Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kazettás deckek
Kazettás deckek
Egy kis rábeszélés kellett neki, de elindult.
Kazettás deckek
A szíijak szerintem eredetiek (persze nem biztos, 2. tulaj vagyok). Iszonyat feszesek szerintem, legalábbis a két lendkereket nem tudnám elfordítani egymástól a szíj szakadása nélkül. Illetve picit lehet keményedett is már az eredetihez képest.
A fejemelést majd megnézem alkalomadtán.
Herstal: csináltam már ilyen kazettát és nem tűnt fel semmi ingadozás. Itt még a régi görgővel fut, amivel szintén azimuth ingadozás volt, ezért cseréltem: video
Szívesen odaadnám valami szakinak bevizsgálásra Bp.-en. Ha ismertek szakembert megköszönném, ha privátban jeleznétek.
Ezt nem láttam korábban.
Szerintem a túl feszes szíj a baj.
Pár éve elküldtem egy CT-93at egy mélyreható elektronikai tuningra, de előtte teljesen rendbe raktam a mechanikát. Zsírozás, olajozás + új idler és szíjjak a "revox_de" nevű felhasználótól az ebayen. Amikor megérkezett a deck, természetesen leellenőrizték a fejállást és azonnal írtak hogy a két lendkerék közötti szíj nem jó mert a szalag túl feszes volt a két nyomógörgő között. Ennek eredményeként többet nyúlt a szalag, illetve nem tudták a fejet tokéletesen beállítani. (nem csak azimuthot)
Szerencsére nem volt így sokat használva a deck, különben a fej is jobban kopott volna hosszabb távon.
A fentivel csak arra szeretnék rávilágítani hogy a szíj amit én raktam fel az jónak tűnt, de mégsem volt jó. Nálad pedig már eleve túl feszesnek tűnik.
Kazettás deckek
Van analóg és digitális oszcilloszkópom, hangfrekvenciás -generátorom és -szintmérőm, hangfekvenciás spektrum analizátorom (bár ez most éppen kölcsön van adva).
Ráadásul ezek a műszerek jó része már egy-egy PC-n futó szoftverrel is helyettesíthető.
Szóval, a fülre állítás, nem az én műfajom. Azt meghagyom a white fülűeknek. :-)
(bár tény, hogy amikor egy egy kazettához próbálom betekerni a fejet, akkor nem állítom fel a mérőstandot...)
Akkor használd egészséggel a szkópot magnófej állításkor is. Ha jól rémilk, a mérőkazetta tiszta szinuszhulláma akkor jó, ha a szkóp egy jobbra dőlő 45°-os vonalat mutat.
Fülre meg amikor a 12,5 kHz hangja a legélesebb mindkét csatornán.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Kazettás deckek
Fülre elég nehéz pontosan beállítani az azimuthot, műszer kell hozzá, leginkább oszcilloszkóp.
Van analóg és digitális oszcilloszkópom, hangfrekvenciás -generátorom és -szintmérőm, hangfekvenciás spektrum analizátorom (bár ez most éppen kölcsön van adva).
Ráadásul ezek a műszerek jó része már egy-egy PC-n futó szoftverrel is helyettesíthető.
Szóval, a fülre állítás, nem az én műfajom. Azt meghagyom a white fülűeknek. :-)
(bár tény, hogy amikor egy egy kazettához próbálom betekerni a fejet, akkor nem állítom fel a mérőstandot...)
- SoundMania
- V.I.P.
- Értékelés: 1185
Kazettás deckek
Hullámzik. Hol van magas hang, hol nincs. Nyávogással nincs gond.
Hangtengelyeknek tengelyirányban van kb 1 MM mozgásuk. Oldalra viszont nem mozoghat mert az már csapágykopást mutat. Nyomógörgő is mozoghat oldalra ( csúszkálhat a tengelyen) Meg kell nézni a szalagvezetést. Ha sodorja a szalagot az baj. Ez leginkább szalagvezetést ez tartozó elemek hibájából elállítódásából adódik. Ilyenek a fel és lecsévélö kuplung a nyomógörgők nyomóereje. A szalagvezető elemek tisztasága is befolyásolja. A Lendkerekeket viszont nem kell hogy függetlenül tudd leforgatni egymáshoz képest ha közös Szíj hajtja Kell a tapadóerő amit a Szíj megfelelő feszessége és a tapadóképessége biztosít.
Én a fel és lecsévélő kuplung ok erejét is megvizsgálnám meg a nyomógörgők rugóerejét tapadóképességét.
Kazettás deckek
Ezért próbálkoztam egy beállító szalaggal "gyárira" beállítani az azimuth-ot.
Fülre elég nehéz pontosan beállítani az azimuthot, műszer kell hozzá, leginkább oszcilloszkóp.
Kazettás deckek
hullámzik vagy nyávog????
Hullámzik. Hol van magas hang, hol nincs. Nyávogással nincs gond.
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Kazettás deckek
Régi, alsókategóriás vintage készülékeim maradtak: Sharp, Philips, Akai GX M-30, Technics RS-B565. Illyesmi.
No, de ami rossz, az rossz BRG magnón is, meg Dragonon is...
Eszem ágában sincs venni másik készüléket. Pláne nem azért, hogy gagyi műsoros kazettákkal bajlódjak... Egyszerűen bosszant, hogy nosztalgiáznék (néha) egy kicsit, és az első dolgomnak kell lenni, hogy a csavarhúzó után nyúljak.
Ezért próbálkoztam egy beállító szalaggal "gyárira" beállítani az azimuth-ot.
De a hozzászólásokbó látom, hogy csak pazaroltam az időmet.
Vannak olyan anyagok, amiből nem lehet várat építeni...
Kazettás deckek
hullámzik vagy nyávog????
Kazettás deckek
Akkor nem is a saját felvétel nyávog, hanem egy eltekergetett fejű másik magnóé?
Saját is hullámzik, nincs különbség. A saját még rosszabb, mert gondolom felvételkor és lejátszáskor is hullámzik, ezért erősebben kijön a probléma.
Kazettás deckek
Szerez egy tükör kazettát. nyomaték merő kazit
Kazettás deckek
Fej nem kopott, tokeletes a felszine. Demagnetizalva van, az elallitodast nem tudom, scope-om nincs, de gyari beallitassal uzemel, meg nem volt hozzanyulva. Azt a magnot, amivel a felvetelt csinaltam, ennek a fejallasara allitottam, mivel az mar amugy is el volt tekerve. Tehat elmeletileg ugyanaz a ketto. Fejre nem gyanakszom, persze lehet tevedek.
Akkor nem is a saját felvétel nyávog, hanem egy eltekergetett fejű másik magnóé?
- lacika0926
- Újonc fórumos
- Értékelés: 0
Kazettás deckek
Fej nem kopott, tokeletes a felszine. Demagnetizalva van, az elallitodast nem tudom, scope-om nincs, de gyari beallitassal uzemel, meg nem volt hozzanyulva. Azt a magnot, amivel a felvetelt csinaltam, ennek a fejallasara allitottam, mivel az mar amugy is el volt tekerve. Tehat elmeletileg ugyanaz a ketto. Fejre nem gyanakszom, persze lehet tevedek.
kiszedném egy régi de jó kazettából a filcet és a megvezetést is kicsit kipusztítanám belőle aztán megnézném .hogy mit csinál vele a magnó......ha elviszi valamilyen irányba a szalagot akkor gáz van
Kazettás deckek
Kazettás deckek
Tegnap kipróbáltam újra. Hullámzik a lejátszás. Hol van magas hang, hol nincs.
Magnófej kopása, elállítódása, felmágneseződése? A kazetta nyomófilce milyen állapotú?
Kazettás deckek
Nem láttam különösebb hibát, próbáld meg a szalag elején és a végén is megnézni, hogyan fut.
Herstal: csináltam már ilyen kazettát és nem tűnt fel semmi ingadozás. Itt még a régi görgővel fut, amivel szintén azimuth ingadozás volt, ezért cseréltem: video
Kazettás deckek
A szíijak szerintem eredetiek (persze nem biztos, 2. tulaj vagyok). Iszonyat feszesek szerintem, legalábbis a két lendkereket nem tudnám elfordítani egymástól a szíj szakadása nélkül. Illetve picit lehet keményedett is már az eredetihez képest.
A fejemelést majd megnézem alkalomadtán.
Szívesen odaadnám valami szakinak bevizsgálásra Bp.-en. Ha ismertek szakembert megköszönném, ha privátban jeleznétek.
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2731
Kazettás deckek
A szerelvény nem mozog, rugó nyomja a végponthoz, de a görgők mindegyike mozgatható, viszont a rés nincs 1mm. Ez lehet probléma? Esetleg próbáljam összenyomni a szerelvényt?
A gumigörgöt tartó fém szerelvényt ne próbált alakítani, mert tönkreteszed!
A gumigörgök 1mm-es kotyogása nekem sok, a hézagoló müanyag alátétekkel ezt kb. 0,2mm-re állítanám be.
Az általad említett "hullámzó" lejátszás a szalag le-fel mozgására utal, ezt csak olyan alkatrészek okozhatják, amelyek vándorolhatnak a pozicíójukban.
Üdv: TJ.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Kazettás deckek
Lehet találgatni, de egyszerűbb lenne megnézni működés közben, hogyan fut a szalag, akkor biztosan látod majd hol vezet rosszul, vagy húz félre és persze amit már rég megbeszéltünk, gyárthatnál hozzá egy kazettát, a célnak megfelelne.
http://www.tapeheads.net/showthread.php?t=34141
Kazettás deckek
Közben visszaolvasva a hozzászólásomat úgy érzem helytelenűl fogalmaztam, pontosítanék. Az oldalirányú kotyogáson azt értem, hogy a tengelyt fogva hosszirányban ki-be tudom a csapágyban mozgatni kb. 1mm-t. Láthatóan a tengelyen lévő műnyag gyűrű ütközéséig. Ez a "holtjáték" a többi magnómban is megvan.
Esetleg van olyan szakember Budapesten, aki még foglalkozik ilyen javításával? Tartok tőle, hogy túlmutat ez már ismeretanyag és mérőeszközök hiányában a lehetőségeimen. Vagy nem érdemes foglalkozni vele és "dobjam a sufniba" szegényt?
Én már ilyet is láttam, de az nagyon szélsőséges eset. (Szerintem valami marha elfelejtette szervizelés közben.)
A te esetedben nem hiszem hogy görbe lenne a tengely . A új görgők szerintem jók és szerintem a tengelyek amikre fel kell tenni sincsenek elkopva.
Viszont jó lenne tudni hogy a jobboldali görgő hamarabb éri-e el a hangtengelyt mint a bal oldali. Lehet hogy ragaccsá vált a zsír itt-ott a mechanikában. Először a jobb oldalinak kellene húznia a szalagot, aztán a bal is becsatlakozik. Kézzel kellene PLAY állásba forgatni a mechanikát, mert amúgy túl gyorsan történik hogy látható legyen.
Amennyiben sokáig túl feszes szíj volt a 2 lendkerék között és úgy lett használva, akár a perselyek is elkophattak amik tartják a tengelyt. (a perselyek kivehetők és 120 fokonként forgathatók ha oda kerülne a sor, bár az a kopás mértékétől is függ)
A fent említett szíj milyen állapotban van?
Kazettás deckek
Közben visszaolvasva a hozzászólásomat úgy érzem helytelenűl fogalmaztam, pontosítanék. Az oldalirányú kotyogáson azt értem, hogy a tengelyt fogva hosszirányban ki-be tudom a csapágyban mozgatni kb. 1mm-t. Láthatóan a tengelyen lévő műnyag gyűrű ütközéséig. Ez a "holtjáték" a többi magnómban is megvan.
Esetleg van olyan szakember Budapesten, aki még foglalkozik ilyen javításával? Tartok tőle, hogy túlmutat ez már ismeretanyag és mérőeszközök hiányában a lehetőségeimen. Vagy nem érdemes foglalkozni vele és "dobjam a sufniba" szegényt?