Szia!
Küldtem PÜ-t
Józsi
Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!
SztratosZ fejhallgató erősítő (bkercso)
Re: SztratosZ fejhallgató erősítő (bkercso)
Elérhető még és szuper hangja van! 
Elérhető.
Aki semlegesebb hangra vágyik, kérheti OPA1662-vel is +1k-ért. Alapból NE5532 van benne, ami magára vonja a figyelmmet, de nagyot alakít!
Aki semlegesebb hangra vágyik, kérheti OPA1662-vel is +1k-ért. Alapból NE5532 van benne, ami magára vonja a figyelmmet, de nagyot alakít!
Up!
Határozoztt, folyékony, "Nagy" hang, és nagy teljesítmény!
Határozoztt, folyékony, "Nagy" hang, és nagy teljesítmény!
Tesztelgettem kicsit, és a többi kedvenc műveleti erősítőmhöz képest (OPA1642, OPA2209, OPA128) az NE5532-nek van egy "sodró", lendületes karaktere. Gyakorlatilag fun faktoros szerintem. Felbontásban viszont nincs mit szégyenkeznie ebben a kapcsolásban. Az OPA1662-nél pl. nekem jobban tetszett; az kicsit száraz számomra a SztratosZ-ban.
Remélhetőleg hamarosan lesz róla még több tapasztalat... :)
Remélhetőleg hamarosan lesz róla még több tapasztalat... :)
SztratosZ fejhallgató erősítő (bkercso)
Bő egy évtized erősítőtervezés- és építés után a közelmúltra két fejhallgatóerősítőm maradt: a Presenter3 és a CompositeAmp. Kívánatos volt már egy ideje, hogy az utóbbihoz hasonló hangminőséggel rukkoljak elő a ma igen népszerű €100-s kategóriában is. Így indult el egy újabb agyalás- és kísérletsorozat, amelynek végén megszületett a Sztratosz: egy szintén kompozit felépítésű, állítható erősítésű és a P3-nál lényegesen nagyobb teljesítményű erősítő.
Hangkaraktere igen semlegesre, talán kissé melegre sikerült, de ez a műveleti erősítők cseréjével ízlés szerint utólag is hangolható. Az alapkiszerelésnél nem csak a magam ízlésének igyekeztem megfelelni: mivel sokan szeretitek az NE5532 harmonikus előadásmódját, optimalizálgattam rá kicsit a kapcsolást, majd a torzításkioltó részbe végül egy Philips gyártmány került, mert ez kissé lágyabban szólt a TI-s társánál. A végfokokba (csatornánként 1-1 dual tok) TI NE5532 került olyan kapcsolásban, amely a melegedés gondját nagyrészt leveszi az OPA válláról. Az IC-s felépítés mellett a zajtalan tápfeszültségről diszkrét aktív- és passzív szűrők gondoskodnak, összesen 5 fokozatban. Noha az erősítő a hangminőség érdekében DC-csatolt, úgy került megtervezésre, hogy ne tudjon kárt tenni a fejhallgatókban bemeneti DC esetén sem. Ezen kívül fordított tápfeszültség és kimeneti rövidzár ellen is védett.
Csak ellenőrzött forásból származó (vagyis nem eBay-es), minőségi alkatrészeket használok: Nichicon, ALPS, Yageo, AVX, Philips, TI, NXP stb.
Technikai adatok:
Tápfeszültség: 24 V DC adapter (tartozék)
Erősítés: 2x-6x, vagyis 6-15dB (belül jumperrel állítható)
Hangerőszabályozó átfogása (0,5 dB-en belüli együttfutás mellett): tipikusan 60-70 dB
Bemeneti impedancia: min. 10 kohm
Kimeneti impedancia: < 0,3 ohm
Minimális terhelés: 16 ohm
Teljesítmény (csatornánként):
ohm mW
16: 50
32: 70
60: 85
120: 90
300: 65
600: 40
(Az erősítő 12V-ról is működik pl. a következő műveleti erősítőkkel (végfokként): OPA2134, OPA1662, OPA1642, OPA2209, OPA2228 stb.)
Ára: 33 eFt, 1 hét visszavásárlási (meghallgatási) garanciával és 2 év műszaki garanciával.
Hangkaraktere igen semlegesre, talán kissé melegre sikerült, de ez a műveleti erősítők cseréjével ízlés szerint utólag is hangolható. Az alapkiszerelésnél nem csak a magam ízlésének igyekeztem megfelelni: mivel sokan szeretitek az NE5532 harmonikus előadásmódját, optimalizálgattam rá kicsit a kapcsolást, majd a torzításkioltó részbe végül egy Philips gyártmány került, mert ez kissé lágyabban szólt a TI-s társánál. A végfokokba (csatornánként 1-1 dual tok) TI NE5532 került olyan kapcsolásban, amely a melegedés gondját nagyrészt leveszi az OPA válláról. Az IC-s felépítés mellett a zajtalan tápfeszültségről diszkrét aktív- és passzív szűrők gondoskodnak, összesen 5 fokozatban. Noha az erősítő a hangminőség érdekében DC-csatolt, úgy került megtervezésre, hogy ne tudjon kárt tenni a fejhallgatókban bemeneti DC esetén sem. Ezen kívül fordított tápfeszültség és kimeneti rövidzár ellen is védett.
Csak ellenőrzött forásból származó (vagyis nem eBay-es), minőségi alkatrészeket használok: Nichicon, ALPS, Yageo, AVX, Philips, TI, NXP stb.
Technikai adatok:
Tápfeszültség: 24 V DC adapter (tartozék)
Erősítés: 2x-6x, vagyis 6-15dB (belül jumperrel állítható)
Hangerőszabályozó átfogása (0,5 dB-en belüli együttfutás mellett): tipikusan 60-70 dB
Bemeneti impedancia: min. 10 kohm
Kimeneti impedancia: < 0,3 ohm
Minimális terhelés: 16 ohm
Teljesítmény (csatornánként):
ohm mW
16: 50
32: 70
60: 85
120: 90
300: 65
600: 40
(Az erősítő 12V-ról is működik pl. a következő műveleti erősítőkkel (végfokként): OPA2134, OPA1662, OPA1642, OPA2209, OPA2228 stb.)
Ára: 33 eFt, 1 hét visszavásárlási (meghallgatási) garanciával és 2 év műszaki garanciával.
- Csatolmányok
-
- SztratosZ_eleje.jpg (80.02 KiB) Megtekintve 2420 alkalommal
-
- SztratosZ_hátulja.jpg (66.51 KiB) Megtekintve 2420 alkalommal
-
- SztratosZ_belső.jpg (93.1 KiB) Megtekintve 2420 alkalommal
-
- SztratosZ_belső közeli.jpg (109.14 KiB) Megtekintve 2420 alkalommal
-
- SztratosZ_belső közeli.jpg (109.14 KiB) Megtekintve 2421 alkalommal
-