Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
Pc alapú audio lejátszás
- nehai
- Törzsvendég
- Értékelés: 228
- Kapcsolat:
Pc alapú audio lejátszás
Én olyanokat tapasztaltam, hogy notebook-okon néha a hátsó, táp közeli USB stabilabban kezeli a rádugott holmikat mint a többi oldalsó.
Sőt, a hatsó USB aljzat "szól" a legjobban (nálam) De továbbmegyek, mivel saját külső USB tápot használok, csak a data +- veszem le onnan és még úgyis!
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5160
Pc alapú audio lejátszás
Nekem SSD-m van az most ramdisknek vagy hdd nek minősül?
A kettő között
Pc alapú audio lejátszás
Nagyon minimális a különbség, tulajdonképpen csak egy kis részletet egymás után meghallgatva tűnik fel. Valamivel izgágább vinyóról és nyugodtabb ramdiscről. De olyan kicsi a különbség, hogy nekem azt hiszem nem éri meg mindig átmásolgatni az aktuális albumot.
Nekem SSD-m van az most ramdisknek vagy hdd nek minősül?
Pc alapú audio lejátszás
Nagyon minimális a különbség, tulajdonképpen csak egy kis részletet egymás után meghallgatva tűnik fel. Valamivel izgágább vinyóról és nyugodtabb ramdiscről. De olyan kicsi a különbség, hogy nekem azt hiszem nem éri meg mindig átmásolgatni az aktuális albumot.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Pc alapú audio lejátszás
Újra meg kell nyitnom a múltkori vitát:
Most kezdtem próbálgatni:
Ramdisc-be bemásolva egy zenét bizony máshogy szól, mint HDD-ről. Hogy jobban-e az azonnal nem jött le, de próbálgatom. Ne kérdezzétek mi az oka, én sem hittem. (Egy korábbi próba alkalmával a portable-Foobar ramdiscről és a vinyóra telepített Foobar közt egyébként nem vettem észre különbséget).
Pedig a Foobarban 1024000kB-ra van állítva a "full file buffering" tehát amúgy is memóriából játszaná.
Mielőtt elkezdtem hifizni, a különböző stílusú és minőségű zenéimet élvezettel hallgattam rendszeremen, pusztán a zene kedvéért. Most 20 év hifizés és egy csomó pénz elégetése után végre eljutottam ugyanoda
Pc alapú audio lejátszás
A valóságban lehet olyan szituáció, amikor a port nem felel meg a speckónak, pl. rossz táp, vagy hibás architektúra miatt.
Na pont ebből van sokkal több mint jó lenne.
Pc alapú audio lejátszás
Persze itt és most csak USB2-ről beszélünk ezek szerint. Egyébként tényleg lemérted, valóban annyi az összes?
Hogy ki hogyan implementálja az egy dolog, de high power módban 4.75 és 5.25 közt kell legyen. Ha a busz is és az eszköz is speckó szerinti, akkor működnie kell. Ha nem, akkor az gyári hiba és nem kellene USB portnak vagy kütyünek nevezzék, mert megsérti a szabványt.
Én sosem mértem, de egy átlagos (normálisabb) táp esetén erősen valószínűsítem, hogy jellemzően a hibahatáron bőven belül vannak. Ezek a határok úgy vannak megállapítva, hogy ezeken belül működnie kell a kütyünek.
A valóságban lehet olyan szituáció, amikor a port nem felel meg a speckónak, pl. rossz táp, vagy hibás architektúra miatt.
Linux / MPD -> Hivox usb/spdif converter -> Lupus C MK III -> Musical Fidelity X-A1 -> AS Mini
Pc alapú audio lejátszás
Ezt talán nem kellett volna... Az usb kijáratok stabil 5V (+0, -0.1) feszültségűek, az összes usb port áram terhelhetősége legtöbbször 0,5A, ha ennél többet szeretne felvenni valamilyen rádugott fogyasztó, abban a pillanatban összeesik az 5V, és nem fog működni a rádugott cucc.
Én is tapasztaltam már eltérő usb luk működést, de ha megvizsgáljuk az eszközkezelőben az usb portokat, akkor ki lehet deríteni, hogy mi a kiosztás, mi eszi meg a sávszélességet, amitől esetleg valóban nem stabil valamely rádugott cucc működése. Sajnos az alaplapi usb hubokkal lehet hardveres gond, megoldás a garancia érvényesítés, vagy, ha nincs, akkor a jó usb lukra kell kötni egy külső hubot saját táppal.
Persze itt és most csak USB2-ről beszélünk ezek szerint. Egyébként tényleg lemérted, valóban annyi az összes?
Pc alapú audio lejátszás
Ezzel szemben fogok egy LP-t, feldobom a beállított LP-játszóra és szól. Veszek egy CD-t, bedobom a CD-játszóba szól. Megbízhatóan lehet velük zenét hallgatni. Ha mégsem, akkor az új CD-játszó hibás, garanciális, viszem vissza és javítják, cserélik. A számítógépnél nekem kell kitalálni mi mivel működik, mivel nem és milyen beállításokkal, mikkel kombinálva stb. Amíg ez így marad az egész számítástechnikai oldalara sok mindent lehet mondani, csak azt nem hogy megbízható és bárkinek, bármilyen felállásban használható.
Azért elég jól ki lehet küszöbölni az ilyen hibák nagy részét ha hozzáértő ismerőssel konzultál az ember vásárlás előtt. És itt most nem a szomszéd Pistit értem aki ócsóból összerak olyan gépet hogy még Krájzisz kettőt is jól viszi. Ha én ajánlok gépet akkor van néhány minimális dolog amit elmondok, ilyen pl a normális táp, amit pl tizezer forint alatt nem lehet kapni és tíz és húszezer között is csak erős kompromiszummal. Többek között.
- fülelek
- V.I.P.
- Értékelés: 5160
Pc alapú audio lejátszás
Ezt talán nem kellett volna... Az usb kijáratok stabil 5V (+0, -0.1) feszültségűek, az összes usb port áram terhelhetősége legtöbbször 0,5A, ha ennél többet szeretne felvenni valamilyen rádugott fogyasztó, abban a pillanatban összeesik az 5V, és nem fog működni a rádugott cucc.
Én is tapasztaltam már eltérő usb luk működést, de ha megvizsgáljuk az eszközkezelőben az usb portokat, akkor ki lehet deríteni, hogy mi a kiosztás, mi eszi meg a sávszélességet, amitől esetleg valóban nem stabil valamely rádugott cucc működése. Sajnos az alaplapi usb hubokkal lehet hardveres gond, megoldás a garancia érvényesítés, vagy, ha nincs, akkor a jó usb lukra kell kötni egy külső hubot saját táppal.
Pc alapú audio lejátszás
A látszatra azonos USB kimenetek bizony eltérőek tudnak lenni, vannak olyanok, amik nagyobb áramfelvételű eszköz használatára vannak kialakítva, jók telefontöltésre stb. és néha kilépnek a szabványból is. A Lenovo gépeken például ezt jelölni is szokták, szóval ez egy olyan hiba lehet, ami sok felhasználónak jól jön.
Én olyanokat tapasztaltam, hogy notebook-okon néha a hátsó, táp közeli USB stabilabban kezeli a rádugott holmikat mint a többi oldalsó.
Pc alapú audio lejátszás
Hát az utolsó példára nem tudom, mit mondjak, de pl a lent említett 3-ból 2 szoftverprobléma volt. Azokat azért sokszor javítani lehet, és nem kerül pénzbe. Ha pl a dac vagy usb/spdif konverter driverével van gond, az akkor meg nem a pc hibája.
A márkás pc vs. összerakott, ezen nem is gondolkodtam, mivel én mindig összeraktam a saját gépeim. És hát igen, az előny az, hogy ha valami nem jó benne akkor az ember kicseréli azt a komponenst. De pl. egy usb-ről való lejátszáshoz azért alapvetőleg nem kellene számítson a legtöbb alkatrész, főleg nem olyan formában, hogy 'jól szól' - 'nem szól olyan jól', olyan lehet, hogy egyszerűen nem szól megfelelően mert pl pattogás vagy megszakadás vagy ilyesmi (ez ismerős - elköltöttem 20e-t usb kábelre hogy kiderüljön nem ezzel van a gond, vagy én értelmeztem félre az USB szbaványt vagy a kütyü nem volt megfelelő. nem a pc hibája volt).
Szerintem mindhárom említett hiba alapvetően driver és hardver függő kompatibilitási hiba volt. Azóta mindegyikről kiderült hogy az volt és semmiféle netet szétböngészés és beállítás próbálkozásokkal nem lehetett helyre tenni.
Én nem is azt írtam hogy ez a PC hibája kizárólag, hanem azt, hogy jelenleg ez úgy kompletten a számítógépes zene játszás baja, bele számítva a külső audio eszközöket, drivereiket stb.
Notebook gépet nem lehet összerakni csak készen venni. Márpedig ma több notebook-ot vesznek mint asztali gépet.
A jól szól, nem szól jól dolog még csak szóba se került ebben a témában, csak a működési hibák. Pedig ott is bőven akadnak érdekes dolgok.
Pc alapú audio lejátszás
Nem ezen múlik. Néha az összedobott PC-kkel kevesebb a probléma mint Dell, Lenovo ThinkPad és Apple gépekkel és külső audio eszközökkel és a gépeken futó oprendszer és szoftverekkel való kompatibilitással.
Az USB hülyeségekről nem is beszélve, mikor pl. egy Dell notebook-on nem működik egyformán egy oldalsó meg egy hátsó USB. De ez csak egy példa volt a sok hasonlóból. És ez a rész nem is korlátozódik csak audio USB-s eszközökre.
Hát az utolsó példára nem tudom, mit mondjak, de pl a lent említett 3-ból 2 szoftverprobléma volt. Azokat azért sokszor javítani lehet, és nem kerül pénzbe. Ha pl a dac vagy usb/spdif konverter driverével van gond, az akkor meg nem a pc hibája.
A márkás pc vs. összerakott, ezen nem is gondolkodtam, mivel én mindig összeraktam a saját gépeim. És hát igen, az előny az, hogy ha valami nem jó benne akkor az ember kicseréli azt a komponenst. De pl. egy usb-ről való lejátszáshoz azért alapvetőleg nem kellene számítson a legtöbb alkatrész, főleg nem olyan formában, hogy 'jól szól' - 'nem szól olyan jól', olyan lehet, hogy egyszerűen nem szól megfelelően mert pl pattogás vagy megszakadás vagy ilyesmi (ez ismerős - elköltöttem 20e-t usb kábelre hogy kiderüljön nem ezzel van a gond, vagy én értelmeztem félre az USB szbaványt vagy a kütyü nem volt megfelelő. nem a pc hibája volt).
Linux / MPD -> Hivox usb/spdif converter -> Lupus C MK III -> Musical Fidelity X-A1 -> AS Mini
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Pc alapú audio lejátszás
Nem értem, hogy miért esel túlzásokba. Igen, vannak kompatibilitási problémák, de az esetek 99%-át (szerintem nagyon sokat mondtam az 1% kompatibilitási problémával) nem nevezném nagyon esetleges működésűnek.
A tudomásomra jutott zenelejátszással kapcsolatos problémás esetek aránya inkább 30-40 % körül mozog. Ennek kb fele származott felhasználói hibából, másik fele hardveres/szoftveres eredetű volt.
Pc alapú audio lejátszás
... Amúgy manapság nem annyira nehéz összedobni egy bármilyen pc-t ...
Nem ezen múlik. Néha az összedobott PC-kkel kevesebb a probléma mint Dell, Lenovo ThinkPad és Apple gépekkel és külső audio eszközökkel és a gépeken futó oprendszer és szoftverekkel való kompatibilitással.
Az USB hülyeségekről nem is beszélve, mikor pl. egy Dell notebook-on nem működik egyformán egy oldalsó meg egy hátsó USB. De ez csak egy példa volt a sok hasonlóból. És ez a rész nem is korlátozódik csak audio USB-s eszközökre.
Pc alapú audio lejátszás
Nem értem, hogy miért esel túlzásokba. Igen, vannak kompatibilitási problémák, de az esetek 99%-át (szerintem nagyon sokat mondtam az 1% kompatibilitási problémával) nem nevezném nagyon esetleges működésűnek.
Írtam néhány konkrét példát, de messze nem az összeset amibe bele futottam én és baráti környezetem.
A mai hangtechnikai eszközökre értve a kört én sokkal feljebb mondanám sajnos ezt a kompatibilitási problémát.
Az én köreimben a hangtechnikai eszközöknek nagyobb részével voltak részben számítógép aktuális darab függő, részben számítógép aktuális darab független gondok, mint amivel nem. Ráadásul az esetek nagyobb részében Dell, Lenovo stb. kész gépekről van szó, nem is olyan darabokról amit valaki összerakott.
Pc alapú audio lejátszás
esetleges működésű
Inkább úgy fogalmaznék, hogy egyrészt nem célhardver (már amennyire manapság még létezik ilyen fogalom, egyre kevésbé), és kettő, nem ért az illető hozzá.
Nekem az első inkább előny, mint hátrány. Amúgy manapság nem annyira nehéz összedobni egy bármilyen pc-t, igen előfordulhatnak problémák de legalább moduláris. Kell egy jobbfajta táp és a többi majdhogynem mindegy, vagy megy, vagy nem, azon ritka kivétellel ha pl gyári hibás.
Pc alapú audio lejátszás
sajnos jelenleg ez a technika még nagyon esetleges működésű
Because great sound fills the room, shakes the house, breaks the heart, stirs the soul, and always always will
Pc alapú audio lejátszás
Ilyen esetből valóban sok van, én is belefutottam már nem kevésszer. De...
...
Én is szintén egyet értek minden szavaddal, de ezek mellett mégis csak igaz, hogy sajnos jelenleg ez a technika még nagyon esetleges működésű és ha valamit megveszek sokszor egyáltalán nem egyértelmű, hogy azzal majd tényleg sikeresen fogok is zenét hallgatni problémák nélkül.
Persze mindennek oka van és az okokat jól össze is foglaltad. Az egész végül is csak arról szól, hogy kezeljünk mindent a helyén és tulajdonképpen tényleg nincs sok értelme az összehasonlításoknak. Jelenleg még nincs.
Pc alapú audio lejátszás
Na és itt bukik ki mennyire is más irányból/helyzetből nézzük ugyanazt. Jól látom hol állsz az úton - legalábbis úgy gondolom - ha pedig a hi-fi, mint olyan benned szenvedély, akkor ezt a látásmódot hamarosan ki fogod nőni. Ha meg nem.. akkor sincs harag.:)
Lehet, hogy most általános közmegbotránkozást okozok, de nekem hifizés nem szenvedélyem.
Én zenét szeretek hallgatni, és egy olyan szintű rendszert akarok/akartam összehozni, amivel ezt számomra kiváló minőségben, de elérhető áron megtehetem. Ez elég sok hifizéssel járt az elmúlt időszakban: utánajárás, más rendszerek meghallgatása, szobaakusztikai elemek gyártása, különböző komponensek és számítógépes beállítások fejlesztése, cserélgetése. Mindez rengeteg teszt /összehasonlítás -célból való zenehallgatással jár, amit már megutáltam. Nem tesztelésdiből akarok zenét hallgatni, hanem élvezetből.
Közben kompromisszumokat kötöttem és mondtam fel (pl. mozierősítővel zenét hallgatni vállalhatatlan volt, hiába fejlesztettem máshol) és vannak olyan dolgok, amiket anyagi (a házimozi frontjait használom zenére -igaz tuningolva- de itt nem tudok váltani, mert az egész 5.0 lecserélése aránytalanul költséges lenne, ezért úgy döntöttem, csak addig fejlesztek, amig ez nem lesz a leggyengébb láncszem) vagy kényelmi (vinyl, csöves dolgok) szempontból nem vagyok hajlandó meglépni.
Most van egy dinamikus, részletező, élénk hangú rendszerem, klasszikus, nagyzenekari művekre nem a legtökéletesebb, de egyéb stílusokkal elégedett vagyok. Ha öregszem 10 évet, lehet, hogy egy nyugodtabb hangzás jobban tetszik majd.
És már nálam is korlátot jelent az egyes felvételek minősége.
- suminator968
- V.I.P.
- Értékelés: 1081
Pc alapú audio lejátszás
Nem mintha ez számítana......
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
Táp:UnKnow Helix Reference Ultra, Viablue X-60 Silver, Viablue EP-7 Ethernet,
Audio cable:Sabo Audio Solar XLR
Úton: IPhone 13Pro Max-Tidal—-Apple Airpods Pro2
- suminator968
- V.I.P.
- Értékelés: 1081
Pc alapú audio lejátszás
Ezt most tökéletesen leírtad! Szórol szóra egyetértek veled Fapaci!
Sabo Audio Streamer 23--Mzx PRE-NR1--Mzx SS Illuminator Activ Speaker—2xDynavoice Challenger sub
- Luxor Audio
- Otthon vagyok
- Értékelés: 11015
- Kapcsolat:
Pc alapú audio lejátszás
Sorolok pár esetet.
Ilyen esetből valóban sok van, én is belefutottam már nem kevésszer. De...
Azt a bizonyos stúdiós (e jelzőtől már eleve feláll minden szőrszálam) eszközt nem stúdiókba szánták, tehát nem is az. Ha egy egyébként jobbára pro technikával foglalkozó cég piacra dob egy erősen lebutított eszközt, nem változtat azon, hogy az csak egy kommersz készülék marad, ami úgy néz ki, mintha....
A többi említett és azokhoz hasonló eset általában arra vezethető vissza, hogy nincs idő, energia minden, gyakorlatilag végtelen számú környezetben tesztelni a terméket. Egy LP, vagy CD játszónak mi kapcsolata van a külvilággal? Van rajtuk egy energia bemenet, egy-két jelkimenet és totálisan szabványosított adathordozót használnak. Itt azért elég nehéz zavart okozni, elvárható, hogy tegyék az adott dolgukat. Ellenben egy számítógép előre nem látható összeállítású, mifelénk jellemzően gagyi alkatrészekből álló, felhasználói és programozói hibáktól hemzsegő digitális közeg, ahol naponta változnak a célok és lehetőségek. Az előbbi egy évtizedek során kiforrott célirányos világ, utóbbi meg éppen születőben van és milliónyi funkcióval bír. Én még emlékszem hektikusan működő CD játszókra, elkopott, véletlenül megkarcolt LP-kre, de persze az idő mindent megszépít.
Összefoglalva... jelenleg nem sok értelmét látom a célgépek és a PC-k összehasonlításának. Vagy ha van, akkor kb annyi, mint a papír alapú levél és az E-mail/chat összevetése. Más célok, lehetőségek, szempontok.
Pc alapú audio lejátszás
De a cél nem a pontos, módosításmentes, hű visszaadás?
Szerintem nem, mert ilyen nem létezik. Amíg hangtechnikát tanultam és kezdő hifiző voltam én is hittem ebben, de az régen volt. Ma már tudom hogy olyat hajkurászunk ezzel ami nincs is.
Nekem ma már csak két dolog számít úgy nagy vonalakban. Tudjam élvezni azt a zenét és hallgatható legyen.
Persze ezt a két jellemzőt lehet még darabjaira szedni hogy ezeken belül mi is van, de a lényeget tekintve kb. ennyi.
Pc alapú audio lejátszás
bencze úr a humánummal nem számolsz
De a cél nem a pontos, módosításmentes, hű visszaadás?