Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kábelezzünk

xyz77
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 40

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: xyz77 »

Szerintem a Zsanklód szériát...
Látom sikerült kiragadni a kérdés lényegét

Glider
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 51

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Glider »

Sziasztok.

Van damme kábelek közül melyik szériát érdemes megvenni?

Szerintem a Zsanklód szériát...
A jó Hi-Fi...az varázslat.

xyz77
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 40

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: xyz77 »

Sziasztok.

Van damme kábelek közül melyik szériát érdemes megvenni? A sima loudspeakert, a kéket vagy a feketét? Esetleg mi az ami jobb lehet hasonló árkategóriában?  Milyen vastagság javasolt az egyes hangsugárzókhoz? Onkyo 838 és Klipsch rf II közé szeretném őket használni.A frontokhoz érdemes kettős kábelezést használni? (Teljes a tudatlanság a fejemben J )
Nem szeretnék egy vagyont költeni kábelekre,de azért lehetőségeimhez mérten minőségit szeretnék.Illetve milyen banándugókat érdemes vennem?
Köszi

audioline
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3188

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: audioline »

Ki kell próbálni a Wireworld deoxitot

Biztos jó! Én CowaxTech (X-Rem kft.) kontakt tisztító spray-t használok, ami minimálisan "ken" is, csökkentve az oxidálódást, javítva az érintkezést. Egy évben egyszer minden kontaktot frissítek!
.

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 8997

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Az valószínűleg a kábel megmozgatásának és annak "megnyugvása" miatt érezhetted, de az is lehet, hogy a cicológia megviccelt!
Egy idő után valóban oxidálódik a meztelen kábelvég és e miatt tompul a hangja. Régebben én is csipkedtem..., aztán áttértem a "minimal" stílusú forrasztós banánra. Nem hallom rosszabbnak, mint csupaszon - persze lehet, hogy nem hallok úgy, mint a denevér HiFi-sták   - és legalább nem változik pár havonta a hang!

Ki kell próbálni a Wireworld deoxitot
Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

cables
Törzsgárda
Törzsgárda
Értékelés: 2302

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: cables »

Az valószínűleg a kábel megmozgatásának és annak "megnyugvása" miatt érezhetted, de az is lehet, hogy a cicológia megviccelt!
Egy idő után valóban oxidálódik a meztelen kábelvég és e miatt tompul a hangja. Régebben én is csipkedtem..., aztán áttértem a "minimal" stílusú forrasztós banánra. Nem hallom rosszabbnak, mint csupaszon - persze lehet, hogy nem hallok úgy, mint a denevér HiFi-sták   - és legalább nem változik pár havonta a hang!

Szerintem is jobb a banán

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Egy időben én is használtam csupasz drót aláfogást a hangfalnál, de már másnap nem úgy szólt a rendszer.

.

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábelezzünk

Nekem csupaszított kábelek vannak bekötve. Mivel, hogyan és milyen időközönként kell tisztítanom?
Egy időben én is használtam csupasz drót aláfogást a hangfalnál, de már másnap nem úgy szólt a rendszer.

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5160

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Nekem csupaszított kábelek vannak bekötve. Mivel, hogyan és milyen időközönként kell tisztítanom?
Amennyiben nincs mozgatás, akkor évente egyszer le kell vágni 2cm-t a kábelből, a szorító aljzatot meg oldószeres vattapálcikával, vagy hasonló eszközzel meg kell tisztítani, és ha rendelkezésre áll valamilyen kontaktus javító folyadék, VdH, Caig, stb. akkor be kell kenni. Ha gyakran cserélgeted a hangsugárzót/erősítőt, akkor meg használj banándugót  

meridián
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 544

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: meridián »

Úgy gondolom ez lesz a legszélsőségesebb   hozzászólásom a kábeles topic-hoz!

IC és hangszórókábelt 9 éve cseréltem utoljára a rendszeremben.
Hálózati kábel ügyében pedig még ettől is ragaszkodóbb vagyok, azokat 16 éve vettem.

Hozzászólásaimnál azért ezt is vegyétek figyelembe. Én már megfutottam azokat a "köröket" melyeknek közülünk sokan még csak az elején járnak. Már nem keresek, kutakodom, nem próbálom meg kiszűrni a sok-sok információból a valódi értéket.
Kábel ügyben megvolt a saját "utam", ami 16 illetve 9 évvel ezelőtt véget ért.

Ezzel nem azt mondom, hogy az a helyes, ami nálam van, azt viszont igen, hogy érdemes kipróbálni akár a legagyamentebb ötletet, javaslatot is - főleg, ha pénzbe sem kerül, csak az egónkat kell egy kicsit hátrébb tolni.

Hálózati kábel ügyében pedig még ettől is ragaszkodóbb vagyok, azokat 16 éve vettem.

Hozzászólásaimnál azért ezt is vegyétek figyelembe. Én már megfutottam azokat a "köröket" melyeknek közülünk sokan még csak az elején járnak. Már nem keresek, kutakodom, nem próbálom meg kiszűrni a sok-sok információból a valódi értéket.

Ezzel nem azt mondom, hogy az a helyes, ami nálam van, azt viszont igen, hogy érdemes kipróbálni akár a legagyamentebb ötletet, javaslatot is - főleg, ha pénzbe sem kerül, csak az egónkat kell egy kicsit hátrébb tolni.

Valóban ez a helyes út...aminek az Ember a végére ér és marad a Zene nagyfokú élvezete!
Amikor kivágod az utolsó fát,a folyóból kifogod az utolsó halat,
rájössz arra a pénzed semmit sem ér.

hosszu
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1278

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: hosszu »

longkft.hu/audioblog/

istvan01
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 3494

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: istvan01 »

Praktikusan célszerű elfogadni az emberek sokszínűségét. Sokaknak fontos, hogy tudják, miként működik a beszerzett kütyü, mi van benne, legalább néhány szóban lehessen mondani valamit róla. Akármennyire is nem értik általában, mi rejlik mögöttük, részükről mégis szükséges kimondani olyan bűvszavakat, mint A-osztály, D-osztály, aszinkron, jitter, bi-amp, fázismenet, stb. Nem kell egyetérteni a jelenséggel, de ezen az emberi jellegzetességen vitázni felesleges.

Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy a hifisták 2/3-a nem a saját fülük által észlelt élmény alapján hoz döntéseket. Ez ellen is hadba lehetne indulni, de értelmetlennek tartom, mert mindez csupán a kereskedelmi piac működésének tükröződése.

Nekem erről két dolog jut eszembe. Az egyik az, amikor a kábeles ezermestert, mert kábelt mindenki tud fabrikácsolni, megkérdezik erről, arról, és zavaros válaszaiból kiderül, hallott már Ohm meg Kirchhoff törvényről de fogalma sincs valójában mi az.
A másik, a képen mellékelt szarság, a népet meg lehet etetni ehhez hasonló szarságokkal is.

chavez
Újonc fórumos
Újonc fórumos
Értékelés: 4

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: chavez »

Amúgy meg nem lehet eléggé hangsúlyozni a csatlakozók, dugók és csupaszított kábelek tisztán tartását.   

Luxor Audio
Otthon vagyok
Otthon vagyok
Értékelés: 11017
Kapcsolat:

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Luxor Audio »

Nem egyszerűbb inkább meghallgatni egy kábelt, miként szerepel?
Praktikusan célszerű elfogadni az emberek sokszínűségét. Sokaknak fontos, hogy tudják, miként működik a beszerzett kütyü, mi van benne, legalább néhány szóban lehessen mondani valamit róla. Akármennyire is nem értik általában, mi rejlik mögöttük, részükről mégis szükséges kimondani olyan bűvszavakat, mint A-osztály, D-osztály, aszinkron, jitter, bi-amp, fázismenet, stb. Nem kell egyetérteni a jelenséggel, de ezen az emberi jellegzetességen vitázni felesleges.

Továbbra is fenntartom azon véleményemet, hogy a hifisták 2/3-a nem a saját fülük által észlelt élmény alapján hoz döntéseket. Ez ellen is hadba lehetne indulni, de értelmetlennek tartom, mert mindez csupán a kereskedelmi piac működésének tükröződése.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

De igen! meg kell a kábeleket hallgatni és nem törődni a reklám dumákkal, meg az elméleti fejtegetésekkel!
nem is tudom, ki erősködött szkinhatással, szigetelő és árnyékolás szerepéről, 40évig 20C fokon öregített rézhuzalról?, csatlakozók felépítése, anyagáról ... nem tudod a nevét, mesterem?
Ja, hogy az egy másik kábel árusító marketingje volt?

cables
Törzsgárda
Törzsgárda

Kábelezzünk

"Fénysebesség, fluxustér, szkínhatás, az egyiken gyorsabban száguldozik a jel, a másikon lassabban"   stb, stb. 
Érdekes tudományos és néhány kissé ködös elmélet lett alább feszegetve - valakinek biztosan hasznos, csak hogy szvsz gyakorlatilag semmivel sem vagyunk tőle okosabbak.
Lehet, hogy bennem van a hiba. Nem egyszerűbb inkább meghallgatni egy kábelt, miként szerepel?

De igen! meg kell a kábeleket hallgatni és nem törődni a reklám dumákkal, meg az elméleti fejtegetésekkel!

audioline
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

"Fénysebesség, fluxustér, szkínhatás, az egyiken gyorsabban száguldozik a jel, a másikon lassabban"   stb, stb. 
Érdekes tudományos és néhány kissé ködös elmélet lett alább feszegetve - valakinek biztosan hasznos, csak hogy szvsz gyakorlatilag semmivel sem vagyunk tőle okosabbak.
Lehet, hogy bennem van a hiba. Nem egyszerűbb inkább meghallgatni egy kábelt, miként szerepel? A bi/tri - amit jó magam nem tartok abszolúte marhaságnak... - vagy bármi egyéb okosság kapcsán a különböző elméleti tényezők egy jó része úgy is szinte megmagyarázhatatlanul hat egy egy rendszer végső produkciójára - függve az adott lánctól, helytől, ízlésvilágtól. Egy ezüst huzalon pl. hiába száguldozik gyorsabban a jel (?) ha a hangzás szempontjából egy adott helyen klinikai sterilséggel zenél. És persze a fordítottja is igaz lehet. Vagy is számomra semmi jelentősége az ominózus jelenségeknek/számadatoknak/egyebeknek, mivel végső soron a bekötésük után dől el a lényeg.  
.

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

Egy idő után fog, mert mind a két fém idővel oxidálódik.
A réz-oxid félvezető, tehát a zenéből - legalábbis annak nagyfrekvenciás részéből - hő lesz.
Az ezüst-oxid csak minimálisan vezet rosszabbul, mint az ezüst.
PS:
A LESSLOSS-nak van/volt/ olyan passzív zavarszűrő elosztója, amibe több méter mesterségesen oxidált, vastag, bordázott rézvezetéket tett be.
Így a nagy felületen jelen levő  réz-oxid a skin-hatás elvén "leszedte" a zavaró magas frekvenciákat.
Sokalltam érte az 1000 € feletti árat, így megcsináltam 4 kerítés elemből, 10 méter 10 mm2  keresztmetszetű csupasz rézdrótból.
A mesterséges oxidálás vizes ronggyal történt.
A bordázást kihagytam.
Ronda, mint az ördög, de a takarják a hangfalak.
A hangnak jót tett, és kijött pár ezer forintból.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

Köszönöm Mardel, teljesen jogos a vigyor...

Helyesebb, ha azt írom, a vezeték magját alkotó rézben futó mélyebb frekvenciák fognak késni az ezüstözött kábel külső (ezüst) rétegében áramló magasabb frekvenciákhoz képest!
longkft.hu/audioblog/

hosszu
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

...Különben is az egész bi/tri kábelezés is önmagában marhaság, mert 2 kábel árából mindig lehet 1 olyan kábelt venni, ami sokkal jobb, mint a 2. Onnan terjedt el, hogy jobb a multikábelezés, mert olyankor ki kell hivatalból szedni a gyárilag bekötött, igen vacak minőségű áthidalót (újmagyarul dzsampert), emiatt tényleg egy hangyafaroknyit jobb lesz a helyzet. De ha minőségi áthidalót használunk a gyári ócska helyett (ami nem ritkán aranyozott/nikkelezett vaslemez, vagy láttam már spiátert is (Zn+Al+Cu), pl. a hangszórókábel anyagából, vagy a csatlakozón belül átforrasztjuk egy párra a bemeneti kábeleket, akkor már jól járunk.
Amúgy meg nem lehet eléggé hangsúlyozni a csatlakozók, dugók és csupaszított kábelek tisztán tartását.   

Egy apró kiegészítés:
A multikábelezés elterjedésének alapja, hogy az elképzelések/tapasztalatok szerint ha a keresztváltó és a rajtuk keresztül meghajtott hangszórók közvetlen kommunikációja (összekötése) helyett azokat hosszú vezetékkel választjuk el (közösítés az erősítőnél) jobb hangminőséget kaphatunk - a jumperes átkötés már csak kényszerű következménye az ilyen keresztváltó megoldásnak.

A több gondolatoddal teljes egészében egyetértek, sőt a magam részéről semmiféle hamgfalcsatlakozót, átkötést nem használok, minden forrasztva van. 
longkft.hu/audioblog/

Voyager
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 2104

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: Voyager »

Az ezüst rétegben futó jel jelentősen sietni fog a rézben szállítotthoz képest.

„A világban a csodák a legapróbb rezdülésekben rejtik maguk táncát.”

nor
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 399

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: nor »

Na ez a lényeg, a marketing.
És nem is hazudnak. Valóban magas az jeltovábbítási sebesség.
Mérhető: igen.
Hallható: biztosan nem !!!!
Erről van szó.
Nanosecundumokat nem hallasz meg.

Ehh Chuck Norris meghallja! kétszer!!!
Lemezjatszó by Szász György, Benz Micro Glider (Malfox), Raspberry Pi4(Volumio), Innacoustic DAC mod., DPA VW 2 phono-előfok, DPA 6C33C SE monoblokkok, Hangsugárzó: Lua con Espressione, kábelek DIY (Malfox), tápkábelek (saját DIY), EWA LS-40

6c33c
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 455

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: 6c33c »

..eléggé ismert Nordost kábelgyártócég marketingjének legfontosabb eleme kábeleinek rendkívül magas energiaáramlási sebessége....
Na ez a lényeg, a marketing.
És nem is hazudnak. Valóban magas az jeltovábbítási sebesség.
Mérhető: igen.
Hallható: biztosan nem !!!!
Erről van szó.
Nanosecundumokat nem hallasz meg.
Thorens 320 MK3 - Jelco 750 D - Denon DL103R
Naim Uniti Atom
AN-E/Snell Type E/III hibrid

fülelek
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 5160

Kábelezzünk

Hozzászólás Szerző: fülelek »

Még ha tudományosan igazolt is  is lenne  a különböző méretű drótszabás, egy nagyon egyszerű gondolatmenettel könnyű belátni gyakorlati értelmetlenségét.
Ugyanis a keresztváltókban az átmenetnél van egy olyan frekvencia, ahol egyenletesen oszlik meg az eredő hangnyomás a két hangszóró (mély-közép; közép-magas; mély-magas, stb.)között. Tehát mondjuk 2 kHz-et ugyanolyan hangnyomással sugározza a magassugárzó rövidebb hangszórókábellel, mint a mélysugárzó hosszabb kanóccal. Szerintetek ez helyes??
Különben is az egész bi/tri kábelezés is önmagában marhaság, mert 2 kábel árából mindig lehet 1 olyan kábelt venni, ami sokkal jobb, mint a 2. Onnan terjedt el, hogy jobb a multikábelezés, mert olyankor ki kell hivatalból szedni a gyárilag bekötött, igen vacak minőségű áthidalót (újmagyarul dzsampert), emiatt tényleg egy hangyafaroknyit jobb lesz a helyzet. De ha minőségi áthidalót használunk a gyári ócska helyett (ami nem ritkán aranyozott/nikkelezett vaslemez, vagy láttam már spiátert is (Zn+Al+Cu), pl. a hangszórókábel anyagából, vagy a csatlakozón belül átforrasztjuk egy párra a bemeneti kábeleket, akkor már jól járunk.

istvan01
V.I.P.
V.I.P.

Kábelezzünk

A hiba 100kHz magasságában jelentkezik.

Tévesen számoltam, mert a fénysebességhez képest 50% és 60%  a egymáshoz képest már 20% eltérést jelent és így én 20% differenciával számoltam, vagyis a magas freki az alacsony frekihez képest a számításban ennyivel haladhat "gyorsabban" bizonyos geometria és szigetelő-köpeny felépítésnél.

A 3m-es bikábelnél a magas szekció kábelét 30cm-el hosszabbra vágni felesleges. Most arról ne beszéljük, a bikábelezés magasabb kategóriában általában nem szokott semmit sem javítani a hangzásban.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”