Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Lemezjátszó
Lemezjátszó
...Tűerő: 1,25 g (nem állítható)....
Ez nekem elég lenne ahhoz, hogy ne vegyem meg. A pickupok eléggé eltérő súlyúak és nagyon kihallatszik, ha nincs jól beállítva. Amikor én lecseréltem a mostanira a csupaműanyag eredetit szanaszét dübörgöttt mindent, annyira rányomult a lemezre.
Azért nem állítható, mert ezekbe csak egy bizonyos rendszerű /T4P/ hangszedő rakható, és azok uniformizálva vannak. Egyébként nem csak ezért nem szabad megvenni ezeket, hanem mert úgy vackok, ahogy vannak!
Lemezjátszó
...Tűerő: 1,25 g (nem állítható)....
Ez nekem elég lenne ahhoz, hogy ne vegyem meg. A pickupok eléggé eltérő súlyúak és nagyon kihallatszik, ha nincs jól beállítva. Amikor én lecseréltem a mostanira a csupaműanyag eredetit szanaszét dübörgöttt mindent, annyira rányomult a lemezre.
Lemezjátszó
witchmaster!
Először is a RIAA korrektor: a lemezeket nemlineárisan vágják, mert a barázdák kitérésének nagyon nagyoknak kéne a mélyhangok esetén lenni, ezért egy bizonyos karakterisztika szerint átalakítva írják fel a lemezre, amit a RIAA korrektor pont ellenkezőleg vissza alakít, így lesz a frekimenet lineáris.
A másik dolog, szerintem ha nem rettensz el a használt dolgoktól, akkor én a helyedben megnézném pl. a NAD 5120-at, az olyan 15-25 ezer körül megvehető (ha elgondolom, én a boltban 5800-ért vettem annó ) és a maradék pénzből még egy igen jó hangszedő is kijön.
A beépített korrektorban én annyira nem bíznék, egy jó külső vagy egy (jó sztereo) erősítőbe épített szerintem simán veri.
Lemezjátszó
Üdv!
Szeretném az itt jelenlévő hozzáértő emberek segítségét kérni: szeretnék egy lemezjátszót venni, de nagyon keveset értek a témához (kb fél éve érdekel a téma)
Igazából két lejátszót találtam ami érdekelne (az 50ezer alatti árkategóriában): az egyik egy PANASONIC (SL-BD20) a másik egy DENON (DP-29F). Ha valaki a két lemezjátszó valamelyikét ismeri vagy esetleg birtokolja, az írhat róla tapasztalatokat.
PANASONIC TECHNICS SL-BD20: ( http://www.panasonic.hu/index.php?p=product&id=140 )
LEMEZJÁTSZÓ FUTÓMŰ
Rendszer: automatikus stop és automatikus karvisszatérítés
Meghajtás: szíj hajtású
Motor: egyenáramú, szervo vezérléssel
Lemeztányér: alumíniumöntvény
(átmérő: 312 mm)
Fordulatszám: 33 1/3 és 45 ford./perc
Nyávogás: 0,045% WRMS, +/- 0,06% csúcs
Zaj: -70 dB DIN B
HANGSZEDŐ KAR
Típus: egyenes kar,
T4P hangszedőkhöz kialakítva
Effektív karhosszúság: 230 mm
Tűerő: 1,25 g (nem állítható)
HANGSZEDŐ RENDSZER
Cartridge típusa: cserélhető csatlakozófejes MM hangszedő (EPC-P24S)
Cartridge frekvenciaátvitele: 10Hz - 30kHz
Cserélhető tű: EPS-24CS
ÁLTALÁNOS JELLEMZŐ
Tápfeszültség ellátás: 230V, 50/60Hz
Teljesítményfelvétel: 1,5W
DENON DP-29F ( http://www.denon.de/site/frames_main.ph ... ail&Pid=24& )
Automata lemezjátszó, beépített kapcsolható RIAA korrektorral, tartozék hangszedővel, 33/45 RPM értékkel, ezüst színben.
Sajnos a DENON-ról nincs több információm, de gondolom közületek valakinek biztos van tapasztalata erről a modellről.
Van egy kérdésem is: Pontosan mi az a RIAA korrektor?
Segítségeteket és válaszaitokat előre is kösz:
witchmaster
Lemezjátszó
Lehet, de tökölős dolog, ezért nem vállalják sok helyen!
Tudsz egy helyet mondani -lehetőleg pesten- ahol vállalják? Vidéki vagyok, sajnos én nem tudok ilyet.
Kérdezd meg a Mellornt, 291 07 23.
Lemezjátszó
Tudsz egy helyet mondani -lehetőleg pesten- ahol vállalják? Vidéki vagyok, sajnos én nem tudok ilyet.
Lemezjátszó
Nem tudjátok véletlenül, hogy lehet-e 45-ös EP-ket ilyen vákuumos tisztítóval tisztítani?Ahol voltam (Newport) azt mondták, hogy felejtsem el.
Pedig nagyon sok jó zenét találtam koszos, kicsi bakeliteken...
Lemezjátszó
Nem tudjátok véletlenül, hogy lehet-e 45-ös EP-ket ilyen vákuumos tisztítóval tisztítani?
Ahol voltam (Newport) azt mondták, hogy felejtsem el.
Pedig nagyon sok jó zenét találtam koszos, kicsi bakeliteken...
Lemezjátszó
A Mellorn Audionál!
Köszönöm, el fogok nézni hozzájuk! De most minden pénzem elment.
Lemezjátszó
Biagio,
Mennyiért mosattál, én tudok egy helyet, ahol 100Ft/db-ért mosnak!
150 ft + 50ft a tasak (opcionális).
Te hol tudod?
A Mellorn Audionál!
Lemezjátszó
Biagio,
Mennyiért mosattál, én tudok egy helyet, ahol 100Ft/db-ért mosnak!
150 ft + 50ft a tasak (opcionális).
Te hol tudod?
Lemezjátszó
Ez egy példa volt, azzal kezdve, hogy előfordulhat. Szó sincs általánosításról (vö. pattogás, sercegés lehetséges okai).
Lemezjátszó
A zene is a hangszórókból jön, de eloszlik a térben. De ettől függetlenül az, hogy a zenét sokfelől hallom,a pattogást meg irányítottan, nem zavar kevésbé.Mint ahogy az sem, ha éppen bontják az utat a ház elött, és úgy akarnék zenét hallgatni. Az kint van, a zene bent mégis zavar.
Mindél jobb redszeren halgattam zenét, annál jobban kihallottam a hibákat is, és az egyes elemek gyengeségei is jobban előjöttek
Akkor nem jutunk dűlőre... Én viszont nagyon jól el tudok vonatkoztatni, ha érdemes a zenére figyelni, elvagyok a sercegéssel. Igaz, ez csak "vendég" lemezeknél szükséges, a sajátjaim nagyon csendesek, ez az eredménye, ha az ember karbantartja a lemezeit!
Még valamit! Az olcsó hangszedőknek szokott egy kellemetlen magas kiemelése lenni, ami tovább forszírozza a lemezzajt.
Lemezjátszó
A zene is a hangszórókból jön, de eloszlik a térben. De ettől függetlenül az, hogy a zenét sokfelől hallom,a pattogást meg irányítottan, nem zavar kevésbé.Mint ahogy az sem, ha éppen bontják az utat a ház elött, és úgy akarnék zenét hallgatni. Az kint van, a zene bent mégis zavar.
Mindél jobb redszeren halgattam zenét, annál jobban kihallottam a hibákat is, és az egyes elemek gyengeségei is jobban előjöttek
Üres óráimban időnként szoktam a hangfalaimat,erősítőimet gányolgatni,és azt vettem észre,hogy minél jobbra sikerül ez a gánykodás,ami azt jelenti,hogy kitisztul az a bizonyos középtartomány,annál jobbnak,pontosabbnak hallom pl. a mélytartományt is.Hogy miért is példálózok ezzel?Hát ez az,amit jól gondolj át,és hidd el akkor már rá is jöttél miért is kevésbbé zavaró az lp pattogása egy kifinomultabb rendszeren.
Üdv Doki!
Lemezjátszó
A zene is a hangszórókból jön, de eloszlik a térben. De ettől függetlenül az, hogy a zenét sokfelől hallom,a pattogást meg irányítottan, nem zavar kevésbé.
Mint ahogy az sem, ha éppen bontják az utat a ház elött, és úgy akarnék zenét hallgatni. Az kint van, a zene bent mégis zavar.
Lemezjátszó
Minél jobb a hangszedő, annál jobban leválik a pattogás a zenéről.
az akkoriban szokásos vastagságú tűkkel játszottak le, egy rosszul beállított lemezjátszón. A barázda kikopott. Illetve egy része. Ha most egy modern, filigrán tűvel játszuk le - ami akár nagyon olcsó is lehet - akkor, mivel a tű vékonyabb, ezért mélyebben behatol a barázdába, oda is amit a régi vastag tű nem tudott kikoptatni. Ha viszont egy szintén modern tervezésű, de régi lemezekhez szánt, ezért vastagabb tűt használunk, az ilyen holmi manapság nem túl olcsó, akkor ez már a régi "jól kitaposott" ösvényen fog haladni - sercegéssel, meg mindennel együtt.
Meg ne haragudj, de ez nem így van.
Hiába lenne az a barázda szélesen taposva, először is nekem pl. van azért jópár olyan LP-m, amit csak és kizárólag a saját hangszedőm (ami természetesen modern és filigrán) játszott le, és soha nem adtam (pont ezért) kölcsön sem.
Az is tud sercegni, meg pattogni. Pl. egy jó kis szántás keresztbena lemezen, nincs az a hangszedő, ami ne pattogna rajta.
A másik a széles berázdaszántás alá menő karcsú tű esetével meg ott sántít, hogy a por oda is berakódik, és ha ott játsza le a tű, akkor ott serceg majd. Egy mélyebb barázda is fog pattogni.
Az meg, hogy egy jobb hangszedő+tű elfedi a pattogást, meg a por zaját, az egyszerűen ...
A jobb hangvisszaadás sajna ezt is jobban vissza adja...
Nem elfedi, hanem "nem nyomja a képedbe"! Ez azért van, mert a jó hangszedő, a jobb felbontása miatt, jobban elkülönül a pattogás a zenétől. Azonkívül, ha megfigyeled, a sercegés a hangszóró irányából, a zene a térből jön, ezáltal kevésbé zavaró lehet.
A nevem lemaradt...
Lemezjátszó
az akkoriban szokásos vastagságú tűkkel játszottak le, egy rosszul beállított lemezjátszón. A barázda kikopott. Illetve egy része. Ha most egy modern, filigrán tűvel játszuk le - ami akár nagyon olcsó is lehet - akkor, mivel a tű vékonyabb, ezért mélyebben behatol a barázdába, oda is amit a régi vastag tű nem tudott kikoptatni. Ha viszont egy szintén modern tervezésű, de régi lemezekhez szánt, ezért vastagabb tűt használunk, az ilyen holmi manapság nem túl olcsó, akkor ez már a régi "jól kitaposott" ösvényen fog haladni - sercegéssel, meg mindennel együtt.
Hiába lenne az a barázda szélesen taposva, először is nekem pl. van azért jópár olyan LP-m, amit csak és kizárólag a saját hangszedőm (ami természetesen modern és filigrán) játszott le, és soha nem adtam (pont ezért) kölcsön sem.
Az is tud sercegni, meg pattogni. Pl. egy jó kis szántás keresztbena lemezen, nincs az a hangszedő, ami ne pattogna rajta.
A másik a széles berázdaszántás alá menő karcsú tű esetével meg ott sántít, hogy a por oda is berakódik, és ha ott játsza le a tű, akkor ott serceg majd. Egy mélyebb barázda is fog pattogni.
Az meg, hogy egy jobb hangszedő+tű elfedi a pattogást, meg a por zaját, az egyszerűen ...
Nem elfedi, hanem "nem nyomja a képedbe"! Ez azért van, mert a jó hangszedő, a jobb felbontása miatt, jobban elkülönül a pattogás a zenétől. Azonkívül, ha megfigyeled, a sercegés a hangszóró irányából, a zene a térből jön, ezáltal kevésbé zavaró lehet.
Lemezjátszó
Lemezjátszó
AZ MM-ek belső impedanciája miatt nem aggódnék 47k-s lezárásnál.
Ez egy NAD/NAD kombináción is meghallható.
Pattogást, secegést több minden okozhat: sztatikus feltöltődés, por, karcolás, kikopás.
Előfordulhat az is, hogy egy olcsó hangszedőn kevesebb sercegés hallatszik mint egy drágán: PL. legyen egy jó régi lemez, amit annak idején, az akkoriban szokásos vastagságú tűkkel játszottak le, egy rosszul beállított lemezjátszón. A barázda kikopott. Illetve egy része. Ha most egy modern, filigrán tűvel játszuk le - ami akár nagyon olcsó is lehet - akkor, mivel a tű vékonyabb, ezért mélyebben behatol a barázdába, oda is amit a régi vastag tű nem tudott kikoptatni. Ha viszont egy szintén modern tervezésű, de régi lemezekhez szánt, ezért vastagabb tűt használunk, az ilyen holmi manapság nem túl olcsó, akkor ez már a régi "jól kitaposott" ösvényen fog haladni - sercegéssel, meg mindennel együtt.
Az Akaival azt lehet csinálni, hogy használni kell, amíg nincs jobb. A 100 ezres karra pedig akkor kell gondolni, ha pénz és igény is van rá. A hifi olyan mint az autó. Aki ült már Trabantban jobban fogja értékelni és becsülni pl. egy Honda kvalitásait.
Lemezjátszó
Egyet kell hogy értsek DDL kollégával!!!Egyébként, szevasz DDL! Gondolom, te vagy aki régebben a cityn is irogattál...
Írogattam oda is.
Üdv: DDL
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Lemezjátszó
Egyet kell hogy értsek DDL kollégával!!!
Egyébként, szevasz DDL! Gondolom, te vagy aki régebben a cityn is irogattál...
Lemezjátszó
Egyébként a lejátszáskor keletkező pattogás -a lemez tisztításán kívül- egy jobb pickup-pel csökkenhet?
Nem. Sőt!
MInél jobb a lejátszás minősége annál jobban lehet majd a hibákat is észlelni
Ezzel nem biztos, hogy egyetértek. Mert minél jobb egy pick-up (LP játszó) annál kevésbé tolja az arcodba a pattogást.
Na neee.
Átugorja a porszemeket, meg a karcolást is...
Ha nem haragszol nem ezt írtam.
Azt sem, hogy kevésbé lehet hallani, hanem azt, hogy nem kiabál ki a zenénből a pattogás annyira. Ez bezony nem mennyiségi, hanem minőségi változás.
Analóg:
Technics SL-151MKII/Dynavector Karat Rubi RS-23MKII/Ortofon MCA-76/maszek csöves RIAA Lp játszó
Digitális:
Blaupunt CP-2990 cd játszó
Pioneer N50A hálózati zene
Cayin MT-35 erősítő.
ProAc Response 2.5 hangdoboz.
Ortofon AC3800, Arzahel, Straight Wire Rhapsody-S, Kimber 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. maszek készülékállvány.
Lemezjátszó
Egyébként a lejátszáskor keletkező pattogás -a lemez tisztításán kívül- egy jobb pickup-pel csökkenhet?
Nem. Sőt!
MInél jobb a lejátszás minősége annál jobban lehet majd a hibákat is észlelni
Ezzel nem biztos, hogy egyetértek. Mert minél jobb egy pick-up (LP játszó) annál kevésbé tolja az arcodba a pattogást.
Na neee.
Átugorja a porszemeket, meg a karcolást is...
Pedig deee!