Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Kezdő hifi - tanács kéne

Narumon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 45

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Narumon »

Üdv!

Alapvető szempontok:

Első és legfontosabb: Mekkora és milyen (alaprajzú) a szoba? Tetőtéri-e? Töri-e valami a kúbust vagy klasszikus téglatest a belső tér? Ha a szobaakusztika nem jó, sajnos akármennyit elkölthetsz a motyóra, nagyon rossz lesz, viszont egy jó fülhallgatóval és fülhallgatóerősítővel százszor nagyobb élményt kapsz, és még egy csomó pénz is megmarad.

Második: Gyerek, kutya, asszony van-e? Ez azért fontos, mert a hátsórefis dobozokat legalább 1 méterre érdemes lehúzni a falról, és, ha a szobában így már nem lehet élni, akkor sokkal jobb a zárt doboz. Másrészt a hátsó fal közvetlen közelében túl sok a mély, nem érdemes oda ülni, érdemes fül előtt tartani a 3/5-ös szabályt.

A költségvetés elégnek tűnik nekem, ha a forrásoldal a gépről jön és egy USB-transzport-DAC-integrált erősítő és hangfalak alkotják a láncot, persze kábelekkel.

Elsőnek javasolnám a hangfalak körében történő érdeklődést és rengeteg hallgatózást, kizárólag használtban, majd esetleg kölcsönkérést innen-onnan, persze, ha van rá lehetőség (ismersz ilyen embereket, nagyvárosban laksz, ahol akad ilyen lehetőség és nem kell sokat szállítgatni a motyót.

A szoba síma téglatest alakú, olyan 4x6-os lehet. Kutya, gyerek nincs.
Igen hát városban városban lakunk csak éppen Szegeden, itt meg azért annyira nem tobzodnak a meghallgatható készülékek (főleg ilyen zenei irányban) ezért is fordultam hozzátok. Ami ugyanis elérhető meghallgatásra (haverok) azoknak vagy nulla a zene igényük és csak valami műanyag music center van a szobában, vagy a másik véglet a többszázezres kategória

timo8
Isten Hozott! :)
Értékelés: 0

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: timo8 »

Sziasztok!

Egy sztereo rendszert szeretnék építeni, egyelöre egy erősítő kellene, használt, max. 90 000 FT.
Jelenleg van egy Mission M72 hangfalam. Ezt is cserélném majd, valami olyanra, ami jobban illik a stílushoz, amit hallgatok.
Erősítő terén NAD,Denon,Marantz,Yamaha,Rotel márkákon gondolkodom, de igazából nem tudom melyik ad stílushoz illő hangot.
Hangfal terén JM Lab-ra gondoltam, vagy valamilyen más kemény, pontos, gyors hangfalra.
Jelenleg egy AKG K272 HD fülesem van, ami kiváló, nagyon szeretem.
A hangforrás notebook+EMU 0202 hangkártya lenne.
A zenei stílus elektronikus, de minöségi, nem a diszkós sz.r. Deep house, tech house, stb, pl. Jamie Jones, Art Department, Maceo Plex, Tale of us.

A szoba panellakás, 5x5 méter, esetleg a palfont érdemes-e kitapétázni "tojástartó alakú" hangszivaccsal /jol is mutatna szerintem/.

Minden jótanácsot szívesen fogadok, és köszönök:-)

ANDS
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 791

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: ANDS »

Sziasztok!

Ide írok, mert szerintem ez irányban ti tudtok talán a legjobban segíteni. Barátom részéről kaptam egy felkérést, hogy segítseg neki összerakni egy hifi rendszert. Ezzel (azt hittem) nem is lesz nagy gondom, de áthozott hozzám pár zenét (Gothic Rock, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode, Dance, Trance zenék de volt közte Ghymes és Loreena McKennit is pl).
Namármost nekem JMLab hangfalak vannak csöves erősítővel, hát a zenéi 90%-a úgy szolt mint a f_s. (Ezt már én is észre vettem, hogy nálam is limitáltak a zenék lehetőségei, mert ilyen esetekben a zene kép szétesik, de nálam ez nem akkora gond, mert én sok smooth jazzt meg akusztikus zenét hallgatok. Szóval áthozta ezeket a CD-ket és a Ghymes, Loreena jól szólt, de amint elmentünk a rock, meg a dübörgős irányban totál meghalt a rendszer, a számtech altec lansingomon jobban szóltak.

Ami a lényeg a segítség kérés továbbra is áll, de mivel én inkább az előbbi "világban mozgok" nem tudom mit kellene ajánlanom. Ebben kérném a segítségeteket.
Kellene egy erősítő, kábelek, hangfal ami a fenti zenét jól kiszolgálja. A lejátszó egy notebook lenne USB-s DAC-cal (ide én ajánlottam egy Zero DAC-ot mert nekem is az van), de ha tudtok jobbat akkor az is jöhet.
Természetesen előnyben vannak a használtan beszerezhető termékek (jobb ár/teljesítmény miatt), de akár új is jöhet.

Az egészre van olyan 250-300e forintja kollegának ebbe bele kellene férni. Help please

Én használt cuccokat vennék.
Jó lenne, ha ő hallgatná meg, mert neki lesz.
Menjetek el a Bródy Sándor utába, a Rádió mellett van egy bizományi, ott nagy a választék.
Csak az árakból alkudni kell, mert azokat pofátlanul magasan tartja az úr.

A keret elosztása is érdekes lehet.
Például árulnak itt a forumon egy Monitor Audio rx6-ost, azt ha tetszik, meg kellene szerezni, mondjuk 200 helyett 150-ért.
Akkor maradna 100 ezer az erősítőre meg 50 ezer a kábelre.
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak más a fogása.

“Hülyékkel ne vitatkozz! Lesüllyedsz a szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”- Mark Twain.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Be is b....na, ha a hifi rendszer korlátai miatt kellene lemondani bizonyos műfajokról, zenékről.

Lemondani azért nem kell, de nem árt, ha az ember teljes egészében át tudja adni magát a felvételeknek, nem pedig a tartalom kedvéért veszi tudomásul a formát. Sajnos, nagyobb felbontású rendszerek sokkal több felvételt játszanak "nagy hallgathatósági kompromisszum árán hallgatható" módon, mint egy Sokol rádió, ami mp3as sugárzást szólaltat meg. Tivoli pláne. Tivolitól rendszerint leesik az állam.

CDn tettem be a múlt héten a "B" rendszerbe a Hungaroton CDjét Dvorák 9.-ével, az Új Világgal és Smetana Moldvájával. Laza élmény, semmi extra, kvázi jól szóltak a hs280asok. Az előadásmód lehengerlő volt viszont. Gondoltam, adok 1 esélyt a nagyobb rendszerben is a CDnek.

Oly fokon volt fedett, csíkból szóló, sávszél és dinamika nélküli, hogy sírtam. Dynok is sírtak, mindenki sírt.

Mentőötletként jött a Chesky újvilágja, flacból, és lehengerlő lett a hang, teljesen jól szólt, hibátlan volt, de már az első tétel vége előtt ki kellett vennem, mert ennyire tortadobálós, majomkodós, az előadást elhüjülős vezénylést, zenekari játékot sose hallottam.

Nem vicc, tanúim is vannak, nekik is egyből a "majomkodás" jutott eszükbe...

Vinkler
Adminisztrátor
Adminisztrátor
Értékelés: 9175

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Vinkler »

Be is b....na, ha a hifi rendszer korlátai miatt kellene lemondani bizonyos műfajokról, zenékről.

Egyetértek!
Nekem sem kellene olyan rendszer, amin a zenéim 10%-a szól jól, a többi meg fosch... annak egyszerűen nem sok értelme van.

Apple / PS Audio / Linn / Parasound / Diy Active ATC
Gyertyára sem vet rossz fényt az, hogy fogyton fogy, amíg világít. / Fodor Ákos

dbrnsk
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 1526

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: dbrnsk »

A tanulság az, hogy nem kell változtatni a zenei ízlést, mert sokba kerülhet.

lehoako
♥︎ R.I.P. ♥︎
Értékelés: 1023

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: lehoako »

Sziasztok!

Ide írok, mert szerintem ez irányban ti tudtok talán a legjobban segíteni. Barátom részéről kaptam egy felkérést, hogy segítseg neki összerakni egy hifi rendszert. Ezzel (azt hittem) nem is lesz nagy gondom, de áthozott hozzám pár zenét (Gothic Rock, Red Hot Chilli Peppers, Depeche Mode, Dance, Trance zenék de volt közte Ghymes és Loreena McKennit is pl).
Namármost nekem JMLab hangfalak vannak csöves erősítővel, hát a zenéi 90%-a úgy szolt mint a f_s. (Ezt már én is észre vettem, hogy nálam is limitáltak a zenék lehetőségei, mert ilyen esetekben a zene kép szétesik, de nálam ez nem akkora gond, mert én sok smooth jazzt meg akusztikus zenét hallgatok. Szóval áthozta ezeket a CD-ket és a Ghymes, Loreena jól szólt, de amint elmentünk a rock, meg a dübörgős irányban totál meghalt a rendszer, a számtech altec lansingomon jobban szóltak.

Ami a lényeg a segítség kérés továbbra is áll, de mivel én inkább az előbbi "világban mozgok" nem tudom mit kellene ajánlanom. Ebben kérném a segítségeteket.
Kellene egy erősítő, kábelek, hangfal ami a fenti zenét jól kiszolgálja. A lejátszó egy notebook lenne USB-s DAC-cal (ide én ajánlottam egy Zero DAC-ot mert nekem is az van), de ha tudtok jobbat akkor az is jöhet.
Természetesen előnyben vannak a használtan beszerezhető termékek (jobb ár/teljesítmény miatt), de akár új is jöhet.

Az egészre van olyan 250-300e forintja kollegának ebbe bele kellene férni. Help please

Üdv!

Alapvető szempontok:

Első és legfontosabb: Mekkora és milyen (alaprajzú) a szoba? Tetőtéri-e? Töri-e valami a kúbust vagy klasszikus téglatest a belső tér? Ha a szobaakusztika nem jó, sajnos akármennyit elkölthetsz a motyóra, nagyon rossz lesz, viszont egy jó fülhallgatóval és fülhallgatóerősítővel százszor nagyobb élményt kapsz, és még egy csomó pénz is megmarad.

Második: Gyerek, kutya, asszony van-e? Ez azért fontos, mert a hátsórefis dobozokat legalább 1 méterre érdemes lehúzni a falról, és, ha a szobában így már nem lehet élni, akkor sokkal jobb a zárt doboz. Másrészt a hátsó fal közvetlen közelében túl sok a mély, nem érdemes oda ülni, érdemes fül előtt tartani a 3/5-ös szabályt.

A költségvetés elégnek tűnik nekem, ha a forrásoldal a gépről jön és egy USB-transzport-DAC-integrált erősítő és hangfalak alkotják a láncot, persze kábelekkel.

Elsőnek javasolnám a hangfalak körében történő érdeklődést és rengeteg hallgatózást, kizárólag használtban, majd esetleg kölcsönkérést innen-onnan, persze, ha van rá lehetőség (ismersz ilyen embereket, nagyvárosban laksz, ahol akad ilyen lehetőség és nem kell sokat szállítgatni a motyót.

bencze
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 3

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: bencze »

A tanulság az, hogy nem kell változtatni a zenei ízlést, mert sokba kerülhet.
Linux / MPD -> Hivox usb/spdif converter -> Lupus C MK III -> Musical Fidelity X-A1 -> AS Mini

Dorian
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 899

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Dorian »

Most nincs időm átgondolni az egész kérdéskört, annyit hozzá, hogy a Zero nagyon jó választás ezekre a zenékre, de az USB-je messze elmarad a koaxos teljesítményétől, mondhatjuk, ott mutatja meg, mit tud igazán. Ha csak USB kell, akkor vmelyik HRT, vagy a Zero mellé egy usb-koax transzport.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda

Narumon
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 45

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Narumon »

Sziasztok!

LiveSound02
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: LiveSound02 »

Klinger: Hangdobozépítés, Hangdobozok és kombinációk HIFI-amatőrök és zenebarátok részére, Franzis kiadó, 1991

Az elmélet elég érthetően végig megy a hangfal, hangdoboz, bass-reflex, hangváltók vonalon.
A tervek nem tudom, mennyire jók, vagy használhatóak.

Ha kell, el küldhetem e-mailen.

Üdv !

Az csodás lenne ha el tudnád küldeni,előre is köszönöm !
PÜ-ben megadtam az e-mail-emet.

zohan
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 1

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: zohan »

Klinger: Hangdobozépítés, Hangdobozok és kombinációk HIFI-amatőrök és zenebarátok részére, Franzis kiadó, 1991

Az elmélet elég érthetően végig megy a hangfal, hangdoboz, bass-reflex, hangváltók vonalon.

Letölthető pdf -ben.

Peczek

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Peczek »

Üdv!

Valaki tudna olyan könyvet mondani, amely a hangtechnika fogalmairól szól? Engem elsősorban olyan érdekelne ami hangfalak és tartozékai tervezéséről szólna.Ami segítene egy profi hangfal elkészítésében.
Ha létezik ilyen, nyugodtan mondhattok komolyabb kiadású könyvet is.Vagy pl. olyat amiből ti is sok kis rejtett titkot tudtatok meg.

Előre is köszönöm.

bölény

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: bölény »

Tisztelt Fórumtársak!

Seítséget szeretnék kérni erősítő ügyben, beruháztam egy pár KEF iQ30-asra és ezeket szeretném meghajtani. Próbáltam használható infót keresni több topicban de a témáról sajnos nem találtam semmit (eddig). Nekem eddig Denon pma 360-asat ajánlottak hozzá. Kicsit szűk a büdzsé (albérletben lakom) de szeretném a dobozokból a legjobbat kihozni. Kb 20 m2 a szoba és számítógéppel szeretnék zenét készíteni, jazz, soul, funk bakeliteket hallgatok szívesen.

Tehát a kérdés röviden: Milyen erősítő illene hozzá

Előre is köszönöm a hozzászólásokat.

LiveSound02
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 6

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: LiveSound02 »

Üdv!

Valaki tudna olyan könyvet mondani, amely a hangtechnika fogalmairól szól? Engem elsősorban olyan érdekelne ami hangfalak és tartozékai tervezéséről szólna.Ami segítene egy profi hangfal elkészítésében.
Ha létezik ilyen, nyugodtan mondhattok komolyabb kiadású könyvet is.Vagy pl. olyat amiből ti is sok kis rejtett titkot tudtatok meg.

Előre is köszönöm.

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 9

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Coldplay »

koszonom a valaszokat!!!

epp most rendezek angliabol 2db hangfalat.

az egyik egy spendor bc1 a masik pedig egy paradigm monitor 5 .. mindketto potom aron van.....

Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

rozoga62
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 95

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: rozoga62 »

Kis monitorból is jöhet olyan dinamika ami kis hangerőn is megfelelő élményt ad.

Ez bizony így van. Persze az sem mindegy, hogy milyen elektronika van előtte.

opel123
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 421

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: opel123 »

25 nm minimalista design... es nagyon szeretem ha egy zenenek van teste... hallhatoak alacsony hangeron azok a bizonyos rezgesek amik mar inkabb "erzetet" adnak.nem feltetlen szeretnem bomboltetni a cuccot.. szal nem robbantani akarok )) sacd es komolyzene a terv de ugy h ha pl kedvem tamad egy kis trance-hez hat azzal se legyek bajba...

eleg sokfajta zenet hallgatok.. ugy erzem ez az erolkodo kis fog szolgalni kesobb is ha esetleg koltozunk.

Sajnos két dolog lehet, hogy nem optimális. A minimalista dizájn, ha a berendezésre gondoltál, akkor nem nyerő az akusztika miatt. Ha tapsolsz, hallod a visszhangját. Na a zene is így fog pattogni. A másik pedig az, hogy kis hangerőn is jól szóljon a zene, az nem biztos, hogy a hangdoboz méretétől függ. Kis monitorból is jöhet olyan dinamika ami kis hangerőn is megfelelő élményt ad.

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kezdő hifi - tanács kéne

25 nm minimalista design... es nagyon szeretem ha egy zenenek van teste... hallhatoak alacsony hangeron azok a bizonyos rezgesek amik mar inkabb "erzetet" adnak.nem feltetlen szeretnem bomboltetni a cuccot.. szal nem robbantani akarok )) sacd es komolyzene a terv de ugy h ha pl kedvem tamad egy kis trance-hez hat azzal se legyek bajba...

eleg sokfajta zenet hallgatok.. ugy erzem ez az erolkodo kis fog szolgalni kesobb is ha esetleg koltozunk.
Igazi zenet akarsz? Menj koncertre, hangversenyre.... /emoticons/default_smile.png" alt=":)" data-emoticon="" srcset="/emoticons/smile@2x.png 2x" width="20" height="20" />

muvimi
V.I.P.
V.I.P.
Értékelés: 449

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: muvimi »

sziasztok

itt teszem fel ezt a kerdest mert nem talaltam a forumban a helyet

szoval hifit szeretnek osszeallitani az erositot mar ki is neztem le van fixalva egy cambridge audio 840a.

ehhez kene neznem egy jo kis hangfalat de itt sajnos pacban vagyok nm tudok valasztani.

szerintetek melyik lenne jobb hozza?

egy B&W 604 s1 vagy pedig egy acoustic research s40?
tudom h ez nehez dolog de melyiknek mennyi az idealis ara? egyik sem mai darab....

ha ezek egyike sem ok akkor ti mit ajanlanatok?

varom a velemenyetek...

koszonom ha elolvastatok.... leborulok.gif

Az erősítő megjárja , de minek két ekkora böszme hangsugárzó ? Csak nem egy lovardában akarod hallgatni ? Hány négyzetméteres a szoba ahová szánod ?

Coldplay
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Kezdő hifi - tanács kéne

sziasztok

itt teszem fel ezt a kerdest mert nem talaltam a forumban a helyet

szoval hifit szeretnek osszeallitani az erositot mar ki is neztem le van fixalva egy cambridge audio 840a.

ehhez kene neznem egy jo kis hangfalat de itt sajnos pacban vagyok nm tudok valasztani.

szerintetek melyik lenne jobb hozza?

egy B&W 604 s1 vagy pedig egy acoustic research s40?
tudom h ez nehez dolog de melyiknek mennyi az idealis ara? egyik sem mai darab....

ha ezek egyike sem ok akkor ti mit ajanlanatok?

varom a velemenyetek...

koszonom ha elolvastatok.... leborulok.gif

Perecz

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Perecz »

Az a HK 630 brutális megépítettségű, már ha erre a régi, dupla trafós változatra gondolsz.

Szerintem simán lemossa azt a CA-t, és ráadásul ilyen szép vintage cuccot nem sűrűn találni. Együtt még nem hallottam őket, de külön-külön igen, és engem meggyőzött. A phono részét sajnos nem ismerem.

Erre gondoltam:

Vendég

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Sziasztok, tanácsot kérek,

melyiket vennétek:

Harman Kardon 630
vagy
Cambridge Audio A 300

Rendszer:

Mission 731 pro hangfalakhoz, a forrás: Marantz cd48 (ezt ma 5 eFt-rt árulták valahol, én még (viszonylag) isszonyú pénzt fizettem érte). De valószínűleg irány lesz a flac + külső usb-s hangkártya kombó, ha lesz egy kis pénzem rá, illetve lehet, hogy a kb. 300 db-os lp gyűjteményemet is elővenném, tehát a phono is számit valamennyire.

Zene:

Klasszikus 90 % (ezen belül is főleg Mozart és korábbi), 10 %: jazz + népzene

köszi:

Perecz

Az a HK 630 brutális megépítettségű, már ha erre a régi, dupla trafós változatra gondolsz.

Szerintem simán lemossa azt a CA-t, és ráadásul ilyen szép vintage cuccot nem sűrűn találni. Együtt még nem hallottam őket, de külön-külön igen, és engem meggyőzött. A phono részét sajnos nem ismerem.

Perecz

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: Perecz »

Sziasztok, tanácsot kérek,

melyiket vennétek:

Harman Kardon 630
vagy
Cambridge Audio A 300

Rendszer:

Mission 731 pro hangfalakhoz, a forrás: Marantz cd48 (ezt ma 5 eFt-rt árulták valahol, én még (viszonylag) isszonyú pénzt fizettem érte). De valószínűleg irány lesz a flac + külső usb-s hangkártya kombó, ha lesz egy kis pénzem rá, illetve lehet, hogy a kb. 300 db-os lp gyűjteményemet is elővenném, tehát a phono is számit valamennyire.

Zene:

Klasszikus 90 % (ezen belül is főleg Mozart és korábbi), 10 %: jazz + népzene

köszi:

Perecz

JENŐ
Kezdő Fórumlakó
Kezdő Fórumlakó
Értékelés: 2

Kezdő hifi - tanács kéne

Hozzászólás Szerző: JENŐ »

Jó reggelt!
Szeretnék segítséget kérni! Kezdő vagyok teljesen. 2db Clatronic LB796 hangfalat akarok valamivel meghajtani, de nem tudom mi lenne a legjobb mint árban mint teljesítményben? Nem akarom széthajtani sem a hangfalakat,de az erősítőt se akarom "szenvedtetni" Ha tudnátok vmit ajánlani azt megköszönném! Üdv: egy lelkes kezdő

Azonnal csapj le valamelyikre, http://www.avx.hu/forum/index.php?/topi ... eivers-70/ ha Én most kezdeném, gondolkodás nélkül vinném a sztereót !!!

Válasz küldése

Vissza: “Hifi”