Canton Karat 60, a szoba kb: 3.5m x 3.2m.
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
- zenta
- Nincs visszaút

- Értékelés: 108
Re: Pc alapú audio lejátszás
Ha csak Roon core-t futtatsz, akkor miért nem a Roon saját linuxos operációs rendszerét a ROCK-ot telepítetted? Habár nem tudom, hogy a Luxor PC-re telepíthető-e?b_t írta: ↑2019.12.15., vas. 12:26Felraktam a Luxor PC-re az audio-linux-ot (headless verzió, csak roon core fut rajta).
http://www.audio-linux.com/#GUIDE
Próbálta más is?
Hangra úgy tűnik tényleg hoz a konyhára a standard ubuntu studio-hoz képest. Igazából nem is keveset.
De hogy mennyit szívtam a telepítéssel...mondjuk a support szuper volt, csak éppen az univerzum ott állt bele a dologba, ahol tudott. Minden is volt.
https://kb.roonlabs.com/Roon_Optimized_Core_Kit
Én lineáris táppal ellátott, ventillátor mentes házba épített Intel NUC-on használom a ROCK-ot, nagyon jó tapasztalatokkal (hang és stabilitás).
Rega P6/Goldring 1042, Heed Obelisk DT, cirrus7 ROCK szerver, sMS-200 NEO, Border Patrol SE DAC, diy ACP+, diy Pass ACA dual mono, diy szélessávú/Markaudio
- b_t
- Kezdő Fórumlakó

- Értékelés: 372
- Kapcsolat:
Felraktam a Luxor PC-re az audio-linux-ot (headless verzió, csak roon core fut rajta).
Próbálta más is?
Hangra úgy tűnik tényleg hoz a konyhára a standard ubuntu studio-hoz képest. Igazából nem is keveset.
De hogy mennyit szívtam a telepítéssel...mondjuk a support szuper volt, csak éppen az univerzum ott állt bele a dologba, ahol tudott. Minden is volt.
Próbálta más is?
http://carbon4copy.blogspot.com/
Szerintem éppen megtiszteltem azzal, hogy nem áltatom, és kereken kimondom, hogy semmi értelme erre a rendszerre a megadott összeget elkölteni (legyen az tápolás vagy DAC), mert semmilyen érdemi változást nem fog hozni.ZolaBA írta: ↑2019.12.14., szomb. 21:50Könyörgöm, tiszteljük már egymást. Segítséget kért, nem licitálást.
20-25 ezerből sokféle kellemes és szerethető hangú dac/hangkártya is elérhető, érdemes lenne a kérdést a dac topicban feldobni. Vagy talán még ez előtt a "segítség kezdő vagyok" topic-ban leírni részletesebben a rendszer elmeit, szoba méretet, forrás jellegét, zenei stílust, illetve a most érzett hiányt, az elérendő célt és anyagi lehetőségeket.
BARTIMEX AUDIO Honlap
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Főrendszer Forrás: SynologyDS713+ -Linn Majik DS DAC-fejhallgató erősítő: Antelope Audio Zodiac+ Előerősítő: Music First Audio Classic Copper Erősítő: Trafomatic Audio Experience Two Hangfal: WLM Lyra MKII Signature IC kábelek: Audioquest Columbia Hangfal kábel: Furutech u-2T Tápellátás: Trafomatic Audio Classic Power Fejhallgató: Beyerdynamic T 1
Kisrendszer Forrás: XTZ CD-100 Erősítő: XTZ Class A100-D3 Hangfal: XTZ 99.38 IC kábel: XTZ interkonnektHangfalkábel: Neotech KS-11275
Egyértelműen nem. Az a dac így is túlteljesíti az erősítőd. Táp csere vagy tuning nem fog semmi javulást eredményezni. Csak pénzkidobás.
Ha nem vagy megelégedve gyűjtsél komolyabb rendszerre.
- Kriss
- Újonc fórumos

- Értékelés: 1
Köszönöm!!
Igazából nem is a Dac volt az alap kérdésem, hanem a PC. Persze nem gond, hogy elkanyarodtunk, csak nem volt értelme.
Nézzük továbbra is a PC részt.
A Nuc-nál a külső táp a csere javíthatna ebben a rendszerben is?
Vagy rakjam össze az ITX-es gépet és azt tápoljam meg (+/-12V, 5V, 3.3V - bár ez valószínű, hogy költségesebb megoldás volna) és esetleg vegyek még egy PCIE hangkártyát?
A hűtés mennyire számít, hogy aktív vagy passzív?
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1754
Könyörgöm, tiszteljük már egymást. Segítséget kért, nem licitálást.
20-25 ezerből sokféle kellemes és szerethető hangú dac/hangkártya is elérhető, érdemes lenne a kérdést a dac topicban feldobni. Vagy talán még ez előtt a "segítség kezdő vagyok" topic-ban leírni részletesebben a rendszer elmeit, szoba méretet, forrás jellegét, zenei stílust, illetve a most érzett hiányt, az elérendő célt és anyagi lehetőségeket.
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Kriss
- Újonc fórumos

Esetleg max 10e.-rel tudnám megtoldani (ennyi a keret), egy HK970 erősítőhöz kellene.alto írta: ↑2019.12.14., szomb. 20:45Ebben az abszolút belépő szintű kategóriában csak kompromisszumok vannak és gyenge minőség. Gondolj bele, hogy egyetlen darab jó minőségű csatolókondenzátor kerül annyiba, mint ez az egész DAC.
Másképp lesz rossz, adott esetben ezt persze lehet előrelépésnek tekinteni.
Érdemes volna 200e.-300e. kiadnom egy Dac-ra ebben a kategóriában?
Ebben az abszolút belépő szintű kategóriában csak kompromisszumok vannak és gyenge minőség. Gondolj bele, hogy egyetlen darab jó minőségű csatolókondenzátor kerül annyiba, mint ez az egész DAC.
BARTIMEX AUDIO Honlap
20-25ezer forintos DAC cserétől mégis milyen előrelépést vársz?
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Kriss
- Újonc fórumos

Ez jó kérdés, most a PC-t szeretném fejleszteni (hangzás szempontjából). De felmerült az is, hogy a Dac tápját is jó volna cserélni.
Kérdés mi hozhatna nagyobb előrelépést - táp csere (PC/DAC) vagy egy Dac csere (20e-25eFt körül)?
- ZolaBA
- Törzsvendég

- Értékelés: 1754
Amúgy ... most kütyüzni szeretnél a dac tápjával? vagy előbbre lépnél a teljes láncod minőségében egy adott összegből?Kriss írta: ↑2019.12.14., szomb. 16:31A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Rövid az élet ... egyél sok palacsintát!
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1648
Nekem nem probléma, mert én is így használom, csak éppen egy komolyabb DAC-al. Sokat fog hozni akkor is, ha a NUC belsejébe nem nyúlsz bele. :) A DAC-ot is érdemes lenne megtápolnod, van olyan tápegység, amely mind a kettő készülékedet is ellátná.Kriss írta: ↑2019.12.14., szomb. 16:31A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Itt felmerül bennem egy kérdés a Nuc "belső" tápjaival kapcsolatban:
Ha kívülről szabályozott táppal látom is el (DC 12V/19V), a Nuc-ban lévő tápok (1.35V, 3.3V, 5V, ...) már szintén kapcsolóüzeműek, ez nem "probléma"?
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
- Kriss
- Újonc fórumos

A https://www.aliexpress.com/item/32949763967.html Dac-om is kapcsolóüzemű táp-ról megy, gondolom ezt is jó volna cserélni amíg nem váltok másik Dac-ra?
Itt felmerül bennem egy kérdés a Nuc "belső" tápjaival kapcsolatban:
Ha kívülről szabályozott táppal látom is el (DC 12V/19V), a Nuc-ban lévő tápok (1.35V, 3.3V, 5V, ...) már szintén kapcsolóüzeműek, ez nem "probléma"?
Köszi, alapvetően azért akarom összekötni mert tidal sokkal használhatóbb desktopról, mint az olcsó streameremről, úgyhogy most gondolkodom, mennyit akarok erre költeni :).Aszpirin írta: ↑2019.12.14., szomb. 14:24Hosszabbítóval is megpróbálhatod, lehet, hogy van értelme, kábel minőségétől függ, de az eredmény nem garantált.Ebri írta: ↑2019.12.12., csüt. 20:11Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
(Gép-erősítő távolságot nem tudom csökkenteni, egyéb szempontokból ezek most a legjobb helyen vannak.)
Viszont, amit javasolhatok: én egy 8m hosszú Supra USB kábelt használok, maximális elégedettséggel, ezzel tuti nincs gond: https://octogonaudio.hu/termekek/supra- ... o-kabel-8m Ha zet nem drágállod, szerintem inkább erre költs. Nemrég felbukkant itt az AVX-en is egy használt, természetesen jóval olcsóbban.
- Indy
- V.I.P.

- Értékelés: 1648
Az Intel NUC-ra tegyél egy Daphilt, tápold meg szabályozott táppal aztán kezdhetsz gondolkodni valami komolyabb DAC-on. :)
Indulj el egy úton, én is egy másikon...
- Aszpirin
- V.I.P.

- Értékelés: 6385
Hosszabbítóval is megpróbálhatod, lehet, hogy van értelme, kábel minőségétől függ, de az eredmény nem garantált.Ebri írta: ↑2019.12.12., csüt. 20:11Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
(Gép-erősítő távolságot nem tudom csökkenteni, egyéb szempontokból ezek most a legjobb helyen vannak.)
Viszont, amit javasolhatok: én egy 8m hosszú Supra USB kábelt használok, maximális elégedettséggel, ezzel tuti nincs gond: https://octogonaudio.hu/termekek/supra- ... o-kabel-8m Ha zet nem drágállod, szerintem inkább erre költs. Nemrég felbukkant itt az AVX-en is egy használt, természetesen jóval olcsóbban.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.12.14., szomb. 14:27-kor.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Fejes rendszer: Mac (Roon Server) → RME ADI-2 DAC FS → Hifiman Arya Stealth
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
- Kriss
- Újonc fórumos

Sziasztok!
Régóta csak számítógépről hallgatok zenét, összeállítottam egy "alap" Hifi-t és ehhez szeretnék összerakni valami "jobb" lejátszót.
Jelenlegi gépem a zene hallgatáshoz: Intel Nuc + USB Dac - Foobar2000 + Flac, DSF
Nemrég előkerült egy régebbi ITX lapom, most ezt terveztem befogni erre a célra, de olvasgatva a netet úgy látom nem biztos, hogy ez a megfelelő.
Mivel nincsenek ismereteim eme témában szeretnék segítséget kérni.
Hol találok ezzel kapcsolatban egy jó leírást? Vagy esetleg segítene valaki felvilágosítani akár privátban is?
Régóta csak számítógépről hallgatok zenét, összeállítottam egy "alap" Hifi-t és ehhez szeretnék összerakni valami "jobb" lejátszót.
Jelenlegi gépem a zene hallgatáshoz: Intel Nuc + USB Dac - Foobar2000 + Flac, DSF
Nemrég előkerült egy régebbi ITX lapom, most ezt terveztem befogni erre a célra, de olvasgatva a netet úgy látom nem biztos, hogy ez a megfelelő.
Mivel nincsenek ismereteim eme témában szeretnék segítséget kérni.
Hol találok ezzel kapcsolatban egy jó leírást? Vagy esetleg segítene valaki felvilágosítani akár privátban is?
Talán ide passzol: számítógépem próbáltam összekötni erősítőmmel. Az 5 méteres usb kábel pont elér odáig, de a gép balra, az erősítő jobbra van, tehát ha kitolom a székem, vmit le is rántok vele, amit annyira nem akarnék. +1-2m elég lenne. Specifikáció 5 méterben maximálja a kábelhosszt. Van értelme usb hosszabbító kábelre költenem? Ha igen, van ilyenből vmi normális?
Ott a pont, ezt nem tudtam.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 19:04A NextStep + BSD-vonalat ismerem / történelmet én is ismerem, viszont egy oprendszer attól "szigorúan véve UNIX", hogy megfelel a szigorúan vett UNIX követelményeinek, és erről a megfelelőségről Open Group által kiállított bizonyítvánnyal rendelkezik.
Az Apple minden az OS X (újabban macOS) oprendszer-verzióját hivatalos UNIX-szá certifikáltatja.
A legújabb macOS 10.15 (Catalina) hivatalos UNIX-bizonyítványa: https://www.opengroup.org/openbrand/cer ... /1210p.pdf
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Aszpirin
- V.I.P.

A NextStep + BSD-vonalat ismerem / történelmet én is ismerem, viszont egy oprendszer attól "szigorúan véve UNIX", hogy megfelel a szigorúan vett UNIX követelményeinek, és erről a megfelelőségről Open Group által kiállított bizonyítvánnyal rendelkezik.alto írta: ↑2019.12.11., szer. 18:52Nem kötekedésből, csak a pontosság kedvéért, a MacOS (korábban MAC OS X) a Steve Jobs féle Next Computer OpenStep operációs rendszerének és a BSD-nek a szerelemgyereke. Tehát szigorúan véve nem UNIX, hanem UNIX-szerű.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 18:36Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]
A követelményeknek megfelelő, de nem hitelesített (vagy csak részben megfelelő) rendszereket Unix-szerűnek szokták nevezni. Unix-szerű operációs rendszer például a Linux, a BSD, a Minix, a QNX vagy a GNU Hurd.
Az Apple minden az OS X (újabban macOS) oprendszer-verzióját hivatalos UNIX-szá certifikáltatja.
A legújabb macOS 10.15 (Catalina) hivatalos UNIX-bizonyítványa: https://www.opengroup.org/openbrand/cer ... /1210p.pdf
Itt pedig megtalálhatók a certifikáció kritériumai, menete, és részletes leírása: https://www.opengroup.org/certifications/unix
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Aszpirin 2019.12.11., szer. 19:13-kor.
- Fő rendszer: Mac (Roon Server) | Thorens 206 + Goldring 2200 | NAD M55 → NAD M33 → Audio Physic Classic 20
- Házimozi: Oppo 203 | AppleTV 4K → Marantz SR6013 → LG OLED77C5 | 5x Dali Opticon + 4x Quadral Casa + B.K.DoubleGem
Nem kötekedésből, csak a pontosság kedvéért, a MacOS (korábban MAC OS X) a Steve Jobs féle Next Computer OpenStep operációs rendszerének és a BSD-nek a szerelemgyereke. Tehát szigorúan véve nem UNIX, hanem UNIX-szerű.Aszpirin írta: ↑2019.12.11., szer. 18:36Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]
A követelményeknek megfelelő, de nem hitelesített (vagy csak részben megfelelő) rendszereket Unix-szerűnek szokták nevezni. Unix-szerű operációs rendszer például a Linux, a BSD, a Minix, a QNX vagy a GNU Hurd.
BARTIMEX AUDIO Honlap
- Aszpirin
- V.I.P.

Nem mond ellent annak, amit írtál, hanem inkább kiegészítésként: az ugye megvan, hogy a macOS is egy Unix? Nem Unix-szerű, mint a Linux, hane valódi, hivatalos Unix.Majik írta: ↑2019.12.11., szer. 11:45A hab a tortán igazából az, hogy az operációs rendszert is a célhardverként fejlesztett alaphoz állítják össze, mivel ilyet Windowsból és Mac-OS-ből sem lehet, ezért szinte kivétel nélkül Unix-Linux alapú oprendszert választanak. A tisztességesebb gyártók fejlesztenek a hálózati lejátszóhoz távvezérlő App-ot is, általában iOS és Android rendszerekre.
Idézet a Wikipédiából:
1993 óta a UNIX nem egy cég egyetlen termékét jelöli, hanem egy licencelhető védjegy, melyet az Open Group kezel. A UNIX kritériumoknak megfelelő és hitelesített rendszer például a HP-UX, a AIX, a Mac OS X, a Solaris.[1]