Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Kazettás deckek
Kazettás deckek
ki van esetleg oválisra kopva a capstan tengely csapágya..az aluszol állandóan lejátszáskor hato erö miat oválisra kopik a csapágya -igy be kapcsoláskor a görgő eltolja és sétál a szalag.sok vhs videónak is ez volt a gondja. hála a pana alu öntvény mechanika .kiküszöbölte
Köszönöm, így már világos. Kézbefogva a tengelyt megpróbáltam fel-le irányban mozgatni, de nem igazán sikerült. Viszont oldalirányú mozgása kb. 1mm-t van mindkét tengelynek. Elképzelhető, hogy ez okozza a jelenséget? Bár másik magnókat megvizsgálva szintén tapasztalható pici oldalirányú "kotyogás".
Kazettás deckek
Ezt picit részleteznéd? A hangtengely szerintem nem akad. A tartólap vetemedést nem értem. Milyen tartólap, mit figyeljek?
ki van esetleg oválisra kopva a capstan tengely csapágya..az aluszol állandóan lejátszáskor hato erö miat oválisra kopik a csapágya -igy be kapcsoláskor a görgő eltolja és sétál a szalag.sok vhs videónak is ez volt a gondja. hála a pana alu öntvény mechanika .kiküszöbölte
Kazettás deckek
Ok, gyári szerelvényen vannak a gumigörgök - de fel-le mozgathatók-e a tengelyükön?
Üdv: TJ.
A szerelvény nem mozog, rugó nyomja a végponthoz, de a görgők mindegyike mozgatható, viszont a rés nincs 1mm. Ez lehet probléma? Esetleg próbáljam összenyomni a szerelvényt?
- tunerman
- V.I.P.
- Értékelés: 2734
Kazettás deckek
Ok, gyári szerelvényen vannak a gumigörgök - de fel-le mozgathatók-e a tengelyükön?
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Kazettás deckek
Hello!
Koszos, hiányos, de azért sikerült elindítani.
JVC D-E3
https://plus.google.com/photos/10868259 ... 0729723585
Kazettás deckek
Lehet capstan csapágy kopás. vagy vetemedés a tartó lapon .
Ezt picit részleteznéd? A hangtengely szerintem nem akad. A tartólap vetemedést nem értem. Milyen tartólap, mit figyeljek?
Kazettás deckek
Lehet capstan csapágy kopás. vagy vetemedés a tartó lapon .
Kazettás deckek
A görgőket a fémrésszel együtt cseréltem teljesen új, gyári alkatrészekre. A csatolt képen a megrendelt alkatrészek vannak. Tehát én magam nem szereltem szét a görgőt és a kart.
- tunerman
- V.I.P.
Kazettás deckek
"" Elküldve: 2014 december 15 - 16:25
A jobb oldali gumigörgö már szemmel láthatóan "hordós" , mindkettöt cserélni kell. A gumiszíjakat is, mert valószinüleg azok is megadták már magukat...""Lehet, hogy az új görgők "vándorolnak" le-fel, mert nincsenek rendesen kihézagolva a tengelyen.
LP: Lurné J1/Air Tangent 1B/Kiseki Agaat, PHONO: Twin Servo MCRIAA, AMPLIFIER: Münchhausen drive V-FET SE, CD: Philips CD100 trial run no NFB, TUNER: REL Precedent, CASSETTE: Nakamichi 1000/II, REEL: StellaMaster(SP-8) SPEAKER: Lowther Acousta 115/P6/7M, HEADPHONES: Stax SRA-14S/SR-X MK3
Kazettás deckek
Már kicseréltem mindkét nyomógörgőt, de semmi nem változott. Gyári görgőket vettem a szerelvénnyel együtt. Elképzelhető, hogy a hangtengely és a görgő tengelye nem párhuzamos? Mert állítani sajnos nem lehet és mechanikus behatás sem érhette.
Tegnap kipróbáltam újra. Hullámzik a lejátszás. Hol van magas hang, hol nincs. Valószínűleg akkor görgő lesz mégis a probléma. Valahogy ki kéne deríteni melyik. Esetleg a jobb görgőt ki is cserélem, mert azt "relatív" könnyű beszerezni. Ha nem lesz jó így sem, akkor valami szaki tudna rajta segíteni? Eléggé tetszik a hangja, nem szívesen hagynám a dolgot annyiban.
Kazettás deckek
OK. Nyilván nem realtime-ban másoltak...
De attól még a fejnek jól kellett volna állni (gondolom). Az nem bólogat ide-oda, mert nem tartották karban.
Nehezen hihető, hogy egy 5-10 perces munkát nem végeztek el. Azért ott sem totál pancserek dolgoztak... vagy?
A fejek kopása elviszi az azimuthot is. Nagysebességű tömeges másolásnál a kopás hatványozottabban jelentkezik, mint normál otthoni használat során.
Hogy ezekben az ipari másolókban van-e dual capstan meg bármiféle kalibráció, azt nem tudom. Gondolom ahány típus, annyiféle.
A CD-k elterjedése után egyre gyengébb minőségű szalagot és gyengébb kivitelű kazettatesteket használtak, ami többek között az egyenletes szalagfutásra is hatással van.
TV: LG OLED55G23, BDR: Panasonic DMR-BCT730, BDP+DVD-A/V+SACD: Pioneer BDP-450
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
CD: Marantz CD6006, AVR: Pioneer SC-LX59-K
Front: Monitor Audio Silver RX6, Silver RX Centre, Silver RXFX, Sub: KEF Q400b.
Kazettás deckek
A normális működésű dual capstan nem bánik "kíméletlenül" a szalaggal, a bal oldali tengely felülete megengedi ezt a kis csúszást. (Ráadásul a dual capstan esetében sokszor nem egyforma a két gumigörgő nyomóereje.)
Mivel a tesztelt gépek esetében a hangtengelyek feltételezhetően merőlegesek a szalagra, csak a gumigörgők okozhatnak bármilyen "félrehúzást"...
Az egy hangtengelyes gépek esetében továbbá eléggé kérdéses a szalag futása a fejeken, mivel ott a leeresztő orsó fékezése befolyásolhatja a szalag feszességét/felfekvését!
Már kicseréltem mindkét nyomógörgőt, de semmi nem változott. Gyári görgőket vettem a szerelvénnyel együtt. Elképzelhető, hogy a hangtengely és a görgő tengelye nem párhuzamos? Mert állítani sajnos nem lehet és mechanikus behatás sem érhette.
- tunerman
- V.I.P.
Kazettás deckek
A normális működésű dual capstan nem bánik "kíméletlenül" a szalaggal, a bal oldali tengely felülete megengedi ezt a kis csúszást. (Ráadásul a dual capstan esetében sokszor nem egyforma a két gumigörgő nyomóereje.)
Mivel a tesztelt gépek esetében a hangtengelyek feltételezhetően merőlegesek a szalagra, csak a gumigörgők okozhatnak bármilyen "félrehúzást"...
Az egy hangtengelyes gépek esetében továbbá eléggé kérdéses a szalag futása a fejeken, mivel ott a leeresztő orsó fékezése befolyásolhatja a szalag feszességét/felfekvését!
Kazettás deckek
A bal oldali hangtengely - azonos átmérő esetén - egy kicsit lassabban forog, így biztosítható az állandó szalagfeszítés a fejeken.
Értem. Ebben az esetben viszont nem bánik ez kíméletlenül a szalaggal? Mert elméletileg "nyújtja". Bár a baloldali görgő szélessége alig nagyobb a szalagénál, de mégis csak fog valamennyit.
Más: Mai napig megoldatlan rejtély számomra, hogy mi okozza dual capstan esetében azt a jelenséget, hogy egy szalag elejére felvett anyag és a szalag végére felvett anyag között azimuth eltérés észlelhető, ha nem ugyanabban a magnóban, hanem 1 capstan-os gépben hallgatom meg. Több 1 capstan-os magnóban is visszahallgattam.
- tunerman
- V.I.P.
Kazettás deckek
A bal oldali hangtengely - azonos átmérő esetén - egy kicsit lassabban forog, így biztosítható az állandó szalagfeszítés a fejeken.
Kazettás deckek
Nekem a Dual Capstan megértésében vannak hiányosságaim. Ha valakinek van infója a következő kérdéssel kapcsolatban, kérem ossza már meg velem.
Az nem világos a Dual Capstan megoldásban, hogy mi biztosítja azt, hogy a leengedő orsó felöli görgő nem húz be mondjuk 30perc alatt pár miliméterrel több szalagot, mint a felcsévélő orsó felöli görgő?
A legtöbb ilyen készülékben, ahogy én láttam, egyszerűen a két tengely lendkereke szíjjal össze van kötve és kész. Nincs külön motor, hogy a fordulatszám alapján esetleg menet közben korrigáljon. Persze vannak biztos ilyen gépek, de ritka lehet.
Ilyen megoldással nem értem, hogy gyakorlatban mitől lehet jobb a dual capstan. Szalagvezetésben biztos stabilabb (elméletben), de 30perc alatt a szalagfeszítés állandóságát mi biztosítja?
Kazettás deckek
90 fokban merőleges fejrés a szalagra a normális fejállás
Csakhogy ezt nem egyszerű kivitelezni.
Sajnos nagyon sok minden befolyással van az azimuthra.
Gyári kazettáknál amiből rengeteg készült a lehető legolcsóbban, nagyon sokat számíthat a nyomófilc illetve a szalagvezetők a kazettaházban.
Egy dual capstanos deck sokat segíthet a lejátszásban a jobb szalagvezetés és szalagfeszítés miatt valamennyire kiszűrvén a kazettaház hibáit.
Egyébként milyen készülékkel játszod le őket?
A gyári tesztkazetták (Sony, Abex, Teac stb) is részben eltérnek egymástól.
Szerintem a Nakamichi ezért fejlesztette ki NAAC rendszert (folyamatosan és automatikusan állítja az azimuthot lejátszás közben) illetve a manuális előlapi állítást , mert ők is látták hogy még a gyári kazetták is mindenféle fejállással vannak felvéve.
Egyébként szerintem egy másoló üzemben is simán előfordultak hibák.
3 megoldást látok a problémádra:
-Vegyél a Dragont vagy valamit ami NAAC-st (660ZX stb), esetleg egy CR-7-et (vagy DR1 stb), de ott manuálisan kell állítani a fejállást az előlapi kezelővel.
-Egy dual capstanos deck lehet hogy sokat segítene, bár nem oldaná meg a problémát.
-Keresd meg a két egymáshoz képest legjobban eltérő fejállással készült kazettát, nézd meg a fejállító csavart mind a két állásban és állítsd az azimuthot pontosan a kettő közé.
Ahonnan én szerzem be a tesztkazettáimat (A.N.T. audio UK) ott a TDK kazettát (kazettaházat) preferálják, de amikor készítik a felvételt még akkor is kiveszik a szalagot a házból és úgy veszik fel rá a tesztjelet.
Ja, és a legfontosabb, úgy ellenőrzik a helyes azimuthot, hogy felvétel után újra lejátsszák a szalagot visszafelé a másik oldaláról ugyanazon a gépen.
Ha jól emlékszem akkor kb csak a szalagok 40%-a sikerül tokéletesen, ami nem abból szintbeállító szalag lesz.
Nem sza..al gurigáznak és mégis kb 40% az nem valami jó ráta. Ez is bizonyítja hogy a tokéletes azimuth az kemény dió.
- elektrorudi
- V.I.P.
- Értékelés: 150
Kazettás deckek
A kazik gyors másolással készültek .idő hiányában szerintem a karbantartásuk is hanyagolva volt.néhány műsoros kazettát halgatva nyávog is .a kazetta kidolgozása is hitvány
OK. Nyilván nem realtime-ban másoltak...
De attól még a fejnek jól kellett volna állni (gondolom). Az nem bólogat ide-oda, mert nem tartották karban.
Nehezen hihető, hogy egy 5-10 perces munkát nem végeztek el. Azért ott sem totál pancserek dolgoztak... vagy?
- elektrorudi
- V.I.P.
Kazettás deckek
Szia!
Hosszú évekig magnóztam, most is van, közel 200 darab kazettám, a lejátszásukhoz szükséges magnókkal együtt, de ezt a jelenséget, eddig, nem tapasztaltam. Egy dolgot viszont, el kell ismerni. Attól kezdve, hogy megjelent a CD és kezdett egyre jobban elterjedni, a műsoros kazetták minősége, drasztikusan leromlott. Javaslatom, hogy állítsd be a fejet, a műsoros kazettáknak megfelelően (egyenként, ha kell) és másold át őket, egy normális kazettára, normális fejállással, ha van két magnód! Ezek után, visszaállíthatod a fejet, a normál állásba, a műsoros kazettákat pedig, jobb kézzel, bal váll felett, dobd el, a francba!
Érdekes, hogy csak nálam van ilyen jelenség. Több magnónál is ugyan ezt tapasztaltam, tehát nem a készülék(ek)kel van a probléma. Az biztos, hogy nem másolok semmit át. Egy részt kazettáról kazettára még 30 évvel ez előtt se nagyon másoltam volna. Másrészt gyakorlatilag minden megvan jobb minőségben, mint amit egy kazetta produkál (legalábbis az általam elérhető készülékek esetében). Kazettát csak nosztalgiából hallgatok.
Viszont a kérdés továbbra is nyitott: Mi a "normális fejállás"?
Kazettás deckek
A kazik gyors másolással készültek .idő hiányában szerintem a karbantartásuk is hanyagolva volt.néhány műsoros kazettát halgatva nyávog is .a kazetta kidolgozása is hitvány
- szabo_pitty
- V.I.P.
- Értékelés: 93
Kazettás deckek
Sziasztok!
Kicsit elbizonytalanodtam...
Hogyan (mi alapján) állítják be a magnóknál az azimuth-ot?
Van jó néhány "gyári" (üzletben vásárolt) műsoros kazettám, de mindegyiknek más fej beállítás szükséges. Még véletlenül sincs két egyforma, (bár egyik-másik hasonló).
Az ember azt hinné, egy profi sokszorosító gép be van állítva. De vajon mihez??? Az egyik kedves fórumozó kollégánktól kaptam egy sorszámozott TEAC TEST TAPE kazettát, ami direkt azimuth beállításra van kitalálva 10kHz/315Hz jelekkel. Viszont a műsoros kazik többsége távolról sem ezt a beállítást igényli. Most akkor melyik az "igazi"? Ez a beállító kazi elfogadható etalonnak? Miért? Ezt hogy vették fel? Hogy állították be a fejet ehhez a beállító kazettához?
Szia!
Hosszú évekig magnóztam, most is van, közel 200 darab kazettám, a lejátszásukhoz szükséges magnókkal együtt, de ezt a jelenséget, eddig, nem tapasztaltam. Egy dolgot viszont, el kell ismerni. Attól kezdve, hogy megjelent a CD és kezdett egyre jobban elterjedni, a műsoros kazetták minősége, drasztikusan leromlott. Javaslatom, hogy állítsd be a fejet, a műsoros kazettáknak megfelelően (egyenként, ha kell) és másold át őket, egy normális kazettára, normális fejállással, ha van két magnód! Ezek után, visszaállíthatod a fejet, a normál állásba, a műsoros kazettákat pedig, jobb kézzel, bal váll felett, dobd el, a francba!
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D
- elektrorudi
- V.I.P.
Kazettás deckek
Sziasztok!
Kicsit elbizonytalanodtam...
Hogyan (mi alapján) állítják be a magnóknál az azimuth-ot?
Van jó néhány "gyári" (üzletben vásárolt) műsoros kazettám, de mindegyiknek más fej beállítás szükséges. Még véletlenül sincs két egyforma, (bár egyik-másik hasonló).
Az ember azt hinné, egy profi sokszorosító gép be van állítva. De vajon mihez??? Az egyik kedves fórumozó kollégánktól kaptam egy sorszámozott TEAC TEST TAPE kazettát, ami direkt azimuth beállításra van kitalálva 10kHz/315Hz jelekkel. Viszont a műsoros kazik többsége távolról sem ezt a beállítást igényli. Most akkor melyik az "igazi"? Ez a beállító kazi elfogadható etalonnak? Miért? Ezt hogy vették fel? Hogy állították be a fejet ehhez a beállító kazettához?
- szabo_pitty
- V.I.P.
- Értékelés: 93
Kazettás deckek
Szép darab.
Erősítő: Marantz SR7005, Hangsugárzók: Monitor Audio Silver 200, Silver 50, Silver C150, Jamo SW505E, Magnódeck: Yamaha KX-390, CD: Marantz CD5000, LP: Technics SL-BD2, BD: Pioneer BDP-LX58, TV: LG42LF652V, Hangfal kábel: Monitor Atmos Air 309 Cu, IC: KáCsa KCO-IS100 Média-lejátszó: Dune HD Base 3D