagár és leggyorsabb az átfutási idő.
A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket.
Igen. Ezt én is így gondolom. Egy kábel gyártó gépsor nem két fillér. Pláne ha fonni is kell.

https://www.youtube.com/watch?v=x09bUTmMmIs&t=7s

Aszpirin
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 5999

Hozzászólás Szerző: Aszpirin »

diagnet írta:
Az ilyen táblázatos önvizsgálatokkal lehet igazán félrehangolni a maradék értékérzetet.
Gyakorlatilag összeadtál egy rakás 27%-os áfát, árfolyam veszteséget,20-1000% árrést és ezek összegéből számolnál kábel százalékarányt? Teljességgel értelmetlen. A racionalitás és műszaki háttértudást nem lehet matematikai műveletekkel kiváltani.

A hifi láncok legdrágább fajlagos bekerülési költségű eleme szinte mindig a hangsugárzó. Nagy anyagigényű, bonyolultan megmunkálható, helyigényes gyártástechnológiát követelnek.(öntöde, faipar,fényezés, célgépek, humán erőforrás) Ezeken van általában a legkisebb árrés.
Az általad használt hangdoboz interneten közölt fogy. ára 1700 EUR. Ez igen jó ár/érték arány egy 2.5 utas németországban szerelt dobozért.
Ehhez vettél ~900 EUR-ért kábelt?
Akármennyire is szeretnék elhitetni, nincs minden sarkon dedikált audiofil kábelgyár.
:D :D :D
Köszönöm a válaszod!
A sok szóból, ha mindent jól értettem (a racionalitásom és műszaki hátterem melllett lehet, hogy még az IQ-m is hagy kívánnivalót), a kérdésemre (Jó-e az arány az én esetemben) lényeg:
---› NEM JÓ, mert a kábelekre költött végösszeget csakis a hangsugárzókra költött összeggel szabad arányosítani, a rendszer többi eleme nem számít. Engedj meg ezzel kacsolatban egy kérdést:
  • tekintettel a khm.... nagyon jó ár/érték arányú hangfalam árára, szerinted mennyi lett volna az elfogadható összeg, amit inkább költenem kellett volna (csak hogy utána tudjak nézni, hogy tényleg elég lesz-e ha annyi oénzzel egyek a MediaMarkt-ba)

Melékinformációként megtudtam:
  • hülyeség ilyen költségelemző táblázatot készíteni (o.k., én is most csináltam először, mert dögrováson az ünnepek alatt épp volt rá időm, többet nem teszem, bocs :rolleyes: )
  • nem vagyok racionális (khm.... ezt felvállalom, mert ha jól belegondolok, tényleg... emberből vagyok, tehát elég sok nem-racionális döntésem volt már az életben... apropó, tegye fel a kezét, akinek nem :D)
  • nincs műszaki hátterem ( :kapdelm: attól függ mit értesz ezalatt, kábelkészítésben pl. jól láthatóan minden bizonnyal nincs, szóval hány idevágó műszaki jellegű spéci tanfolyást, netán további egyetemet kellene még elvégeznem, hogy bele merjek fogni a hifi zenehallgatás nevű vállalkozásba?)
  • "A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket." - hasznos információ. Ezzel kapcsolatban még lehetne egy kérdésem, és egy kérésem?
    • mivel tudnád alátámasztani a kijelentésed hitelességét?
    • irj néhány "megfelelően felfutatott márkárt", ahol az általad említett árrés eléri a 100-szoros szintet
De a válasz rengeteg információt tartalmazott, és segített az önismeretben is :D, tehát köszi! :napsut:

Megjegyzések:
- a százalékos érték egy arányszám (wow, látod, ebben még én is biztos vagyok :D). Az ÁFA, hatalmas kereskedői árrés mind a számlálóban, mind edig a nevezőben benne van. Ha mindent újan szereztem volna be Magyarországon, akkor ÁFA érdemben csak akkor számítana egy ilyen arány kiszámításakor, ha a kábelekre más ÁFA-kulcsot kellene alkalmazni. De nem, ez tehát kiesik. Viszont a cucc nagyobbik részét nem újan szereztem be, ezért jobbnak láttam azt az értéket venni minden esetben, amennyit konkrétan fizettem értük.
- a kereskedőí árrés mértéke akkor szignifikáns az arány hozzávetőleges kiszámításában, ha a kábelkészítők és készülék- hangfalgyártok stb esetében ez szignifikánsan eltér. Ezt tényleg nem tudom megítélni, de talán Te segítesz.

Köszi mégegyszer :smile53:
  • Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
  • Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
  • Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED B7 | Dali Opticon HM szett

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”