Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Audio Innovations Alto mkI

Két csatornás elő és végfokok, integráltak, fejhallgató erősítők, phono előerősítők, csöves, tranzisztoros, digitális, hibrid és fetes konstrukciók, streaming funkciós erősítők
Lezárt
kekedi
Isten Hozott! :)
Értékelés: 8

Re: Audio Innovations Alto mkI

Hozzászólás Szerző: kekedi »

Köszönöm a fórumnak lehetőséget, valamint a tagoknak a támogató hozzászólásokat, az erősítő elkelt. További jó zenehallgatást mindenkinek!

hollohazi
Törzsvendég
Törzsvendég
Értékelés: 315

Re: Audio Innovations Alto mkI

Hozzászólás Szerző: hollohazi »

Szereti az AN La hálózati kábelt.
47 Lab Midnight Blue Cd játszó, 47 Lab Midnight Blue elő-és végerősítő, 47 Lab Lens Alnico széles sávú hangsugárzó , Funk Vector III lemezjátszó, Funk FX 3 kar, Hana SL MC hangszedő,  47 Lab Shigaraki MC phono, Tiglon, Shun Mook, Schallwand, Schnerzinger

Pstb
Értékelés: 2

Re: Audio Innovations ALTO mkI

Hozzászólás Szerző: Pstb »

👍👌

kekedi
Értékelés: 8

Audio Innovations Alto mkI

Hozzászólás Szerző: kekedi »

Kényszerű csere miatt eladó szeretett első generációs Audio Innovations ALTO erősítőnk. A modellt aligha kell bemutatni, ha valakinek mégis, magyarul ez a kiváló írás örökzöld a témában: https://www.halfnote.hu/blogs/revox/mel ... ontra-moth

A konkrét példány előéletéről, kényszerű cseréjéről viszont érdemes néhány szót írni, egyrészt mert nem szeretek zsákbamacskát árulni, másrészt pedig mert tanulságos lehet mind a leendő gazdának, mind a többi ALTO tulajdonosnak. 
Hozzám 2018 őszén került a készülék egy előző hazai tulajdonostól. Szerencsére viszonylag belenyúlásmentes volt, úgy tűnt, mindössze a hangfalterminálokat cserélték ki rajta aranyozottakra. Nálam sajnos idővel elkezdett rendetlenkedni: néha recsegni kezdett a bal csatorna, sőt olykor elnémult. Ez a jelenség a hangerő feltekerésével megszűnt. Hosszas hibakeresés következett, melynek részeként írtam angol fórumokra, sőt még az ALTO tervezőjével is fölvettem a közvetlen kapcsolatot. Vele átbeszéltem azt is, hogy milyen kondenzátorokkal frissítené fel a korosodó masinát, így az ő tanácsait követve kapott a készülék új elektrolit kondikat 2021-ben. Ezek a következők:

Audio Note Standard 10000 uF a tápba:  https://www.hificollective.co.uk/catalo ... lytic.html

VISHAY BC COMPONENTS - MAL205658222E3 - CAP ALUM ELEC, 2200UF, 63V a kimenő kondik helyére : https://www.ebay.co.uk/itm/171948263875 ... AYEALw_wcB

Minden ezeknél kisebb értékű elektrolit kondenzátor Elna Silmic II lett (szintén a Hificollective-ről, a fenti linkek egyben a forrásai is az alkatrészeknek). Egyúttal az egyenirányítás diódáit is kicseréltem HEXFRED HFA15TB60PBF típusúakra (ezeket itthon szereztem be).

Mindezektől az erősítő szinte újjászületett, sokkal elevenebben szólalt meg, mint korábban. Nagy kár, hogy a bal csatorna recsegése ezzel még nem oldódott meg, úgyhogy futott a készülék egy kört Miskolcra is Vass Andrási Gyuri bácsihoz. Sajnos a probléma gyökerét ő sem találta meg, mert nála éppen nem produkálta a hibát, ellenben felajánlotta, hogy beépít egy - elmondása szerint - korábban általa kifejezetten az ALTO-ba tervezett phono előfokot az egyik bemenetre, így most az egyik bemenet tud MM-szintű phono-t fogadni. Ennek a költsége 30.000 forint volt. Nyilván nem állítom, hogy ez a 30.000 forintos előfok sokkal drágább készülékeket aláz, de szépen, zajmentesen teszi a dolgát, s egy kezdő- vagy második rendszerbe tökéletesen elegendő (mondjuk úgy, hogy az ALTO tudásához van illesztve -- én egy Linn Axis-szal és K9-es hangszedővel használtam boldogan, s akkor sem volt nagy hiányérzetem vele kapcsolatban, amikor egy cimborám jóval drágább külső phonóját kötöttük az ALTO elé, hogy kiderüljön, mennyivel jobb Gyuri bácsi "szardíniás dobozánál"). 

Visszatérve a recsegésre, az erősítő végül egy barátomhoz került, aki egyébként az egyik nagy hazai kereskedő technikusa. Ő azt mondta, a kimeneten lévő koppanásgátló relé a hibás, azt kicserélte, és a probléma végleg meg is szűnt.  Ilyen reléből egyébként vettem tartalékot is, hátha megint elfárad, úgyhogy igény szerint tudok adni a készülékhez belőle. 

Na jó, de akkor miért adom el, ha egyszer ennyi utánajárást követően megoldódott a probléma, és végre gyönyörűen szólt a felújított erősítő? 

A válasz az, hogy azért, mert nem sokkal az ALTO felújítása/megjavítása után elköltöztünk, és az új lakásban újabb probléma jelenkezett, ez azonban már nem azért van, mert a készülék hibás. Pontosabban van egy apró tervezési hibája, amelyről kevés szó esik a fórumokon, noha már az egyik korai teszt (Hi-Fi Choice 1995 január - töltök fel róla képet) is megemlíti, nevezetesen hogy az ALTO első generációja különösen érzékeny a rádiófrekvenciás zavarokra. Ez az előző (érdi) lakásunkban semmilyen szinten nem jött elő, de most mindössze kb 400 méterre lakunk a naphegyi adótoronytól (ami egyébként nem csupán az ALTO-nak, de a REL aktív subwoofernek is bezavart a nappaliban). A lényeg, hogy az ALTO a mostani lakásban durva alapzajt produkál, ezért sajnos mennie kell, de egy adótornyoktól távoli lakásban nagyon boldoggá tud majd tenni valakit. Egyébként a minap átvittem bekötni egy barátom rendszerébe a Wekerlén, és ott is teljesen csöndes, csak nálunk zajos, szóval valóban jó szívvel ajánlom. Viszont éppen az említett tervezési malőr miatt természetesen felajánlom, hogy depozit mellett meghallgatható az erősítő saját rendszerben. 

A készülék ára 150.000 forint, tudtommal ez az ALTO listaára volt egy időben. Ezért az összegért most egy profik által, minőségi alkatrészekkel teljeskörűen felújított és phono előfokkal bővített készüléket kap a vevő. Ráadásul igény szerint tudom mellékelni az összes kiforrasztott alkatrészt, a régi elektrolit kondenzátorokat, stb., mert mindent eltettem, valamint szívesen átadom a levelezést is a tervezővel, aki küldött néhány dokumentumot is róla (szervíz adatlap, kapcsolási rajzok, korabeli angol sajtó tesztjei), illetve Vass Andrási Gyuri bácsi kézzel rajzolt kapcsolási rajzát az utólag beépített phonoról (mindig adott ilyen rajzot, mást is épített nekem). Ha mindez fölkeltette az érdeklődését, keressen bizalommal. 
Csatolmányok
ALTO.PNG
IMG_20220220_175452.jpg
IMG_20220220_175509.jpg
HiFi Choice review.jpg
Capture.PNG
Capture.PNG (439.11 KiB) Megtekintve 1589 alkalommal

Lezárt

Vissza: “Sztereó erősítők”