Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Lemezjátszó

Vendég

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Valaki meg tudná mondani,hogy manapság mibe fáj egy ortofon x5-mc,vagy mc10 super mkII?Előre is kösz!
Egy másik topicban Leva azt tette fel:

Vendég

Lemezjátszó

Valaki meg tudná mondani,hogy manapság mibe fáj egy ortofon x5-mc,vagy mc10 super mkII?Előre is kösz!
Asszem az Aymara forgalmazza. Wagy az Annex? nem tom,maj megkérdem.

Vendég

Lemezjátszó

Vendég

Lemezjátszó

sziasztok! 
a családnak van egy régi Tesla lemezjátszója, és azt gondoltam milyen jó lenne lemezeket hallgatni és kipróbálni, hogy ezekkel, hogy szólnak a hangfalaim. Csak sajna két problémám van vele:
1; elszállt a tűje, szerintettek lehet kapni ilyen típushoz még tűket?
2; nincs rajta csak hangfal kimenet, így szerintettek, hogy tudnám az erősítőhöz kötni?

köszi a segítségeteket.

örömmel olvastam, hogy te is ilyesmivel foglalkozol, mivel hasonló problémám van és én sem tudo tűt szerezni, így ha találsz valamit megírod nekem e-mailen keresztül?
elöre is köszi
big.laci@freemail.hu

close652
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 0

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: close652 »

A Keleti pu. aluljárójában kaphatók LP-k 100 pénzért a használtkönyvesnél.
Azért írom be, mert teljesen új darabok, tiszta helyen lehettek 15 évig.
Rembrandts, Tanita Tikaram, OMD, Mariah Carey, Seal, meg még 2 másik, mindegyikből 5-10 pld, a Rembrandts-ból 3. Utóbbi német nyomás, a többi magyar (mind MMG Records). Ahol volt, megvannak a belső borítók is.

néhány hete a Ferenciek-téri r.k. könyvboltban is voltak LP-k (a nagyobbikban):
kórus - és orgonamuzsika
system

Vendég

Lemezjátszó

1. Van benne RIAA.
2. Külön előfok helyett érdemes a HFM ajánlotta integrált erősítők után kutatni: NAD, Denon, Rotel, Pioneer A400 stb.

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

Köszi a segítséget,

azt már tudom, hogy 2 külön dolog, de utána hiányosak az ismereteim.
(hifimagazin cd megrendelve )
kell hogy legyen a panában, mert egyébként sima line-in-bemeneten nem szólna, nem?

most is szól szépen, rock-zenénél keveslem a mélyeket (pl. cd-hez képest, ugyanazt a felvételt hallgatva) . A dilemma: érdemes-e külön korrektort/előerősítőt beszereznem, ami esetleg egy új pörgetőhöz is jó lesz majd.

meg csak úgy érdekel, hogy milyen lehet "ugyanaz" gyufásdoboz méretű meg akkora mint Lacy doboza
system

Vendég

Lemezjátszó

Te azt irtad hogy valami erősitőről van szó. Nem a lemezjátszónak kell tartalmaznia a RIAA korrektort, hanem az erősitőnek.
mindkettőben van előerősitő (és ezek szerint RIAA-k. is)
egyébként nem is nagyon szólna, ha a vázolt esetemben
nem lenne a lemezjátszóban (ami ki/be kapcsolható),
mert most nem a phono-ban landol a jel
(te az a Vendég vagy akit ismerek? )

RIAA nélkül is működik, csak a hang nem szép. A RIAA nem előerősitést végez, hanem egy korrektor, ezért ha nincs benne RIAA akkor cincog a hang. Most ide nem másolnám be az elvet, de ha érdekel, akkor szivesen segitek. A lényeg: Hiába van Phono bemenet, ha nincs RIAA korrektor.

Vendég

Lemezjátszó

Emberek! Ne idézzük már be az egész topicot!!!

Lpfan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: Lpfan »

Nagy vinyl professzorok, bakelit barátok, szakértők!A segítségeteket szeretném kérni.

Ma vettem végre egy pickup-ot, csili vili Ortofon Super OM 10. (azért, mert "OM 5 nem jött és kb. másfél hónapig nem is fog" - Annex kft)

Ezt kellene beállítanom. Nos, itt megáll a tudományom.

A lejátszóm tűnyomás állítójánál ugyanis külön mozog a skála, és a nehezék, ami kicsit megnehezíti a beállítást. Ez ugye az én lejátszóm hibája? [Akai AP 100C ].
Illetve azt sem tudom pontosan hogy hová fogassam be a hangszedőt. A shell legelejére, közepére, végére?

A pickup leírásában az áll, hogy az 1.5 gr az ajánlott tűnyomás.
Szerezzek digitális mérleget és úgy mérjem be, vagy van jobb megoldás is?
(Tudom, nem műszerrel hallgatjuk a zenét, de azért nem akarom gallyra vágni az új szerzeményt sem, meg a lemezeket sem.)

Feltöltöttem néhány képet, hátha segít.

Sajnos Édesapám, és én sem vagyunk urai a helyzetnek.

Segítségeteket hálásan köszönöm!

A skála nem véletlenül mozog! Miután betetted a hangszedőt, addig tekered az ellensúlyt míg a kar egyensúlyba nem kerül, mint egy mérlegen. Ha ez sikerült, visszarakod a kart a bakjára, és a skálát s súlyon, /nem a súlyt!/ nullára állítod. miután ez megvan, a tárcsához nem nyúlva, az ellensúlyt tekerve, beállítod a szükséges tűerőt!
Itt viszont van még egy kis bibi, mert a hangszedő túlnyúlását is be kellene állítani! Ha pesti vagy, és van kocsid, kihozod, és rendesen beállítom az egészet!

A pickup súlyának beállítását úgy végzem el, hogy a hangszedőkart mondjuk a lemez közepéig húzom és ott állítom be hogy egyensúlyban legyen (és ne húzódjon ki oldalra a kar) vagy pedig simán a bak felett állítom a kart úgy, hogy mikor ráfekszik a bakra, akkor adom meg a 0 grammot?

Nem kell behúzni középre, de egy kicsit beljebb a baktól, úgy kell beállítani, hogy kar a tányér síkjával párhuzamosan álljon. Viszont az antiskating-et a beállítás idejére 0-ra kell állítani!
Tesla HC 07 futómű, MW 2002 pick-up, Orister erősítő, RFT hangdobozok...

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

Hozzászólás Szerző: biagio »

Nagy vinyl professzorok, bakelit barátok, szakértők!A segítségeteket szeretném kérni.

Ma vettem végre egy pickup-ot, csili vili Ortofon Super OM 10. (azért, mert "OM 5 nem jött és kb. másfél hónapig nem is fog" - Annex kft)

Ezt kellene beállítanom. Nos, itt megáll a tudományom.

A lejátszóm tűnyomás állítójánál ugyanis külön mozog a skála, és a nehezék, ami kicsit megnehezíti a beállítást. Ez ugye az én lejátszóm hibája? [Akai AP 100C ].
Illetve azt sem tudom pontosan hogy hová fogassam be a hangszedőt. A shell legelejére, közepére, végére?

A pickup leírásában az áll, hogy az 1.5 gr az ajánlott tűnyomás.
Szerezzek digitális mérleget és úgy mérjem be, vagy van jobb megoldás is?
(Tudom, nem műszerrel hallgatjuk a zenét, de azért nem akarom gallyra vágni az új szerzeményt sem, meg a lemezeket sem.)

Feltöltöttem néhány képet, hátha segít.

Sajnos Édesapám, és én sem vagyunk urai a helyzetnek.

Segítségeteket hálásan köszönöm!

A skála nem véletlenül mozog! Miután betetted a hangszedőt, addig tekered az ellensúlyt míg a kar egyensúlyba nem kerül, mint egy mérlegen. Ha ez sikerült, visszarakod a kart a bakjára, és a skálát s súlyon, /nem a súlyt!/ nullára állítod. miután ez megvan, a tárcsához nem nyúlva, az ellensúlyt tekerve, beállítod a szükséges tűerőt!
Itt viszont van még egy kis bibi, mert a hangszedő túlnyúlását is be kellene állítani! Ha pesti vagy, és van kocsid, kihozod, és rendesen beállítom az egészet!

A pickup súlyának beállítását úgy végzem el, hogy a hangszedőkart mondjuk a lemez közepéig húzom és ott állítom be hogy egyensúlyban legyen (és ne húzódjon ki oldalra a kar) vagy pedig simán a bak felett állítom a kart úgy, hogy mikor ráfekszik a bakra, akkor adom meg a 0 grammot?

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

Te azt irtad hogy valami erősitőről van szó. Nem a lemezjátszónak kell tartalmaznia a RIAA korrektort, hanem az erősitőnek.
mindkettőben van előerősitő (és ezek szerint RIAA-k. is)
egyébként nem is nagyon szólna, ha a vázolt esetemben
nem lenne a lemezjátszóban (ami ki/be kapcsolható),
mert most nem a phono-ban landol a jel
(te az a Vendég vagy akit ismerek? )
system

Vendég

Lemezjátszó

Van benne RIAA korrektor? A hangszinszabályozás minek?
A lemezjátszóban szerintem nincs RIAA korrektor, csak előerősítő.
a hangszínszab. nem használom, gondolom arra jó ha valaki fejhallgatóval hallgatná, vagy nem tudom miért.

Hát örülök, hogy szól, de nem az igazi. De vsz. a jelforrásnál kell a cserét megtennem majd.

A képek nagyon jók és tanulságosak!

"egyes AVR-eken, mint az enyém is, van phono bemenet, ami ha jól mondom ugye a lemezjátszó gyengébb jelét is a megfelelőre erősítené. Tehát akkor van benne egy phono előerősítő? vagy ez csak trükk?"

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

Ha a lemezjátszóba építenek valamilyen erősítőt, az mindig tartalmaz RIAA korrekciót / kivéve, ha piezo, vagy kerámia hangszedő van benne, de ez nem hi-fi kategória/.
hát akkor ez ilyen mindent egybe típus. mondjuk akármi is, kis helyen kell elférnie
system

Vendég

Lemezjátszó

Biagio,
Ha érdekel a lemezjátszó mint technika, meg lehet kapni, az összes HI-Fi Magazint egy CD-n, /ami önmagában is hasznos olvasmány kezdőknek/ és ezen kívül, rajta van Degrell László : "Lemezjátszók, és hanglemezek" című könyve, ami nagyon jó alapmű! Ezt,  1000Ft körülí összegért meg lehet kapni, a neten rá lehet keresni, hogy hol.
Skating erő, minden egy pont körül elforduló karnál jelentkezik, ettől csak a tangenciális karok mentesek, de azok 99%-ának egyébb súlyos bajai vannak, szóval nem "pofára esni" tőlük!

Köszönöm a tippet, ezt a cd-t már csak azért is beszerzem, mert rajta van a Degrell-féle könyv, amit elhalásztak előlem.

Lpfan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

a hangszínszab. nem használom, gondolom arra jó ha valaki fejhallgatóval hallgatná, vagy nem tudom miért.

Hát örülök, hogy szól, de nem az igazi. De vsz. a jelforrásnál kell a cserét megtennem majd.

Ha a lemezjátszóba építenek valamilyen erősítőt, az mindig tartalmaz RIAA korrekciót / kivéve, ha piezo, vagy kerámia hangszedő van benne, de ez nem hi-fi kategória/.

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

system

Lpfan
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó

Lemezjátszó

Ja, még elfelejtettem! Továbbá, be kell állítani az antiskatingot is...
És akkor mi a helyzet az egyenes, meg S alakú hangszedőkarral?
Nekem S alakú van, de biztos valami gagyi... Mármint hogy nem a high-end kategória.
Van egy cikk, azzal bírkozóm, de néhol túl sok benne a szakszó. Az olyasmi magyarázott, hogy antiskating-et nem kell állítani, ha egyenes a kar... Igaz ez?
Stereophile: Tweaking your Record-Player

Biagio,
Ha érdekel a lemezjátszó mint technika, meg lehet kapni, az összes HI-Fi Magazint egy CD-n, /ami önmagában is hasznos olvasmány kezdőknek/ és ezen kívül, rajta van Degrell László : "Lemezjátszók, és hanglemezek" című könyve, ami nagyon jó alapmű! Ezt, 1000Ft körülí összegért meg lehet kapni, a neten rá lehet keresni, hogy hol.
Skating erő, minden egy pont körül elforduló karnál jelentkezik, ettől csak a tangenciális karok mentesek, de azok 99%-ának egyébb súlyos bajai vannak, szóval nem "pofára esni" tőlük!

Vendég

Lemezjátszó

Ja ez Close 652-nek szolt.

NGA

Vendég

Lemezjátszó

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

close 652: Hmmm. Én azért tökre boldog ember lennék, ha jól szólna a lemezjátszóm

Bocs, ha valakit untatok...

Este találtam egy 90x-es nagyítót. Csináltam néhány képet, amit megosztok Veletek.
(Hátha valakit érdekel)

Itt egy mintakép, hogy mekkora is az a 90x-es nagyítás:

A vadiúj Super OM 10, kb 30 üzemperc után. A lejátszott lemezek 2/5-e
nem volt mosva, csak karbon kefével törölve.

Ennyit jelent, ha az ember karbon kefével megtisztítja a tűt:

A régi (kb 10 éves!) Pickering V-15 tűm.

Pickering V-15, karbonkefés tisztítás után.

Nagyon remélem, hogy nem fogtok letiltani a sok kép miatt. Ígérem több képet nem láttok.

close652
Beköltözött
Beköltözött

Lemezjátszó

érdekes, de én a WC-papírnál abbahagytam

Más. bocs a kezdő kérdésért:
egyes AVR-eken, mint az enyém is, van phono bemenet, ami ha jól mondom ugye a lemezjátszó gyengébb jelét is a megfelelőre erősítené. Tehát akkor van benne egy phono előerősítő? vagy ez csak trükk?
azért kérdeném, mert nem igazán szól szépen ha direktben rákötöm. A legjobb megoldásom eddig, ami meglepően jó eredményt hozott (a lehetőségeken belül) az az volt, hogy szépen sorba kötöttem az LP-t a decken keresztül az erősítőbe (a deck-ben van egy monitor funkció, amikor "átfolyik" rajta a jel, bár erősíthetem és hangszínt szabályozhatok ha akarok).
system

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

nem igaz!
Egyelőre még küzdök a dologgal. Jól megy az angol, de ebben a szövegben olyan szavak vannak amiket semmilyen szótárban nem találok, sőt még talán magyarul sem hallottam.

Ja, és bocsi, pont fordítva van amit mondani akartam. "Egyenes karnál nem kell antiskating." De ezek szerint nem igaz.

"Cartridge alignment
There will always be some error with a pivoted arm; with a straight-line-tracking arm, there should be absolutely none from the label to the lead-in groove."

Vendég

Lemezjátszó

Az olyasmi magyarázott, hogy antiskating-et nem kell állítani, ha egyenes a kar... Igaz ez?

nem igaz!

biagio
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Lemezjátszó

Ja, még elfelejtettem! Továbbá, be kell állítani az antiskatingot is...
És akkor mi a helyzet az egyenes, meg S alakú hangszedőkarral?
Nekem S alakú van, de biztos valami gagyi... Mármint hogy nem a high-end kategória.
Van egy cikk, azzal bírkozóm, de néhol túl sok benne a szakszó. Az olyasmi magyarázott, hogy antiskating-et nem kell állítani, ha egyenes a kar... Igaz ez?

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”