Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

A negatív oldalt miért nem kell megduplázni? 2-2 vezeték nem jobb? Tulajdonképpen arra keresném a választ, hogy miért jó aszimmetrikusan?
Nem tudom.
Olvastam már róla mindenféle villamostani elméleteket, igazából egyik sem győzött meg. A három vezetékes megoldás akkoriban terjedt(?) el, amikor a PWB-jelenségekre felfigyeltek az emberek, vagy azokat ki sem próbálva röhögtek rajtuk. Amit nem értettek - pl. a 3 vezetékes hangszórókábelt -, arra azt mondták PWB-jelenség.

Viszont a dupla fázis (vagy +), szimpla nulla (vagy -) vezetékelrendezést akik kipróbálták, jobbnak tartották (tartottam), mint az 1-1 kábelt. Sőt a Less-Loss, ami egy eléggé elismert kábelgyártó a nagyobb hálózati-vezetékeit eleve ezzel az elrendezéssel készíti - talán ők tényleg tudják ennek villamostechnikai / fizikai hátterét.
longkft.hu/audioblog/

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

Kíváncsi vagyok, hányszor kell még beírnom, de rajtam nem múlik  

"Kezdő" hangszórókábelnek nincs jobb, mint az 1-1,5 mm vastag tömör rézvezeték (fali villanyvezeték) a legközelebbi barkácsboltból.
Amennyiben még azt is megteszed, hogy a + kábelt duplázod (vagyis 2 db "+" kábel, 1 db "-" kábel) és megfonod laza hármasfonással, akkor nem igazán van alternatívája a jelzett kereten belül - sőt...

A negatív oldalt miért nem kell megduplázni? 2-2 vezeték nem jobb? Tulajdonképpen arra keresném a választ, hogy miért jó aszimmetrikusan?
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Sziasztok!

Elkezdtem én is a kábel cseréket. Tápkábelek úgy néz ki összejönnek, 2db HDMI és a sub összekötő meg van.
Hangfal kábel kellene Clarus Rhea és Onkyo TX-NR609 közé. Próbáltam itt keresni használtan jó áron, de egyszerűen 3 méternél hosszabb kábele szinte senkinek sincs. Nem is értem, csak nekem van oldalt az erősítő?
3,5*3,5m-es szobában hogy el is tudjam vezetni durván 5 méteresből kellene 4 db, meg egy 3 méteres.
Mit ajánlanátok úgy max kb. 1000Ft/m árig? Akár használtat is (sőt, be is lenne járatva, meg olcsóbb)
Jelenleg autóiparban alkalmazott 2,5mm-es sodrott réz vezetékem van, ami géppel össze lett tekerve. Semmit sem tudok róla, nem is tudom, hogy egyáltalán egy ilyen árkategóriájú kábel jobb lenne-e. (doky szerint eléggé jó lehet ami most van)

Köszönöm!

Kíváncsi vagyok, hányszor kell még beírnom, de rajtam nem múlik  

"Kezdő" hangszórókábelnek nincs jobb, mint az 1-1,5 mm vastag tömör rézvezeték (fali villanyvezeték) a legközelebbi barkácsboltból.
Amennyiben még azt is megteszed, hogy a + kábelt duplázod (vagyis 2 db "+" kábel, 1 db "-" kábel) és megfonod laza hármasfonással, akkor nem igazán van alternatívája a jelzett kereten belül - sőt...
longkft.hu/audioblog/

almera36
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 30

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: almera36 »

Sziasztok!

Elkezdtem én is a kábel cseréket. Tápkábelek úgy néz ki összejönnek, 2db HDMI és a sub összekötő meg van.
Hangfal kábel kellene Clarus Rhea és Onkyo TX-NR609 közé. Próbáltam itt keresni használtan jó áron, de egyszerűen 3 méternél hosszabb kábele szinte senkinek sincs. Nem is értem, csak nekem van oldalt az erősítő?
3,5*3,5m-es szobában hogy el is tudjam vezetni durván 5 méteresből kellene 4 db, meg egy 3 méteres.
Mit ajánlanátok úgy max kb. 1000Ft/m árig? Akár használtat is (sőt, be is lenne járatva, meg olcsóbb)
Jelenleg autóiparban alkalmazott 2,5mm-es sodrott réz vezetékem van, ami géppel össze lett tekerve. Semmit sem tudok róla, nem is tudom, hogy egyáltalán egy ilyen árkategóriájú kábel jobb lenne-e. (doky szerint eléggé jó lehet ami most van)

Köszönöm!
TCL 98p745; Marantz SR6014; Dynavoice Definition DF-8 / DM-6 / DC-5 5.0 hangfal szett; Klipsch R115SW; Onkyo BD-SP809; DUNE 4K; Audioquest madzagok

kaboca36
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 223

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: kaboca36 »

Cat5 esetleg?

Keress valami egyszerű OFC rézkábelt.  Szerencsére a vintage cuccok nem igénylik a drága kábeleket.

De ha valami márkásat akarsz:  audioquest olcsóbb 800-1000Ft/m körüli kábelei böven megfelelnek. 
Nekem a Pio 424-esemnél noname  vezeték van és nem kell szégyenkeznie.
Revox B750MkII, B225, B77, B795 (Shure V15 Type IV, Type II).
DacEnd2 (AD1865NK,CSF 5687 WA),WaveIO Xmos usb,
KEF Chorale (1970), Infinity Qa (1978).

gyurmaember
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 101

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: gyurmaember »

Üdvözletem Uraim!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, de nem szeretnék óriási vitát indítani.
A saját kis vintage rendszeremhez szeretnék egy "normális" kábelt gyártani, esetleg vásárolni.
Az erősítő és hangsugárzók közé kellene, Pioneer SX-525 és HPM-300-ról lenne szó.
Ki milyen kábelt ajánl?
Nem riadok vissza a DIY kábelektől sem, jelen pillanatban is egy saját gyártású kábelt használok, de kiváncsi vagyok ki mit tanácsolna egy ilyen "öregecske" rendszerhez, persze emberi áron.

Köszönöm!

Cat5 esetleg?

j0hnny
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 48

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: j0hnny »

Üdvözletem Uraim!

Egy kis segítséget szeretnék kérni, de nem szeretnék óriási vitát indítani.
A saját kis vintage rendszeremhez szeretnék egy "normális" kábelt gyártani, esetleg vásárolni.
Az erősítő és hangsugárzók közé kellene, Pioneer SX-525 és HPM-300-ról lenne szó.
Ki milyen kábelt ajánl?
Nem riadok vissza a DIY kábelektől sem, jelen pillanatban is egy saját gyártású kábelt használok, de kiváncsi vagyok ki mit tanácsolna egy ilyen "öregecske" rendszerhez, persze emberi áron.

Köszönöm!

Pioneer PL-51
Pioneer SX-525
Pioneer HPM-300

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

STOP!

Ezt jól benéztem (benéztük). Az árnyékolásnak gondolt külső sodrat valójában maga a vezető kábel.
Tehát ez nem egy belső érrel rendelkező árnyékolt kábel, hanem  "légmagos" kábel.

A piros/fehér színnel jelölt (+/-) műanyag borítás valójában egy levegővel "töltött" cső, ami körül fut maga a szövött vezető anyag.
Ezt a megoldást a szkinhatás csökkentésére találták ki.

Tehát úgy kell bekötni - és gyárilag is így teszik -, hogy maga az árnyékolóharisnyának gondolt részt illesztik a villás csatlakozóhoz, banándugóhoz.

Ahhh... tényleg... Köszönöm!
„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Köszönöm ez eddig rendben is van, de vajon a gyári szerelt verzión hogyan használják?
STOP!

Ezt jól benéztem (benéztük). Az árnyékolásnak gondolt külső sodrat valójában maga a vezető kábel.
Tehát ez nem egy belső érrel rendelkező árnyékolt kábel, hanem  "légmagos" kábel.

A piros/fehér színnel jelölt (+/-) műanyag borítás valójában egy levegővel "töltött" cső, ami körül fut maga a szövött vezető anyag.
Ezt a megoldást a szkinhatás csökkentésére találták ki.

Tehát úgy kell bekötni - és gyárilag is így teszik -, hogy maga az árnyékolóharisnyának gondolt részt illesztik a villás csatlakozóhoz, banándugóhoz.
longkft.hu/audioblog/

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Több "szakszerű" lehetőséged is van...

Köszönöm ez eddig rendben is van, de vajon a gyári szerelt verzión hogyan használják?

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A Qed Silver Anniversary XT kábelt, hogyan kell szakszerűen szerelni? Az árnyékolással mit kell (érdemes) kezdeni?

Köszönöm!

Több "szakszerű" lehetőséged is van:

1. Az árnyékolást nem kötöd be sehova.
2. Az erősítő felőli részen az árnyékolást (mindkét érét mindkét oldalon) rákötöd az erősítő földelőcsavarjára
3. Egy kábellel összekötöd a hangszórók fém alkatrészeit, amit a hangszóró felőli oldalon rákötsz az árnyékolásra, s az árnyékolás másik felét az erősítő földelőcsavarjára. Pl. a Tannoy kifejezetten ajánlja ezt a megoldást.

Ha nincs az erősítődön földelőcsavar, akkor a készülékdobozra kell kötnöd.
Ha az erősítőd nem fogad földelővezetéket (a hálózati csatlakozóaljzat csak 2 érintkezős), akkor a fali csatlakozón lévő földelést kell használnod.
longkft.hu/audioblog/

Voyager
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A Qed Silver Anniversary XT kábelt, hogyan kell szakszerűen szerelni? Az árnyékolással mit kell (érdemes) kezdeni?

Köszönöm!

LINK

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Nagyon nem értek hozzá, de érdekel minden, ami összefüggésbe hozható a "jó" hanggal! Éppen ezért, ezt egy hozzáértő szakembertől hallottam, illetve már több másik fórumban olvashattam erről:  ez a "visszatérő" energia (áram ?) működik össze az erősítő csillapítási értékével (damping factor). Ezért nem is mindegy, hogy milyen érzékenységű hangsugárzóhoz és milyen damp.fact értékű erősítőhöz milyen hosszú és keresztmetszetű hangfal kábeleket használunk.  Előfordulhat, hogy nem minden esetben a "rövid jelút=jobb hang"  elmélet a jó megoldás kulcsa.

Nagyon jó meglátás!
Az erősítők egy része szereti, ha a hangsugárzótól (annak keresztváltójától), minél hosszabb kábel választja el - pl. a NAIM ennek az elvnek abszolút propagátora, szerintük legalább 5-7 m az ideális hangszórókábel (természetesen NAIM-kábel ).

Igen, jól gondolod, az erősítők "erejének" egyik paramétere, hogy hány wattos - ezt szokták házimozis körökben hangosan emlegetni, mint a "jó hang" egyetlen paraméterét -, a másik pedig a damping faktor, vagyis, hogy valós hangsugárzókkal, melyek bizony folyamatosan "visszapofáznak", mit tud kezdeni az adott készülék - ezt az értéket a házimoziban általában már elmismásolják, vagy inkább mondanak (írnak) egy jó nagy számot.

Az erősítők valódi erejének van még egy meghatározója. A gyárban (általában) rákötnek egy nagy teljesítményű 8 ohmos ellenállást, s amit ezen értéken az erősítő tud, azt beírják az adatlapjába.

Mint jól kapisgálod, a hangfalak nem így működnek. Ellenállásuk nem konstans a különböző frekvenciákon, ráadásul a különböző frekvenciákon lévő különböző impeadanciákon (váltóáramú ellenállás), az érkező jelhez képest eltérő időkben (fázisokban) vissza-vissza rúgnak "áramot löknek vissza" az erősítő felé.
Azt, hogy egy erősítő ilyen esetben hogyan működik, bonyolultabb megmérni, viszont sokkal több mindent mond el az adott készülékről (főleg annak tápegységéről). Gyakran kiderül, hogy a 100 wattosnak mondott erősítő valós helyzetben már 15-20 wattnál lefullad, vagy éppen fordítva, vagyis akár 3-400 wattot is képes egy-egy háklisabb hangsugárzóba belepumpálni.

A hangszórókábelek egyrészt összekötnek, másrészt elválasztanak. A fentebb leírtakból következően meg lehet fogalmazni néhány szabályszerűséget hangszórókábellel kapcsolatban, illetve néhány adatukkal jó lehet jellemezni, hogy egy adott rendszerben mennyire válhatnak be.

Pl.
Alacsony impedanciát nem kedvelő erősítőknek mindig jól jön egy kis extra kábelellenállás.
A kapacitív terhelés nem szerető erősítőt nem érdemes nagy kapacitású (pl. ribbon) hangszórókábellel használni.
stb.
longkft.hu/audioblog/

Thunder
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 366

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Thunder »

És az "egyenlethez + még 1 változót beiktatni: a kábel átmérőt! (de ha nagyon cifrázni akarjuk, magát a kábel átmérőt is "alcsoportokra" oszthatjuk: sűrű szövésű-vékony szálakból készült, vagy esetleg tömör szálak....)  
  Komolyra fordítva: nem tudom!  Az elmúlt 2 - 2,5 évem azzal múlt el (a zenehallgatás szüneteiben), hogy kábelekkel variáltam. Nem készítettem táblázatot, de azt igazolni tudom, hogy nem mindig a drágább kábel a jobb kábel, az adott erősítő, és doboz között. És az sem biztosítás, hogy az én rendszeremben "jól teljesítő" kábel, egy másik rendszerbe kötve szintén hozza az elvárásokat, (még ha az a rendszer jóval drágább is.)

Úgy túl egyszerű lenne. Nem?
Ha létezne a "csodakábel", ami minden rendszerből ki tudja hozni a maximumot és mindenkinek tetszik, akkor mindenki azt venné
A tapasztaltabbak nyilván ismerik már az összefüggéseket, hogy milyen erősítő / hangszóró párosításnál mi működhet jól, de tutit szerintem ők is csak meghallgatás útján tudnak mondani, vagy ha már volt dolguk a konkrét párosítással.
Auralic Aries LE streamer - Musical Fidelity A1008 CD Pro - Musical Fidelity A1008 - IQ 4180 AT
Zidoo z9s lejátszó - Primare SPA25 erősítő - IQ 4180 AT, B&W HTM61, IQ 2240 AT hangfalszett

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Dorian »

És az "egyenlethez + még 1 változót beiktatni: a kábel átmérőt! (de ha nagyon cifrázni akarjuk, magát a kábel átmérőt is "alcsoportokra" oszthatjuk: sűrű szövésű-vékony szálakból készült, vagy esetleg tömör szálak....)  
  Komolyra fordítva: nem tudom!  Az elmúlt 2 - 2,5 évem azzal múlt el (a zenehallgatás szüneteiben), hogy kábelekkel variáltam. Nem készítettem táblázatot, de azt igazolni tudom, hogy nem mindig a drága kábel a jó kábel az adott erősítő, és doboz között. És az sem biztosítás, hogy az én rendszeremben "jól teljesítő" kábel, egy másik rendszerbe kötve szintén hozza az elvárásokat, (még ha az a rendszer jóval drágább is.)

Én úgy gondolom, -de nem értek hozzá- hogy ha a hangfal visszacsatolásához elegendő az erősítő dampingja, akkor nem a kábelekkel kell csillapítást megoldani.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

nebulo5
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 56

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nebulo5 »

Akkor teoretikusan ki lehetne szamolni, hogy milyen hangfalhoz milyen erosito es kabel passzol vagy barmihez ki lehetne szamolni, hogy mi illene hozza?
  Komolyra fordítva: nem tudom!  Az elmúlt 2 - 2,5 évem azzal múlt el (a zenehallgatás szüneteiben), hogy kábelekkel variáltam. Nem készítettem táblázatot, de azt igazolni tudom, hogy nem mindig a drágább kábel a jobb kábel, az adott erősítő, és doboz között. És az sem biztosítás, hogy az én rendszeremben "jól teljesítő" kábel, egy másik rendszerbe kötve szintén hozza az elvárásokat, (még ha az a rendszer jóval drágább is.)
Üdv: nebulo

tottyi
Hazajáró lélek
Hazajáró lélek
Értékelés: 863

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: tottyi »

Nagyon nem értek hozzá, de érdekel minden, ami összefüggésbe hozható a "jó" hanggal! Éppen ezért, ezt egy hozzáértő szakembertől hallottam, illetve már több másik fórumban olvashattam erről:  ez a "visszatérő" energia (áram ?) működik össze az erősítő csillapítási értékével (damping factor). Ezért nem is mindegy, hogy milyen érzékenységű hangsugárzóhoz és milyen damp.fact értékű erősítőhöz milyen hosszú és keresztmetszetű hangfal kábeleket használunk.  Előfordulhat, hogy nem minden esetben a "rövid jelút=jobb hang"  elmélet a jó megoldás kulcsa.
Akkor teoretikusan ki lehetne szamolni, hogy milyen hangfalhoz milyen erosito es kabel passzol vagy barmihez ki lehetne szamolni, hogy mi illene hozza?
Audio PC - WW Platunim 7 | USB - Shunyata Research Sigma v2 | Chord Dave - WW Platinum 7 | WW Platinum Eclipse 8 XLR | Benchmark HPA4 | Hangfalkabel - Valhalla Draco Reference V3 XLR | ATC SCM150ASL Pro | Tapkabel hangfalba (2x) - WW Platinum 7 | Betapkabel - Valhalla Draco V3/2 HC R

nebulo5
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 56

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nebulo5 »

És mi történik az energia (áram) azon részével, ami a hangsugárzón áthaladva, a másik éren visszatér az erősítőbe?
Üdv: nebulo

Glider
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 51

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Glider »

...de az energia áramlása alapvetően adott - erősítőtől a hangsugárzóig...
És mi történik az energia (áram) azon részével, ami a hangsugárzón áthaladva, a másik éren visszatér az erősítőbe?
A jó Hi-Fi...az varázslat.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Akkor az irányjelölt kábelpárt ha lehet, szét kell szedni és a nem jelöltet megfordítani?
Mert akkor már kész is vagyunk 

- Nem.
- Igen - "készek" vagyunk, mert rosszabb lesz a hangzás és tönkretettünk (eladhatatlanná) egy kábelt.
longkft.hu/audioblog/

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Akkor az irányjelölt kábelpárt ha lehet, szét kell szedni és a nem jelöltet megfordítani?
Mert akkor már kész is vagyunk 

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

ha a kábelben az áram iránya váltakozó, akkor miért nem mindegy a gyári szálhúzás iránya...
A hangszórókábelben az elektronok igaz, hogy "oda-vissza rezegnek" a lejátszott zenének megfelelő frekvenciákkal, de az energia áramlása alapvetően adott - erősítőtől a hangsugárzóig.
A bekötés irányának megjelölésével azt adják meg, hogy az adott kábel melyik irányból szereti kapni az energiát.

...és hogy még kacifántosabb legyen a dolog, tulajdonképpen a hangsugárzók membránmozgásuknak, keresztváltójuknak köszönhetően maguk is termelnek vissza a kábelbe elektromos energiát.
Természetesen ez sokkal kisebb, mint ami az erősítő felől jön.
longkft.hu/audioblog/

Glider
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"A mai gyártósoroknál alkalmazott technológiánál ez gyakorlatilag kizárható."
Akkor ezek szerint egy kéteres kábelnél az egyik ágon mindig rossz az áramirány.

"a kábelben az áram iránya váltakozó"
Pl. az egyszeres tápfeszültségű erősítőknél nem változik az áramirány.

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 10997
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Kéteres kábelnél nem hiszem, hogy a két ér húzásiránya ellentétes lenne...
A mai gyártósoroknál alkalmazott technológiánál ez gyakorlatilag kizárható. A nagyobb gyárak több km-nyi kábelt gyártanak le egy szusszra, ehhez pedig folyamatos anyagtovábbítás szükségeltetik. Képzeljük el, hogy egy gép megszül 3 km réz vezetőt, János bácsi senior gépkezelő megvárja, míg végez a masina, majd minden második tekercset fordítva fűz be a szigetelő gépbe. A valóságban nem igazán így történik, ott a zárt gépsor elején bemegy a nyers réztömb és a szigeteléshez szükséges anyag, a végén pedig kijön a kész kábel nyomtatva, méretre vágva.

A vezetők húzás/tolás irányának bizonyára van jelentősége az áram szempontjából is, hiszen vizuálisan is lehet különbséget tenni a két irány között. Azonban fogalmunk sincs, melyik a jó irány, csak annyit tudunk, hogy van különbség.

Glider
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Annyi, hogy egyeres, vagy kéteres a hangfalkábel. Kéteres kábelnél nem hiszem, hogy a két ér húzásiránya ellentétes lenne, persze lehet, hogy tévedek. Egyeresnél úgy forgatod ahogy akarod.
( a bal oldali rajz csak az áramirányokat szemlélteti)

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”