Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Tunerek, rádióhallgatás

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 150

Tunerek

Hozzászólás Szerző: elektrorudi »

Lényeg az, ha nem komolyzenét hallgatsz, hanem csak a napi popzenét (esetleg Petőfit) akkor sajnos már nem sokat nyersz a hagyományos vétellel, annyira elrontották. Én nagy antennával és komoly tunerrel rádiózok, de a kereskedelmi adók szinte hallgathatatlanok.
Ez egy értékes info.
Szóval, az antenna "nem hoz annyit a konyhára", hogy érdemes legyen visszállni rá.  
Természetesen figyelembe véve Takács Jenő és a avl2 meglátását is, hogy a kábeles vétel, a konverziókból fakadóan, még az antennásnál is rosszabb.

avl2
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1623

Tunerek

Hozzászólás Szerző: avl2 »

A három "királyi" adó és a kereskedelmi adók 90 fokkal eltérő polarizációval adnak, egy jó Yagi ami fogja pl. a Petőfit, nem biztos hogy jó a kereskedelmiekre.

mar irtam: nekem 3 db antennam van a tetöterben, fm loop is, ami nagyon jo, nalam nagyon bevalik

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Lehet, hogy nélatok több igényes kis adót lehet fogni. Mifelénk csak a "nagy" kereskedelmi adók jönnek a közszolgálatikon kívül, azokon pedig egyáltalán nem is tudom mikor adnak zenét...(Talán a reklámok között? 
Olyan adások, mint régen a Petőfin, ahol új lemezeket játszottak le CD-ről vagy LP-ről, már sehol sincs. No én azokat szerettem hallgatni a 80-as években.

ketsegkivül több bp.-i kisebb adot is hallgatok (pl. Civil, Tilos)

en nem is emlekszem biztosan, hogy Petöfin vagy 3. müsoron (fiatalabbak tan nem is tudjak, hogy regen ez volt a neve) mentek a teljes lemezek pl. Göczey Zsuzs: Lemezbörze helyett -ben - olyanok, mint Pink Floyd: Final Cut, de valamilyen ilyen müsorban hallottam Pretty Maids: Yellow Rain -jet is.  Reg volt, jo volt -ezen kettöt a 10 legkedvesebb lemezembe is bevennem

tollact
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 704

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tollact »

nekem nem egyezik a velemenyem, pedig van ugyanazon tunerünk (KT-8300 = KT-9900 :-).

ennek vagy van müszaki alapja vagy en nem vagyok annyira igenyes/vajtfülü.  nem mondom, hogy minden adon mindig, de több adon többször elmenyt ad, elvezet zenet (is) hallgatni (Szentendre, 7 elemes antenna)

Lehet, hogy nélatok több igényes kis adót lehet fogni. Mifelénk csak a "nagy" kereskedelmi adók jönnek a közszolgálatikon kívül, azokon pedig egyáltalán nem is tudom mikor adnak zenét...(Talán a reklámok között? 
Olyan adások, mint régen a Petőfin, ahol új lemezeket játszottak le CD-ről vagy LP-ről, már sehol sincs. No én azokat szerettem hallgatni a 80-as években.
LP:Pink Triangle PT One, Helius Scorpio III kar, Benz Wood SM 0,85mV, AN-V QSSC
CD:Philips CD304 Meridian 203DAC, AN-Vx kábel
Tuner: Kenwood KT8300 analog tuner, AN-V
Erősítő:AN OTO PHONO
Hangfal:AN-E/Hemp+Townshend tweeter, Kondo KSL,AN-SP QSSC
Állványok: Sound Org ZO28,ZO21

akvapark
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1348

Tunerek

Hozzászólás Szerző: akvapark »

A három "királyi" adó és a kereskedelmi adók 90 fokkal eltérő polarizációval adnak, egy jó Yagi ami fogja pl. a Petőfit, nem biztos hogy jó a kereskedelmiekre.
>>Egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalók<

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Lényeg az, ha nem komolyzenét hallgatsz, hanem csak a napi popzenét (esetleg Petőfit) akkor sajnos már nem sokat nyersz a hagyományos vétellel, annyira elrontották. Én nagy antennával és komoly tunerrel rádiózok, de a kereskedelmi adók szinte hallgathatatlanok.

nekem nem egyezik a velemenyem, pedig van ugyanazon tunerünk (KT-8300 = KT-9900 :-).

ennek vagy van müszaki alapja vagy en nem vagyok annyira igenyes/vajtfülü.  nem mondom, hogy minden adon mindig, de több adon többször elmenyt ad, elvezet zenet (is) hallgatni (Szentendre, 7 elemes antenna)

tollact
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Mostanában nincs antennám, csak kábelen jön a rádió is (T-home). Jó pár évig volt egy svájci jazz adó, ami meglehetősen jól szólt még így is, pedig ugyan azon a kábelen (feltehetőleg ugyan azon kódolásnak alávetve) jött, mint a többi műsor. Sajnos, mint mindent, a mi jó volt, ezt is megszüntették. Mostanában viszont már zavaróan rossz minőségben jön egy egy "adó". Fülre azt mondanám, hogy nem is 320kb/s, hanem inkább 32kb/s a tömörítés.  Iszonyú.  Ám annak tökrében, amit gaborka8x8 írt, már (majdnem) érthető, hogy miért ilyen. Azért érdeklődöm a részletek iránt, mert tudni szeretném, érdemes lenne-e visszaállni az antennás vételre, vagy sokat az sem hozna?  Alapjában véve a rádióval kapcsolatban nincsnek magas igényeim (pl. a Bartókot nem hallgatom), megelégednék annyival, hogy ne legyen zavaróan rossz.. 

kicsivel lejjebb Takacs Jenö megirta, szerinte miert nem jo a kabeles vetel

..egyetertek Vele, ott csak még több konverzio, tologatas, atalakitas van, ami nem javithat, de ront(hat)

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Mostanában nincs antennám, csak kábelen jön a rádió is (T-home). Jó pár évig volt egy svájci jazz adó, ami meglehetősen jól szólt még így is, pedig ugyan azon a kábelen (feltehetőleg ugyan azon kódolásnak alávetve) jött, mint a többi műsor. Sajnos, mint mindent, a mi jó volt, ezt is megszüntették. Mostanában viszont már zavaróan rossz minőségben jön egy egy "adó". Fülre azt mondanám, hogy nem is 320kb/s, hanem inkább 32kb/s a tömörítés.  Iszonyú.  Ám annak tökrében, amit gaborka8x8 írt, már (majdnem) érthető, hogy miért ilyen. Azért érdeklődöm a részletek iránt, mert tudni szeretném, érdemes lenne-e visszaállni az antennás vételre, vagy sokat az sem hozna?  Alapjában véve a rádióval kapcsolatban nincsnek magas igényeim (pl. a Bartókot nem hallgatom), megelégednék annyival, hogy ne legyen zavaróan rossz.. 

kicsivel lejjebb Takacs Jenö megirta, szerinte miert nem jo a kabeles vetel

..egyetertek Vele, ott csak még több konverzio, tologatas, atalakitas van, ami nem javithat, de ront(hat)

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

valoban erdekes es jo lenne olvasni "bennfentestöl" aktualis infokat.

en csak (?) ennyit tapasztalok, erzekelek (es nem gondolom, hogy magam becsapasa, pszicho lenne csak mögötte):
- vannak jo zenek a radiokban
- mintha utobbi idöben több elö lenne Bartokon
- szamomra sokszor ..elegendö ? kielegitö ? megfelelö ? nem zavaro ?  a minöseg ahhoz, hogy elvezzem, szeressem, jol essen hallgatni a müsort, a zenet

..szerintem ez utobbi a legfontosabb, ha ez mp3-on at, ha mp56-on at, ha analog, ha difitalis, ha barmilyen.

Nem a tunerekhez tartozik, de maganak mindenki meg tudja valaszolni: hanyszor vetett össze "analogot", nagyfelbontasu anyagot es abbol keszitett 16bit-44.1-es es 320 kbps, 256 kbps-os tömöritett anyagot [mp3, AAC,...] es milyen gyakorisaggal mekkora minösegbeli különbseget hallott, allapitotta meg: innentöl (legyen ez a 16/44.1 vagy a 320 vagy barmi) elvezhetetlen/hallgathatatlan/ nem olyan jo, hianyzik, .....     Ugy gondolom igen keves ember lenne.
A többiek meg "elhiszik" a mendemondakat. Aki utana akar jarni, pl. innen is megteheti: http://ethanwiner.com/articles.html

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ha jól emlékszem, a penna csevegőben volt erről szó kb. 5-6 évvel ezelőtt, de az is lehet, hogy valamelyik másik fórum másik topikjában, ahol penna is ott van.
De nem egyszerűbb lenne tőle személyesen megkérdezni, hátha emlékszik rá?

.

Nem nagyon zavarnám ilyen dolgokkal, csak azért mert kíváncsi vagyok. Bár... lehet...

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

valoban erdekes es jo lenne olvasni "bennfentestöl" aktualis infokat.

en csak (?) ennyit tapasztalok, erzekelek (es nem gondolom, hogy magam becsapasa, pszicho lenne csak mögötte):
- vannak jo zenek a radiokban
- mintha utobbi idöben több elö lenne Bartokon
- szamomra sokszor ..elegendö ? kielegitö ? megfelelö ? nem zavaro ?  a minöseg ahhoz, hogy elvezzem, szeressem, jol essen hallgatni a müsort, a zenet

..szerintem ez utobbi a legfontosabb, ha ez mp3-on at, ha mp56-on at, ha analog, ha difitalis, ha barmilyen.

Nem a tunerekhez tartozik, de maganak mindenki meg tudja valaszolni: hanyszor vetett össze "analogot", nagyfelbontasu anyagot es abbol keszitett 16bit-44.1-es es 320 kbps, 256 kbps-os tömöritett anyagot [mp3, AAC,...] es milyen gyakorisaggal mekkora minösegbeli különbseget hallott, allapitotta meg: innentöl (legyen ez a 16/44.1 vagy a 320 vagy barmi) elvezhetetlen/hallgathatatlan/ nem olyan jo, hianyzik, .....     Ugy gondolom igen keves ember lenne.
A többiek meg "elhiszik" a mendemondakat. Aki utana akar jarni, pl. innen is megteheti: http://ethanwiner.com/articles.html

Vendég

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Köszönöm. Megpróbálom végignézni a fórumot. Úgy látom, célirányosan nem lehet keresni:  tunerek-->penna-->hozzászólások.
Nem baj, az ismeretek megszerzésének, még mindíg ez a legegyszerűbb módja.  Az AAKBT-ről pedig természetesen lemaradtam... :-)

Ha jól emlékszem, a penna csevegőben volt erről szó kb. 5-6 évvel ezelőtt, de az is lehet, hogy valamelyik másik fórum másik topikjában, ahol penna is ott van.
De nem egyszerűbb lenne tőle személyesen megkérdezni, hátha emlékszik rá?

.

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Itt, illetve más a fórumokon biztosan lehet olvasni róla, mivel korábban pl. penna is leírta már ugyanezeket, meg talán mások is, akik bejáratosak voltak a Magyar Rádióba. (Ráadásul penna még számtalan érdekes dogot írt jó pár évvel ezelőtt a rádiózásról.) Hogy hivatalos helyen megjelentek-e ezzel kapcsolatban hivatalos információk, azt nem tudom.
Hódmezővásárhelyen korábban az Amatőr Audiofil Konstruktőrök Baráti Találkozóján voltak páran akik a Magyar Rádióban dolgoztak. Igen érdekes dolgokat lehetett tőlük hallani.

.

Köszönöm. Megpróbálom végignézni a fórumot. Úgy látom, célirányosan nem lehet keresni:  tunerek-->penna-->hozzászólások.
Nem baj, az ismeretek megszerzésének, még mindíg ez a legegyszerűbb módja.  Az AAKBT-ről pedig természetesen lemaradtam... :-)

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Érdemes egyébként képben lenni, hogy hogyan működik az FM sugárzás, és akkor kiderül, hogy mennyire áll messze az "analóg" sugárzástól. Nagyjából úgy működik mint az mp3 tömörítés...

http://www.ham.hu/radiosatvitel/hang/wbFM/

Ez attól függ, hogy mit értesz a "nagyjából" szó alatt? Tény, hogy mindkét esetben jelentős a jeltorzulás, csak ugye nem mindegy, hogy ezt miként érzékeli a fül. 

Vendég

Tunerek

Lehet erről bővebben olvasni valahol? ... vagy ez csak egy belső info?
Érdekes, hogy régebben azért volt olyan-amilyen a minőség, mert a technika "ezt tudta". Ma viszont szándékosan rontják le a minőséget.
Másrészről viszont azt is figyelemebe érdemes venni, hogy a rádió eredeti funkciója, nem a szórakoztatás volt, hanem "rádió hírmondóként" működött.  ... és ezt a funkcióját most is betölti.     

Itt, illetve más a fórumokon biztosan lehet olvasni róla, mivel korábban pl. penna is leírta már ugyanezeket, meg talán mások is, akik bejáratosak voltak a Magyar Rádióba. (Ráadásul penna még számtalan érdekes dogot írt jó pár évvel ezelőtt a rádiózásról.) Hogy hivatalos helyen megjelentek-e ezzel kapcsolatban hivatalos információk, azt nem tudom.
Hódmezővásárhelyen korábban az Amatőr Audiofil Konstruktőrök Baráti Találkozóján voltak páran akik a Magyar Rádióban dolgoztak. Igen érdekes dolgokat lehetett tőlük hallani.

.

Palkó
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 26

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Palkó »

Érdemes egyébként képben lenni, hogy hogyan működik az FM sugárzás, és akkor kiderül, hogy mennyire áll messze az "analóg" sugárzástól. Nagyjából úgy működik mint az mp3 tömörítés...

http://www.ham.hu/radiosatvitel/hang/wbFM/
Onkyo TX-L20D, KEF Q350, Dali Sub E-12F HGL, Project Debut III. phono, DENON DVD-3910, Sony UBP-X700, Egreat A11, Philips CD720, Raspberry Pi4 + Volumio OS + IQAudio DAC+, Panasonic TX-58EX700E

Vendég

Tunerek

Épp most negy a Bartókon egy tavalyi koncertfelvétel a MüPából. Kizárt, hogy ez tömörített zene lenne...

Jól van!

.

tollact
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Az olyan analóg adásnak a minősége azért némileg kifogásolható, mint amiket mostanában kapunk.
Arról nem beszélve, hogy a jel az átjátszó adókig digitálisan és veszteségesen tömörítve megy egy telefonkábelen. De nem adó/kábel, hanem az összes (Kossuth, Petőfi, Bartók, stb.) egy kábelen. Ezért is van szükség a veszteséges tömörítésre. Az átjátszó adóknál alakítják át analóggá, és sugározzák ki az éterbe. Na ez most az analóg adás.
Kb. annyira analóg, mint mikor MP3-ról veszünk fel valamit magnóval, majd azt egy másik magnóra átjátszva hallgatjuk.0
Ha ez igaz, akkor elkeserítő, hogy idáig jutottunk. Fiatalabb koromban nagyon fontos műsorforrás volt számomra a rádió, márcsak a zenei információszerzés miatt is. Ezt a mai helyzetet is a keresekedelmi adóknak köszönhetjük. Azzal a színvonallal egyszerűen nem tud versenyezni egy normális műsorgyártó.

.

Épp most negy a Bartókon egy tavalyi koncertfelvétel a MüPából. Kizárt, hogy ez tömörített zene lenne...

elektrorudi
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Az olyan analóg adásnak a minősége azért némileg kifogásolható, mint amiket mostanában kapunk.
Arról nem beszélve, hogy a jel az átjátszó adókig digitálisan és veszteségesen tömörítve megy egy telefonkábelen. De nem adó/kábel, hanem az összes (Kossuth, Petőfi, Bartók, stb.) egy kábelen. Ezért is van szükség a veszteséges tömörítésre. Az átjátszó adóknál alakítják át analóggá, és sugározzák ki az éterbe. Na ez most az analóg adás.
Kb. annyira analóg, mint mikor MP3-ról veszünk fel valamit magnóval, majd azt egy másik magnóra átjátszva hallgatjuk.

.

Lehet erről bővebben olvasni valahol? ... vagy ez csak egy belső info?
Érdekes, hogy régebben azért volt olyan-amilyen a minőség, mert a technika "ezt tudta". Ma viszont szándékosan rontják le a minőséget.
Másrészről viszont azt is figyelemebe érdemes venni, hogy a rádió eredeti funkciója, nem a szórakoztatás volt, hanem "rádió hírmondóként" működött.  ... és ezt a funkcióját most is betölti.     

avl2
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

en nem ismerem a magyar valosagat a analog (?) földi radioközvetiteseknek, adasoknak

megbizhato helyröl tudom, hogy van(nak) orszago(ok), ahol korabban tömöritett adasok mentek ki, aztan ujra nem tömöritettek vannak

azt sajat tapasztalatbol tudom, hogy - szerintem jo - tuneren at (9 db van, ezekböl sokat "külföldön" igen jonak tartanak, mint Creek T40, Revox A76, Kenwood KT-9900, KT-6040, Hitachi FT-5500 Mk-ll, Onkyo T-4711, ...több be van kötve [3 szoba, 3 antenna a tetöterben] es neha valtogatok közöttük) bizony van különbseg adasok es adok, de meg zeneszamok között is, es nekem - ez persze szegenysegem, igenytelensegem, hallaskeptelensegem stb. bizonyiteka is lehetne - sokszor
A ) kellemes zenehallgatast tesz lehetöve,
B )  elvezetes hallgatasat mar ismert zeneknek
C ) uj zenek megismereset, amik megtetszenek, hogy utana lemezt szerezzek be az elöadotol
D ) igen sok beszelgetös (szorakoztsto, müveltetö, motivalo, okosito, ...) müsoron at is gazdagitott

en ezert szerettem es szeretek radiozni.

Indy
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1633

Tunerek

Hozzászólás Szerző: Indy »

Kb. annyira analóg, mint mikor MP3-ról veszünk fel valamit magnóval, majd azt egy másik magnóra átjátszva hallgatjuk.

.

Ennek ellenére nagy élvezettel tölt el a Bach maraton a Bartókon.
Indulj el egy úton, én is egy másikon...

tonee73
Kiemelt Moderátor
Kiemelt Moderátor
Értékelés: 6168

Tunerek

Hozzászólás Szerző: tonee73 »

" A digitalizált jel sokkal jobb hangzást biztosít,"

Jól van na, ha az egész országban bevált a parasztvakítás több más területen is, akkor itt miért ne tennék?
Jó zenék --> Marantz CD16 --> Etalon Suprampli --> Chario Constellation Delphinus mkII

Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz.Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy.

arzachel
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 746

Tunerek

Hozzászólás Szerző: arzachel »

http://www.technet.hu/hir/20140201/uj_f ... hetjuk/#a3

" A digitalizált jel sokkal jobb hangzást biztosít,"

Arzachel IC kábel
eladó 2 x 1 m 10.000.-Ft

LP: Lurné J1 - Air Tangent 2B - Kiseki Agaat , MC PHONO: Twin Servo, VÉGFOK: Twin Servo OTL, CD: Philips T34 level III Silver, HANGFAL: Quad ESL57 tube power ,Townshend super tweeter,Jim Rogers JR 149,KÁBELEK: VDH MCS 1000,ÁLLVÁNYOK : Söund Org ZO 28

tollact
V.I.P.
V.I.P.

Tunerek

Ha ez igaz, akkor elkeserítő, hogy idáig jutottunk. Fiatalabb koromban nagyon fontos műsorforrás volt számomra a rádió, márcsak a zenei információszerzés miatt is. Ezt a mai helyzetet is a keresekedelmi adóknak köszönhetjük. Azzal a színvonallal egyszerűen nem tud versenyezni egy normális műsorgyártó.

.

Vendég

Tunerek

No, erre kivancsi leszek. Nagyon remelem, hogy az analog adas meg sokaig marad. Mar a minoseg miatt is.

.

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”