Annak érdekében, hogy fenntartsuk ezt a szigetet, szükségünk van bevételre. Te is támogathatsz minket, ha azt szeretnéd, hogy sokáig és stabilan tudjunk működni. Amennyiben élsz ezzel a lehetőséggel, azt mi megköszönjük!

Milyen Dolby Matrix technikára képes az erősítőd?

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó
Értékelés: 1

Hozzászólás Szerző: Mr_Rob »

Bejelöltem a DPLII-t, bár ez software-es, de a lényeg, h a rendszer ismeri.Amúgy mp3-ak alatt, ill. másmilyen forrású zenék alatt, ami "kifejezetten "sztereo" -ra van, ott nem használok semmit. Egyébként még az Audigy2 EAX-ban bekapcsolok CMSS 3D-t (esetleg) és akkor "kiteszi" 5.1-ben. Idézőjelben kiteszi, mert nem különül el semmi, csak kap egy kis enyhe viszhangot, halkabb a center és a két surr. De egyesek kellemesebben zenélnek, mint sztereo-ban.

A CMSS lényegében annyit csinál, hogy a sztereóból a két oldal külömbségét teszi ki a hátsó hangszórókra. Elég hatásos kis cucc, és elég egyszerü is, de szerintem 5.1-ben nem érdemes használni, mert így túl sok szerep jut a centernek, és a mélyebb hangok is oda kerülnek(pl "lábdob"), hisz azokat általában középre helyezik. 4.1-ben, a center megkerülésével, szerintem remek zenéhez! Főleg, hogy az audigy már teljes sávszélességben használja a hátsó hangszórókat. A Live!-nál még igencsak gyengécskén szóltak a hátsók.

nekem egyáltalán nem hangos CMSS 3DII-ben a center és a mély sem veszik el.
Lehet állítani a front és a surr. közötti arányokat és ha azt huzogatom, akkor van, h tényleg "tompul a mély", de erre figyeltem... CMSS 3DII-ben nekem 100% a front és még így is kellemes hatást lehet elérni. (nem halk se nem hangos, a mély is OK)

Lehet, hogy nálam azért volt zavaró, mert a centerem teljesítménye szerényebb, mint a frontoké. Ahogy néztem neked egyformák a hangszórók, így nálad biztosan jobb centerrel

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bejelöltem a DPLII-t, bár ez software-es, de a lényeg, h a rendszer ismeri.Amúgy mp3-ak alatt, ill. másmilyen forrású zenék alatt, ami "kifejezetten "sztereo" -ra van, ott nem használok semmit. Egyébként még az Audigy2 EAX-ban bekapcsolok CMSS 3D-t (esetleg) és akkor "kiteszi" 5.1-ben. Idézőjelben kiteszi, mert nem különül el semmi, csak kap egy kis enyhe viszhangot, halkabb a center és a két surr. De egyesek kellemesebben zenélnek, mint sztereo-ban.

A CMSS lényegében annyit csinál, hogy a sztereóból a két oldal külömbségét teszi ki a hátsó hangszórókra. Elég hatásos kis cucc, és elég egyszerü is, de szerintem 5.1-ben nem érdemes használni, mert így túl sok szerep jut a centernek, és a mélyebb hangok is oda kerülnek(pl "lábdob"), hisz azokat általában középre helyezik. 4.1-ben, a center megkerülésével, szerintem remek zenéhez! Főleg, hogy az audigy már teljes sávszélességben használja a hátsó hangszórókat. A Live!-nál még igencsak gyengécskén szóltak a hátsók.

nekem egyáltalán nem hangos CMSS 3DII-ben a center és a mély sem veszik el.
Lehet állítani a front és a surr. közötti arányokat és ha azt huzogatom, akkor van, h tényleg "tompul a mély", de erre figyeltem... CMSS 3DII-ben nekem 100% a front és még így is kellemes hatást lehet elérni. (nem halk se nem hangos, a mély is OK)

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött
Értékelés: 4

Hozzászólás Szerző: Gordon314 »

Gordon, Vizsont nagyon kiváncsi lennék a kedvenc lemezeidre (multicatornás of coz) mert a jó "műveket én is kutatom. Szóval ha írnál pár címet meg ilyesmi, meg hogyan tudnék hozzá jutni, azt megköszönném.

mail ment privibe
és ajánlom mindenkinek a "zenei DVD-k", "Peer to Peer" és a "Kedvenc zenei felvételeim" című topikokat.
gordon314.fw.hu

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Off 
Naív elképzelés azt hinni, hogy ha valami hangosabb, akkor a halkabb zavaró zajok megszünnek. Legfeljebb nem tűnik fel annyira, de attól még a hallható hangot módosítja.

Ez honnan van idézve?
Gugu észrevételeihez kapcsolódik:

"A Filmnél már más az eset, mert ott a számítógépen jól feltekerem a hangerőt, és máris nem gond a ventilátor..."

"Klaszikus koncertek(ide értem a Jazzt,Blues,és klaszikus zenét meg ami ezekhez hasonló) : Na ez az a felhasználás, ahol mindenképpen van létjogosultsága a formátumnak, hiszen igazi "hang-térről" csak ezekben a műfajokban beszélhetünk. A zenészek nem mozognak, és tényleg fontos hogy honnan szól a nagybőgő,hegedű, dob stb. "
gordon314.fw.hu

Vendég

Hozzászólás Szerző: Vendég »

Bejelöltem a DPLII-t, bár ez software-es, de a lényeg, h a rendszer ismeri.
Amúgy mp3-ak alatt, ill. másmilyen forrású zenék alatt, ami "kifejezetten "sztereo" -ra van, ott nem használok semmit. Egyébként még az Audigy2 EAX-ban bekapcsolok CMSS 3D-t (esetleg) és akkor "kiteszi" 5.1-ben. Idézőjelben kiteszi, mert nem különül el semmi, csak kap egy kis enyhe viszhangot, halkabb a center és a két surr. De egyesek kellemesebben zenélnek, mint sztereo-ban.

Gugu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn
Értékelés: 7

Hozzászólás Szerző: Gugu »

Gordon, mail megy privibe, lenne pár kérdésem/kérésem...
Üdv: Gugu

Gugu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Azt hiszem elérkeztünk arra a szintre, hogy azt kell mondjam én is teljesen egyetértek.
Ez egy kellemes eszmecsere volt.
Innen már csak az izlések számítanak.
Gordon, Vizsont nagyon kiváncsi lennék a kedvenc lemezeidre (multicatornás of coz) mert a jó "műveket én is kutatom.
Szóval ha írnál pár címet meg ilyesmi, meg hogyan tudnék hozzá jutni, azt megköszönném.
Üdv: Gugu

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

Most nézem a szavazást. Tényleg van már valakinek IIx, vagy csak odakattintott egyet?

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

...Számomra a szerény rendszeremen elérhetetlennek tűnik sztereoban az eredeti sztereo felvétel alapját képező hang visszaadása és ha már egyszer nem azt hallom, amit fel szerettek volna venni, akkor azt szeretem hallgatni ami a legszebbnek szól számomra.
...
Nagyon kevés az a multicsatornás koncertfelvétel, ahol ahol az eredeti hangzást próbálják visszaadni. Annál általában jóvel többet szeretnének. Kicsit olyan, mintha, hogy ki mész a meccsre és a hangulat király, de csak egy helyről látod a mérkőzést. Ha ezt szeretné elérni egy TV közvetítést, akkor egy fix kamerabeállítással, kommentár nélkül adnák le a meccset.
Egy konkrét példa a kedvenc DVD hangfelvételem Diana Krall Live In Paris. A keverés szerintem szuper. A zongora például úgy van bemikrofonozva, hogy a magasakra irányuló felvétele a jobb, míg a mélyekre irányuló a bal hátsón szólal meg. Egy futamnál meg "átvándorol" a hang balrol-jobbra. Mivel a zongorát így csak a zongorista hallaná, ha háttal ülve játszana, ezért nem teljesen élethű, de baromi jól szól. 

Teljes egészében egyetértek!

Tudom ez végképp off, de
Én szinte kizárólag Jazz-t Blues-t, Klasszikus zenét hallgatok. 
Off

Naív elképzelés azt hinni, hogy ha valami hangosabb, akkor a halkabb zavaró zajok megszünnek. Legfeljebb nem tűnik fel annyira, de attól még a hallható hangot módosítja.

Ez honnan van idézve?

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Gordon én is azt mondom mindenki úgy hallgasson zenét is ahogy neki (az ő ízlésének) a legjobb, de azért a felvételi és a lejásztási láncban keletkező "módosulásokat" azért nem venném egy kalap alá a felvételen nem létező csatornák mesterséges "kreálásával".  
Én szinte kizárólag Jazz-t Blues-t, Klasszikus zenét hallgatok.

Off

Hát igen a kérdés az, hogy most a HiFi-t az élethű vagy a hanghordozóhoz hű hangzáshoz értelmezzük.
Ezért hoztam a csöves példát, mert a "cizellált" hallású egyéneknél is népszerű a csöves erősítő, pedig "hűtlenebb" mint a tranzisztoros. De egyszerűen sokak szerint szebben szól.

Számomra a szerény rendszeremen elérhetetlennek tűnik sztereoban az eredeti sztereo felvétel alapját képező hang visszaadása és ha már egyszer nem azt hallom, amit fel szerettek volna venni, akkor azt szeretem hallgatni ami a legszebbnek szól számomra.

Én kicsit úgy képzelem ezt a PLII módot, mint a régi fekete fehér filmek színesítését. Tuti, hogy eredetileg nem az volt a színe az adott dolognak, de valahogy mégis fogyaszthatóbb színesben. Persze vannak fekete fehér filmek amiket bűn lenne színesíteni, mert az alkotóik eleve fekete feheérben álmodták meg a képi világát.

A ProLogicba kevert felvételeket meg értelem szerűen PLII-ben kell lehallgatni is. Hiszen ott az a hűebb.

Gugu

Nagyon kevés az a multicsatornás koncertfelvétel, ahol ahol az eredeti hangzást próbálják visszaadni. Annál általában jóvel többet szeretnének. Kicsit olyan, mintha, hogy ki mész a meccsre és a hangulat király, de csak egy helyről látod a mérkőzést. Ha ezt szeretné elérni egy TV közvetítést, akkor egy fix kamerabeállítással, kommentár nélkül adnák le a meccset.
Egy konkrét példa a kedvenc DVD hangfelvételem Diana Krall Live In Paris. A keverés szerintem szuper. A zongora például úgy van bemikrofonozva, hogy a magasakra irányuló felvétele a jobb, míg a mélyekre irányuló a bal hátsón szólal meg. Egy futamnál meg "átvándorol" a hang balrol-jobbra. Mivel a zongorát így csak a zongorista hallaná, ha háttal ülve játszana, ezért nem teljesen élethű, de baromi jól szól.
gordon314.fw.hu

Gugu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Teljesen egyetértek Robbal, én nem tartozom a High Fidelity-sek közé, (ha lehet ezt egyáltalán leírni !? ) Én azt a hangzást szeretem a legjobban amit a legjobban élvezek, azt hiszem ez természetes mindenkinél.
Az én rendszeremen a sztereo sztereoban szól a legjobban, és ha bottal ütnétek sem hallgatnám másban. Hiszen a mérnök ezt így csinálta és így hozta ki az adott felvételből a legtöbbet.
Félre értés ne essék én nem elitélem a több csatornás rendszereket, csak azt mondom, ami sztereo az legyen az. Az már egy másik kérdés hogy hol van értelme a multi csatornának, de őszintén !? Sima CD szerü anyagoknál ( legyen az pl.: Christina A. albuma ) teljesen értelmetlen.
Helyek ahol jó lehet, vagy nem lehet jó véleményem szerint:

-Koncerteknél, de szerintem koncertre ki kell menni és pont. Ha otthon hallgatom a zenét akkor az áltlam hallott koncert lemezek által produkált közönség morajra nem vagyok kiváncsi, csak ritkán, tehát szerintem arra értelmetlen.
-Klaszikus koncertek(ide értem a Jazzt,Blues,és klaszikus zenét meg ami ezekhez hasonló) : Na ez az a felhasználás, ahol mindenképpen van létjogosultsága a formátumnak, hiszen igazi "hang-térről" csak ezekben a műfajokban beszélhetünk. A zenészek nem mozognak, és tényleg fontos hogy honnan szól a nagybőgő,hegedű, dob stb.
-Sima stúdió albumnál értelmetlen, véleményem szerint.
- És van még az olyan zenészek kategóriája mint Mickey Hart, Flatley, vagy más olyan előadók akik eddig is sokat játszottak a térrel, és mindent kihoztak a sztereoból. Na ők azok akiknek a multi csatorna igazi kánaán lesz, és persze nekünk akik majd hallgatják.

Off:

Betojok mikor a Creative cuccokra ráírják az érzékenységet, meg hogy SACD/DVD-A kompatibilis, ne vicceljünk a gép zúgása hazavágja még a sima zenehallgatást, én csak netezés közben hallgatok a gépen:P mint most is, vagy olvasás közben. Egyébként felejtős.
A Filmnél már más az eset, mert ott a számítógépen jól feltekerem a hangerőt, és máris nem gond a ventilátor...
Persze a Házi-mozit és számgépet én sem szívesen keverem. Ég és Föld.

Delphijos
Nincs visszaút
Nincs visszaút
Értékelés: 0

Hozzászólás Szerző: Delphijos »

Gordon én is azt mondom mindenki úgy hallgasson zenét is ahogy neki (az ő ízlésének) a legjobb, de azért a felvételi és a lejásztási láncban keletkező "módosulásokat" azért nem venném egy kalap alá a felvételen nem létező csatornák mesterséges "kreálásával".
Clint Eastwood bekaphatja!

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

Ez a High Fidelity is olyan dolog, amit szerintem sosem lehet elérni. Nincs két egyforma hangszóró, nem lehet minden egyes rendszerhez egyforma hangképet kialakítani. Ezért az én véleményem, hogy inkább "csaljon" az a rendszer, ha nekem ezzel nagyobb élményt tud nyújtani. Néhány audiofilt ez zavarhat, de a nagytöbbség biztos, hogy kihasználja az ilyen funkciókat. Én is csak azért nem használok DSP-effekteket, mert szegény Kenwoodba nem tudtak egy normálisat sem belepréselni, csak borzalmas visszhang az összes.

Zorro
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Hozzászólás Szerző: Zorro »

Hali!

Bocs, hogy beleszólok a "vitába", de szerintem alapvetően azt kellene tisztázni, hogy mi is az a DPL-II.
Legjobb tudásom szerint a DPL-II a DPL továbbfejlesztése, mely többek között a hátsó (surround) sáv szétválasztására is hivatott. Tehát ez nem egy klasszikus értelemben vett DSP, bár sokszor úgy viselkedik - természetesen tévesen - , ezért nem is a sztereo hang "kiszélesítésére" való. Erre vannak az erősítők beépített DSP-i, mint classic, teathre, club, stb.

DPL-II ben készült audio CD-k léteznek, bár eddig én is csak a neten találkoztam velük. DPL-II hanggal rendelkező 2 ch DVD rip Divx-ek (BeSweet-ben a surround2 beállítással) is léteznek, volt már egy párhoz szerencsém, és ténylegesen jobb volt mint a DPL, de azért távol állt egy DD5.1-től.

A lényeg az, hogy mindent csak arra használni, amire való, és akkor nincs téves hangkép és rossz hangminőség.
Zorro - Thomson DTH-210E, DPL-660HT, VTH-6050G; Panasonic DS-28EG; Pionerr DVR-A106D; Thomson 29DM182G

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Én azzal a résszel nem értek egyet hogy a SIMA sztereó felvételt hallgatja valaki PLII-ben, vagy valami más módon. Mert lehet hogy úgy érzi hogy "mindenhonnan szól a zene, és ez mennyivel jobb" de ez akkor tulajdonképpen csalás. Én nem azt akarom hallgatni amit a mérnökök kitaláltak az erősítőben, hanem amit a hangmérnök "rátett" a lemezre. Ha a felvétel sztereó, vagyis csak két csatorna információi vannak a lemezen, akkor abból semmi a világon nem tud többet csinálni. Az ilyen felvételek szerintem sztereóban szólnak igaznán jól, még ha az ember (főleg ha hozzá van szokva a multicsatronás hanghoz) nem is így érzi elsőre.A lényeg, én annak a híve vagyok, hogy csak az szóljon ami ténylegesen a lemezen van, nekem ne egy algoritmus "találja ki" hogy mi szóljon mondjuk hátulról.
Amit írsz az a High Fidelity (magas hűség) alapelve. Ha ezt a "megszállóott" zenerajongók valóban betartanák, akkor eltűnnének a méreg drága csöves erősítők, amik gyönyörűen szólnak, de állítólag többnyire festik a hangot. Vagyis nem azt hallod amit a felvételen ténylegesen VAN. Viszont abból indulunk ki, hogy a zenehallgatók többsége valami olyat szeretne hallgatni, amit a felvétel elkészítésekor rögzíteni szerettek volna. Az élő zene pedig nem sztereo, még csak nem is 5 csatornás. Viszont minél több csatornán adod vissza annál élethűbb lesz. Pont ahogy Te is írtad a multicsatornás felvételeknél.
Nekem nehéz megmondani, hogy az eredeti hangzáshoz melyik áll közelebb: a "processzor által kreált" térhangzás, vagy a kétcsatornára "butított" zene.
Én abból indulok ki, hogy minőségi sztereo zenehallgatáshoz a házimozi rendszerek nem igazán alkalmasak, tehát számomra egyszerűen nagyobb élvezetet nyújt a PLII "hamis" hangja.
A dolog már messze egyszerűbb ha eleve Pro Logicra kevert sztereo zenére gondolunk. Itt az az elv is érvényesül PLII használata mellett, hogy azt halld amit a hangmérnök szeretne megszólaltatni.
Az 5 (6) csatornás sztereóval pont az a bajom, hogy teljesen valótlan a hangzása. Mint ha felcsavarná a szétszélesített sztereo teret az 5(6) hagszóróra. (Ami jobb szélen szólna sztereoban, azt kiteszi a jobb hátsóra.)
Tehát a dsp-k közül marad a PLII Music módja nálam. Persze lehet, hogy a dts NEO jobb. Sajnos azt nem tudja az erősítőm.
Szóval amíg egy rendszert használok mozizásra, multicsatornás zenére és sztereora, addig marad a nálam a PLII.
gordon314.fw.hu

Delphijos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

megjelölve asszem nincs, de a Depeche Mode Exciter egyértelműen DPL-ben kódolt, érdemes kipróbálni
Ha már itt tartunk, szerintem a One night in Paris egy zseniális koncert DVD. Az egyik kedvencem.

Degeczi
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Hozzászólás Szerző: Degeczi »

Azon ritka audio Cd-ket megjelölik valahogy egyáltalán, amik DPL-ben lettek kódolva?
megjelölve asszem nincs, de a Depeche Mode Exciter egyértelműen DPL-ben kódolt, érdemes kipróbálni

Mr_Rob
Fórumlakó
Fórumlakó

Azon ritka audio Cd-ket megjelölik valahogy egyáltalán, amik DPL-ben lettek kódolva? Valahogy nekem is szimpatikusabb a többcsatornás zene, de elég ritka, ami dpl-ben jól szól. Viszont találkoztam olyannal is, aminek nagyon feldobta a hangját, és nem volt észrevehető sávszélességcsökkenés (pl Hans Zimmer, meg még egy jópár filmzene) Továbbá érdekes, amit Gordon írt, hogy tényleg sok filmnél (leginkább vígjátékoknál) hiába az 5.1, mikor a hátsó hangszórók alig szólalnak meg (ugyanezt tapasztaltam a Vissza a jövőben 5.1-es hanjánál - igaz DTS-ben nem hallottam, állítólag ott jobb valamivel - , hogy Szép tiszta, meg minden, de a hátsó hangszórókat észre sem vettem, hogy szólnának.) Igaz, a vígjátékoknál sokszor nem is fontos a térhangzás, csak már kötelező jelleggel kell 5.1-ben dolgozni.

Egyébként ma már pár ezerért kapni olyan hangkártyát, amin digitális kimenet van, és igazából minősége nem is nagyon számít, hisz csak PCM, vagy DD, esetleg DTS streamet közvetít. Én is mikor megvettem az Audigy-t, akkor jól jött a diszkrét 5.1, de már hogy van egy házimozi-erősítőm, teljesen megszünt az értelme a 100dB-es jel/zaj viszonynak, meg az 5.1-nek. Most már valami olyan kellene, mint az Nvidia Sound Storm, de sajna még nem lehet hasonlót kapni különálló hangkártyaként.

Delphijos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

A multicsatornás zenehallgatáshoz szólnék hozzá. Abban egyetértek Gordonnal, hogy a sztereo tényleg elavult. Mai technikával simán megoldható a multicsatornás felvétel, és ugye "igazából" sem csak szteróban hallja az ember a zenét mondjuk egy koncertteremben. A hifibuzik most persze csóvállják a fejüket mert persze egy jó sztereó is képes egész igényes hangszinpadot felépíteni, de csak megfelelő minőségü komponensekkel. Ha ugyanennyi pénzt költ az ember e multicsatornás rendszerre (persze annyival arányosan többet amennyivel több kompenensből áll) és egy jó felvételt hallgat, el fog csodálkozni.... Én azzal a résszel nem értek egyet hogy a SIMA sztereó felvételt hallgatja valaki PLII-ben, vagy valami más módon. Mert lehet hogy úgy érzi hogy "mindenhonnan szól a zene, és ez mennyivel jobb" de ez akkor tulajdonképpen csalás. Én nem azt akarom hallgatni amit a mérnökök kitaláltak az erősítőben, hanem amit a hangmérnök "rátett" a lemezre. Ha a felvétel sztereó, vagyis csak két csatorna információi vannak a lemezen, akkor abból semmi a világon nem tud többet csinálni. Az ilyen felvételek szerintem sztereóban szólnak igaznán jól, még ha az ember (főleg ha hozzá van szokva a multicsatronás hanghoz) nem is így érzi elsőre.A lényeg, én annak a híve vagyok, hogy csak az szóljon ami ténylegesen a lemezen van, nekem ne egy algoritmus "találja ki" hogy mi szóljon mondjuk hátulról.

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

Gugu

A zenével kezdem. Az előbb nem írtam le, de máshol már igen, hogy leginkább multicsatornás zenéket hallgatok már ma is ha tehetem. A sztereo elavult, mint ahogy a fekete-fehér kép. Ma is lehet színes tévével fekete-fehér filmet nézni és attól az a film még nagyon jó lehet úgy FF-ben. Sőt lehet, hogy rosszabb lenne színesben, ha eleve FF-re készült. Ma mégis nagyon ritka, hogy egy film készítésénél nem élnek a színes film készítésének lehetőségével.
A multicsatornás forrás is lehet úgy elkészítve, hogy csak a két csatornája tartalmaz jelet. Ha ezt akarják visszaadni, akkor ez megoldható. Ha többet mást, az is. Vannak multicsatornás felvételek, amelyek igazából csak a centert használják ki pluszban a pontosabb hangszínpad leképezéséhez és a hátsók szinte meg sem szólalnak. Vannak olyanok, amik meg nem érnek egy kalappel sem, bár össze vissza szól minden mindenhonnan. Mint a filmeknél. Nem attól lesz jó egy film képi világa, hogy színes vagy fekete fehér, hanem attól, hogy az adott lehetőségekből mit hoztak ki. A színes filmben, és a multicsatornás zenékben több a lehetőség, amit még kevesen tudnak igazán jól kiaknázni.

Off

Lehet, hogy igénytelenség, de nincs digital kimenetes hangkártyám. Az analóg kimenetét kötöm az erősítőre egy rádiós transzmitteren át, abban a ritka esetben, ha DiVX-et nézek. A DD hiányánál jobban zavar a számítógép búgása, ezért is használok radios jelátvitelt. Nem tudom, hogy a koax digital jel mit szólna egy ilyen radiós adatátvitelhez. Digitális hangkártyának értelmét nem látom, akkor már kivárok egy "eldobható" noname DiVX képes dvd lejátszót a "rendes" mellé. Azokra az esetekre, amikor nem tudom kivárni egy film DVD megjelenését és előre letöltöm, mert éppen nem tudok elmenni rá moziba. Mivel ez éves szinten olyan 10-20 esetben fordul elő, ezért nem igazán aggaszt.

A "régi" rendszer még olyan régi, hogy DVD előtt volt egy sztereo video, ami még a NICAM-et sem tudta, mert akkor még az nem volt. ProLogic hagyományos erősítő vaolt az első hangkeltő eszköz. Az első dvd forrás a számítógép 300 Celeron-ban egy 6x-os Aopen DVD-Rom és egy Asus TNT 1-es video kimenetes videokártya. Nekem is volt valaha Live hangkártyám is, de nem sokáig. A számítógépet és a mozizást szeretem külön választani. Persze ez még a "hőskorban" nem így volt, amikor is leesett állál néztük a haverunl első RealMagic kártyájával a harveres mpeg1-et és hallgattuk a videocd-k és CD-I-k (szigorúan gyári! hol volt még akkor otthonra CD iró?) hangját egy AWE32-ről.
gordon314.fw.hu

Gugu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Először is: ki lehet kapcsolni. Attól, hogy a dekódered ismeri ez a formátumot, nem mondasz le semmiről. Általában még a régi ProLogic-ról sem, hiszen meg szokták hagyni ezt az üzemmódot is. Innentől kezdve a dolog egyszerű: te döntöd el, hogy egy adott felvételhez melyik üzemmódot használod.  
Én úgy vagyok vele, hogy minden általam hallgatott hangforrást a lehető legjobb minőségben szeretnék meghallgatni. Ha a forrás DVD, akkor az ember joggal várja el valamelyik 5.1-es diszkrét hangrendszer használatát (DD5.1 vagy dts). Sajnos ez nem minden esetben valósul meg. Sőt még több esetben nem valósul meg ez magyar nyelven. (Ne kezdjük el megint a szinkron eredeti vitát.

Zene: talán ez a legvitatottabb kérdés. Bevallom, hogy a sztereo felvételeket én igenis PLII music módban szoktam hallgatni. Hogy miért? Mert nagyobb a tere mint sztereóban, nem úgy szól, mint a fejhallgató az 5 (6) csatornás szteró modokban, hanem megpróbál felépíteni egy hangszínpadot.
Persze az "ínyencek" most azt mondják, hogy a sztereo felvételt sztereóban kell lehallgatni is. Igen egy sztereó rendszeren. Ahol van két "normális" hangsugárzó egymástól olyan távol elhelyezve, hogy a hallgató feje egy 90 fokos háromszög derékszögű csúcsa lehetne, míg a hangfalak a másik két csúcs. Persze rakhatod szét a hangszóróidat a házimozirendszeredben is, csak akkor a filmek fognak sz@rul szólni. Vagy üllhetsz közelebb a zenehallgatáshoz.

Én mind addig, amíg szatelit + mélynyomó rendszeren hallgatok sztereó zenét (amire nem való), addig ezt úgy fogom tenni, ahogy az nekem a legjobban szól. Most úgy hallom, hogy a PLII music mód az.
(Még pár dolog a PLII-ről: sokkal jobban konfigurálható, mint a sima PL. Ha valaki tehát használ PL-ot, akkor már csak ezért is érdemes ezt választania.

Egyetértek veled, ha benne van, az nem baj.

"Ezek jó része ugyan AC3-as, de sokunk nem köti össze digitálisan a hangkártyát az erősítővel. "

Azért szerintem akinek erre megvan a lehetősége és nem teszi meg, az bizony vagy rohadt lusta, vagy igénytelen. Ez sajnos így van.

A szinkron vs. Eredetiről csak annyit, hogy mozisabb élmény eredeti nyelven hallgatni, de néha az emeber amúgy is rákényszerül, hiszen vagy nincs 5.1 magyar szinkron, vagy ha van, egyszerüen rosszabb. Mikor még több időm volt a házi-mozival foglalkozni, sokat teszteltem ilyesmit, és azt kell mondanom, sajnos gyakran a magyar hangok rosszabbak. Nem tudom milyen technikával csinálják de az biztos hogy sokszor az 5.1 az eredetiben sokkal jobban szól. És ez a nagy baj. Szerintem amikor kicseréleik azokat a sávokat ahol a beszédhangok megjelennek, minőségromlás történi, vagy ha nem akkor lusták ugyanolyan jól vissza ileszteni.

DD-ben sajnos télleg csak a Pro7 aki sugárzik, ő viszont jó minőségben, én szeretem is, és monstanában jó filmeket is adnak, és ez már csak javulni fog.

Sztereo szerintem baromira nem elavult, de mivel vár a meleg kád víz ebbe most nem megyek bele.
Nem biztos hogy a több a jobb. És nekem, szerencsém van, de sztereo-ban százszor jobban szólnak a dolgok mint bármi másban hisz nem szatelitjeim vannak. De amit írsz tényleg igaz, pl a kisebb rendszeremen (lásd lentebb, aLtec Lansing) én is a 4 hangszóróból szólatom a zenét, mert így jobb. Szóval teljesen egyet értek veled.
De azt had mondjam el hogy véleményem szerint ez a sok.1 nem fog jóra vezetni, ez már kapitalimus. Minek 7.1 mikor igazán jó 5.1es anyag is ritka mint a télapó (gy.K.: évente 1x jön... )
Na mindegy, csak ennyit akartam leírni.
Üdv.: Gugu

Gugu
Lefelé a lejtőn
Lefelé a lejtőn

Nos azt nem vitatnám hogy a Pl-nél, jobb a DPL II, hisz ez egyértelmű, anno a PL volt az amit soha nem is kapcsoltam be, mert idegesített hogy eltünik a sávszélesség. Persze mint technológia, tecett az ötlet, de használni, na azt nem.
A PL II tényleg nagy újítás volt, az I hez képest, gyakorlatilag ha jó az anyag amit hallgatsz,akkor alig venni észre a külömbséget egy rossz 5.1 DD és e közt. Tehát mint mondtam sztereo filmeknél jó lehet, zenére soha.
Amúgy AC3 DivX-et, miért nem tolod ki 5.1 digitalba az erősitőre (vagy nem 5.1-es AC3-ra gondoltál ?! )

Hamár leírtad, én is leírom mim volt régen a "hőskorban" :
15" monitor, 4 hangfalas Altec lansing, és passzív mélynomó. Ehhez egy külön házi erősitő mely monóban adta ki a Live 5.1 Center jelét egy 80W-os Orionra... Vicces volt. És a sok hangolás miatt, nem viccelek, de sok szar házi-mozi rendszerrel felveszi mai napig a versenyt. A Creative DD dkódere nem olyan vészes, és sokat kellett a csatornák hangerejét a szoba akusztikájához hangolni. Még ma sem bánom ha vmit azon kell megnéznem, az olcsó Sony All-in-One rendszereket veri, ha másért nem, hát azért mert szívem lelkem beleadtam mire megcsináltam....

Gordon314
Beköltözött
Beköltözött

A PLII igenis jó dolog, sőt a PLIIx még jobb lesz.

Először is: ki lehet kapcsolni. Attól, hogy a dekódered ismeri ez a formátumot, nem mondasz le semmiről. Általában még a régi ProLogic-ról sem, hiszen meg szokták hagyni ezt az üzemmódot is. Innentől kezdve a dolog egyszerű: te döntöd el, hogy egy adott felvételhez melyik üzemmódot használod.

Én úgy vagyok vele, hogy minden általam hallgatott hangforrást a lehető legjobb minőségben szeretnék meghallgatni. Ha a forrás DVD, akkor az ember joggal várja el valamelyik 5.1-es diszkrét hangrendszer használatát (DD5.1 vagy dts). Sajnos ez nem minden esetben valósul meg. Sőt még több esetben nem valósul meg ez magyar nyelven. (Ne kezdjük el megint a szinkron eredeti vitát. Tény, hogy ez is lehet szempont!)
DiVX, Xvid satöbbi. Ezek jó része ugyan AC3-as, de sokunk nem köti össze digitálisan a hangkártyát az erősítővel. Itt és a 2 csatornás filmeknél megint csak jól jön a PLII. VHS. Van egy sereg filmem VHS-n, ezeket akkor hallgassam sima ProLogicban és ne a valóban kellemesebb élményt nyújtó PLII-ben? VCD, SVCD Bár az utóbbi módot nyújt az 5.1-es mpeg multichanel-re, de annyira macerás, hogy itt is marad a sztereo sáv. TV adás: itt magyarországon, de akár csak a kontinensen is ritka a DD adás, mint a fehér holló. Én csak a Pro7-et tudom helybúl megemlíteni.

Zene: talán ez a legvitatottabb kérdés. Bevallom, hogy a sztereo felvételeket én igenis PLII music módban szoktam hallgatni. Hogy miért? Mert nagyobb a tere mint sztereóban, nem úgy szól, mint a fejhallgató az 5 (6) csatornás szteró modokban, hanem megpróbál felépíteni egy hangszínpadot.
Persze az "ínyencek" most azt mondják, hogy a sztereo felvételt sztereóban kell lehallgatni is. Igen egy sztereó rendszeren. Ahol van két "normális" hangsugárzó egymástól olyan távol elhelyezve, hogy a hallgató feje egy 90 fokos háromszög derékszögű csúcsa lehetne, míg a hangfalak a másik két csúcs. Persze rakhatod szét a hangszóróidat a házimozirendszeredben is, csak akkor a filmek fognak sz@rul szólni. Vagy üllhetsz közelebb a zenehallgatáshoz.

Én mind addig, amíg szatelit + mélynyomó rendszeren hallgatok sztereó zenét (amire nem való), addig ezt úgy fogom tenni, ahogy az nekem a legjobban szól. Most úgy hallom, hogy a PLII music mód az.
( Off: szerintem már eleve a sztereo mód elavult és nem csak a filmeknél, de a zenében is! Nagyon sok régi felvétel van, amiket optimalizáltak annak idején ProLogicra, a kvadrofón felvételeken túl. Én ha sok pénzem lenne, akkor tartanék egy külön kis sztereo láncot, ami egy ponton sem kapcsolódna a hazámizihoz a sztereó felvételek kedvéért. Mivel azonban úgy gondolom, hogy a multicsatornás zenéjé a jövő ezért inkább azt a pénzt megpróbálom kedvenc zenéim DVD-Audion, SACD-n történő beszérzésére szánni.)

Még pár dolog a PLII-ről: sokkal jobban konfigurálható, mint a sima PL. Ha valaki tehát használ PL-ot, akkor már csak ezért is érdemes ezt választania.

PLIIx
Erről még nem igazán esett szó, de itt nem csak arról van szó, hogy leporolják a PLII-t és annak megfelelő korszerűbb üzemmódot nyújtanak. Itt már arról is szó van, hogy az 5.1-es forrásokat teszik alkalmassá ahhoz, hogy minnél jobban szóljanak egy 6.1-es, 7.1-es rendszeren.
Már már elég sokan kiépítettek maguknak ilyen rendszereket és hát jól is szólnak 6.1-es forrásokkal. De mi van a túlnyomó többségű 5.1-esekkel? Az illető konfigurálja át a rendszerét és pakolja át a szobát? Vagy elégedjen meg azzal, hogy amennyivel jobban szólnak a 6.1-es filmek, zenei felvételek, annyival rosszabbul az 5.1-esek?
gordon314.fw.hu

Delphijos
Nincs visszaút
Nincs visszaút

Zenét viszont akkor sem hallgatnék rajta, ha az ukrán maffia pisztolyt szorítana a halántékomhoz.
Dehogynem... Még Balázs Palit is....

Válasz küldése

Vissza: “Hardver”