diagnet írta: ↑2019.12.30., hétf. 03:40
Az ilyen táblázatos önvizsgálatokkal lehet igazán félrehangolni a maradék értékérzetet.
Gyakorlatilag összeadtál egy rakás 27%-os áfát, árfolyam veszteséget,20-1000% árrést és ezek összegéből számolnál kábel százalékarányt? Teljességgel értelmetlen. A racionalitás és műszaki háttértudást nem lehet matematikai műveletekkel kiváltani.
A hifi láncok legdrágább fajlagos bekerülési költségű eleme szinte mindig a hangsugárzó. Nagy anyagigényű, bonyolultan megmunkálható, helyigényes gyártástechnológiát követelnek.(öntöde, faipar,fényezés, célgépek, humán erőforrás) Ezeken van általában a legkisebb árrés.
Az általad használt hangdoboz interneten közölt fogy. ára 1700 EUR. Ez igen jó ár/érték arány egy 2.5 utas németországban szerelt dobozért.
Ehhez vettél ~900 EUR-ért kábelt?
Akármennyire is szeretnék elhitetni, nincs minden sarkon dedikált audiofil kábelgyár.
Néhány tucat üzemben, vegyes gyártásban, megrendelésre készülnek az audio felhasználású kábelek. Olyan designal, anyagból amit a megrendelő kér és az adott szerszámmal le tudnak gyártani. Itt a legkisebb az anyagár és leggyorsabb az átfutási idő.
A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket.
Innentől kezdve nincs értelme táblázatokba szedni.
Köszönöm a válaszod!
A sok szóból, ha mindent jól értettem (a racionalitásom és műszaki hátterem melllett lehet, hogy még az IQ-m is hagy kívánnivalót), a kérdésemre (Jó-e az arány az én esetemben) lényeg:
---› NEM JÓ, mert a kábelekre költött végösszeget csakis a hangsugárzókra költött összeggel szabad arányosítani, a rendszer többi eleme nem számít. Engedj meg ezzel kacsolatban egy kérdést:
- tekintettel a khm.... nagyon jó ár/érték arányú hangfalam árára, szerinted mennyi lett volna az elfogadható összeg, amit inkább költenem kellett volna (csak hogy utána tudjak nézni, hogy tényleg elég lesz-e ha annyi oénzzel egyek a MediaMarkt-ba)
Melékinformációként megtudtam:
- hülyeség ilyen költségelemző táblázatot készíteni (o.k., én is most csináltam először, mert dögrováson az ünnepek alatt épp volt rá időm, többet nem teszem, bocs
)
- nem vagyok racionális (khm.... ezt felvállalom, mert ha jól belegondolok, tényleg... emberből vagyok, tehát elég sok nem-racionális döntésem volt már az életben... apropó, tegye fel a kezét, akinek nem
)
- nincs műszaki hátterem (
attól függ mit értesz ezalatt, kábelkészítésben pl. jól láthatóan minden bizonnyal nincs, szóval hány idevágó műszaki jellegű spéci tanfolyást, netán további egyetemet kellene még elvégeznem, hogy bele merjek fogni a hifi zenehallgatás nevű vállalkozásba?)
- "A gyártói+importőr/viszonteadói árrés a megfelelően felfuttatott márkák esetén eléri a százszoros szinteket." - hasznos információ. Ezzel kapcsolatban még lehetne egy kérdésem, és egy kérésem?
- mivel tudnád alátámasztani a kijelentésed hitelességét?
- irj néhány "megfelelően felfutatott márkárt", ahol az általad említett árrés eléri a 100-szoros szintet
De a válasz rengeteg információt tartalmazott, és segített az önismeretben is

, tehát köszi!
Megjegyzések:
- a százalékos érték egy arányszám (wow, látod, ebben még én is biztos vagyok

). Az ÁFA, hatalmas kereskedői árrés mind a számlálóban, mind edig a nevezőben benne van. Ha mindent újan szereztem volna be Magyarországon, akkor ÁFA érdemben csak akkor számítana egy ilyen arány kiszámításakor, ha a kábelekre más ÁFA-kulcsot kellene alkalmazni. De nem, ez tehát kiesik. Viszont a cucc nagyobbik részét nem újan szereztem be, ezért jobbnak láttam azt az értéket venni minden esetben, amennyit konkrétan fizettem értük.
- a kereskedőí árrés mértéke akkor szignifikáns az arány hozzávetőleges kiszámításában, ha a kábelkészítők és készülék- hangfalgyártok stb esetében ez szignifikánsan eltér. Ezt tényleg nem tudom megítélni, de talán Te segítesz.
Köszi mégegyszer