Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Orsós magnók "reel to reel"

horex1952
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: horex1952 »

Jo napot kivanok. Igen, volt egy RTW studio VU-meterem es be szereltem. Kapcsolas a ki es bemenet közöt. Telefunken-bol volt a M15, M20 es M21. A M15 es M15A joban szolnak mint a M21 es 21. Az M15 töb diszkret reszletbol van epitve es nincs digitalis szamoloja. Az M15A töb IC van bene es van Digitalis szamoloja..Mint a kettö egyforma jol szol hogyha jol be van alitva, jo a szalag es nagyon fontos hogy legyen pillango fej. El attan egesz Telefunkeneket csak eszt tartottam meg. Miljen magno van neked?

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 67

Hozzászólás Szerző: Audi80Avant »

van egy Telefunken M15A, igen jo gep, nagyon szeretem, majdnem oljan jo mint a Studer A80. Az igaz hogy gyüjtö is vagyok, minden magnonak külön sajat szalagai vanak
Látom ebbe is belekerült egy VU. A kapcsolóval a ki és bemenet között tudsz váltani?
Nekem a régebbi M15 jobban bejön hangzásilag.
Audio Precision System Two Dual Domain 2522
Audio Precision System One Dual Domain 322 Full ,Tektronix TDS 5052 DPO
Wandel & Göltermann SPM-12 ,Hewlett Packard 3562A TFT Signal Analyzer
Agilent 6627A Power Supply, Tektronix 7834-7L5 Audio Spectrum Analyzer

horex1952
Újonc fórumos
Újonc fórumos

van egy Telefunken M15A, igen jo gep, nagyon szeretem, majdnem oljan jo mint a Studer A80. Az igaz hogy gyüjtö is vagyok, minden magnonak külön sajat szalagai vanak

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

Igen, mindig mikor vetem egyet, tetötöl talpig uja csinaltam(csapagyak stb) maskülömben az Elko(nem tudom magyarul) csak ha mar ki voltak szaradva. Bealitani csinalt egy nyugdias mernök a revox gyarbol, zürichbol. Meg van ket megkezdet munkam, ha ezek keszen, aba hagyom mert belefaradtam. Akor csak zenet fogok halgatni. A studer A80 en takoltam a hidat ösze de mindent csinal mint az originalis. Csinaltam meg egy Studer B67 nek is egy hidat de ez csak szepsegnek van nem lehet be es kimenetet alitani.
Ennek külön örülök , hogy nem csupán gyűjtöd a gépeket!
Szépek a magnók így VU-val . Telefunkeneket nem gyűjtöd? Nekem azok is kedvenceim.
Az Elko az elko, magyarul is így nevezzük .

horex1952
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Igen, mindig mikor vetem egyet, tetötöl talpig uja csinaltam(csapagyak stb) maskülömben az Elko(nem tudom magyarul) csak ha mar ki voltak szaradva. Bealitani csinalt egy nyugdias mernök a revox gyarbol, zürichbol. Meg van ket megkezdet munkam, ha ezek keszen, aba hagyom mert belefaradtam. Akor csak zenet fogok halgatni. A studer A80 en takoltam a hidat ösze de mindent csinal mint az originalis. Csinaltam meg egy Studer B67 nek is egy hidat de ez csak szepsegnek van nem lehet be es kimenetet alitani.

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

Kedves orsos magno baratji, elsö sorban bocs a heljes irasert, egyedül tanultam magyarul. 45 eve szeretem a magnokat es töb nemet, svaici es roman orsos magno forum tagja vagyok. Örülök hagy magyar nyelvü forumot ezen a teman talaltam Nagy Studer, Revox, gyüjtemenyem van, egy par, Akai,Otari es Teac közötük. Az egesz gepek 2 savosak es 19,38 es 76cm/s sebesegesek. Amenyire nylvtudasom enged, Tanacsal alok segitsegre, es tanacsokat fogadok szivesen töletek el.
Üdvözöllek a fórumon !
A magnóidat te magad javítod?  Az A80 VU hídja saját tervezés és kivitelezés?

horex1952
Újonc fórumos
Újonc fórumos

Kedves orsos magno baratji, elsö sorban bocs a heljes irasert, egyedül tanultam magyarul. 45 eve szeretem a magnokat es töb nemet, svaici es roman orsos magno forum tagja vagyok. Örülök hagy magyar nyelvü forumot ezen a teman talaltam Nagy Studer, Revox, gyüjtemenyem van, egy par, Akai,Otari es Teac közötük. Az egesz gepek 2 savosak es 19,38 es 76cm/s sebesegesek. Amenyire nylvtudasom enged, Tanacsal alok segitsegre, es tanacsokat fogadok szivesen töletek el.

timcs
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 310

Hozzászólás Szerző: timcs »

Orsós magnók tulajdonosainak ajánlanám
http://www.analogyrecords.org/
http://www.openreelrecords.com/

CD : Ayon CD1 
Amp : Pathos Classic One + Soundcare
Speak : Sonus Faber Olympica I
Cable : Audio Note AN-V, HarmonicTech Pro 11 plus
Power : PS Audio PPP, HarmonicTech Fantasy AC 10, Lessloss DFPC Original & Signature
Akusztikailag kezelt zeneszoba

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 707

Hozzászólás Szerző: tollact »

üdv, viszonylag vakon vagyok az orsós magnók terén. csak arra emlékszem hogy anno szépen szóltak..
kérdésem az lenne hogy érdemes e 20-30 ezer körül vásárolni és ha igen, utána hogy jutok hozzá zenéhez?

Ezt a kérdésed inkább a "kezdő hifi" topikban kellett volna feltenned. Egyébként a megjelölt áron szerintem legfeljebb a régen viszonylag nagy számban eladott Akai gépek közül találsz. Zenéhez jutni pedig magnóval úgy szoktak, hogy felvételt készítenek vele....Műsoros szalagban ne gondolkodj szerintem, mert elég ritka és nem is olcsó.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

rodus77
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: rodus77 »

üdv, viszonylag vakon vagyok az orsós magnók terén. csak arra emlékszem hogy anno szépen szóltak..
kérdésem az lenne hogy érdemes e 20-30 ezer körül vásárolni és ha igen, utána hogy jutok hozzá zenéhez?

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

80 éve sokan szerettünk volna itt lenni

peterson
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 817

Hozzászólás Szerző: peterson »

Nyomógörgőre ki vulkanizál gumit ?
Tud valaki valakit ... ?
Köszi

Próbáld meg Őt: http://www.avx.hu/forum/index.php?/user ... norbicsek/  , ha itt nem válaszol, akkor próbáld "Szlali" fórumtársunkon keresztül, Ö tudja a számát.  
Ezeket Ő követte el...:

57verses
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 42

Hozzászólás Szerző: 57verses »

Nyomógörgőre ki vulkanizál gumit ?
Tud valaki valakit ... ?
Köszi

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Sziasztok!

Nemrég a birtokomba került egy Akai GX-4000D magnó. Kiváló állapotban van szerencsére, viszont a lejátszó feje hibás.
Tudnátok benne segíteni honnan, kitől lehetne vásárolni?

Nem tudom van e különbség a régebbi kiadás és az enyém között. Azt olvastam, hogy ez a DS utódja, nem tudom van e fejben különbség. Egész pontosan ilyen az enyém: http://medias.audiofanzine.com/images/n ... 463091.jpg

Köszönöm!

Attila

Szia,
A neten pillanatok alatt találsz választ. A 4000DS nem üvegfejes. A GX-4000D üvegfejes. Az elektronikát hozzá kell állítani. Persze ezt akkor is meg kellene tenni, ha az eredetire cserélnéd.

doktor
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: doktor »

Szia!

Távjavitáson, nem  olyan régen árultak.

Üdv

doktor

atoka
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: atoka »

Sziasztok!

Nemrég a birtokomba került egy Akai GX-4000D magnó. Kiváló állapotban van szerencsére, viszont a lejátszó feje hibás.
Tudnátok benne segíteni honnan, kitől lehetne vásárolni?

Nem tudom van e különbség a régebbi kiadás és az enyém között. Azt olvastam, hogy ez a DS utódja, nem tudom van e fejben különbség. Egész pontosan ilyen az enyém: http://medias.audiofanzine.com/images/n ... 463091.jpg

Köszönöm!

Attila

Mézga Aladár
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 117

Hozzászólás Szerző: Mézga Aladár »

Tisztelt fórumozók!

Van egy magyar zenekar, aki a 80as évek végefelé felvett egy albumot 4sávos orsósszalagra. Majd a szalag elveszett és hanglemez illetve cd kiadáshoz a 90es években magnószalagot használtak forrásul.  

Aztán 2012 ben ismét kiadták hanglemezen. Volt szerencsém a forntemberrel futólag beszélni és ő azt mondta, hogy a  2012 es kiadáshoz egy VHS kazettát használtak alapul, ami még az eredeti orsókról lett átvéve anno, így lényegesen jobb mint a 90 es pévekben magnószalagról vágott hanglemez. 

Abban nem tudtam dűlőre jutni hogy ez a VHS szerű szalag mi lehet, úgyértettem, hogy az is analóg szalag.

Kérdésem az lenne, hogy ez a VHS szerű csévélős kazetta, kizárólag DAT lehet, vagy ismertek e analóg műsorforrást is ami ennek  a VHS kinézetnek megfelel?
Köszönöm a segítséget!

Zsolt

VHS/S-VHS Hifi sztereó magnó. Forgófejes mélységi modulációt alkalmazó rögzítés.
"http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM2812.HTM"
Mindig, mindennél van jobb!

NADEger
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 26

Hozzászólás Szerző: NADEger »

Tisztelt fórumozók!

Van egy magyar zenekar, aki a 80as évek végefelé felvett egy albumot 4sávos orsósszalagra. Majd a szalag elveszett és hanglemez illetve cd kiadáshoz a 90es években magnószalagot használtak forrásul.  

Aztán 2012 ben ismét kiadták hanglemezen. Volt szerencsém a forntemberrel futólag beszélni és ő azt mondta, hogy a  2012 es kiadáshoz egy VHS kazettát használtak alapul, ami még az eredeti orsókról lett átvéve anno, így lényegesen jobb mint a 90 es pévekben magnószalagról vágott hanglemez. 

Abban nem tudtam dűlőre jutni hogy ez a VHS szerű szalag mi lehet, úgyértettem, hogy az is analóg szalag.

Kérdésem az lenne, hogy ez a VHS szerű csévélős kazetta, kizárólag DAT lehet, vagy ismertek e analóg műsorforrást is ami ennek  a VHS kinézetnek megfelel?
Köszönöm a segítséget!

Zsolt

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Ma zenehallgatás után ránéztem a vitrinben porosodó Sabafonra.  Bekapcsoltam és csak hallgattam.  Szerencsére megtartottam egy maxell szalagot a revox-szal rávett zenével...
Végighallgattam a válogatást.  Varázsa van.  Azt hiszem rendelek egy műsoros szalagot valami jó zenével.
Ilyen a szépségem:

Na sokat nem kellett várni zenére.  Ma reggel a bolhán találtam egy szalagot. 100 Ft-ért nem hagyhattam ott.  Láss csodát 19-es sebességen rádióból felvett nagyon jó minőségű zene, Treffpunkt Ö3 talán a 80-as évek elejéről.  Bár félsávos, de lehet hallgatni, az egyik csatorna kicsit halkabban szól. Most is ez megy. :-)

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Hozzászólás Szerző: opel123 »

Ma zenehallgatás után ránéztem a vitrinben porosodó Sabafonra.  Bekapcsoltam és csak hallgattam.  Szerencsére megtartottam egy maxell szalagot a revox-szal rávett zenével...
Végighallgattam a válogatást.  Varázsa van.  Azt hiszem rendelek egy műsoros szalagot valami jó zenével.
Ilyen a szépségem:

svedmalac
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 386

Hozzászólás Szerző: svedmalac »

Retro hifimagazinos cikk a Revox G36 vs A77 vs A700 témában, ha esetleg valaki nem ismerné...

http://www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0910.HTM

Audi80Avant
V.I.P.
V.I.P.

A 19,05 és a 38,1 cm/s sebességü között csak annyi a különbség hogy a nagysebességünek kétszerakkora átméröjü a húzótengelye és a felvevö és a lejátszó korrekció alkatrészeiben (egy-két ellenállás és kondenzátor) vannak értékeltérések. A "tollact" írásában szereplö G36-os történetesen egy kissebességüböl lett átalakítva. A tengelyre egy adaptert gyártatott a tulaj és a korrekciós panelt meg a félsávos fejeket (egy szervizkönyvvel együtt) a cégtöl rendelte meg. (A 80-as években még árultak alkatrészeket a G36-osokhoz!)

A G36 érdekessége hogy a húzótengely (capstan ahogy az angol mondja) az nem ugyanaz mint a motor tengelye hanem egy lendkeréké. A lendkerék és a motor tengelye ugyanabba a (geometriai) tengelybe esik és gumi-"kuplunggal" csatlakozik, nem szíjhajtású. (Lehet hogy ez is segít abban hogy olyan szépen szól ez a gép: nem "direkthajtású", a motor rezgései csillapítva vannak.) Tkp. a lendkerék-tengely egységet kell csak kicserélni a nagyobb átméröjüre, a motort magát nem.

A hangzásbeli különbség 19,05 negyedsáv és 38 félsáv között az ugyancsak jelentös! Különösen ha ötvenvalahány mikronos vastagságú szalaggal használtatik. Az a kérdés hogy mit vegyen fel az ember? Igazából csak akkor van kihasználva egy ilyen gép ha helyszini felvételeket tudnánk rajta csinálni, ahhoz pedig legalább két jó mikrofon szükségeltetik (meg zenei esemény amit fel lehet venni...).

Szia!
Annyiban egészíteném ki a leírásodat, hogy a gyári HS modellek nagyobb hányada már más - nyomatékosabb- motorral készült , ezeknek a csatlakozása is duplázott a gumi kupplung felé ( 4 tüskével ). Értelemszerűen eltér a lendkerék is ez miatt.

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 707

Hozzászólás Szerző: tollact »

Szervusz "tollact"! Én volnék a fent említett Szaller Laci. Én azt szeretném tudni ki vagy Te? Volna néhány korreccióm az általad írotakkal kapcsolatban, továbbá felötlött bennem néhány tisztázandó dolog éppen eme felvétellel  kapcsolatban. Üdv.
Helló!
 Írtam privát üzenetet!
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

szallasz
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: szallasz »

Én is hallottam, hogy talán, meg állítólag léteztek "high speed" G36-osok, de én még soha nem láttam, még Ebay-en sem felbukkanni belőle egyet sem, ezért nekem is csak a normál van (9,5cm/s, 19cm/s). De mindig mozgatta a fantáziámat, hogy ha létezik ilyen, akkor vajon milyen lehet, és főleg hol. 

.

A 19,05 és a 38,1 cm/s sebességü között csak annyi a különbség hogy a nagysebességünek kétszerakkora átméröjü a húzótengelye és a felvevö és a lejátszó korrekció alkatrészeiben (egy-két ellenállás és kondenzátor) vannak értékeltérések. A "tollact" írásában szereplö G36-os történetesen egy kissebességüböl lett átalakítva. A tengelyre egy adaptert gyártatott a tulaj és a korrekciós panelt meg a félsávos fejeket (egy szervizkönyvvel együtt) a cégtöl rendelte meg. (A 80-as években még árultak alkatrészeket a G36-osokhoz!)

A G36 érdekessége hogy a húzótengely (capstan ahogy az angol mondja) az nem ugyanaz mint a motor tengelye hanem egy lendkeréké. A lendkerék és a motor tengelye ugyanabba a (geometriai) tengelybe esik és gumi-"kuplunggal" csatlakozik, nem szíjhajtású. (Lehet hogy ez is segít abban hogy olyan szépen szól ez a gép: nem "direkthajtású", a motor rezgései csillapítva vannak.) Tkp. a lendkerék-tengely egységet kell csak kicserélni a nagyobb átméröjüre, a motort magát nem.

A hangzásbeli különbség 19,05 negyedsáv és 38 félsáv között az ugyancsak jelentös! Különösen ha ötvenvalahány mikronos vastagságú szalaggal használtatik. Az a kérdés hogy mit vegyen fel az ember? Igazából csak akkor van kihasználva egy ilyen gép ha helyszini felvételeket tudnánk rajta csinálni, ahhoz pedig legalább két jó mikrofon szükségeltetik (meg zenei esemény amit fel lehet venni...).

szallasz
Értékelés: -1

Hozzászólás Szerző: szallasz »

Amikor odajártam a győri konziba volt egy osztálytársam a Bak Zoli. Talán hallottál is róla, nagyszerű kortárs gitáros volt, sajnos korán eltávozott. Vele készített Szaller Laci, a győri szinház hangtechnikusa a Revox G36-os magnójával 38-as sebességgel egy felvételt, mikor a grazi konziba ment át a Zoli és búcsúkoncertet tartott. Azóta is őrizgetem azt a BASF kazettát, amire a színház stúdiójában vettük át egy Pioneer CT-F1000-es kazettással.
Szervusz "tollact"! Én volnék a fent említett Szaller Laci. Én azt szeretném tudni ki vagy Te? Volna néhány korreccióm az általad írotakkal kapcsolatban, továbbá felötlött bennem néhány tisztázandó dolog éppen eme felvétellel  kapcsolatban. Üdv.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”